Dodaj do ulubionych

nowy ustrój stolicy

IP: *.hit.com.pl / 10.254.0.* 20.11.02, 12:31
Może ktoś mi wyjaśni jak to teraz jest, z podziałem Warszawy na gminy czy
dzielnice, bo zupełnie nie wiem gdzie teraz mieszkam. A może jeszcze nic sie
nie zmieniło tylko mi się wydaje. Może można gdzies o tym poczytać, bo wydaje
mi się że jestem dużo do tyłu w tym temacie

MMM
Obserwuj wątek
    • ukos Re: nowy ustrój stolicy 20.11.02, 15:18
      Gminy warszawskie zostały zlikwidowane bez referendów w tej sprawie, wymaganych
      przez ratyfikowaną przez RP konwencję międzynarodową (Europejską Kartę
      Samorządu Terytorialnego). Takim skrajnym lekceważeniem zagwarantowanych
      obowiązującym prawem praw społeczności lokalnych (precedens otwiera drogę do
      arbitralnej likwidacji dowolnej gminy - np. za karę za opozycyjne nastroje)
      wykazały się ugrupowania centralistyczne, stale aktywne także w ograniczaniu
      kompetencji samorządów: SLD, PSL, Samoobrona i PiS. Nie poparły tej samowoli
      tylko klub LPR i koło SKL. Sprawa jest jeszcze w Trybunale Konstytucyjnym,
      który ma okazję odwrócić skutki tego zamachu. Prezydent Kaczyński rządziłby
      wtedy miastem o wcześniejszych kompetencjach, a w restytuowanych gminach
      warszawskich odbyłyby się wybory do ich rad i bezpośrednie wybory burmistrzów.
      Potem Sejm mógłby zająć się ewentualną nowelizacją ustawy warszawskiej -
      zaczynając od konsultacji w formie 11 referendów (osobno w każdej gminie). Sejm
      nie jest związany wynikami takiego referendum (jest to tylko obowiązkowa
      konsultacja), ale nawet formalności nie chciało się arogantom przestrzegać.
      Ustawodawca zadaje gwałt porządkowi konstytucyjnemu kraju! Niebawem okaże się,
      czy Trybunał Konstytucyjny to tylko dekorum, czy rzeczywisty strażnik tego
      ładu. Oby się nie okazało, że Trybunał Konstytucyjny gładko przełknie ten
      pasztet, a po pewnym czasie Trybunał w Strassburgu (przyjął skargę do
      rozpatrzenia) zdezawuuje go. To byłaby dyskwalifikacja sędziów Trybunału
      Konstytucyjnego.
      • ukos Re: nowy ustrój stolicy 20.11.02, 15:21
        W gronie "zasłużonych" zamachowców była też Platforma. W sumie PO, PiS, SLD,
        PSL i Samoobrona.
        • Gość: Monika Re: nowy ustrój stolicy IP: *.hit.com.pl / 10.254.0.* 20.11.02, 16:04
          Czy gdzieś to oficjalnie ogłoszono mam na myśli te zmiany i czy będzie miało to
          jakiś wpływ np. na to że będzie trzeba wymienić dowody osobiste- ja mam wydany
          przez burmistraz GMINY W-wa Targówek

MMM
          • Gość: Andulka Re: nowy ustrój stolicy IP: *.kprm.gov.pl / 158.66.18.* 20.11.02, 16:36
            Gość portalu: Monika napisał(a):

> Czy gdzieś to oficjalnie ogłoszono mam na myśli te zmiany i czy będzie miało
            to jakiś wpływ np. na to że będzie trzeba wymienić dowody osobiste- ja mam
            wydany przez burmistraz GMINY W-wa Targówek
            >
            > MMM

Owszem. W ustawie z 15 marca 2002 r. o ustroju miasta stołecznego Warszawy
            (Dziennki Ustaw z 2002 r. nr 41, poz. 361).
            Warszawa jest teraz gminą mającą status miasta na prawach powiatu (art. 1). A
            mieszkasz w dzielnicy Targówek (art.14).Dotychczasowe gminy są dzielnicami a
            byłe dzielnice byłej gminy Centrum też są dzielnicami. I przybyła jeszcze
            Wesoła.
            A co na temat ustawy orzeknie Trybunal Konstytucyjny - zobaczymy. Może któregoś
            dnia znowu obudzisz się w gminie Targówek. Na razie nie zmieniaj dowodu ;)))

• Gość: Wojtas Dowód osobisty IP: 2.1.* / *.pnu.com 20.11.02, 16:58
            Gość portalu: Monika napisał(a):

> jakiś wpływ np. na to że będzie trzeba wymienić dowody osobiste- ja mam
            wydany
            > przez burmistraz GMINY W-wa Targówek
            >
            > MMM

Jeżeli będziesz musiał zmienić dowód, to nie zapłacisz za to. Zapłaci za to
            gmina (bo dane w dowodzie zmieniły się nie przez Twoje działanie - tak orzekł
            NSA w sprawie wymiany dowodu pewnego pana, który mieszkał na al.
            Swierczewskiego, a obudził się na al. Solidarności i nie chciał płacić za
            wymianę swojego dowodu). Jednakże faktycznie i tak zapłacisz, bo płacisz
            podatki, które idą na utrzymanie m.in. gmin. A taka wymiana dowodu na koszt
            gminy to koszty utrzymania gminy.

Uff skomplikowane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka