Dodaj do ulubionych

"Chomiczówka i SISKOM w "Przekroju", szkoda, że...

03.02.06, 13:12
...w artykule o polskim pieniactwie :) Kiedy ktoś napisze dobrze o Warszawie?
(...) Dzięki naszym protestom Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad
uwzględni opinie mieszkańców i odsunie tranzytową Trasę Mostu Północnego od
naszego osiedla - mówi z dumą Anna Kempa-Janusiak z warszawskiego
stowarzyszenia Chomiczówka przeciw Degradacji. Przemilcza jednak, że
zwycięstwo odnosi kosztem milionów kierowców, którzy w przyszłości będą
jeździli tą trasą: spotkają na drodze (szybkiego ruchu) zakręt o kącie... 90
stopni. - To prawda, że przebieg trasy zostanie załamany, ale będzie
złagodzony dwoma mniejszymi skrętami - broni zwycięstwa Kempa-Janusiak.

- Żądania pani Anny Kempy-Janusiak i jej stowarzyszenia mogą doprowadzić nawet
do tego, że Trasa Mostu Północnego będzie miała cztery skręty pod kątem 90
stopni, wejdzie w osiedle Radiowo oraz wydłuży się o wiele kilometrów. Będzie
trzeba wyburzyć kilkadziesiąt domów - snuje katastroficzne wizje Robert
Chwiałkowski ze Stowarzyszenia SISKOM, które walczy o poprawę infrastruktury
komunikacyjnej w Warszawie. (...)
Całość w onetowym kiosku:
wiadomosci.onet.pl/1310000,2677,1,1,kioskart.html
Obserwuj wątek
    • osservatorepolacco Re: "Chomiczówka i SISKOM w "Przekroju", szkoda, 12.02.06, 14:36
      tom_aszek napisał:

> ...w artykule o polskim pieniactwie :) Kiedy ktoś napisze dobrze o Warszawie?
      > ********
      > (...) Dzięki naszym protestom Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad
      > uwzględni opinie mieszkańców i odsunie tranzytową Trasę Mostu Północnego od
      > naszego osiedla - mówi z dumą Anna Kempa-Janusiak z warszawskiego
      > stowarzyszenia Chomiczówka przeciw Degradacji. Przemilcza jednak, że
      > zwycięstwo odnosi kosztem milionów kierowców, którzy w przyszłości będą
      > jeździli tą trasą: spotkają na drodze (szybkiego ruchu) zakręt o kącie... 90
      > stopni. - To prawda, że przebieg trasy zostanie załamany, ale będzie
      > złagodzony dwoma mniejszymi skrętami - broni zwycięstwa Kempa-Janusiak.
      >
      > - Żądania pani Anny Kempy-Janusiak i jej stowarzyszenia mogą doprowadzić nawet
      > do tego, że Trasa Mostu Północnego będzie miała cztery skręty pod kątem 90
      > stopni, wejdzie w osiedle Radiowo oraz wydłuży się o wiele kilometrów. Będzie
      > trzeba wyburzyć kilkadziesiąt domów - snuje katastroficzne wizje Robert
      > Chwiałkowski ze Stowarzyszenia SISKOM, które walczy o poprawę infrastruktury
      > komunikacyjnej w Warszawie. (...)
      > **********
      > Całość w onetowym kiosku:
      > wiadomosci.onet.pl/1310000,2677,1,1,kioskart.html

Szkdoa, żę ten przekrojowy atrykuł jest nieprawdą. Co wiecej, autor zminił text
      PO AUTORYZACJI, co pozostawię bez komentarza.

Ewidentnie autor atrykułu ma zdanie Siskomu, co widac, po przekazie, co jest
      mocno stronnicze.
      POza tym używa demagogicnych argumentów - epatuje wielkimi liczbami, etc

Szkoda, że pan R.Ch. nie snuje katasroficznych wizji, gdy chodzi o zdrowie
      mieszkańców 30 tys. osiedla Chomiczówka, kolejnych tysięcy zamieszkujących
      północne Bemowo etc.

tak BTW: Panie Robercie - ile kosztuje wierszówka w Przekroju ;-] ??
      • vampi_r Re: "Chomiczówka i SISKOM w "Przekroju", szkoda, 12.02.06, 15:09
        Ile kosztuje wierszówka w Przekroju radzę sie zapytać pani Anny (v-ce prezes SChPD).

Poza tym katastroficzne wizje są dla Chomiczówki, gdyby "wizje" SChPD zostały zrealizowane - cały ruch Bemowo-Łomianki, Bemowo-Białołeka wjechałby na ulicę Conrada, a więc przez sam środek Chomiczówki.

Jest też to:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=290&w=36393884
        Na co nikt z Chomiczówki nie potrafi nic odowiedzieć.
        • osservatorepolacco a vampir off-topic 17.02.06, 14:17
          vampi_r napisał:

> Ile kosztuje wierszówka w Przekroju radzę sie zapytać pani Anny (v-ce prezes SC
          > hPD).

ja się pytam Ciebie - a nie Ani - chyba żeś płeć zmienił ;)

> Poza tym katastroficzne wizje są dla Chomiczówki, gdyby "wizje" SChPD zostały z
          > realizowane - cały ruch Bemowo-Łomianki, Bemowo-Białołeka wjechałby na ulicę Co
          > nrada, a więc przez sam środek Chomiczówki.

hahahahha - o jak mnie brzuch boli ze smiechu - hahahaha

no comments Vam...pryku!
          (ciach)
          • vampi_r Re: a vampir off-topic 17.02.06, 16:22
            Wiem, ze kompletny brak argumentów starasz się ty i reszta SChPD nadrabiac
            wątpliwej jakości poczuciem humoru i atakami personalnymi połaczonymi z
            totalnym gburostwem. W zasadzie zero merytoryki z waszej strony.
            To typowa cecha populistów.
            • koszatek Re: a vampir off-topic 17.02.06, 16:52
              Tudzież wypowiedź osservatorepolacco udowadnia, jak mało w gruncie rzeczy tą organizację martwi, co będzie się działo na ulicach Bielan (Wólczyńska, Conrada, Reymonta) w razie realizacji jej postulatów.
              Zresztą zawsze, od początku istnienia stowarzyszenia 'Chomiczówka Przeciw Degradacji' odmawiałem mu prawa wypowiadania się w imieniu Chomiczówki, ponieważ działa ono głównie w interesie mieszkańców nowych bloków, świadomie postawionych przez dewelopera tuż przy planowanych od dawna trasach (w tym w 'widełkach' 2 planowanych tras).
              • osservatorepolacco Re: a vampir off-topic 18.02.06, 10:50
                koszatek napisał:

> Tudzież wypowiedź osservatorepolacco udowadnia, jak mało w gruncie rzeczy tą or
                > ganizację martwi, co będzie się działo na ulicach Bielan (Wólczyńska, Conrada,
                > Reymonta) w razie realizacji jej postulatów.
                > Zresztą zawsze, od początku istnienia stowarzyszenia 'Chomiczówka Przeciw Degra
                > dacji' odmawiałem mu prawa wypowiadania się w imieniu Chomiczówki, ponieważ dzi
                > ała ono głównie w interesie mieszkańców nowych bloków, świadomie postawionych p
                > rzez dewelopera tuż przy planowanych od dawna trasach (w tym w 'widełkach' 2 pl
                > anowanych tras).

Jesteś chyba niedowidzący - bo pisałem, ze ja nie mieszkam w nowych blokach
                tylko w starych i wiem, ze trasy są zabójstwem dla tego osiedla.

Poza tym, tyle razy już ten temat był wałkowany, że chcę oszczędzic czasu
                czytelnikom, by nie studiowali kolejnych wątków na ten sam temat.

to by było na tyle - bawcie sie dobrze za zarobione na mąceniu pieniądze.

błeeee
                • koszatek Re: a vampir off-topic 18.02.06, 11:16
                  To jest Twoje zdanie, moje i wielu innych osób jest inne: to brak tych tras będzie zgubą dla Chomiczówki, bowiem ruch z mostu pójdzie w Conrada, ponieważ będzie to najlepszy skrót. I nie jest to powód by kogokolwiek z nas obrażać i insynuować interesy.
                  • rosebud68 Re: a vampir off-topic 20.02.06, 20:49
                    To jest Twoje zdanie, moje i wielu innych osób jest inne: Chomiczowka ma prze...
                    tak czy inaczej, mieskzajacy tuz przy Conrada odczuja trasy bardzo mocno, duzo
                    bardziej niz gdyby ich nie bylo, a jakis ruch z tmp tam sie pojawil, z powodu
                    niskiej przepustowosci - najlepszy skrot w tym przypadku nie bedzie najlepszy bo
                    nieefektywny
                    • koszatek Re: a vampir off-topic 21.02.06, 19:32
                      Nie zgadam się.
                      Zarówno S-7 jak i TMP mają przejść w odległości co najmniej 200 metrów od starych bloków, a od rejonu Conrada - przeszło 500.
                      Dla mieszkańców okolicy Conrada trasy nie będą praktycznie odczuwalne, natomiast wpuszczenie ruchu z Mostu Północnego w Condrada dotknie całą Chomiczówkę. Ulica ta biegnie bezpośrednio między blokami, pratycznie brak miejsca na ewentualną drugą jezdnię (po takim poszerzeniu znalazłaby się kilkanaście metrów od budynków).
                      Oprócz hałasu i zanieczyszczeń stanowiłoby to OGROMNE zagrożenie dla pieszych przekraczających Conrada, a w końcu są tam liczne dojścia do przystanków, kościoła, szkoły itd.
                      Puszczenie ruchu nowoczesną, zabezpieczoną trasą, częsciowo w wykopie, z kładkami lub tunelami dla pieszych, na skraju osiedla, jest zupełnie nieporównywalne do koszmaru, jaki mogłaby spowodować konsekwentna realizacja postulatów "Chomiczówki przeciw degradacji".
                      • rosebud68 Re: a vampir off-topic 21.02.06, 20:10
                        Chomiczowka i tak bedzie zdegradowana...
                        ruch z tmp nie zmiesci sie w Conrada wiec nie ma o czym mowic, a zasieg
                        szkodliwego oddzialywania takich tras to wlasnie ok 500m wiec... :)))
                        czy kijem go czy palka... wprawdzie z trasami bedzie gorzej ale i tak bedzie
                        zle, z powodu mostu polnocnego :)
                        • vampi_r Re: a vampir off-topic 21.02.06, 22:37
                          Kto ci powiedział, ze zasięg negatywnego oddziaływania tras jest 500 m?
                          To raz.
                          A dwa - należy wziąc pod uwagę zakres negatywnego oddziaływania ruchu samochodowego, gdy brak nowoczesnych tras.
              • rosebud68 Re: a vampir off-topic 20.02.06, 20:45
                koszatek napisał:

> (...), ponieważ dzi
                > ała ono głównie w interesie mieszkańców nowych bloków, świadomie postawionych p
                > rzez dewelopera tuż przy planowanych od dawna trasach (w tym w 'widełkach' 2 pl
                > anowanych tras).

to developerzy stawiaja swiadomie mieszkancow tuz przy...??? a to lobuzy...
                :)))))))))
    • h108 Odpowiedz, na ktora nie bylo odpowiedzi. 01.03.06, 18:34
      Poniewaz artykul zawiera nieprawdziwe tresci i zmieniono w nim wypowiedz PO
      autoryzacji, p. Krzysztof Szczepaniak otrzymal ode mnie maila, na który
      biedaczek do dzis nie ma czasu odpowiedziec. Dlugie ale ciekawe, wiec polecam:

-----------------

>>>Stanąć okoniem wobec kontekstu

Szanowny Panie.

W związku z artykułem "Stanąć okoniem", który ukazał się w aktualnym numerze
      czuję się w obowiązku napisania paru słów komentarza. Choć jestem aktywnym
      członkiem Stowarzyszenia "Chomiczówka Przeciw Degradacji" piszę przede wszystkim
      jako mieszkanka osiedla wspomnianego w Pańskim artykule i jako wieloletnia
      czytelniczka Przekroju, który w mojej rodzinie kupowany był zanim poznałam
      szlachetną sztukę składania liter do kupy.

Uważam, że oprócz tego iż Pana wypowiedź wpisuje się w dyskrus oficjalnej
      propagandy przypisującej wszelkie niepowodzenia inwestycyjne naszego kraju
      przeróżnym "grupom protestującym" czy ekologom, to - co moim zdaniem bardziej
      niepokojące - narusza zasady zwykłej dziennikarskiej rzetelności. Nie mam
      zamiaru ganić Pana za pochlebianie silniejszym - nie jest to może przejaw
      nadmiernej odwagi, ale każdy ma prawo mieć własne (oby własne) zdanie. Mam
      natomiast zastrzeżenia do pewnych nadużyć, których mam nadzieję nieświadomie
      dopuścił się Pan opisując naszą sytuację naginając fakty dla potrzeb
      udowodnienia własnych tez.

Z kontekstu Pańskiego artykułu wynika, że nasze Stowarzyszenie nie korzysta i
      nie chce skorzystać z pokojowych dróg załatwienia konfliktu społecznego, jaki
      wybuchł wiosną ubiegłego roku na naszym osiedlu w związku z planami budowy tutaj
      tras tranzytowych. Otóż zwracaliśmy się wedle mojej pamięci czterokrotnie (na co
      mam odpowiednie dowody) do Ośrodka Konsultacji i Dialogu Społecznego przy
      Urzędzie Miasta St. Warszawy. Nie otrzymaliśmy żadnej konkretnej odpowiedzi. W
      zamian za to urząd próbował zakazać nam założenia stowarzyszenia na podstawie
      takich argumentów jak cel wymieniony w kilku punktach a nie w jednym. W sprawę
      włączyła się wtedy Fundacja Helsińska. Jak na ironię choć sami nigdy nie
      wytoczyliśmy żadnej sprawy, ciągani byliśmy po sądach przez urzędników, co
      według Pana jest podobno specjalnością protestujących.

W końcu sami zabraliśmy się za medacje z urzędnikami odpowiadającymi za drogi.
      Jak Pan mam nadzieję wie prawo w Polsce daje społeczności lokalnej wyłącznie
      głos doradczy w kwestii decydowania o własnym środowisku, co jest niezgodne z
      ratyfikowana przez Polskę w 2001 roku Konwencją z Aarchus. W naszym przypadku to
      przegrane położenie dodatkowo komplikował fakt, iż planowane na naszym osiedlu
      przecinające się trasy podlegają dwóm różnym urzędom: trasa ekspresowa S7
      (Gdańsk - Kraków, ponad 100.000 samochodów na dobę) jest drogą krajową i
      znajduje się w gestii Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad (GDDKiA),
      zaś Trasa Mostu Północnego (TMP - alternatywny łącznik dla autostrady A2 i Via
      Baltica) leży w kompetencjach Urzędu Miasta St. Warszawy jako droga miejska.
      Obie te drogi miały przeciąć się w wielkim trzypoziomowym węźle komunikacyjnym
      wewnątrz osiedla Chomiczówka tuż przy wielopiętrowych budynkach, odcinając
      większość mieszkańców od jedynych terenów rekreacyjnych, resztę zaś od
      infrastruktury, szkół i sklepów w - jak to zręcznie ujął któryś z dziennikarzy -
      tzw. "trójkącie bermudzkim":
      www.chomiczowka.org/mapy/Wariant2C.jpg [pionowo trasa S7, poziomo u góry TMP]

20 metrów to odległość, na jaką każdy z nas bez trudu rzuci piłką. W tej
      odległości od mojego budynku (okna na 10 piętrze) miał być ulokowany
      trzypoziomowy Węzeł Mostu Północnego. Według raportu Sierra Club (
      www.sierraclub.org..._highwayhealth/ ) spajającego 24 poważne
      amerykańskie i europejskie opracowania na temat wpływu wielkich tras na zdrowie
      ludzi w pasie 200m. wokół takiej drogi ryzyko zapadnięcia na białaczkę u dzieci
      wzrasta ośmiokrotnie a sześciokrotnie na inne rodzaje raka. Mój syn ma 10 lat .
      Na Chomiczówce mieszka ponad 30.000 ludzi i wiekszość z nich ma rodziny. I jest
      to pierwszy, choć nie ostatni powód, dla którego od początku uczestniczyłam w
      rozmowach z urzędnikami. Dlatego z całą odpowiedzialnością stwierdzam, że
      odsunięcie Węzła Trasy Mostu Północnego na słabo zurbanizowane tereny przy Hucie
      Warszawa było propozycją urzędników mającą na celu złagodzenie skutków
      inwestycji, nie zaś jak wynika z kontekstu Pańskiego artykułu wynikiem naszych
      dziwnych żądań. Stąd nie rozumiem stwierdzenia (przepraszam, ale to cytat)
      "odsuń g... tak, żeby nie śmierdziało pod nosem".

Nie jest też prawdą twierdzenie, że na skorygowanej trasie wystąpią "4 zakręty
      pod kątem 90˚" (sic!). W załączeniu przesyłam mapę popartej przez nas i Radę
      Dzielnicy korekty TMP: www.chomiczowka.or...tywy%20BNAM.jpg . Równie
      nieprawdziwe jest twierdzenie, że wymagane są wyburzenia w obrębie osiedla
      Radiowo. O dokładny spis tych domniemanych kolizji proszę od pół roku autora tej
      rewelacji, p. Chwiałkowskiego na którego się Pan powołuje. Bezskutecznie.
      Również wydlużenie drogi o "wiele kilometrów" jest czystą konfabulacją, którą
      umieścił Pan (mam nadzieję z powodu niedoinformowania a nie złej intencji) w
      swojej wypowiedzi. Nie tylko w tej kwestii Pana informator celowo wprowadził
      Pana w błąd. Komitet Siskom nie jest stowarzyszeniem, jak to zostało stwierdzone
      w artykule i "walka o poprawę infrastruktury komunikacyjnej w Warszawie" jest
      jedynie PR-ową przykrywką do działań na rzecz bezpardonowego rozbijania
      protestujących środowisk warszawskich oraz agresywnego promowania pomysłów
      Generalnej Dyrekcji. Dodam, bo może Pan nie wie, że plany te zakładają
      skanalizowanie na warszawskich osiedlach ruchu tranzytowego z dwóch wielkich
      autostrad (Via Baltica oraz A2) i trasy ekspresowej S7 łączącej Gdańsk i Kraków.
      Drogi te leżą w trzech paneuropejskich korytarzach transportowych łączących
      największe stolice kontynentu. Wyjątkowo dobry pomysł zakładając, że wokół
      Warszawy nie zamierza się przy tym zbudować żadnej pozamiejskiej obwodnicy.

Jak sądzę p. Chwiałkowski zapomniał też poinformować Pana, że to właśnie on z
      dwoma innymi osobami z siskom jako pierwszy wystąpił z propozycją przesunięcia
      Węzła Mostu Północnego. Było to na początku lipca ubiegłego roku. Oto wariant
      nazywany roboczo 3b, który spośród innych przygotowanych został uznany przez
      siskom za najlepszy. Doskonale widać na nim tę samą korektę, którą zaproponowali
      urzędnicy oraz tym razem wiążący się z wyburzeniami zmieniony przebieg TMP:

W wyjątkowo obfitej korespondencji (ponad 230 maili) jaką ze sobą prowadziliśmy
      częściowo upublicznionej już przez p. Chwiałkowskiego, 7 i 8 lipca 2005 padły
      takie stwierdzenia jak:

"Wg nas najkorzystniejszym wariantem dla wszystkich jest wariant 3b.";
      "Gdyby ten wariant miał być realizowany, to gwarantujemy, że uspokoimy
      generalicję, a Arkuszowa nie będzie protestować. [nazwy sąsiednich osiedli -
      przyp.mój]";
      "Bez nas w GDDKiA potraktują Was jak natrętów";
      "Im [sąsiedniemu osiedlu - przyp. mój] zapewne spodoba się najlepiej wariant bez
      zmian i ten stary 2B (...), ale ... wybijemy im to z głowy. Do wariantu 3b ich
      przekonamy (dam se uciąć).";
      "Znów dam se uciać, ze i Dąbrowskiemu [dyrektor warszawskiego GDDKiA - przyp.
      mój] i wszystkim takie rozwiązanie się spodoba."
      Na koniec zaś padły groźby, że jeśli nie skorzystamy z "bratniej pomocy" siskom,
      to dotychczasowy wariant "jeszcze wyda się wam Niebem. (...) Przestrzegam i
      zobaczysz, że jeszcze wspomnisz te słowa."
      Z żalem oparliśmy się tak łagodnej perswazji. Odtąd zostaliśmy wpisani na listę
      sztandarowych wrogów komitetu. Nie wiem co w końcu uciął sobie p. Robert,
      niemniej fakt pozostaje faktem: to siskom zaproponował i poparł przesunięcie
      Węzła TMP, które teraz tak gwa
      • h108 Dokonczenie. 01.03.06, 18:36
        ...Nie wiem co w końcu uciął sobie p. Robert, niemniej fakt pozostaje faktem: to
        siskom zaproponował i poparł przesunięcie Węzła TMP, które teraz tak gwałtowanie
        oprotestowuje.

Parafrazując wspomniany wyżej kolokwializm z Pańskiego tekstu przytoczę
        przysłowie, że rzucając g... można zawsze liczyć na to, że trochę się przyklei.
        Szczególnie łatwo rzucać w słabszych posługując się niepełną lub zmanipulowaną
        informacją. Wypowiedź wiceprezesa Stowarzyszenia "Chomiczówka Przeciw
        Degradacji", p. Anny Kempy-Janusiak została przez Pana zmodyfikowana po jej
        autoryzacji. Praktykę taką uważam za skandaliczną i godzącą w podstawy etyki
        dziennikarskiej. Dlatego byłoby mi ogromnie miło, gdybym otrzymała od Pana kilka
        słów wyjaśnienia w tej i innych wspomnianych w tym liście kwestiach.

Pomimo wielu pięknych słów na temat negocjacji artykuł "Stanąć okoniem" tak
        naprawdę porozumienie wyklucza. Głównie dlatego, że kontakt ex definitione
        zakłada dostrzeżenie drugiej strony i jej argumentów. Bez tego niemożliwa jest
        jakakolwiek mediacja. My zostaliśmy w Pańskim tekście nie dostrzeżeni lecz
        użyci. Instrumentalnie potraktowani i przykrojeni dla udowodnienia kilku mało
        odkrywczych tez. Brak możliwości dyskusji zawsze powoduje radykalizację
        nastrojów nie uwzględnionej strony. Prowadzi to bezpośrednio do wszelkiego
        rodzaju oszołomstw i terroryzmów. W tym aspekcie Pana atykuł ma wymiar
        samospełniającej się przepowiedni, ponieważ wpycha nas w ten niebezpieczny
        kontekst. Ja się w tym kontekście zupełnie nie mieszczę. Dlatego staję okoniem.

Pozdrawiam serdecznie,
        tu moje imię i nazwisko,
        mieszkanka Chomiczówki.

Warszawa, 05.02.06<<<
        • h108 Re: Dokonczenie. 01.03.06, 18:38
          Odpowiedz miala kilku ukrytych ardesatow i naprawde mi szkoda, ze p. Szczepaniak
          nie odpowiedzial.
          • vampi_r Re: Dokonczenie. 01.03.06, 19:56
            Zieeeeew...
            Poza tym znów same kłamstwa.
            SISKOM proponował odgięcie TMP pod kątem 90 stopni? Ciekawe gdzie ja wtedy byłem?
            • koszatek Re: Dokonczenie. 01.03.06, 23:22
              To coraz lepszy kabaret jest.
              Mnie najbardziej ubawiły:
              - trasa mostu północnego jako alternatywny łącznik autostrad (he he, a co właściwie nie będzie 'alternatywnym łącznikiem' ? połowie ulic w Warszawie można będzie to zarzucić)
              - wielki węzeł WEWNĄTRZ osiedla Chomiczówka. He, he, wieloletni mieszkańcy Chomiczówki to wiedzą, ale napiszę: węzeł ma być dokładnie na zachodniej granicy osiedla, a w promieniu paruset metrów stoją jedynie nowe bloki z lat 90-tych, gdzie ludzie sami sobie taką lokalizację wybrali,
              - powoływanie się na raport, w którym stwierdzono, że w pobliżu autostrady rośnie 6-krotnie ryzyko czegoś w porównaniu z terenem słabo zurbanizowanym. To ja się czuję urażony, że ktoś sugeruje iż Chomiczówka to teren słabo zurbanizowany :))).
              • vampi_r Re: Dokonczenie. 02.03.06, 00:45
                Hyhy... Masz rację Koszatku - coraz lepszy kabaret.
                Przynajmniej Przekrój dostał materiał na kolejny reportaz. Zwłaszcza, jak się usiłuje udowodnić, że trasa zakrzywiona kilka razy wcale nie jest dłuższa od trasy prostej. Wyobraźmy sobie trapez. I niech ktoś udowodni, że suma 3 jego boków nie jest większa od czwartego boku. No kabaret....

To ja przedstawię kolejne argumenty:
                A R G U M E N T Y
        • rosebud68 Re: Dokonczenie. 02.03.06, 20:17
          musze przyznac, ze dobrze napisane i dlatego nie spodziewalbym sie odpowiedzi
          gratuluje

ps. nurtuje mnie tylko co v sobie obcial...?
          cos cienko ostatnio piszczy, czyzby wiec...?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka