kibic102 24.08.05, 00:12 "- Żadnego przestępstwa czy występku w działaniu naczelnego architekta widzieć nie mogę - podkreślał wczoraj Lech Kaczyński." pewno, że nie może biedaczek, za wysoko... nam strzelać nie kazano. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: el_matador9 Re: Kontrola nie potwierdziła, by naczelny archit IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.08.05, 00:44 a co z Wolff Immobilien i ING Real Estates które przeszły gehennę ustawicznego i permanentnego ruskiego torpedowania swoich inwestycji z Biurem tego podejrzanego szpiona NAW.I co z pomysłami przebiegu linii metra ubzduranymi prze tegoż "wyszieupomniatovo" też NAW, które doprowadziłyby do utraty miliardów zlotych pomocy unijnej oraz konsultacją w sprawie budowy obwodnic warszawskich, które nigdy juz dzięki tym kryminalnym przestępcom rządzącym Warszawą nie zostaną wybudowane?Wyniki kontroli to gruby, kolejny skandal nieudanego Prezydenta Warszawy, który niestety nie został juz szybko odwołany dzięki aferzystce Hertel na pamiętnej ostatniej Sesji Rady Warszawy poświęconej absolutorium budżetowemu za 2004 rok.Czekam na jego jak najszybszą dymisję... i wypad z naszego ukochanego miasta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Archie Drżyjcie kłamcy, oszczercy i sprzedajni pismacy ! IP: *.aster.pl 24.08.05, 00:45 NAM kontatakuje: Oświadczenie Michała Borowskiego, Naczelnego Architekta m. st. Warszawy W związku z publikacjami, jakie w dniach 17-20 sierpnia miały miejsce w „Rzeczpospolitej” i „Życiu Warszawy” oświadczam, ze zawarte w nich wiadomości oparte były na jawnych kłamstwach i zmanipulowanych informacjach. Jednym z przykładów jest wielokrotne powtarzanie stwierdzenia, jakoby pozwolenie na budowę biurowca „Zaułek Piękna” było niezgodne z prawem. To świadome oszczerstwo nie znajduje żadnego potwierdzenia w faktach. Równie fałszywy jest zarzut nierynkowego zawyżenia ceny przy transakcji sprzedaży nieruchomości przy ul. Foksal. Brak jest jakichkolwiek podstaw do takiej oceny. Jeszcze jednym przykładem pomówień, występujących w artykułach, jest oskarżenie o nieuprawnione faworyzowanie przez Biuro Naczelnego Architekta, należącej do mnie przed objęciem stanowiska, pracowni architektonicznej. W ten sposób napaść dotknęła nie tylko mnie, ale również moich bliskich i przyjaciół. Pracownia ta jest traktowana w taki sam sposób, jak inni wnioskodawcy, a ilustracją tezy autorów publikacji o „zasypywaniu zleceniami" jest fakt, iż wśród około 40.000 wydanych w ostatnich 2 latach decyzji, jedynie 4 są autorstwa moich byłych współpracowników. Pracując dla Miasta od 2 lat jestem – być może – osobą niewygodną dla wielu. Być może to właśnie w ich interesie leży skierowana przeciwko mnie kampania. Jeśli publiczne zdezawuowanie mojej osoby ma być ceną za oczyszczenie Warszawy i jej uczciwy rozwój – płacę ją – wiedząc, że w mojej działalności jako Naczelny Architekt Miasta w żaden sposób nie sprzeniewierzyłem się obowiązkowi uczciwości, rzetelności i bezstronności. Wobec naruszenia moich dóbr będę dochodził mojego dobrego imienia przed sądem. Będę domagał się przeproszenia oraz zadośćuczynienia finansowego poprzez nakazanie redakcjom i autorom artykułów zapłaty na cele charytatywne. /…/ Michał Borowski Naczelny Architekt Miasta 2005-08-23, Biuro Prasowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: Drżyjcie kłamcy, oszczercy i sprzedajni pisma IP: *.pl 24.08.05, 12:02 Panie, przestań pan już pierdzielić te swoje bzdury i zajmij się czymś na czym ewentualnie trochę się znasz (a nie jest to napewno architektura, urbanistyka i zarządzanie)!!! NAM kontatakuje: > > Oświadczenie Michała Borowskiego, Naczelnego Architekta m. st. Warszawy > > W związku z publikacjami, jakie w dniach 17-20 sierpnia miały miejsce > w „Rzeczpospolitej” i „Życiu Warszawy” oświadczam, ze z > awarte w nich wiadomości > oparte były na jawnych kłamstwach i zmanipulowanych informacjach. > > Jednym z przykładów jest wielokrotne powtarzanie stwierdzenia, jakoby > pozwolenie na budowę biurowca „Zaułek Piękna” było niezgodne z praw > em. To > świadome oszczerstwo nie znajduje żadnego potwierdzenia w faktach. Równie > fałszywy jest zarzut nierynkowego zawyżenia ceny przy transakcji sprzedaży > nieruchomości przy ul. Foksal. Brak jest jakichkolwiek podstaw do takiej oceny. > > Jeszcze jednym przykładem pomówień, występujących w artykułach, jest oskarżenie > > o nieuprawnione faworyzowanie przez Biuro Naczelnego Architekta, należącej do > mnie przed objęciem stanowiska, pracowni architektonicznej. W ten sposób napaść > > dotknęła nie tylko mnie, ale również moich bliskich i przyjaciół. Pracownia ta > jest traktowana w taki sam sposób, jak inni wnioskodawcy, a ilustracją tezy > autorów publikacji o „zasypywaniu zleceniami" jest fakt, iż wśród około 4 > 0.000 > wydanych w ostatnich 2 latach decyzji, jedynie 4 są autorstwa moich byłych > współpracowników. > > Pracując dla Miasta od 2 lat jestem – być może – osobą niewygodną d > la wielu. > Być może to właśnie w ich interesie leży skierowana przeciwko mnie kampania. > Jeśli publiczne zdezawuowanie mojej osoby ma być ceną za oczyszczenie Warszawy > i jej uczciwy rozwój – płacę ją – wiedząc, że w mojej działalności > jako > Naczelny Architekt Miasta w żaden sposób nie sprzeniewierzyłem się obowiązkowi > uczciwości, rzetelności i bezstronności. > > Wobec naruszenia moich dóbr będę dochodził mojego dobrego imienia przed sądem. > Będę domagał się przeproszenia oraz zadośćuczynienia finansowego poprzez > nakazanie redakcjom i autorom artykułów zapłaty na cele charytatywne. > > /…/ > > Michał Borowski > > Naczelny Architekt Miasta > 2005-08-23, Biuro Prasowe Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pndzelek Re: Kontrola nie potwierdziła, by naczelny archit 24.08.05, 06:01 Brakuje mi jednej istotnej informacji: w jaki sposób Borowski wszedł w posiadanie tej kamienicy... w wyniku reprywatyzacji czy kupił ją od miasta? Jeśli kupił to za ile? Bo jakoś nie słyszałem, by ta kamienica była wystawiana na sprzedaż... Odpowiedz Link Zgłoś
jaa_ga Re: Pędzelku... 24.08.05, 13:01 ...specjalnie dla Ciebie:) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23704&w=27887048 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JM Re: Kontrola nie potwierdziła, by naczelny archit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 06:09 Szkoda, PiS stracilo moje poparcie w wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobola Kacze prawo i sprawiedliwość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 07:14 Macie w mieście to coście sobie wybrali, a teraz brnijcie dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
d.z Re: może się czepiam 24.08.05, 07:20 moim skromnym zdaniem gdyby to chodzilo nie o pana Borowskiego a jakiegoś innego urzędnika z układu "poprzedniego" to byśmy mieli do czynienia z histerycznymi wręcz wypowiedziami prezydenta miasta odnosnie mafii itp. itd. Jak zwykle punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia (swojego czy kolegi partyjnego). Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Re: może się czepiam 24.08.05, 09:14 Nie tylko Ty masz takie wrazenie. Ale przeciez to wielka polityka, na tym to wlasnie polega, a tluszcza ma sie bulwerswowac lub nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Prawi i Sprawiedliwi IP: *.elartnet.pl / 193.238.180.* 24.08.05, 07:31 Nie ma sprawy bo to NASZ CZŁOWIEK. Co innego gdyby to był jakiś komuch z SLD albo chociaż ktoś z PO - wtedy to byłaby AFERA i natychmiastowe zwolnienia. PS. W prezencie od prezydenta Kaczyńskiego dostał jeszcze z puli komunalnej mieszkania dla wykwaterowywanych ludzi ze swojej kamienicy. Inni "prywaciarze" musza kupować lokale zamienne na wolnym rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogonek Re: Prawi i Sprawiedliwi IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.08.05, 08:00 Pan Borowski nie jest osobą "niewygodną dla wielu", tylko niebezpieczną dla miasta. W prasie znalazło się, niestety, sporo prawdy. Komisja nie wykryła nieprawidłowości, bo komisja jest wewnętrzna (kacza), a w biurze naczelnego na wszystko są "dupokryjki". Trzeba byłoby przyjrzeć się różnym opracowaniom robionym na zlecenie naczelnego - na co komu one były i przez kogo robione?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: Prawi i Sprawiedliwi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 08:39 Z oficjalnej strony urzędu m. st. W-wy: www.warszawa.um.gov.pl/v_syrenka/loza/?newsid=1100 Nic dziwnego, że Naczelny Architekt Warszawy dał rekomendację swojej bliskiej koleżance, tylko czy ona aby napewno jest taką wybitną specjalistką? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ta koleżanka Re: Prawi i Sprawiedliwi IP: *.bzmw.gov.pl / 194.30.179.* 24.08.05, 09:12 jesli nie jest się czegoś pewnym , to nie nalezy tego pisać publicznie; ta koleżanka ma za soba 30 lat pracy, z tego 15 lat w biurze projektowym, a pozostałe jako dydaktyk na Wydziale Architektury Politeechniki Warszawskiej - specjalność urbanistyka i planowanie przestrzenne; wiele wygranych konkursów, publikacji, opracowań planistycznych; a także dokotorat w dziedziny planowania przestrzennego; dosiadczenie jako wykładowca nie tylko na Politechnice, ale równiez innych uczelniach; obecnie jest w trakcie pisania pracy habilitacyjnej dotyczacej planowania pzrestrzennego; WYSTARCZY?????!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1235 Re: Prawi i Sprawiedliwi IP: *.waw.pl / *.merinet.pl 24.08.05, 13:23 widziałem ją w "akcji" i muszę powiedzieć ,że niektorym nawet 500lat praktyki nic nie pomoże . Tak wlaśnie jest w przypadku tej pani . Zenada . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: Prawi i Sprawiedliwi IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.08.05, 19:52 A co takiego strasznego jest napisane publicznie? Chodzi o "czy aby napewno?" Proszę Pani, prawdziwy fachowiec nie musi się tak histerycznie reklamować!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pndzelek >>>"ta koleżanka" to również złodziejka... 25.08.05, 08:05 Gość portalu: ta koleżanka napisał(a): *.bzmw.gov.pl / 194.30.179.* w dniu 24.08.2005 o godz. 09:12 "Ta koleżanka" to nie tylko "wybitny" specjalista ale także złodziejka, kradnąca czas pracy za który MY JEJ PŁACIMY!!! Mam do powiedzenia "tej koleżance" tylko jedno: DO ROBOTY NIEUDACZNIKU a nie rozpisywać się w sprawach prywatnych na forum! Pan płaci, Pan wymaga... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ta koleżanka Re: Prawi i Sprawiedliwi IP: *.bzmw.gov.pl / 194.30.179.* 24.08.05, 09:27 jesli nie jest się czegoś pewnym , to nie nalezy tego pisać publicznie; ta koleżanka ma za soba 30 lat pracy, z tego 15 lat w biurze projektowym, a pozostałe jako dydaktyk na Wydziale Architektury Politechniki Warszawskiej - specjalność urbanistyka i planowanie przestrzenne; wiele wygranych konkursów, publikacji, opracowań planistycznych; a także dokotorat w dziedziny planowania przestrzennego; doświadczenie jako wykładowca nie tylko na Politechnice, ale również innych uczelniach; obecnie jest w trakcie pisania pracy habilitacyjnej dotyczacej planowania przestrzennego; WYSTARCZY?????!!! Odpowiedz Link Zgłoś
d.z Re: Prawi i Sprawiedliwi 24.08.05, 09:52 Gość portalu: ta koleżanka napisał(a): obecnie jest w trakcie pisania pracy habilitacyjnej > dotyczacej planowania przestrzennego; WYSTARCZY?????!!! Proszę w takim razie o informację czy: powstało już STUDIUM UWARUNKOWAŃ I KIERUNKÓW ZAGOSPODAROWANIA PRZESTRZENNEGO DLA MIASTA WARSZAWA? Szczególnie byłbym zainteresowany obszarami: Misja i główne funkcje egzogeniczne miasta -CELE ROZWOJU MIASTA -Cele gospodarcze -Cele społeczne -Cele przestrzenne -Cele ochronne -Uwarunkowania rozwoju -Prognoza demograficzna i zatrudnienia STRUKTURA PRZESTRZENNA MIASTA Uwarunkowania rozwoju Kierunki rozwoju struktury przestrzennej ŚRODOWISKO PRZYRODNICZE Uwarunkowania przyrodnicze Kierunki ochrony i kształtowania środowiska przyrodniczego Ochrona i kształtowanie fizjonomii krajobrazu miasta Kierunki rozwoju mieszkalnictwa Uwarunkowania rozwoju Kierunki rozwoju infrastruktury społecznej SYSTEM KOMUNIKACYJNY I TRANSPORTOWY Uwarunkowania rozwoju Kierunki rozwoju systemu komunikacyjnego i transportowego miasta INFRASTRUKTURA TECHNICZNA Uwarunkowania rozwoju Kierunki rozwoju infrastruktury technicznej Czy wyznaczono obszary, dla których sporządzanie planów miejscowych jest obowiązkowe? Odpowiedz Link Zgłoś
mozdzins Re: Prawi i Sprawiedliwi 24.08.05, 11:43 > obecnie jest w trakcie pisania pracy habilitacyjnej > > dotyczacej planowania przestrzennego; WYSTARCZY?????!!! > > Proszę w takim razie o informację czy: > powstało już STUDIUM UWARUNKOWAŃ I KIERUNKÓW ZAGOSPODAROWANIA PRZESTRZENNEGO > DLA MIASTA WARSZAWA? Ale po co ma powstawać ? Przecież nie od dziś wiadomo że w mętnej wodzie lepiej ryby biorą, nie mówiąc już o takiej drobnostce jak potencjalny spadek wartości gruntów obecnie mozliwych do zabudowy w momencie kiedy będzie możliwa zabudowa na 90% terenów a nie na 5% jak w tej chwili. Nie od dziś wiadomo że przeciąga się opracowanie PZP ile tylko można a nawet dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wściekłe_gacie Re: Prawi i Sprawiedliwi IP: *.bzmw.gov.pl / 194.30.179.* 24.08.05, 12:30 Zanim zaczniesz pisać bzdury, zajrzyj do ustawy. Dowiedz się, jakim dokumentem jest Studium i czy na jego podstawie wydaje się decyzje administracyjne... ale Ty wiesz lepiej i piszesz, piszesz, piszesz... Odpowiedz Link Zgłoś
mozdzins Re: Prawi i Sprawiedliwi 24.08.05, 12:56 No to może ja się dowiem czemu Warszawa ma mniej niż 10% terenów z obowiazujacymi Miejscowymi Planami Zagospodarowania Przestrzennego ? Jakież to przeszkody pietrzą się przed dzielnymi architektami i urbanistami ? Odpowiedz Link Zgłoś
d.z Re: Prawi i Sprawiedliwi 24.08.05, 13:13 Gość portalu: wściekłe_gacie napisał(a): > Zanim zaczniesz pisać bzdury, zajrzyj do ustawy. Dowiedz się, jakim dokumentem > jest Studium i czy na jego podstawie wydaje się decyzje administracyjne... ale > Ty wiesz lepiej i piszesz, piszesz, piszesz... Studium jest podstawą do uchwalania miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego. Jeśli ich nie ma to decyzje administracyjne mogą być wydawane ale ich procedura jest bardzo długa (np. w przypadku pozwolenia na budowe obowiązują tzw. dobrosąsiedzkie zasady czyli jeśli chcę zbudowac dom na działce pomiędzy dwoma domami to mi pozwolą - jeśli hurtownię to już nie:) jeśli zabudowy sąsiadującej nie ma to na swojej działce nic nie wybuduję) Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Re: Prawi i Sprawiedliwi 24.08.05, 10:01 Jesli kwalifikacje mierzy sie dlugoscia stazu pracy, to wystarczy. Szkoda tylko, ze wlasnie to wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
japolak Kontrola prezydenta nie potwierdziła... 24.08.05, 11:56 Ciekawe, za ile pan architekt kupił kamienicę i w jakich okolicznościach. Sam przyznaje się, iż nie inwestował w nią, nie mając na to pieniędzy. Mimo to wartość dwa razy wzrosła w rok, w porównaniu do jego własnej wyceny, pewnie 10 razy w stosunku do ceny zakupu. I jakie mogły być wyniki kontroli nakazanej przez Kaczyńskiego wobec urzednika, którego Kaczyński broni? Może pan architekt dopilnował, by formalnie nie złamać prawa, ale jak się ma to do drugiego członu nazwy pewnej partii, do Sprawidliwości? Przestępcą pisuary nazywają Cimoszewicza, bo kupił akcje za pieniadze córki i sprzedał gdy dytlko cena po czasowym spadku była choć trochę wyższa od płaconej wcześniej. Córka zarobiła na tym jakieś kilkadziesiąt tysięcy złotych. Inni na akcjach Orlenu zarabiali miliony, także dzięki temu, że trzymali je dłużej (za czasów Wróbla i w ubiegłym roku rekordowe dywidendy) Tu wzorcowy urzędnik, "przez przypadek" naczelny architekt miasta, "przez przypadek" okazyjnie kupuje kamienicę i "przez przypadek" zarabia na tym 6, może 10 MILIONÓW złotych Przecież w tym nie ma nic podejrzanego i pan architekt powinien zostać po wyborach co najmniej Ministrem Budownictwa - pewnie kupi wtedy i sprzeda z conajmniej podwójnym zyskiem Most Poniatowskiego i Zamek Królewski... Bo przecież to byłaby jego prywatna sprawa - jak wiadomo, w pracy zawodowej jest profesjonalistą i w Warszawie w tej kadencji wyjatkowo sprawnie przygotowywane są i realizowane wszelkie inwestycje. Odpowiedz Link Zgłoś
sekwana2005 Kontrola Borowskiego 24.08.05, 13:23 Gdy otworzyłem ten temat, w pasku na górze migotało "ALE NUMER - SŁUCHAJ I SIĘ ŚMIEJ" To najlepszy komentarz. Ale jest sposób, by naczelny architekt stracił zaufanie prezydenta Kaczyńskiego - uprzejmie donosze, iz mam uzasadnione podejrzenia, iż jest to kuzyn Marka Borowskiego, też kandydującego na prezydenta. Jesli nie odprowadził doli ze swego numeru na konto kampanii Kaczyńskiego, to mozna podejrzewać... W dodatku wczoraj widziałem na ulicy, jak mija się z kobietą o podejrzanym wyglądzie, albo kochająca inaczej, albo pracownica ABWery... Czy uwidocznił to, wyjaśnił w swoim oswiadczeniu lustracyjnym, gdy przed dwoma laty podejmował pracę u Kaczora? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Re: Kontrola Borowskiego IP: *.dip.t-dialin.net 24.08.05, 13:50 Sprawa ma szerszy aspekt, a mianowicie konflikt interesow NAW jako urzednika publicznego i jako posiadacza duzej nieruchomosci o znacznej wartosci. Na stanowiska, na ktorych decyduje sie o zagospodarowaniu przestrzennym - a wiec o wartosci nieruchomisci - nie powinni byc z zasady powolywani wlasciciele znacznych nieruchomosci ( nie chodzi tu oczywiscie o mieszkanie, czy dom jednorodzinny). Bowiem wlasciciele sa z natury rzeczy uwiklani w rynek nieruchomosci z jego licznymi "pokusami". Tu wlasnie lezy glowny blad prezydenta i nie tylko jego. Sprawy takie sa w krajowej adminitracji dosc powszeche i wszystkie maja to samo zrodlo - konflikt interesow ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Ciekawe dlaczego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 14:01 w wyborczej nie bylo zadnych informacji o wszczeciu kontroli, dopiero teraz pojawil sie tekscik o jej watpliwych wynikach. Odpowiedz Link Zgłoś
jaa_ga Re: Ciekawe dlaczego 24.08.05, 14:07 Również się nad tym zastanawiałam i przyznam, że niespecjalnie mi się to milczenie Stołka podoba, szczególnie w kontekście dzisiejszego artykułu, w którym informuje, że został wybroniony przez pana Kaczyńskiego, nie podając całości przyczyn, dla których kontrola została przeprowadzona... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lajkonik Borowski, Borowskim, ale 12 mln to bardzo mało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 18:19 Naprawdę za tej urody Pałac w centum, przy WYREMONTOWANEJ przez miast Foksal to nie jest dużo. Plac o powierzchni ok 3500 w tej okolicy, z projektem, bez dostępu do Noweg Swiatu czy innej z uliczek wyceniany jest na ok 17 mln. A to przy Foksal, razem z kamienicą 13, po Wedlu, to była perła warta razem grubo ponad 40 mln złotych. Ja bym się raczej zapytał ilu pieniędzy Borowski nie ujawnił przed fiskusem, które wziął na boku zamiast podejrzewać ukrytą łapówkę. Toż to śmiech. Nie jestem żsdnym kolesiem Borowskiego, sam miałem ochotę na 13, choćby na część po ciotce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaga Re: Borowski, Borowskim, ale 12 mln to bardzo mał IP: *.kingston.net 25.08.05, 02:31 Jezeli p.Borowski umie robic takie dobre interesy to ja mam propozycje: gdy po 10 latach starania sie o oddanie nieprawnie zabranego domu p. Kaczynski mi go zwroci, zlece p. Borowskiemu sprzedaz za 200 % wartosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lajkonik Re: Borowski, Borowskim, ale 12 mln to bardzo mał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 21:35 Ja nie twierdzę. że Borowski wszedł w posiadanie tego domu całkowicie uczciwie, a właściwie, że nie wykorzystał swojego stanowiska dla powiększenia jego wartości. Co to to nie. I za to wręcz powinien odpowiadać karnie - funkcjonariusz miejski, którego wartość majątku rośnie w wyniku działań urzędu w którym pracuje - cóż z tego, że nie jemu bezpośrednio podległego, powinien się z tego gęsto tłumaczyć, a w jego przypadku naruszenie obyczajności urzędniczej jest ewidentne. I powinno być karane. Ale cena naprawdę, jak na stolicę europejskiego kraju średniej wielkości jest OK, raczej wręcz niska. Budynek pod ambasadę Kuwejtu sprzedano za ponad 9 mln zł (tyle dla właścicieli, górka i to spora dla załatwiaczy). A moim zdaniem była ambasada Albanii jest mniej warta niż pałac przy Foksal, nawet , że działka na Mokotowie jest sporo większą. I to była cena z marca 2004, a nie z tego roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Archie etos urzędnika a wyniki kontroli IP: *.aster.pl 25.08.05, 23:51 Ten kraj upadł tak nisko, także dzięki zamieszaniu pojęciowemu w którym przoduje GWyb, że ludzi na stanowiskach publicznych ocenia sie nie w kategoriach fachowości i przywoitości, a tylko bada, czy w sposób ewidnetny nie zlamali prawa. Jeżeli tylko nie są przestępcami, to wsyzstko jest OK, moga pełnić funkcje publiczne ... przy takim podejści do tego zagadnienia, ludzie fachowi i przyzwoici sami rezygnują z pelnienia funkcji publicznych, bo aktywniejsi są w tej sferze ludzie, którzy przede wszystkim potrafią dobrze prowadzić swoje sprawy na stanowisku publicznym, ale tak żeby nie udowodniono im niczego kryminalnego ! To są dwa różne światy, i ten drugi zasadniczo dominuje w sferze publicznej, ktora jest przede wszystkim obszarem sprytnego załatwiania własnych interesów, a nie fachowego działania "dla dobra wspólnego", bo dla tych ludzi coś takiego po prostu nie istnieje, a ci którzy sie kierują "interesem publicznym" a nie własnym, to po prostu frajerzy ... Archie Odpowiedz Link Zgłoś
vtec_z Re: Kontrola nie potwierdziła, by naczelny archit 24.08.05, 19:57 "- Nie mogłem czekać - broni się przebywający na urlopie Michał Borowski. - Akt notarialny kamienicy zobowiązywał mnie do przeprowadzenia w określonym czasie remontu budynku. Poza tym gmach jest w stanie katastrofy budowlanej." Jak to się stało, że budynek będący własnością Naczelnego Architekta jest "w stanie katastrofy budowlanej"? Czy to może powód, bu pozbyć się kolejnej kamienicy tzn. odersaturować jąw stylu preferownym ostatnio w Warszawie? --------------------------------------- First man then machine (Soichiro Honda) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LUKDE Re: Kontrola nie potwierdziła, by naczelny archit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 21:23 Nie mogłem czekać - broni się przebywający na urlopie Michał Borowski. - Akt > > notarialny kamienicy zobowiązywał mnie do przeprowadzenia w określonym czasie > remontu budynku. Poza tym gmach jest w stanie KATASTROFY BUDOWLANEJ." oto prawdziwy powód wzrostu ceny kamienicy !!! Odpowiedz Link Zgłoś