Gość: joolz IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 27.11.02, 20:43 Ja jestem za- jest to najohydnijsze, njb. smierdzace msc. w stolicy- wstyd na cala Europe, a podobno Warszawa w niej lezy, choc mozna miec czasem watpliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Bugi Re: Czy powinno sie zburzyc Dworzec Centralny? IP: *.ipt.aol.com 27.11.02, 21:17 Czys ty na glowe upadl! A gdzie twoim zdaniem powinien znajdowac sie dworzec ? Moim zdaniem, trzeba dac przyslowiowe wiadro z woda i scierke komu trzeba i zakasac rekawy. Trudno, w koncu u siebie tez pucujemy kibel, zeby nie smierdzial, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Czy powinno sie zburzyc Dworzec Centralny? IP: *.acn.pl / 10.69.2.* 27.11.02, 21:47 Zburzyć i zbudować nowy. Obawiam się jednak, że jeśli przedtem nie rozpieprzymy PKP, nowy będzie śmierdział tak samo jak stary. Jestem zdania, że to co naprawdę śmierdzi na dworcach i w pociągach to właśnie Polskie Koleje Państwowe. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bugi Re: Czy powinno sie zburzyc Dworzec Centralny? IP: *.ipt.aol.com 27.11.02, 22:00 Gość portalu: Paweł napisał: > Zburzyć i zbudować nowy. Obawiam się jednak, że jeśli przedtem nie rozpieprzymy > > PKP, nowy będzie śmierdział tak samo jak stary. Jestem zdania, że to co > naprawdę śmierdzi na dworcach i w pociągach to właśnie Polskie Koleje Państwowe > . > Pozdrawiam PKP = Pociagi Kupa Pachna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: honda110 Re: Czy powinno sie zburzyc Dworzec Centralny? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.11.02, 22:01 Górę zburzyć, a dół zmodernizować, i faktycznie może trochę posprzątać i zmienić oświetlenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heniek Re: Czy powinno sie zburzyc Dworzec Centralny? IP: *.bnaa.dk 09.12.02, 14:14 Taaaa? A ja mysle ze to niektorzy pasazerowie tych kolei prznosza ze soba smrod do pociagow i na dworce... A moze winny jest kiepski system szkolnictwa? Ostatecznie trzeba cos ze szkoly wyniesc, zeby przeczytac, ze uzywanie toalet jest zabronione pendant l'arret du train.... pozdrawiam ps. a poza tym uwazam ze pkp tak czy owak nalezy jakos zrestrukturyzowac Gość portalu: Paweł napisał(a): > Zburzyć i zbudować nowy. Obawiam się jednak, że jeśli przedtem nie rozpieprzymy > > PKP, nowy będzie śmierdział tak samo jak stary. Jestem zdania, że to co > naprawdę śmierdzi na dworcach i w pociągach to właśnie Polskie Koleje Państwowe > . > Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: Czy powinno sie zburzyc Dworzec Centralny? IP: *.b.002.pth.iprimus.net.au 14.12.02, 05:36 pendant l'arret du train? Jesli nie ma tabliczki po polsku to nie dziwne ze ludzie nie wiedza o co chodzi. Nie wiedzialem ze tyle francuzow jezdzi PKP :) Gość portalu: heniek napisał(a): > Taaaa? > A ja mysle ze to niektorzy pasazerowie tych kolei prznosza ze soba smrod do > pociagow i na dworce... > A moze winny jest kiepski system szkolnictwa? Ostatecznie trzeba cos ze szkoly > wyniesc, zeby przeczytac, ze uzywanie toalet jest zabronione pendant l'arret du > > train.... > > pozdrawiam > > ps. > a poza tym uwazam ze pkp tak czy owak nalezy jakos zrestrukturyzowac > > > > Gość portalu: Paweł napisał(a): > > > Zburzyć i zbudować nowy. Obawiam się jednak, że jeśli przedtem nie > rozpieprzymy > > > > PKP, nowy będzie śmierdział tak samo jak stary. Jestem zdania, że to co > > naprawdę śmierdzi na dworcach i w pociągach to właśnie Polskie Koleje > Państwowe > > . > > Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
okruszek_1 Re: Czy powinno sie zburzyc Dworzec Centralny? 02.01.03, 16:35 Ponoc juz jakas firma miala go zbudowac od poczatku?? I co znow nic... Niestey Polacy dalej sie nie nauczyli, ze nalezy sie zalatwiac w pociagu nie w trakcie postoju na stacji, tylko jak jedzie...i nie na mury, tylko w wc...Ale jeszcze bazdomni...oni siedza, chlaja <najczesciej>, sikaja gdzie popadnie...i taki potem efekt. Najpierw trzeba zmienic przyzwyczajenia Polakow <ciekawe czy w domu tez sikaja na sciane??>, a potem zmieniac dworzec..patrz Warszawa Wileńska... Odpowiedz Link Zgłoś
szczupy Re: Czy powinno sie zburzyc Dworzec Centralny? 27.11.02, 22:04 Kiedyś byłem za tym, by zbudowano w miejscu DC jakieś Centrum Handlowe, biurowiec, czy coś takiego, zależy kto by wygrał przetarg, a w podziemiu urządzono by nowoczesny dworzec. Mam jednak poważne wątpliwości odkąd odwiedziłem dworzec W-wa Wileńska. PKP chyba naprawde nie potrafiło skorzystać na interesie z Carrefourem, albo ew. dochody z tego poszły w zupełnie inną strone niż modernizacja dworca(dobrze wygląda tylko hala biletowa). Skoro PKP zawaliło z tym, to wole nie myśleć jak skończyłoby się z Dworcem Centralnym. Niech będzie tak jak jest, śmierdzi, sufit spada na ludzi, ale jeździ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drapka Re: Czy powinno sie zburzyc Dworzec Centralny? IP: *.acn.pl 04.01.03, 19:52 Srajcie dalej na ten dworzec az wkoncu nikt sie z miasta gowna nie bedzie mogl ruszyc.Bedziecie tkwili jak łajno az was ktoś sprzątnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: intercity To wątek firmowy PKP, które szuka szmalu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.11.02, 00:19 W ten sposób te flejtuchy, brudasy, nieudacznicy na posadach za cieżkie pieniadze urabiają opinię publiczną, bo chcą zhandlować teren w śródmieściu. Dworcowi o wybitnej nawet na dzisiejsze czasy architekturze brakuje tylko ścierki, mydła, porządkowych i przepędzenia szwendającej się hołoty. Akurat do ścierki nadaje sie to całe towarzystwo menadżerów z bożej łaski. Pociagi nazywają się i kosztują jak ImterCity na Zachodzie ale wyłacznie dlatego, że podaje się kawę i batonik - pasażerom siedzącym na śmierdzących fotelach i wchodzącym do 'toalety' z podwiniętymi nogawkami. W ogóle nie dyskutować w tym prowokacyjnym wątku warszawiaków z Pipidówy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bugi Re: To wątek firmowy PKP, które szuka szmalu IP: *.ipt.aol.com 29.11.02, 01:18 Przykre to co napisales, ale prawdziwe. Nalezy posprzatac, pod warunkiem, ze za piec minut nie przyjdzie jakis palant i nie nasika do rogu, bo nie zdazyl lub toaleta byla za droga (i tak jest za droga). Inaczej to Syzyfowa Praca. Odpowiedz Link Zgłoś
mounted DC 29.11.02, 15:15 Ja bym za pewnil profesjonalna ochrone i wupieprzyl te wszystkie bary z dolu bo od tego syfi tez niemilosiernie. cale pkp to kpina! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alex Re: Czy powinno sie zburzyc Dworzec Centralny? IP: 212.33.87.* 29.11.02, 19:30 Dworzec jest w koszmarnym stanie. Nie pasuje do okolicznej architekture. Te miejsce będzie stanowić serce warszawskiego city. Obok stoją LIM center (Marriott), Intaco II, Fim Trower, niedługo rozpocznie sie budowa ZT. A w przyszłości zabudowa terenó koło Fin Tower które zajmują obecnie parkingi. Dworzec bezapelacyjnie nalezy wyburzyć i wybudować tu nowoczesny nowy DC Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.babel Re: Centralny nie, Mariott i inne tego typu tak. 29.11.02, 19:56 Was wszystkich chyba pokur.... Zachowujecie się jak Żydzi przed wojną. To z czego słynie cała Warszawa należy wyburzyć, zniszczyć, sprzedać - po co to komu (Pałac Kultury i Nauki, Dworzec Centralny i co jeszcze? - może Cytadelę, Zamek Królewski, Belweder)? Jesteście zidiociałymi oszołomami. Oczywiście zgodzę się, że dworzec wymaga remontu, stałej opieki i sprzątania. W całej Europie chwali się pomysł architektoniczny tego dworca i sposób jego umieszczenia. Ale komu ja to mówię, ludziom, którzy nigdy w życiu nie ruszyli tyłków poza granice kraju, nie rozmawiali z obcokrajowcami. Zapytajcie się turystów co przyjeżdżają oglądać w Warszawie? Bo napewno nie Hotel Mariott, czy inne głupie, pozbawionej jakiejkolwiek myśli architektonicznej bryły z aluminium i szkła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafik Re: Centralny nie, Mariott i inne tego typu tak. IP: spc:* / 126.17.44.* 09.12.02, 11:28 maciej.babel napisał: > Ale komu ja to mówię, ludziom, którzy nigdy w życiu nie ruszyli > tyłków poza granice kraju, nie rozmawiali z obcokrajowcami. Gratuluję tych wizyt za wschodnią granicą i wielu budujących rozmów z bratnimi narodami. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.babel Re: Centralny nie, Mariott i inne tego typu tak. 09.12.02, 13:29 Przykro mi to stwierdzić ale na wschodzie byłem tylko raz w Moskwie, a szkoda bo jest to o wiele ładniejsze miasto niż Berlin, Budapeszt, Madryt i inne tego typu, nie wspominając o Nowym Yorku, czy Waszyngtonie, szklane miasta bez jakiegokolwiek wyrazu. Jeśli chcesz wiedzieć to byłem już w tylu miejscach w Europie, w ilu ty niee będziesz przez całe swoje zafajdane życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafik Re: Centralny nie, Mariott i inne tego typu tak. IP: spc:* / 126.17.44.* 09.12.02, 13:52 maciej.babel napisał: > Przykro mi to stwierdzić ale na wschodzie byłem tylko raz w Moskwie, a szkoda > bo jest to o wiele ładniejsze miasto niż Berlin, Budapeszt, Madryt i inne tego > typu, nie wspominając o Nowym Yorku, czy Waszyngtonie, szklane miasta bez > jakiegokolwiek wyrazu. > Jeśli chcesz wiedzieć to byłem już w tylu miejscach w Europie, w ilu ty niee > będziesz przez całe swoje zafajdane życie. Ciekawe czy to ta jedyna wizyta w Moskwie, czy też te przeróżne wyprawy w świat takiej kultury i tolerancji Cię nauczyły, a może To był tylko Pcim Górny i Pipidówek Dolny co odwiedziłeś, a wszyscy mówili Ci, że to Nowy Jork, Paryż i Moskwa. Biedny chłopczyku, współczuć Ci tylko należy. ps. Jak masz "zafajdane życie" to nie miej do nikogo pretensji, tylko co najwyżej do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.babel Re: Centralny nie, Mariott i inne tego typu tak. 10.12.02, 14:17 W pipidówiu to ty mieszkasz i też nie miej o to do nikogo pretesji. Zresztą nie dyskutuje z ludźmi o niższym poziomie inteligencji niż mój. Do zobaczenia. Boże broń!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Większość świata to............, ale lepiej nic nie mówić. Szkoda słów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: Centralny nie, Mariott i inne tego typu tak. IP: *.b.002.pth.iprimus.net.au 14.12.02, 05:42 to przykre ze tyle jezdziles i nie nauczyles sie kultury i ludzkiego zachowania od obco krajowcow. jak twierdzisz ze jestes madry to prosze daj przyklad. mam nadzieje ze tylko udajesz prostaka. maciej.babel napisał: > W pipidówiu to ty mieszkasz i też nie miej o to do nikogo pretesji. Zresztą nie > > dyskutuje z ludźmi o niższym poziomie inteligencji niż mój. > Do zobaczenia. > Boże broń!!!!!!!!!!!!!!!!!!! > Większość świata to............, ale lepiej nic nie mówić. Szkoda słów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiaku Re: Centralny nie, Mariott i inne tego typu tak. IP: 193.0.95.* 19.12.02, 17:04 klocicie się jak baby w maglu! czy polacy nie potrafia z soba kulturalnie rozmawiac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Rafik IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 10.12.02, 14:51 Patrzę na twoją dyskusję i z dnia na dzień przekonuje się, że jesteś prymitywnym prostakiem i w pełni popieram Maciej.Babel. P.S. Zmień ksywę na lafik, będzie bardziej pasowała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafik Re: Rafik IP: spc:* / 126.17.44.* 11.12.02, 12:39 Gość portalu: Jarek napisał(a): > Patrzę na twoją dyskusję i z dnia na dzień przekonuje się, że jesteś > prymitywnym prostakiem i w pełni popieram Maciej.Babel. > P.S. Zmień ksywę na lafik, będzie bardziej pasowała. Poplujcie kwasem, porzucajcie obelgi, niech jad się leje, niech nienawiść nigdy nie topnieje!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albert Re: Centralny nie, Mariott i inne tego typu tak. IP: proxy / 12.44.241.* 02.01.03, 16:01 Jezeli uwazasz ze Nowy Jork czy Waszyngton to miasta bez duszy to sie mylisz. Wiele jest budynkow w NYC ktore sa bardzo ciekawe architektonicznie. A co do dworcow to naet w Nowym Jorku odniwionio Grand Central Terminal (jeden z dwoch dworcow kolejowych) i przpedzono holote. Eksperyment ze zburzniem innego dworca i wybudowanie nowoczesnego pod ziemia (zburzenie Pennsylvania Station) sie nie udal i teraz ma byc zaadoptowany poczty na dworzec (za grube pieniadze). Uwazam ze holote nalezy przepedzic i Dworzec Centralny pospratac i bedzie OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiaku Re: Centralny nie, Mariott i inne tego typu tak. IP: 193.0.95.* 19.12.02, 16:53 ja czesto jezdze na zachod i wcale tam az tak rozowo z tymi dworcami nie jest. wydaje mi sie ze przemawia przez ciebie jakies wschodnioeuropejskie zakompleksienie. W mediolanie na dworcu (swoja droga przepieknym) tez ludzie robia kupy podczas postoju (czego nie pochwalam). tam posypije swie tory wapnem. mysle ze to dobry pomysl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiaku Re: Centralny nie, Mariott i inne tego typu tak. IP: 193.0.95.* 19.12.02, 17:03 broniac DC nie ma co zaraz naskakiwac na Mariott bo to tez calkiem udany budynek. ludzie trooche umiaru. czy potraficie wypowiadac tylko skrajne opinie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ropuch Re: Czy powinno sie zburzyc Dworzec Centralny? IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 30.11.02, 11:15 Tak i zbudowac dworzec na europejskim poziomie- taki jak w Londynie, Paryzu czy Mediolanie. Kiedy przyjezdzaja do mnie znajomi zza granicy po prostu jest mi wstyd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JanuszS Nikt nie wzywa do burzenia dw. w Londynie i Paryżu IP: *.tele2.pl 09.12.02, 13:15 Gość portalu: ropuch napisał(a): > Tak i zbudowac dworzec na europejskim poziomie- taki jak w Londynie, Paryzu Ropuchu, nigdy nie widziałeś dworców o których piszesz, chyba że mniemasz że Victoria Station albo Gare St.Lazaire to współczesne dokładne kopie XIXwiecznych budowli, nowsze od DC. A ponadto (jak pisze wczesniej słusznie Intercity): W ogóle nie dyskutować w tym prowokacyjnym wątku warszawiaków z Pipidówy. W ten sposób te flejtuchy, brudasy, nieudacznicy na posadach w PKP za cieżkie pieniadze urabiają opinię publiczną, bo chcą zhandlować teren w śródmieściu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ROPUCH Re: Nikt nie wzywa do burzenia dw. w Londynie i P IP: 212.76.37.* 09.12.02, 20:36 Gość portalu: JanuszS napisał(a): > Gość portalu: ropuch napisał(a): > > > Tak i zbudowac dworzec na europejskim poziomie- taki jak w Londynie, Paryz > u > > > Ropuchu, nigdy nie widziałeś dworców o których piszesz, chyba że mniemasz że > Victoria Station albo Gare St.Lazaire to współczesne dokładne kopie > XIXwiecznych budowli, nowsze od DC. > > A ponadto (jak pisze wczesniej słusznie Intercity): > W ogóle nie dyskutować w tym prowokacyjnym wątku warszawiaków z Pipidówy. > W ten sposób te flejtuchy, brudasy, nieudacznicy na posadach w PKP za cieżkie > pieniadze urabiają opinię publiczną, bo chcą zhandlować teren w śródmieściu. Tam dworce sa stare, secesyjne, czyste, zadbane a u nas socreal- gigant- syf, bezdomni, kal w smietnikach. NIC Sie z tym nie zrobi poza wyburzeniem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: Czy powinno sie zburzyc Dworzec Centralny? IP: *.b.002.pth.iprimus.net.au 14.12.02, 05:44 przynajmniej powinny byc darmowe toalety tak jak w innych krajach. Gość portalu: ropuch napisał(a): > Tak i zbudowac dworzec na europejskim poziomie- taki jak w Londynie, Paryzu czy > > Mediolanie. Kiedy przyjezdzaja do mnie znajomi zza granicy po prostu jest mi > wstyd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin21 Re: Czy powinno sie zburzyc Dworzec Centralny? IP: *.dip.t-dialin.net 21.12.02, 01:44 Gość portalu: maciek napisał(a): > przynajmniej powinny byc darmowe toalety tak jak w innych > krajach. Przepraszam, w którym kraju toalety dworcowe są bezpłatne?? W Berlinie na Zoologicznym kosztuje 2,-€(!), w Paryżu na Montparnasse 1,50€. Jeszcze nie wiedziałem że takie ceny można uważać za "bezpłatne"... Mieszkam (niestety) jeszcze w Niemczech, i dla mnie i dla każdego Niemca poruszającego się pociągiem, 2,-€ za ustęp jest zdecydowanie za drogo. DC nie tylko mnie się podoba, ale wielu ludzi w RFN podziwia Warszawskie rozwiązanie dworca. Potrzeba jednak bardzo dużej modernizacji, n.p. dołączenie do ZT, jednak DC jako osobny gmach... Pozdrawiam i proszę o pożądną rozmowę (przecież jesteśmy Europejczykami a nie mieszkańcami dworców!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiaku Re: Czy powinno sie zburzyc Dworzec Centralny? IP: 193.0.95.* 19.12.02, 17:07 jakis wstydliwy i przewrażliwiony jestes. pojedz do londynu i NY a zobaczysz jaki tam w niektorych miejscach syf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cubasz Re: Czy powinno sie zburzyc Dworzec Centralny? IP: *.telia.com 30.12.02, 11:39 w londynie i ny mieszka 10 razy wiecej ludzi i to z calego swiata-a ci w wiekszosci pochodza z krajow slabo cywilizacyjnie rozwinietych, w warszawie na centralnym nie widac bezdomnych z bangladeszu, iraku, etiopii czy gabonu, ktorzy nie maja pojecia o dzialaniu zwyklego sedesu. poza tym w miastach zawsze jest brod. w NY mocz smierdzi na ulicach (wywiewa z kolejki podziemnej), gory smierdzacych toreb w lecie smierdza jak baniocha, po torowiskach w podziemiach biegaja szczury itd. tak wyglada *stolica swiata*, taki jest urok zycia w miescie, ale tam ciagle cos modernizuja, lacza manhattan z qeens nowym tunelem, sa pionierami w przebudowywaniu trakcji kolejowych i dlatego to dziala, chciaz niektore wagoniki i stacje maja po 100 lat a u nas te palanty z pkp nie moga sie dogadac z tramwajami i metrem, zeby stworzyc siec wspolnych drog zelaznych w warszawie. juz na przedwojennych planach miasta widac wyraznie,ze obwodnica kolejowa jest realna. nie ma jej do dzis. dworzec centralny to blahostka w porownaniu z ogromna iloscia terenow nalezacych do pkp do ktorych nikt nie ma dostepu. rozwiazmy najpierw problem zarzadzania pkp (brat ministara krzysztofa janika jan rozkradl sporo ale nie wszystko) i wlasnosci (place weglowe, setki budynkow), polaczenie torow kolei, metra i tramwajow w jeden organizm (np polaczenie z konstancinem) - przeciez szerokosc torow jest ta sama - centralnym zajmijmy sie na deser i cieszmy sie, ze w ogole mamy jakis dworzec. zal mi dworca glownego - byl wspanialym zabytkiem a jednoczesnie mial sens istnienia ale decydenci w pkp woleli go przehandlowac. czy to samo czeka DC? po za tym po cholere burzyc cos co sie swietnie trzyma i nie grozi zawaleniem a stac bezczynnie i przygladac sie walacej zabytkowej pradze gdzie w katastrofach gina ludzie. czy mamy za duzo pieniedzy? chyba nie. wiec przeznaczmy je na cos pozytecznego a nie na *upiekszanie miasta*. kiedy juz bedziemy baaardzo bogaci to sobie zbudujemy cudny dworzec z ruchomymi platformami i bedziemy sie czuc super. co prawda po roku bedzie tam taki sam smrod i przestepczosc, ale to juz kwestia lapowkarstwa w policji i edukacji wiejskich (chodz nie tylko) dzieci polskich. na razie nie widze powodow, zeby te ogromna bryle burzyc i stawiac na nowo chciaz chcialby, zeby ta wielka pusta, zimna, ponura i smutna hala zamienila sie na przytulny nowoczesny hall. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kp Re: Czy powinno sie zburzyc Dworzec Centralny? IP: *.siedlce.dialup.inetia.pl 08.12.02, 20:59 powiedz, że trzeba zbużyć dc tym, którzy codziennie jeżdzą do pracy/szkół. Ale wtedy byłyby korki w Wawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anonim Re: Czy powinno sie zburzyc Dworzec Centralny? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 10.12.02, 00:57 Co chcecie wiedzieć odnośnie Centralnego? Wiem o nim bardzo dużo, bo zajmowałem się nim przez 1,5 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klementyna Re: Czy powinno sie zburzyc Dworzec Centralny? IP: 213.195.142.* 10.12.02, 01:02 No i do czego doprowadziłeś?ruina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anonim Re: Czy powinno sie zburzyc Dworzec Centralny? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 10.12.02, 10:32 Gość portalu: Klementyna napisał(a): > No i do czego doprowadziłeś?ruina. Do ruiny doprowadził czas od budowy dworca i zaniedbanie jego konserwacji. Ja miałem zadanie zagospodarowanie dworca, czyli wyciągnięcie z niego kasy i poprawę jego wizerunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klementyna Re: Czy powinno sie zburzyc Dworzec Centralny? IP: 213.195.142.* 10.12.02, 01:22 Anonim przytkało cie wytłumacz co zrobiłes z tym centralnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pmk Re: Czy powinno sie zburzyc Dworzec Centralny? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 10.12.02, 01:52 powinno sie zburzyć dworzec i postawić porządna kamienna konstukcje. a co do tych "szklanych domów" to żeczywiscie ich nadmiar nie jest wskazany. Jestem za przywróceniem predwojennego porządku ulic ścisłym centrum warszawy jedynie zostwiejaąc płac kultury gdyz jego rozbiórka była by za droga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klementyna Re: Czy powinno sie zburzyc Dworzec Centralny? IP: 213.195.142.* 10.12.02, 02:00 Może być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robal Po zburzeniu PKP można zburzyć Dw. Centralny n/t IP: *.acn.pl 10.12.02, 21:32 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiaku Re: Czy powinno sie zburzyc Dworzec Centralny? IP: 193.0.95.* 19.12.02, 17:12 jak ktos chce wrocic do przedwojennej zabudowy to moze sieggnijmy dalej i zawrocmy historie architektury do czasow sredniowiecza. oto jak brak plastyki i sztuki w szkolach odbija sie na poczuciu estetyki: wyburzyc budynek ktory jest chwalony przez autorytety z dziedziny architektury i postawic na jego miejsce kiczowate drobnomieszczanskie kamienice ze sztukateria a do srodka wprowadzic Dulska z mezem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Czy powinno sie zburzyc Dworzec Centralny? IP: *.net140.ii.pw.edu.pl 12.12.02, 14:48 Zdecydowanie TAK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Re: Czy powinno sie zburzyc Dworzec Centralny? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.12.02, 14:54 A gdzie będą wtedy stawać pociągi??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flaku Re: Czy powinno sie zburzyc Dworzec Centralny? IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.02, 16:34 Oczywiście że pownno sie zburzyć i zbudowac cos calkiem innego. Dziwi mnie ze nie skorzystano z okazji budowy złotych tarasów i nie zdecydowano o gruntownej przebudowie calego tego rejonu... oczywiscie razem z dworcem. Odpowiedz Link Zgłoś
m_nowozeniuk Re: Czy powinno sie zburzyc Dworzec Centralny? 17.12.02, 16:10 TAKKKK!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olbart Re: Czy powinno sie zburzyc Dworzec Centralny? IP: *.crowley.pl 17.12.02, 18:54 Ludzie, Dworzec Centralny to architektura pierwszej klasy, tylko nie prawdopodobnie zapuszczony. Definitywnie zostawic ale wyremontowac. Olbart Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robal Re: Czy powinno sie zburzyc Dworzec Centralny? IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 17.12.02, 21:44 Gość portalu: olbart napisał(a): > Ludzie, > > Dworzec Centralny to architektura pierwszej klasy, tylko > nie prawdopodobnie zapuszczony. Definitywnie zostawic ale > wyremontowac. > > Olbart A widziales kiedys Dworzec z perspektywy 30 pietra PKiN? TRAGEDIA- 2 boiska pilki bys tam postawil Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Czy powinno sie zburzyc Dworzec Centralny? IP: *.piasta.pl 18.12.02, 16:51 Wyremontować i jeszcze raz wyremontować.Budowa nowego dworca byłaby gwożdziem do trumny PKP,która jak wiadomo chwieje się w posadach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiaku Re: Czy powinno sie zburzyc Dworzec Centralny? IP: 193.0.95.* 19.12.02, 16:57 kurde ale jestes egzaltowany. chyba nie widziales innych rzeczy w europie ktorych mozna by sie wstydzic. dworzec centralny jest architektonicznie bardzo udany, tylko trzeba miec jakiekolwiek pojecie o architekturze zeby to docenic. Wystarczy wyremontowac i oczyscic dworzec centralny i bedzie ok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sasza Re: Czy powinno sie zburzyc Dworzec Centralny? IP: *.shiz.pl 20.12.02, 17:15 Zburzyć razem z całą Warszawą. Poprostu wysadzić w powietrze i tyle ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sojusznik Re: Czy powinno sie zburzyc Dworzec Centralny? IP: *.dip.t-dialin.net 20.12.02, 17:23 www2.gazeta.pl/forum/790620,30353,790602.html?&f=394 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KK Re: Czy powinno sie zburzyc Dworzec Centralny? IP: webcacheP* / *.visp.energis.pl 21.12.02, 00:18 Czy powinno się zburzyć Dworzec Centralny? I TAK i NIE. DC jak wszyscy wiedzą jest w środku dżunglą i z tym nikt chyba polemizować nie będzie. Dlatego w jego wnętrze należy "wpuścić spychacz" i zaaranżować wnętrze od początku, pozostawiając jednak sam układ ciągów komunikacyjnych, który jest zaprojektowany bardzo prawidłowo i funkcjonalnie (gorzej z późniejszymi przeróbkami). Natomiast z pewnością wnętrze bryły dworca można wykorzystać o wiele lepiej, np. dobudować kilka pięter nad halą główną. Natomiast z zewnątrz dworzec, mimo zaniedbań ze strony PKP, nadal reprezentuje bardzo dobrą architekturę, którą z całą pewnością należy zachować, po uprzednim remoncie, no i ewentualnym przebudowaniu końców budynku z wystającymi obecnie antresolami-niewiadomoczym. Ale przecież właśnie DC ma fasadę ze szkła i stali, którymi tak się teraz wszyscy zachwycają. Z tą tylko różnicą, że dworzec ma swój styl, a wspomniane tu FIM, LIM, Intraco II są po prostu odrysowane od szablonu. A nawet to nie sprawia, że tworzą zgraną zabudowę. Reasumując: remontować, odnawiać, adaptować, a przede wszystkim - pilnować czystości i porządku, a jestem pewien, że taki Dworzec Centralny będzie godnie prezentował się w centrum Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benedek Re: Czy powinno sie zburzyc Dworzec Centralny? IP: *.master.pl / *.master.pl 21.12.02, 11:50 DC jest miejscem zasyfialym.. -to fakt.Ale najgorsze jest to ze jak sie z niego wychodzi to oczy bola, bo totalny burdel architektoniczny szczypie w galy.Wedlug mnie trzeba zaczac od przebudowy centralnego, zeby byl poprostu ladny.. to takie ku.. trudne?!? a potem zajac sie otoczeniem, wpuscic buldozery na Marc&Spencer, na Mokpol itd... zabudowac przyzwoicie rejony dawnej IKEI. Pociesza mnie tylko to ze ZT sie buduja i moze nasz dworzec dzieki temu rowniez zostanie jak najszybciej przebudowany.. bo jak beda tarasy obok DC... to tak jak kupa w lesie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawcio Re: Czy powinno sie zburzyc Dworzec Centralny? IP: *.acn.pl / 10.65.5.* 21.12.02, 17:24 Gość portalu: joolz napisał(a): > Ja jestem za- jest to najohydnijsze, njb. smierdzace msc. w stolicy- wstyd na > cala Europe, a podobno Warszawa w niej lezy, choc mozna miec czasem > watpliwosci. To Ty człowieku jeszcze nie byłeś na dworcu w Katowicach!!! Tam dopiero można nie wytrzymać i zwrócic treść żołądka na widok i na zapach i na brud!!! A w Tychach na dworcu z powybijanymi oknami pan do sprzedawczyni mówi:"niech pani nie sprzedaje jej piwa, bo szczy w holu dowrca". Takie to obrazki w Polsce i to nie tej "B". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smolak ODBUDOWAĆ DWORZEC GŁÓWNY !!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.02, 22:00 Odbudować dawny dworzec główny ,a centralny przebudować na biurowiec lub zburzyć !!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucek Re: ODBUDOWAĆ DWORZEC GŁÓWNY !!!!!! IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 28.12.02, 20:04 Gość portalu: smolak napisał(a): > Odbudować dawny dworzec główny ,a centralny przebudować na biurowiec lub > zburzyć !!!!!!!!! I to nie jest glupia propozycja!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: ODBUDOWAĆ DWORZEC GŁÓWNY !!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 29.12.02, 19:48 Zaorac i obsiac rzepakiem.A w palacu Stalina zrobic rafinerie biopaliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mateusz Re: Czy powinno sie zburzyc Dworzec Centralny? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.12.02, 19:43 a co tam postawisz co? powinno sie go tylko wyremontować porządnie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Re: Czy powinno sie zburzyc Dworzec Centralny? IP: *.acn.pl / 10.72.2.* 29.12.02, 20:25 Kto był na Dworcu Centralnym w samym sercu Europy - w Brukseli????? Otóż tam właśnie jest syf nieprawdopodobny. Więc skończcie doprawdy z tym kompleksiarskim argumentem, że sie wstydzicie przed gośćmi zagranicznymi. Miasto nie jest po to, żeby się pokazać gościom, tylko żeby NAM się wygodnie mieszkało. Jasne, że nie opyla nam się burzyć DC i nikt w całej Europie w życiu by nie wpadł na taki pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbychu Re: Czy powinno sie zburzyc Dworzec Centralny? IP: *.epo.ericsson.se / 159.107.89.* 30.12.02, 18:06 Zgadzam się z Ulą, postrzegamy Brukselę jako o stolicę zjednoczonej Europy a ich dworzec "nie umyawa się" do naszego Centralnego. Nora, kopalniane szyby oto skojarzenia które przychodzą mi do głowy gdy myślę o Brukseli. Zdecydowanie trzeba Dworzec Centralny zmodernizować i doczyścić (kolejność w zasadzie dowolna)... Odpowiedz Link Zgłoś
joolz Re: Czy powinno sie zburzyc Dworzec Centralny? 30.12.02, 19:38 Moze i w Brukseli brzydki dworzec maja, tylko po co rownac w dol? Bylem w Szwecji i Wloszech, tam dworce sa takie, ze az dech zapiera- czysciutko, ladna architektura. A centralny? Wielka kloaka w centrum, sam widzialem jadac do Zakopanego po 24 jak bezdomny robil "kupe" do smietnika na dworcu, taka mamy kulture w Polsce, nikogo takie rzeczy nie ruszja, nie obchodzi ludzi wyglad ich miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vitalis Re: Czy powinno sie zburzyc Dworzec Centralny? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.12.02, 21:59 Burzyc i to natychmiast, tego 30 letniego brudu sie juz nie zmyje, a co do robienia kupy do smietnika, tez widzialem taka akcje, ale moze robila siusiu, bo to dziewka byla Odpowiedz Link Zgłoś
hydros Re: Czy powinno sie zburzyc Dworzec Centralny? 31.12.02, 17:57 Oczywiscie, że nie.Dworzec ma bardzo ciekawą konstrukcję i architekturę a to, że jest tam brudno to zupełnie inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anonim Re: Czy powinno sie zburzyc Dworzec Centralny? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 04.01.03, 19:34 Dworzec się rozpada, bo był budowany bardzo szybko i z kiepskich materiałów. Nie miał nigdy generalnego remontu. Ja obejrzałem go sobie dokładnie od poziomu przepompowni ścieków aż po dach. To było niezapomniane przeżycie. Podziwiam ludzi, którzy musza pracować w tym syfie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fredy Re: Czy powinno sie zburzyc Dworzec Centralny? IP: *.37.76.212.in-addr.arpa.auth-el-0209568.acn.pl 05.01.03, 10:07 Polakom po prostu nie przeszkadza to w jakim otoczeniu zyja, taka mamy po prostu kulture, zwrocil mi na to uwage Niemiec, ktory czesto odwiedza Polske, dziwne, ze w stolicy nie ma architekta miejskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pafcio Re: Czy powinno sie zburzyc Dworzec Centralny? IP: *.pgnig.pl 06.01.03, 07:20 Gość portalu: joolz napisał(a): > Ja jestem za- jest to najohydnijsze, njb. smierdzace msc. w stolicy- wstyd na > cala Europe, a podobno Warszawa w niej lezy, choc mozna miec czasem > watpliwosci. ??? Myslisz nieco? Tak polozony dworzec w samym centrum aglomeracji miejskiej to wrecz blogoslawienstwo dla podrozujacych. Tunel wchodzacy na Powislu pod ziemie i wychodzacy na Ochocie w zaden sposob nie koliduje z ruchem lokalnym, a ze Centralny nie widzial szmaty i pedzla od lat 70-tych, kiedy zostal wybudowany to juz inny problem. Ale zapewniam Cie ekonomisto, ze latwiej jest go wyremontowac teraz, niz zburzyc i pobudowac cos nowego. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joolz Re: Czy powinno sie zburzyc Dworzec Centralny? IP: *.37.76.212.in-addr.arpa.auth-el-0209568.acn.pl 06.01.03, 19:41 Gość portalu: Pafcio napisał(a): > Gość portalu: joolz napisał(a): > > > Ja jestem za- jest to najohydnijsze, njb. smierdzace msc. w stolicy- wstyd > na > > cala Europe, a podobno Warszawa w niej lezy, choc mozna miec czasem > > watpliwosci. > > > ??? Myslisz nieco? Tak polozony dworzec w samym centrum aglomeracji miejskiej > to wrecz blogoslawienstwo dla podrozujacych. Tunel wchodzacy na Powislu pod > ziemie i wychodzacy na Ochocie w zaden sposob nie koliduje z ruchem lokalnym, a > > ze Centralny nie widzial szmaty i pedzla od lat 70-tych, kiedy zostal > wybudowany to juz inny problem. Ale zapewniam Cie ekonomisto, ze latwiej jest > go wyremontowac teraz, niz zburzyc i pobudowac cos nowego. Pozdrawiam Stary, troche mysle, nie chodzi o to, zeby dworca nie bylo w tym miejscu, tylko, zeby byl dworzec troche ladniejszy i czystszy, z lepszych materialow zbudowany, taki jak w Europie, czyli galeria handlowa na gorze, na dole pociagi Odpowiedz Link Zgłoś