mtbialy 19.08.05, 10:13 serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,2874659.html. Co o tym myślicie ? Będą to nasi nowi sąsiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
porcelanowy_jasiek Re: W Warszawie powstaje getto biedy 19.08.05, 12:34 hm.. sznurek podany przez Ciebie nie dziala (przynajmniej mi nie) czy mozesz napisac o tym co wyczytales? (: Odpowiedz Link Zgłoś
mtbialy Re: W Warszawie powstaje getto biedy 19.08.05, 13:35 Sorry,nie wiem dlaczego tamten link nie działa. miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,2875002.html Mam nadzieję ,że będzie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
porcelanowy_jasiek Re: W Warszawie powstaje getto biedy 19.08.05, 16:11 hm.. ten o tramwajach do piaseczna?... przyznam sie szczerze ze troche nie lapie powiazania z tytulem watku :) Odpowiedz Link Zgłoś
luucas Prawidlowy link 19.08.05, 19:28 serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,2874659.html Odpowiedz Link Zgłoś
wiksadyba1 Re: Prawidlowy link 25.08.05, 14:02 I tak jest już wiele ciekawych indywiduów za Jeziorkiem. Bezdomni na działkach i w kanałach ciepłowniczych. Niedobitki "podwarszawskiego chłopstwa" (w sensie dosłownym) - chodził ze mną taki jeden do 103 (lata 80-te), jego ojciec na Łuku Siekierkowskim pasał świnie, na imię miał Waldemar, 3 razy "kiblował" w 6-tej klasie, po czym wyleciał do specjalnej bo najebany pobił się z facetem od ZPT, też chyba nietrzeźwym:))). Było też kilku niezłych typów z przedwojennych willi przeznaczonych dla przybyszów z kwaterunku (mówi coś jeszcze komuś Szkielak i jego ekipa-?:))) nie wiem co się z nim stało, jego dom ktoś wykupił i wyremontował) . Tak że nie sądzę, że to wiele zmieni. Co nie znaczy, że przy całej sympatii dla tych państwa nie wolałbym, zeby zamieszkali raczej gdzieś na Żeraniu (w końcu Annopol to jeszcze tradycja przedwojenna), w okolicach Huty (w sumie Wrzeciono to osiedle właśnie dla przesiedlonych z Annopola, więc niedaleko padłyby jabłka od jabłoni) albo na Olszynce Grochowskiej między torami (jest tam już takie osiedle na Dudziarskiej). Dzielnice miasta muszą mieć jakiś określony profil. Dość tej urawniłowki! Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: Prawidlowy link 25.08.05, 18:38 przy całej sympatii jaką żywię dla tego miejsca myślę, że to właśnie "profil" Siekierek skłonił władze do wybrania takiego miejsca a swoją drogą ciekawe, że tuż obok chcą budować park naukowo-technologiczny;) Odpowiedz Link Zgłoś
wiksadyba1 Re: Prawidlowy link 25.08.05, 22:39 Siekierek tak. Ale to raczej wyjątek na całym Mokotowie (nie licząc Szop Polskich, w których mieszka parę osób na krzyż). Jest jeszcze parę stosunkowo nieciekawych fragmentów w dzielnicy, ale ogólnie większość jest wyraźnie powyżej poziomu średniej warszawskiej, nie mówiąc o średniej krajowej. Pora więc raczej pomyśleć, żeby Siekierki przestały odstawać od średniej niż podtrzymywać tam specyficzny...klimat:) Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: Prawidlowy link 26.08.05, 04:41 ale mi ujest wlaśnie cudownie z tym sielsko-wiejskim klimatem:) Wolę siedzieć tu niz w centrum gdyby tylko nie to osiedle, to byłoby super Odpowiedz Link Zgłoś
bohemalius Re: Prawidlowy link 27.09.05, 06:08 No jeśli tak to do jakiego profilu chcesz nawiazać? Bo Sdyba była wsią, potem pare willi oficerskich, dużo braci z czerniakowa,hotel robotniczy. "Szkielaka" pamiętam i o dziwo źle go nie wspominam. Nie był do mnie nigdy agresywny czy wulgarny. Zawsze mu współczułam bo czułam, że ma w domu bardzo nie ciekawie.Powiało z Twojej wypowiedzi czymś takim... niesmacznym. Sadyba getto dla elity? Tylko jakiej? Finansowej, intelektualnej? Patrzę czasem na niektórych nowych mieszkańców i myślę sobie że Sadyba zmienia się traci smaczek jaki miała za mojego dzieciństwa, różnorodność. Dużo osób nowobogackich dla których, Sadyba to snobistyczne miejsce zamieszkania i nic więcej i co ma się z tego zrobić blade bez wyrazu miejsce z którego rózni autochtoni (biedni nauczyciele, dzieci alkoholików, które alkocholikami nie są) zostaną wyrzuceni? Poczekaj i tak to się stanie bo niedługo zapora cenowa będzie taka, ze zrobi naturalną selekcję i wtedy mało będzie ludzi, którzy na Sadybie są od małego i są z nią związani. Nie wiem czy "getto dla biednych" będzie przeszkadzać, ale wyznaczanie kto może, a koto nie mieszkać na Sadybie to chyba sztuczne i takie "czystorasowe". Odpowiedz Link Zgłoś
pieniacz Re: Prawidlowy link 27.09.05, 10:48 > przeznaczonych dla przybyszów z kwaterunku (mówi coś jeszcze komuś Szkielak i > jego ekipa-?:))) nie wiem co się z nim stało a ja go ostatnio spotkalem - wysepil ode mnie 5 zl na wino... Odpowiedz Link Zgłoś
lagier Indywidua... 27.09.05, 18:06 No coz, pamietam Szkielaka, Gede,-przykro powiedziec, byli to tzw. "fani budaprenu"... Geda zrezygnowal pare lat temu z urokow tego swiata, ale nie wiem w jakich okolicznosciach i co go do tego sklonilo:( Szkielaka dawno nie widzialem, ale z opowiesci znajomych slyszalem, ze zyje i chyba ma nawet potomka. Walemar-tez ta postac przewinela sie obok mnie podczas edukacji w 103 i jak dwaj pozostali nie dobrnal do konca naszej podstawowki. Przykor powiedziec, ale najwiekszy "element" i "patologia" mieszkal bynajmniej nie na Sadybie i Siekierkach w rozwalajacych sie domach, ale w blokach na Bernardynskiej, Golkowskiej i Limanowskiego... Pamietacie tzw. "Ławeczke" chyba pod 7 jesli sie nie myle. Odpowiedz Link Zgłoś