Dodaj do ulubionych

Żądam podniesienia podatku za posiadanie psa...

20.03.06, 20:52
.... i proponuję stawkę 500 PLN rocznie od zasrańca.

Niech władze Stolicy wydadzą odpowiedni akt normatywny,
a zobaczycie w jak szybkim tempie na chodnikach i skwerach znikną tony
odchodów, obłoki fetoru roznoszące zarazę i wdychane przez przechodniów.

500 PLN rocznie za posiadanie pieska.

I miasto się wzbogaci i g_ó_w_i_e_n ubędzie.
Same korzyści.

Co Wy na to ?
Obserwuj wątek
    • omar1 Re: Żądam podniesienia podatku za posiadanie psa. 20.03.06, 20:55
      Jestem przeciw.
      mam szorstkiego jamnika,moj wagowo produkuje mniej.
      Wogóle mam wrazenie ,ze dla posiadaczy jamników(szorstkich) powinno byc metro
      gratis.
      Co Wy na to?
      ;)
      • sceptyk Re: Żądam podniesienia podatku za posiadanie psa. 20.03.06, 21:02
        Jamniki moga se metrem jezdzic za friko. Ale pod warunkiem, ze pod ziemia beda
        swe potrzeby zalatwiac. Jak sie rozwiazanie przyjmie, to rozciagniemy na inn
        erasy. Dresow tez tam bedziemy trzymac.
      • Gość: więc Re: Żądam podniesienia podatku za posiadanie psa. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.03.06, 22:11
        Jamniki (szorstkie) powinny mieć wszelkie przywileje, albowiem są milusie, mimo
        że szorstkie.
        • jan-w Re: Żądam podniesienia podatku za posiadanie psa. 20.03.06, 23:36
          A Westie ?
          • Gość: więc Re: Żądam podniesienia podatku za posiadanie psa. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.03.06, 00:04
            Nie są aż tak milusie jak jamniki (szorstkie), ale ponieważ też są szorstkie,
            to są milusie.
      • Gość: agis Re: Żądam podniesienia podatku za posiadanie psa. IP: *.icpnet.pl 29.03.06, 18:58
        ja też mam jamnik i myśle,że ta rasa powinna jeździć za darmo a kupy niech
        sprzątaja Ci co dostają za to kase
        • Gość: GFogo Re: Żądam podniesienia podatku za posiadanie psa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 19:02
          Kasę to dopiero będą dostawać, jak ty zaczniesz płacić mandaty za
          niepurzątnięte po swoim jamniku kupy - brudasie !
    • Gość: zdegustowany Re: Żądam podniesienia podatku za posiadanie psa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.06, 20:57
      500 to za mało. 1 000 to jest najniższa stawka na pół roku.
      Niech płacą "Paniusie" z pieskami.
      Jeśli nie chcą usunąć odchodów po swoich pupilach niech płacą za ich usunięcie.
    • jan-w Re: Żądam podniesienia podatku za posiadanie psa. 20.03.06, 21:03
      Częst popełniany błąd. Podatek, to nie jest opłata za cokolwiek. To jest danina
      na rzecz państwa, za którą nic bezpośrednio się nie otrzymuje. Jak VAT, akcyza,
      podatek drogowy, RTV itp. Możesz zaproponowac, oprócz podatku, opłatę
      eksploatacyjną za posiadanie psa. Ale po pierwsze: trzeba ją zróżnicować i
      koszty urzędowe i poboru ją zjedzą. Po drugie, ryzykujesz, że wprowadzone
      zostaną inne tego typu. Np bykowe - za bycie kawalerem, kotowe - za nie
      posiadanie kota, inni muszą finansować ochronę twojego domu przed szczurami,
      psie - za nie posiadanie psa, inni muszą finansować ochronę twojego domu i
      okolicy przed smrodzącymi kotami. Co ty na to ?
      • sceptyk Re: Żądam podniesienia podatku za posiadanie psa. 20.03.06, 21:05
        Sadze, ze bykowe oplaca sie placic.
        • Gość: omar1 Re: Sekunde IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.06, 21:10
          a co z tymi co sprzataja po swoich psach? No,co?
          • Gość: Adam Re: Sekunde IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.06, 21:25
            Jeśli sprzątają to i ta potem gdzieś te fekalia jak nikt nie widzi wyrzucają.
            Niech płacą wszyscy właściciele psów -
            20 PLN ( słownie:dwadzieścia) miesięcznie !!!
            • jan-w Wielonickowy Adam na wielu forach 20.03.06, 21:28
              I tu się mylisz robaczku:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19791&w=38541980&wv.x=2&a=38581401
              Napisał ci to już zwierz.alpuhary na forum Mokotów.
              Po co rżniesz głupa, powtórnie ?
        • jan-w Re: Żądam podniesienia podatku za posiadanie psa. 20.03.06, 21:17
          Wychodzisz z założenia, że jeśli ktoś chce się napić mleka... itd ? ;-)))
          • sceptyk Re: Żądam podniesienia podatku za posiadanie psa. 20.03.06, 21:19
            Jak to mowi teraz mlodziez: dokladnie.
    • Gość: ochrona piesków Re: Żądam podniesienia podatku za posiadanie psa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.06, 22:03
      To nie tak,
      zaraz większość właścicieli wywiezie pieski do lasów. :(((
    • Gość: Puławska Mam psa ale popieram ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 07:05
      Może nie 500, może (na razie) tylko 250 ale koniecznie. Poza tym przywrócić
      zawód hycla
      • j_karolak Re: Mam psa ale popieram ! 21.03.06, 08:36
        Hycle działają w całej Polsce. Niczego przywracać nie trzeba. No może poza
        zamkniętymi szpitalami psychiatrycznymi. Może tam by potrafili wyleczyć psią
        fobię.
        • Gość: Rotek Karolak czasami....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 10:26
          .............jak coś palniesz,
          to aż nudno !
          To nie o psią fobię, chodzi
          o psie śmierdzące fekalia,
          o zanieczyszczanie ulic,
          skwerów,
          miasta.
          O robactwo batkerie i wirusy,
          jednym słowem całą unoszącą się w powietrzu zarazę.
          Chodzi o to,
          jak się tego pozbyć.
          Odruch obronny nie jest żadną fobią.
          Normalni ludzie nie chcą żyć w psich odchodach,
          a to jest zjawisko zupełnie normalne.

Pozdr......
          • p.s.j Re: Karolak czasami....... 25.03.06, 20:51
            > O robactwo batkerie i wirusy,
            > jednym słowem całą unoszącą się w powietrzu zarazę.
            > Chodzi o to,
            > jak się tego pozbyć.
            > Odruch obronny nie jest żadną fobią.

o, to, to... Michael Jackson też tak ma. Ale skopiuj jego pomysły - w mieszkaniu
            postaw sobie hermetyczny namiot tlenowy, a na ulicy - maseczka.

> Normalni ludzie nie chcą żyć w psich odchodach,

Wnosząc po poście mego przedmówcy, nienormalni również nie chcą :)
        • Gość: deburyzator Re: Mam psa ale popieram ! IP: *.macrosoft.pl 22.03.06, 12:26
          Nie ma się co obruszać, zapraszam na Kłopotowskiego, najlepiej odcinek pomiędzy
          urzędem gminy a Jagiellońską. Coś strasznego, łatwiej przejść przez pole
          minowe. Tym co oglądali "Dzień świra" powiem, że rzeczywistość w tym miejscu
          nie odbiega od sceny w filmie. Poważnie. Lubię psy i nie mam fobii ale to jest
          poważny problem.
    • futomaki.pl Mam psa i też jestem za 21.03.06, 09:43
      W tej chwili podatek od psa wynosi 1 zł (przynajmniej w mojej dzielnicy). Dobrze
      byłoby go podnieść do tego poziomu, by można było za te pieniądze zatrudnić
      ludzi, którzy zajęliby się utrzymaniem czystości trawników.

Zmniejszy się choć trochę bezrobocie, a trawniki będa czyste. Nie mówiąc już o
      tym, że może posiadanie psa stanie się nieco bardziej przemyślaną decyzją.
      • jan-w Re: Mam psa i też jestem za 21.03.06, 09:45
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51&w=38867294&wv.x=2&a=38868067
      • Gość: bemowianka Re: Mam psa i też jestem za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 22:25
        Bardzo słusznie. Już dawno włodarze powinni tak pomyśleć.
        • jan-w Re: Mam psa i też jestem za 25.03.06, 23:38
          Na razie włodarze zarządzili:
          Za niesprzątanie po psie - 50 PLN
          Za sprzatanie i wyrzucenie do zwykłego kosza - 200 PLN
          Kosze specjalne, widziałem w Warszawie 2.
          Słuchaj pisiowskich włodarzy i pij zimną wodę - będziesz zdrowsza.
    • Gość: vortex Re: Żądam podniesienia podatku za posiadanie psa. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.06, 09:44
      I od samochodu tez. Bedziemy wtedy mieli duuuuzo nowych, pieknych drog za ktore
      nie trzeba bedzie placic. Abonamentna RTV tez podniesmy, to beda fajniejsze
      filmy i nowy kanal Kultura 2. Proponuje wieksze oplaty na Komitet Rodzicielski -
      dzieci beda mialy lepszych nauczycieli i nowe komputery w szkolach. Bykowe tez
      proponuje rozpoczac, na pewno bedzie wtedy mniej homoseksualistow.
      • Gość: Robi Re: Żądam podniesienia podatku za posiadanie psa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 10:38
        No nie tak ostro,
        czy RTV lub komitet rodzicielski, czy kółko różańcowe zostawiają po sobie na
        trawinikach odchody ?
        Tutaj chodzi konkretnie o problem zarazy pozostawianej i rozwijającej się na
        trawnikach i chodnikach a wdychanej przez przechodniów.
        Chodzi o aspekt zdrowotny.
        Nie wiem dlaczego powołane ustawowo instytucje nic sobie z tego problemu nie
        robią.
        Gdzie jest INSPEKTOR SANITARNY MIASTA,
        STARŻ MIEJSKA,
        POLICJA,
        MPO,
        i wreszczie gdzie są główni winowajcy - właściciele piesków, którzy pozwalają
        pupilkom zanieczyśzczać Stolcę. No gdzie są ?
        Jestem za podniesieniem opłaty za posiadanie psa.
        Lubię pieski, ale wejście w stan jego posiadania, jak to ktoś napisał
        wcześniej, musi być decyzją przemyślaną.
        Jeśli opłata za jego posiadanie wzrośnie do tych 20 zł miesięcznie,
        to zamim ktoś sobie pieska zafunduje,
        dobrze się nad tą decyzją zastanowi.
        • Gość: vortex Re: Żądam podniesienia podatku za posiadanie psa. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.06, 10:57
          Tak jak napisalem - masz absolutna racje. Podniesienie oplaty (podatku) za psa
          na pewno zmniejszy ilosc kup. Zwiekszy sie tez liczba funkcjonariuszy
          publicznych odpowiedzialnych za psie kupy. Ba, z podatku tego beda fundowane
          specjalne premie i nagrody dla policji i strazy miejskiej, np za najwieksza
          ilosc zebranych kup.
          • Gość: Robi Re: Żądam podniesienia podatku za posiadanie psa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 11:04
            Gdyby była wprowadzona w takiej wysokości opłata za posiadanie psa,
            to w bardzo krótkim czasie piesków ubędzie o 90% i problem z odchodzami
            praktycznie zniknie.
            Nikt nic nie będzie musiał sprzątać po pieskach,
            a zgromadzone w ten sposób pieniądze będzie można przeznaczyć na budowę
            Świątyni,
            albo innego równie mądrego i pożytecznego przedsięwzięcia.
            • Gość: vortex Re: Żądam podniesienia podatku za posiadanie psa. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.06, 11:08
              Tak samo jak wprowadzenie akcyzy na uzywane samochody zmniejszylo ilosc
              sztrucli na drogach.
              Tak samo podwyzszenie skladki zdrowotnej wplynelo na jakosc naszego lecznictwa
              publicznego.
              Rozumujesz ksiazkowo. Zycie to nie jest bajka. Sa tez inne czynniki ktore trza
              wziac pod uwage poslugujac sie retoryka i olowkiem.
              • Gość: Robi Re: Żądam podniesienia podatku za posiadanie psa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 11:20
                Tylko jest drobna różnica w rozumowaniu.
                O budowie czy naprawie drogi/ dróg decyduje rząd,
                a o posiadanu pieska zwykły obywatel.
                Za lekceważenie obowiazków wynikających z pobierania akcyzy
                rządowi praktycznie nic nie grozi i jest bezkarny w swoich zaniechaniach,
                a za posiadanie pieska obywatel musiałby zapłacić i tu jest zasadnicza różnica.
                A wiec tak naprawdę nie chodzi o wykorzystanie zgromadzonych w ten sposób
                środków i sprząranie gówienek, a o naturalne zmniejsdzenie ilości psów.
                • jan-w Psy są z układu 21.03.06, 13:42
                  Więc i tak nic nie zdziałacie.
          • Gość: aaa Re: Żądam podniesienia podatku za posiadanie psa. IP: *.chello.pl 22.03.06, 14:41
            " Tak jak napisalem - masz absolutna racje. Podniesienie oplaty (podatku) za psa
            > na pewno zmniejszy ilosc kup. Zwiekszy sie tez liczba funkcjonariuszy
            > publicznych odpowiedzialnych za psie kupy. Ba, z podatku tego beda fundowane
            > specjalne premie i nagrody dla policji i strazy miejskiej, np za najwieksza
            > ilosc zebranych kup."

o tak napewno
            a zwiększy się ilośc psów w schroniskach i miasto wyjdzie na tym jak zabłocki na
            mydle
        • p.s.j Re: Żądam podniesienia podatku za posiadanie psa. 25.03.06, 20:53
          > czy RTV lub komitet rodzicielski, czy kółko różańcowe zostawiają po sobie na
          > trawinikach odchody ?

Zanieczyszczają Wisłę, chyba że wierzysz, iż miast g...na wydalają złoto, a
          ogólnie pachną fiołkami także od strony zadnich Niderlandów.

> Chodzi o aspekt zdrowotny.

O, to, to. Taki komitet rodzicielski na posiedzeniach pewnie pije więcej kawy,
          niż zazwyczaj, szybsza perystaltyka jelit, więcej wypróżnień, więcej
          zanieczyszczeń w środowisku... Opodatkować, excusez le mot, obsrańców.
    • Gość: king Re: Żądam podniesienia podatku za posiadanie psa. IP: *.epl.egmont.com / *.itpp.pl 21.03.06, 13:16
      jezeli ci nie odpowiada, zabierz tobolki i wroc na wies, gdzie psy siedza przy
      budach i nie placza sie pod nogami. twoje slownictwo wskazuje na bartdzo niski,
      zeby nie powiedziec zerowy poizom kultury
      pozdrawiam (reszte furumowiczow)
      • Gość: XXN Jaką ty prezentujesz kulturę - wiocho ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 14:24
        O poziomie kultury świadczyć może fakt, że Ci gówienka nie przeszkadzają i
        chcesz z nimi żyć w symbiozie. Może przenieś się do szamba
        • agnwia2 Re: Jaką ty prezentujesz kulturę - wiocho ! 22.03.06, 11:14
          Warszawa to nie wieś, więc w gó.. MOŻNA WEJŚĆ!!!!
      • Gość: oki Może świadczy o kulturze właścicieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 14:33
        Może świadczy o kulturze właścicieli psów obsrywane skwerów, trawników,
        chodników i ulic.
        To dopiero jest wiocha i chmstwo.
        Przyjechało trakie ze Sraczkowic i udaje Warsiawiaka - bydło.

• Gość: all Re: Może świadczy o kulturze właścicieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 14:36
          I se kupiło pieska chamstwo i udaje jaśniepaństwo,
          a słoma z butów wystaje.
    • Gość: m Re: Żądam podniesienia podatku za posiadanie psa. IP: 217.153.205.* 21.03.06, 13:24
      ja bym podniosl ci oplaty za odplyw twoich nieczystosci, moze bys mniej jadl,
      mniej wydalal i dzieki temu rzeki beda czystsze
      • Gość: Julka Re: Żądam podniesienia podatku za posiadanie psa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 13:56
        Ciekawa jestem, czy ktokolwiek z was tak samo jest uwrazliwiony na mezczyzn
        sikajacych tam, gdzie ich w danym momencie przycisnie?
        Mocz ludzki to o wiele wiekszy fetor i zaraza niz mocz psi, pomijajac to, ze
        pies w jednym miejscu nie wysika tyle co czlowiek.
        Jestem przekonana, ze nikt z was NIGDY nie zwrocil uwagi sikajacemu publicznie
        facetowi!
        A przyjzyjcie sie, nie jest to rzecz sporadyczna i nie chodzi wylacznie o tzw.
        meneli.
        Powachajcie bramy, popatrzcie na byle krzak przy przystanku autobusowym.
        To dopiero jest ohyda!
        • Gość: XXN Czystość osobistą widać i czuć w autobusach... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 14:29
          ....i w tramwajach.
          Niestety nie każdy lubi żyć w czystości,
          ale ci podnoszący psi problem mają rację.
          Ty również masz racje podnosząc problem zaszczańców i zasrańców w ludzkich
          skórach.
          Zginiemy od feroru i zarazy.
    • warszawianka_jedna Re: Żądam podniesienia podatku za posiadanie psa. 21.03.06, 14:32
      500 za yorka, 1000 za owczarka i inne wielkie bydlęta a za każdego kolejnego +
      200%. Może dotrze do ludzi, że miasta nie są dla psów.
      • Gość: kixx Re: Żądam podniesienia podatku za posiadanie psa. IP: *.acn.waw.pl 21.03.06, 14:40
        a dla czego-kogo sa miasta
        dla ptakow -nie==wytepic
        dla kotow-nie==wytruc
        dla kwiatow-nie==wykosic
        dla trawy-ni==wyrwac z korzeniami
        dla drzew-nie==wyciac w pien
        dla rowerow-nie== podniesc podatek do 5000 i wprowadzic sezony polowan
        dla samochodow -nie-podatek roczny rowny wartosci samochodu

tylko droga moja zapominasz ze te wszystkie rzeczy sa dla ludzi -lacznie z psami
        • warszawianka_jedna Re: Żądam podniesienia podatku za posiadanie psa. 21.03.06, 15:01
          Gość portalu: kixx napisał(a):

> a dla czego-kogo sa miasta
          > dla ptakow -nie==wytepic
          > dla kotow-nie==wytruc
          > dla kwiatow-nie==wykosic
          > dla trawy-ni==wyrwac z korzeniami
          > dla drzew-nie==wyciac w pien
          > dla rowerow-nie== podniesc podatek do 5000 i wprowadzic sezony polowan
          > dla samochodow -nie-podatek roczny rowny wartosci samochodu
          >
          > tylko droga moja zapominasz ze te wszystkie rzeczy sa dla ludzi -lacznie z
          psam
          > i

pod warunkiem, że tymi rzeczami, jedni ludzie drugim ludziom, nie uprzykrzają
          życia. To nie psy, lecz ich właściciele, są winni temu, że ich pupile wyją lub
          szczekają zostawione samotnie na cały dzień, brudzą na klatkach i trawnikach.
          Jeśli psiarze, nie przestaną być tak samolubni i wygodni, to na zawsze zostaną
          moimi wrogami.
          • p.s.j Re: Żądam podniesienia podatku za posiadanie psa. 25.03.06, 20:59
            > pod warunkiem, że tymi rzeczami, jedni ludzie drugim ludziom, nie uprzykrzają
            > życia.

No to lecimy. Psy brudzą. A inne wymienione?

> > dla kotow-nie==wytruc

Warszawianko, czy koty nie brudzą? A poza tym część mieszkańców miasta ma
            alergię na kocią sierść. Koty precz z miast!

> > dla ptakow -nie==wytepic

Warszawianko, nigdy cię ptak nie upaskudził? Poza tym białe mewy, tupiąc,
            denerwują część mieszkańców miast, w szczególności w niedzielny poranek. Ptaki -
            na wieś!

> > dla kwiatow-nie==wykosic
            > > dla trawy-ni==wyrwac z korzeniami

Katar sienny! Przeszkadza sporej części mieszkańców miast! nie może to zielsko
            rosnąć po wioskach? My tu, w mieście, mamy ładny i niealergiczny beton, którym
            można wyłożyć kretyńskie parczki i skwerki.

> > dla drzew-nie==wyciac w pien

Np kasztan może mieszkańców miast spadajac uderzyc w głowę, a poza tym w czasie
            burzy przez drzewa w W-wie juz parę osób zginęło. Drzewa na Madagaskar!

> > dla rowerow-nie== podniesc podatek do 5000 i wprowadzic sezony polowan

Rowery przeszkadzają automobilistom i pieszym. Zakaz wjazdu rowerów do centrum i
            podatek "łańcuchowy".

> > dla samochodow -nie-podatek roczny rowny wartosci samochodu

Samochody przeszkadzają rowerzystom. Zakaz wjazdu samochodem do centrum. Zresztą
            jakby Bóg chciał, żebyśmy szybciej się poruszali, to dałby nam kółka.
            • Gość: kixx Re: Żądam podniesienia podatku za posiadanie psa. IP: *.acn.waw.pl 25.03.06, 21:17
              argument o kolkach przemawia do wyobrazni
        • Gość: Robi Re: Żądam podniesienia podatku za posiadanie psa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 16:00
          Panie kixx,
          tutaj nie chodzi o tępienie zwierząt,
          tu chodzi o napiętnowanie patologicznych ludzkich postaw.
          • Gość: kixx Re: Żądam podniesienia podatku za posiadanie psa. IP: *.acn.waw.pl 21.03.06, 16:07
            nie rozumiem -czy moze lepiej napisze:nie rozumiesz
            ja odnioslem sie tylko i wylacznie do zdania "miasta nie sa dla psow"
            doniosla kwestia kup w tej chwili mnie ani bezposrednio ,ani posrednio z
            roznych powodow nie dotyczy,wiec w jej temacie nie zabralem glosu
            • Gość: Robi Re: Żądam podniesienia podatku za posiadanie psa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 16:11
              O.K. - jest to jasne i zrozumiałe.
    • Gość: efka Re: Żądam podniesienia podatku za posiadanie psa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 16:25
      Pust śmiech mnie ogarnia. A niech i będzie 2000 zł podatku za czworonoga, kiedy
      i tak nikt go nie będzie ściągał. A jaka jest ściągalność należności za
      abonament RTV ?
      Jak myślicie dlaczego obecnie podatek wynosi. 1zł?
      • Gość: jakis Re: Żądam podniesienia podatku za posiadanie psa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 16:58
        Legitymować właścicieli na ulicach i skwerach, trawnikach i chodnikach.
        Zatrudnić specjalne służby - kontrolerów, dać im odpowiednie uprawnienia.
        W skali miasta 200 - 300 osób samo by się utrzymało z mandatów i opłat za
        posiadanie psa. Te 200-300 osób za darmo miałoby pracę a w mieście byłoby
        czysto.
        Nie wniosłaś/ wnosłeś opłaty za posiadanie psa,
        to sąd grodzki nauczy Cię obowiazkowości i czystości.
        Piorunem sytuacja by uległa poprawie.
        Te 500 zł to faktycznie trochę dużo,
        ale 120 zł rocznie,
        czyli po 10 zł miesięcznie to akutar i do przyjęcia.
        Ale prawo trzeba egzekwować i to wszystko. Martwe prawo najmniej służy
        społeczeństwu.
        -------------------------------
        PS.
        Za RTV też można sprawę unormalnić.
        Wprowadzić odpowiednią opłatę RTV doliczaną do faktury za energię elektryczną.
        Jakie to proste. Każde gospodarstwo by musiało zapłacić i tyle.
        Nie wierzę żeby gdzieś w Polsce w jakimś domu jeszcze nie było chociaż radia.
        A jeśli faktycznie nie ma to podanie i częste kontrole tego gospodarstwa.
        Lewusom by się ta ciuciubabka znudziła szybko.
        Opłata znormalizowana by wyniosła 5 zł miesięcznie, a RTV miałoby 4 x więcej
        kasy. Jakie to proste, tylko trzeba chcieć.
        Jednak widocznie tak naprawdę nikomu nie zależy na tym aby te sprawy unormować.
        Pewnie decydenci sami nie wnoszą opłat RTV i tyle. Inaczej tego wytłumaczyć się
        nie da. A z psami, jak niektórzy decydenci mają ich po 10 sztuk to nic
        dziwnego, że z fekaliami na chodnikach tak opornie idzie.
        Czy to wszystko jest normalne ?
        Wątpię !!!
        W jakim żyjemy mieście i kraju ?
        • Gość: vortex Re: Żądam podniesienia podatku za posiadanie psa. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.06, 17:10
          to wez i swoj utwor przeczytaj dokladnie po kolei:
          Mandaty dla psiarzy, wieksza ilosc straznikow, podatek - w jaki sposob poprawi
          to czystosc miasta?
          Abonament RTV - czy wieksza sciagalnosc poprawi jakosc TV publicznej? Czy ta
          telewizja boryka sie z jakimikolwiek problemami wynikajacymi z braku kasy. Nie
          sadze. To gdzie ta kasa pojdzie?
          Wieczne malkontenty...
          • Gość: jakis Re: Żądam podniesienia podatku za posiadanie psa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 17:31
            Efka naisała, że pust śmiech ją ogarnia, gdyż opłat za psa i tak nikt nie
            będzie ściągał. Powołała się przy tym na ściągalność należności za
            abonament RTV.
            Więc co do ściągalności podałem rozwiązania i tyle.

Podwyższona opłata za posiadanie psa oraz jej skrupulatne egzekwowanie,
            niewątpliwie przyczyni sie do poprawy sytuacji na chodnikach.
            Może to i dla niektórych dziwne ale prawdziwe.
            U nas w kraju nic nie wychodzi, wszystkie propozycje do kąta, bo i po co
            spróbować jak i tak nie wyjdzie . W innych krajach wszystko można, a pomysły z
            sensem są wprowadzane natychmiast w życie i jest wszystko o.k.
            A u mas : po co ? Nie ma sęnsu ? Nie wyjdzie ? A tak w zasadzie niech psy srają
            wszędzie. Jak ktoś nie lubi to niech nie wącha i się nie przygląda. Właściciel
            ma po swoim psie sprzątać odchody ? Kto to widział ? To prezecież nawóz,
            użyźnia trawniki, a zarazy tam nie ma, to wymysłuy tych co psów nie mają.
            Chrońmy zwierzaczki i ich właścicieli a nie ludzi. Musimy żyć w symbiozie z
            naturą - q**wa.
            • Gość: Tere Re: Żądam podniesienia podatku za posiadanie psa. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.03.06, 18:43
              Litościwie nam panujący w ubiegłym roku prezydent Warszawy obniżył podatek za
              psa do (uwaga!!!) 1 zł!!! Koszty pracy p. urzędniczki i p. kasjerki tudzież
              drukowanych i wypisywanych przez nie kwitków pewno znacznie przekroczyły
              wartość tego "podatku". Ja po swojej suczce sprzątam, czym wzbudzam zadziwienie
              i słowa zachwytu przygodnych obserwatorów. Chętnie zapłaciłabym 10 zł.
              miesięczne po to żebym nie musiała kombinować, gdzie wyrzucić niesiony w
              plastikowej torebce śmierdzący "skarb".
        • jan-w A może komisja ? 21.03.06, 17:26
          Warto jeszcze wprowadzić Nadzwyczajną Komisję do Walki z Psami
          (tzw Czerezwyczajka).
          Jej zadania:
          1 Ujmowanie (przy pomocy Inspekcji Robotniczo-Chłopskiej - IRCHa) właścicieli
          psów i orzekaniu na miejscu przestępstwa, konfiskaty narzędzia przestępstwa.
          2. Zsyłanie ujętych do odległych guberni.
          3. Ponieważ nie każda swołocz, przyzna się że ma psa, wprowadzić ogólny wymóg
          podpisywania deklaracji lojalności z oświadczeniem o nie posiadaniu czworonogów.
          3. Opornych - patrz pnt 1 i 2
          4. Kontrola czy posiadacze psów noszą specjalne opaski

Komisja sejmowa też się przyda. Posłowie którzy nie działają w komisjach, marnie
          zarabiają.
          • Gość: jakis Walczyć nie z psami tylko z fekaliami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 17:35
            i właścicielami czworonogów. Pies się tam załatwia gdzie mu właściciel każe. A
            że właścieciel brudas i przy okazji idiota to mamy to co mamy, czyli zasraną
            całą Warszawę - q* *wa
    • Gość: Hohoho Wprowadzić abonament od posiadania psa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 22:49
      Proponuję wprowadzić
      'pieską opłatę odchodową' lub 'fekaliową',
      albo
      abonament za posiadanie psa
      w wysokości
      1 zł miesięcznie od 1 kg wagi psa.
      Tak będzie najsprawiedliwiej.
      Waży psisko 30 kg to 30 PLN miesięcznie.
      Waży piesek 0,5 kg to jedynie 50 groszy miesięcznie.

A w ustawie abonamentowej umieścić również zawrot "i koty" tak,
      aby miała co robić w przyszłości komisja śledcza. )))

Co Wy na to ?

• Gość: kixx Re: Wprowadzić abonament od posiadania psa IP: *.acn.waw.pl 21.03.06, 22:54
        a konie?
        • Gość: Hohoho ukaz czarski z 1579 r IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 23:16
          Może być i konie, ale wtedy potrzebne będą dwie komisje śledcze.

W ukazie carskim Iwana IV Groźnego z roku 1579 można wyczytać :

"... każde bydle podane hodujące czworonożne zwierze ma obowiązek gówna po owym
          sprzątać. Kto nie zastosuje się do powyższego ukazu na widok publiczny
          wystawion, w dyby zakuty, z ryjem wywalanym w gnoju będzie ...."

No i poskutkowało, w Moskwie czworonożych kupek po kilku wyrokach, dybach i
          biczowaniu, można było szukać z lupą.

Tyle lat minęło a problemy takie same.
      • jan-w Re: Wprowadzić abonament od posiadania psa 21.03.06, 23:06
        To mi by wypadło 90 PLN/rocznie. Przy moich zarobkach za dużo.
        Mam lepsze rozwiązanie:
        Za psa - 0,10 pln/mies/kg
        Za nie posiadającego psa - 2 PLN/mies/kg
        Przecież to ten drugi będzie czerpał korzyści - czysty pachnący chodnik.
        Od każdego wdług jego potrzeb :-)
        • Gość: vortex Re: Wprowadzić abonament od posiadania psa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.06, 09:25
          Niby OK, ale musialbys uscislic czy to jest mieso z koscia lub bez kosci. I czy
          futro wchodzi w sklad miesa.
      • dzien_doberek Re: Wprowadzić abonament od posiadania psa 21.03.06, 23:08
        Pomysl fajny, do tego proponowalbym stosowanie jeszcze mnoznika "zasralnosci
        strefowej" czyli w ktorym miejscu mieszka pies i jak duzo jest tam psiego
        gowna. Cos jak z ubezpieczeniem samochodowym. Wyzsze gdzei wiecej wypadkow.
        Mieszka taki psior w strefie duzego "psiego zargozenia odchodowego" -
        wlasciciel placi wiekszy podatek. Aha.. chociaz wydaje mi sie ze z tym
        placeniem by bylo tak jak z abonamentem TV. Niby nie maja telewizorow hehe..
        Pozdro!
        • jan-w Re: Wprowadzić abonament od posiadania psa 21.03.06, 23:11
          Moje partykularne interesy, popychają mnie do poparcia twojej propozycji. Za
          moim domem są już tylko pola i las.
          • dzien_doberek Re: Wprowadzić abonament od posiadania psa 21.03.06, 23:23
            Moje partykularne interesy bardziej popieraja pomysl zalozyciela tematu Pana
            Ohoho.
    • Gość: Hohoho Re: Żądam podniesienia podatku za posiadanie psa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 23:24
      To już nie temat, a zrobił się temacisko.
    • Gość: Hohoho O kurcze...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 23:26
      ....a jak posprzątać rozwolnienie. :(
      • Gość: Rad Re: O kurcze...... IP: *.crowley.pl 22.03.06, 09:55
        Może gruszki wsysaczki, albo po prostu woreczki wiązane psu w pasie, do których
        kupka by od razu chlup i po sprawie ;)
    • Gość: Nawóz naturalny Kupki przeszkadzają ? - won z Warszawy ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 10:08
      Wszystkie zwierzaki załatwiają się w porzyrodzie,
      jak komuś psie kupki nie odpowiadają,
      to niech wyjedzie z Warszawy.
      Kupki to nawóz naturalny uzyźniający trawniki.
      Komu śmierdzą niech nie wącha,
      komu przeszkadzają niech omija,
      albo niech się wyprowadzi gdzie nie ma psów.
      • Gość: Rad Re: Kupki przeszkadzają ? - won z Warszawy ! IP: *.crowley.pl 22.03.06, 10:17
        Nie rób z siebie wieśniaka.
        Każdy ma prawo przejść się po czystych, nieśmierdzących ulicach, albo usiąść na
        kawałku trawy w parku i się zrelaksować, a, że gówna są wszędzie, to nie można.
        Sam jestem właścicielem psa i po nim sprzątam. Wkurza mnie to, że nie mogę
        sobie swobodnie pójść na trawnik i puścić tam pieska, żeby pobawił się z innym,
        bo strach, że w zabawie się w gó..e wymaże.
        Uważam, że podatek dużo nie zmieni, a wręcz przeciwnie, ci niewychowani ludzie
        sobie pomyślą, że i tak nie będą sprzątać, jak już tyle płacą, to niech robi to
        kto inny...
        Uważam, że wysokie kary mogłyby więcej tu wskórać.
        A co do niektórych niezadowolonych - miasto jest dla wszystkich, dla piesków
        też, tylko trochę kultury od właścicieli trzeba wymagać, a jak się widzi, że
        jego pies zanieczyszcza, to zwracać mu uwagę. Jeżeli komuś się nie podobają psy
        w mieście to zapraszam na wieś, tylko uważajcie tam na kupy krowie ;)
        • dzien_doberek Re: Kupki przeszkadzają ? - won z Warszawy ! 22.03.06, 10:44
          Moze wprowadzic obowiazek dla kazdego przyszlego wlasciciela psa zdawac egzamin
          na "prowadzenie i utrzymanie psa"? cos jak z egzaminem na prawo jazdy, dla
          psow - kategoria B, dla innych zwierzat domowych inne kategorie. Koty to
          motocykle, a konie - ciezarowki.
          • Gość: Rad Re: Kupki przeszkadzają ? - won z Warszawy ! IP: *.crowley.pl 22.03.06, 10:54
            Myślę, że 90% oblałoby już na wstępie.
    • agnwia2 Re: Żądam podniesienia podatku za posiadanie psa. 22.03.06, 11:12
      Dam im do mycia buciki moich dzieci CODZIENNIE czyszczę je z psich gówien. Psy załatwiają się do piaskownic a potem dzieci mają pasożyty w rodzaju glisty, tasiemca. MAM TEGO DOść
    • Gość: Josa Re: Żądam podniesienia podatku za posiadanie psa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 13:00
      nie wiem kto napisal ten durny list ale niech sie w leb walnie to moze
      zarzadjmy 1000 zl za obsranego siersciucha jakas paranoja jak ktos ma problemy
      to niech sie leczy oszolom jeden !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: lobo Weż termometr i idź się szybko leczyć. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 14:05
        Pewnie już dopadła cię prasioa grypa.
        Brudne dupiszcze bezmózgowe się znalazło i krytykuje czystych ludzi.
        Jak lubisz zyć w fekaliach to przenieś sie do kanałów miejskich.
        500 zł za psa ? To mało !!! Każdy własciciel powinien jeszcze pokrywać koszy
        wynikające ze start spowodowanych tymi nieczystościami i płacić jak za mokre
        zboże za rozsiewana zarazę.
    • Gość: Dyzio Re: Żądam podniesienia podatku za posiadanie psa. IP: *.solidex.com.pl / *.solidex.com.pl 22.03.06, 14:56
      To ciekawe. "Zasraniec" dobitnie obrazuje Twój stosunek do zwierząt. Zresztą
      najłatwiej atakować staruszkę z jamnikiem. Jak idzie ulicą łysol z amstaffem
      który wali na sam środek chodnika to nikt mu uwagi nie zwróci. Poza tym problem
      nie w wysokościach kar czy podatków, ale egzekwowaniu prawa. Jak ktoś ma dobre
      intencje i sprząta po psie a jednocześnie widzi 100 innych kup na trawniku to
      się odechciewa.
      • Gość: koko Re: Żądam podniesienia podatku za posiadanie psa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 15:52
        Egzekwowanie prawa to jasne jak słońce, już nawet w tym temacie 10 osób pisało,
        więc nie powielaj, tym bardziej że wiedzą o tym nawet przedszkolaki.
        Egzekwowanie prawa to jeden z elementów,
        kary to drugi,
        a opłaty za posiadaniepsa to trzeci.
        Tylko takie, kompleksowe uderzenie da dopiero pożądane efekty.

Jest ponoć dobre prawo,
        są ponoć kary,
        i nijakie opłaty.
        Co trzeba najpierw poprawić ?
        Chodzi o to, by ktoś te nieczystości sprzątał jeśli właściciele mają pod
        sufitem nie tak jak potrzena, a na to musi być kasa i tyle.
      • Gość: . Zastaniec to właściciel, który... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 16:41
        Z tego co zrozumoałem zasraniec
        to nie pies a właściciel pieska,
        który po zwierzatku nie sprząta.
        Czytaj uważnie.
    • Gość: Agata Re: Żądam podniesienia podatku za posiadanie psa. IP: 217.8.186.* 22.03.06, 15:06
      Mając dwóch małych sprytnych synków biegających po całym podwórku szybko
      stałam się czyścicielką bucików , ubranek i .. synków z psich kup. Ciskałam
      wówczas rózne niecenzurowane słowa !Wiecie jak poradziłam sobie z tym
      problemem? Kupiłam sobie psa. Kilku osobom proponuje zrobic to samo! Moze
      wówczas inaczej będą się wyrażać o często jedynym prawdziwym towarzyszu ludzi.
      Jestem za sprzątaniem psich kup, ale marzy mi sie również park dla psów, gdzie
      spokojnie mogłyby sie wybiegać i pobawić!
      • Gość: koko Re: Żądam podniesienia podatku za posiadanie psa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 15:57
        Nie o to chodzi. Nie chodzi przecież o psy a o zanieczyszczanie środowiska.
        Pieski są o.k., tylko właściciele najczęściej debile. Nie odwracaj kota ogonem.
        Masz psa płać podatek i tyle. Nie 1 zł rocznie a 120 zł rodznie (10 zł
        miesięcznie).
        Jak kochasz swego pieska a zarazem przyjaciela, to zapłacisz. Jak nie
        sprzątniesz po swoim przyjacielu gówienek,
        to też zapłacisz mandat 200 albo 500 zł.
        To nie jest uderzenie w zwierzątka,
        a w debilowatych brudasów.
        • Gość: aga Re: Żądam podniesienia podatku za posiadanie psa. IP: *.aster.pl 22.03.06, 17:28
          Mi tez przeszkadzaja kupy na osiedlu - wszedzie gdzie okiem siegnac,szczegolnie
          teraz kiedy snieg topnieje sa bardziej widoczne, zakonserwowane pewnie jeszcze z
          poczatku zimy:)Uwazam ze wyzszy podatek nic nieda. Moze trzeba by zaczac od
          ogloszen na klatkach(tak jak te dotyczace kagancow)ze wlasciciele psow sa
          zobowiazani do sprzatania odchodów po swoich pupilach.
          • Gość: / Re: Żądam podniesienia podatku za posiadanie psa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 17:41
            Ogłoszenia ?
            To też,
            ale do rozumu bezmózgowców najbardziej przemawia kasa.
            Przed zafundowaniem sobie pieska dobrze się zastanowi.
    • Gość: alonzo Re: Żądam podniesienia podatku za posiadanie psa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 11:44
      Połata za psa powinna być podniesiona,
      to nie ulega najmniejszej watpliwości.
    • Gość: Lila Re: Żądam podniesienia podatku za posiadanie psa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 14:50
      Jestem za. Sama mam psa i bardzo bym chciała żeby za te pieniądze zorganizowano
      w każdej dzielnicy ogrodzone miejsca do "psich spacerów". W każdym
      cywilizowanym państwie są takie miejsca i nie ma takiego problemu. Ja wiem że
      dla niektórych ludzi najlepszym wyjściem byłby zakaz posiadania w miastach
      jakichkolwiek zwierząt....ale pewnie tak niedługo będzie...bez psów,
      kotów,ptaków,drzew...itp itd Smutne...
      • jan-w Psie ubikacje 23.03.06, 15:16
        Jedyne w Warszawie, właśnie zlikwidowano ...
    • Gość: klas Podaj pełne nazwisko IP: *.acn.waw.pl 25.03.06, 10:03
      Bo szczęsliwi mieszkańcy chcieliby ten podatek jakoś nazywać. Jest już podatek
      Belki, byłby jeszcze podatek eluzka
      • Gość: Moon Najlepiej nich szczęśliwi właściciele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 10:09
        Najlepiej nich szczęśliwi właściciele piesków nie robią błędnych mózgów,
        tylko sprzątają po swoich pupilkach gówienka.
        Zrozumiałeś ?
        Opłata za zastywanie ulic i chodników powinna być podniesiona,
        też tak uważam.
        500 złotych za dużo, ale 200 rocznie,
        czemu nie.
        • Gość: . Re: Najlepiej nich szczęśliwi właściciele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 10:11
          oczywiście netto + vat
          • Gość: klas Niech jednak poda to nazwisko (np. Kolasiński) IP: *.acn.waw.pl 25.03.06, 16:20
            Niech jednak poda to nazwisko -przejdzie do historii jako facet co ten podatek
            wprowadził. I jego wnuki bedą mogły byc dumne.I bedą potomni mówić psi podatek -
            czyli podatek Kolasińskiego. A tak to umrze jako bezimienny obywatel. A szkoda
            by było.

netto+vat? a od kiedy to do podatków dolicza się vat (czyli kolejny podatek)?
            • kixx Re: Niech jednak poda to nazwisko (np. Kolasiński 25.03.06, 16:26
              od dosyc dawna
              np do akcyzy nalicza sie VAT
            • Gość: [[[[===]]]] [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 16:59
              Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
            • Gość: . Re: Niech jednak poda to nazwisko (np. Kolasiński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 17:00
              Jaka masz pewność, że jest to bezimienny obywatel.
              Moim zdaniem ma rację.
    • p.s.j I Kota! 25.03.06, 20:48
      I świnek morskich, toż to już nie wypada, żeby te szybko mrące futrzaki nie
      mogły wspomagać budowy metra.
      • Gość: stary gniewny Propozycja rozwiazania rpblemu psich kup IP: *.acn.waw.pl 25.03.06, 22:51
        Proponuje podatek za psa w wysokosci 10000 zl rocznie /dziesiec tysiecy/.
        I moze nie sprzatac - za te pieniadze wynajmie sie ekipe do sprzatania.

Z tym, ze jesli wlasciciel podpisze, ze bedzie po psie sprzatal obnizamy mu
        podatek do 1zl.

Jesli teraz zostanie zlapany na niesprzatnieciu placi trzykrotna stawke tj
        30000zl.
        I problem psich kup rozwiazany.
        • p.s.j Re: Propozycja rozwiazania rpblemu psich kup 25.03.06, 23:02
          A kocie kupy? Widziałem kiedyś kota o rozmiarze 1,5 jamnika... ten to musiał
          sterny guana zostawiać...
        • Gość: kixx Re: Propozycja rozwiazania rpblemu psich kup IP: *.acn.waw.pl 25.03.06, 23:42
          pomysl genialny
          az dziw ze nikt do tej pory na niego nie wpadl
          mam jednak wrazenie,ze inni moga czuc sie pokrzywdzeni-chodzi mi w
          szczegolnosci o:palaczy,smieciarzy i siusiaczy rodzaju ludzkiego
          Oni tez chca placic podatek w wysokosci 1 zl
    • gazunia Re: Proponuję 25.03.06, 22:51
      Żeby zamiast 10 milionów na wybory miss i 20 na budowę Świątyni Opatrzności
      Bożej, kupić odkurzacze do zbierania psich i nie tylko odchodów (byłam niestety
      świadkiem, gdy tę sprawę załatwiał mój sąsiad). Dla każdej dzielnicy jeden.
      Problem jeżeli nie zniknie to na pewno będzie mniej uciążliwy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka