Dodaj do ulubionych

W Warszawie powstaje getto biedy

19.08.05, 10:13
serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,2874659.html. Co o tym myślicie ? Będą
to nasi nowi sąsiedzi.
Obserwuj wątek
    • porcelanowy_jasiek Re: W Warszawie powstaje getto biedy 19.08.05, 12:34
      hm.. sznurek podany przez Ciebie nie dziala (przynajmniej mi nie)
      czy mozesz napisac o tym co wyczytales? (:
      • mtbialy Re: W Warszawie powstaje getto biedy 19.08.05, 13:35
        Sorry,nie wiem dlaczego tamten link nie działa.
        miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,2875002.html
        Mam nadzieję ,że będzie ok.
        • porcelanowy_jasiek Re: W Warszawie powstaje getto biedy 19.08.05, 16:11
          hm.. ten o tramwajach do piaseczna?...
          przyznam sie szczerze ze troche nie lapie powiazania z tytulem watku :)
    • luucas Prawidlowy link 19.08.05, 19:28
      serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,2874659.html
      • skrzydlate Re: Prawidlowy link 19.08.05, 21:48
        czyli Siekierki, no ładnie
        • wiksadyba1 Re: Prawidlowy link 25.08.05, 14:02
          I tak jest już wiele ciekawych indywiduów za Jeziorkiem. Bezdomni na działkach
          i w kanałach ciepłowniczych. Niedobitki "podwarszawskiego chłopstwa" (w sensie
          dosłownym) - chodził ze mną taki jeden do 103 (lata 80-te), jego ojciec na Łuku
          Siekierkowskim pasał świnie, na imię miał Waldemar, 3 razy "kiblował" w 6-tej
          klasie, po czym wyleciał do specjalnej bo najebany pobił się z facetem od ZPT,
          też chyba nietrzeźwym:))). Było też kilku niezłych typów z przedwojennych willi
          przeznaczonych dla przybyszów z kwaterunku (mówi coś jeszcze komuś Szkielak i
          jego ekipa-?:))) nie wiem co się z nim stało, jego dom ktoś wykupił i
          wyremontował) . Tak że nie sądzę, że to wiele zmieni. Co nie znaczy, że przy
          całej sympatii dla tych państwa nie wolałbym, zeby zamieszkali raczej gdzieś na
          Żeraniu (w końcu Annopol to jeszcze tradycja przedwojenna), w okolicach Huty (w
          sumie Wrzeciono to osiedle właśnie dla przesiedlonych z Annopola, więc
          niedaleko padłyby jabłka od jabłoni) albo na Olszynce Grochowskiej między
          torami (jest tam już takie osiedle na Dudziarskiej). Dzielnice miasta muszą
          mieć jakiś określony profil. Dość tej urawniłowki!
          • zwierz.alpuhary Re: Prawidlowy link 25.08.05, 18:38
            przy całej sympatii jaką żywię dla tego miejsca myślę, że to właśnie "profil"
            Siekierek skłonił władze do wybrania takiego miejsca
            a swoją drogą ciekawe, że tuż obok chcą budować park naukowo-technologiczny;)
            • wiksadyba1 Re: Prawidlowy link 25.08.05, 22:39
              Siekierek tak. Ale to raczej wyjątek na całym Mokotowie (nie licząc Szop
              Polskich, w których mieszka parę osób na krzyż). Jest jeszcze parę stosunkowo
              nieciekawych fragmentów w dzielnicy, ale ogólnie większość jest wyraźnie
              powyżej poziomu średniej warszawskiej, nie mówiąc o średniej krajowej. Pora
              więc raczej pomyśleć, żeby Siekierki przestały odstawać od średniej niż
              podtrzymywać tam specyficzny...klimat:)
              • zwierz.alpuhary Re: Prawidlowy link 26.08.05, 04:41
                ale mi ujest wlaśnie cudownie z tym sielsko-wiejskim klimatem:) Wolę siedzieć tu
                niz w centrum
                gdyby tylko nie to osiedle, to byłoby super
          • bohemalius Re: Prawidlowy link 27.09.05, 06:08
            No jeśli tak to do jakiego profilu chcesz nawiazać? Bo Sdyba była wsią, potem
            pare willi oficerskich, dużo braci z czerniakowa,hotel robotniczy. "Szkielaka"
            pamiętam i o dziwo źle go nie wspominam. Nie był do mnie nigdy agresywny czy
            wulgarny. Zawsze mu współczułam bo czułam, że ma w domu bardzo nie
            ciekawie.Powiało z Twojej wypowiedzi czymś takim... niesmacznym. Sadyba getto
            dla elity? Tylko jakiej? Finansowej, intelektualnej? Patrzę czasem na niektórych
            nowych mieszkańców i myślę sobie że Sadyba zmienia się traci smaczek jaki miała
            za mojego dzieciństwa, różnorodność. Dużo osób nowobogackich dla których, Sadyba
            to snobistyczne miejsce zamieszkania i nic więcej i co ma się z tego zrobić
            blade bez wyrazu miejsce z którego rózni autochtoni (biedni nauczyciele, dzieci
            alkoholików, które alkocholikami nie są) zostaną wyrzuceni? Poczekaj i tak to
            się stanie bo niedługo zapora cenowa będzie taka, ze zrobi naturalną selekcję i
            wtedy mało będzie ludzi, którzy na Sadybie są od małego i są z nią związani. Nie
            wiem czy "getto dla biednych" będzie przeszkadzać, ale wyznaczanie kto może, a
            koto nie mieszkać na Sadybie to chyba sztuczne i takie "czystorasowe".
          • pieniacz Re: Prawidlowy link 27.09.05, 10:48
            > przeznaczonych dla przybyszów z kwaterunku (mówi coś jeszcze komuś Szkielak i
            > jego ekipa-?:))) nie wiem co się z nim stało

a ja go ostatnio spotkalem - wysepil ode mnie 5 zl na wino...
            • lagier Indywidua... 27.09.05, 18:06
              No coz, pamietam Szkielaka, Gede,-przykro powiedziec, byli to tzw. "fani
              budaprenu"... Geda zrezygnowal pare lat temu z urokow tego swiata, ale nie wiem
              w jakich okolicznosciach i co go do tego sklonilo:( Szkielaka dawno nie
              widzialem, ale z opowiesci znajomych slyszalem, ze zyje i chyba ma nawet potomka.
              Walemar-tez ta postac przewinela sie obok mnie podczas edukacji w 103 i jak dwaj
              pozostali nie dobrnal do konca naszej podstawowki.
              Przykor powiedziec, ale najwiekszy "element" i "patologia" mieszkal bynajmniej
              nie na Sadybie i Siekierkach w rozwalajacych sie domach, ale w blokach na
              Bernardynskiej, Golkowskiej i Limanowskiego... Pamietacie tzw. "Ławeczke" chyba
              pod 7 jesli sie nie myle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka