Gość: M&M IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.08.05, 01:02 Za "Słonecznym" nie przepadają za to w spółce PKP Intercity - Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: CM Re: Pociąg "Słoneczny" do Gdyni hitem lata IP: *.skierniewice.mediaclub.pl 22.08.05, 06:17 I wspaniale, że nie przepadają za nim w pICu! A KM powinny jeszcze uruchomić tanie połączenia do np. Poznania czy Krakowa. Może to skłoniłoby pIC do obniżenia cen... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nexo Re: Pociąg "Słoneczny" do Gdyni hitem lata IP: *.lot.pl 22.08.05, 06:57 Będzie na jesieni na Mazury, a w zimie do Zakopanego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kulejorz Przesluga, co za brak pomyslunku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 08:15 Przeciez pomimo niskich cen biletow ten pociag niezle zarabia na siebie bo i koszty sa niewielkie. A wiec KM ma pieniadze by dokladac do pustych pociagow regionalnych na terenie wojewodztwa (nie mowie, ze wszystkie sa puste, ale jest wciaz sporo takowych, w ktorych bilety pokrywaja moze 10-20% kosztow). Ktorymi jezdza m.in. pracownicy przeslugi do roboty (co drugi konduktor w IC jest spod Lukowa :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Pociąg "Słoneczny" do Gdyni hitem lata 22.08.05, 06:34 Cena Słonecznego wskazuje ile naprawdę powinny kosztować bilety. Odpowiedz Link Zgłoś
olecky Re: Pociąg "Słoneczny" do Gdyni hitem lata 22.08.05, 08:09 "Słoneczny" pokazał, że zamiast sprzedawać bilety po 70 zł i narzekać jakie te przewozy nierentowne, można sprzedawać po 20 zł i zarabiać na połączeniu. Ciekawe czy inne spółeczki wyciągną wnioski? pozdrawiam, olek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Babcia Re: Pociąg "Słoneczny" do Gdyni hitem lata IP: *.ca.pw.edu.pl 22.08.05, 09:00 Jechałam niedawno i bardzo sobie chwalę. Powinno być więcej takich połączeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: Pociąg "Słoneczny" do Gdyni hitem lata IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.08.06, 14:54 Nie. Ten pociąg przeczy wszelkiej logice i jakości. Oczywiście chwała Kolejom Mazowieckim za jego uruchomienie, ale jego sukces jest tylko i wyłącznie wynikiem draństwa Grupy PKP, która likwiduje pośpiechy na trasach pokrywających się z expressami, żeby skuteczniej obciągać nasze portfele. Na szczęście KM nie wchodzą w skład Grupy PKP i mogli się na nich wypiąć, za oczywiście rzucono im trochę kłód pod nogi. W każdym razie, gdyby na tej trasie kursowały pośpiechy, to jazda z biletem turystycznym byłaby korzystniejsza i wygodniejsza, niż "Słonecznym", ale cóż, w tym kraju nigdy nie może być normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dziedzicznacytadelafinansjery NIe mylicie IC z PR? 22.08.05, 17:08 PRzecież IC chyba nie narzeka na deficytowość swoich połączeń - zresztą w tym celu zostałą wyodręniona - aby nie nieść "garbu" połączeń regionalnych, które z powodów "socjalnych" muszą jeździć, mimo że nie przynoszą zysku. Tamto to PKP PR. Obsługują połączenia podmiejsckie i pospieszne, które tak przesadnie drogie nie są. Inna rzecz, ze na trasach, gdzie działą IC likwidowano połączenia pospieszne - aby sobie w paradę nie wchodzići aby pasażer nie miał zbyt tanio. A wszelkim tym naroślom żerującym na kolei, tym tonom spółek i spółeczek z dyrekcjami, radami, zarządami i innymi bąblami dam jedną dobrą radę. Ludzie będą jeździć nawet i ekspresami czy innymi IC- tylko niech kolej przestanie wyglądać i pachnieć jak zapuszczony sracz (bo zadbany pachnie lepiej niż PKP). Odpowiedz Link Zgłoś
zetkalg Re: NIeprawda 22.08.05, 20:11 TLk firmy IC-do tyłu dochodowe są poc. typu EC przewozy regionalne-dochodowe są np pociągi relacji W-wa Wsch- Łódź Fabryczna Mało tego PR mogą liczyć na kasę UE a IC nie. Za 2-3 lata PR wyjdą w bilansie na zero. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: NIeprawda IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.08.06, 14:58 Tak, ale wynika to z czego innego - przez lata celowo dołowano spółkę PR, windując jej kosztem IC, żeby można ją było korzystnie sprzedać, na przykład żabojadom z Connexu. Ale po nastaniu rządów PiS medal się odwrócił, bo oni póki co na żadną taką wyprzedaż się nie godzą. Dlatego do niedawna IC sukcesywnie przejmowało pociągi pospieszne (a zamierzało docelowo przejąć wszystkie), a teraz wręcz przeciwnie - zrezygnowało z uruchomienia "Kordeckiego", a i PR wcale się do niego nie pali... Odpowiedz Link Zgłoś
olecky Re: NIe mylicie IC z PR? 22.08.05, 20:32 oj, IC tez narzeka. Przejmuje najbardziej dochodowe polaczenia, a potem je uwala zaporowymi cenami. Przykladem wlasnie dogorywajacym moze byc Ex Malinowski, dawniej pociag pospieszny Karpaty. Karpaty w sezonie jezdzily pelne codziennie, Malinowski zostal juz ograniczony do 2 razy w tygodniu, bo rzekomo do Muszyny czy Piwnicznej nikt nie chce jezdzic. a ostatnio IC narzeka na to, ze nie dostaje dofinansowania do pociagow miedzynarodowych... pozdrawiam, olek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: NIe mylicie IC z PR? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.08.06, 14:59 No nic dziwnego. Po przeróbce najlepszych pociągów pospiesznych na TLK, które jeszcze ironicznie nazwano tanimi, ja do Gdyni czy Poznania zacząłem jeździć samochodem. Taniej, szybciej i wygodniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: Pociąg "Słoneczny" do Gdyni hitem lata IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.08.06, 14:52 No, a potem przesiadka na tramwaj wodny. ZKM też pokazał, że zamiast pływać po 40 i bankrutować, można płynąć za 10 zł pełnym katamaranem - i nie uwierzę, że musieli dołożyć, bo przychód był na pewno większy niż z rejsu po 40 zł na pusto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja Re: Pociąg "Słoneczny" do Gdyni hitem lata IP: *.100.211.91.static.bait.pl 06.07.09, 23:56 Tramwaje wodne sa bardzo mocno dotowane przez Gdynie. Jako promocja miasta, bo Gdynia ze swoja rozwinieta infrastruktora predzej czy pozniej powroci do roli glownego osrodka turystycznego, kosztem zasikanego i smierdzacego Sopotu, ktorego nie stac nawet na toi-toi na plazy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Sz. Hola Intercity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 09:02 Hola - dlaczego niby ma jeździć tylko po Mazowszu!!!. Jeśli ten pociąg na siebie zarabia - a zalożę się, że tak (w przeciwieństwie do niektórych ekspresów) to Marszałek na pewno do niego nie dopłaca i może sobie jeździć do woli. Ponadto kto powiedzial, że do Gdyni mają jeździć tylko ekspresiaki za 80 zł z miejscówką - to jest monopol!!! Odpowiedz Link Zgłoś
warszawianka_jedna Re: Pociąg "Słoneczny" do Gdyni hitem lata 22.08.05, 09:46 no i dobrze, precz z monopolistą. Czas żeby PKP zaczęła szanować pasażerów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob Re: Pociąg "Słoneczny" do Gdyni hitem lata IP: *.aster.pl 22.08.05, 12:15 to wspaniale, nareszcie, chyba jesteśmy pionierami jeśli chodzi o wprowadzenie pierwszego na świecie low - cost'a na szynach, może by tak i inne województwa wpropadziły również jakieś połączenia, wówczas mogłoby być jeszcze taniej heheh :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 105 Re: Pociąg "Słoneczny" do Gdyni hitem lata IP: *.chello.pl 22.08.05, 15:58 Koleje Mazowieckie prekursowrem bynajmniej nie sa...Spolka PKP Szybka Kolej Miejska z Trojmiasta jakis czas temu uruchomila polaczenia do Ilawy, przekraczajac tym samym granice swojego "tradycyjnego" zasiegu. Dodatkowo niektore pociagi podmiejskie SKM sa nazywane "Sprinter" i nie zatrzymuja sie na wszystkich stacjach jak tradycyjne pociagi podmiejskie. Podobnie jak w PKP KM w trojmiejskim SKM do polaczen miejskich i dalekobieznych jest wykorzystywany zmodernizowany tabor typu EZT Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: Pociąg "Słoneczny" do Gdyni hitem lata IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.08.06, 15:04 Ludzie, ale on naprawdę wcale nie jest tani! Można kupić bilet turystyczny i za 30 zł pojechać nie tylko do Gdyni, ale też na Hel, do Władysławowa, do Łeby, czyli nad pełne morze. Problem w tym, że pospiesznych w dzień nie ma, bo dranie z Grupy PKP nie chcieli razić w oczy faktem, że express wlecze się tak samo, jak pospieszny i je polikwidowali. Zostały tylko w nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senq DZIĘKI IP: *.acn.waw.pl 22.08.05, 13:03 Ten pociąg jest wypasiony. Licze, że będzie jeździł dłużej. Pozdrawiam Mazowieckie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: DZIĘKI IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.08.06, 15:05 To ja proponuję pikietę, żeby w weekendy kursował cały rok. Pojedynczy kibel z pewnością nie jechałby pusty, a poza wakacjami nie ma czym do Trójmiasta dojechać i muszę samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woody Re: Pociąg "Słoneczny" do Gdyni hitem lata IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.08.05, 13:21 Miło to wszystko czytać, gdyż pracuję przy obsłudze tego pociągu i naprawdę dużo wysiłku kosztowało przygotowanie go oraz jak bardzo (mogę napisać o swojej zmianie) staramy się by w drodze nie zawiódł , a i w miarę dobrych warunkach jechał podróżny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolejarz Re: Pociąg "Słoneczny" do Gdyni hitem lata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 14:38 do prezesów PKP:chcieliście rozwalić PKP to MACIE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Pociąg "Słoneczny" do Gdyni hitem lata IP: 157.25.166.* 22.08.05, 14:54 fajna rzecz... ale grandą jest że do tricity pociągiem jedzie się 4-5 godzin, prawie tyle samo co na zaj...ej samochodami 7. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woody Re: Pociąg "Słoneczny" do Gdyni hitem lata IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.08.05, 16:17 Jak czytam takie wypowiedzi jak "kolejarza" powyżej to wydaje się , że nadal nie powinno być konkurencji , bilety powinny być drogie, pociągi do wożenia powietrza , a nie pasażerów , wszystko skostniałe , po staremu.Jesteśmy w unii, jest XXI w. -czas na pozytywne zmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Pociąg "Słoneczny" do Gdyni hitem lata IP: 195.94.207.* 23.08.05, 08:52 teraz czekam na np. "cybulski" warszawa-łódź-wrocław, "roch" warszawa- poznań, "maluch" warszawa-koluszki-katowice-bb, "śniadecki" warszawa-inowrocław- bydgoszcz, także warszawa-łódź-kalisz-zielona góra, warszawa-łódź-karsznice- opole, warszawa-kielce-tarnobrzeg-przemyśl, warszawa-bygdoszcz-szczecin, warszawa-ostrołęka-olsztyn/łomża etc etc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Pociąg "Słoneczny" do Gdyni hitem lata IP: 195.94.207.* 23.08.05, 08:53 słoneczny jest to po prostu takie kolejowe skyeurope albo germanwings czy też tele2 albo dzwoneczek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamadoo Re: Pociąg "Słoneczny" do Gdyni hitem lata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 13:08 Mam nadzieję, że Koleje Mazowieckie zakupią jak najszybciej nowsze pociągi niż te podmiejskie, o konstrukcji pochodzącej, zdaje się z końca lat 50 (pośrednio sprzed wojny). Mimo wszystko czekam na dalszą ofensywę KM nie tylko do Trójmiasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: Pociąg "Słoneczny" do Gdyni hitem lata IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.08.06, 15:20 Z PKP PR jednak taniej, tylko nie wszędzie pozwalają im jeździć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fafik Re: Pociąg "Słoneczny" do Gdyni hitem lata IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.08.05, 14:50 Pociąg "Słoneczny" to rzeczywiście rewelacja wobec bezczelnej monopolizacji tej (i kilku innych) linii przez PKP InterCity z ich drogimi pociągami (które w dodatku ironicznie nazwano tanimi). Ale wcale nie jest tak różowo - miałem się wybrać w weekend nad morze, ale chyba sobie odpuszczę, bo z Kolejami Mazowieckimi nie można się dogadać co do biletów. No bo Trójmiasto - owszem, super miejsce, które kocham szczerze, ale Zatoka Gdańska to tylko namiastka morza. Ja bym chciał do Władysławowa. I co się okazuje? Mimo, że nigdzie nie jest napisane, że w pociągu "Słoneczny" obowiązują WYŁĄCZNIE bilety zakupione na ten pociąg, a ponadto Koleje Mazowieckie wyraźnie twierdzą, że w ich pociągach obowiązują bilety Przewozów Regionalnych (w tym turystyczne - www.mazowieckie.com.pl/v2/index.php? module=section&action=content§ionid=168), to na moje pytanie pani rzecznik KM odpowiedziała, że biletu turystycznego w tym pociągu wykorzystać nie mogę, bo "oferta jest wystarczająco korzystna". Potem przestała reagować na maile, nawet nie odpowiadając na pytanie, czy mogę w kasie KM kupić JEDEN bilet na odcinek Warszawa - Władysławowo i wykorzystać go w "Słonecznym". Kurde! Ja się z nią właściwie zgadzam, że oferta jest korzystna i to jest ich promocja, więc czemu mają honorować promocje konkurencji. Ale na to nie ma żadnej podstawy prawnej! Jedyne, co znalazłem, to informację o promocji "Słoneczny" dającej 15% zniżki na bilet jednorazowy (i w ten sposób wychodzi te 22,50). Czyli ja mogę nie skorzystać z promocji i kupić normalny bilet, dodatkowo przedłużając go do Władysławowa. Jeśli KM twierdzą, że nie (polecili mi kupić dwa osobne bilety - dobre sobie), to nie myślałem, że to napiszę (bo to wbrew moim zasadom), ale taniej będzie... TLK. Swoją drogą to to jest wstyd na cały świat, że każdy przewoźnik ma osobne bilety. W Niemczech kupujesz bilet w automacie w tramwaju (!) i jest ważny w całym kraju (łącznie z przekroczeniem polskiej granicy). I potem taki niemiecki turysta przyjeżdża do Trójmiasta i ma: - osobna taryfa ZKM Gdynia - osobna taryfa ZKM Gdańsk - osobna taryfa SKM - mieszanka trzech powyższych w Sopocie - osobna taryfa PKP PR - osobna taryfa PKP IC - osobna taryfa Kolei Mazowieckich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Pociąg "Słoneczny" do Gdyni hitem lata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.06, 14:41 a co w te wakacje z POciagiem Slonecznym?? tez bedzie kursowal? jesli tak to wedlug jakiego rozkladu.prosze piszcie. Odpowiedz Link Zgłoś
ameljajulia Re: Pociąg "Słoneczny" do Gdyni hitem lata 25.06.06, 21:09 mazowieckie.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Pociąg "Słoneczny" do Gdyni hitem lata IP: 213.17.240.* 05.07.06, 09:34 A bilet BIKINI w IC NEPTUN? Ktoś korzystał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Bikini-biletó nie było już w lipcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.06, 14:47 nie skorzystałam, bo na początku lipca chciałam nabyć bilet Bikini i okazało sie, że są już wyprzedane wszystkie (w obie strony) do II połowy sierpnia...Domyślam się, że teraz już żadne nie zostały Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Słoneczny żaden hit 11.08.06, 19:28 słoneczny to żaden hit.Kupując bilet turystyczny Przewozów Regionalnych za 60 zł mozna od piątku od godz 18 do poniedziałku do godz 6 rano jeżdzić wszystkimi pociągami pospiesznymi i osobowymi uruchamianymi przez PR Różnica w cenie minimalna a można sobie dobrać pociągi z przesiadkami Sloneczny wyjeżdza rano stanowczo za pózno,jest w Gdańsku dopiero około 13,powrót też nieciekawy.W Warszawie jest bardzo pózno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rychu Dupa blada nieuku IP: *.spray.net.pl 11.08.06, 23:26 Masz stefe po ktorej mozesz sie poruszac i na 'Sloneczny' zaden bilet strefowy w KM NIE OBOWIAZUJE. Czytac taryfe zanim sie wypnie. Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: Dupa blada nieuku 12.08.06, 09:19 Przetłumacz ze "swojego" na polski o co konkretnie ci chodzi.Twoja wypowiedz to zbitek słów zupełnie bez sensu Czy ja napisałem słowo o jakiś biletach strefowych i co mają wspólnego bilety strefowe do biletu turystycznego PR o którym pisałem A owszem mając bilet turystyczny pociągiem Słonecznym już nie pojedziesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rychu Re: Dupa blada nieuku IP: *.spray.net.pl 12.08.06, 21:53 > Przetłumacz ze "swojego" na polski o co konkretnie ci chodzi. Skoro tego nie rozumiesz to wracaj do podstawowki Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: Dupa blada nieuku 13.08.06, 19:29 Słuchaj Rychu,teraz jestem pewien że jesteś związany z Kolejami Mazowieckimi,stąd te ataki gdy tylko ktoś wyrazi niepochlebną opinię o KM lub napisze o lepszej ofercie dla pasażerów Teraz gdy zabrakło ci sensownych argumentów,napisałeś stek bzdur zupełnie bez sensu,bujd wyssanych z palca.Nie dziwię się że kasjerki KM mają zakaz informowania pasażerów o innych promocjach,biletach turystycznych.To dlatego na siłę promuje się pociąg Słoneczny,a pasażerowie nie wiedzą że kupując bilet turystyczny droższy jedynie o kilka złotych mogą od piątku wieczorem do poniedziałku rano,jeździć dowolnym pociągiem pośpiesznym i osobowym po Polsce,dowolnie się przesiadać w pociągi których godziny odjazdu są dogodne dla pasażerów Twoje wyjaśnienie że są to bilety strefowe to celowe kłamstwo mające wprowadzić pasażera w błąd Nie wyzywaj mnie od nieuków,bo sam masz problemy aby logicznie sklecić jedno zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: Dupa blada nieuku IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.08.06, 14:48 Oczywiście masz rację, a tamten dziwoląg coś kręci. Tylko jak mam jeździć tymi pospiesznymi, skoro większość z nich przerobiono na te popieprzone TLK, które jeszcze ironicznie nazwano "tanimi". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: Słoneczny żaden hit IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.08.06, 14:44 Oczywiście że żaden hit, bo za czasów gdy "Wybrzeże" i "Pobrzeże" były pospiesznymi, można było na turystyczny (wówczas jeszcze za 50 zł) nie tylko pojechać do Gdyni i wrócić, ale też przez cały okres podróżować na przykład po mierzei Helskiej. A "Słoneczny" nawet do pełnego morza nie dojeżdża i w dodatku KM bezpodstawnie odmawiają honorowania w nim turystycznych. Tyle że te s...syny z Grupy PKP przeniosły najlepsze pośpiechy (Poznań, Gdynia) do spółki Intercity, żeby nie było tak wprost widać, że konkurencyjny pośpiech spółki przeznaczonej do likwidacji jedzie tak samo szybko co dwa razy droższy express spółki przeznaczonej na sprzedaż. Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: Słoneczny żaden hit 23.08.06, 15:26 To fakt że pospiechów nad morze jest jak na lekarstwo.Ale dla chcącego nic trudnego,znależliśmy pospiecha który jest nad morzem rano a wracalismy z przesiadką.Podróż wyszła nas trochę dłużej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: Słoneczny żaden hit IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.08.06, 15:09 To nie o to chodzi, bo ja 5 lat temu też jechałem z przesiadką w Kutnie i Łowiczu na kibel i jakoś dotarłem. Ale potem wprowadzili znakomite pośpiechy "Wybrzeże" i "Pobrzeże", więc jakim prawem ktoś mi je bezczelnie odbiera, wprowadzając na tej trasie jawny monopol przedrogiej spółki IC? Odpowiedz Link Zgłoś
gajowy771 Re: Pociąg "Słoneczny" do Gdyni hitem lata 14.08.06, 18:33 Może i jest on hitem lata, i dobrze, że ktoś wypiął się na mafię z IC. Ale jednego nie mogę darować KM- że nie wolno słonecznym jechać na bilecie turystycznym. W efekcie do Gdańska trzeba się męczyć w nocy (jeśli będzie w ogóle miejsce siedzące!) albo jechać Mazurami do Olsztyna i tam po godzinie przesiadka do Gd.- razem 7 h jazdy! Dadzą ci coś- za coś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: Pociąg "Słoneczny" do Gdyni hitem lata IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.08.06, 14:56 Zaraz, ale jaką oni mają podstawę prawną do odmowy honorowania turystycznych? Fakt że kłóciłem się z nimi w mailach, to mi pani Nowakowska napisała, że "Oferta jest wystarczająco korzystna". A jak napisałem pismo, to mi napisali, że jest to pociąg "w którym obowiązywała taryfa na przewóz pociągami osobowymi, ale na zasadach specjalnych. Bilety na przejazd tym pociągiem, były wprawdzie wystawiane zgodnie z obowiązującą w pociągach uruchamianych przez "Koleje Mazowieckie-KM" sp. z o.o. - Taryfą na przewóz osób, rzeczy i zwierząt "PKP Przewozy Regionalne" sp. z o.o., ale na specjalnie do tego wydzielonych blankietach". Tyle że nigdzie o tym nie informowali - w rozkładzie nie ma mowy, że obowiązuje taryfa specjalna (a powinno być), a wielkie plakaty w ubiegłym roku informowały PROMOCYJNEJ cenie 22,50 zł. Promocja ma to do siebie, że mogę z niej nie skorzystać i kupić normalny bilet, np. od Warszawa do Władysławowo lub turystyczny (zgodnie z zasadą ich honorowania we WSZYSTKICH pociągach KM). Ale oni uważają inaczej - bezpodstawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
skmfal Re: Pociąg "Słoneczny" do Gdyni hitem lata 23.08.06, 15:07 BIKINI w IC Neptun to jest (była) dopiero PROMOCJA 15 zł W-wa - Gdynia, przedział 6-osobowy, klimatyzowany (klima z regulacją w przedziale), poczęstunek (herbata, kawa lub soczek no i pierniczek do konsumpcji)! I TO JEST DOPIERO PRAWDZIWA PROMOCJA - niestety tylko w wakacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwe Re: Pociąg "Słoneczny" do Gdyni hitem lata IP: *.aster.pl 26.08.06, 20:37 sraka dupa a nie bikini nie wiem ile mieli tych biletów ale nie znam nikogo komu udałoby sie go kupić od początku mieli "wyprzedane" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: Pociąg "Słoneczny" do Gdyni hitem lata IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.08.06, 15:16 W spółce InterCity to jest sukces jak się w ogóle komuś uda bilet kupić - o "Bikini" nie mówię, tzw. tanie bilety czy super bilety też zazwyczaj istnieją tylko na papierze, natomiast zawsze jak kupuję jakiś bilet na centralnym, to ktoś przede mną dowiaduje się, że miejscówek już nie ma i albo dostaje w pierwszej klasie dla palących (sam tak dostałem - niby ostatni bilet, a cały wagon był pusty!), albo bez wskazania miejsca (ale często nie chcą takiego sprzedać). To super jak ktoś wyrusza w luksusową podróż w ostatniej chwili. Wspaniała kolej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: Pociąg "Słoneczny" do Gdyni hitem lata IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.08.06, 15:18 Soczek i pierniczek powiadasz? A znajomemu odmówili kawy bo "to jest wagon z tanimi biletami i kawa nie przysługuje". Zresztą jak dla kogoś pierniczek wart 50 groszy jest najistotniejszy w podróży, to o czym tu dyskutować. Odpowiedz Link Zgłoś
skmfal Re: Pociąg "Słoneczny" do Gdyni hitem lata 29.08.06, 10:54 Najistotniejsza jest cena i komfort podróżowania. Opisałem ofertę BIKINI z której skorzystałem, bo o ofercie POCIĄG SŁONECZNY było głośno nie tylko w prasie, jak KM traktuje pasażera - ważna ilość a nie jakość. Co do dostępności biletów, jechałem w połowie lipca - bilet kupiłem w trzecim dniu promocji. Na początek sierpnia kupiłem z tygodniowym wyprzedzeniem, a na 28 sierpnia kupiłem 24 sierpnia. Trzeba pamiętać, że ludziska są pazerne i kupują po kilka biletów a potem je zwracają, więc chyba miałem farta że 3 razy mi się udało. i nie jestem pracownikiem IC, PKP. Odpowiedz Link Zgłoś
lunch Re: Pociąg "Słoneczny" do Gdyni hitem lata 30.08.06, 15:28 Cena i komfort podróżowania - w takiej kolejności oczywiście. Dlategi po "Słonecznym" pozostaje niesmak, bo cena wcale nie jest takim hitem, a jedynie uderzeniem w niszę drańsko stworzoną przez polityczne decyzje Grupy PKP. Natomiast komfort - cóż, wiadomo. Ale dla mnie uosobieniem komfortu nigdy nie będą ciasteczka i takie tam. To jest mydlenie oczu, bo przy ogólnie upokarzającym poziomie obsługi podróżnych w polskich kolejach (także IC, a może zwłaszcza IC), ciasteczka sprawy nie załatwią. Choć takie postępowanie jest oczywiście istotnym elementem pokazania pasażerowi, że jest czymś więcej niż bydłem. Choć dla mnie ten fakt ginie w negatywach. Swoją drogą trudno jest zdefiniować komfort - ja na przykład przez ostatnie dwa weekendy jeździłem expressami i "ickami" w pierwszej klasie (oferta "Wakacje - pierwsza klasa") i mimo wszystko nie twierdzę, że jest to jakoś wybitnie odczuwalne. Fakt że nie trzeba z łokciem uważać, ale są też wagony klasy 2. z sześcioma siedzeniami, ale w nich to mnie akurat kręgosłup boli i wolę te stare. Dostępność biletów - miałeś fuksa. Bo mi pani 14 lipca powiedziała, że są wysprzedane do końca sierpnia. A data, którą podałeś to rekord - jeszcze nie spotkałem kogoś, kto dostał "Bikini" tak późno. Z tym 24 sierpnia to rzeczywiście może być kwestia zwrotów, albo z pewnych przyczyn dali dodatkową pulę. No bo czy takie promocje można w ogóle skontrolować? Mogą w ten sposób manipulować tym, ile osoba X zapłaci za przejazd wg jakiegoś "widzimisię". I jeszcze wracając do komfortu, gdzie piszesz, że dla KM ważna ilość a nie jakość. Dla KM najważniejsze jest robienie szumu, a że wystarczyło wprowadzić kilka oczywistych ofert i zbierać laury, to im ten szum trudu nie przysparza. Fakt, że w "Słonecznym" idą na ilość, wynika chyba raczej z tego, że tak dużo ludzi chciałoby nad to morze dojechać. Na pociągi spółki IC ich po prostu nie stać, nie mówiąc o ograniczonej ilości miejsc, a pospieszne zlikwidowano. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: Pociąg "Słoneczny" do Gdyni hitem lata 29.08.06, 12:26 I jeszcze słówko o standardzie.Według mnie pociąg IC to powinny być wagony o podwyższonym standardzie,klimatyzowane,nowoczesne.Niestety większość wagonów w składzie IC to są trupy które kiedyś jeżdziły w pociągach pośpiesznych,a po namalowaniu napisu IC nagle stały się nowoczesnymi wagonami.Wagonów spełniającyuch stnadardy IC jest jak na lekarstwo Rzeczywiscie jeżeli kogoś rajcuje że dostanie soczek,herbatkę,kawusię i mizerne ciasteczko to gratuluję Odpowiedz Link Zgłoś
skmfal Re: Pociąg "Słoneczny" do Gdyni hitem lata 29.08.06, 15:28 Jechałeś IC NEPTUNEM że takie teorie wysnuwasz? Jeżeli dla Ciebie wagon 2 klasa z klimą i 6 osobami w przedziale nie jest wyższym standardem to sorki ale nie kumam. Ciebie rajcuje KM SŁONECZNY, jazda w tłoku bez miejscówki, mówiąc krótko - żadnego standardu i jeszcze za większe pieniądze. Taaa, bardzo ciekawe podejście do podróży. Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: Pociąg "Słoneczny" do Gdyni hitem lata 29.08.06, 21:40 Akurat jechałem pociągiem IC do Krakowa.Jedyna róznica między pociągiem pospiesznym a IC polegała na tym że w klasie II było 6 miejsc,żadnej klimy.Jeżeli tylko za to mam zapłacić tyle kasy to dziękuję bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
lunch Re: Pociąg "Słoneczny" do Gdyni hitem lata 30.08.06, 15:34 Tak, a ja dwa tygodnie temu jechałem w Beskidy i rżałem przy kasie, bo najpierw pani wcale nie dostała biletu do Krakowa i zwyzywała kasjerkę, że nie chce bez miejscówki sprzedać (kasjerka nie przyznała się, że może sprzedać "polish- rozbój-w-biały-dzień" czyli miejscówkę bez wskazania miejsca), potem dla innej pani do Poznania zostały tylko palące w I klasie i jak usłyszała cenę, to mało nie zemdlała, a jak wracałem, to facio miał bez wskazania miejsca na I klasę (jakiś psychol?). Tak, InterCity to wspaniała kolej. Odpowiedz Link Zgłoś
lunch Re: Pociąg "Słoneczny" do Gdyni hitem lata 30.08.06, 15:36 Zapomniałem pointy: a mi się śmiać chciało, bo też dostałem I klasę dla palących, ale zapłaciłem za to 60 zł, a oni po 120. Natomiast w ostatni weekend dostałem miejscówkę dla niepalących, a przedział był dla palących. Świetni są. Odpowiedz Link Zgłoś
skmfal Re: Pociąg "Słoneczny" do Gdyni hitem lata 31.08.06, 12:59 Ten wątek dotyczy SŁONECZNEGO i BIKINI, a nie całego PKP i wszystkich tras. Chciałem przedstawić, że BIKINI (IC Neptun) miało o wiele lepszą ofertę niż HIT LATA KM SŁONECZNY. Co do innych połączeń IC, mam takie samo zdanie jak inni - drożyzna, a komfort to loteria. W połowie 2003 jechałem "IC" z Poznania do W-wy wagonem klasy pospiesznego - na moje pytanie czy to nowy standard, kiero pociągu odpowiedział: A GDZIE JEST NAPISANE, ŻE MA BYĆ INNY. No cóż..... Trzy lata nie korzystałem z usług PKP, więc IC Neptun z ofertą BIKINI był miłym zaskoczeniem co do ceny i komfortu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: Pociąg "Słoneczny" do Gdyni hitem lata IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.08.06, 16:54 Niezupełnie. Wątek dotyczy "Słonecznego" i powstał rok temu. A spółka IC jest z tym pociągiem nierozerwalnie związana przez drańskie monopolizowanie tej linii na jej korzyść przez Grupę PKP, dzięki czemu "Słoneczny" w ogóle powstał. Oferta "Bikini" - owszem korzystna, ale gdyby nie "Słoneczny" w ogóle nie doszłaby do skutku (IC wcale nie kryło jaka jest jej geneza), natomiast jej dostępność nakazuje raczej ją przemilczeć niż nagłaśniać. Odpowiedz Link Zgłoś
gajowy771 Re: Pociąg "Słoneczny" do Gdyni hitem lata 01.09.06, 22:12 Żeście zepsuli wszyscy nastrój. miałem jechać słonecznym w ostatni weekend do gdańska, połazić po starówce i wzdłuż morza, ale chyba pojadę za tydzień, dwa, z turystycznym biletem przez Olsztyn, a powrót czeka mnie w nocy. Albo wykorzystam w tygodniu bilet trzydniowy za 100 pln. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość pociąg słoneczny IP: *.adsl.inetia.pl 23.08.08, 15:35 Jak widać można coś zrobić, tylko trzeba mieć chęci i pomysł. Dlaczego Intercity nie wprowadzi tańszych pociągów typu TLK w ciągu całego tygodnia nie tylko w niedzielę?Przecież tańsze połączenia zarabiają na ilości sprzedanych biletów. Pociąg Tlk zawsze też jest wypełniony po brzegi ludźmi nie tylko Pociąg Słoneczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyper Re: Pociąg "Słoneczny" do Gdyni hitem lata IP: 195.85.249.* 09.06.09, 17:27 Czy ktoś się orientuje, czy w "Słonecznym" jest miejsce dla osób palących? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Pociąg "Słoneczny" do Gdyni hitem lata IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.06.09, 08:56 tego pociagu w ogole nie powinno byc. Nad morze powinno sie jezdzic InterCity za 100 zl. Czy jest choc 1 osoba w Warszawie ktora nie stac na bilet za 100 zl nad morze? To niech rzuci palenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja Re: Pociąg "Słoneczny" do Gdyni hitem lata IP: 194.181.0.* 15.06.09, 12:48 :)))))))))) w IC tez jest zakaz palenia. dzisiaj jechalem IC Kaszub ponad 6 godzin z Sopotu do Centralnej, wiec na tej trasie nigdy nie wiesz, co przyjedzie szybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malyjotek szkoda , że ten IP: *.aster.pl 13.06.09, 13:45 Bardzo szkoda , że tylko starostwo województwa Mazowieckiego myśli o niezbyt bogatych Obywatelach Polski , do których niestety Ja się zaliczam , ( jestem na rencie ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adek Pociąg Słoneczny IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.06.09, 12:20 Jechałem parę razy tym pociągiem i można się poczuć jak byście jechali osobowym.Pociąg się strasznie wlecze i zatrzymuję się na takich stacjach jak Warszawa Żerań.Polecam Intercity jest szybciej i masz zapewnioną miejscówkę! Odpowiedz Link Zgłoś
przewoz_pw Re: Pociąg Słoneczny 14.06.09, 16:55 Gość portalu: Adek napisał(a): > Jechałem parę razy tym pociągiem i można się poczuć jak byście jechali > osobowym. od ubiegłego roku nieco się zmieniło, jeździ inny skład w tym roku. Ale na mazowieckim odcinku w kierunku Nasielska jedzie niestety jako osobowy. PS. Co do miejscówki w IC, to wcale nie jest ona taka pewna w szczycie przewozowym, kiedy dostajesz do ręki "miejscówkę bez wskazania miejsca"... Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: szkoda , że ten 14.06.09, 15:03 Gość portalu: malyjotek napisał(a): > Bardzo szkoda , że tylko starostwo województwa Mazowieckiego myśli o > niezbyt bogatych Obywatelach Polski , do których niestety Ja się > zaliczam , ( jestem na rencie ). Lepiej byłoby gdyby Samorząd Województwa Mazowieckiego pomyślał o pasażerach którzy codziennie korzystają z usług Kolei Mazowieckich i nie podwyższał kilka razy w roku cen bietów Okazjonalnie raz czy dwa razy w roku mozna nad morze można pojechać ciut droższym pociągiem a codziennie do pracy dojeżdzać taniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adek Re: szkoda , że ten IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.06.09, 16:24 Jak kupił bilet miesiąc przed odjazdem to masz pewną miejscówkę z biletem.:-) Co z tego,że są klimatyzowane nowe wagony jak pociąg się strasznie wlecze.IC jeździ szybciej taka jest prawda.Jedynym plus tego pociągu to niewątpliwie jest cena 29zł normalny IC ok.100zł. Odpowiedz Link Zgłoś
przewoz_pw Re: szkoda , że ten 15.06.09, 20:57 Gość portalu: Adek napisał(a): > z tego,że są klimatyzowane nowe wagony jak pociąg się strasznie wlecze.IC jeźdz > i > szybciej taka jest prawda. W dobie remontu E65 różnie bywa z tą szybkością. IC NOrmwid ze wschodniej do gdyni jedzie 15 minut szybciej od tego Słonecznego, który zatrzymuje się do Nasielska na każdej stacji i przystanku. Pozostałe IC/Ex wypadają kilkanaście minut lepiej z reguły. O dziwo lepiej wyp[adają IC i Ex w drugą stronę, bo tam Słoneczny wyprzedza TLK tylko czasowo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Revenge Re: szkoda , że ten IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.09, 19:52 To co "działo się" w słonecznym 2 i 5 lipca było masakrą i nie wiem czy jeszcze kiedykolwiek zdecyduję się słonecznym pojechać. Z warszawy zachodzniej owszem odjechał na czas. Pociąg z hukiem zatrzymał się w działdowie i pasażerów poinformowano że słoneczny uległ awarii i niewiadomo kiedy ruszy. Staliśmy ponad godzinę niektórzy powychodzili do sklepów albo robili sobie piknik na stacji xD. No cóż trasa z warszawy zachodniej do Gdyni gł. i tak nie była najgorsza to co stało się wcozraj 5 lipca było niewyobrażalne. Odjazd pociągu z Gdyni Gł. do Warszawy Zach. był zapowiedziany na 16:49 kiedy doszliśmy na peron dowiedzieliśmy się że Słoneczny od rana nie dojechał jeszcze z warszawy. Jakieś pół godziny później zapowiedziano iż pociąg ma opóźnienie 120 minut i może to ulec zmianie. Po godzinie pociąg dojechał ale wjechał na peron 3 (a nie 4 z którego mieliśmy odjechać) i wypuścił podróżnych z wawy itp. po czym odjechał (pociąg musiał zostać posprzątany. Następnie zapowiedziano iż słoneczny ma teraz już 180 minut opóźnienia. W ciągu "czyszczenia pociągu" odjechały z 2 pociągi IC do wawy i 3 do hela. Atmosfera na peronie była nieciekawa. No a potem 200 minut opóźnienia. Po jakiś 205 minutach opóżnienia. Powiedziano iż słoneczy "wyjątkowo" podjedzie na peron 1 i za chwile odjedzie. Patrzymy a pociąg już podjeżdza. Ludzie panikują i biegną przez tory tuż pod jadący pociąg pośpieszny ... To było straszne i głupie! Prawie jakiś facet wpadł pod pociąg! Wszyscy musieli przejść przez tory jeśli chcieli zdążyć na ODJAZD słonecznego. I zdążyliśmy... po ok. 4 godzinach opóżnienia pociągu (odjechaliśmy po 20) w warszawie byliśmy po 2 w nocy. Niewsponę już o tych pasażerach którzy pomylili się i powsiadali do poprzednich pociągów (nie zdązyli wyjść) i nie wspomnę nawet o tym lekcewarzeniu ludzi. Jak takie coś się ma dziać to już epiej żeby takie pociągi nie kursowały. Jeżeli komuś ten komętarz nie pasuje to oprócz tych wszystkich zdażenia da się jakoś jechać. Ale to bez wątpienia był mój najgorszy przejazd słonecznym od 3 lat! Przepraszam jeśli popełniłam jakieś błedy w pisowni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja IC Neptun byl wczoraj po 3:00 w Warszawie IP: *.100.211.91.static.bait.pl 06.07.09, 21:41 Wszystkim sie przytrafia - IC tez. Pewnie lokomotywy jezdzac w tym upale do Nasielska caly czas na oporach nie wyrabiaja i oporniki padaja. Odpowiedz Link Zgłoś