Dodaj do ulubionych

Dostałam dziwnego maila

06.10.02, 14:01
Otrzymałam bardzo dziwnego maila z tytułem "program".Nadawcą była
maritsa@gazeta.pl., tekstu nie było wcale,za to były trzy załączniki: w
jednym miał być niby tekst-ale po otwarciu nie było nic,w dwóch pozostałych
jakies dziwne znaczki i symbole.
Gdy odpisałam postmaster zwrócił mi mój mail z powrotem.
Czy ktoś z Was dostał coś podobnego,czy to nie wirusy?I co to w ogóle jest?
Obserwuj wątek
    • Gość: anka Re: Dostałam dziwnego maila IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.10.02, 14:03
      No i co dalej?
      • martaa2 Re: Dostałam dziwnego maila 06.10.02, 14:05
        A co ma być dalej?Nic się nie dzieje.Więcej takich maili na razie nie dostałam.
        • Gość: Peppers Re: Dostałam dziwnego maila IP: *.pl 06.10.02, 17:45
          1. To mogly byc wirusy. Ale to latwo sprawdzic uzywajac programu mks_vir
          (przykladowo) Bezplatna wersje tekstowa mozna sciagnac z siec.
          2. Nieznanych zalacznikow lepiej nie otwierac. Wtedy jestes bezpieczna przed
          wirusem. Najlepeij taki zalacznik (wiadomosc) od razu wyrzucic do kosza.
          3. Byc moze nie byl to wirus tylko np. jakies rysunki. Niektore programy do
          obslugi poczty nie wyswietlaja obrazkow tylko pokazuje je w postaci bitmapy
          (czytaj `krzakow` czyli wlasnie szeregu dziwnych symboli)
          4. Jesli masz adres nadawcy i obawiasz sie, ze mogl zrobic Ci glupi kawal nie
          wahaj sie przed skontaktowaniem sie z Twoim dostawc internetu. Oni sie tym
          zajma. Zareczam Ci to. Powody beda mieli dwa- po pierwsze zalezy im na
          klientach, a po drugie nie zalezy im na wirusach krazacych w systemie.

Pozdrawiam.

peppers@idea.net.pl
          • martaa2 Re: Dostałam dziwnego maila 06.10.02, 18:33
            Dzięki Peppers.Moim dostawcą internetu jest Astercity zadzwonię tam.
            • eela Re: Dostałam dziwnego maila 06.10.02, 18:41
              Bardzo często tak wyglądają te maile z wirusami. Trzeba miec koniecznie
              włączony jakis program antywirusowy. Ja dostałam w zeszłym tygodniu maila od
              siebie :-)
              • pan_pndzelek Re: Dostałam dziwnego maila 06.10.02, 19:19
                Ja regularnie dostaję meile OD SAMEGO SIEBIE, a przecież do siebie NIE PISZĘ.
                Oprócz tego dostaję też pocztę od trzech albo czterech użytkowni8ków gazety z
                jakąś dziwną zawartością, większość ich wpisałem do SPAMKILLERA, nie muszę
                chyba dodawać, że nigdy nie otwieram tych załączników tylko je wywalam.
                • Gość: k`k Pan-pndzelek IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 06.10.02, 19:49
                  Jeśli chodzi o mój to tam nie było wirusów,tylko oryginalne skany:)
                  Ps. podwyższyli mi zaliczkę za CO do 1,75

• pan_pndzelek Re: Pan-pndzelek 06.10.02, 20:00
                    Gość portalu: k`k napisał(a):
                    > Jeśli chodzi o mój to tam nie było wirusów,tylko oryginalne skany:)

Twojego nie skasowałem, bo na niego czekałem, dzięki...

> Ps. podwyższyli mi zaliczkę za CO do 1,75

Kurczę nadal mimo podwyżki to niewiele, od tygodnia ryję w fakturach SPEC-u,
                    prześwietlam umowy na dostawę ciepła I NIC! Po prstu za boga nie chce wyjść
                    tyle ile płacisz Ty. Zagadkowa sprawa...

Pozdr.
                    • Gość: k`k Re: Pan-pndzelek IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 06.10.02, 20:21
                      Nie wiem jak jest u wszystkich lokatorów,ale jedni bliscy (w miarę)znajomi też
                      mają zwroty,trochę mniejsze bo mieszkanie mniejsze,ale bezpośredni sąsiedzi
                      zużyli już o 30% enerii więcej ,pomimo że licznik przez pierwszy rok (1/4 czasu)
                      im nie działał,a z tego wynika,że jest duży wpływ osobistych przyzwyczajeń.
                • eela Re: Dostałam dziwnego maila 06.10.02, 20:05
                  Własnie z powodu tych dziwacznych maili z pokracznymi załącznikami nie ściągam
                  poczty Gazety na prywatne konta, tylko odbieram z ich serwera. Trochę to
                  niewygodne, ale strzeżonego Pan Bóg strzeże. Może jeszcze doczekamy czasów, ze
                  na portalu zainstalują dla nas skaner antywirusowy.
                  • k_rzyzak Re: Co robic. 06.10.02, 20:34
                    eela napisała:

> Własnie z powodu tych dziwacznych maili z pokracznymi załącznikami nie
                    ściągam
                    > poczty Gazety na prywatne konta, tylko odbieram z ich serwera. Trochę to
                    > niewygodne, ale strzeżonego Pan Bóg strzeże. Może jeszcze doczekamy czasów,
                    ze
                    > na portalu zainstalują dla nas skaner antywirusowy.

Przestałem w to wierzyc.

pare dni temu wyłaczając laptopa ,pokazała mi sie iadomośc,że do mojego kompa
                    podłączony jest "obcy "użytkownik.Dwa tygodnie temu podobnie.
                    Wyłączyłem lapa i dzwonie do TPSA.Facet na dyżurze mówi ,że jest sam i on tylko
                    czuwa nad łączami.
                    Rano zadzwonił inny ,opowiedziałem mu historie.Powiedział ,że zadzwoni....
                    oczywsicie nie zadzwonił.
                    Co sądzic o tym incydencie?
                    • palker Re: Co robic. 06.10.02, 20:40
                      Należy sądzić, że jesteś inwigilowany. Zadzwoń do CBS i nawrzucaj łachudrom, że
                      nie dość, że cię namierzają, to na dodatek programik maja cienkawy i na swoim
                      laptopie od razu widzisz numer służbowy delikwenta:-))
                      • Gość: beata_ Re: Co robic. IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 06.10.02, 20:46
                        palker napisał:

> Należy sądzić, że jesteś inwigilowany. Zadzwoń do CBS i nawrzucaj łachudrom,
                        że
                        >
                        > nie dość, że cię namierzają, to na dodatek programik maja cienkawy i na swoim
                        > laptopie od razu widzisz numer służbowy delikwenta:-))

Palkerku, czy aby na pewno stację radiową miałeś na myśli????
                        • palker Re: Co robic. 06.10.02, 20:50
                          Gość portalu: beata_ napisał(a):

> palker napisał:
                          >
                          > > Należy sądzić, że jesteś inwigilowany. Zadzwoń do CBS i nawrzucaj łachudro
                          > m,
                          > że
                          > >
                          > > nie dość, że cię namierzają, to na dodatek programik maja cienkawy i na sw
                          > oim
                          > > laptopie od razu widzisz numer służbowy delikwenta:-))
                          >
                          > Palkerku, czy aby na pewno stację radiową miałeś na myśli????
                          Nie, ale znam adres Firmy. Ul. Okrzei. W TVN ich pokazywali:-)
                          • Gość: beata Re: Co robic. IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 06.10.02, 20:52
                            palker napisał:

> Gość portalu: beata_ napisał(a):
                            >
                            > > palker napisał:
                            > >
                            > > > Należy sądzić, że jesteś inwigilowany. Zadzwoń do CBS i nawrzucaj łac
                            > hudro
                            > > m,
                            > > że
                            > > >
                            > > > nie dość, że cię namierzają, to na dodatek programik maja cienkawy i
                            > na sw
                            > > oim
                            > > > laptopie od razu widzisz numer służbowy delikwenta:-))
                            > >
                            > > Palkerku, czy aby na pewno stację radiową miałeś na myśli????
                            > Nie, ale znam adres Firmy. Ul. Okrzei. W TVN ich pokazywali:-)

Dałam popis niczym....:-)
                            • palker Re: Co robic. 06.10.02, 20:56
                              Gość portalu: beata napisał(a):

> palker napisał:
                              >
                              > > Gość portalu: beata_ napisał(a):
                              > >
                              > > > palker napisał:
                              > > >
                              > > > > Należy sądzić, że jesteś inwigilowany. Zadzwoń do CBS i nawrzuca
                              > j łac
                              > > hudro
                              > > > m,
                              > > > że
                              > > > >
                              > > > > nie dość, że cię namierzają, to na dodatek programik maja cienka
                              > wy i
                              > > na sw
                              > > > oim
                              > > > > laptopie od razu widzisz numer służbowy delikwenta:-))
                              > > >
                              > > > Palkerku, czy aby na pewno stację radiową miałeś na myśli????
                              > > Nie, ale znam adres Firmy. Ul. Okrzei. W TVN ich pokazywali:-)
                              >
                              > Dałam popis niczym....:-)
                              W nagrodę pewnie Firma pt. CBS da ci spokój.
                              Oni naiwnymi się nie zajmują chyba:-))
                              • Gość: beata_ Re: Co robic. IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 06.10.02, 20:59
                                palker napisał:

> Gość portalu: beata napisał(a):
                                >
                                > > palker napisał:
                                > >
                                > > > Gość portalu: beata_ napisał(a):
                                > > >
                                > > > > palker napisał:
                                > > > >
                                > > > > > Należy sądzić, że jesteś inwigilowany. Zadzwoń do CBS i naw
                                > rzuca
                                > > j łac
                                > > > hudro
                                > > > > m,
                                > > > > że
                                > > > > >
                                > > > > > nie dość, że cię namierzają, to na dodatek programik maja c
                                > ienka
                                > > wy i
                                > > > na sw
                                > > > > oim
                                > > > > > laptopie od razu widzisz numer służbowy delikwenta:-))
                                > > > >
                                > > > > Palkerku, czy aby na pewno stację radiową miałeś na myśli????
                                > > > Nie, ale znam adres Firmy. Ul. Okrzei. W TVN ich pokazywali:-)
                                > >
                                > > Dałam popis niczym....:-)
                                > W nagrodę pewnie Firma pt. CBS da ci spokój.
                                > Oni naiwnymi się nie zajmują chyba:-))

Dziękuję za łagodny wymiar kary:-)))
                    • eela Re: Co robic. 06.10.02, 20:48
                      Zadzwoń jeszcze raz do tepsy i obtańcuj ich. A najlepiej przejedź się tam. Nie
                      wiem, jak to jest w tepsie. Ja mam w pracy sieć wewnętrzną. Wszystkie pliki mam
                      chronione, ale jeden katalog udostępniałam koledze, bo korzystał z moich
                      rysunków. Wtedy rzeczywiście (gdy ja kończyłam prace wcześniej od niego, a on
                      korzystał z mojego katalogu) pojawiał się napis, że do komputera jest
                      podłączony użytkownik i wyłączenie komputera może spowodowac utratę przez
                      podłączonego plików. Wyglada na to, ze ktos Ci buszuje po komputerze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka