Dodaj do ulubionych

504 na Lotnisko

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.12.02, 17:14
Może pojedzie od 1 lutego. Oficjalna propozycja w dzielnicy już jest. Panie z
ZTM intensywnie myślą. Byłoby to bezposrednie połaczenie z zachodnich części
Ursynowa, gdzie daleko do metra, z Galerią Mokotów.Dzięki krótszej trasie
można przerzucić wozy np. na Wilanów (519? 130?), żeby nie kwękał po zabraniu
(?) 410.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jacek 165 na Lotnisko IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 01.12.02, 21:10
      Ja osobiśćie słyszałem ,że to nowe 165 ma szansę (00w niedługim
      czasie po ponownym uruchomieniu) być skierowane na lotnisko i wycofane z
      Modelewskiego i Al.Wilanowskiej.Trasa wydłużyłaby się wtedy (gdyby wydłużono ją
      ulicami:Rzymowskiego-Marynarska-Sasanki-Żwirki i Wigury)zaledwie o 6 minut a
      ewentyalne dwa (lub jeden) dodatkowe wozy z niebawem likwidowanej już linii 306
      poprawiłyby tą żenującą częstotliwość (37 minut).
      Co do skierowywania linii 504 na Służewiec to jest to zły pomysł,
      dlatego że całą zachodnią stroną Ursynowa ,którą kursuje linia 504 ( z
      wyjątkiem Moczydła)jeździ linia 436 wspomagana od Indiry Gandhi jeszcze przez
      136.Linia 504 to ostatnie autobusowe połączenie Ursynowa z całym ciągiem
      Al.Niepodległości i Chałubińskiego przy którym znajdują sięmiędzy innymi:
      Wyższe Uczelnie-SGH, SGGW,Akademia Medyczna,Politechnika Warszawska, a także
      Nayczycielskie Kolegia Języków Obcych przy Uniwerku. Poza linią 504 na Dworzec
      Centralny dociera z całego Ursynowa już tylko linia 505, myśłężę samo 505 to
      byłoby trochę za mało. Poza tym linia 504 jest obecnie bardzo dobrze
      wykorzystana -zwłaszcza w porannym szczycie ,więc po co zmieniać coś co dobrze
      funkcjonuje. Linia ta stanowi obecnie jedyne połączenie z Centrum dla Moczydła
      i jedyne poza Metrem dla Kabat po wycofaniu stamtąd linii 412 i 505. Nie
      zapominajmy także o tym ,że linia 504 nie jest przewidziana jedynie dla
      mieszkańców Ursynowa, ale także dla tych ,którzy mieszkają na Mokotowie i
      chętnie z niej korzystają. Jeszcze jedno. Z uwagi na fakt ,że na Ursynowie
      znajduje się Centrum Onkologii , do którego przyjeżdżają pacjenci nie tylko z
      Warszawy ale i z całego kraju , to należy zapewnić im tam odpowiedni dojazd.
      Linia 504 doskonale spełnia się w tej roli ,gdyż rozpoczyna swoją trasę właśnie
      przy Dworcu Centralnym , w Centrum gdzie łątwo można się do niej przesiąść.
      To tyle o 504.Co do Galerii Mokotów i Lotniska , to uważam że bardzo
      przydałoby się stworzenie dodatkowego połączenia dla Ursynowa.Przy
      Rzymowskiego rzeczywiście gromadzi się sporo osób , a 436 kursuje rzadko i
      okresoowo. MOżnaby moim zdaniem przekształcić 436 w linię typu 5XX, albo
      zdecydowaćsię na usłyszany przeze mnie pomysł dotyczący skierowania na
      Służewiec i lotnisko linii 165 ( z poprawieniem częstotliwości dzięki linii
      306) co dodatkowo ożywi tę linię i porawi komunikację.
      • Gość: Marcin Re: 165 na Lotnisko IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.12.02, 23:33
        Zgadzam się, że najlepiej byłoby 436 na np.526 zmienić. Tylko kto za to zapłaci?
        504 ma niezłe wykorzystanie w godz. szczytu, ale poza tym wozi powietrze na Al.
        Niepodległości.A po skierowaniu na Służewiec miałoby pełne wykorzystanie.Z
        kolei w godz. szczytu z Dw. Centralnego do C.O. jedzie się ok. godzinę. Ja
        wiem ,że ludzie nie lubią się przesiadać, ale gdy pod A. Niep. jedzie metro, to
        ta linia jest jednak marnotrawstwem, tak jak 521 - pokrywające się z koleją i
        tramwajem. Wydłużenie 165 niewiele da, ponieważ ono będzie jeździć w poprzek, a
        504 jeżdzi wzdłuż zachodniej części dzielnicy. Chociaż mnie by 165 do Galerii
        pasowało....
        • pawciod Re: 165 na Lotnisko 03.12.02, 17:00
          Gość portalu: Marcin napisał(a):

> Zgadzam się, że najlepiej byłoby 436 na np.526 zmienić. Tylko kto za to
          zapłaci
          > ?
          > 504 ma niezłe wykorzystanie w godz. szczytu, ale poza tym wozi powietrze na
          Al.
          >
          > Niepodległości.A po skierowaniu na Służewiec miałoby pełne wykorzystanie.Z
          > kolei w godz. szczytu z Dw. Centralnego do C.O. jedzie się ok. godzinę. Ja
          > wiem ,że ludzie nie lubią się przesiadać, ale gdy pod A. Niep. jedzie metro,
          to
          >
          > ta linia jest jednak marnotrawstwem, tak jak 521 - pokrywające się z koleją
          i
          > tramwajem. Wydłużenie 165 niewiele da, ponieważ ono będzie jeździć w
          poprzek, a
          >
          > 504 jeżdzi wzdłuż zachodniej części dzielnicy. Chociaż mnie by 165 do
          Galerii
          > pasowało....

Widać, że o 521 masz bardzo blade pojęcie. Faktycznie jeździ wzdłuż kolei, ale
          jest wykorzystywane bardzo dobrze.
          • Gość: Marcin Re: 165 na Lotnisko IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.12.02, 21:25
            O linii 521 mam pojęcie i wiem, że jeździ zatłoczona. Ale przecież postuluję
            skrócenie do Dw. Centralnego,a nie do Wiatracznej, jak chciał ZTM. A swoją
            drogą tak powinno być, ludzie muszą się nauczyć jeździć koleją - dostali
            wspólny bilet i co? Ja często jeźdżę z Centrum do Geanta i jeśli nie tramwajem,
            to jadę prywatnym autobusem - to jest prawdziwy pospieszny.
        • pawciod Re: 165 na Lotnisko 03.12.02, 17:01
          A gdyby tak podmienić. 436 w całodzienną, a 136 w okresową.
          Ewentualnie podmiana tras na Ursynowie, aby Kiedacza miało caódzienny bus.
      • Gość: MoonPatrol Re: 165 na Lotnisko IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 03.12.02, 19:22
        504 powinna zostać taka jaka jest bez najmniejszej zmiany trasy jednak z
        wyrzuceniem przystanków Herbsta, Polskie Radio i/lub Domaniewska.
        Linia ta przez większą część dnia jest mocno zatłoczona - i to także na Al.
        Niepodległości, dziwi mnie, że nie jeżdżą na tej lini przegubowce (czasami
        przez przypadek jakiś się trafia) lub że nie zwiększa się częstotliwości tej
        linii w szczycie (wieczorem obecny rozkład w zupełności wystarcza). Gadanie,
        że 504 wozi powietrze jest całkowicie wzięte z sufitu.

Co do linii 436 - to już kiedyś postulowałem, żeby przedłużyć jej trasę na
        Nowe Bemowo (jeszcze lepiej na Chomiczówkę albo Hutę) a na Ursynowie
        przywrócić jej starą trasę i oczywiście przekształcić 436 w 5xx

165 sprawdziłoby się gdyby ją właśnie przedłużyć na Okęcie czy Terminal.
    • albertx Re: 504 na Lotnisko 03.12.02, 21:20
      Gość portalu: Marcin napisał(a):

. Panie z
      > ZTM intensywnie myślą.

Że co proszę robią ???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka