Dodaj do ulubionych

Trasa NS przy naszym osiedlu?

24.06.05, 21:11
Witam,

finalizuję zakup jednego z ostatnich mieszkań w budynku B - pierwsze piętro,
strona zachodnia, czyli po zewnętrznej łuku. Czytałem wypowiedzi na tym
forum, które na razie nie zniechęciły mnie do decyzji o zakupie, poza rurą
odpływową, o której piszecie - muszę to zbadać w swoim mieszkaniu.

Bardziej od rury martwi mnie jednak to, co znalazłem na forum mieszkańców
sąsiadującej z nami Mariny. Otóż ktoś umieścił tam plan pokazujący rezerwę
pod planowaną trasę NS. Z tego zdjęcia wywnioskować można, że przechodzi ona
wprost pod naszym nosem.

Tutaj jest zdjęcie - www.siskom.waw.pl/images/TrasaNS2.jpg

Czy w Urzędzie Gminy ktoś z Was oglądał plan zagospodarowania terenu? Czy ta
trasa naprawdę tamtędy będzie przebiegała? Jeśli tak, to prosto pod moim
oknem :(((
Obserwuj wątek
    • marcinkiewicz Re: Trasa NS przy naszym osiedlu? 25.06.05, 11:13
      Pod moim oknem też, na ósmym piętrze będę mieszkał.
      Ta trasa jest w planach od 40 lat. Miejsce ciagle zarezerwowane jest na trasę
      szybkiego ruchu. Ale w ciagu najbliższych 15 lat na pewno nic tam nie będzie
      szło.
      W ZDM dowiedzaiłem się także (na pismie ;)), że Racławicka ma byc poszerzana w
      2006 roku na wiosnę-lato. A przedłużenia Woronicza do Żwirki i Wigury, o czym
      pisze Arch w swoic ulotkach reklamowych, ZDM nie planuje. Nie mają w planach na
      najbliżesze kilka lat. Bo nawet nie ma jak tę droge tam przeprowadzić.
      Pozdrawiam, Marcin
      • gberezowski Re: Trasa NS przy naszym osiedlu? 25.06.05, 13:50
        marcinkiewicz napisał:

> Ta trasa jest w planach od 40 lat. Miejsce ciagle zarezerwowane jest na trasę
        > szybkiego ruchu. Ale w ciagu najbliższych 15 lat na pewno nic tam nie będzie
        > szło.

Skoro jest w planach, to pewnie w końcu wybudują. A że ostatnio w Warszawie
        inwestycje się rozkręcają, mam obawę, że może jednak trasa powstanie szybciej
        niż na Świętej Nigdy. Jestem wszystkimi czterema kończynami za budowaniem
        nowych tras i innych rzeczy w Warszawie, tylko nie wiem, czy mieszkanie z oknem
        na takową to dobra inwestycja. Choć z drugiej stroni nie planuję mieszkać tam
        dłużej niż kilka lat...
        • marcinkiewicz Re: Trasa NS przy naszym osiedlu? 25.06.05, 15:13
          Teraz ta trasa jest poprowadzona przez Bemowo, do trasy Toruńskiej. Chyba nie
          będa robili kolejnej trasy przez wiele lat. Ja też nie zamierzam tam mieszakć
          całe życie ;)
          • mpbc Re: Trasa NS przy naszym osiedlu? 30.06.05, 23:06
            Pewnie jednak jej nie będzie w najbliżyszm czasie

miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,2794630.html
            Wyścig po ekspresówki

O dwa lata może opóźnić się budowa ekspresowej wylotówki na Kraków i Katowice. O
            ile w lipcu drogowcy nie przygotują budowy kilku ważnych tras, w korkach wciąż
            będziemy stać także w innych newralgicznych miejscach

Korek między Jankami i Okęciem to przekleństwo warszawiaków. Tą najbardziej
            ruchliwą wylotówką w kraju przejeżdża nawet 70 tys. samochodów dziennie. Suną w
            żółwim tempie od skrzyżowania dwóch tras: katowickiej i krakowskiej w Jankach aż
            do ul. Łopuszańskiej na Okęciu. Tak też było i wczoraj. - Czasami, wjeżdżając do
            Warszawy, muszę spędzić w korku nawet godzinę. Nie wiem, na co idą moje podatki
            - denerwował się Stanisław Ziembiński z Grójca.

Nadzieją dla kierowców miała być budowa nowej wylotówki - ekspresowej
            dwupasmówki omijającej Raszyn. Z Wolicy koło Janek dojeżdżalibyśmy do
            poszerzonych Al. Jerozolimskich. Okazuje się jednak, że przygotowywanej od dawna
            inwestycji grozi nawet dwuletnie opóźnienie!

Wszystko z powodu zmian w prawie. Polski rząd dał się przekonać Komisji
            Europejskiej, by wprowadzić zaostrzone procedury związane z ochroną środowiska.
            Skutek? Przed rozpoczęciem budowy dróg, których przebiegu nie zatwierdził
            jeszcze wojewoda, trzeba zebrać mnóstwo dodatkowych dokumentów. Np. wskazać inne
            miejsca, przez które mogłyby prowadzić planowane trasy.

Drogowcy wpadli w panikę. Wymyślili, że te inwestycje, które się da, przygotują
            na podstawie starej ustawy. Ta dopuszcza przyspieszone procedury. A ponieważ
            nowe zasady zaczynają obowiązywać już 30 lipca, zaczął się prawdziwy wyścig z
            czasem. - Dokumentację trasy od Al. Jerozolimskich do Wolicy koło Janek chcemy
            przekazać wojewodzie już w przyszłym tygodniu - zapowiada Wojciech Dąbrowski,
            szef generalnej dyrekcji dróg na Mazowszu. Tylko czy wojewoda ją zatwierdzi, czy
            też będzie chciał czekać na nowe przepisy?

Na włosku wisi też budowa pierwszej części południowej obwodnicy Warszawy od
            granicy Ursusa i Piastowa do lotniska na Okęciu i ul. Puławskiej. Ta trasa jest
            szczególnie ważna - ułatwi dojazd do planowanej autostrady i rozbudowanego
            terminalu na Okęciu. Poza tym odciąży ciągle zakorkowane ulice: Marynarską i
            Łopuszańską oraz drogę z Piaseczna do Nadarzyna.

W tym przypadku sytuacja jest jeszcze bardziej nerwowa. Materiały, które
            powinien dostać wojewoda, nie są kompletne. Choć na inwestycję zgodziły się już
            władze stolicy, muszą jeszcze przesłać oficjalną opinię. Na koniec powinny się
            jeszcze wypowiedzieć rządowe inspekcje. Czy zdążą przed 30 lipca? - Na to liczę
            - odpowiada Wojciech Dąbrowski.
            • kamilz12 Re: Trasa NS przy naszym osiedlu? 21.08.05, 18:53
              Od mariny powstał wyjazd w kierunku Woronicza a nie tylko Racławickiej.Ja
              cieszyłbym się gdyby z Woronicza powstało połączenie z Mariną bo ruch trwałby w
              dzień a nocą niebyłby uciążliwy.No i nie było by już miejsca na trasę NS.

Tak więc fajnie było by gdyby ta droga była dojazdem do MM.
              • kamilz12 Re: Trasa NS przy naszym osiedlu? 28.08.05, 12:01
                A o przebiegu ani słowa.

Kolejne osiedle z obwodnicą pod oknami

r e k l a m a

Michał Wojtczuk 03-08-2005 , ostatnia aktualizacja 03-08-2005 14:25

Coraz mniej miejsca w sąsiedztwie planowanej Trasy N-S - kolejne domy wyrosną
                tuż obok arterii, którą każdego dnia ma jeździć 100 tys. samochodów. Przeciw
                jej budowie protestują mieszkańcy takich osiedli od Mokotowa po Chomiczówkę

Dziś między Górczewską a ul. Jana Olbrachta na Woli działają: giełda materiałów
                budowlanych, zakład przerobu gruzu i produkcji betonu oraz stacja paliw. To
                niezbyt atrakcyjny teren. Na razie. Właściciel giełdy, firma PZ-Bud, chce tu
                bowiem zbudować osiedle mieszkaniowe. Liczy, że ludzie chętnie kupią
                mieszkania, bo przy południowej granicy działki w przyszłości ma powstać stacja
                drugiej linii metra. - Dopiero staramy się o warunki zabudowy. Nie chcę nic
                mówić, bo jeszcze zapeszę - kryguje się Władysław Kazimierczak, prezes PZ-Budu.

Nam jednak udało się poznać plany inwestora. Na liczącym ponad 19 hektarów
                terenie chce postawić 18 pięcio- i sześciokondygnacyjnych budynków oraz lokalne
                centrum handlowe w zaadaptowanym magazynie. Jednak przyszli lokatorzy powinni
                też wiedzieć, że tuż obok projektowanego osiedla od zachodu będzie w
                przyszłości przebiegać Trasa N-S. Nawet 100 tys. samochodów dziennie ominie nią
                od zachodu centrum Warszawy.

Taka wiadomość bywa szokująca dla mieszkańców nowych bloków, które masowo
                powstają w sąsiedztwie tej arterii. Dwa lata temu lokatorzy os. Włodarzewska na
                Ochocie gorąco protestowali, gdy odkryli, że trasa ma przebiegać nieopodal ich
                domów. Przed zasiedleniem mieszkań Spółdzielnia Włodarzewska dyskretnie to
                przemilczała.

Dlaczego obok Trasy N-S inwestorzy chcą budować kolejne osiedla, a ratusz na to
                pozwala? W wielu przypadkach wynika to z braku szczegółowych planów
                zagospodarowania - jest nimi pokryte tylko ok. 14 proc. miasta. Choć akurat
                osiedle przy ul. Jana Olbrachta jest zgodne z planami rozwoju stolicy.

Inwestor przekonuje, że sąsiedztwo trasy wcale nie będzie uciążliwe. Zlecił
                analizę hałasu. Ten będzie w normie, jeśli wzdłuż projektowanej Trasy N-S i ul.
                Górczewskiej pojawią się ekrany akustyczne. - Teraz osłania się nimi każdą nową
                ruchliwą arterię - uspokaja inżynier Wojciech Odrzywołek, rzeczoznawca Ligi
                Walki z Hałasem, autor opracowania. - Na nowym osiedlu architekci tak
                rozplanują mieszkania, że od strony trasy będą głównie łazienki i kuchnie. Moim
                zdaniem mieszkanie będzie tam mniej uciążliwe niż przy Marszałkowskiej albo nad
                Trasą Łazienkowską - zapewnia.

- To prawda, że na tym odcinku staną ekrany, a część trasy będzie schowana w
                wykopie - potwierdza Wojciech Dąbrowski z Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i
                Autostrad. Jednak wieść o nowym osiedlu go niepokoi: - Za jakiś czas przyszli
                mieszkańcy tych bloków na pewno zaczną protestować przeciwko budowie drogi.
                Ciągle nas zaskakują informacje o planowanych inwestycjach sąsiadujących z
                Trasą N-S. Wielu deweloperów woli zaczynać budowę bez uzgodnień z nami. Liczą,
                że społeczne protesty wymuszą np. schowanie trasy w tunelu. A to nie wszędzie
                jest możliwe i podwyższa koszty inwestycji - podkreśla dyr. Dąbrowski.

• kamilz12 26.08.2005 + 7 dni 28.08.05, 19:57
                  A więc chyba narysowano przebieg.Jest 7 dni aby się dowiedzieć.

Budowa ul. Cybernetyki na odcinku ul. Rzymowskiego – skrzyżowanie ulic 7
                  stycznia / Wirażowa wraz z przejściem nad torami kolei radomskiej i terenami
                  rezerwowanymi pod trasę ekspresową N-S w Dzielnicy Mokotów i Włochy.

br> Obwieszczenie

Informuje się, że działając na podstawie art.61 § K.p.a. (tekst jedn. Dz. U. z
                  2000 r.Nr 98, poz. 1071), art.32 i 40 Ustawy Prawo Ochrony Środowiska z dnia
                  27.04.2001 r. (Dz.U. Nr 62 poz.627 z 20.06.2001 r.) oraz art. 53 pkt.1 Ustawy z
                  dnia 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym zebrane
                  zostały wszystkie materiały konieczne do ustalenia lokalizacji inwestycji celu
                  publicznego dla inwestycji polegającej na budowie ul. Cybernetyki na odcinku
                  ul. Rzymowskiego – skrzyżowanie ulic 7 stycznia / Wirażowa wraz z przejściem
                  nad torami kolei radomskiej i terenami rezerwowanymi pod trasę ekspresową N-S w
                  Warszawie , Dzielnicy Mokotów i Włochy.

W terminie 7 dni licząc od daty ukazania się powyższej informacji, wszyscy
                  zainteresowani mogą zapoznać się z materiałami zgromadzonymi w powyższej
                  sprawie.

Informacje w w/w sprawach udzielane są w Delegaturze BNAM w Dzielnicy Mokotów,
                  ul. Rakowiecka 25/27, pok. nr 138A, tel. 848 32-53 – insp. Krystyna Nowosad

2005-08-26, Biuro Naczelnego Architekta Miasta
                  <<powrót
                  • kamilz12 kolejka radomską na lotnisko 28.08.05, 20:48
                    Szybka kolejka na lotnisko Okęcie?
                    Gazeta Wyborcza, 27 lipca 2005r.

Na lotnisko Okęcie zamiast w korku samochodem czy autobusem dojedziemy szybką
                    koleją. To może stać się rzeczywistością już za trzy lata. Pod warunkiem że
                    Unia da nam pieniądze na inwestycję i że nie będziemy się kłócić o przebieg
                    torów.

O budowie około półtorakilometrowej odnogi kolejowej linii radomskiej na Okęcie
                    mówi się od wielu lat. Dojazd koleją na lotnisko byłby atrakcyjną alternatywą
                    dla podróży wiecznie zakorkowaną al. Żwirki i Wigury albo Marynarską. Z Dworca
                    Centralnego na lotnisko jechałoby się ok. 20 minut. Czy ta wizja jest realna?
                    Wczoraj w czasie prezentacji projektu przedstawiciele przedsiębiorstwa Porty
                    Lotnicze i firmy Kolprojekt przekonywali, że tak. - Właśnie przygotowujemy tzw.
                    studium wykonalności odnogi na lotnisko. To zostanie dołączone do wniosku o
                    dofinansowanie przez Unię Europejską. Pod koniec roku powinno być jasne, czy
                    Unia da na to pieniądze - stwierdził inż. Henryk Kozłowski z Kolprojektu.

Chodzi o niebagatelną kwotę ok. 165 mln zł. Resztę, czyli ok. 55 mln zł,
                    musiałby dołożyć rząd. Dlaczego półtorakilometrowa odnoga ma kosztować aż ponad
                    200 mln zł, czyli tyle co tunel Wisłostrady? Wszystko przez to, że tory muszą
                    być ułożone właśnie w tunelu. Po pierwsze mają przebiegać pod planowaną Trasą N-
                    S, która w pierwszym etapie ma połączyć ul. Marynarską z Południową Obwodnicą
                    Warszawy. Po drugie pod ziemią znajdzie się stacja kolejowa przy lotnisku (jej
                    budowa ma się zacząć w październiku).

Kolprojekt zastanawia się jeszcze, czy od stacji nie powinno się zbudować torów
                    wykręcających w kierunku Piaseczna i Radomia. Dzięki temu mieszkańcy tych miast
                    też zyskaliby bezpośrednie połączenie kolejowe z lotniskiem.

Więcej w Gazecie Wyborczej.

• kamilz12 ns powstanie tam napewno 28.08.05, 23:13
                      A więc na 99% będzie tam jakaś cholerna wielka ulica :
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23704&w=20945440&v=2&s=0
                      • kamilz12 zarezerwowane... 6 pasów 29.08.05, 16:35
                        022 656-78-03

To telefon do Pałacu Kultury do komunikantów . Można się dowiedzieć o
                        planowanej trasie.

Na dziś : trasa ma iść od północnej przy marinie i Wschodniej stronie Woronicza
                        Park - żadna nowośc .Zarezerowano miejsce na 3 pasy w dwóch kierunkach- czyli 6
                        pasów - to ogromna ulica , bardzo uciążliwa . Rezerwacje zrobiono 30 lat temu i
                        na razie nic nie słychać aby coś miano budować . Czasami na NS mówi się jako o
                        części s7.

To jak daleko będzie od budynku A czy będą skuteczne osłony ??? Ale i tak mi
                        się to niepodoba.
                        • kamilz12 estakada NS naprzeciwko Woronicza Park 29.08.05, 21:41
                          Mam dobrą mapę trasy NS.Nie wiem na ile jest aktualna ale napewno najlepsza do
                          jakich dotarłem .Otóż trasa NS biegnie cały czas po zachodniej stronie torów a
                          naprzeciwko Woronicza parku jest wiadukt i przechodzi już na stronę wschodnią i
                          za koleją po stronie północnej . Nieładnie to wygląda z naszego punktu
                          widzenia .Nie dość ,że tuż przy osiedlu to jeszcze zamiast w wykopie to
                          wyniesiona . Było by dobrze gdyby trasa biegła cały czas po stronie zachdniej a
                          za Marinę przeszła z południa na północ.Koszty te same .Dla nas lepiej.Tylko
                          czy jest taka możliwość.

Chciałem mapkę wrzucić na HP Foto ale chyba nasz album nie działa ...
                          Służę mapką jeśli trzeba.
                          • kamilz12 Re: estakada NS naprzeciwko Woronicza Park 29.08.05, 22:22
                            Tu są te mapy :
                            www.siskom.waw.pl/mapy.htm
                            prawdę mówiąc trochę mnie przygnębia ta perspektywa.Pewnie z 5 lat tam nic nie
                            będzie ale wkońcu wybudują . Czy jest to niezbędne ? chyba nie . A to zaraz
                            obok nas.A ziemię już wykupują :

www.siskom.waw.pl/artykuly/wykup-ziemi.gif
                            • kamilz12 pod samym nosem 29.08.05, 22:50
                              Obawiam się,że dla tak dużej trasy mało jest miejsca koło torów i w miejscu
                              istniejącej drogi .Wydaje mi się,że trasa będzie także na tereni tej starej
                              szkarni i będzie bardzo blisko Woronicza Parku . Niemalże pod naszym nosem .

Trasa ma mieś 2x3 lub 2x2 pasy .Lepiej aby to dugie rozwiazanie . Ale mnie się
                              wydaje,że nie będzie to ze szkodą dla stolicy jeśli ta trasa niepowstanie .
                              • kamilz12 Re: pod samym nosem 30.08.05, 11:32
                                Widział ktoś jakiś plany Arche ? Dokąd mają działkę ??? Ile będzie metrów od
                                budynków do tej TRASY ??? 50-100 ???
                        • marcinkiewicz Re: zarezerwowane... 6 pasów 28.09.05, 09:42
                          Nie rozumiem Waszego oburzenia. Przecież każdy kto kupił mieszkanie w
                          naszym "parku" wiedział, że trasa ma tam przechodzić. Wiadomo, że lepiej gdyby
                          jej tam nie bylo. Ale nie zachowujcie się jak zdradzone dziewice...

M
        • vdcmike2 Re: Trasa NS przy naszym osiedlu? 27.09.05, 15:16
          w przyszlum roku rusza budowa trasy N-S wiec o jakich 15. latach wspominacie ?
          • mpbc Re: Trasa NS przy naszym osiedlu? 27.09.05, 15:41
            W przyszłym roku??? Słyszałem o Bemowie, na to jest budżet natomiast nic nie
            wiem o odcinku przy nas.
            Skąd takie informacje - możesz podać źródło?
          • kamilz12 Re: Trasa NS przy naszym osiedlu? 28.09.05, 08:01
            Rozpoczyna się budowa NS ale inne odcinka.Bemowo a nie Mokotów.O budowie na
            Mokotowie nic nie słychać.
    • remi77 Re: Trasa NS przy naszym osiedlu? 01.09.05, 15:58
      Otrzymalem od developera propozycje kupna jednego z mieszkan. I wszystko byloby
      OK, gdyby nie N-S. Wizja takiej arterii pod oknami nie nastraja mnie
      optymistycznie. Zastanawiam sie, czy na forum znajduja sie osoby dysponujace
      jakimis insider information (z Ratusza lub MI) w kwestii ewentualnej inwestycji
      tego rodzaju w najblizszym czasie(?)
      • kamilz12 Re: Trasa NS przy naszym osiedlu? 01.09.05, 22:22
        Jestem mieszkancem Woronicza Parku i też nie wsmak mi taka trasa.Ostatnio się
        tym zacząłem bardziej interesować .

Dzwoniłem do Pałacu Kultury do komunikantow-chyba GDDiK ,podałem numer na forum-
        nie wiedzą nic o tej trasie do końca 2007 roku .

Ogólnie to teren jest zarezerwowany od 40 lat ,może i zrobią tam trasę bo chyba
        mają alergię na obwodnice i wolą zabetonować miasto .Ta trasa nic nie wniesie i
        nic nie rozładuje.Polecam forum siskom .

Jak się przyglądałem to zgroza-tam jest b.mało miejsca na tę trasę.W przyszłym
        tygodniu wrzucę na forum mapy ,rysunki i zdjęcia do których udało mi się
        dotrzeć.
        • remi77 Re: Trasa NS przy naszym osiedlu? 02.09.05, 14:14
          Mimo wszystko najprawdopodobniej zdecyduje sie na nabycie mieszkania. Chcialbym
          zapytac, czy zawierajac umowe winienem zwrocic uwage na jakies szczegolne
          kwestie. To jest moj pierwszy kontakt z developerem w Polsce, chcialbym zatem
          uniknac niespodzianek. moj e-mail: remi_lew@wp.pl
          • adams123 Re: Trasa NS przy naszym osiedlu? 02.09.05, 16:33
            najlepiej idź z umową do prawnika. Mój wprowadził trochę poprawek.
            • marcinkiewicz Re: Trasa NS przy naszym osiedlu? 05.09.05, 14:35
              Prawnik nie będzie Ci potrzebny jeśli dokładnie przeczytasz i zrozumiesz umowę.
              Będziesz wiedział co jest na Twoją korzyść, a co stawia Arche na lepszej
              pozycji. Wypisz sobie zmiany, które chciałbyś wprowadzić do umowy i zaproponuj
              Arche. Jeśli są rozsądne to się zgodzą.
              M
    • andulka7 Re: Trasa NS przy naszym osiedlu? 09.09.05, 20:53
      Wszyscy chcą szybkich tras przelotowych, psioczą na korki, ale nikt nie chce
      takiej trasy koło swojego domu. Ciekawe wobec tego, którędy mogą przebiegać. A
      protesty to nasza narodowa specjalność, hehe...
      O planowanej trasie NS wiadomo od dawna i sprawdzenie tego nie było żadnym
      problemem jeśli komuś przeszkadza taka perspektywa. A teraz zdziwieni jak młody
      spaer, któremu rączki urwało...
      :)))
      • gberezowski Re: Trasa NS przy naszym osiedlu? 12.09.05, 15:45
        andulka7 napisała:

> Wszyscy chcą szybkich tras przelotowych, psioczą na korki, ale nikt nie chce
        > takiej trasy koło swojego domu. Ciekawe wobec tego, którędy mogą przebiegać.

Trasa jest w planach od kilkudziesięciu lat - to prawda. Ale kilkadziesiąt lat
        temu, kiedy ten projekt był zrobiony, Warszawa była znacznie mniejsza i trasa
        przebiegała praktycznie na jej peryferiach. Teraz jest to niemal centrum z
        bardzo intensywną zabudową.
        Ja też uważam, że należy patrzeć dalej niż czubek własnego nosa, i że Warszawa
        potrzebuje tras szybkiego ruchu, które umożliwią sprawne poruszanie się po
        mieście. Jeśli jednak dyskutowany tutaj plan nie został wcielony w życie przez
        kilkadziesiąt lat, to podejmując decyzję o jego realizacji należy wziąć pod
        uwagę obecną sytuację, która od momentu zatwierdzenia planu uległa diametralnej
        zmianie - rozbudowa Warszawy, wzrost natężenia ruchu - które zapewne nie śniły
        się wtedy planerom.
        Trasa przelotowa czy obwodnica powinna leżeć poza centrum miasta i tam kierować
        ruch tranzytowy. Wszędzie w cywilizowanych krajach NOWO REALIZOWANE inwestycje
        drogowe tak właśnie wyglądają. Autostrady przez centrum miasta to pozostałości
        po dawnych planach, które były realizowane we właściwym czasie, a nie po 50
        latach.
        • mpbc Re: Trasa NS przy naszym osiedlu? 12.09.05, 16:46
          Ale to nie jest obwodnica, to ma być zwykła trasa szybkiego ruchu z wieloma
          zjazdami. Zobacz jak łatwo byłoby się dostać gdzieś na Bemowo czy na daleki
          Żoliborz. Taką funkcję obecnie pełni Trasa Toruńska do ronda Zesłańców
          Syberyjskich. I nikt nie mówi o obwodnicy czy tirach, to ma być trasa dla
          warszawiaków. Zobacz, co teraz się dzieje w Alejach Jerozolimskich od strony
          Włoch czy na Marynarskiej.od stroni Galerii Mokotów takich przykładów jest
          mnóstwo. To miasto potrzebuje tras szybkiego ruchu, które umożliwią w miarę
          szybkie i bezkolizyjne poruszanie się.

Natomiast obwodnica musi także powstać, ale mówienie o Grójcu czy Górze
          Kalwarii to jakieś nieporozumienie.
    • martinez333 Re: Trasa NS przy naszym osiedlu? 10.09.05, 12:57
      Ze względu na protesty i procedury przetargowe w Warszawie na czas nie da się
      zbudować nawet osiedlowej uliczki, ten odcinek trasy NS jest w planach od
      kilkudziesięciu lat i pewnie tam na następne kilkadziesiąt pozostanie - jeśli
      będą coś budować z trasy NS to pewnie odcinek w okolicach Marynarskiej a więc
      na razie możemy spać spokojnie.
    • tottitu Re: Trasa NS przy naszym osiedlu? 15.09.05, 20:15
      Czy ktoś ma nowe informacje (krążące przed podpisywaniem umowy) na temat
      dodatkowego montażu klimatyzatorów w mieszkaniach jako rekompensatę za
      uciążliwości trasy NS. Czy sprawa umarła z uwagi na sprzedarz większości
      mieszkań.
      • marcinkiewicz Re: Trasa NS przy naszym osiedlu? 16.09.05, 11:10
        A kto niby ma płacić rekompensatę?? Miasto, czy developer? Jeśli developer to
        dlaczego? Przecież kupując mieszkanie wszyscy wiedzieli, że ta trasa tam będzie.
        Mamy w pierwszej klatce narożne mieszkanie. Jest najbardziej narażone na ogłosy
        pociągu i ewentualnej trasy.
      • gberezowski Re: Trasa NS przy naszym osiedlu? 16.09.05, 13:07
        tottitu napisał:

> Czy ktoś ma nowe informacje (krążące przed podpisywaniem umowy) na temat
        > dodatkowego montażu klimatyzatorów w mieszkaniach jako rekompensatę za
        > uciążliwości trasy NS. Czy sprawa umarła z uwagi na sprzedarz większości
        > mieszkań.

ja pierwsze slysze o takiej propozycji, ale chetnie przyjme DOBRY
        klimatyzator :)
    • tottitu Re: Trasa NS przy naszym osiedlu? 16.09.05, 13:01
      Jakieś 3 lata temu, w dołku sprzedarzowym były takie pomysły ze strony
      dewelopera. Teraz umarły z uwagi na zaangarzowanie sprzedaży. Ja przeniosłem
      się z narożnika w głąb osiedla.
    • yarek57 Re: Trasa NS przy naszym osiedlu? 25.10.05, 18:35
      Moi Drodzy
      wyjścia są dwa:
      - jeżeli z jaichś przyczyn trasa nie powtsanie wszytstko jest ok,
      - jeżeli jednak powstanie to będziemy się starac (mam nadzieję, że ...
      wspólnie) o odszkodowanie w wysokości równej realnemu spadkowi wartości
      mieszkania - jeżeli komuś nie będzie odpowiadac to sprzeda mieszkanie weżmie
      kasę i .. kupi gdzie indziej, przy rozbudowie portu lotniczego na Okeciu też
      były takie protesty, podobno skuteczne, Ewentualnie bedziemy walczyć o
      usytuowanie trasy w wykopie, a w ostateczności o jakieś ekrany.

Podobno któryś z Kaczyńskich zainwestował mieszkanie na Marinie, mam nadzieję
      że Prezydent - może przez najbliższe 5 lat trasy nie będzie:)

Pozdrawiam
      • gberezowski Re: Trasa NS przy naszym osiedlu? 01.11.05, 21:03
        yarek57 napisał:

> Podobno któryś z Kaczyńskich zainwestował mieszkanie na Marinie, mam nadzieję
        > że Prezydent - może przez najbliższe 5 lat trasy nie będzie:)

to już bym wolał mieć trasę pod nosem byle ta ptasia grypa nas nie opadła ;-)
        • adams123 Re: Trasa NS przy naszym osiedlu? 01.11.05, 22:39
          ;)))))))))))))
        • yarek57 Re: Trasa NS przy naszym osiedlu? 03.11.05, 16:09
          święta racja:)
    • siskom_tak Trasa NS przy Woronicza Park 05.03.06, 16:30
      Przeczytałem uważnie wszystkie posty w tym wątku.

Nie wszystko dla mnie jest jasne.
      Czy Arche informowało Was o bliskości rezerwy pod Trasę NS?
      Jeśli nie, to czy kupując mieszkanie wiedzieliście o planowanej trasie?

Czytam tu, że niektórzy myślą, by ewentualnie starać sie od developera rekompensaty, gdy trasę zbudują.
      Powiem szczerze - nie widzę podstaw.
      To znaczy - uważamy, że budowanie osiedli mieszkaniowych w takiej bliskosci planowanej trasy uważamy za coś, co nie powinno miec miejsca. Jednak przepisowo minimalna odległość trasy od zabudowań to 20 metrów. Czyli gdy w takiej bliskosci powstają bloki, to wszystko jest zgodne z prawem.
      Developer też nie ma obowiązku informowania o planach w okolicy (choć gdyby był uczciwy, to by informował nabywców).

I kilka uwag, by wszystko usystematyzować.

Trasa NS nie będzie żadną autostradą, ani obwodnicą. Będzie to trasa podobna do Łazienkowskiej.
      Trasa ma być budowana z myślą o połączeniach międzydzielnicowych w Warszawie. Jest to droga miejska, stąt nie będzie na niej żadnych ruskich tirów. Aczkolwiek ruch samochodów ciężarowych i dostawczych będzie.
      Skala i klasa ruchu będzie podobna do tego, jaki jest obecnie na Łazienkowskiej - czyli w 99% ruch samochodów osobowych.
      W waszej okolicy trasa będzie na estakadach. Oczywiście będzie ekranowana.
      Miejsca jest tyle, ze zmiesci się trasa 2 X 3 (czyli dwie jezdnie po 3 pasy ruchu). Częściowo można trasę przesunąć nieco nad same tory kolei radomskiej.

I najważniejsza sprawa dla Was - kiedy.
      Nie wiadomo. Oby jak najszybciej.
      W tym roku ruszy budowa fragmentu trasy NS od Lotniska do Marynarskiej. W 2008 zapewne ruszy odcinek ciągu NS od Bemowa do Łomianek.
      Powyższe odcinki NS będca budowane przez GDDKiA i będa inwestycjami państwowymi.
      Odcinek NS pomiędzy Górczewską, a Marynarską ma być finansowana przez miasto stołeczne. A więc .... widzimy jak miejskie inwestycje powstają, na przykładzie Trasy Siekierkowskiej.
      Jednak myślę, że trasa zacznie być budowana przed 2010 rokiem. Jak miasto upora się z Siekierkowską, to weźmie się za Trasę NS.

I na koniec - trasa jest potrzebna miastu i to w zasadzie natychmiast.
      Dzięki tej trasie odciąży się Rondo Zesłąńców Syberyjskich i znacznie skróci przejazd z południowych dzielnic Warszawy do północnych.
      Na przykład z Ursynowa na Bemowo, Chomiczówkę (którędy teraz taki ruch jeździ?).

Pozdrawiam.
      SISKOM

PS. Jeśli macie jakieś pytania, to zapraszam na forum SISKOM.
      • azoorek Re: Trasa NS przy Woronicza Park 05.03.06, 18:58
        my akurat kupowalismy ze swiadomoscia istnienia trasy pod nosem i nie mamy
        zamiaru protestowac. Tez jestem za budowa nowych drog bo w tym miescie z roku
        na rok jest coraz gorzej.
        • mpbc Re: Trasa NS przy Woronicza Park 05.03.06, 19:17
          Tak, wiedziałem, a kupowałem daaawnooooooooo.
          I jestem jak najbardziej za, w końcu Warszawa musi mieć drogi :)
          Pozdrawiam - NIE DLA KORKÓW :))))))))
      • migdala Re: Trasa NS przy Woronicza Park 05.03.06, 20:39
        A ja uważam, że zamiast estakady to może szła by ta trasa w tunelu (np od tych
        południowych do samych pólnocnych dzielnic). Jeżeli miasto stać na takie
        potrzebne inwestycje jak tunel nad Wisłą, to pewnie nie będzie problemem
        sfinansowanie takiej inwestycji w naszej okolicy.
        Problem mieszkańców południowych dzielinic z dotarciem do północnych dzielnic
        jest mi oczywiście bliski, ponieważ mieszkałem poprzednio na Ursynowie, ale to
        nie powód, żeby 300.000 osób miało pod oknami ryk silników (przypuszczam, że
        tyle osób będzie conajmniej mieszkało przy trasie) aby inne 300.000 osób mogło
        szybciej gdzieś dojechać. Dlatego też nawet jeśli ta inwestycja zostanie
        zrealizowana, to powinna być zrobiona z tzw głową. N.p. przebiegająca w pobliżu
        linia kolejow nie jest uciążliwa i przypuszczam, iż biegnąca trasa też nie musi
        być uciązliwa, jednak trzeba nad tym pomyśleć. Wydaje mi się, że mieszkańcy
        dzielnic południowych i pólnocnych nie są lepszymi mieszkńcami od mieszkańców
        dzielnic "centralnych" dlatego nie można nic robić dla jednych kosztem drugich.
        • vampi_r Re: Trasa NS przy Woronicza Park 05.03.06, 23:45
          Migdalu.

Gdyby nie inwestycja Arche, to Trasa NS mogłaby iść w przekopie. Teraz nie ma na to miejsca. Chyba że poprowadzi się trasę w miejsce istniejącej linii kolejowej.

A co do tych 300 tys. to nie jest tak. Rezerwa pod NS jest i w jej pobliżu nie ma zbyt wielu osiedli.
          Jest Wasze, jest Włodarzewska, są bloki na Bemowie. W sumie w pobliżu trasy mieszka co najwyżej 10 tys. (z wieeelkim nadddatkiem).
          Parafrazując Twoją wypowiedź, możnaby napisać: czemu 1,5 ludzi w Warszawie ma znosić ruch i korki na ulicach.

Biegnąca w pobliży Was trasa nie musi być uciążliwa. Napewno będzie o wiele mniej uciążliwa, niż Al.Niepodległości, przy której mam przyjemność mieszkać.

Mieszkańcy Al.Niepodległości nie są gorszymi mieszkańcami od mieszkańców Woronicza Park.
          Nowe drogi muszą gdzieś powstać.
          Najlepiej by było, gdyby NS szła w przekopie. To jednak w obecnej rzeczywistości jest już niemożliwe, czyba że zburzy się Woronicza Park... ale wtedy NS nie będzie już musiała iść w przekopie... :-)

Ciesze się, że podchodzicie do tej inwestycji z takim zrozumieniem. Bo trochę zacząłem się obawiać, że będziecie tworzyć jakieś stowarzyszenie przeciw tej inwestycji typu "Ekologiczna Woronicza" lub "Woronicza Przeciw Degradacji" ;-)

Pozdrawiam.
          • azoorek Re: Trasa NS przy Woronicza Park 06.03.06, 15:45
            Budynek B jest w nieco lepszej sytuacji, bo podejrzewam, ze na dzialce ze
            szklarniami cos powstanie- to jest kwestia czasu. To czesciowo przesloni widoki
            i oddzieli od halasu. Co do ekologii w centrum miasta- teraz mieszkam na
            peryferiachi naprawde wole juz trase pod nosem niz tluc sie autobusem godzine
            dluzej klac w duchu ile wlezie.
          • migdala Re: Trasa NS przy Woronicza Park 06.03.06, 23:50
            Niestety ta parafraza nie jest chyba zbyt udana. W pobliżu jest również Marina
            Mokotów, gdzie podobno ma mieszkać około 50 tys. osób. W Woronicza Park tyle
            nie będzie mieszkać ale około 800 do 1000 pewnie tak. Tak więc 10.000 z
            naddatkiem to chyba kpina. No chyba że do tych co mieszkają przy trasie
            zaliczamy tylko tych którzy są w stanie ze swojego okna dorzucić lodówką do
            środka jezdni. (czyli nie wszyscy, którzy mieszkają przy Niepodległości, takich
            jest pewnie około 1000)

Nie wiedziałem też, że w planach droga ta była w tunelu, a przez osiedle
            Woronicza Park nie może. Nie pamietam też, żeby coś przy Niepodległości było
            burzone, kiedy budowano metro. Budowanie takich rzeczy metoda odkrywkową chyba
            nie jest praktykowane.

Nie dzielę ludzi na lepszych i gorszych. Niepodległości jest uciążliwa, wiem.
            Mieszkałem tam przez 5 lat. Jednak to że tam jest głośno, to nie powód, żeby
            bylo głośno wszędzie. Czy my jesteśmy gorsi od mieszkańców Ursynowa. Może im
            też wybudować jakąś drogę, żeby nie mieli za dobrze?

Jest całkiem zrozumiałe, iż nie jestem szczęśliwy z tej inwestycji. Dziwne
            byłoby gdybym był. Bardzo chciałbym miec dobry dojazd do centrum, ale nie
            chciałbym aby ktoś sobie do tego podchodził że u mnie jest głośno więc tam też
            może być. Nie czuję się również odpowiedzialny za to żeby z Ursynowa na Bemowo
            jechało się 10 minut.

Jestem oczywiście daleki od wielkich protestów jednak chciałbym aby zadbano o
            moje uszy przy takiej inwestycji. Inaczej może znajdziemy tutaj jakąś mało
            spotykaną populację żab w pobliżu torów i będziemy je chronić.
            • vampi_r Re: Trasa NS przy Woronicza Park 15.03.06, 02:12
              Hi.

W Marinie ma mieszkać 50 tys.?????
              Skąd masz te dane?

Osiedle Marina jest oddalone od NS i w zasadzie tylko południowy skraj może być nieco narażony. Równie dobrze można mówić, że Marina leży koło Trasy Łazienkowskiej.

Przez Ursynów też ma być trasa eskpresowa.

A wszelkie nowe trasy w Warszawie budowane mają być z myślą, by odciążyć warszawskie ulice. Nie są w niczym gorsi mieszkańcy Wierzbna i nie muszą znosić tranyztu Ursynów - Bielany/Bemowo
              Przy Niepodległości mieszka spokojnie kilkadziesiąt tysięcy ludzi, a bloki stoją w odległosci 10 metrów od ulicy. W dodatku na takiej ulicy nie da się postawic ekarnów dźwiękochłonnych.
              Tak więc ci, co będa mieszkać przy NS będą mieć o wiele lepiej od tych, którzy mieszkają przy zwykłych ruchliwych i zakorkowanych warszawskich ulicach. A takich jest paręset tysięcy.

Też myslę, by znaleźć przy Niepodległosci jakiś gatunek żaby i wnioskować o zamknięcie tej ulicy....
              • migdala Re: Trasa NS przy Woronicza Park 18.03.06, 00:00
                Skąd dane? Z tego samego źródła co kolega twierdzący, iż przy trasie będzie
                mieszkać 10 tys. osób.
                Jeśli południowy skraj Mariny ma być nieco narażony, to osiedle Arche też jest
                tylko nieco narażone, to ta sama odległość.

Poza tym nie wiem skąd skąd się wziął Vampir_r, który bardzo popiera budowę
                trasy, ale nie wydaje mi się żeby to był "zykły" mieszkaniec.

Głupie teksty o dojeździe z Ursynowa na Bemowo chyba nikogo nie przekonają.
                Przypuszczam, iż mieszkańcy Ursynowa i Bemowa też nie są zainteresowani budową
                tej tracy. Jakoś mieszkając na Ursynowie nie ciągęło mnie dwa razy w tygodniu
                na Bemowo i faktycznie chodzi o trasę tranzytową, tym bardziej, że mają po niej
                jeździć ciężarówki (czy mieszkańcy Ursynowa mają jeździć na Bemowo
                ciężarówkami????). Nie mam nic przeciwko rozwojowi dróg w Warszawie, który
                będzie służył jej mieszkańcom, ale nie wydaje mi się najlepszym pomysłem
                budowania trasy tranzytowej przez środek miasta. Taka trasa powinna omijać
                miasto.

• mpbc Re: Trasa NS przy Woronicza Park 18.03.06, 09:15
                  Proszę o nie szafowanie słowami „Głupie teksty o dojeździe z Ursynowa na Bemowo
                  chyba nikogo nie przekonają”.
                  Mnie przekonują.

Urodziłem się w Warszawie właśnie na Mokotowie, całe życie tutaj mieszkałem i
                  wiem iż to miasto potrzebuje połączeń komunikacyjnych. Kiedyś nie było problemu,
                  ale teraz do Warszawy przyjechało bardzo dużo spoza i miasto się zakorkowało.
                  Nie jestem przeciwny przyjazdowi ludzi, ale to powoduje iż potrzebna jest
                  lepsza sieć komunikacyjna.

Po drugie trasa ta zawsze odkąd pamiętam była w planach.

Po trzecie to nie jest trasa tranzytowa. A zgodnie z twoją opinią z Mokotowa na
                  Bemowo mam jechać omijając Warszawę? Jaką drogę mi proponujesz?
                  Pozdrawiam
                  Marcin
                  • migdala Re: Trasa NS przy Woronicza Park 26.03.06, 21:21
                    Dlaczego mówię, że to będzie obwodnica - dlatego, że (zgodnie z jedną z
                    poprzednik informacji SISKOM TAK) będzie budowana część z Bemowa do Łomianek, a
                    to oznacza, że cały ruch który jedzie z północy na południe i na odwrót przez
                    Warszawę będzie kierował się na tą trasę. Nie ważne jak to nazwiemy, lokalną
                    trasą, obwodnicą, czy autostradą. Nazwa nie ma znaczenia. Jeżeli będzie
                    dopuszczony ruch samochodów ciężarowych, to będą one jeździć.
                    Teraz nie proponuję żadnej innej lokalizacji tej drogi. Nigdy nie pisałem, że
                    ta droga powinna być zbudowana gdzieś indziej. Pisałem natomiast, że chciałbym
                    aby budując tą drogę zadbano o moje uszy. Podałem nawet przykład, tunelu przy
                    wiśle. Skoro znalazły się pieniądze na taką inwestycję, która nie była za
                    bardzo trafiona i jest powszechnie krytykowana, to pewnie znajdą się pieniądze
                    na bardziej potrzebne inwestycje.
                    Jeśli chodzi o plany i lokalizację trasy to również wiedziałem, że ta trasa
                    będzie. Stwierdziłem, iż ostatecznie, jeżeli będzie za duży chałas to się stąd
                    wyprowadzę, a do tego czasu będzie dobrze się mieszkało. To jest oczywiście
                    ostateczność, a tym czasem trzeba zadbać o to, żeby do tej ostetczności nie
                    doszło. Ta droba przecież będzie budowana i za moje podatki, więc chciałbym aby
                    była wybudowana tak, żeby nie była uciążliwa. To jest chyba zrozumiałe. Jest to
                    w interesie nas wszystkich. Wszyscy wiedzieliśmy, że droga będzie i zakładam,
                    że nie mamy na to wpływu, ale to jak zostanie wykonana, to już zależy od nas.
                    Jeżeli nie zainteresujemy się tym to zbudują nam pewnie ryczącą drogę, a jeżeli
                    będziemy się interesować, to może nie będzie takiego hałasu.

Pozdrawiam
              • wegorkie2 Re: Trasa NS przy Woronicza Park 21.03.06, 15:53
                Jako mieszkaniec osiedla Marina informuję że jest u nas 1500 mieszkań - zatem
                przypuszczam że będzie mieszkać ze 3-4 tysiące ludzi. Przy czym vampi ma rację w
                tym że tylko niewielka część Mariny jest zagrożona trasą.

Jednakże co do trasy, ja jestem sceptyczny. Nie chodzi mi tylko o Woronicza Park
                i południowe budynki Mariny. Chodzi przede wszystkim o masę bloków (starych
                osiedli) na Ochocie. Wystarczy przejechać się pociągiem od strony Piaseczna aby
                zobaczyć że jest ich mnóstwo na drodze nowej trasy. Tam mieszka mnóstwo ludzi
                dopiero.

Ciągle wydaje mi się że lepszym rozwiązaniem jest zwiększenie przepustowości od
                węzła Marynarka - Sasanki, Hynka i potem 17 stycznia do Jerozolimskich. Mieszka
                tam nieporównanie mniej ludzi z tego co się orientuję - jest niewielka liczba
                mieszkań, ale to przy Hynka - i już trasę przy oknach mają, więc chyba wielkiej
                różnicy im nie robi.

Poza ewentualnym problemem aby wyprofilować odpowiedni zakręt w lewo na węźle
                Marynarska, taki przebieg ma chyba same zalety! Jest i tańszy w budowie i mniej
                uciążliwy dla ludzi.

A co do komunikacji miejskiej to ja jestem zdania że trzeba jak najmocniej
                rozwijać transport szynowy - metro, tramwaje, kolej miejską. Przy Woronicza Park
                powinien być węzeł tramwajowy - albo tramwaj wzdłuż Racławickiej. Powinno też
                się uruchomić SKM na trasie od Okęcia do centrum i modernizować tory przy
                Woronicza Park.
                • marcinkiewicz Re: Trasa NS przy Woronicza Park 21.03.06, 19:24
                  >>>
                  Przy Woronicza Park powinien być węzeł tramwajowy.
                  <<<

Z tym węzłem to juz Cię poniosło... A może w Marinie wokół jeziorka zrobić
                  pętlę? ;)
                  • wegorkie2 Re: Trasa NS przy Woronicza Park 22.03.06, 11:51
                    Tzn. pomyliłem się - miałem na myśli pętlę właśnie, a nie węzeł.

A co? Nie chcielibyście w ciągu 4 minut dojeżdżać spod domu do metra Wierzbno
                    niezależnie od tego czy są jakieś korki czy ich nie ma?
                    • marcinkiewicz Re: Trasa NS przy Woronicza Park 22.03.06, 12:21
                      Chcielibyśmy dojeżdzać szybko. Wydaje mi się też, że mieszkańcy Mariny też by
                      chcieli. U Was w okół jeziorka byłaby pętla, a u nas po drodze przystanek.
                      Bliżej byłoby Wam, nie musielibyście dochodzić 200 metrów do nas na petlę :)
                      M
                      • wegorkie2 Re: Trasa NS przy Woronicza Park 22.03.06, 12:46
                        Niestety z tym jest problem bo wokół jeziorka nie ma miejsca na tory. Ponadto
                        kolidowałoby to z rekreacyjnym charakterem jeziorka.

Natomiast tory na skrzyżowaniu Etiudy i Woronicza nie zmieniłyby rekreacyjnego
                        charakteru tego terenu, tak na oko mi się wydaje.
                        • marcinkiewicz Re: Trasa NS przy Woronicza Park 22.03.06, 13:16
                          Nie będzie kolidowało. Można połączyć rekreację z funkcjonalnością. Tory można
                          puścić na skarpie wokół, przejazd mostkiem w połowie jeziorka. Bedzie to bardzo
                          urokliwie. Z okna bedzie można ogądać wagoniki jeżdżące wokół wody. Cudo. I
                          jeszcze zarobicie na tym, bo tramwaje beda musiały zapłacić Wam za użytkowanie
                          terenu. Obniży się dzęki temu opłata czynszowa za staw. Myślę, że to jest
                          ciekawszy pomysł, niż pętla na rogu Woronicza i Etiudy. Tam nie będzie miejsca
                          jak wybudują nowe bloki.
                          :)
                          M
                          • wegorkie2 Re: Trasa NS przy Woronicza Park 22.03.06, 13:45
                            > Nie będzie kolidowało.

Masz Marcinie dziwne pojęcie w kwestii co to jest charakter rekreacyjny. No
                            chyba żeby było tak, co oczywiście prawdą być absolutnie nie może, że jesteś
                            wobec nas złośliwy. Wszak jesteś z pewnością życzliwy, jako sąsiad z pobliskiego
                            osiedla, PRAWDA?

> ciekawszy pomysł, niż pętla na rogu Woronicza i Etiudy. Tam nie będzie miejsca
                            > jak wybudują nowe bloki.

Jakie bloki? Nic nie wiem.
                            • kamilz12 Superkomunikacja 22.03.06, 14:43
                              Postuluję :
                              1) Pętla tramwajowa umożliwi dojazd do metra
                              2) Miniprzystanek dla pociągów rozwiąże problem dotarcia do lotniska
                              3) Przedłużenie Woronicza skroci czas dotarcia na Ochotę
                              4) Trasa NS - ułatwi przeprawę na na północ Warszawy

Zachodzi tylko pytanie czy na pancernym parkingu mogą lądować helikoptery i
                              samoloty pionowego startu Harier ???
                              • mpbc Re: Superkomunikacja 22.03.06, 15:53
                                To może trzecią nitkę metra poprowadzić do nas :)))))
                                • kacha311 Re: Superkomunikacja 22.03.06, 16:12
                                  Super pomysł i lokalizacja stacji na poziomie -2, tak by mżna było dotrzeć do
                                  niej cichą, hydrauliczną windą. ;)
                                  • wegorkie2 Re: Superkomunikacja 22.03.06, 16:18
                                    Sąsiedzi, śmiejecie się, a to są sprawy poważniejsze niż Wam się wydaje.

O czym się przekonacie jak będziecie chcieli sprzedać lub wynająć mieszkanie.

Ale to miło że jesteście wyluzowani, ja w sumie też się staram ;-)
                            • marcinkiewicz Re: Trasa NS przy Woronicza Park 22.03.06, 15:40
                              Nie jestem złośliwy. Piszę to wszystko z przymróżeniem oka. Przecież za prawie
                              każdym razem usmiech stawiałem.
                              Skoro zaproponowałeś pętlę pod naszymi oknami, a może nawet w naszym osiedlowym
                              trzydziestoletnim parku, to w ten sam sposób wymieniłem inną lokalizację -
                              jeziorko w Marinie.

Od południowej strony nowego bloku, budowanego przez spółdzielnię Politechnika,
                              powstanie jakiś biurowiec.

M
                              • wegorkie2 Re: Trasa NS przy Woronicza Park 22.03.06, 16:17
                                Nie nie, nie proponowałem tramwaju pod Waszymi oknami, ale blisko Was - okolice
                                skrzyżowania Etiudy z Woronicza. Albo wzdłuż Racławickiej. I ja naprawdę sądzę
                                że by się przydał.

> Od południowej strony nowego bloku, budowanego przez spółdzielnię Politechnika,
                                > powstanie jakiś biurowiec.

Nie wiedziałem. To ciekawe. Miejsca na hipotetyczną pętlę ubywa :-)
                • wegorkie2 Re: Trasa NS przy Woronicza Park 31.03.06, 12:38
                  > Ciągle wydaje mi się że lepszym rozwiązaniem jest zwiększenie przepustowości od
                  > węzła Marynarka - Sasanki, Hynka i potem 17 stycznia do Jerozolimskich.

Co myślicie o tym moim pomyśle? Być może tutaj można to jest okazja aby się na
                  ten temat wypowiedzieć:

www.skorosze.pl/ecv/_skorosze/artikolo.php/Skorosze-17-0-0-0-0-0-80-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-artikolo.html
                  • vampi_r Re: Trasa NS przy Woronicza Park 31.03.06, 14:43
                    wegorkie2 napisał:

> > Ciągle wydaje mi się że lepszym rozwiązaniem jest zwiększenie przepustowo
                    > ści od
                    > > węzła Marynarka - Sasanki, Hynka i potem 17 stycznia do Jerozolimskich.
                    >
                    > Co myślicie o tym moim pomyśle? Być może tutaj można to jest okazja aby się na
                    > ten temat wypowiedzieć:
                    >
                    > www.skorosze.pl/ecv/_skorosze/artikolo.php/Skorosze-17-0-0-0-0-0-80-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-artikolo.html

Na każdy taki wniosek zostanie złożony kontrwniosek.

Poprowadzenie NS takim śladem, jak opisujesz, nie jest dobre, a nawet fatalne.
                    1. Stworzy się zakręt pod kątem 90 stopni na Marynatskiej
                    2. Skumulujesz ruch NS z ruchem po obwodnicy etapowej centrum - tym samym Hynka Łopuszańska musiałaby być poszerzona do 2 x 4 (z obecnych 2 x 2), co spowoduje całkiem uzasadnione protesty mieszkańców okolic tej trasy (są tacy).
                    3. Plany były znane od dawna. Zauważyłem taką tendencję, że najbardziej przeciw wszelkim trasom protestują ci, którzy kupili mieszkania przy rezerwach w ostatnich 10-ciu latach. W zdecydowanej większosci wszyscy doskonale wiedzieli o planach. A najbardziej ostatnio wkurzył mnie przykład osiedla Olimpia 2 na Ursynowie - budowa nie ruszyła jeszcze spoza fundamentów, ludzie wpłacili ledwie pierwszą ratę na mieszkania, a już myślą o protestach przeciw POW.
                    • jo_ke Re: Trasa NS przy Woronicza Park 31.03.06, 20:17
                      vampi_r
                      Bardzo dobry pomysł na wykorzystanie istniejących już wielopasmowych dróg
                      poprzez ich poszerzenie i modernizację ( Sasanki, Hynka, Łopuszanskiej ) .
                      Znacznie ograniczy to koszt inwestycji jednocześnie odsuwając wzmożoną emisję
                      spalin od centrum miasta i klina napowietrzającego.
                      Fotomontaże jakie widoczne sa na linku siskom sprawiają złudne wrażenie , że
                      tak musi być. Siskom nie jest wyrocznią - jest organizacja społeczną te
                      fotomontaże sam stworzył ( widoczne ślady amatorskeij roboty) , można również
                      zmontować wizualizację przebiegu poszerzonych tras na bazie Hynka , Sasanki,
                      łopuszanskiej itp.
                      Rozwiązanie techniczne wyprofilowania zakrętów nie jest żadnym problemem
                      technicznym jak to podkreśla przedmówca.
                      Łatwjej skumulować juz skumulowane niż przesuwać ruch do centrum.

• vampi_r Re: Trasa NS przy Woronicza Park 02.04.06, 01:00
                        O jakich fotomontażach piszesz?

Widzisz - wszyscy wychodzą z błędnego założenia, że trasa im dalej ode mnie, tym lepiej. Po części jest to racja. Na przykład bloki Woronicza Park zostały zbudowane moim zdaniem za blisko.

Pytanie tylko kto jeździ po takiej trasie?

Osiedle Marina to 5 tys. ludzi i 2,5 tys. samochodów. Oczywiście 90% z mieszkańców chce dojeżdżać do pracy i znajomych własnym autkiem. I co? W Racławicką ciężko już skręcić, nie tylko z powodu modernizascji.
                        Oczywiście mieszkańcy Mariny chcieliby nie miec korków, szybko sie przemieszczac samochodem dom-praca-dom, a jednoczesnie by planowana od lat trasa została przesunieta najmniej kilometr na południe.

Nie zgodzę sie z toba, że łatwiej skumulować. Spróbuj teraz wjechać z Żwirki i Wigury na ciąg Hynka-Marynarska. Gdyby pobudowac trasę w wariancie jak to opisujesz, to odpowiedz na pytanie - jak i którędy jechałbyś na Bemowo lub Wolę, albo na Ursynów?
                        Najgorsze co możemy zrobic,to skupić rych na jednej trasie.

Gdybym mieszkał w Marinie i chciał szybko jeździć po Warszawie, to postulowałbym zbudowanie węzła zespolonego Woronicza/Żwirki/Trasa NS, a nie odsuwania trasy, byle dalej.

Przypominam też, ze przy obecnnym ciagu Marynarska - Hynka też stoją domy mieszkalne i to w odległosci mniejszej, niż 20 metrów. Może postulujesz je zburzyć?
                        • wegorkie2 Re: Trasa NS przy Woronicza Park 02.04.06, 22:48
                          > Osiedle Marina to 5 tys. ludzi i 2,5 tys. samochodów. Oczywiście 90% z mieszkań
                          > ców chce dojeżdżać do pracy i znajomych własnym autkiem. I co? W Racławicką cię
                          > żko już skręcić, nie tylko z powodu modernizascji.

Ale Racławicka się korkuje dlatego że służy jako tranzyt dla samochodów z całej
                          prawej strony miasta - mówiąc inaczej dlatego że nie ma trasy NS.

> Oczywiście mieszkańcy Mariny chcieliby nie miec korków, szybko sie przemieszcza
                          > c samochodem dom-praca-dom, a jednoczesnie by planowana od lat trasa została pr
                          > zesunieta najmniej kilometr na południe.

Oczywiście że ja osobiście chciałbym trasę NS przesunąć na południe - ale tylko
                          wtedy jeśli nie obniży to znacząco jej walorów - uważam że nie obniży.

> Nie zgodzę sie z toba, że łatwiej skumulować. Spróbuj teraz wjechać z Żwirki i
                          > Wigury na ciąg Hynka-Marynarska. Gdyby pobudowac trasę w wariancie jak to opisu
                          > jesz, to odpowiedz na pytanie - jak i którędy jechałbyś na Bemowo lub Wolę, alb
                          > o na Ursynów?

No właśnie tą Hynka - Marynarska. Po modernizacji.

> Najgorsze co możemy zrobic,to skupić rych na jednej trasie.

No właśnie tego nie rozumiem. Autentycznie nie rozumiem dlaczego tak jest.
                          Dlaczego jest plan aby w Polsce budować kilka autostrad a nie kilkadziesiąt
                          wąskich dróg krajowych??? Ja uważam że ruch właśnie należy skupiać na
                          pojedynczych bardzo przepustowych trasach.

> Gdybym mieszkał w Marinie i chciał szybko jeździć po Warszawie, to postulowałby
                          > m zbudowanie węzła zespolonego Woronicza/Żwirki/Trasa NS, a nie odsuwania trasy
                          > , byle dalej.

A po co? Rozumiem że trasa NS jest właśnie po to abym mógł swobodnie jeździć
                          Racławicką która się odciąży.

> Przypominam też, ze przy obecnnym ciagu Marynarska - Hynka też stoją domy miesz
                          > kalne i to w odległosci mniejszej, niż 20 metrów. Może postulujesz je zburzyć?

Jeśli modernizacja trasy by tego wymagała to tak. Widziałem te budynki i sądzę
                          że mieszkańcy byliby zadowoleni gdyby ktoś je od nich odkupił. Całość pewnie by
                          wyszła taniej niż budowa NS od podstaw w obecnej postaci.
                    • wegorkie2 Re: Trasa NS przy Woronicza Park 02.04.06, 22:40
                      > 1. Stworzy się zakręt pod kątem 90 stopni na Marynatskiej

Można to wyprofilować.

> 2. Skumulujesz ruch NS z ruchem po obwodnicy etapowej centrum - tym samym Hynka
                      > Łopuszańska musiałaby być poszerzona do 2 x 4 (z obecnych 2 x 2), co spowoduje
                      > całkiem uzasadnione protesty mieszkańców okolic tej trasy (są tacy).

Po pierwsze wątpię aby ktoś się tym tak bardzo przejął. Jak ktoś mieszka przy
                      POW to naprawdę dołożenie jednego pasa i trochę samochodów osobowych nie robi
                      różnicy - nawet ich nie będzie słychać, zagłuszone zostaną ruskimi tirami, taka
                      jest prawda.
                      Po drugie - owszem widziałem tam budynki mieszkalne ale jest ich o rząd mniej
                      niż mieszkań przy planowanej NS, szczególnie na Ochocie - mnóstwo wysokich
                      bloków z płyty tam stoi. Jeśli przy planowaniu trasy możesz sprawić że jej
                      uciążliwości będą odczuwalne przez 10 razy mniej mieszkańców, to chyba to
                      logiczne że jest to lepszym wyjściem???

> 3. Plany były znane od dawna. Zauważyłem taką tendencję, że najbardziej przeciw
                      > wszelkim trasom protestują ci, którzy kupili mieszkania przy rezerwach w ostat
                      > nich 10-ciu latach. W zdecydowanej większosci wszyscy doskonale wiedzieli o pla
                      > nach. A najbardziej ostatnio wkurzył mnie przykład osiedla Olimpia 2 na Ursynow
                      > ie - budowa nie ruszyła jeszcze spoza fundamentów, ludzie wpłacili ledwie pierw
                      > szą ratę na mieszkania, a już myślą o protestach przeciw POW.

Prawdę mówiąc tu Cię rozumiem i też bym się wkurzał - masz rację.
                      Jednak rozmówców masz różnych - ja nie protestuję przeciw trasie jako takiej,
                      ale próbuję znaleźć lepsze rozwiązanie. Poza zakrętem 90 stopni który moim
                      zdaniem nie jest aż tak wielkim mankamentem - nie widzę innych wad tego pomysłu
                      - a zalet - owszem wiele!
                      • kamilz12 Marynarska 02.04.06, 23:25
                        Mnie też się wydaje ,że puszczenie trasy NS przez Marynarską jest
                        tańsze,szybsze i lepsze.

Bo dlaczego kąt 90 stopniMarynarskiej jest gorszy niż bardzo podobny kąt na
                        trasie przed Mariną Mokotów ???

I po prostu tu nie ma już miejsca na tę trasę.Może gdzieś ktoś jakiś teren
                        zarezerwował na tę trasę ale ja już go nie widzę.Chyba,że będzie na estakadach
                        nad torami ale równie drogi może być podwieszany na Zepelinach do Żwirki i
                        Wigury.

Osobiście wątpię w powstanie trasy NS na odcinku Od Marynerskiej w poprzek
                        Woronicza do Żwirki i Wigury na korzyść Marynarskiej i Łopuszańskiej.
          • xpert Re: Trasa NS przy Woronicza Park 27.03.06, 14:47
            No wiec kilka obiektywnych sprostowan do baardzo naciaganych twierdzen
            Po pierwsze twierdzenie ze 'Gdyby nie inwestycja Arche, to Trasa NS mogłaby iść
            w przekopie' jest nieprawda. Arche zbudowalo osiedle zgodnie ze wszelkimi
            pozwoleniami. Natomist trzeba byc ignorantem zeby twierdzic ze w chwili
            wydawania pozwolenia dla Arche inwestorzy trasy dokladnie wiedzieli czy bedzie
            ona isc w przekopie czy nie. Gdyby tak bylo to decyzja zostalaby oprotestowana
            przez inwestorow trasy. Wiec prosze mi wciskac ciemnoty ze poniewaz Arche
            zdudowalo osiedle to trasa nie koze isc w przekopie. Jedno po prostu nie wynika
            z drugiego. To po pierwsze. Po drugie po Aleji Niepodleglosci nie jezdza
            ciezarowki wiec porownaie uciazliwosci Trasy NS i AL Niepodleglosci jest
            kolejnym naciaganym argumentem. A stwierdzenie ze trasa NS jestr bedzie o wiele
            mniej uciazliwa jest bzdura ktorzy zwolennicy urbaniacji probuja wciskac. A o
            rozwazania burzenia budynkow mieszkalnych tak aby trasa szla w przekopie juz
            nioe chce mi sie komentowac....
            • vampi_r Re: Trasa NS przy Woronicza Park 31.03.06, 01:53
              xpert napisał:

> No wiec kilka obiektywnych sprostowan do baardzo naciaganych twierdzen
              > Po pierwsze twierdzenie ze 'Gdyby nie inwestycja Arche, to Trasa NS mogłaby iść
              >
              > w przekopie' jest nieprawda.

Alez to prawda. W przekopie trasa zajęłaby jeszcze ze 12 metrów więcej. A miejsca pomiędzy linią kolejową, a blokami nie ma za wiele. W dodatku chca tam wcisnąs jeszcze przedłużenie Woronicza.

>Arche zbudowalo osiedle zgodnie ze wszelkimi
              > pozwoleniami.

Oczywiście. Normy przewidują, że bloki mieszkalne mogą być minmum 20 metrów od tego typu trasy. W tym wypadku przepis ten jest zachowany. Trasa NS będzie 20 metrów od inwestycji Arche.
              Tyle, że trasy nie da się już puścić w przekopie (jeśli ktoś by nawet chciał).

>Natomist trzeba byc ignorantem zeby twierdzic ze w chwili
              > wydawania pozwolenia dla Arche inwestorzy trasy dokladnie wiedzieli czy bedzie
              > ona isc w przekopie czy nie. Gdyby tak bylo to decyzja zostalaby oprotestowana
              > przez inwestorow trasy. Wiec prosze mi wciskac ciemnoty ze poniewaz Arche
              > zdudowalo osiedle to trasa nie koze isc w przekopie. Jedno po prostu nie wynika z drugiego. To po pierwsze.

Po pierwsze - trasa NS planowana była zawsze na estakadzie w tym miejscu.
              O przekopie ktoś wspomniał. Więc odpisałem, ze w tej chwili przeprojektoanie estakady na przekop jest niemożliwe, bo przez bloki Arche się nie da.
              Czy teraz jasne?

>Po drugie po Aleji Niepodleglosci nie jezdza
              > ciezarowki wiec porownaie uciazliwosci Trasy NS i AL Niepodleglosci jest
              > kolejnym naciaganym argumentem.

A po Trasie NS będą jeździć?
              Będą w takim samym stopniu, jak i po Niepodkegłosci. Po tej ulicy odbywa się też ruch ciężarowy, dostawczy. Po NS też będzie.

Natomiast ani po Trasie NS, ani po Niepodległosci nie będzie tzw. tirów.

>A stwierdzenie ze trasa NS jestr bedzie o wiele
              > mniej uciazliwa jest bzdura ktorzy zwolennicy urbaniacji probuja wciskac.

Trasa bezkolizyjna może być ekranowana. Zwykła ulica nie.
              To zasadnicza różnica. By przekonac się o uciążliwości tras, zalecam udanie się wpierw na Niepodległosci i stanięcie 20 m od trasy.
              Następnie o udanie się np. gdzieś w okolice Trasy AK i staniecie 20 m od ekranu dźwiękochłonnego.
              Trzeba też wspomnieć o spalinach - w korku przejechanie 1 kilometra z prędkoscią 0-10 km/h jest sześciokrotnie bardziej uciążliwe dla środowiska, niż przejechanie z prędkoscią 100 km/h.

Poza tym poproszę o jakieś konkrety. Bo napisanie, że coś jest bzdurą lub nie, ale nie uzasadnienie tego, nie jest jakimś przejawem wybitnej argumentacji.

A o
              > rozwazania burzenia budynkow mieszkalnych tak aby trasa szla w przekopie juz
              > nioe chce mi sie komentowac....

Zalecam bardziej uważne czytanie i ze zrozumieniem.
              • migdala Re: Trasa NS przy Woronicza Park 31.03.06, 22:54
                Gratuluję tzw pomyślunku.

Bardzo dziękuję ale nie chce żeby mi coś jeździło z prędkością 100 km/h 20m od
                okna.
                Wie Pan co to są decybele i ryczący silnik?

Chyba też podaruję sobie dalsze komentowanie. Chyba nie chce mi się na ten
                temat pisać.
                • vampi_r Re: Trasa NS przy Woronicza Park 02.04.06, 01:03
                  migdala napisał:

> Bardzo dziękuję ale nie chce żeby mi coś jeździło z prędkością 100 km/h 20m od
                  > okna.

No to nie trzeba było kupować sobie mieszkania w tym miejscu.
                  • marcinkiewicz Re: Trasa NS przy Woronicza Park 03.04.06, 09:18
                    > No to nie trzeba było kupować sobie mieszkania w tym miejscu.

I na tym powinna zakończyć się dyskusja.

Każdy wiedzał, kupując mieszkanie w Woro Parku, Marinie, Olimpii i innych
                    nowych blokowiskach, gdzie ma przechodzić trasa. Kupiliśmy mieszkanie, które
                    jest na najbliższym rogu do trasy. I nie jesteśmy jej przeciwni, bo
                    wiedzeliśmy, że ona będzie.

Już kiedyś prosiłęm, żeby nie zchowywać się jak zdradzone dziewice.

M
                    • migdala Re: Trasa NS przy Woronicza Park 06.04.06, 22:33
                      Trochę mnie dziwią takie wypowiedzi. Jak kupowałem tu mieszkanie to wiedziałem,
                      że ono będzie wybudowane i widziałem plany.Mimo to dokonaliśmy zmian w
                      ustawieniu ponieważ za to płacimy i powinno być tak jak chcemy.
                      Teraz jest w pobliżu budowana droga i wiemy, że będzie ona wybudowana. Jednak
                      ma ona być budowana za nasze pieniądze (ja przynajmniej płacę podatki) i
                      chciałbym aby ona była wybudowana tak jak ja chcę. Jeżeli nikt się tym nie
                      zainteresuje z mieszkańców i nie zadba o to, żeby droga ta była jak najmniej
                      uciążliwa to z tzw budowniczowie, a tym bardziej osoby mieszkające przy
                      Niepodległości na pewno się tym nie przejmą.
                      Nie widzę tutaj zdradzonych dziewic, tylko rozsądne dziewice. Jeżeli chcesz
                      żeby coś było zrobione dobrze, to musisz o tym powiedzieć. Jeżeli ktoś chce
                      siedzieć cich to niech siedzi, ja uważam, iż nie należy siedzieć cicho. Kto ma
                      zadbać o nasze interesy jako sąsiadów tej drogi jak nie my sami???????
                  • migdala Re: Trasa NS przy Woronicza Park 06.04.06, 22:23
                    No to może kolga zapyta jakiegoś policjanta z jaką prędkością można jeździć w
                    mieście. Może też kolega się dowie, że w cywilizowanych krajach jak autostrada
                    jest blisko zabudowań to są ograniczenia prędkości ze względu na hałas.

A jeśli chodzi o niekupowanie mieszkania w tym miejscu, to niech kolega nie
                    zabiera głosu skoro tu nie mieszka!! A dodatkowo przez takie osoby jak "Vampir"
                    nabieram coraw większej awersji do tej drogi i na pewno się bedę tym
                    interesował, a teraz jestem nastawiony przez "przemyślane" rady kolegi
                    negatywnie.
    • xpert Re: Trasa NS przy naszym osiedlu? 23.03.06, 00:24
      w dzisiejszej Rzepie jest artykul o inwestycjach komunikacyjnych w rejonie
      okeciq. Genrralnie planuja ze NS dotrze do Marynarskiej w 2008. wishfull
      thinking moim zdaniem. ani slowa o terminach/mozliwosiach puszczenia tej trasy
      dalej na polnac wzdluz torow.

wystarcz wyjrzez z okien budynku A na poludnie i widac ze na ten odcinek
      miejsca nie ma. zwlaszcza jak teraz buduja nowe biurowce za Wisniowym w strone
      Marynarskiej. Ktoredy mailoby pojsce te szesc pasow? nie ma na to miejsca.
      chyba ze wybura budynki hurtowni RBW...
      • wegorkie2 Re: Trasa NS przy naszym osiedlu? 23.03.06, 10:34
        Tak spacerując sobie obok Woronicza Park to mnie wygląda na to że miejsce jak
        najbardziej jest. Nie jestem pewien czy na 6 pasów, ale na 4 to na pewno.

Ale wyburzenie hurtowni BRW spodobałoby mi się. Dlaczego? Ano dlatego że wtedy -
        mam wrażenie - trasa mogłaby pójść na poziom 0 lub nawet w wykop wcześniej niż
        ma i przy Woronicza Park nie byłoby wiaduktu.
        • xpert Re: Trasa NS przy naszym osiedlu? 23.03.06, 11:29
          moim zdaniem nie ma mozliwosci zmiescic ani szesciu ani czterech pasow miedzy
          hurtownia BRW i tymi nowobudowanymi biurami. Przeciez tam sa jeszcze tory!
          Chyba ze chca puscic cala trase estakada no ale to sa koszmarne pieniadze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka