Dodaj do ulubionych

Kiedy zniknie tort stalina?

28.03.06, 13:07
Ponad 50 lat, chyba wystarczy widoku tego gówna.
Obserwuj wątek
    • d.z Re: Kiedy zniknie tort stalina? 28.03.06, 13:14
      andrzej.sawa napisał:

> Ponad 50 lat, chyba wystarczy widoku tego gówna.

Koszty, koszty, koszty...
      Nikt przy zdrowych zmysłach się za to nie zabierze, a jak Michael Jackson
      chciał coś w Warszawie zrobić to został przepędzony i tyle.
      Można było mu tort shandlować bo drugiego takiego kupca na świecie się nie
      znajdzie.
      • Gość: vortex Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.06, 13:41
        A ja tam do PeKiNu nic nie mam. Na stale wrosl w krajobraz W-wy. Niech
        zostanie. To czy zafundowal go wujaszek zza Buga czy zza oceanu nie ma w tej
        chwili znaczenia.
      • userid Re: Kiedy zniknie tort stalina? 28.03.06, 14:47
        d.z napisał:

> Koszty, koszty, koszty...
        > Nikt przy zdrowych zmysłach się za to nie zabierze, a jak Michael Jackson
        > chciał coś w Warszawie zrobić to został przepędzony i tyle.
        > Można było mu tort shandlować bo drugiego takiego kupca na świecie się nie
        > znajdzie.
        >
        Za cenę gruntu na którym to stoi można zapewne sfinansować zarówno rozbiórkę
        PKiN jak i budowę czegoś co bardziej przystoi samemu centrum Stolicy Polski.
        Niestety, wszelkiego rodzaju kupa staje się pomału symbolem naszego kochanego
        miasta.

• Gość: kolik Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 15:39
          Pokaż mi ładniejszą w W-wie,
          jak to nazywasz kupę !

--------------------------------------
          Instytut do walki z kretynami
          • userid De gustibus... 29.03.06, 09:08
            non est disputandum.
    • atak.spawacza [...] 28.03.06, 13:15
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: adam łukasewicz Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.03.06, 14:03
      andrzej.sawa napisał:

> Ponad 50 lat, chyba wystarczy widoku tego gówna.

To gó.., to chcąc nie chcąc świadectwo polskiego dziedzictwa historycznego,
      czy kulturowego, jak kto woli. Nie obrażaj miejsca, które dla bardzo wielu
      stanowi całkiem miłą pocztówkę z przeszłości.
      • andrzej.sawa Re: Kiedy zniknie tort stalina? 28.03.06, 14:09
        Widzicie ja pomników komunizmu nie lubię,tak jak i "czterech śpiących"na Pradze.
        • Gość: vortex Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.06, 14:20
          dorob sobie do kazdego z nich jakas ciekawa historie. Np o tym ze marmury
          ktorymi wylozona jest salal im. A. Mickiewicza w PeKiNie zostaly zakupione z
          pieniedzy pochodzacych ze sprzedazy surowcow wtornych. Akcja ta zostala
          rozpropagowana przez bydgoskich harcerzy w 1956 roku. Niestety, nikt nie
          pomyslal o efekcie ktory wywola. W zwiazku z tym ze w Bydgoszczy w tym roku
          mleko bylo sprzedawane na wiadra (do konek), oranzada tylko z torebek,
          harcerzom pozostalo tylko zbieranie butelek po wodce, piwie i winie.
          Doprowadzilo to do znacznego wzrostu ilosci alkoholikow zyjacych w tych
          rejonach kraju. Ojcowie owych harcerzy byli po prostu zmuszani do zakupu i
          konsumpcji wiekszych ilosci tychze napojow. Do tej pory w Bydgoszczy
          najczestsza przyczyna deformacji umyslowych u dzieci i mlodziezy jest wlasnie
          wtorny alkoholizm.
          Co do czterech spiacych to legenda z tym pomnikiem jest rownie ciekawa, ale o
          tym innym razem...
          • andrzej.sawa Re: Kiedy zniknie tort stalina? 28.03.06, 14:33
            Fajnie,ale po jaką cholerę wlazłeś na Bydgoszcz?
            • Gość: vortex Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.06, 14:34
              to przypadek
          • Gość: adam ł Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.03.06, 14:37
            pewnie z Torunia jesteśmy, co?
          • umfana Vortex! 28.03.06, 14:53
            Opisz historię 4śpiących :o)
            • sebpl Re: Vortex! 28.03.06, 16:43
              umfana napisała:

> Opisz historię 4śpiących :o)

Historia jest prosta. Pomnik musial byc oddany na czas 22 lipca, a odlew
              jeszcze nie gotowy. Nie wiele myslac wladze postawily na przeciecie wstegi
              makiete pomnika z gipsu i styropianu w skali 1:1 (wymieniany nastepnie
              sukcesywnie na gotowe postacie).
              • Gość: vortex Nie calkiem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 17:51
                Ludwisarze pracujacy na pomnikiem mieli rzeczywiscie mala obsuwe i musieli
                siegnac po gipsowe atrapy (po prostu masiadz z ktorego wykonano odlewy nie
                zdazyl sie jeszcze zahartowac). Ale sama geneza powstania idei pomnika jest
                bardzo ciekawa. Otoz kazdemu wiadomo ze w kazdej armii swiata znajduja sie w
                dosc sporej liczbie osobnicy o orientacji homoseksualnej. Oni tez przelewali za
                nas krew na placu boju. Nikt jednak nie chcial uznac oficjalnie ich wkladu w
                wyzwolenie Polski spod jarzma hitlerowcow. Wobec tego w glowie ktoregos z nich
                (nie powiem, bo to tajemnica) powstala dosc skomplikowana alegoria - oto 3
                homoseksualistow walczy z wrogiem, podczas gdy ich czterej koledzy spod
                zamknietych powiek przygladaja sie ich bohaterstwu. I tyle. Ciekawe jest ze do
                tej pory nikt nie rozgryzl tajemnicy tego pomnika.
                • umfana Re: Nie calkiem... 28.03.06, 19:25
                  Dzięki :o)))
                • Gość: Paweł Re: Nie calkiem... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.06, 13:44
                  Czyli, idąc dalej za alegorią, walczyli ruscy homoseksualisci. Ja bym poszedł dalej: jak widać , dynamicznych jest tylko tych 3 radzieckich żołnierzy. Widać więc, że geje potrafią się bawić, gdy inni podpierają ściany.
                  • Gość: vortex Re: Nie calkiem... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.06, 13:52
                    wojna to nie zabawa przyjacielu. Nikt tak jak oni nie nadstawial za nas tylka...
                    • Gość: gizmo Re: Nie calkiem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 13:54
                      Z drugiej strony nie robili tego bezinteresownie.
                      • Gość: vortex Re: Nie calkiem... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.06, 13:57
                        zawsze trzeba miec odpowiedni wklad ...
                        • Gość: gizmo Re: Nie calkiem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 14:00
                          Żeby wyjąć trzeba włozyć...
                          • Gość: vortex Re: Nie calkiem... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.06, 14:08
                            no to jestesmy w domu. Teraz przy okazji doszlismy do genezy ogolnie przyjetej
                            prawdy " jak to nas ruskie wyru...li"
          • Gość: Leon PKiN jest o.k. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 15:53
            Co do pomników, to nie mogę patrzyć w jakim stanie się znajdują.
            Jeśli nadal stoją,
            przypominając nam o historii to zadbajmy o nie.
            Dotyczy to zarówni pomnika 'czterech śpiących' jak i poległych żołnierzy
            radzieckich w Parku Skaryszewskim. Ilekroć tamtędy przechodzę wstydzę się
            władze miasta. Takich 'zadbanych' pomników historii w W-wie jest o wiele
            więcej.
            Co do <sawy> to przypadek szczególny.
          • a_weasley Legendy, bajki, bajdy... 29.03.06, 12:28
            Gość portalu: vortex napisał(a):

> dorob sobie do kazdego z nich jakas ciekawa historie.

Może jakąś sensowną dla odmiany.

> Np o tym ze marmury ktorymi wylozona jest salal im. A. Mickiewicza w PeKiNie
            zostaly zakupione z
            > pieniedzy pochodzacych ze sprzedazy surowcow wtornych. Akcja ta zostala
            > rozpropagowana przez bydgoskich harcerzy w 1956 roku.

Przy czym harcerstwo odrodziło się późną jesienią 1956. A PKiN został oddany do
            użytku w 1955.

> pomyslal o efekcie ktory wywola. W zwiazku z tym ze w Bydgoszczy w tym roku
            > mleko bylo sprzedawane na wiadra (do konek), oranzada tylko z torebek,

Oranżada z torebek plastikowych w połowie lat 50-tych. Śmiech na sali.
        • Gość: kolik Srali muchy będzie wiosna....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 15:43
          Srali muchy bedzie wiosna,
          <sawy> Wisia jest radosna.
          Oczywiście po przeczytaniu tego tematu.
          -----------------------------------
          Instytut do walki z kretymami
        • Gość: agawoP Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.03.06, 16:01
          Andrzeju Sawa, kontynując Twój tok rozumowania można stwierdzić, że jeśli nie
          lubi się zdrajców z Targowicy to w związku z tym należy wyburzyć np. Łazienki
          Królewskie z Pałacem na Wodzie bo wybudował je zdrajca z Targowicy. Czyż nie?
      • userid Re: Kiedy zniknie tort stalina? 28.03.06, 14:40
        Gość portalu: adam łukasewicz napisał(a):

> To gó.., to chcąc nie chcąc świadectwo polskiego dziedzictwa historycznego,
        > czy kulturowego, jak kto woli. Nie obrażaj miejsca, które dla bardzo wielu
        > stanowi całkiem miłą pocztówkę z przeszłości.

Polskiego??? Z której strony???
        Nie mam nic przeciwko PKiN na pocztówce z PRZESZŁOŚCI.
        • Gość: frequentflyer Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: 80.241.130.* 28.03.06, 15:34
          userid napisał:

>
          > Polskiego??? Z której strony???
          > Nie mam nic przeciwko PKiN na pocztówce z PRZESZŁOŚCI

Nie polskiego a światowego - odwal te ozdóbki na gzymsach i masz tę samą
          wątpliwej jakości poetykę co empire state building, w który radzieccy
          architekci najwyraźniej zapatrzyli się nieco, tylko postanowili jeszcze
          bardziej ją udoskonalić. PKiN tedy to właśnie pomost między dwoma imperiami, z
          których co najmniej dwa sa imperiami zła.
    • Gość: kolik Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 15:37
      Zabanować to coś <andrzej.sawa>. To po pierwsze.
      Po drugie, pilnuj <sawa> wyglądu swoich Sraczkowic,
      a do Warszawy wara.
      PKiN stoi 51 lat i tobie nic do tego.
      Jest to jeden z debilniejszych tematów na forum.

----------------------------------------------
    • Gość: madame Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 15:42
      Wcale nie uważam, że Pałac jest gównem! Jego widok towarzyszył mojemu
      dzieciństwu, dorastaniu. Jesst świetnym punktem orientacyjnym - widac go z
      każdej strony Warszawy. I do tego - ma swój klimat, wygląda bardzo podobnie do
      amerykańskich "wieżowców" z początku XX-wieku.
      • Gość: Kolik Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 15:55
        <sawa> jest spoecyficznym indywiduum na tym forum i najlepiej na jego posty nie
        odpowiadać.

--------------------------------------------
      • andrzej.sawa Re: Kiedy zniknie tort stalina? 28.03.06, 16:02
        Niestety ja mam inne skojarzenia i mimo tego,że dość długo mieszkałem w
        Warszawie nie przyzwyczaiłem sie do tego....Cały czas mam nadzieję,że
        zniknie,tak jak cerkiew z placu Saskiego.
    • jhbsk Re: Kiedy zniknie tort stalina? 28.03.06, 16:08
      Nie znoszę tego pakudztwa górującego nad Warszawą. Nie wierzę w taką możliwość,
      ale byłoby wspaniale gdyby zniknął.
      • Gość: Popularyzator 'Prawda' czyli Organ Komitetu Centralnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 17:08
        Pewnie chcielibyście, aby w PKiN urządzić telewizję 'Józef'
        niedoczekanie.
        'Prawda' jest taka, czyli Organ Komitetu Centralnego Radia Maryja
        www.ojciec-dyrektor.de/------------------------------------
        • Gość: jeszcze raz Re: 'Prawda' czyli Organ Komitetu Centralnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 17:09
          www.ojciec-dyrektor.de
    • wsamrazek Re: Kiedy zniknie tort stalina? 28.03.06, 16:30
      A kiedy rozbiorą Malbork, to chyba nie myśmy budowali ???

A na poważnie jak ktoś chce robierać PKiN to niech sam za to płaci.
    • aliens Re: Kiedy zniknie tort stalina? 28.03.06, 16:50
      Proszę bardzo.
      Zamiast tego postawia na jego miejsce jakąś kolejną szklarnię. Ale zanim coś tam zbudują to się władze miasta zdąża pokłócić o odpowiedni projekt itd itp.
      A jak już się pogodzą i wybiorą projekt znajdzie się rzesza protestujących, że projekt jest zbyt śmiały lub zbyt prosty. Jak już projekt zostanie zrealizowany powstanie kolejne pokolenie niezadowolonych.... za kolejne 50 lat będą się domagać rozbiórki symbolu IV RP... i tak w kółko. Będziemy rozbierać i budować.... po latach okaże się, że właściwie nie mamy żadnego symbolu.
      Potrafimy tylko narzekać, wyrzekać się swojej historii i burzyć. Ale już trudno coś stworzyć nawet na podwalinach i symbolach PRL. Co mamy zrobić?? Zrównać wszystko co powstało po 1945? Tak się nie da.

Dlaczego nie spojrzymy w przyszłość. Tylko cały czas rozliczamy się z przeszłością?

A nie drażnią Cię osiedla wielkopłytowe? Chyba lepiej się nimi zająć niż PkiN chociażby zwg na bezpieczeństwo mieszkańców.

Co masz do cerkwi?? Bo nie rozumiem. To może jeszcze zburzyć miejsca kultu muzułmanów i żydów?

Ja bym postulował za rozbiórką Świątyni Opaczność Bożej! Póki czas.
      • andrzej.sawa Re: Kiedy zniknie tort stalina? 28.03.06, 17:04
        Mnie chodzi o dominujące symbole,jest ich wbrew pozorom niewiele,a poza tym tort
        zdaniem chyba większości architektów jest byle jaki.
        Chyba to jednak trochę nie tak,że w stolicy Polski tak jest widoczny symbol
        sowieckiej okupacji.
        • defor Co ty sawa powiesz ? 28.03.06, 17:23
          Masz pojecie o architekturze, jak biskup o weterynarii.
          Z architektonicznego punktu widzenia ( opinia wielu wspaniałych znawców tematu)
          PKiN jest bryłą niemal doskonałą. Nie będę Ci tłumaczył na czym doskonałość tej
          budowli polega, ponieważ i tak tego nie zrozumiesz.
          Bądź łaskaw powstrzymać się od dalszej autokompromitacji.
          • andrzej.sawa Re: Co ty sawa powiesz ? 28.03.06, 17:32
            Widzisz ja pamiętam opinie,że to bzdet,ale statystyką wypowiedzi się nie
            zajmowałem i być może masz rację,że większość ma inne zdanie.W tzw.artystycznych
            dziedzinach nie ma matematycznego dowodu piękna/nie mówię o złotym podziale/.
            • defor Re: Co ty sawa powiesz ? 28.03.06, 17:39
              Wisz co ? Ja pamiętam czasy kiedy PKiN jeszcze nie było i kiedy jeszcze nie
              wiadomo było czy kiedykolwiek będzie nasza Polska.
              Nie obrażaj więc ludzi w moim wieku nieprzemyślanymi takimi tematami.
              Zanim zabierzesz się za coś, to najpierw trochę sam poczytaj --->>>
              www.pkin.pl/
              ------------------------------------------
              Nie ma nic gorszego jak niewiedza.
              • andrzej.sawa Re: Co ty sawa powiesz ? 28.03.06, 17:52
                Może trochę więcej logiki,czy postulowanie usunięcia symbolu okupacji sowieckiej
                obraża porządnych ludzi?
                • Gość: Roman Jaka by była W-wa bez Pałacu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 18:09
                  To i ja się wtrącę,
                  urodziłem się w Polsce i dla mnie Pałac Kultury i Nauki nie jest żadnym
                  symbolem jakiejś okupacji.
                  Może jest takim symbolem u kogoś kto ma zniewoliny umysł.
                  Chodziłem tam na różne zajecia i na pływałnię. Kojarzy mi sie jedynie ze
                  wszystkim co dobre. Tam rozwijałem swoje zainteresowania i zdobywałem wiedzą.
                  Nie wyobrażam sobie Warszawy bez Pałacu Kultury.

I co ? Zburzyć PKiN a na to miejsce postawić Media Markt, czy inne pudło ?
                  Zastanów się trochę. Popatrz na teraźniejsze tandetne budowle. Tobie się pewnie
                  one podobają,
                  a mnie nie.
                  Kwestia poczucie estetyki i gustu.
                  • andrzej.sawa Re: Jaka by była W-wa bez Pałacu. 28.03.06, 19:24
                    No i jest problem świadomości.Sam piszesz,że urodziłeś się w Polsce,a więc w
                    kraju,który ma historię,o której rozmawiamy.
                    Niedawno była rocznica akcji pod Arsenałem.Słyszałeś co to było?Chcesz czy nie
                    ale Naród,Państwo czyli w naszym wypadku Polska to coś co wyrasta
                    historii.Torcik dla mojego pokolenia i moich rodziców i ludzi ogólnie mówiąc
                    starszych jest symbolem zniewolenia Polski i po to został zbudowany.Wiesz jaką
                    ma nazwę w kamieniu/pod neonem/?Niestety masz rację,że są młodsze,tandetne budowle.
                    Znajdź sobie zdjęcia Placu saskiego z czasów w okolicach I Wojny.Tam stała
                    cerkiew - symbol władzu carskiej i dlatego została rozebrana,a plac nazwano
                    imieniem Marszałka Piłsudskiego.
                    Torcik to to damo i żałuję,że nie spotkał go ten sam los.Popatrz na zdjęcia
                    kamienic,w znacznej części odbudowanych po II Wojnie,a zburzonych,żeby postawić
                    toto.
                  • jhbsk Re: Jaka by była W-wa bez Pałacu. 29.03.06, 07:23
                    Gość portalu: Roman napisał(a):

> I co ? Zburzyć PKiN a na to miejsce postawić Media Markt, czy inne pudło ?

Dlaczego zakładasz, że miałby tam powstać "kupiecki" koszmarek? Przykładów
                    dobrej architektury jest dużo. A Warszawa tylko by na tym zyskała, pozbywając
                    się tego paskudztwa.
                    • magdalaena1977 Re: Jaka by była W-wa bez Pałacu. 02.04.06, 00:26
                      jhbsk napisała:
                      > Przykładów
                      > dobrej architektury jest dużo. A Warszawa tylko by na tym zyskała, pozbywając
                      > się tego paskudztwa.

czy znasz jakiś przykład tej architektury po 1990 w Warszawie. Tj. chodzi mi o
                      taki, który nie wyglądałby jak akwarium ? Bo jedno akwarium mogło być
                      interesujące (gdyby jeszcze je regularnie myli) ale całe centrum ?
                      Może to moja subiektywna opinia, ale nie cierpię tego stylu szkło + marmur -
                      zimne, niefunkcjonalne, małe, powolne, ale przeszklone windy brrr. Miałam okazję
                      uczyć się w dwóch takich budynkach - WPiA na Lipowej i SN na Placu Krasińskich i
                      oceniam je jak najgorzej, przede wszystkim pod względem funkcjonalności (ale i
                      estetyki). Zwłaszcza w porównaniu ze starym wydziałem prawa na Krakowskim
                      Przedmieściu i sądem na Solidarności (w pierwotnej wersji).
                      PKiN przynajmniej jest inny i przez to interesujący
      • andrzej.sawa Re: Kiedy zniknie tort stalina? 28.03.06, 17:17
        Nic nie mam do cerkwii,o której pisałem,bo jej już 80 lat nie ma.
    • umfana Re: Kiedy zniknie tort stalina? 28.03.06, 19:23
      Kiedyś broniłam tego pajaca ale już wydoroślałam... To symbol upodlenia
      polskiego narodu przez stalinizm!
      • andrzej.sawa Re: Kiedy zniknie tort stalina? 28.03.06, 19:46
        Wiesz bardziej podoba mi się określenie "zniewolenia",bo jednak nie wszystkich
        "upodlili".
        • Gość: gizmo Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 19:48
          Sawa, zacznij porządki od swojej wioski. Zniknij tam coś. Przystanek PKS-u albo
          sklep GS-u.
          • andrzej.sawa Re: Kiedy zniknie tort stalina? 28.03.06, 19:56
            Widzisz "wieś" pod nazwą Warszawa jest stolicą mojego kraju i dlatego zależy mi
            na jej wyglądzie,a poza tym moje miasto jest starsze od Warszawy i nie mam na
            jego tle kompleksów.
            Ty widać masz,bo zachowujesz się jak Warszawiak z Grójca.
            • Gość: gizmo [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 20:18
        • Gość: Realny Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 20:04
          A wiesz przypadkiem ilu ludzi dzięki istnieniu PKiN ma pracę ?
          Co w zamian tym tysiącom zaproponujesz ?
          Nie ośmieszaj się dalej, bo w PKiN pracuje co najmniej kilkadziesiąt osób,
          które będą Ci 'bardzo wdzięczne' przejawiany za zapał do zburzenia PKiN , a dla
          których ustalenie Twojego azymytu to 10-20 sekund.
          Pochodzisz ze zbiory liczbowego którego dome4ną jest burzenie wszystkiego co
          stoi i się rusza.
          Może byś tak ze swoją opcją choć raz w życiu coś pożytecznego zbudował ?
          Burzyć to nie sztuka. Burzyć każdy potrafi, a wandale się w tym lubują. Neron
          spalił nawet Rzym, bo miał dziwne skojarzenia i mu się nie podobał, ale
          przynajmniej miał jakąś wizję.
          Ty jej nie masz.

• andrzej.sawa Re: Kiedy zniknie tort stalina? 28.03.06, 20:09
            Niestety populistyczna demagogia w Twoim wykonaniu to nie jest płaszczyzna do
            dyskusji.Przykro.
            • Gość: Realny Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 20:18
              To raczej ty populizmem tutaj zajeżdzasz. Kogo dzisiaj obchodzi kto wybudował
              PKiN i z czym akurat tobie się om kojarzy ? Umrzesz i po kłopocie, już się
              kojarzył ci z ZSRR nie będzie. Człowieku nastapiła zmiana pokoleniwa. Lidzie
              odchodzą do piachu, młode pololenia nie pamiętają i nie chcą pamiętać
              zacietrzewienia, złości i nienawiści. Stoi Pałac, ludzie tam pracują kooperanci
              też mają pracę a ty powiadasz że to jesat demagogia. A ty tylko zburzyć, to
              twoim zdaniem jest co ? BNie kretynizm ?
              Weź się człeku i dobrze zastanów jak coś w przyszłości napiszesz.
              • Gość: gizmo Sawa, [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 20:24
                Ty [...] [...]. Czy nie mógłbyś wreszcie zająć się problemami swojej [...]
                wioski. Na pewno jest ich [...] dużo. Prund by się przydało załatwić, dzieciaki
                z gołymi dupami po mrozie latają, menu przydałoby się zmienić z kory brzozowej
                na siano. To kochanieńki przestań już sobie zawracać głowę miejskimi budynkami.
                Martw się o swoje ziemianki.
                • Gość: kixx Re: Sawa, [...] IP: *.acn.waw.pl 28.03.06, 21:05
                  popieram
                  i ze swej strony pragne wyrazic zachwyt na umfana
                  z powodow wiadomo jakich
                  • siara66 Bracia Polacy! 28.03.06, 23:57
                    Ech, ta sarmacko-ułańsko-republikańska swawola..
                    Panowie bracia! Spokojnie Spokojnie!!
                    Bez inwektyw wzajemnych proszę, widzicie panowie pomiędzy animozje to spotkać
                    się naocznie i czołem o czoło argumenty ekspediować.
                    Bracia polacy, słowo polubowne się tu narzuca i postarajmy się je odkryć, ot co.
          • Gość: yorryk Są wierszyki o Pałacu? IP: *.acn.waw.pl 29.03.06, 07:18
            Proszę się podzielić :)

Tymczasem zapraszam na swój: yorryk.blox.pl/html
            • Gość: . Re: Są wierszyki o Pałacu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 09:06
              Jeśli piszesz że są,
              to z przyzwoitości powinienieś zaprezentować choć jeden.
              • Gość: yorryk Re: Są wierszyki o Pałacu? IP: *.acn.waw.pl 29.03.06, 09:21
                No i doszło do tego że z kropką dyskutuję.

Gość portalu: . napisał(a):

> Jeśli piszesz że są,
                > to z przyzwoitości powinienieś zaprezentować choć jeden.

Po pierwsze, nie piszę że są, ja pytam czy są. Można to rozpoznać po znaku
                zapytania na końcu zdania. Znak zapytania to jeden ze znaków przestankowych.

Po drugie, w linku który podaję przypadkiem akurat JEST wierszyk o Pałacu.

• Gość: kis Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 09:09
      czepnijcie sie tych potworow kote sa teraz stawiane
      • Gość: kis Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 09:14
        A może zburzyć Paryżowi wieże Eifla?, to przeciez tez kupa złomu.
        • Gość: yorryk Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.acn.waw.pl 29.03.06, 09:23

>Gość portalu: kis napisał(a):

> A może zburzyć Paryżowi wieże Eifla?, to przeciez tez kupa złomu.

Jak tylko Francja otworzy rynek pracy to następnego dnia polscy złomiarze rozbiorą.
          • Gość: . Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 09:51
            Gość portalu: yorryk napisał(a):

kis napisał(a):
            > A może zburzyć Paryżowi wieże Eifla?, to przeciez tez kupa złomu.
            > Jak tylko Francja otworzy rynek pracy to następnego dnia polscy złomiarze
            >rozbiorą.
            ---------------------------------------------------
            Od Polaków,
            delikatnie rzecz ujmując proszę się odwalić.
            Tym razem jak zauważyłeś napisałem proszę.
            PS.
            Sam pewnie masz takie ciągaty.
    • Gość: Dyzio Smutne, ale niektórym zawsze się kojarzy ... IP: *.starnettelecom.pl 29.03.06, 10:37
      jednym wszystko z d*pą a innym wszystko z komunizmem. I jesli taki delikwent
      dzieli wszystkie zdania i opinie na własne i błędne to niestety (stety ?) jest
      niereformowalny. Smutne tylko, że zakłada,iż wszelkie jego "izmy" zajmują też i
      resztę ludności, która w przeważającej większości traktuje "pekin" jako jeden z
      symboli Warszawy nie dorabiając do tego ideologii. Wiekszość racjonalnie
      myślących zaś widzi ile biur i instytucji mieści się w tym budynku oraz ma
      pełną świadomość (podbudowaną minionymi 17 latami), że jesliby doszło do
      zburzenia PKiN to może i to by się udało, ale zbudowanie coś na tym miejscu
      trwało by jakieś 100~150 lat. Taka prawda. Howgh !!!
      • hrunio Re: Smutne, ale niektórym zawsze się kojarzy ... 29.03.06, 14:07
        Gość portalu: Dyzio napisał(a):

> ...zbudowanie coś na tym miejscu trwało by jakieś 100~150 lat. Taka prawda.
        Howgh !!!

Nie przesadzaj, tyle to PiS nie porządzi, mam nadzieję.
        • a_weasley Co ma piernik do kanalizacji? 29.03.06, 18:16
          hrunio napisał:

> Gość portalu: Dyzio napisał(a):
          >
          > > ...zbudowanie coś na tym miejscu trwało by jakieś 100~150 lat. Taka prawd
          > a.
          > Howgh !!!
          >
          > Nie przesadzaj, tyle to PiS nie porządzi, mam nadzieję.

W 1991 roku zbudowano rury. Kto wtedy rządził, PiS?
          Zbudowano je na trzy lata, potem miała powstać docelowa zabudowa. Kto rządził
          Warszawą w roku 1994? PiS?
          I potem przez cały czas kto rządził? PiS? PiS-korski chyba...
    • a_weasley Spójrzmy prawdzie w oczy: wrósł w krajobraz 29.03.06, 12:34
      Powiadają, że Stalin dał Bierutowi do wyboru metro lub PKiN i Bierut wolał PKiN.
      Jeśliby tak było, mamy jeden powód więcej, żeby nie lubić Bieruta, no ale stało się.
      PKiN jaki jest, taki jest, ale wrósł w pejzaż tak, że myśląc o Warszawie
      przedwojennej, z trudem uzmysławiam sobie, że nie było w niej Pekinu. I daremnie
      próbuję wyobrazić sobie budynek - symbol Warszawy inny niż Pekin. Pomysły jego
      wyburzenia czy osłonięcia lasem wieżowców (jakby i bez wieżowców było za mało
      korków i za dużo miejsc do parkowania) wydają mi się śmieszne. Owszem, odbudować
      paropiętrową zabudowę okolicznych ulic - jak najbardziej, ale żeby w środku
      dalej Pałac, z dostatecznie dużym placem (parkiem?) dookoła.
      Wyburzyć? I co na to miejsce, pięćset dwudziesty siódma nieudolna podróbka
      Manhattanu?
      • Gość: gizmo Re: Spójrzmy prawdzie w oczy: wrósł w krajobraz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 12:39
        W imieniu administracji mam do wpisujących się prośbę: umieszczajcie w
        sygnaturce wasze preferencje polityczne. To ułatwi wycinanie wpisów zwolenników
        PiS-u. Jednocześnie jeśli zadeklarujecie sympatię do PO będziecie mogli łamać
        netykietę bezkarnie w każdej literze.
        • a_weasley A tak konkretnie to o co Ci chodzi? n/t 29.03.06, 12:40
          • Gość: gizmo Re: A tak konkretnie to o co Ci chodzi? n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 12:50
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=619&w=38529717&a=38671156
            • Gość: borewicz0f12 Re: A tak konkretnie to o co Ci chodzi? n/t IP: 212.160.138.* 30.03.06, 11:06
              nice one gizmo!!
      • dzien_doberek Re: Spójrzmy prawdzie w oczy: wrósł w krajobraz 29.03.06, 14:32
        Palac Kultury jest symbolem Warszawy, nie wazne kto go budowal, tylko jaki
        jest. Ktos, kto chce burzyc symbole od lat ksztaltowane jest niedojrzaly i z
        czasem zmieni zdanie, wydaje mi sie. Jest sporo pustych terenow, blaszakow,
        niepotrzebnych hal ktore trzeba dawno wyburzyc pod nowa zabudowe. O tym trzeba
        dyskutowac.
        • andrzej.sawa Re: Spójrzmy prawdzie w oczy: wrósł w krajobraz 29.03.06, 15:50
          No fajnie napisane symbol Warszawy.No to właśnie dlatego należy taki torcik usunąć.
          Dla mnie uczciwym i jak inaczej nazwać symbolem Warszawy,szczególnie XX wieku
          jest Syrenka,a dlaczego?To albo wiesz kto,co i jak,albo poczytaj sobie.Jeżeli
          piszesz o symbolach to historii tego symbolu nie będę Ciebie uczył.
          • dzien_doberek Re: Spójrzmy prawdzie w oczy: wrósł w krajobraz 29.03.06, 15:59
            Przyjrzyj sie, jakie widokowki sprzedaja dla turystow. Wsrod nich ujrzales
            tylko Syrenke, popatrz jeszcze.
            • andrzej.sawa Re: Spójrzmy prawdzie w oczy: wrósł w krajobraz 29.03.06, 16:13
              No a Ty widzisz tylko Pałac Kultury i Nauki im.Józefa Stalina.Ale wzrok
              • dzien_doberek Re: Spójrzmy prawdzie w oczy: wrósł w krajobraz 29.03.06, 20:17
                Ja szanuje wszystkie symbole i do Syrenki nic nie mam.
        • jhbsk Re: Spójrzmy prawdzie w oczy: wrósł w krajobraz 29.03.06, 15:54
          Dziękuję za taki symbol. Może jeszcze podkreślić na fasadzie od strony
          Marszałkowskiej "im. Józefa Stalina"?
        • Gość: Serhij Spójrzmy prawdzie w oczy:jak pomniki Lenina na Bia IP: *.aster.pl 29.03.06, 20:10
          Białorusi.
    • Gość: . [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 15:42
    • warzaw_bike_killerz Sciac iglice, obsadzic bluszczem. 29.03.06, 16:08
      Jak zarosnie, bedzie sie prezentowal jeszcze piekniej, bedzie najwieksza
      ekologiczno-zielona budowla na swiecie i wtedy bede z niego w pelni dumny.

PS. Sciecie iglicy jest niezbedne w celu ujednolicenia go z klasykami z USA.
      • umfana To jest myśl 29.03.06, 16:12
        warzaw_bike_killerz napisał:

> Jak zarosnie, bedzie sie prezentowal jeszcze piekniej, bedzie najwieksza
        > ekologiczno-zielona budowla na swiecie i wtedy bede z niego w pelni dumny.
        >
        > PS. Sciecie iglicy jest niezbedne w celu ujednolicenia go z klasykami z USA.

Warzaw jesteś genialny! Supcio wyglądałby pajac :o)))
      • Gość: yorryk Re: Sciac iglice, obsadzic bluszczem. IP: *.acn.waw.pl 29.03.06, 20:32
        Mam lepszy pomysł: załozyc na iglicę czapke blazenska ale taka aby dzwoneczki
        wisialy z metr nad ziemia i kazdy mogl sobie podzwonic.
    • Gość: Szmakos Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.net-serwis.pl 29.03.06, 21:54
      Budulec przetrwa pewnie i 200 lat albo lepiej. Jedno jest dla mnie pewne:
      kiedyś zniknie na pewno. Jednak na pewno nie za naszego pokolenia. Poza tym nie
      ma woli politycznej do jego zniszczenia. Cała nadzieja zostaje w procesach
      naturalnych.Przyroda wie lepiej.pzdr.
      • dzien_doberek Re: Kiedy zniknie tort stalina? 29.03.06, 23:08
        Nic nie jest wieczne ;)
      • andrzej.sawa Re: Kiedy zniknie tort stalina? 29.03.06, 23:09
        Ale podobno powinniśmy myśleć.To,że toto stoi jeszcze, jest dowodem na głupotę
        władz Warszawy.
        • dzien_doberek Re: Kiedy zniknie tort stalina? 29.03.06, 23:43
          Trzeba wiecej budowac i stwarzac nowych symboli, niech konkuruja miedzy soba i
          odsuna tzw. "tort" na dalszy plan. Burzyc jest latwo, ciezej z odbudowaniem.
          Emocjonalne podejscie to podejscie ludzi niezrownowazonych psychicznie
          niestety..
          • andrzej.sawa Re: Kiedy zniknie tort stalina? 29.03.06, 23:51
            Ale ja naprawdę nic nie pisałem o Twoim niezrównoważeniu psychicznym,a może Ty
            nie do mnie?
            • Gość: gizmo Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 23:52
              A usłyszałeś kiedyś od lekarza, że jest lepiej?
    • a_weasley A gdyby Bierut wybrał metro... 30.03.06, 01:12
      ...i zamiast PeKiNu dostalibyśmy od Stalina metro, to co? DOmagałbyś się, żeby
      je zasypać?
      • andrzej.sawa [...] 30.03.06, 01:37
      • jhbsk Re: A gdyby Bierut wybrał metro... 30.03.06, 12:59
        Ale nie wybrał.
    • Gość: Lotexx Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 11:11
      Sawa, ty byłeś w Warszawie,
      ale na wycieczce szkolnej 30 lat temu.
      Nie masz zielonego pojecia czego
      mieszkańcy Stolicy chcą, a czego nie.
      Zajmij się lepiej swoim terenem.
      A jeszcze byłoby lepiej gdybyś przeniósł się na
      regionalne forum właściwe twojemu miejscu zamieszkania.
      • Gość: gizmo Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 11:18
        To było 55 lat temu. Sawa był w SP. Ale w Warszawie był bardzo krótko. Usunięto
        go za matołectwo. Zamiast budować rozbierał.
    • Gość: Andrzej Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.unknown.uunet.be 30.03.06, 12:13
      Oj Sawa, Sawa.... moze bys wolal na tym miejscu cos rownie tandetnego jak to
      nowe cos na placu teatralnym? Byles kiedys w srodku w palacu? mnie sie podoba.
      w ogole nie mam zadnych skojarzen z upodleniem, ponizaniem itp itd. Masz chyba
      jakies niezaleczone kompleksy. A co ciekawe, widzialem reakcje na palac bardzo
      wielu osob z zagranicy i co ciekawe, prawie wszyscy sie palacem zachwycali...
      Potrafisz to zrozumiec, Sawa?
    • Gość: zaciekawiony Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.aster.pl 30.03.06, 14:16
      Jak ktoś zechce go zjeść...
      Poza tym Pałac Kultury czy ktoś chce czy nie jest już symbolem miasta jak Wieża
      Eiffela w Paryżu
      • Gość: Lili Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.dhcp.mdsn.wi.charter.com 31.03.06, 01:11
        Wieze Eiffela, tez niektorzy chcieli zdemontowac, bo brzydka. Malo jest
        budowli, tak solidnych jak PKiN. Przynajmniej jest na czym oko zatrzymac.
        Chcecie tam widziec ustawione rowne, betonowe klocki???? PKiN jest swiadectwem
        naszej historii, czasu sie nie cofnie.... Najgorsi sa tacy, co to chca
        modelowac historie na wlasne potrzeby. Odczepcie sie od PKiN !!!!!!! Ci co chca
        burzyc PKiN, niech sie zloza na to . Zobaczymy ile uzbieraja pieniedzy.
        Burzyc, burzyc!... kto za to zaplaci !?
      • andrzej.sawa Re: Kiedy zniknie tort stalina? 31.03.06, 01:14
        Cały czas piszę o jakości moralnej tego symbolu i dlatego toto mi się nie podoba.
        • Gość: Lili Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.dhcp.mdsn.wi.charter.com 31.03.06, 05:18
          Podchodze do sprawy czysto ekonomicznie. PKiN jest wart miliony dolarow. Jest
          tez swiadectwem minionej epoki.....bylo, i sie skonczylo.... Nie popadajmy z
          jednej skrajnosci w druga. Nie marnujmy pieniedzy.
        • Gość: gizmo Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 09:12
          Widzisz, Sawa, jakbym miał pisać o twojej jakości moralnej, to bym dużo nie
          napisał. W ogóle nie musiałbym komputera uruchamiać.
          • el_matador9 Re: Kiedy zniknie tort stalina? 31.03.06, 10:07
            Da zdravstwujet Vielikij STALIN i jevo biesmiertnyj kommunisticzieskij obielisk
            w cientrje
            vielikopjepnoj WARSZAWY!
            Slawa Wam towariszczi!
            • el_matador9 Re: Kiedy zniknie tort stalina? 01.04.06, 21:20
              el_matador9 napisał:

> Da zdravstwujet Vielikij STALIN i jevo biesmiertnyj kommunisticzieskij
              obielisk w cjentrie
              > vielikopjepnoj WARSZAWY!
              > Slawa Wam towariszczi!
              Wokół P.K.i N., jak podaje wczorajszy "Superexpress"(z dnia 31.03.2006)znajduje
              się największa w mieście kolekcja socrealistycznych rzeżb stojących na wolnym
              powietrzu, tytuł artykułu "Superexpressu"
              MURZYN PILNUJE PEKINU!
              Rzeżby stanęły dokładnie pięćdziesiąt lat temu:
              Stoją tam:
              u wejścia głównego od Placu Defilad :
              a)Adam Mickiewicz z "Panem Tadeuszem".
              b)Mikołaj Kopernik z globusem.
              c)od ulicy Marszałkowskiej(w prawym dolnym roku Pałacu):
              - potężna kobieta o Fałdzistej Szacie z Gęsim Piórem.
              - Bosa Baba z łydkami kulturysty i ze Skrzypcami.
              - Umięśniona Baba z książką dla ludu.
              - Kulturystyczna Melpomena tetralna z książką o tejże tematyce.
              d)Umięśniony ROBOTNIK w hutniczych okularach na czole, z ręką opartą o koło
              zębate.
              e)od ulicy Emilii Plater zobaczycie :
              - Młodego Mężczyznę z nagim torsem i ręcznikiem na ramieniu.
              - Bosą Kobietę trzymającą wiązkę zboż i kwiatów z wzorcowego kołchozowego pola
              która dopiero co zeszła z kombajnu.
              - Trzech Mężczyzn - jeden z nich jest w ogrodniczkach i w pelerynie.
              - drugi z mężczyzn jest w podkoszulku.
              f)przy wejściu do Sali Kongesowej znajdziecie :
              - figury Dwóch Azjatów, z książkami, kredą do pisania i z piórem.
              - jeden z nich jest w berecie i w ogrodniczkach i w surducie i trzyma ryzę
              papieru.
              - drugi z nich to KOMSOMOLEC - dzierży grube tomy dzieł Marksa, Engelsa i Lenina
              (knigę Stalina usunięto w latach siedemdziesiątych)
              - figurę MURZYNA W ARABSKIEJ GALABII......
              za Salą Kongresową zobaczycie :
              - muskularną stalinowską Kulomiotkę w kostiumie gimnastycznym.
              - Dwóch Facetów w slipach - jeden z nich z wiosłem, drugi z DYSKIEM gotowym do
              dysko-miotu...
              - trzeci z gołym torsem.

• Gość: gizmo Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 21:40
                Jest też rzeźba przedstawiająca Andrzeja Sawę uprawiającego samogwałt.
                • Gość: socrealista Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.06, 02:46
                  Lewą i prawa stopą, na przemian.
              • Gość: Lili Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.dhcp.mdsn.wi.charter.com 01.04.06, 23:06
                Przynajmniej jest oko na czym zatrzymac. Zobaczcie , jak wyglada sciana
                wschodnia ! Socrealizm mial swoje miejsce w historii sztuki, i traktujmy go,
                jako jeden z etapow. Wiekszosc Polskich artystow wtedy tworzyla w tym duchu.

Dla wszystkich przyjezdzajacych z zagranicy najbardziej atrakcyjny jest
                PKiN !!! , i Starowka !!!! Betonowe wiezowce, maja u siebie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka