Dodaj do ulubionych

Zniknął pomnik Henryka Gradowskiego

24.08.05, 12:22
Na placy Zawiszy stał kamień upamiętniający zastrzelenie przez policjantów 23-
letniego Henryka Gradowskiego.
Mam obawy, że mogło sie tak stać na polecenia prezydenta Warszawy, który
uznaje "jedynie słuszną, jego historię" miasta. A Gradowski był komunistą.
Mam jednak nadzieję, ze kamień wróci.
Obserwuj wątek
    • paul_78 Re: Zniknął pomnik Henryka Gradowskiego 24.08.05, 12:39
      Może jeszcze obok postawić pomnik Horsta Wessela? W sumie postaci bardzo podobne.
      • u-boot_88 Re: Zniknął pomnik Henryka Gradowskiego 24.08.05, 12:41
        Ten by pasował na Adolf Hitler Platz (d. Pl. Piłsudskiego).
    • u-boot_88 Re: Zniknął pomnik Henryka Gradowskiego 24.08.05, 12:39
      Polecam lekture wątku:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51&w=27936971
    • pan_pndzelek "m.milewski"? 24.08.05, 14:14
      "m.milewski"? Mirosław Milewski? Towarzyszu gienierale, wasz czas się SKOŃCZYŁ,
      wasz i waszych kamieni... pora wam na śmietnik, tam gdzie wasze miejsce...

Cieszcie się, że to jedyny odwet za zbrodnie...
      • znawca Re: "m.milewski"? 25.08.05, 09:12
        Za jakie zbrodnie? Niby kogo ów Gradowski zamordował?
    • m.milewski Re: Zniknął pomnik Henryka Gradowskiego 24.08.05, 14:30
      Proponuje więc zmianę nazwy Placu. Wszak Artur Zawisza był masonem.......
      • Gość: Henryk Gradowski Re: Zniknął pomnik Henryka Gradowskiego IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.08.05, 14:41
        Ja uważam że i jemu pamięć się należy. Niestety, w dobie JP II i Popiełuszki
        wszelkie inne ideologie poza katolicyzmem są BE!!!
        PS> Pndzel mało ci linczu?
        • Gość: janusz Re: Zniknął pomnik Henryka Gradowskiego IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 24.08.05, 17:19
          Pomnik ma sie nalezec agentowi sowieckiej bezpieki? To moze od razu postawmy
          pomnik zwierzchnikowi calej tej bandyckiej zgraji - towarzyszowi Jozefowi
          Stalinowi.
          • Gość: Nie janusz Re: Zniknął pomnik Henryka Gradowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 17:30
            Gość portalu: janusz napisał(a):

> Pomnik ma sie nalezec agentowi sowieckiej bezpieki? To moze od razu postawmy
            > pomnik zwierzchnikowi calej tej bandyckiej zgraji - towarzyszowi Jozefowi
            > Stalinowi.

janusz
            Biedny oszlały na punkcie swojego nibyfiutka kretynie - Gradowski był studentem
            zamordowanym przez policajów.
            • Gość: janusz [...] IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 24.08.05, 17:49
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • Gość: Henryk Gradowski Żyjmy w KATOLANDZIE IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.08.05, 19:43
                Skoro WSZYSCY komuniści są źli, mówmy zatem, że tylko KOŚCIÓŁ JEST ŚWIĘTY. Co
                za zakłamane, katolickie debile...
                • Gość: kixx Re: Żyjmy w KATOLANDZIE IP: *.acn.waw.pl 24.08.05, 20:46
                  czy ktos juz ci napisal ze jestes idiota??
                  • stan.borys Re: Żyjmy w KATOLANDZIE 25.08.05, 14:01
                    Gość portalu: kixx napisał(a):

> czy ktos juz ci napisal ze jestes idiota??
                    kixx jak zwykle prezentuje swój "wysoki poziom". Poziom rynsztoka.
                • Gość: ejty Re: Żyjmy w KATOLANDZIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 21:43
                  a ty jestes śmierdzącym lewackim debilem dla odmiany.
            • niezlomny.prawicowiec Re: Zniknął pomnik Henryka Gradowskiego 26.08.05, 19:03
              Gość portalu: Nie janusz napisał(a):

> Gość portalu: janusz napisał(a):
              >
              > > Pomnik ma sie nalezec agentowi sowieckiej bezpieki? To moze od razu posta
              > wmy
              > > pomnik zwierzchnikowi calej tej bandyckiej zgraji - towarzyszowi Jozefowi
              >
              > > Stalinowi.
              >
              > janusz
              > Biedny oszlały na punkcie swojego nibyfiutka kretynie - Gradowski był
              studentem
              >
              > zamordowanym przez policajów.
              ?!!!
        • pan_pndzelek Re: Zniknął pomnik bandyty-agenta... 25.08.05, 06:33
          Gość portalu: Henryk Gradowski napisał(a):
          > Ja uważam że i jemu pamięć się należy.

Takim śmieciom jak ten gradowski NIE NALEŻY SIĘ nie tylko pamięć, ale nawet
          miejsce w ziemi na wieczny spoczynek... jeśli komuś należy się w tamtym miejscu
          pomnik to POLICJANTOWI, KTÓRY ODSTRZELIŁ ŁEB BANDYCIE GRADOWSKIEMU...

> PS> Pndzel mało ci linczu?

O jakim linczu mówisz bandyto? Po 1989 r. nie było żadnego linczu... NIESTETY
          nie było, choć powinien...
          • jacek3142 WCZORAJ ZAPALONO ZNICZE NA PLACU ZAWISZY 25.08.05, 08:30
            Na warszawskim placu Zawiszy, w miejscu, gdzie do niedawna stał kamień
            upamiętniający zastrzelonego przez policje Henryka Gradowskiego, ktoś wczoraj
            zapalił znicze i położył kwiaty.
            Kamień zniknął w nocy 18 sierpnia. Od sześciu lat o likwidację obelisku walczył
            partyjny kolega Kaczyńskiego, radny Paweł Turowski. Partia, którą reprezentuje,
            opowiada się za tym, że można komuś strzelić w plecy tylko dlatego, że ma
            odmienne poglądy polityczne. BRAWO
            • Gość: niekomunista Re: WCZORAJ ZAPALONO ZNICZE NA PLACU ZAWISZY IP: 81.210.38.* 25.08.05, 09:07
              znicze zapalił J.S., ciekawe jak łatwo rozbudzić emocje wokół historii sprzed
              wielu lat, dodam tylko, że intencje komunistów w laatch 50. były czytelne,
              manipulwoac pamiecia i tworzyc nowe komunistyczne mity, tragiczna postac
              Gradowkseigo świetnie się do tego nadawała, nie oczekujcie w kraju, w którym
              komunisci maja na sumieniu setki tysiecy ofiar, że takie relikty jak ten
              kamień beą spokojnie leżały w środku miasta....
              • a.morro Re: WCZORAJ ZAPALONO ZNICZE NA PLACU ZAWISZY 25.08.05, 14:11
                Tragiczna postać? Pewnie Józef Stalin też jest tragiczną postacią?
                • niezlomny.prawicowiec Re: WCZORAJ ZAPALONO ZNICZE NA PLACU ZAWISZY 25.08.05, 14:15
                  a.morro napisał:

> Tragiczna postać? Pewnie Józef Stalin też jest tragiczną postacią?
                  Pan Prezydent nie jest tragiczo postacio, ty czerwony kchmerze !!!
          • znawca Re: Zniknął pomnik bandyty-agenta... 25.08.05, 09:14
            Cham żeś pndzlu zwykły.
            • Gość: Lechisław Ależ ci prawicowcy są "odważni" ! I "dzielni" ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 09:55
              Szkoda tylko, że np. 20 lat temu donosili na swoich kolesi do SB.

Odwaga staniała, rozum zdrożał.
              • Gość: siekiera77 Re: pędzel! -że zacytuję twojego fana pałe78; IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.08.05, 16:17
                -ty bydlaku ! ;-)))
              • Gość: siekiera77 Re: Ależ ci prawicowcy są "odważni" ! I "dzielni IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.08.05, 16:26
                Gość portalu: Lechisław napisał(a):

> Szkoda tylko, że np. 20 lat temu donosili na swoich kolesi do SB.
                >
                > Odwaga staniała, rozum zdrożał.

spokojna czaszka
                teraz też donoszą
                tylko do "abwery"... :-)
                te kanalie tak już mają :-(
            • pan_pndzelek >>>do Znawcy 26.08.05, 07:30
              znawca napisał:
              > Cham żeś pndzlu zwykły.

Nie bardzo mogę zrozumieć do czego konkretnie odnosi się ta wypowiedź, mniemam
              jednak, żeś zwolennikiem tego szczęśliwie odstrzelonego agenta pierwszej
              komuny... mojego zdania twoja opinia nie zmienia... ten kamień byłby potrzebny
              tylko w przypadku, gdyby tenże gradowski żył - żeby przytwierdzić mu go do szyi
              i popchnąć w odmęty Wisły... skoro jednakże zadanie to wykonał już wcześniej
              jakiś policjant, kamień jest zbędny...

PS. Nikt ci nie broni zabrać tej "pamiątki" i położyć sobie w ogródku...
              pamiętaj jednakże, że w ślad za tym kamieniem mogą pojawić się wszystkie
              bezdomne psy i koty z twojej okolicy by go os*rać...
              • znawca Re: >>>do Znawcy 26.08.05, 09:04
                Chodzi mi o rzecz zwykłą, a dla ciebie jak widzę kompletnie niezrozumiałą. O
                szacunek dla człowieczeństwa, którego nikt ci nie wpoił. I tyle.
                I nie chodzi tu o to, jakie były przekonania tego człowieka. Chodzi o zwykłą
                ludzką przyzwoitość i uszanowanie człowieka. Każdego człowieka.
                • pan_pndzelek >>>do Znawcy raz jeszcze... 26.08.05, 09:24
                  Człowieczeństwo bandziora, agenta z KPP, członka przestępczej organizacji,
                  krzewiciela ideologii odpowiedzialnej za śmierć ponad STU MILIONÓW LUDZI???

Raczysz Karolak żartować alboś się wczoraj przepił jednym browarem...

PS. Ja mogę żałować tylko jednego, że policja przed wojną nie strzelała do nich
                  WSZYSTKICH...
    • Gość: ejty Re: Widziałem debila janusza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 22:07
      Gradowski ty wstrętny lewaku won do Korei
      • Gość: gosc komunizm = faszyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 20:27
        Rozumiem ze czerwone mordy marza o powrocie do wladzy. Mam dla was dobra nowine,
        smietnik czeka.
        • niezlomny.prawicowiec Na kolana !!! 25.08.05, 20:32
          Dzisiaj w teatrze Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej im. L. Solskiego w
          Krakowie odbędzie się prapremiera spektaklu "Prorok Miłosierdzia". Sztuka
          powstała z okazji 100. rocznicy urodzin św. Siostry Faustyny.
          • Gość: hoopman Sujecki broni Gradowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 20:39
            Jak stwierdził J.Sujecki-obrońca zabytków pomnika nie powinno sie demontować
            bo cytuję"głaz mówił o tym co działo się w okresie międzywojennym".
            Pięknie,pięknie...
            To po co było demontować Dzierżyńskiego??-jego pomnik też o czymś mówił...
            • Gość: d Re: Sujecki broni Gradowskiego IP: *.chello.pl 25.08.05, 23:38
              Owszem. O współudziale polskiej szlachty w rewolucji październikowej...
              Na mój rozum powinien tam tkwić jako memento po wsze czasy!

A co by było gdyby dziś policjanci kogoś zastrzelili? Na przykład młodego
              wszechpolaka... za niecenzuralne, faszyzujące pisemka.
              • Gość: Henryk Gradowski Do pndzelka -kut...sa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.08.05, 15:38
                Nie pamiętasz już, idioto, jak cię parę dni temu zjechało całe forum? Jakoś
                potem cię przez parę dni nie było. Może chcesz żeby jeszcze raz powtórzyć
                tamten lincz twojej beznadziejnej osoby, PAROBASIE?
                • sceptyk Re: Do pndzelka -kut...sa 27.08.05, 00:36
                  Kilku kretynow i komuchow Twego pokroju to jeszcze nie cale forum.
                • pan_pndzelek Do heńka gie... 27.08.05, 07:44
                  > Nie pamiętasz już, idioto, jak cię parę dni temu zjechało całe forum?

Nie bardzo rozumiem kmiocie pospolity co to znaczy... ani mnie nic nie
                  zjechało, ani z powodu "zjechania" nie zszedłem z forum... byłem, jestem i będę
                  parobku... a ślad po tych śmieciach, jak gradowski z kulką w głupim łbie,
                  sczeźnie jak oni sami gdzieś pod płotem (ciebie kocmołuchu to również
                  dotyczy)...

PS. Z tego co pamiętam to jazgot podnosiła jakaś królowa skrobanek i jej
                  przygłupiasta madzia... i to było to "całe forum"?
    • Gość: awuk Re: Zniknął pomnik Henryka Gradowskiego IP: *.aster.pl 27.08.05, 00:42
      m.milewski napisał:

> Na placy Zawiszy stał kamień upamiętniający zastrzelenie przez policjantów 23-
      > letniego Henryka Gradowskiego.
      > Mam obawy, że mogło sie tak stać na polecenia prezydenta Warszawy, który
      > uznaje "jedynie słuszną, jego historię" miasta. A Gradowski był komunistą.
      > Mam jednak nadzieję, ze kamień wróci.

Na powrót pomników innych komunistów też liczysz ? A faszystów ?
      • Gość: d Re: Zniknął pomnik Henryka Gradowskiego IP: *.chello.pl 27.08.05, 01:15
        Mlody czlowiek zostal bez wątpienia zastrzelony przez Granatową Policję.
        Za wywrotową bibulę.

Sanacja, jak wiadomo, nie miala nic wspólnego z faszystami :-)
        Getto lawkowe... Ozon!

Tylko Wieniawę-Dlugoszowskiego stać bylo na cyrkowy numer na Dworcu Glównym.
        Wyjeżdżając do Wloch powiedzial do Adolfa Dymszy: Adolfie nigdy ci tego nie
        zapomnę!
        Zaplacil za to glową...
        • pan_pndzelek Re: Zniknął pomnik Henryka Gradowskiego 27.08.05, 07:48
          Gość portalu: d napisał(a):
          > Mlody czlowiek

Nie "młody człowiek" a ŚMIEĆ, komunistyczny agent...

> zostal bez wątpienia zastrzelony przez Granatową Policję.

BEZ WĄTPIENIA słusznie...

> Za wywrotową bibulę.

Bez wątpienia NIE ZA TO, rzecz się miała zupełnie inaczej...

> Sanacja, jak wiadomo, nie miala nic wspólnego z faszystami :-)
          > Getto lawkowe... Ozon!

Sanacja wprowadziła getto ławkowe?! A wyczytałeś to w poradniku agitatora...
          • m.milewski Re: Zniknął pomnik Henryka Gradowskiego 27.08.05, 14:26
            Chciałbym, by osobiste sympatie czy antypatie do systemów politycznych, nie
            były powodem do ogałacania miasta ze świadectw jego historii. Wyrazem naszego
            swobody i wolności, jest respektowanie tych samych cnót wobec innych. Wydaje mi
            się, że nie bacząc na przeszłość, można zacząć się tego uczyć i wprowadzać w
            życie. Jeśli nie- czekają nas, co najmniej, ciągłe zmiany nazw ulic i
            podręczników w szkołach.
            Natomiast przemawianie jadem jest jedynie co najwyżej świadectwem
            niedojrzałości.
            • Gość: gary Re: Zniknął pomnik Henryka Gradowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 19:29
              To może jednak trzeba było zostawić ten pomnik Dzierżyńskiego??
              Co Panie Milewski??
              To też świadectwo historii,podobnie jak i ulica sprzedawczyka Marchlewskiego.
              Jeśli nawoływanie do usuwania pamiątek po zbrodniczym systemie jakim była komuna
              przyrównuje Pan do "przemawiania jadem"to ok...
              Pańscy "bohaterowie"w stylu Gradowskiego i Botwina to dla mnie zdrajcy i niech
              Pan tu nie poucza co to jest "respektowanie cnót..."bo to ONI właśnie walczyli
              o system w którym szanowanie i respektowanie cnót władza miała w największym
              poważaniu.
              • m.milewski Re: Zniknął pomnik Henryka Gradowskiego 27.08.05, 21:04
                Gość portalu: gary napisał(a):

> To może jednak trzeba było zostawić ten pomnik Dzierżyńskiego??

Są tacy co uważają Dzierżyńskiego zanajwiększego polskiego patriotę. Wszak nikt
                inny z naszych rodaków nie wymordował tylu Rosjan.
                • Gość: d Re: Zniknął pomnik Henryka Gradowskiego IP: *.chello.pl 27.08.05, 23:23
                  Są też tacy, którzy uważają że należy o Dzierżyńskim pamiętać.
                  Tak na wszelki wypadek.

W razie powołania Ogólnopolskiej Nadzwyczajnej Komisji do Walki z Kontrrewolucją
                  i Sabotażem, przypominamy sobie o Dzierżyńskim...
                  I na wszelki wypadek (tfu, tfu) wszyscy mówimy pas.
                  • pan_pndzelek Pamięć o śmieciach... 28.08.05, 08:21
                    O dzierżyńskich i innych zdrajcach, komunistycznych śmieciach w rodzaju
                    gradowskiego należy oczywiście pamiętać, bo pamiętać należy jak niewiele
                    trzeba, by człowie się sqrwił... ale pamięci tej w żadnym razie nie należy
                    kultywować pomnikami... czy to tak trudno pojąć?
                    • blackout.9491 "pan_pndzelek_ jest tchórzliwym śmieciem ! 28.08.05, 13:53
                      Zwykły, prosty i niewykształcony gnojek. Zakała warszawskiego rzemiosła.
                      • Gość: Henryk Gradowski Re: "pan_pndzelek_ jest tchórzliwym śmieciem ! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.08.05, 17:56
                        pan pndzelek, zupełnie jak jego rodzice, jest także P A R O B A S E M ! ! !
                        I udaje że nie pamięta jak po nim parę tygodni jeździli, pluli na niego itp.
                        Cześć Pamięci H. Gradowskiego!
                        • Gość: janusz to wez ten glaz Heniu IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 28.08.05, 19:33
                          i trzymaj se go w domu czerwony parobku z czworakow. Ale pewnie jak przystalo
                          na przykladnegolewackiego smiecia, mieszkasz pewnie na 30 metrach w 8 osiem
                          osob razem z psem i kotem i swinia trzymana na balkonie (takie hobby parobkow
                          ze wsi).Wiec wez lewacki smieciu ten glaz, przytrocz go do szyji, skocz do
                          Wisly. Bedzie o jednego lewackiego smiecia a i problem glazu sam sie rozwiaze.
                          • dupekzoledny Re: to wez ten glaz Heniu 28.08.05, 19:35
                            KArTOfLU cóś ci pod czuprynką kurzy.
                            • Gość: Henryk Gradowski Re: to wez ten glaz Heniu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.08.05, 19:37
                              Mieszkam w 70 m, z żoną i dzieckiem, nie mam psa, ale skoro ty mówisz o takich
                              warunkach, znakiem tego tam mieszksz, cieciu, parobie!
                              • Gość: janusz Re: to wez ten glaz Heniu IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 28.08.05, 19:41
                                pewnie,pewnie mieszkasz, masz pewnie i wiecej metrow nurku. Pod mostem
                                Swietokrzyskim masz lewacki smieciu metrow a metrow. To kiedy skaczesz do Wisly
                                z tym glazem?
                                • Gość: Henryk Gradowski Re: to wez ten glaz Heniu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.08.05, 19:48
                                  Ja? Dlaczego mam skakać? Prędzej złapię ciebie, nędzniku, i zrzucę z mostu,
                                  parobie januszu!
                                  • Gość: janusz Re: to wez ten glaz Heniu IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 28.08.05, 21:40
                                    Ty lewicowy smieciu to mi mozesz co najwyzej buty czyscic.
                                    • Gość: Henryk Gradowski Re: to wez ten glaz Heniu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.08.05, 23:21
                                      A ty mi laskę zrobić, ku..rwo!

• Gość: janusz Re: to wez ten glaz Heniu IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 29.08.05, 00:05
                                        odpowiedz godna czerwonego smiecia. Na nic lepszego cie nie stac, czerwony
                                        matole?
                                      • blackout.9491 Re: to wez ten glaz Heniu 29.08.05, 14:39

> A ty mi laskę zrobić, ku..rwo!
                                        >
                                        Nie radzę.
                                        janusz robi laskę zawodowo, ale bardzo niechlujnie. Zresztą jak wszystko co
                                        robi ... . To smutny cieć.
                                  • pan_pndzelek >>>do henia gradoskiego... 29.08.05, 07:28
                                    No i co heniu? Wszyscy cię tu je.bią a ty dalej przychodzisz? Lubisz to chyba...

Jeszcze a propos twojego "bohatera": z lewactwem się nie rozmawia, do lewactwa
                                    się strzela...
                                • Gość: tow dupek z SLD Re: to wez ten glaz Heniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 00:15
                                  No, nie bylbym pewien czy ten towarzysz mieszka pod mostem.
                                  Czerwona holota jest bardzo sprawna w kradziezy naszego wspolnego dobra.
                                  Wiec moze i ma te 70 m. Chociaz to by raczej wskazywalo na bylego sekretarza
                                  dielnicowego PZRP albo jakiegos emerytowanego ubeka. Jego przelozeni nakradli
                                  znacznie wiecej.
                                  Ale moze i towarzysz "Henio Gradowski" juz niedlugo po wyborach dolaczy do celi
                                  towarzysza Andrzeja "Mercedesa" Peczaka. Oby !
                                  • Gość: Henryk Gradowski pndzelek to kutas IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.08.05, 11:00
                                    tak jak janusz.
                                    • Gość: janusz Henryk Gradowski to kutas IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 29.08.05, 12:34
                                      Oto koejny przyklad kultury politycznej lewicowych oszolomow. Heniu, kiedy
                                      skaczesz do Wisly? Napisz nam o tym to wezme kamere i sfilmuje. Potem bede z
                                      kumplami przy piwku ogladal cie frajerze, jak tulisz do piersi ukochany glaz,
                                      czerwona cioto.
                                      • Gość: Henryk Gradowski Ojciec janusza to katolicka ciota IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.08.05, 14:44
                                        • blackout.9491 Re: Ojciec janusza to katolicka ciota 29.08.05, 15:01
                                          Ale dlaczego gwałci januszka ?!!!
                                        • Gość: janusz Ojciec henia to komunistyczna ciota IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 29.08.05, 15:03
                                          Kolejny intelektualny popis czerwonego smiecia. Jak sie lewicowy buraku nie ma
                                          argumentow, to pozostaja wyzwiska. Ot, lewicowy sposob rozmowy, czerwony
                                          pacholku.
                                          • niezlomny.prawicowiec Re: Ojciec henia to komunistyczna ciota 29.08.05, 20:16
                                            Sylwetka Włodzimierza Cimoszewicza jako skutek ewolucji cynicznych oportunistów
                                            Tak jak Kwaśniewski, Cimoszewicz, dziś kandydujący na prezydenta Polski,
                                            reprezentuje interesy elity komunistycznej.
                                            Człowiekowi temu obca jest ideologia Polski niepodległej - podkreśla z ogniem w
                                            oczach prof. doc. dr hab. inż. Iwo Cyprian Alfred Pogonowski.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka