Dodaj do ulubionych

Pomysły ZTM

29.07.02, 09:55
Właśnie sobie przeczytałam w Stołecznej, które to autobusy mają jeździć nowym
mostem. I jeden z pomysłów ZTM jest porażający. 521 jeżdzące jak sięgam
pamięcią Patriotów ma teraz jeździć Wałem Miedzeszyńskim, Traktem Lubelskim i
Trasą Siekierkowską. Patriotów ma jeździć nowa linia 163. A ja się pytam po
co zmieniać coś, co dobrze funcjonuje od kilkudziesięciu lat (trasa "cetki"
czyli 521 uległa minimalnym zmianom jedynie na Ochocie)? Chyba lepiej NOWĄ
linię wprowadzać na nowy most , a nie przewracać wszystko do góry nogami.
Ludzie, którzy z linii otwockiej (Anin, Wawer)jeżdzili do centrum 521 będą
się musieli przesiadać przy rondzie Wiatraczna. Jaki to ma sens?
Obserwuj wątek
    • iwo_ Re: Pomysły ZTM 29.07.02, 10:28
      Mnie też przeraża ten pomysł! Jedna z moich ulubionych linii... Nie lepiej
      zostawić 521 w spokoju, a te 163 puścić Wałem i Trasą Siekierkowską do centrum?
      Jaki jest sens przewracania całej komunikacji "do góry nogami" przy otwieraniu
      jakiegoś mostu i uruchamiania nowej linii? - Niech mi któś odpowie...
      • sloggi Mam pomysła na 513 29.07.02, 10:33
        To ja poproszę to 513 zamiast na Hallera to na Bródno i wtedy z uśmiechem mogę
        żegnać 318.
        A swoją drogą opcja 118 + 128 nadal mi się podoba.
        • jhbsk Re: Mam pomysła na 513 29.07.02, 10:44
          Fachowcy od "radosnej twórczości" w ZTM nie biorą zupełnie pod uwagę, że ciągłe
          zmiany dezorientują. Istnieje coś takiego jak "siła przyzwyczajenia". A te
          nieustanne zmiany wprowadzają tylko chaos i bałagan.
          • d.z 513... 29.07.02, 11:08
            Całodzienny? Całotygoniowy? Pośpieszny? Na Gocławiu?
            To nie może być prawda!!!!!!!
            Przeżywam związany z tym faktem głęboki szok i choć mojej skromnej tym 513 nie
            będzie "po drodze" to jednak mogę powiedzieć, iż pomysł mi się podoba!!!!
            Szok! i raz jeszcze Szok!
        • iwo_ Re: Mam jescze lepszego pomysła na 513 29.07.02, 11:08
          sloggi napisał:

> To ja poproszę to 513 zamiast na Hallera to na Bródno i wtedy z uśmiechem
          mogę
          Podchwyciłeś mój pomysł z 513 na Targówek zamiast 132 [czyt.
          podforum „Komunikacja”, wątek „132-i co dalej”], ale ja 513 nie oddam tak
          łatwo! Tak najfajniej byłoby mieć 513 na Zaciszu – tylko, że od drugiej strony
          (trasa: Os. Kabaty - ...-Targowa – Radzymińska – Jórskiego – Samarytanki –
          Gilarska – Rolanda – Zacisze [!!!])A na Bródnie mogłoby jeździć 178. :-)
          >>>Sloggi, czy Ty zawsze musisz podchwycać moje świetne pomysły dotyczące
          naszej gminy i dostosowywać do Bródna? J Przecież niedługo przenosisz się na
          Zielone Zacisze..
          > żegnać 318.
          > A swoją drogą opcja 118 + 128 nadal mi się podoba.
          118 połączyłbym z 318, przekształcił w 528 i skierował na Stegny...
          >
          • sloggi Re: Mam jescze lepszego pomysła na 513 ???? 29.07.02, 11:21
            iwo_ napisał:

> sloggi napisał:
            >
            > > To ja poproszę to 513 zamiast na Hallera to na Bródno i wtedy z uśmiechem
            > mogę
            > Podchwyciłeś mój pomysł z 513 na Targówek zamiast 132 [czyt.
            > podforum „Komunikacja”, wątek „132-i co dalej”], ale ja
            > 513 nie oddam tak
            > łatwo! Tak najfajniej byłoby mieć 513 na Zaciszu – tylko, że od drugiej s
            > trony
            > (trasa: Os. Kabaty - ...-Targowa – Radzymińska – Jórskiego –
            > Samarytanki –
            > Gilarska – Rolanda – Zacisze [!!!])A na Bródnie mogłoby jeździć 178
            > . :-)
            > >>>Sloggi, czy Ty zawsze musisz podchwycać moje świetne pomysły dotycz
            > ące
            > naszej gminy i dostosowywać do Bródna? J Przecież niedługo przenosisz się na
            > Zielone Zacisze..
            > > żegnać 318.
            > > A swoją drogą opcja 118 + 128 nadal mi się podoba.
            > 118 połączyłbym z 318, przekształcił w 528 i skierował na Stegny...
            > >
            • iwo_ Re: Mam jescze lepszego pomysła na 513 ???? 29.07.02, 11:33
              sloggi napisał:

> iwo_ napisał:
              >
              > > sloggi napisał:
              > >
              > > > To ja poproszę to 513 zamiast na Hallera to na Bródno i wtedy z uśmie
              > chem
              > > mogę
              > > Podchwyciłeś mój pomysł z 513 na Targówek zamiast 132 [czyt.
              > > podforum „Komunikacja”, wątek „132-i co dalej”], a
              > le ja
              > > 513 nie oddam tak
              > > łatwo! Tak najfajniej byłoby mieć 513 na Zaciszu – tylko, że od drug
              > iej s
              > > trony
              > > (trasa: Os. Kabaty - ...-Targowa – Radzymińska – Jórskiego 
              > 211;
              > > Samarytanki –
              > > Gilarska – Rolanda – Zacisze [!!!])A na Bródnie mogłoby jeździ
              > ć 178
              > > . :-)
              > > >>>Sloggi, czy Ty zawsze musisz podchwycać moje świetne pomysły d
              > otycz
              > > ące
              > > naszej gminy i dostosowywać do Bródna? J Przecież niedługo przenosisz się
              > na
              > > Zielone Zacisze..
              > > > żegnać 318.
              > > > A swoją drogą opcja 118 + 128 nadal mi się podoba.
              > > 118 połączyłbym z 318, przekształcił w 528 i skierował na Stegny...
              > > >
              • sloggi O Gilarskiej 29.07.02, 11:54
                Nie irytuj się.
                O ile wiem, nie tak dawno mieszkańcy Gilarskiej pragnęli położenia garbów
                spowalniajacych, co równałoby się wycofaniu linii 132.
                Nie rozumiem potrzeby drugiej linii na Gilarskiej. Wystarczyłoby ( co jest
                nierealne ) wybudowanie zatok na Rolanda i wydłużenie linii 512.
                Iwo, argumenty mieszkańców twojej ulicy przeciwko drugiej linii to :
                - zwiększenie hałasu
                - to kolonia domków jednorodzinnych i większość mieszkańców ma samochody
                - pętla na Trockiej jest niedaleko
                - przeciwdziałanie zrobieniu z Gilarskiej "arterii"
                Dlatego nie uruchomiono tamtędy 112, a pod znakiem zapytania stoi zwiększenie
                częstotliwości kursowania linii 132.
                Akurat sprawę Gilarskiej znam doskonale z "wojen" o częstotliwość 132.

A objazdy są sytuacją doraźną, podczas której linie objeżdzające kieruje się
                najbliższą trasą dopuszczalna dla wozów o danym tonażu.

Poproszę o kolejny zestaw pytań.
                • iwo_ Re: O Gilarskiej i Nowo trockiej... 29.07.02, 12:09
                  sloggi napisał:

> Nie irytuj się.
                  > O ile wiem, nie tak dawno mieszkańcy Gilarskiej pragnęli położenia garbów
                  > spowalniajacych, co równałoby się wycofaniu linii 132.
                  > Nie rozumiem potrzeby drugiej linii na Gilarskiej. Wystarczyłoby ( co jest
                  > nierealne ) wybudowanie zatok na Rolanda i wydłużenie linii 512.
                  > Iwo, argumenty mieszkańców twojej ulicy przeciwko drugiej linii to :
                  ^^^Wyrzekam się mieszkańców Gilarskiej!!!
                  > - zwiększenie hałasu
                  Na Gilarskiej mieszkają stare babcie które nie wytykają nasa poza swoje drzwi.
                  Odgłos jadącego TIRa, czy ciężarówki mylą z przejazdem 132. Gdyby tak było to
                  132 kursowałby co 5 minut. Powinni zabronić przejazdy Tirów przez naszą ulicę,
                  a nie ograniczać jeszcze gówno - 132 (bo tylko tak chyba można nazwać tę linię)
                  > - to kolonia domków jednorodzinnych i większość mieszkańców ma samochody
                  > - pętla na Trockiej jest niedaleko
                  > - przeciwdziałanie zrobieniu z Gilarskiej "arterii"
                  > Dlatego nie uruchomiono tamtędy 112, a pod znakiem zapytania stoi zwiększenie
                  > częstotliwości kursowania linii 132.
                  > Akurat sprawę Gilarskiej znam doskonale z "wojen" o częstotliwość 132.
                  >
                  > A objazdy są sytuacją doraźną, podczas której linie objeżdzające kieruje się
                  > najbliższą trasą dopuszczalna dla wozów o danym tonażu.
                  >
                  > Poproszę o kolejny zestaw pytań.
                  >
                  >
                  >
                  • sloggi Re: O Gilarskiej i Nowo Trockiej... 29.07.02, 12:21
                    Iwo - tylko kiedy miasto wybuduje Nowo Trocką.
                    • iwo_ Re: O Gilarskiej i Nowo Trockiej... 29.07.02, 13:20
                      sloggi napisał:

> Iwo - tylko kiedy miasto wybuduje Nowo Trocką.
                      >
                      >
              • Gość: moni Re: Mam jescze lepszego pomysła na 513 ???? IP: *.acn.pl / 10.128.130.* 25.09.02, 15:20
                Mam nadzieję, że 513 nie będzie miała zmienionej trasy!!!Do tej pory miałam
                bezpośredni dowóz na Dw.Wschodni, z którego dalej, na uczelnię ,jechałam innym
                autobusem.Jeśli 513 zmieni trasę to czeka mnie: metro, tramwaj i spacerek
                Skryszewską lub Lubelską-bardzo dziękuję, ale mnie samej(szczególnie zimą,
                kiedy jest wcześnie ciemno)to nie odpowiada!!!Chyba, że ZTM opłaci mi jakiegoś
                ochroniarza!!!(może przystojnego??)
        • iwo_ Re: Mam jeszcze lepszego pomysła na 513 29.07.02, 11:09
          sloggi napisał:

> To ja poproszę to 513 zamiast na Hallera to na Bródno i wtedy z uśmiechem
          mogę
          Podchwyciłeś mój pomysł z 513 na Targówek zamiast 132 [czyt.
          podforum "Komunikacja", wątek "132-i co dalej"], ale ja 513 nie oddam tak
          łatwo! Tak najfajniej byłoby mieć 513 na Zaciszu – tylko, że od drugiej strony
          (trasa: Os. Kabaty - ...-Targowa – Radzymińska – Jórskiego – Samarytanki –
          Gilarska – Rolanda – Zacisze [!!!])A na Bródnie mogłoby jeździć 178. :-)
          >>>Sloggi, czy Ty zawsze musisz podchwycać moje świetne pomysły dotyczące
          naszej gminy i dostosowywać do Bródna? J Przecież niedługo przenosisz się na
          Zielone Zacisze..
          > żegnać 318.
          > A swoją drogą opcja 118 + 128 nadal mi się podoba.
          118 połączyłbym z 318, przekształcił w 528 i skierował na Stegny...
          >
        • Gość: nick Re: Mam pomysła na 513 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.08.02, 09:58
          A ja bym wogóle nie zmieniał trasy 513, mi się ona podoba i nie chce mi się
          jechać na Ursynów przez Gocław i Most Siekierkowski
      • Gość: Anka Re: Pomysły ZTM IP: *.datastar.pl 29.07.02, 16:21
        iwo_ napisał:

> > Jaki jest sens przewracania całej komunikacji "do góry nogami" przy
        otwieraniu
        > jakiegoś mostu i uruchamiania nowej linii? - Niech mi któś odpowie...

lepsze jest wrogiem dobrego. Zawsze tak było i nic się nie zmieni. A ktoś w
        ZTM musiał pewnie wypracować extra premię (może zabrakło mu na wycieczkę?)
        Poza tym, nieraz mam wrażenie, że ci ludzie nie "używają" firmowego taboru.
        Więc co im za różnica którędy co jeździ i jak często zmienia się trasa...
    • Gość: Eva Most Siekierkowski a autobus 521 -pomysł ZTM IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.07.02, 13:12
      Przeczytałam dziś na 7 stronie Gazety Stołecznej, o planowanych przez ZTM
      zmianach w trasie niektórych autobusów, w związku z otwarciem nowego mostu
      Siekierkowskiego. Most ten miał ułatwić mieszkańcom Warszawy poruszanie się po
      stolicy.

Mieszkam na osiedlu Anin Sadul, gdzie od kilku lat sprowadza się coraz więcej
      osób. Dużo mieszkańców jeździ samochodami, jednakże większość korzysta z
      miejskich środków komunikacji. Ja zaliczam się do tej drugiej grupy.
      Aby dojechać do Centrum W-wy, mam do dyspozycji pociąg podmiejski, który oprócz
      wczesnych godzin rannych, jeździ co 60 minut, około 3 prywatnych linii
      autobusowych (kursują one z Otwocka do Centrum, jak wszyscy wiedzą są to stare
      autokary, które już od kilku lat powinny zostać zezłomowane).

Mogę również dojechać autobusem linii 521. Od około 2 lat na tej linii jeżdżą w
      większości nowe i ładne autobusy, tak więc jedzie się bardzo przyjemnie a co
      najważniejsze szybko. Autobus jedzie z Falenicy, wzdłuż torów kolejowych, przez
      Anin, Wawer, następnie ulicą Płowiecką, Grochowską, na rondzie Wiatraczna
      zjeżdża w al. Waszyngtona, następnie mostem Poniatowskiego i al. Jerozolimskimi
      dojeżdża do Dworca Centralnego, kończy trasę na Szczęśliwicach.

Od kilkunastu lat jest to jedyny autobus, który z dalekiej prawobrzeżnej
      Warszawy jedzie mostem Poniatowskiego do Centrum!! Niestety ZTM planuje zmienić
      trasę autobusu, tak aby omijał przystanek przy stacji kolejowej w Aninie i
      Wawrze (ulica Szpotańskiego, Widoczna, Płowiecka, most Poniatowskiego), na
      Trakt Lubelski, Wał Miedzeszyński, Trasę Siekierkowską.

W zamian mieszkańcy Anina i Wawra, dostaną linię autobusową 163, która będzie
      dojeżdżała tylko do ronda Wiatraczna. Jeśli ktoś pracuje w centrum Warszawy
      albo przy rondzie Waszyngtona, będzie musiał przesiąść się w kolejny autobus
      lub tramwaj.

Mieszkam niedaleko ulicy Lucerny, która łączy Trakt Lubelski z ulicą Widoczną.
      W tej chwili do przystanku autobusowego 521 mam 10 minut pieszo i w około 35
      minut mogę dojechać do Centrum. Po zmianie ZTM, do przystanku 521 będę miała 70
      minut pieszo, do tego trzeba dodać czas oczekiwania na autobus i przejazd do
      Centrum, w sumie wychodzi ponad 2 godziny. Natomiast nową linią 163 do Centrum
      już nie dojadę, bo kończy trasę przy rondzie Wiatraczna.

Most Siekierkowski jest naprawdę imponujący, wszyscy liczą na to że usprawni
      poruszanie się po Warszawie. Jednakże plany ZTM, są nieudolne. Spowodują to że
      mieszkańcy mojej okolicy będą zmuszeni do korzystania z usług prywatnych
      przewoźników, a ZTM na tym straci.

W związku z tym czy linia 521 nie może pozostać nie zmieniona i nadal z
      Falenicy jeździć mostem Poniatowskiego do Centrum? Sensowne byłoby jej
      skrócenie do Dworca Centralnego, co i tak planuje ZTM. Natomiast nowym mostem i
      trasą Siekierkowską, można zaplanować inną linię autobusową.

Most miał połączyć południe Warszawy, samochodem na pewno będzie można dojechać
      dużo szybciej dzięki omijaniu mostu przy trasie Łazienkowskiej, jednakże
      autobusem będzie się kluczyło i nowy most nie pomoże szybciej dojechać do
      Centrum.

Może jeszcze nie jest za późno i Zarząd Transportu Miejskiego pójdzie po rozum
      do głowy, by nie utrudniać wielu ludziom ich życia!?
      • jhbsk Re: Most Siekierkowski a autobus 521 -pomysł ZTM 29.07.02, 13:26
        Jest to według mnie totalne lekceważenie pasażerów. Najpierw systematycznie
        "obcinano" częstotliwość kursów 521, teraz ma się ją całkowicie zmienić. Mam
        wrażenie, że ZTM chce zmusić pasażerów do korzystania z linii prywatnych, nie
        pozostawiając wyboru.
        • magdzior Re: Most Siekierkowski a autobus 521 -pomysł ZTM 29.07.02, 16:01
          i pomkniemy "BluStarami" w dal...
      • jhbsk Re: Most Siekierkowski a autobus 521 -pomysł ZTM 29.07.02, 13:26
        Jest to według mnie totalne lekceważenie pasażerów. Najpierw systematycznie
        "obcinano" częstotliwość kursów 521, teraz ma się ją całkowicie zmienić. Mam
        wrażenie, że ZTM chce zmusić pasażerów do korzystania z linii prywatnych, nie
        pozostawiając wyboru.
      • iwo_ Re: Most Siekierkowski a autobus 521 -pomysł ZTM 29.07.02, 13:31
        Gość portalu: Eva napisał(a):

> Przeczytałam dziś na 7 stronie Gazety Stołecznej, o planowanych przez ZTM
        > zmianach w trasie niektórych autobusów, w związku z otwarciem nowego mostu
        > Siekierkowskiego. Most ten miał ułatwić mieszkańcom Warszawy poruszanie się
        po
        > stolicy.
        >
        > Mieszkam na osiedlu Anin Sadul, gdzie od kilku lat sprowadza się coraz więcej
        > osób. Dużo mieszkańców jeździ samochodami, jednakże większość korzysta z
        > miejskich środków komunikacji. Ja zaliczam się do tej drugiej grupy.
        > Aby dojechać do Centrum W-wy, mam do dyspozycji pociąg podmiejski, który
        oprócz
        >
        > wczesnych godzin rannych, jeździ co 60 minut, około 3 prywatnych linii
        > autobusowych (kursują one z Otwocka do Centrum, jak wszyscy wiedzą są to
        stare
        > autokary, które już od kilku lat powinny zostać zezłomowane).
        >
        > Mogę również dojechać autobusem linii 521. Od około 2 lat na tej linii jeżdżą
        w
        >
        > większości nowe i ładne autobusy, tak więc jedzie się bardzo przyjemnie a co
        > najważniejsze szybko. Autobus jedzie z Falenicy, wzdłuż torów kolejowych,
        przez
        >
        > Anin, Wawer, następnie ulicą Płowiecką, Grochowską, na rondzie Wiatraczna
        > zjeżdża w al. Waszyngtona, następnie mostem Poniatowskiego i al.
        Jerozolimskimi
        >
        > dojeżdża do Dworca Centralnego, kończy trasę na Szczęśliwicach.
        >
        > Od kilkunastu lat jest to jedyny autobus, który z dalekiej prawobrzeżnej
        > Warszawy jedzie mostem Poniatowskiego do Centrum!! Niestety ZTM planuje
        zmienić
        >
        > trasę autobusu, tak aby omijał przystanek przy stacji kolejowej w Aninie i
        > Wawrze (ulica Szpotańskiego, Widoczna, Płowiecka, most Poniatowskiego), na
        > Trakt Lubelski, Wał Miedzeszyński, Trasę Siekierkowską.
        >
        > W zamian mieszkańcy Anina i Wawra, dostaną linię autobusową 163, która będzie
        > dojeżdżała tylko do ronda Wiatraczna. Jeśli ktoś pracuje w centrum Warszawy
        > albo przy rondzie Waszyngtona, będzie musiał przesiąść się w kolejny autobus
        > lub tramwaj.
        >
        > Mieszkam niedaleko ulicy Lucerny, która łączy Trakt Lubelski z ulicą
        Widoczną.
        > W tej chwili do przystanku autobusowego 521 mam 10 minut pieszo i w około 35
        > minut mogę dojechać do Centrum. Po zmianie ZTM, do przystanku 521 będę miała
        70
        >
        > minut pieszo, do tego trzeba dodać czas oczekiwania na autobus i przejazd do
        > Centrum, w sumie wychodzi ponad 2 godziny. Natomiast nową linią 163 do
        Centrum
        > już nie dojadę, bo kończy trasę przy rondzie Wiatraczna.
        >
        > Most Siekierkowski jest naprawdę imponujący, wszyscy liczą na to że usprawni
        > poruszanie się po Warszawie. Jednakże plany ZTM, są nieudolne. Spowodują to
        że
        > mieszkańcy mojej okolicy będą zmuszeni do korzystania z usług prywatnych
        > przewoźników, a ZTM na tym straci.
        >
        > W związku z tym czy linia 521 nie może pozostać nie zmieniona i nadal z
        > Falenicy jeździć mostem Poniatowskiego do Centrum? Sensowne byłoby jej
        > skrócenie do Dworca Centralnego, co i tak planuje ZTM. Natomiast nowym mostem
        i
        >
        > trasą Siekierkowską, można zaplanować inną linię autobusową.
        >
        > Most miał połączyć południe Warszawy, samochodem na pewno będzie można
        dojechać
        >
        > dużo szybciej dzięki omijaniu mostu przy trasie Łazienkowskiej, jednakże
        > autobusem będzie się kluczyło i nowy most nie pomoże szybciej dojechać do
        > Centrum.
        >
        > Może jeszcze nie jest za późno i Zarząd Transportu Miejskiego pójdzie po
        rozum
        > do głowy, by nie utrudniać wielu ludziom ich życia!?

Nie sądze żeby ZTM poszedł do głowy i posłuchał się zwykłego "szarego" pasażera
        nawet tak zdesperowanego jak Ty. Najlepiej zadzwonić do ZTmu na 9484 i poprosić
        o numer do działu ustalania tras (sorry - teraz dokładnie nie pamiętam tego
        telefonu). Na podforum "Komunikacja" znajdziesz dużo propozycji dotyczących
        komunikacji po otwarciu M.S..
      • Gość: apis123 Re: Most Siekierkowski a autobus 521 -pomysł ZTM IP: *.murator.com.pl / *.murator.com.pl 29.08.02, 08:51
        moze i macie racje, ale postawcie sie w sytuacji mieszkancow nowych sporych
        osiedli "Ogorki" i "Borkow" - tu do dyspozycji jest tylko 702 i 322, kursujace
        1-2 razy na godzine (a w okresie wakacji pozostaje tylko ta pierwsza linia) i
        521 byloby naprawde wybawieniem dla "niemobilnych"...
        • jhbsk Re: Most Siekierkowski a autobus 521 -pomysł ZTM 30.08.02, 08:05
          Już pisałam, że skoro ZTM chciało oprócz zmiany trasy 521 tworzyć nową linię (od Falenicy do Wiatracznej), to
          powinno właśnie nową linię skierować przez nowy most, a 521 zostawić w spokoju. Zamiast zmieniać to, co dobrze
          funkcjonuje od lat, lepiej chyba stworzyć cośnowego.
    • lelesio Re: Pomysły ZTM 29.07.02, 15:12
      Ślijcie listy do gminy Wawer na adres:
      wawer@home.pl
    • jhbsk Re: Pomysły ZTM 30.07.02, 07:57
      Dzisiaj w Stołecznej jest wypowiedź rzeczniczki ZTM. Podobno będą się konsultować z gminą Wawer. To nie mogli
      NAJPIERW się konsultować a dopiero POTEM proponować zmiany. Z myśleniem u nich zawsze było kiepsko.
      • Gość: Anka Re: Pomysły ZTM IP: *.datastar.pl 30.07.02, 08:46
        jhbsk napisała:

> Dzisiaj w Stołecznej jest wypowiedź rzeczniczki ZTM. Podobno będą się
        konsultow
        > ać z gminą Wawer. To nie mogli
        > NAJPIERW się konsultować a dopiero POTEM proponować zmiany. Z myśleniem u
        nich
        > zawsze było kiepsko.

w taki upał nie tylko u nich :)))
        • Gość: W. Re: Pomysły ZTM IP: *.pl 23.08.02, 19:48
          A może by tak wreszcie szanowni urzędnicy ztm ruszyli swoje ... i wsiedli do
          autobusu??? Może by się tak przejechali w gzodzinach porannego szczytu tak z
          Ursynowa na Targówek czy z Anina na Górczewską... Albo na jakieś innej trasie
          którą tak raczyli skopać. Kim my jesteśmy,że ci urzędnicy się z nami nie
          liczą???
          POzdrawiam,
          W.
      • lelesio Re: Pomysły ZTM 30.07.02, 08:49
        Z tego co wiem ZTM wysłało projekt zmian do zainteresowanych gmin a Gmina Wawer
        jako jedyna nie odpowiedziała. Nawet mnie to specjalnie nie zdziwiło.

pzdr
        • jhbsk Re: Pomysły ZTM 30.07.02, 08:53
          Pani rzecznik powiedziała: " urzędnicy JESZCZE nie odpowiedzieli". Może trzeba było jeszcze trochę poczekać, zanim
          się wyskoczyło z "rewelacyjnymi" pomysłami.
          • iwo_ Re: Pomysły ZTM 30.07.02, 10:36
            jhbsk napisała:

> Pani rzecznik powiedziała: " urzędnicy JESZCZE nie odpowiedzieli". Może
            trzeba
            > było jeszcze trochę poczekać, zanim
            > się wyskoczyło z "rewelacyjnymi" pomysłami.

Tylko, że każdy (lub prawie każdy) urzendas nie tylko z gm. Wawer posiada limo
            (typu beemka itp.), którym jeź dzi do pracy. I g**** go to obchodzi czy zwykły
            obywatel męczy się w zatłoczonych autobusach i tramwajach, czy nie. Dlatego
            uważam, że konsultacje powinny odbywać się z pasażerami, a nie z urzędnikami
            którzy nie mają pojęcia jak ważna jest komunikacja miejska, jak zatłoczone są
            autobusy, itd.... To w tym przypadku zwykli obywatele są ekspertami i to oni
            powinni decydować jak ma wyglądać komunikacja publiczna w ich gminie - znają ją
            z codzienności.
            • jhbsk Re: Pomysły ZTM 30.07.02, 10:43
              Zgadzam się w 100%. A ZTM i tak każdą głupią decyzję pokrętnie uzasadni.
              • Gość: Krzychu Re: Pomysły ZTM IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.02, 12:01
                jhbsk napisała:

> Zgadzam się w 100%. A ZTM i tak każdą głupią decyzję pokrętnie uzasadni.

Ja też się zgadzam.
                A co do 521:
                Trzeba było nie wycofywać 406 z SIELC, tylko zamienić go na 5XX i przepuśić
                Trasą Siekierkowską do falenicy.
                A tak - 406 skrócono do Waryńskiego, a teraz przedłuż się go na Gocław. To może
                od razu przedłużyć do Falenicy jako 5XX, ale wtedy po co to całe bezsensowne
                zamieszanie z przesuwaniem 521!
                Chyba to SZTUKA DLA SZTUKI!
                Krótko: Zostawić 521 w obecnej formie!
                Pozd.,
                • jhbsk Re: Pomysły ZTM 31.07.02, 15:33
                  Ten pomysł na przedłużenie istniejącej już linii jest znakomity.
    • Gość: Andulka Re: Pomysły ZTM IP: *.kprm.gov.pl / 158.66.18.* 01.08.02, 14:57
      Chociaż subiektywnie proponowana trasa 521 mi pasuje (mieszkam na Mokotowie a
      rodzice w Radości), to obiektywnie pomysł ZTM jest do dupy. Mam wrażenie, że
      gdy ZTM chce zmienić jakąś trasę, propozycje przygotowuje ZAWSZE osoba, która
      rzeczonej linii nie zna w ogóle. No bo jak inaczej wytłumaczyć niedorzeczne
      pomysły?
      PS. Propozycja przesiadek (np. na Rondzie Wiatraczna) toż to kompletne
      lekceważenie pasażera i jego czasu. Ale jeszcze gorzej mieszkać w okolicach pl.
      Szembeka czy Gocławka. Bezpośrednia komunikacja z Centrum kończy sie w zasadzie
      na Rondzie Wiatraczna. Dalej jeżdżą tylko właśnie nieszczęsne 521 oraz dwa
      tramwaje (w szczycie trzeci). A okolica ludna, że hej!
    • Gość: Andulka Re: Pomysły ZTM IP: *.kprm.gov.pl / 158.66.18.* 02.08.02, 13:02
      I jeszcze o nowej jezdni Waryńskiego. Skierowano w nią większość (chyba oprócz
      131 i 117) autobusów jeżdżących pomiędzy pl. Unii Lubelskiej a pl. Konstytucji.
      Jeżdżąc Marszałkowską, po ruszeniu spod "Zielonej Budki"zatrzymywały się na
      światłach przy pl. Unii oraz u wjazdu na pl. Konstytucji. Po drodze były jeszcze
      trzy przejścia dla pieszych bez świateł. Teraz stoją: na światłach przed Boya,
      przy Riwierze, przy Nowowiejskiej, przy Śniadeckich i przy hotelu Metropol
      przed skrętem w lewo na pl. Konstytucji. Światła absolutnie nie zgrane, więc
      stoją na każdych. Odcinki drogi pomiędzy kolejnymi światłami króciutkie
      (zwłaszcza od Nowowiejskiej) więc blokują się, bo jeśli spod Śniadeckich
      ruszają, samochody przy Metropolu mają czerwone więc i "śniadeccy" w praktyce
      nie mogą jechać dalej. A miast pustawe bo wakacje. To co będzie we wrześniu?
      Jechałam dzisiaj tą trasą. Jej pokonanie zajęło autobusowi powyżej dziesięciu
      minut. Starą trasą jechał trzy do czterech. Aha, przybył przystanek przy Metrze
      Politechnika.
    • jhbsk Re: Pomysły ZTM 07.08.02, 07:47
      Urzędnicy Wawra w końcu się ocknęli i zaprotestowali przeciwko idiotycznemu pomysłowi zmiany trasy
      521. Gmina Centrum również protestuje. Może ZTM się ocknie. A swoją drogą ciekawe, że dopiero głośny
      protest pasażerów spowodował, że raczył się odezwać naczelnik wydziału gospodarki komunalnej gminy
      Wawer Mieczysław Stolarczyk. Wcześniej pewnie miał w nosie ewentualne zmiany.
    • Gość: all 406 to dopiero zjawisko!!!! IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 20.08.02, 10:53
      linia jeszcze pol roku temu miala zmieniany rozklad jazdy dwa razy w miesiacu.
      zminiano wszystko - godziny kursowania, dni kursowania, trase przejazdu. gdybym
      nie sprawdzal codziennie rozkladu na www.ztm.waw.pl to mialbym niespodzianki.
      teraz autobus wozi rano sporo powietrza, ale ztm samo sobie winne. nikt nie
      lubi niepewnosci!
      • Gość: Spokojny Re: 406 to dopiero zjawisko!!!! IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 27.08.02, 20:05
        Wystarczyłoby tylko 2 zmiany, aby 406 stała się popularną linią -
        ucałodziennienie w formie 'pięćsetki' i przedłużenie na Gocław. Bemowo
        zyskałoby szybki alternatywny przejazd uniezależniony od korków na
        Górczewskiej, a Gocław swoją upragnioną pięćsetkę do Centrum.

Pozdrawiam
        • sloggi Re: 406 to dopiero zjawisko!!!! 27.08.02, 20:50
          Forumowicz, który napisał, że 406 wozi powietrze chyba spodniami oczy zasłania.
    • rollo.tomassi A możeby tak... 03.09.02, 10:13
      w końcu ZTM razem z władzami miasta dogadały sie i
      udostępniły parkingi przy stacji np Kabaty, czy
      Wilanowska, gdzie można by bezpiecznie zostawić samochód
      za np. nieco droższy bilet miesięczny. Myśle że sporo
      osób zrezygnowałoby z wpychania sie do centrum, a
      autobusem czy tramwajem podróżowałoby się szybciej.
      AAA.... jak ładnie z tymi biletami w pociągach, super...
      może za jakiśczas bedą kursować jak metro
    • Gość: AGA Re: Pomysły ZTM IP: 2.4.STABLE* / 192.168.24.* 18.09.02, 08:26
      Mieszkam w Otwocku, dojeżdżam linią 702 i tak się cieszyłam, że budują nowy
      most, że będę miała bliżej do pracy, a jeżdżę na Mokotów. Patrząc na trasę tych
      autobusów, które mają jeździć mostem i tak będę musiała jeździć starą trasą, bo
      niewiele ulepszą dojazd, bo bym miała jeszcze więcej przesiadek i kombinacji.No
      nic poczekam na następny most, może wtedy będzie lepiej:)
    • czmielek1 Re: Pomysły ZTM 18.09.02, 22:08
      jhbsk napisała: srata tata

> Właśnie sobie przeczytałam w Stołecznej, które to autobusy mają jeździć nowym
      > mostem. I jeden z pomysłów ZTM jest porażający. 521 jeżdzące jak sięgam
      > pamięcią Patriotów ma teraz jeździć Wałem Miedzeszyńskim, Traktem Lubelskim i
      > Trasą Siekierkowską. Patriotów ma jeździć nowa linia 163. A ja się pytam po
      > co zmieniać coś, co dobrze funcjonuje od kilkudziesięciu lat (trasa "cetki"
      > czyli 521 uległa minimalnym zmianom jedynie na Ochocie)? Chyba lepiej NOWĄ
      > linię wprowadzać na nowy most , a nie przewracać wszystko do góry nogami.
      > Ludzie, którzy z linii otwockiej (Anin, Wawer)jeżdzili do centrum 521 będą
      > się musieli przesiadać przy rondzie Wiatraczna. Jaki to ma sens?
      • Gość: czeslaw Re: Pomysły ZTM IP: *.bund.de 20.09.02, 12:02
        A moze by tak Superekspress E-6
        z Dw.Poludniowego na Wiatrczna?
        TO:
        Doskonale polaczenie petli przy al. Wilanowskiej (metro, tramwaje i autobusy, w tym podmiejskie i PKS) z Praga
        Poludnie i jej centralnym punktem - Rondem Wiatraczna.
        E-6 jadac Al.Wilanowska-Sikorskiego-Witosa-Trasa S-Fieldorfa-Zamieniecka-Grochowska powinno sie zatrzymac
        tylko przy:
        - Sikorskiego/Al.Wilanowska,
        - Czerniakowska/Trasa S,
        - Fieldorfa/Bora Komorowskiego,
        - Zamieniecka/Ostrobramska
        - Pl.Szembeka.
        • iwo_ Re: Wymysły ZTM 20.09.02, 16:32
          Gość portalu: czeslaw napisał(a):

> A moze by tak Superekspress E-6
          > z Dw.Poludniowego na Wiatrczna?
          > TO:
          > Doskonale polaczenie petli przy al. Wilanowskiej (metro, tramwaje i
          autobusy,
          > w tym podmiejskie i PKS) z Praga
          > Poludnie i jej centralnym punktem - Rondem Wiatraczna.
          > E-6 jadac Al.Wilanowska-Sikorskiego-Witosa-Trasa S-Fieldorfa-Zamieniecka-
          Grocho
          > wska powinno sie zatrzymac
          > tylko przy:
          > - Sikorskiego/Al.Wilanowska,
          > - Czerniakowska/Trasa S,
          > - Fieldorfa/Bora Komorowskiego,
          > - Zamieniecka/Ostrobramska
          > - Pl.Szembeka.

Prawie taką samą trasą będzie kursować 143. Poza tym E-6 zarezerwowany jest dla
          Tarchomina...
          • Gość: czeslaw DW:POLUDNIOWY-WIATRACZNA IP: *.bund.de 25.09.02, 11:44
            iwo_ napisał:

> Prawie taką samą trasą będzie kursować 143. Poza tym E-6 zarezerwowany jest dla Tarchomina...

No tak, ale 143 zwiedza przy okazji Stegny, a po za tym nie dociera na Wiatraczna.
            W sumie z ekspresu mozna i zrobic linie superprzyspieszona, np. 502, jesli Ktos jest strasznie przywiazany do E-6
            (choc na Tarchominie predzej pojawi sie pewnie metro, niz kolejny ekspres).
      • Gość: ja Re: Pomysły ZTM IP: *.pgi.waw.pl 24.09.02, 13:58
        czmielek1 napisał:

> jhbsk napisała: srata tata

Kultura wprost zwala z nóg.
    • Gość: Robert Re: Pomysły ZTM IP: *.astercity.net 20.09.02, 12:52
      Linia 521 to archaiczny sposob komunikacji miasa. Bo po jaka cholere puszczac
      autobus tam gdzie obok jest linia kolejowa? A dalej linia dubluje kilka linni
      autobusowych i tramwajowych. To jest absurd. Wedlug mnie jedna trasa=jedna
      linia, ponadto tam gdzie jest tramwaj, metro lub kolej winny zniknac linie
      autobusowe. Dzieki takiej filozofi ilosc linni autobusowych zniklaby o polowe
      ale za to czestsc kursowania zwiekszylaby sie. Oczywiscie nalezaloby rowniez
      wprowadzic bezwarunkowe priorytety dla komunikacji typu: calodniowe pasy dla
      autobusow, zielona fala dla autobusow, przystanki na jezdni a nie w zatoczkach.
      • Gość: Jurek Re: Pomysły ZTM IP: *.jjs.pl / 62.233.165.* 21.09.02, 13:43
        Ciekawy jestem, czy Robert jeździ niebezpiecznym pociągiem, gdzie łatwo można
        dostać w dziób?
      • Gość: wowi Re: Pomysły ZTM IP: *.chello.pl 22.09.02, 21:32
        Sprytne, tylko pociągi jeżdżą często raz na godzinę, nie wspominając o
        bezpieczeństwie jazdy. Jedynym rozwiązaniem jest chyba budowa zintegrowanego
        systemu komunikacji autobusowej, tramwajowej i kolejowej. Trzeba posadzic sztab
        ludzi, dać im mapy, wykaz obowiązujących linii i tras oraz szczegółowe studium
        na temat gęstości zaludnienia w danych częściach miasta, niech siedzą przez
        miesiąc i niech zrobią coś ludzkiego, bo jak na razie to są miesjca, z których
        wydostać się niemalże nie da oraz takie gdzie autobusy jeżdżą stadami....
    • Gość: zbych Pomysły ZTM zostawcie147 IP: *.gazeta.pl 23.09.02, 21:20
      --------------------------------------------------------------------------------
      Tez mam propozycje niech ztm przestanie zmieniac trasy lini juz istniejacych
      najpierw probowali zmienic trase 521 teraz kombinuja ze 147.Ciekawy jestem czy
      ktokolwiek mysli o tych ktorzy dojezdzaja tym autobusem na osiedle Goclaw aby
      tam sie uczyc, pracowac, leczyc,robic zakupy? Propozycja aby skierowac ten
      autobus bezposrednio z Walu na most pomijajac osiedle jest nieprzemyslana.Czy
      ktos pomyslal jak utrudni to zycie tym ktorzy w tak dogodnym miejscu jak Goclaw
      przesiadali sie do innych autobusow.ZTM jesli nie mozesz uruchomic nowych tras
      na moscie to choc nie komplikuj zycia innym,dojechac do centrum 147 mozna i
      teraz z dogodna przesiadka przy Stadionie!Czy w ZTM mysli ktos o tych ktorzy
      coprawda sporadycznie przyjezdzaja do CZD i nie znaja Warszawy a taka zmiana
      spowdowac moze tylko niepotrzebne komplikacje dojazdu dla tych ludzi.
      • Gość: LS Re: Pomysły ZTM zostawcie147 IP: 195.117.37.* 24.09.02, 09:08
        Prawda jest taka, że ZTM nie chce uruchomić dodatkowej linii, obejmującej swoim
        zasięgiem Wał Miedzeszyński i Centrum z przejazdem przez nowy most. To jest
        rozwiązanie dla osób, które codziennie jeżdżą do Centrum i zmuszone są
        przedzierać sie przez Gocław. Az się prosi, żeby dołozyć jeden autobus,
        pozwalający wreszcie ominąć Gocław i Saską Kępę mieszkańcom Wawra, których od
        lat ZTM nie rozpieszczał nadmiarem linii autobusowych. Zgadzam się, że 147 jest
        potrzebne dla ludzi, których celem podróży jest Gocław, Saska Kepa i okolice
        Pl. Waszyngtona /bo już nie Dw. Wschodni, do którego dojeżdża 146/.
        Myślę, że zbyt mało robią tu władze gminy Wawer. Most został otwarty, Rembertów
        i gmina Centrum wynegocjowały z ZTM linie autobusowe, a Wawer nie. Chyba nie
        będzie sie czym pochwalić przed zbliżającymi się wyborami.A może jacyś radni
        poderwą się do boju i ruszą do zdecydowanych rozmów z ZTM? Bo urzędnicy gminni
        najwyraźniej lekceważą mieszkańców Wawra.
        • sloggi Re: Pomysły ZTM zostawcie147 24.09.02, 09:13
          Pamiętajcie jedną istotną rzecz.
          Gmina Wawer jako jedna z dwóch gmin NIE PŁACI składki za korzystanie z ZTM.
          A linia 147 jest tak bardzo potrzebna, że w kierunku Wiśniowej Góry po
          wyjeździe z Gocławia jedzie 6-10 osób.
          • Gość: olo Re: Pomysły ZTM zostawcie147 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.09.02, 19:13
            sloggi napisał:

> Pamiętajcie jedną istotną rzecz.
            > Gmina Wawer jako jedna z dwóch gmin NIE PŁACI składki za korzystanie z ZTM.
            > A linia 147 jest tak bardzo potrzebna, że w kierunku Wiśniowej Góry po
            > wyjeździe z Gocławia jedzie 6-10 osób.
            >
            • Gość: AZ Re: Pomysły ZTM zostawcie147 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.10.02, 11:32
              Gość portalu: olo napisał(a):
              > I jeszce jedno czesto widze w tym autobusie zmeczone
              > matki jadace gdzies z Pragi(chyba z dworca wschodniego ale tego nie wiem)ze
              > swoimi chorymi dziecmi,uposledzonymi przez chorobe,jadace po pomoc do CENTRUM
              > ZDROWIA DZIECKA(widziales je?)czy myslisz ze tym osobom jadacym pewnie z innego
              > konca kraju mozna zabrac taki autobus,skierowac Bog wie gdzie i skazac je na
              > szukanie innego rozwiazania komunikacyjnego?
              To już pod ironie podpada, faktycznie chyba tylko ktos z drugiego końca kraju może jechać do CZD 147.
              Tu trzeba mieć nerwy (zwłaszcza ta genialna pętelka do Radosci). Przecież do CZD są 125 i 525 i na
              prawdę są to linie lepsze od 147 o przynajmiej dwie klasy (częstotliwosć i czas przejazdu)
          • Gość: dora Re: Pomysły ZTM zostawcie147 IP: *.gazeta.pl 25.09.02, 21:35
            sloggi napisał:

> Pamiętajcie jedną istotną rzecz.
            > Gmina Wawer jako jedna z dwóch gmin NIE PŁACI składki za korzystanie z ZTM.
            > A linia 147 jest tak bardzo potrzebna, że w kierunku Wiśniowej Góry po
            > wyjeździe z Gocławia jedzie 6-10 osób.
            >
            • sloggi Re: Pomysły ZTM zostawcie147 26.09.02, 08:47
              Szczególnie tym 168 dojedziesz wszędzie.
              Biorąc pod uwagę, że ZTM nie uruchomi nowej linii - nie jest potrzebne Twoim
              zdaniem połączenie Falenicy z Centrum przez Most Siekierkowski ?
              • Gość: dora Re: Pomysły ZTM zostawcie147 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.02, 19:38
                sloggi napisał:

> Szczególnie tym 168 dojedziesz wszędzie.
                > Biorąc pod uwagę, że ZTM nie uruchomi nowej linii - nie jest potrzebne Twoim
                > zdaniem połączenie Falenicy z Centrum przez Most Siekierkowski ?
                >
                • iwo_ Re: Pomysły ZTM zostawcie147 26.09.02, 23:38
                  Gość portalu: dora napisał(a):

> Polaczenie Falenicy z Centrum istnieje choc masz racje ze jazda pociagiem i
                  > autobusem przez Prage jest raczej nie najlepszym rozwiazaniem. Utworzenie
                  nowej
                  >
                  > linii przez most znacznie poprawilo by sytuacje. Ale zrozum mnie, sam bys
                  > chcial szybko dojechac do Centrum choc masz tam jakies polaczenie a innym
                  > odebrac jedyne polaczenie z Goclawiem.Przypominam 147 to tylko dwa autobusy
                  na
                  > godzine przy wydluzeniu trasy tego autobusu bedzie on kursowal jeszcze
                  > rzadziej.Czy takie rozwiazanie zadowala Cie? Moze w jakims stopniu tak?Ale
                  mnie
                  >
                  > chodzi tylko o to aby ZTM uszanowalo choc w jakims stopniu tych co kierujac
                  sie
                  >
                  > istniejaca komunikacja podjeli nauke w szkolach na Goclawiu, dokonuja tam
                  > przesiadek,odprowadzaja dzieci do przedszkola a wielu z takich ludzi znam
                  > osobiscie.

Przecież nowe 147 nie kursowało by ze swoimi siedmioma brygadami na trasie do
                  Dw. Centralnego co pół godziny. Przecież był by to jakiś absurd! - Linia z
                  częstotliwością co dwie godziny! Można by z pewnością liczyć na dodatkowe wozy,
                  a i częstotliwość by się bardzo poprawiła...
                  • Gość: dora Re: Pomysły ZTM zostawcie147 IP: *.gazeta.pl 27.09.02, 22:13
                    ZTM nie stac na uruchomienie nowych linii na moscie i dlatego chce cos
                    zakombinowac i wszystkim zamydlic oczy.Nie stac ich na nowa linie wiec nie
                    bedzie ich takze stac na zwiekszenie ilosci autobusow na tej linii.
                    Rozmawiamy tu o autobusie 147 rozumie wasze racje,chcielibyscie szybko dojechac
                    przez most ale kiedy ostatni raz jechaliscie Walem? Bo wasze marzenia o szybkim
                    polaczeniu raczej nijak sie maja do tego jak po otwarciu mostu porusza sie po
                    tej ulicy.Czy wiecie o korkach na ulicach Goclawia?o tym ze dzis z ulicy
                    Fieldorfa do zjazdu z mostu (moze 300m)Walem jechalo sie 30minut, czy wiecie o
                    korkach na Wale jak samochody wolno jada ?,czy wiecie ze dzis rano 147zanim
                    wjechal w Wal stal na ulicy Bronowskiej prawie przy Trakcie Lubelskim? Naprawde
                    jesli myslicie ze to jest z Miedzylesia tak blisko i szybko to proponuje
                    przejedzcie sie 147 w godzinach szczytu, tym bardziej ze latwo mozna sie
                    przesiasc w te autobusy ktore juz tym mostem jezdza.
    • Gość: Beata Kryska 143 i 301 IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 24.09.02, 14:33
      Jestem ciekawa kto wpadł na tak "genialny" pomysł, aby nowym mostem puścić
      akurat linie 143 i 301.
      Linia 143 od lat łączyła Stary Rembertów z Rondem Wiatraczna. Trzeba pamiętać,
      że to kierunek Ronda Wiatraczna (a dalej Centrum) jest głównym celem podróży
      mieszkańców Remberowa. Z Wilanowem większości Rembertowian nie łączą żadne
      stosunki.
      Teraz na Grochów nie sposób się dostać z Rembertowa0, bo kursuje tylko
      absurdalna linia 515 (jadąca do/z Huty), która nie zatrzymuje się m.in. na
      przystanku Wspólna Droga (3 szkoły średnie i Urząd Pracy). Również droga
      powrotna to horror, bo 515 przyjeżdża z Huty na Wiatraczną z niemałym
      opóźnieniem.
      Okazuje się, że 143 służy głównie mieszkańcom Gocławia udającym się za Wisłę, a
      na odcinku Gocław-Rembertów wozi powietrze.
      Kolejny absurd to okresowa linia 301 robiaca slalom po Gocławiu, w dodatku
      jeżdżąca tylko okresowo. Mamy więc taką sytuację, że Rembertów ma lepsze
      połączenie z Wilanowem niż Grochów, choć temu drugiemu bardziej chyba by się
      ono przydało.

PROPOZYCJE ZMIAN
      1) Linia 515 powinna zostać skierowana na most Siekierkowski. Byłoby to
      bardziej racjonalne niż obecna zawiła trasa, wykorzystywana przez pasażerów
      tylko na kilka przystanków.
      2) Linia 143 powinna wrócić na swoją starą, potrzebną trasę: Wiatraczna - AON
      Rembertów.
      3) Linia 301 powinna zostać zamieniona w linię zwykłą łączącą Grochów (środek
      Gocławia) z Mokotowem.
      4) Po dociągnięciu Trasy do węzła Marsa i puszczeniu nowym odcinkiem linii 515
      przydałaby się linia przyspieszona na trasie: Rondo Wiatraczna - Gocław - Metro
      Wilanowska.

Dziwny wydaje się też brak połączenia Wawra z lewobrzeżną Warszawą, zwłaszcza
      że Wawer miał swoją działkę w kosztach budowy mostu. Weżmy pod uwagę tylko pas
      nadwiślański: połączenia nie zmieniły się tam od lat (nie licząc zmiany in
      minus: likwidacji linii 113 za 702), a cała okolica rozwija się dynamicznie i
      będzie jeszcze bardziej po oddaniu trasy i poszerzeniu Wału Miedzeszyńskiego.
      • Gość: olo Re: 143 i 301 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.09.02, 19:20
        I potwierdza sie moja teza ZTM tylko komplikuje i zamydla oczy ”nowymi” liniami
        na moscie a tak naprawde komplikuje tylko zycie tym ktorzy teraz nie maja jak
        dojezdzac bo zabrano im na most ich linie nie dajac nic w zamian.
      • Gość: Tomasz Sławiński Re: 143 i 301 IP: *.sggw.waw.pl 01.10.02, 13:25
        Pomysł z puszczeniem linii 515 mostem siekierkowskim jest tak absurdalny że nie
        wymaga komentarza. A co do 143, chyba rozsądne było by wycofanie tej linii z
        Wygody.
        • Gość: roaster Re: 143 i 301 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.10.02, 13:39
          Dokładnie!!! Niech przez Wygodę puszczą 153 z Wiatracznej - mieszkańcoy
          Rembertowa przy pętli Szatkowników i tak mają lepsze połączenie z Nowego
          Rembertowa...
    • Gość: ewa A przystanki?? IP: 212.182.102.* 29.09.02, 00:35
      Te warszawskie przystanki, aż strach stać! Wieje z każdej strony,bo ścianki
      ponieśli potrzebujący. Ciekawe kiedy będą nowe? Czy zdążą przed zimą? Jak tu
      czekać na niepunktualny autobus?
    • Gość: Bąbel Re: Pomysły ZTM IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 07.10.02, 00:00
      A ja uważam, że linia 521 powinna zostać zawieszona z chwilą wprowadzenia
      biletów okresowych w pociągach PKP, a na jej miejsce powinny powstać linie
      jeżdżące w poprzek trasy PKP dowożące mieszkańców Anina, Wawra i Falenicy do
      stacji kolejowych
      • Gość: roaster Re: Pomysły ZTM IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.10.02, 13:45
        Oj, ja bym nie wychylal sie na tym forum z takimi pogladami ;-)
        A serio to chyba na razie jest duuzo za wczesnie na takie rozwiazanie - PKP ma
        stary, zdezelowany tabor ale przede wszystkim zostaje sprawa czestotliwosci
        kursowania pociagow. No i 521 jest niemal jedyna linia jadaca Waszyngtona...
        • Gość: Bąbel Re: Pomysły ZTM IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 08.10.02, 22:49
          Wcale nie jedyna (9,22,24,44,102,158). A poza tym wole jechać piętnastoletnim
          pociągiem po w miarę prostych torach niż 21-letnim IKARUSEM 280 po takich
          dziurach, że można uprzednio zjedzony posiłek zjeść, albo "supernowoczesnym"
          solarisem albo manem w których to przy temperaturze powyżej 10 stopni nie ma
          czym oddychać.
      • Gość: Andulka Re: Pomysły ZTM IP: *.kprm.gov.pl / 158.66.18.* 08.10.02, 15:39
        Gość portalu: Bąbel napisał(a):

> A ja uważam, że linia 521 powinna zostać zawieszona z chwilą wprowadzenia
        > biletów okresowych w pociągach PKP, a na jej miejsce powinny powstać linie
        > jeżdżące w poprzek trasy PKP dowożące mieszkańców Anina, Wawra i Falenicy do
        > stacji kolejowych

Bąbel, po pierwsze, w całej dzielnicy Wawer na palcach jednej ręki można
        policzyć poprzeczne do linii kolejowej ulice, których nawierzchnia pozwala by
        kursowały nimi autobusy. Tam są głównie polne drogi i do każdej komunikacji,
        kolejowej czy autobusowej większość mieszkańców nie mieszkających
        bezpośrednio "przy głównej tętnicy" ma trzy dni wołami.
        Po drugie, dlaczego mieszkańcy Wawra, w końcu dużej dzielnicy Warszawy, mają
        nie mieć ani jednej miejskiej linii autobusowej łączącej dzielnicę z centrum? A
        jak wysiąść z pociągu na Grochowie czy na Saskiej Kępie? A jak się przesiąść na
        Mokotów czy Ochotę?
        Po trzecie, dostałeś kiedyś "za friko" w mordę w pociągu podmiejskim? Widać
        nie...
        Po czwarte, czemu nie przerobić tego pociągu na metro ;))))))))))))). W metrze
        kulturalniej jakoś.... Czysto, nie biją, nie wyrzucają w biegu i nawet mało
        okradają...

• Gość: Bąbel Re: Pomysły ZTM IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 08.10.02, 23:10
          Gość portalu: Andulka napisał(a):

1. Po drugie, dlaczego mieszkańcy Wawra, w końcu dużej dzielnicy Warszawy, mają
          nie mieć ani jednej miejskiej linii autobusowej łączącej dzielnicę z
          centrum?

Mieszkańcy mieli by i to podejrzewam nie<?>jedną. A problem tu polega na tym,
          że poprzedni ustrój przyzwyczaił mieszkańców do lenistwa. W każdej metropolii
          na świecie nie ma linii autobusowach takich jak nasze 521. Obcokrajowcom w
          głowie się nie mieści na system komunikacyjny. Jeśli startujemy do Unii bierzmy
          z niej przykład: Berlin. Tam kręgosłupem miasta jest kolej, potem jest metro
          uzupełniające kolej, tramwaj dowożący ludzi do stacji metra w centrum i na
          orzeżach, a o autobusach prawie zapomnieli. A w Dreźnie czy Lipsku nawet nie
          myślą o Metrze, bo i po co? Warszawa potrzebuje tylko pierwszej linii Metra. Te
          projektowane to wyrzycanie pieniędzy w błoto, naszych pieniędzy.

2. A jak wysiąść z pociągu na Grochowie czy na Saskiej Kępie?

O tym już mówiłem lenistwo.

3. A jak się przesiąść na Mokotów czy Ochotę?

Na Ochotę pojedziesz bezpośrednio, a na mokotów Warszawa Śródmieście i w Metro

4. Po trzecie, dostałeś kiedyś "za friko" w mordę w pociągu podmiejskim? Widać
          nie...

Dostałem i to nie raz, ale to nie znaczy, że mam chodzić na piechotę. A poza
          tym takie samo prawdopodobieństo jest w każdy z innych środków transportu (nie
          dalej jak rok temu w metrze zadźgano chłopaka, który wracał od dziewczyny)

5. Po czwarte, czemu nie przerobić tego pociągu na metro ;))))))))))))).

Czy żeby było kulturalnie i czysto trzeba zmienić nazwę PKP na METRO
          WARSZAWSKIE. Nie.

6. nie biją

O tym już mówiłem w pkt.4

7. nie wyrzucają w biegu

To jest kwestia techniczna. Po prostu w pociągach należało by założyć takie
          samo zabezpieczenie jak w metrze. Powiem tylko tyle, że takie zabezpieczenie
          całego pociągu kosztowało by ok. 500zł

8. i nawet mało okradają...

To chyba rzadko jeździsz.
          • Gość: Andulka Re: Pomysły ZTM IP: *.kprm.gov.pl / 158.66.18.* 10.10.02, 11:01
            Witaj, Bąbel.
            1.Mimo wszystko wolałabym więcej metra a mniej pociągów czy autobusów.Nie wiem
            czy jedna linia na dwumilionowe miasto to dość. Dojazd z Bemowa czy Grot
            potrafi rano zająć do dwóch godzin.
            2.Przesiadki kosztują masę czasu a żeby odbywało się to sprawniej, cały system
            musi być zsynchronizowany. To też kosztuje i chyba nie umiemy sobie z tym
            poradzić bo:
            3. Jeśli mamy jakiś problem to go "likwidujemy" nie dając nic w zamian. Np. za
            dużo samochodów parkuje? Wprowadza się zakaz, ale o podziemnym parkingu nie ma
            co marzyć. Wątpię, żeby ewentualnej likwidacji linii autobusowej równoległej z
            pociągiem towarzyszyła poprawa na kolei: więcej kursów (niech będzie jeden
            wagon, ale co 10 min. a nie co 40), schludne i bezpieczne pociągi. Na to się
            nie zanosi. I dlatego mieszkańcy Legionowa, Otwocka, Pruszkowa, Ursusa, Włoch,
            Radości, Falenicy, Choszczówki wolą godzinami tłuc się do Centrum w korkach w
            starych zdezelowanych autobusach niż jechać pociągiem ,choć pociąg jedzie z
            Ursusa kilkanaście minut a autobus kilkadziesiąt. Zważywszy jednak
            częstotliwość kursowania pociągów, zwłaszcza po godzinach szczytu - na jedno
            wychodzi. I mimo wszystko w autobusach jest bezpieczniej.
            4. Żeby berliński system dowozu mógł się ziścić, trzeba by też zbudować jeszcze
            parę linii kolejowych (np. kier. Łomianki, Raszyn, Radzymin, Konstancin). To
            też kosztuje. Wszystko cholera kosztuje. Ne kosztuje tylko łatwizna: zamknąć,
            zlikwidować, zakazać i nic w zamian.

Mieszkam na Mokotowie (ale z dala od metra), moi rodzice w Radości. Nie mam
            samochodu, żeby ich odwiedzić potrzebuję praktycznie całego dnia. Sama podróż w
            obie strony to co najmniej cztery godziny. A jednak za żadne skarby nie
            wsiadłabym do pociągu. Zresztą i od autobusu i od pociągu tyle samo do
            przejścia na piechotę.

Mieszkasz może przy metrze i pracujesz/uczysz się w Centrum? Masz szczęście...
            Pozdrawiam.
            • Gość: Bąbel Re: Pomysły ZTM IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 10.10.02, 17:13

> Witaj, Bąbel.
              > 1.Mimo wszystko wolałabym więcej metra a mniej pociągów czy autobusów.Nie
              wiem czy jedna linia na dwumilionowe miasto to dość. Dojazd z Bemowa czy Grot
              > potrafi rano zająć do dwóch godzin.
              Miasta takie jak Drezno (3,5mln) i Lipsk (3mln) wcale nie mają metra i nie
              zamierzają go budować, więcej do Drezna dojeżdżają tylko trzy linie kolejowe, a
              do Lipska cztery. W tych miastach postawiono na tramwaj, ale nie wzdłuż kolei.
              > 2.Przesiadki kosztują masę czasu a żeby odbywało się to sprawniej, cały
              system
              > musi być zsynchronizowany. To też kosztuje i chyba nie umiemy sobie z tym
              > poradzić
              Byłaś kiedyś w Poznaniu. Dworce Garbary, Śródka, czy Górczyn to kosztuje, ale
              nie musi być robione za pieniądze miasta, ale na przykład:
              -Dlaczego Carrefour nie został zmuszony do wybudowania linii tramwajowej na
              Nowy Targówek w zamian za udostępnienie terenu przy Dw.Wileńskim
              -Dlaczego Auchan nie został zmuszony do wybudowania linii na Górczewskiej.
              Przykłady bezmyślności można mnożyć, mnożyć, mnożyć.....
              > 3. Jeśli mamy jakiś problem to go "likwidujemy" nie dając nic w zamian. Np.
              za
              > dużo samochodów parkuje? Wprowadza się zakaz, ale o podziemnym parkingu nie ma
              > co marzyć.
              Ja zrobiłbym więcej wprowadził całkowity zakaz poruszania się samochodów w
              Centrum
              Wątpię, żeby ewentualnej likwidacji linii autobusowej równoległej z
              pociągiem towarzyszyła poprawa na kolei: więcej kursów (niech będzie jeden
              > wagon, ale co 10 min. a nie co 40), schludne i bezpieczne pociągi. Na to się
              > nie zanosi. I dlatego mieszkańcy Legionowa, Otwocka, Pruszkowa, Ursusa,
              Włoch, Radości, Falenicy, Choszczówki wolą godzinami tłuc się do Centrum w
              korkach w starych zdezelowanych autobusach niż jechać pociągiem choć pociąg
              jedzie z Ursusa kilkanaście minut a autobus kilkadziesiąt. Zważywszy jednak
              częstotliwość kursowania pociągów, zwłaszcza po godzinach szczytu - na jedno
              wychodzi. I mimo wszystko w autobusach jest bezpieczniej.
              Chciałbym cię rozczarować, bo ostatnie badania przeprowadzone przez
              Stowarzyszenie Sympatyków Komunikacji Szynowej wykonane dla PKP i ZTM dowiodłu,
              że duża część pasażerów korzystających z pociągów jeździ na biletach ZTM (wynik
              ok 19%)
              4. Żeby berliński system dowozu mógł się ziścić, trzeba by też zbudować jeszcze
              parę linii kolejowych (np. kier. Łomianki, Raszyn, Radzymin, Konstancin). To
              też kosztuje. Wszystko cholera kosztuje. Ne kosztuje tylko łatwizna: zamknąć,
              zlikwidować, zakazać i nic w zamian.
              Wcale nie mówie żeby rozbudowywać kolej. Do Łomianek ma jeździć Szybki Tramwaj
              (wiadomość od burmistrza Łomianek). Do Raszyna isnieje doskonała komunikacja
              autobusowa. Do Radzymina kolej dojeżdża. A jeśli chodzi o Konstancin to nie
              wiem czy słyszałaś o projekcie radnych tego miasta METRO 2
              > Mieszkam na Mokotowie (ale z dala od metra), moi rodzice w Radości. Nie mam
              samochodu, żeby ich odwiedzić potrzebuję praktycznie całego dnia. Sama podróż w
              obie strony to co najmniej cztery godziny. A jednak za żadne skarby nie
              wsiadłabym do pociągu. Zresztą i od autobusu i od pociągu tyle samo do
              przejścia na piechotę.

> Mieszkasz może przy metrze i pracujesz/uczysz się w Centrum? Masz
              szczęście...
              Wręcz przeciwnie mieszkam na Woli i nie uczę się w Centrum tylko na Pradze.
              Więc moja droga jest nie dość, że długa to jeszcze przeez Centrum

Również pozdrawiam.
              • Gość: Andulka Re: Pomysły ZTM IP: *.kprm.gov.pl / 158.66.18.* 11.10.02, 11:53
                Gość portalu: Bąbel napisał(a):

> do Drezna dojeżdżają tylko trzy linie kolejowe, a
                > do Lipska cztery. W tych miastach postawiono na tramwaj, ale nie wzdłuż
                > kolei.
                Ale u nas na nic nie postawiono, niestety. Od lat mówi się o szybkim tramwaju,
                ale na razie tylko mówi.

> Byłaś kiedyś w Poznaniu.
                Nie byłam , a co?

> -Dlaczego Carrefour nie został zmuszony do wybudowania linii tramwajowej na
                > Nowy Targówek w zamian za udostępnienie terenu przy Dw.Wileńskim
                > -Dlaczego Auchan nie został zmuszony do wybudowania linii na Górczewskiej.
                No właśnie, dlaczego? I dlaczego np. Galeria Mokotów nie wspomogła miasta by
                zbudować bezkolizyjne skrzyżowanie Rzymowskiego/Marynarska/Wołoska/Al. Lotników?

> Ja zrobiłbym więcej wprowadził całkowity zakaz poruszania się samochodów w
                > Centrum
                Eeee...czy ja wiem? To fajne rozwiązanie, ale dla przyjezdnych. Dla tych,
                którzy tam mieszkają nie bardzo (mieszkałam kiedyś naprzeciwko kina Atlantic).
                Jak np.przytargać tygodniowe zakupy z supermarketu albo graty z działki/na
                działkę? Czy inne ciężkości. Przepustkę od dzielnicy brać żeby telewizor z EURO
                przywieźć? A tak na serio, gdyby strefa bez samochodów była wielkości mniej
                więcej Starówki, dałoby sie wytrzymać. Tylko jej mieszkańcy powinni mieć
                zagwarantowane miejsca parkingowe na obrzeżach strefy. Sądzisz, że ktoś o tym
                pomyśli? Kiedy Chmielną przekształcono w pasaż zdecydowano, że mieszkańcy będą
                parkować w podwórkach. Tylko, że nie wszystkie domy mają podwórka, na pewno nie
                ma go 23-piętrowy wieżowiec koło Atlanticu. Życie samo zweryfikowało potrzeby.
                W Chmielną wjeżdża kto chce. I nie całkiem to wynika z naszego nieposzanowania
                dla prawa. Trzeba nie tylko tworzyć przepisy, ale i warunki do ich
                respektowania.

> Chciałbym cię rozczarować, bo ostatnie badania przeprowadzone przez
                > Stowarzyszenie Sympatyków Komunikacji Szynowej wykonane dla PKP i ZTM
                dowiodłu,że duża część pasażerów korzystających z pociągów jeździ na biletach
                ZTM (wynik ok 19%)
                A co mają nie jeździć czasami, jeśli nie muszą już kupować dwóch miesięcznych:
                jednego na kolej żeby dotrzeć do miasta i miejskiego, żeby się w mieście
                poruszać. Z tego co widzę, w pociągach poza porannym szczytem jest zupełnie
                pusto (popołudniami naród woli wracać autobusem, zwłaszcza po ciemku)a w
                autobusach prawie zawsze komplet albo nadkomplet.

>Do Łomianek ma jeździć Szybki Tramwaj.
                Świetnie, tylko czy na pewno i KIEDY???

>o Raszyna isnieje doskonała komunikacja autobusowa.
                Ale korki przepotworne i bez obwodnicy Raszyna (znowu KIEDY???)będzie do d...

>Do Radzymina kolej dojeżdża.
                Owszem, ale w poprzek. Na dojazd do Warszawy nie bardzo się nadaje .

>A jeśli chodzi o Konstancin to nie
                > wiem czy słyszałaś o projekcie radnych tego miasta METRO 2
                Słyszałam. Ciągle słyszymy po projektach a raczej o wcześniejszej fazie - o
                pomyslach. Wiele jest naprawdę ciekawych i dobrych (Twoje też, naprawdę), ale
                obraz komunikacji warszawskiej pozostaje tragiczny bo słychać głównie gadanie o
                pomysłach i gadanie o braku pieniędzy. Kiedyś, stopniowo pewnie sie polepszyn i
                zracjonalizuje, ale metodą na poprawę "teraz" na pewno nie jest likwidacja
                obecnych linii i nic w zamian.

> Wręcz przeciwnie mieszkam na Woli i nie uczę się w Centrum tylko na Pradze.
                > Więc moja droga jest nie dość, że długa to jeszcze przeez Centrum
                To może jednak przekonasz się do drugiej linii metra? :)))
                Pozdrawiam jeszcze bardziej
                • Gość: Bąbel Re: Pomysły ZTM IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 13.10.02, 11:20

> Byłaś kiedyś w Poznaniu.
                  > Nie byłam , a co?
                  W tym mieście komunikacją miejską w centrum są tramwaje i kilka (dosłownie)
                  autobusów. Na skraju centrum powstały dworce autobusowe (Rataje, Śródka i
                  inne), z których odjeżdżają autobusy w sposób tworzący pajęczyne w miejscach,
                  gdzie nie dociera tramwaj. Wszystkie linie tramwajowe jeżdżą ze stałą
                  częstotliwościa 10 minut. A i oczywiście szybki tramwaj na Piątkowo (to taki
                  Ursynów Warszawy). To idealny system transportu.

Eeee...czy ja wiem? To fajne rozwiązanie, ale dla przyjezdnych. Dla tych,
                  którzy tam mieszkają nie bardzo (mieszkałam kiedyś naprzeciwko kina Atlantic).
                  Jak np.przytargać tygodniowe zakupy z supermarketu albo graty z działki/na
                  działkę? Czy inne ciężkości. Przepustkę od dzielnicy brać żeby telewizor z EURO
                  przywieźć? A tak na serio, gdyby strefa bez samochodów była wielkości mniej
                  więcej Starówki, dałoby sie wytrzymać. Tylko jej mieszkańcy powinni mieć
                  zagwarantowane miejsca parkingowe na obrzeżach strefy. Sądzisz, że ktoś o tym
                  pomyśli? Kiedy Chmielną przekształcono w pasaż zdecydowano, że mieszkańcy będą
                  parkować w podwórkach. Tylko, że nie wszystkie domy mają podwórka, na pewno nie
                  ma go 23-piętrowy wieżowiec koło Atlanticu. Życie samo zweryfikowało potrzeby.
                  W Chmielną wjeżdża kto chce. I nie całkiem to wynika z naszego nieposzanowania
                  dla prawa. Trzeba nie tylko tworzyć przepisy, ale i warunki do ich
                  respektowania.

Wiesz to kwestia dla Straży Miejskiej, ja miałem na myśli ścisłe centrum, a nie
                  całą gminę.

A co mają nie jeździć czasami, jeśli nie muszą już kupować dwóch miesięcznych:
                  jednego na kolej żeby dotrzeć do miasta i miejskiego, żeby się w mieście
                  poruszać. Z tego co widzę, w pociągach poza porannym szczytem jest zupełnie
                  pusto (popołudniami naród woli wracać autobusem, zwłaszcza po ciemku)a w
                  autobusach prawie zawsze komplet albo nadkomplet.

Znowy cię rozczaruje ale badania były przeprowadzone w godzinach 8-19 i potoki
                  pasażerskie były podobne (jakieś 80%napełnienia pociągu) oprócz godzin 14-17
                  (około 180%)

>Do Łomianek ma jeździć Szybki Tramwaj.
                  Świetnie, tylko czy na pewno i KIEDY???

Na pewno to Kopernik nie żyje, ale i tego nikt nie udowodnił.

Do Raszyna isnieje doskonała komunikacja autobusowa.
                  Ale korki przepotworne i bez obwodnicy Raszyna (znowu KIEDY???)będzie do d...

To kwestia bus-pasów.

Do Radzymina kolej dojeżdża.
                  Owszem, ale w poprzek. Na dojazd do Warszawy nie bardzo się nadaje .
                  Tu nie polemizuje.

A jeśli chodzi o Konstancin to nie
                  wiem czy słyszałaś o projekcie radnych tego miasta METRO 2
                  > Słyszałam. Ciągle słyszymy po projektach a raczej o wcześniejszej fazie - o
                  pomyslach. Wiele jest naprawdę ciekawych i dobrych (Twoje też, naprawdę), ale
                  obraz komunikacji warszawskiej pozostaje tragiczny bo słychać głównie gadanie o
                  pomysłach i gadanie o braku pieniędzy. Kiedyś, stopniowo pewnie sie polepszyn i
                  zracjonalizuje, ale metodą na poprawę "teraz" na pewno nie jest likwidacja
                  obecnych linii i nic w zamian.
                  Jak by znaleźli się myślący to można by było już teraz dużo poprawić.

Wręcz przeciwnie mieszkam na Woli i nie uczę się w Centrum tylko na Pradze.
                  Więc moja droga jest nie dość, że długa to jeszcze przeez Centrum
                  > To może jednak przekonasz się do drugiej linii metra? :)))
                  Niestety nie. Wychodzę z założenia, że ptakiem nie jestem i nie latam, rybą nie
                  jestem, więc nie pływam, a i kretem nie jestem. Wolę stawiać nogi twargo na
                  ziemi, jak Bóg stworzył. Ale nie myśl sobie, że jestem zdewociałą istotą, wręcz
                  przeciwnie.

Pozdrawiam, a ponieważ mi się z tobą fajnie rozmawia to jest mój e-mail:
                  maciej.babel@wp.pl
                  • Gość: Andulka Re: Pomysły ZTM IP: *.kprm.gov.pl / 158.66.18.* 15.10.02, 09:51
                    Bąbel, litości. Gdyby recepty na poprawę komunikacji w Warszawie były
                    rzeczywiście tak proste jak piszesz to pewnie już by wszystko od dawna grało,
                    huczało i buczało. Tymczasem jest coraz bardziej do kitu. Można by z tego
                    wyciągnąć najprostszy wniosek, że najgłupsze w tym mieście są jego władze ale
                    chyba to nie do końca tak, choć idiotów nigdzie nie brakuje.
                    Znalazłam Cię w innym wątku, tym o drugiej linii metra. Tam też jesteś przeciw.
                    Myślę, że jesteś Poznaniakiem a w Warszawie mieszkasz od niedawna i może
                    czasowo. Skala tych miast jest różna. Trzeba tu mieszkać całe życie, żeby się
                    wkurzyć na korki i bronić metra.
                    Jeździsz do roboty jedną linią np. 127? Jeśli nie musisz tracić czasu na
                    przesiadki, toś wygrany, nawet tkwiąc w korku. Nie ma nic gorszego,
                    niż "łamana" komunikacja. Mam z domu do Galerii Mokotów 15 min. piechotą i 3
                    min samochodem. Ale nie mam samochodu. Nie mam też bezpośredniego połączenia a
                    z siatami pełnymi tygodniowych zakupów nie będę leciała nogami, zwłaszcza przy
                    brzydkiej pogodzie. Jak dobrze pójdzie, pokonuję tę trasę (w jedną stronę)z
                    jedną przesiadką w 25 min. Jeśli gorzej - i z 50 min. Prawie dwie godziny na
                    dojazd do i ze sklepu, który jest prawie obok, żeby zrobić zakupy bo w osiedlu
                    o 30% drożej.
                    Chcę metra!!! Najlepiej przy moim domu. Zdziwiony????
                    Pozdrawiam
          • Gość: AZ Re: Pomysły ZTM IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.10.02, 12:15
            > 1. Po drugie, dlaczego mieszkańcy Wawra, w końcu dużej dzielnicy Warszawy, mają
            > nie mieć ani jednej miejskiej linii autobusowej łączącej dzielnicę z
            > centrum?
            >
            > Mieszkańcy mieli by i to podejrzewam nie<?>jedną. A problem tu polega na
            > tym,
            > że poprzedni ustrój przyzwyczaił mieszkańców do lenistwa.
            Faktycznie lenistwo zamiast jechać prosciej i szybciej lepiej jest kombinować.

> 3. A jak się przesiąść na Mokotów czy Ochotę?
            > Na Ochotę pojedziesz bezpośrednio, a na mokotów Warszawa Śródmieście i w Metro
            Mylisz PKP Ochota z Ochotą.

> 4. Po trzecie, dostałeś kiedyś "za friko" w mordę w pociągu podmiejskim? Widać
            > nie...
            > Dostałem i to nie raz, ale to nie znaczy, że mam chodzić na piechotę. A poza
            > tym takie samo prawdopodobieństo jest w każdy z innych środków transportu (nie
            > dalej jak rok temu w metrze zadźgano chłopaka, który wracał od dziewczyny)
            No jakby to powiedzieć, prawdopodobieństwo dostania w mordę w podmiejskim jest o wiele większe od
            dostania w mordę w autobusie (o metrze nie wspominając). To tak jakby porównywać wylanie Potoku
            Służewieckiego z powodzią.

> 6. nie biją
            > O tym już mówiłem w pkt.4

> 7. nie wyrzucają w biegu
            > To jest kwestia techniczna. Po prostu w pociągach należało by założyć takie
            > samo zabezpieczenie jak w metrze. Powiem tylko tyle, że takie zabezpieczenie
            > całego pociągu kosztowało by ok. 500zł
            O to jest mysl - fajnie by wyglądało takie zabezpieczenie w maluchu albo polonezie. To dopiero cos - i jak
            tanio ... wystarczy wyrwać z pociągu ;-)

• Gość: ja Re: Pomysły ZTM IP: cbkzi:* / 192.168.1.* 10.10.02, 13:46
      Ludzie!!!!!!(ci z ZTM i ci, którzy twierdzą, że jak gmina Wawer ma tory kolejowe to jej mieszkańcy powinni dac spokój
      ZTM)
      Ulitujcie się nad tymi, co to każdego dzionka mkną do pracy np.z okolic Radosci (i dalszych) przeskakując radosnie z
      autobusu na autobus, pogwizdujac wesolo na przystankach,smiejac sie perliscie do kierowców i pasażerów
      wsrodkach lokomocji aby wreszcie dotrzec do celu jakim jest ulica Bartycka!!! Jaka to nieklamana satysfakcja kiedy
      uda się to uczynić przez 1,5 godziny. Nikt kto tego nie doswiadczył nie wie co to jest prawdziwe szczescie. I po co
      własciwie ta Trasa Siekierkowska? Zupelnie nie rozumiem.
      • iwo_ Re: Wymysły ZTM 11.10.02, 18:06
        Od 9 listopada przez Trase Siekierkowską ma kursować nowy wymysł ZTMu - linia
        szczytowa 309.
        • Gość: LS Re: Wymysły ZTM IP: 195.117.37.* 22.10.02, 10:06
          Wszystkie linie 3xx jeżdziły tylko w dni powszednie... Czy może 309 będzie
          jeździć także w weekendy? Bo jeśli ma zacząć kursować od 9 listopada? Jestem za!
          To wspaniała wiadomość; po pierwsze, że w Wawra coś w końcu pojedzie nowym
          mostem, a po drugie, że nie ulegnie likwidacji linia 147, bo jest też b.
          potrzebna.
    • Gość: Jarni Dlaczego nie 325? IP: *.kbn.gov.pl 18.10.02, 14:25
      Okazalo sie jednak, ze ZTM zmadrzal i nie zmieni bezsensownie tras linii 147 i
      521 lecz utworzy od listopada zupelnie nowa linia 309 z Miedzylesia Trasa
      Siekierkowska do Dworca Centralnego. Nie rozumiem tylko zupelnego braku logiki
      i niekonsekwencji ZTM w nadawaniu numerow autobusom. Moze sie czepiam o
      szczegoly, ale dlaczego nie mialoby to byc 325 (do Miedzylesia jezdzi juz
      przeciez 125 i 525). Takie "rodziny" linii wystepuja juz w innych miastach W-
      wy, np. 145 i 345, 160 i 460.
      • Gość: ja Re: Dlaczego nie 325? IP: cbkzi:* / 192.168.1.* 21.10.02, 09:57
        Gość portalu: Jarni napisał(a):

> Okazalo sie jednak, ze ZTM zmadrzal i nie zmieni bezsensownie tras linii 147 i
        > 521 lecz utworzy od listopada zupelnie nowa linia 309 z Miedzylesia Trasa
        > Siekierkowska do Dworca Centralnego. Nie rozumiem tylko zupelnego braku logiki
        > i niekonsekwencji ZTM w nadawaniu numerow autobusom. Moze sie czepiam o
        > szczegoly, ale dlaczego nie mialoby to byc 325 (do Miedzylesia jezdzi juz
        > przeciez 125 i 525). Takie "rodziny" linii wystepuja juz w innych miastach W-
        > wy, np. 145 i 345, 160 i 460.

A ja nie rozumiem dlaczego ZTM mysli tylko o mieszkańcach Międzylesia a nie mysli o innych, którzy dojeżdżają z
        Falenicy, Miedzeszyna i Radosci. To też Warszawa. Przynajmniej żeby byla jakas dogodna przesiadka.....ale nie
        ....niech sobie debile czekaja na przystankach po pół godziny (bo autobusy z których można sie przesiąsć do 309
        jeżdżą z taką częstotliwoscią) albo niech skaczą z wywieszonym jęzorem przez przejazd kolejowy w Międzylesiu
        żeby zdążyć na uciekający wlasnie auobus 309. Trzeba nie miec wyobrażni żeby takie co wykombinować. I
        pomysleć ,że tak czekalismy na ten most! Przecież my tak samo jak inni placimy podatki i oplacamy przejazdy
        komunikacją miejską.
        Teraz Międzylesie ma aż 4 autobusy jeżdżące bezposrednio przez 4 warszawskie mosty (125, 525,309,521) a cała
        reszta zamieszkala bliżej Falenicy niech się tylko obliże.
        • Gość: Andulka Re: Dlaczego nie 325? IP: *.kprm.gov.pl / 158.66.18.* 21.10.02, 11:05
          > Teraz Międzylesie ma aż 4 autobusy jeżdżące bezposrednio przez 4 warszawskie
          mosty (125, 525,309,521) a cała reszta zamieszkala bliżej Falenicy niech się
          tylko obliże.

Cholera!!! Rzeczywiście...Pewnie teraz ZTM dołoży jeszcze dwie linie żeby
          obsłużyć most gdański i toruński.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka