tom_aszek Re: Jakich nazw ulic brakuje? 13.12.05, 14:52 Skoro w Wawrze jest (jeszcze?) Park im. Matki Mojej to może po prostu ulica Mojego Imienia? Wtedy każdy byłby dumny mogąc obwieścić gościom spoza W-wy, że ma tu swoją ulicę... Odpowiedz Link Zgłoś
speer a moze by tak sprzedawac nazwy? 13.12.05, 15:43 Niedawno wladze Nowego Jorku wpadly na pomysl, by sprzedawac nazwy nowych stacji metra - na przyklad Coca Cola Station itd. Nie wiem jak sie ta sprawa skonczyla, ale pomysl jest dobry. Czemu nie? Tak wiec: ul Coca Coli ul Coca Coli light (obie nazwy warte sa majatek!!!) ul Sprite`a ul Wodki Wyborowej (tez zainkasowac troche pieniazkow mozna by!) ul Czekoladek Wedlowskich ul Gazety Wyborczej itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zyzio Re: Jakich nazw ulic brakuje? IP: 62.181.175.* 13.12.05, 15:43 Skoro ulice upamietniaja wazne postacie, oraz opisuja otaczajaca nas rzeczywistosc, to dlaczego w tym ziemniaczanym kraju z matka boska w klapie nie ma ulicy: - prawoslawnej, - buddyjskiej, - szintoistow, - zielonoswiatkowej, - protestanckiej, - anglikanskiej itd, itp...? -- Mow mi Zyzio, mala Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Re: Jakich nazw ulic brakuje? 13.12.05, 15:49 Czyzbys mial plan miasta wydany przez Stella Martis? Gdzies go zdobyl? Dolaczali gratis do zakupu zestawu pewnej telewizji ? Jest tam ulica Katolicka i Chrzescijanska?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zyzio Re: Jakich nazw ulic brakuje? IP: 62.181.175.* 13.12.05, 15:58 No wiec wlasnie pisze, ze nie ma chrzescijansko-katolickiej, -prawoslawnej, -protestackiej, -anglikanskiej, ze o innych religiach wogole nie wspomne! Nie ma rowniez ulic opisujacych zawody: - lekarska - nauczycielska itd, itp -- Mow mi Zyzio, mala Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Re: Jakich nazw ulic brakuje? 13.12.05, 16:09 Gość portalu: Zyzio napisał(a): > Nie ma rowniez ulic opisujacych zawody: > - lekarska > - nauczycielska itd, itp Nie bierz wiecej gratisow do zestawow satelitarnych. Jakie wydanie mapy masz? Caly czas mnie to nurtuje. Ja wiem, ze takie ulice sa. Ale moze zmienili... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zyzio Re: Jakich nazw ulic brakuje? IP: 62.181.175.* 13.12.05, 16:16 Civita Varsovia z XVII w. A cos sie zmienilo za murami miasta? (dawno mnie jakos w pole nie ciagnelo) -- Mow mi Zyzio, mala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zyzio Re: Jakich nazw ulic brakuje? IP: 62.181.175.* 13.12.05, 15:59 A le JEZUICKA jest!!!! -- Mow mi Zyzio, mala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zyzio Re: Jakich nazw ulic brakuje? IP: 62.181.175.* 13.12.05, 16:05 BERNARDYNSKA rowniez jest!!! -- Mow mi Zyzio, mala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Jakich nazw ulic brakuje? IP: *.acn.waw.pl 13.12.05, 18:09 Jest tez ulica lekarska tak to tylko pisze,moze ci sie przyda gdy w koncu podejmiesz decyzje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zyzio Re: Jakich nazw ulic brakuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 21:26 Dzięki Kixx. Czyli jest nadzieja... -- Mów mi Zyzio, mala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Małgorzata Lorentowicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 17:57 Dla mnie najbardziej brakuje w Wawie ulicy Małgorzaty Lorentowicz, wspaniałej aktorki (niezapomniana rola Babci w filmie "Kogel-Mogel") , osoby zasłużonej dla Wawy i całego kraju: www.filmweb.pl/Ma%B3gorzata,Lorentowicz,filmografia,Person,id=8860 Odpowiedz Link Zgłoś
przemyslaw.burkiewicz Freddiego Mercury... 13.12.05, 21:48 ...i aleja Przemysława Burkiewicza. Przedwojennych patronów należy nadawać, których usunięto: Ksawerego Lubeckiego, Karola Libelta,Zygmunta Chełmickiego... Grzechem byłaby niepamięć o STOŁECZNEJ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
corgan1 ale Freddi Mercury był niesłusznej orientacji 13.12.05, 22:27 seksualnej w dodatku antyrodzinnej i antybecikowej ;) więc nadanie mu ulicy kiedy obecna ekpia rzondzi to raczej nie ma szans :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Brakuje ulicy Jacka Kaczmarskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 08:13 Chciałabym, aby ktoś pomyślał wreszcie o nadaniu imienia ulicy Jacka Kaczmarskiego, który dla współczesnego pokolenia Polaków był tak ważny! Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Re: Brakuje ulicy Jacka Kaczmarskiego 14.12.05, 13:42 Na pewno się pomyśli, ale od jego śmierci nie minęło jeszcze 5 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziedzic Zbigniewa Herberta IP: 82.177.111.* 14.12.05, 11:29 To wielki poeta. Odpowiedz Link Zgłoś
nasza_maggie Re: Jakich nazw ulic brakuje? 14.12.05, 17:16 A czy jest ulica Nowaka-Jeziorańskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
fagay Re: Jakich nazw ulic brakuje? 14.12.05, 17:49 1. W Warszawie nie ma ulicy Kosciuszki !!! 2. Dlaczego ma swoja ulice gen Zajaczek ? - przeciez w porownaniu z nim Jaruzelski to goracy patriota ? 3. Zmienic Popieluszki na Stoleczna. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Jakich nazw ulic brakuje? 14.12.05, 17:54 Ulica Kościuszki jest w Ursusie, a Ursus od prawie trzydziestu lat jest w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
fagay Re: Jakich nazw ulic brakuje? 14.12.05, 18:06 horpyna4 napisała: > Ulica Kościuszki jest w Ursusie, a Ursus od prawie trzydziestu lat jest w > Warszawie. Zwracam honor Ursusowi - nie wiedzialem o tym, ze Ursus potrafil uhonorowac T.Kosciuszke. Niestety nie zmienia to faktu, ze w Warszawie 30 lat temu ulicy takiej tez nie bylo. Za to nadawano imiona ulic roznym nieudacznym generalom (lub kanaliom jak wspomniany Zajaczek) Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Jakich nazw ulic brakuje? 14.12.05, 18:14 To, że w Warszawie 30 lat temu nie było ulicy Kościuszki, to małe niedopatrzenie w porównaniu z innym, dającym z kolei powody do radości, a może i dumy. Otóż w Warszawie NIE BYŁO ULICY LENINA! Nie wiem dokładnie, ale być może Warszawa była jedyną taką stolicą w "demoludach". Odpowiedz Link Zgłoś
fagay Re: Jakich nazw ulic brakuje? 14.12.05, 20:34 horpyna4 napisała: > To, że w Warszawie 30 lat temu nie było ulicy Kościuszki, to małe niedopatrzeni > e > w porównaniu z innym, dającym z kolei powody do radości, a może i dumy. Otóż w > Warszawie NIE BYŁO ULICY LENINA! Nie wiem dokładnie, ale być może Warszawa była > jedyną taką stolicą w "demoludach". Z ta duma to radzilbym byc ostrozny. Owszem ulicy Lenina nie bylo. Ale za to ALEJE UJAZDOWSKIE byly ALEJAMI STALINA. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Jakich nazw ulic brakuje? 14.12.05, 20:52 Owszem, Aleje Ujazdowskie były Aleją Stalina, ale w czasach, kiedy Katowice były Stalinogrodem. Czyli po roku 1956 nastąpił powrót do normalności (względnej). A przez wszystkie pozostałe lata PRL-u, ponad trzydzieści lat, ulicy Lenina w Warszawienie nie było i to był swojego rodzaju ewenement. Ciekawie też było z uczczeniem Bieruta. Od dojścia do władzy Gomułki przez wiele lat Bierut był tabu. Skazany na przemilczanie, jakby nie istniał. No i po wielu latach szok. Budowa nowego osiedla na Gocławiu no i główna ulica - Bieruta. Takie wyciągnięcie stalinowskiego trupa z szafy. Na szczęście na krótko. A w wielu miastach na tzw. Ziemiach Zachodnich honorowano Bieruta przez cały czas od jego śmierci do końca PRL-u, a może i dłużej. Często były to główne ulice. Odpowiedz Link Zgłoś
fagay Re: Jakich nazw ulic brakuje? 14.12.05, 21:44 Ciekawa historia byla z ulica Stalina w Lodzi. Byl nakaz zeby ulicami Stalina nazywac glowne ulice w miastach. W Lodzi wykonano polecenie literalnie, tzn nazwano ulica Stalina ulice Glowna. Byla to ulica prostopadla do Piotrkowskiej, tyle, ze lezala (prawie) na peryferiach i byla to waska, niebrukowana boczna uliczka. Bierut nie byl patronem wielu ulic ale za to po zastrzeleniu Swierczewskiego wyszedl prikaz, ze w kazdym miescie ma on miec swoja ulice. Kiedy wiec chcialo sie podac fikcyjny adres w dowolnym miasteczku, zawsze mozna bylo tej ulicy uzyc. Uklony i pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
d3b3 Re: Jakich nazw ulic brakuje? 15.12.05, 00:39 Zmienić Popiełuszki na Stołeczną. Odpowiedz Link Zgłoś
otawszczyk Re: Jakich nazw ulic brakuje? 14.12.05, 18:01 1. Agnieszki Osieckiej 2. Jacka Kuronia 3. Przybory i Wasowskiego, albo Starszych Panow, albo Kraniaka i Dziwalewicza - a na rogu postawic pomnik Starszych Panow. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Aleja..... 15.12.05, 15:50 He, he, autonomii mu się zachciewa. Jest ulica Górnośląska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kopytko Kazachska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.05, 20:37 Brakuje, ale buraki z Wilanowa jej nie chcą. Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Niemieckiej, Rosyjskiej,Czeczenskiej i Ukrainskiej 16.12.05, 11:47 Tylko dlaczego one powinny byc? Nie ma tez Zydowskiej lub Izraelskiej. Ambasady powinny sie zatroszczyc o te sprawy. Aby buraki zechcialy przy nich mieszkac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Icek Re: Niemieckiej, Rosyjskiej,Czeczenskiej i Ukrain IP: 62.181.175.* 16.12.05, 14:14 warzaw_bike_killerz napisał: > Tylko dlaczego one powinny byc? Nie ma tez Zydowskiej lub Izraelskiej. Umowa jest jasna - wasze ulice, nasze kamienice i ty Warszawski tego nie zmienisz. -- - Rebe, rebe co to jest goj? - Goj, Icek to twoj przyjaciel, partner do interesa: Ty sprzedajesz, on kupuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo trzeba byc trendy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 20:52 ul.Lesbijek ul.Pederastow ul.Sobotki ul.Jakubowskiej ul.Pęczaka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zr Re: Aleja..... IP: *.3.pl 29.12.05, 17:31 może niepodległości dolnośląskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
lewicowiec Re: Jakich nazw ulic brakuje? 15.12.05, 22:19 Przecież w W-wie jest mnóstwo nazw ulic od nazw miast. Jest nawet ulica na cześć zaledwie 15-tysięcznego Kłobucka... Proponuję uhonorować: - Olofa PALMEGO, b.premiera Szwecji - Indirę Gandhi, b. premier Indii i Henryka Gradowskiego, zastrzelonego w W-wie 1932 r. przez sanacyjną policję 23-letniego lewicowca. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Jakich nazw ulic brakuje? 15.12.05, 23:17 lewicowiec napisał: > Przecież w W-wie jest mnóstwo nazw ulic od nazw miast. Jest nawet ulica na > cześć zaledwie 15-tysięcznego Kłobucka... Proponuję uhonorować: > - Olofa PALMEGO, b.premiera Szwecji > - Indirę Gandhi, b. premier Indii > i Henryka Gradowskiego, zastrzelonego w W-wie 1932 r. przez sanacyjną policję > 23-letniego lewicowca. Fajny ten lewicowiec.Ale jest drobny problem.Ludzi zamordowanych przez tzw.lewicę jest znacznie więcej Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Jakich nazw ulic brakuje? 16.12.05, 00:32 klemenko napisał: > Indiry Gandhi już jest. To dowód,żeby lewicy i lewicowcom nie wierzyć.Albo nie wiedzą,albo kłamią-co na jedno wychodzi. Dziękuję za informację Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk Lewicowiec, przypomnij nam o Gradowskim 18.12.05, 12:16 Moja pamiec, wybiorcza zreszta, bo komuchami niespecjalnie sie zajmuje, popdpowiada mi, ze byl to czlonek nielegalnej, przestepczej organizacji jaka byla KPP (jej celem zlikwidowanie Polski niepodleglej i skolonizowanie nas przez Sowietow), zaangazowany ponadto w akcjach terrorystycznych przeciw Panstwu Polskiemu. Odpowiedz Link Zgłoś
equus3 Jak mnie obecne nazwy wkurzają... 16.12.05, 11:21 Ja już mam zdecydowanie dosyć nazw wziętych od nazwisk. Możnany się trochę wysilić i wymyślić ulicę Telefonów Komórkowych albo Lampek Choinkowych. Może i to idiotyczne, ale przynajmniej trochę rozweseliłoby miasto. :) --- Equus equus.webd.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zr Telekomunikacji Polskiej IP: *.3.pl 29.12.05, 17:36 Telekomunikacji Polskiej, chociaż francuskiej. Byłoby wesoło jak diabli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goja Re: Jakich nazw ulic brakuje? IP: 195.42.249.* 16.12.05, 11:37 a mi brak typowych warszawskich ulic pochadzacych od zwierzat. Po co nadawac nazwy ulic od partonow, ktorzy moga byc czasami kontrowersyjni czy nie lepiej nazywac ulice w stylu rysia, papuzia, czy bociania :)) Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Jakich nazw ulic brakuje? 16.12.05, 17:31 Rysia, Papuzia i Bociania już są. I bardzo dużo innych tego rodzaju. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Jakich nazw ulic brakuje? 16.12.05, 20:11 Kiedy do Warszawy została przyłączona Wesoła, po raz pierwszy nie zmieniono nazw ulic "dublujących" się z warszawskimi. A ponieważ w odleglejszej przeszłości przyłączano różne dzielnice (uprzednio wsie), zmieniano w nich nazwy "hurtowo" i często nazwy na danym obszarze są "połączone tematycznie". Dotyczy to na przykład Imielina Starego i Pyr, gdzie najwięcej jest właśnie nazw "ptasich". Dla odmiany w Powsinie mamy ulicę Czekoladową, Andrutową, Waniliową, Ponczową, Ptysiową i Kremową. Fuj, zasłodziłam się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nonie Re: Jakich nazw ulic brakuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 22:25 Mi brakuje ulicy Demencji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: echo Bogów z mitlogii greckiej, słowiańskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 14:19 Odpowiedz Link Zgłoś
przemyslaw.burkiewicz Re: Bogów z mitlogii greckiej, słowiańskiej 17.12.05, 15:37 Ależ takowe są - Światowida, Swarożyca (mit. słowiańska), Jowisza, Andromedy, Elektry, Hery, Zeusa (Bemowo) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwikkwik Re: zamawiam taxi IP: *.chello.pl 18.12.05, 01:39 poprosze na aborcyjna rog szmalcownikow, wjazd od hanby narodowej:) Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: zamawiam taxi 18.12.05, 08:46 Jak lubisz nazwy paskudne, to jest np. ulica Spalinowa. Fuj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Plac Jarosława i Lecha Kaczyńskich. IP: *.chello.pl 18.12.05, 14:36 Aleja Marii Kaczyńskiej. Promenada Matki Braci Kaczyńskich. Ulica PiS-u. Most im. Braci Umiłowanych i Ubogaconych. Kościół pod wezwaniem Ojca Rydzyka. Synagoga im. Dorna. Wiadukt Przywódców PiS. Uniwersytet Warszawski im. Zbysia Ziobry. Akademia Wychowania Moralnego im. Macieja Zalewskiego. Gmina Kaczyńskich (d. Gmina Centrum). Estakada pod wezwaniem Spółki Telegraf. Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk Oraz Toaleta Miejska im. Internauty Karola 18.12.05, 14:44 pisujacego spod adresu *.chello.pl Pod roznymi zreszta nickami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol [...] IP: *.chello.pl 18.12.05, 15:12 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ncc1701-d Re: Jakich nazw ulic brakuje? 19.12.05, 15:39 A ja bym skasował zwyczaj nadawania nazw ulic czyimś imieniem dopiero w 5 lat po śmierci zasłużonego. Np. w Nowym Jorku, na południowym Manhattanie jest ulica Wałęsy (Walesa str.), a w śródmieściu Brooklynu Clinton str. Może w Warszawie coś podobnego? Odpowiedz Link Zgłoś
supersucker Re: Jakich nazw ulic brakuje? 20.12.05, 11:23 Ul. Nabielaka zaminielbym na ul. Bielaka. Odpowiedz Link Zgłoś
blawatek33 Re: Jakich nazw ulic brakuje? 28.12.05, 16:12 Proponuję ulice: -Ziomali, -Wypasioną, -Abeesów -Furyskóryikomory -Bejzbolaka -Złotego Łańcucha -"Masy" i "Kiełbasy" Chyba najlepiej by pasowały na jakichś wyjatkowo "bezpiecznych" osiedlach - Gocław, Wrzeciono, Bródno:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Abrykadabry IP: *.3.pl 29.12.05, 17:39 O, przepraszam; na Gocławiu poproszę Abrykadabry Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zeta [...] IP: *.la-04.cvx.algx.net 30.12.05, 05:17 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
jonasz666 Re: GWno na Kaponierze 30.12.05, 11:17 Biedaczek. Chyba strasznie jest żyć z takim garbem lęków i frustracji. Nawet gazety się, nieszczęśnik, boi, że już nie wspomnę o mitycznych Żydach. I tylko GWno mu się z ust wylewa... Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: GWno na Kaponierze 30.12.05, 13:11 I jeszcze się w nim babrze z własnej woli. Odpowiedz Link Zgłoś
karmin-cynober ul. Warsa i Sawy 30.12.05, 21:21 A co z tymi legendarnymi ? Nie zasluzyli sobie czy nikt tej bajki juz nie zna? Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: ul. Warsa i Sawy 30.12.05, 21:59 Są, osobno. Ulica Warsa i ulica Sawy, na Zaciszu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zyzio Re: Jakich nazw ulic brakuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 22:45 Hmm.. khe, test... próba mikrofonu - raz, raz, dwa, trzy... Skoro mnie wszyscy słyszą, to ja poproszę nazwy popularnych drinków: - krwawa Mary, - wściekły pies, - mojito, - błekitna laguna, - setkę, sledzia i serwetkę (bałtycka lorneta), - czar teściowej, - łzy sołtysa, - okęcie itd... -- Kto nie znami, ten przeciw nam! Odpowiedz Link Zgłoś