Dodaj do ulubionych

Płyty winylowe

23.08.02, 19:20
Czy ktoś jeszcze używa gramofonu do odtwarzania muzyki?
Mam kilkadziesiąt płyt winylowych, chętnie się ich pozbędę. Ktoś reflektuje?

zdrv
zdzicha
-------
"Nie zgnębi mnie byle przytyk,
w dupie miejsce mam dla krytyk..."
Sztaudynger J.
Obserwuj wątek
    • Gość: Zbigniew Re: Płyty winylowe IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 23.08.02, 20:27
      zdzicha napisała:

> Czy ktoś jeszcze używa gramofonu do odtwarzania muzyki?
      > Mam kilkadziesiąt płyt winylowych, chętnie się ich pozbędę. Ktoś reflektuje?
      >
      > zdrv
      > zdzicha
      > -------
      > "Nie zgnębi mnie byle przytyk,
      > w dupie miejsce mam dla krytyk..."
      > Sztaudynger J.

A jakie masz na przykład i w jakiej cenie:)
      Serio pytam.

Pozdrawiam z Krakowa
      • zdzicha Re: Płyty winylowe 24.08.02, 15:20
        Mam na przykład: Trubadurów, Krychę Prońko, Zdzichę Sośnicką, Halę Kunicką,
        Grześka Markowskiego, Stacha Sojkę, Izrael, Shakin' Dudiego, Tadka Nalepę,
        Pietię Szczepanika, Zbycha Wodeckiego, Czerwono-Czarnych, Skaldów, Braekout,
        Żannę Biczewską, Toto, Petera Gabriela, Beatleso, Springsteena, Rolling
        Stonesów, Blondie, Abbę, Deep Purple, Dire Straits, Status Quo, Genesis,
        santanę, Boney M., The police, Spandau Ballet, trochę klasyki, kolęd i country.
        W sumie 110 krążków.

zdrv
        zdzicha
        -------
        Sztaudynger J.
        • zamek Re: Płyty winylowe 24.08.02, 16:10
          Zdziniu luba :)
          Co masz z klasyki i co masz Genesis ??
          Pozdrawiam serdecznie :)
          Zamek / KFŁ
          • zdzicha Re: Płyty winylowe 24.08.02, 18:37
            Genesis - album Duke. A z klasyki: Beethoven – V i IX Symfonia, każda na
            osobnej płycie; Chopin – dzieła wszystkie; J.S. Bach – koncerty na skrzypce i
            orkiestrę oraz tokata i fuga D minor; koncerty organowe Albrechtsbergera,
            Haydna i Bacha (na jednej płycie); Mozart- najpiękniejsze melodie we
            współczesnym brzmieniu; a nawet starobułgarskie śpiewy cerkiewne i Vratislavia
            Cantans.

zdrv
            zdzicha
            -------
            Sztaudynger J.
        • Gość: Zbigniew Re: Płyty winylowe IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 24.08.02, 17:51
          zdzicha napisała:

Braekout - chcę

Co masz jeszcze z polskich w takich klimatach (może trochę nowszego i bardziej
          czadowego).

Pozdrawiam
          • Gość: Zbigniew Re: Płyty winylowe IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 24.08.02, 17:52
            Masz Markowskiego czy Perfect? Jak to drugie to chcę:)
            • zdzicha Re: Płyty winylowe 24.08.02, 18:48
              Gość portalu: Zbigniew napisał(a):

> Co masz jeszcze z polskich w takich klimatach (może trochę nowszego i
              > bardziej czadowego).

Trudno mi powiedzieć, bo słabo się znam na tej muzyce, ale może zadasz pare
              bardziej szczegółowych pytań, to sie zgadamy.

> Masz Markowskiego czy Perfect? Jak to drugie to chcę:)

Markowskiego, płyta Kolorowy telewizor, skład tam jakis jest podany, ale czy to
              już Perfect...
              /skrobnij mi maila, to się z tym Breakoutem dogadamy, mam jeszcze Nalepę - Sen
              szaleńca.
    • Gość: Walery Re: Płyty winylowe IP: *.pl 23.08.02, 20:45
      zdzicha napisała:

> Czy ktoś jeszcze używa gramofonu do odtwarzania muzyki?

Prawdziwi melomani (przynajmniej tak ci goście o sobie mówią) twierdzą, że
      brzmienie winylu swym ciepłem przewyższa twardy i techniczny odgłos kompaktu.
      Moje doświadczenia są odwrotne - ciepła nie dostrzegam, za to płyta analogowa
      zaczyna trzeszczeć po kilku przesłuchaniach i ma 100 000 wad o których wszyscy
      wiedzą. Niestety, nie wszystko z dorobku światowej muzyki wznowiono na płytach
      kompaktowych, więc osobiście jestem zmuszony kup[ować czasem w necie analoga
      jako jedyny dostępny nośnik, a następnie przegrywać to na cd za pośrednictwem
      człowieka-firmy z odległych Ziem Zachodnich. Masę kłopotu zupełnie bez sensu
      (oczywiście wiem, że można przegrać samemu kupując parę przejściówek i tym
      podobnych rzeczy, ale leniwy jestem niestety).
    • eela Re: Płyty winylowe 23.08.02, 21:09
      Ja nie mam, ale ma siostra. A jakie masz płyty, przykładowo?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka