andrzej.sawa 28.03.06, 13:07 Ponad 50 lat, chyba wystarczy widoku tego gówna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
d.z Re: Kiedy zniknie tort stalina? 28.03.06, 13:14 andrzej.sawa napisał: > Ponad 50 lat, chyba wystarczy widoku tego gówna. Koszty, koszty, koszty... Nikt przy zdrowych zmysłach się za to nie zabierze, a jak Michael Jackson chciał coś w Warszawie zrobić to został przepędzony i tyle. Można było mu tort shandlować bo drugiego takiego kupca na świecie się nie znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vortex Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.06, 13:41 A ja tam do PeKiNu nic nie mam. Na stale wrosl w krajobraz W-wy. Niech zostanie. To czy zafundowal go wujaszek zza Buga czy zza oceanu nie ma w tej chwili znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
userid Re: Kiedy zniknie tort stalina? 28.03.06, 14:47 d.z napisał: > Koszty, koszty, koszty... > Nikt przy zdrowych zmysłach się za to nie zabierze, a jak Michael Jackson > chciał coś w Warszawie zrobić to został przepędzony i tyle. > Można było mu tort shandlować bo drugiego takiego kupca na świecie się nie > znajdzie. > Za cenę gruntu na którym to stoi można zapewne sfinansować zarówno rozbiórkę PKiN jak i budowę czegoś co bardziej przystoi samemu centrum Stolicy Polski. Niestety, wszelkiego rodzaju kupa staje się pomału symbolem naszego kochanego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolik Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 15:39 Pokaż mi ładniejszą w W-wie, jak to nazywasz kupę ! -------------------------------------- Instytut do walki z kretynami Odpowiedz Link Zgłoś
atak.spawacza [...] 28.03.06, 13:15 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam łukasewicz Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.03.06, 14:03 andrzej.sawa napisał: > Ponad 50 lat, chyba wystarczy widoku tego gówna. To gó.., to chcąc nie chcąc świadectwo polskiego dziedzictwa historycznego, czy kulturowego, jak kto woli. Nie obrażaj miejsca, które dla bardzo wielu stanowi całkiem miłą pocztówkę z przeszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Kiedy zniknie tort stalina? 28.03.06, 14:09 Widzicie ja pomników komunizmu nie lubię,tak jak i "czterech śpiących"na Pradze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vortex Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.06, 14:20 dorob sobie do kazdego z nich jakas ciekawa historie. Np o tym ze marmury ktorymi wylozona jest salal im. A. Mickiewicza w PeKiNie zostaly zakupione z pieniedzy pochodzacych ze sprzedazy surowcow wtornych. Akcja ta zostala rozpropagowana przez bydgoskich harcerzy w 1956 roku. Niestety, nikt nie pomyslal o efekcie ktory wywola. W zwiazku z tym ze w Bydgoszczy w tym roku mleko bylo sprzedawane na wiadra (do konek), oranzada tylko z torebek, harcerzom pozostalo tylko zbieranie butelek po wodce, piwie i winie. Doprowadzilo to do znacznego wzrostu ilosci alkoholikow zyjacych w tych rejonach kraju. Ojcowie owych harcerzy byli po prostu zmuszani do zakupu i konsumpcji wiekszych ilosci tychze napojow. Do tej pory w Bydgoszczy najczestsza przyczyna deformacji umyslowych u dzieci i mlodziezy jest wlasnie wtorny alkoholizm. Co do czterech spiacych to legenda z tym pomnikiem jest rownie ciekawa, ale o tym innym razem... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Kiedy zniknie tort stalina? 28.03.06, 14:33 Fajnie,ale po jaką cholerę wlazłeś na Bydgoszcz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vortex Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.06, 14:34 to przypadek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam ł Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.03.06, 14:37 pewnie z Torunia jesteśmy, co? Odpowiedz Link Zgłoś
sebpl Re: Vortex! 28.03.06, 16:43 umfana napisała: > Opisz historię 4śpiących :o) Historia jest prosta. Pomnik musial byc oddany na czas 22 lipca, a odlew jeszcze nie gotowy. Nie wiele myslac wladze postawily na przeciecie wstegi makiete pomnika z gipsu i styropianu w skali 1:1 (wymieniany nastepnie sukcesywnie na gotowe postacie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vortex Nie calkiem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 17:51 Ludwisarze pracujacy na pomnikiem mieli rzeczywiscie mala obsuwe i musieli siegnac po gipsowe atrapy (po prostu masiadz z ktorego wykonano odlewy nie zdazyl sie jeszcze zahartowac). Ale sama geneza powstania idei pomnika jest bardzo ciekawa. Otoz kazdemu wiadomo ze w kazdej armii swiata znajduja sie w dosc sporej liczbie osobnicy o orientacji homoseksualnej. Oni tez przelewali za nas krew na placu boju. Nikt jednak nie chcial uznac oficjalnie ich wkladu w wyzwolenie Polski spod jarzma hitlerowcow. Wobec tego w glowie ktoregos z nich (nie powiem, bo to tajemnica) powstala dosc skomplikowana alegoria - oto 3 homoseksualistow walczy z wrogiem, podczas gdy ich czterej koledzy spod zamknietych powiek przygladaja sie ich bohaterstwu. I tyle. Ciekawe jest ze do tej pory nikt nie rozgryzl tajemnicy tego pomnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Nie calkiem... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.06, 13:44 Czyli, idąc dalej za alegorią, walczyli ruscy homoseksualisci. Ja bym poszedł dalej: jak widać , dynamicznych jest tylko tych 3 radzieckich żołnierzy. Widać więc, że geje potrafią się bawić, gdy inni podpierają ściany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vortex Re: Nie calkiem... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.06, 13:52 wojna to nie zabawa przyjacielu. Nikt tak jak oni nie nadstawial za nas tylka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gizmo Re: Nie calkiem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 13:54 Z drugiej strony nie robili tego bezinteresownie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vortex Re: Nie calkiem... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.06, 13:57 zawsze trzeba miec odpowiedni wklad ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gizmo Re: Nie calkiem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 14:00 Żeby wyjąć trzeba włozyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vortex Re: Nie calkiem... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.06, 14:08 no to jestesmy w domu. Teraz przy okazji doszlismy do genezy ogolnie przyjetej prawdy " jak to nas ruskie wyru...li" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon PKiN jest o.k. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 15:53 Co do pomników, to nie mogę patrzyć w jakim stanie się znajdują. Jeśli nadal stoją, przypominając nam o historii to zadbajmy o nie. Dotyczy to zarówni pomnika 'czterech śpiących' jak i poległych żołnierzy radzieckich w Parku Skaryszewskim. Ilekroć tamtędy przechodzę wstydzę się władze miasta. Takich 'zadbanych' pomników historii w W-wie jest o wiele więcej. Co do <sawy> to przypadek szczególny. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Legendy, bajki, bajdy... 29.03.06, 12:28 Gość portalu: vortex napisał(a): > dorob sobie do kazdego z nich jakas ciekawa historie. Może jakąś sensowną dla odmiany. > Np o tym ze marmury ktorymi wylozona jest salal im. A. Mickiewicza w PeKiNie zostaly zakupione z > pieniedzy pochodzacych ze sprzedazy surowcow wtornych. Akcja ta zostala > rozpropagowana przez bydgoskich harcerzy w 1956 roku. Przy czym harcerstwo odrodziło się późną jesienią 1956. A PKiN został oddany do użytku w 1955. > pomyslal o efekcie ktory wywola. W zwiazku z tym ze w Bydgoszczy w tym roku > mleko bylo sprzedawane na wiadra (do konek), oranzada tylko z torebek, Oranżada z torebek plastikowych w połowie lat 50-tych. Śmiech na sali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolik Srali muchy będzie wiosna....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 15:43 Srali muchy bedzie wiosna, <sawy> Wisia jest radosna. Oczywiście po przeczytaniu tego tematu. ----------------------------------- Instytut do walki z kretymami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agawoP Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.03.06, 16:01 Andrzeju Sawa, kontynując Twój tok rozumowania można stwierdzić, że jeśli nie lubi się zdrajców z Targowicy to w związku z tym należy wyburzyć np. Łazienki Królewskie z Pałacem na Wodzie bo wybudował je zdrajca z Targowicy. Czyż nie? Odpowiedz Link Zgłoś
userid Re: Kiedy zniknie tort stalina? 28.03.06, 14:40 Gość portalu: adam łukasewicz napisał(a): > To gó.., to chcąc nie chcąc świadectwo polskiego dziedzictwa historycznego, > czy kulturowego, jak kto woli. Nie obrażaj miejsca, które dla bardzo wielu > stanowi całkiem miłą pocztówkę z przeszłości. Polskiego??? Z której strony??? Nie mam nic przeciwko PKiN na pocztówce z PRZESZŁOŚCI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frequentflyer Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: 80.241.130.* 28.03.06, 15:34 userid napisał: > > Polskiego??? Z której strony??? > Nie mam nic przeciwko PKiN na pocztówce z PRZESZŁOŚCI Nie polskiego a światowego - odwal te ozdóbki na gzymsach i masz tę samą wątpliwej jakości poetykę co empire state building, w który radzieccy architekci najwyraźniej zapatrzyli się nieco, tylko postanowili jeszcze bardziej ją udoskonalić. PKiN tedy to właśnie pomost między dwoma imperiami, z których co najmniej dwa sa imperiami zła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolik Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 15:37 Zabanować to coś <andrzej.sawa>. To po pierwsze. Po drugie, pilnuj <sawa> wyglądu swoich Sraczkowic, a do Warszawy wara. PKiN stoi 51 lat i tobie nic do tego. Jest to jeden z debilniejszych tematów na forum. ---------------------------------------------- Instytut do walki z kretynami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madame Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 15:42 Wcale nie uważam, że Pałac jest gównem! Jego widok towarzyszył mojemu dzieciństwu, dorastaniu. Jesst świetnym punktem orientacyjnym - widac go z każdej strony Warszawy. I do tego - ma swój klimat, wygląda bardzo podobnie do amerykańskich "wieżowców" z początku XX-wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolik Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 15:55 <sawa> jest spoecyficznym indywiduum na tym forum i najlepiej na jego posty nie odpowiadać. -------------------------------------------- Instytut do walki z kretynami Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Kiedy zniknie tort stalina? 28.03.06, 16:02 Niestety ja mam inne skojarzenia i mimo tego,że dość długo mieszkałem w Warszawie nie przyzwyczaiłem sie do tego....Cały czas mam nadzieję,że zniknie,tak jak cerkiew z placu Saskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: Kiedy zniknie tort stalina? 28.03.06, 16:08 Nie znoszę tego pakudztwa górującego nad Warszawą. Nie wierzę w taką możliwość, ale byłoby wspaniale gdyby zniknął. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Popularyzator 'Prawda' czyli Organ Komitetu Centralnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 17:08 Pewnie chcielibyście, aby w PKiN urządzić telewizję 'Józef' niedoczekanie. 'Prawda' jest taka, czyli Organ Komitetu Centralnego Radia Maryja www.ojciec-dyrektor.de/------------------------------------ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeszcze raz Re: 'Prawda' czyli Organ Komitetu Centralnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 17:09 www.ojciec-dyrektor.de Odpowiedz Link Zgłoś
wsamrazek Re: Kiedy zniknie tort stalina? 28.03.06, 16:30 A kiedy rozbiorą Malbork, to chyba nie myśmy budowali ??? A na poważnie jak ktoś chce robierać PKiN to niech sam za to płaci. Odpowiedz Link Zgłoś
aliens Re: Kiedy zniknie tort stalina? 28.03.06, 16:50 Proszę bardzo. Zamiast tego postawia na jego miejsce jakąś kolejną szklarnię. Ale zanim coś tam zbudują to się władze miasta zdąża pokłócić o odpowiedni projekt itd itp. A jak już się pogodzą i wybiorą projekt znajdzie się rzesza protestujących, że projekt jest zbyt śmiały lub zbyt prosty. Jak już projekt zostanie zrealizowany powstanie kolejne pokolenie niezadowolonych.... za kolejne 50 lat będą się domagać rozbiórki symbolu IV RP... i tak w kółko. Będziemy rozbierać i budować.... po latach okaże się, że właściwie nie mamy żadnego symbolu. Potrafimy tylko narzekać, wyrzekać się swojej historii i burzyć. Ale już trudno coś stworzyć nawet na podwalinach i symbolach PRL. Co mamy zrobić?? Zrównać wszystko co powstało po 1945? Tak się nie da. Dlaczego nie spojrzymy w przyszłość. Tylko cały czas rozliczamy się z przeszłością? A nie drażnią Cię osiedla wielkopłytowe? Chyba lepiej się nimi zająć niż PkiN chociażby zwg na bezpieczeństwo mieszkańców. Co masz do cerkwi?? Bo nie rozumiem. To może jeszcze zburzyć miejsca kultu muzułmanów i żydów? Ja bym postulował za rozbiórką Świątyni Opaczność Bożej! Póki czas. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Kiedy zniknie tort stalina? 28.03.06, 17:04 Mnie chodzi o dominujące symbole,jest ich wbrew pozorom niewiele,a poza tym tort zdaniem chyba większości architektów jest byle jaki. Chyba to jednak trochę nie tak,że w stolicy Polski tak jest widoczny symbol sowieckiej okupacji. Odpowiedz Link Zgłoś
defor Co ty sawa powiesz ? 28.03.06, 17:23 Masz pojecie o architekturze, jak biskup o weterynarii. Z architektonicznego punktu widzenia ( opinia wielu wspaniałych znawców tematu) PKiN jest bryłą niemal doskonałą. Nie będę Ci tłumaczył na czym doskonałość tej budowli polega, ponieważ i tak tego nie zrozumiesz. Bądź łaskaw powstrzymać się od dalszej autokompromitacji. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Co ty sawa powiesz ? 28.03.06, 17:32 Widzisz ja pamiętam opinie,że to bzdet,ale statystyką wypowiedzi się nie zajmowałem i być może masz rację,że większość ma inne zdanie.W tzw.artystycznych dziedzinach nie ma matematycznego dowodu piękna/nie mówię o złotym podziale/. Odpowiedz Link Zgłoś
defor Re: Co ty sawa powiesz ? 28.03.06, 17:39 Wisz co ? Ja pamiętam czasy kiedy PKiN jeszcze nie było i kiedy jeszcze nie wiadomo było czy kiedykolwiek będzie nasza Polska. Nie obrażaj więc ludzi w moim wieku nieprzemyślanymi takimi tematami. Zanim zabierzesz się za coś, to najpierw trochę sam poczytaj --->>> www.pkin.pl/ ------------------------------------------ Nie ma nic gorszego jak niewiedza. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Co ty sawa powiesz ? 28.03.06, 17:52 Może trochę więcej logiki,czy postulowanie usunięcia symbolu okupacji sowieckiej obraża porządnych ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Jaka by była W-wa bez Pałacu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 18:09 To i ja się wtrącę, urodziłem się w Polsce i dla mnie Pałac Kultury i Nauki nie jest żadnym symbolem jakiejś okupacji. Może jest takim symbolem u kogoś kto ma zniewoliny umysł. Chodziłem tam na różne zajecia i na pływałnię. Kojarzy mi sie jedynie ze wszystkim co dobre. Tam rozwijałem swoje zainteresowania i zdobywałem wiedzą. Nie wyobrażam sobie Warszawy bez Pałacu Kultury. I co ? Zburzyć PKiN a na to miejsce postawić Media Markt, czy inne pudło ? Zastanów się trochę. Popatrz na teraźniejsze tandetne budowle. Tobie się pewnie one podobają, a mnie nie. Kwestia poczucie estetyki i gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Jaka by była W-wa bez Pałacu. 28.03.06, 19:24 No i jest problem świadomości.Sam piszesz,że urodziłeś się w Polsce,a więc w kraju,który ma historię,o której rozmawiamy. Niedawno była rocznica akcji pod Arsenałem.Słyszałeś co to było?Chcesz czy nie ale Naród,Państwo czyli w naszym wypadku Polska to coś co wyrasta historii.Torcik dla mojego pokolenia i moich rodziców i ludzi ogólnie mówiąc starszych jest symbolem zniewolenia Polski i po to został zbudowany.Wiesz jaką ma nazwę w kamieniu/pod neonem/?Niestety masz rację,że są młodsze,tandetne budowle. Znajdź sobie zdjęcia Placu saskiego z czasów w okolicach I Wojny.Tam stała cerkiew - symbol władzu carskiej i dlatego została rozebrana,a plac nazwano imieniem Marszałka Piłsudskiego. Torcik to to damo i żałuję,że nie spotkał go ten sam los.Popatrz na zdjęcia kamienic,w znacznej części odbudowanych po II Wojnie,a zburzonych,żeby postawić toto. Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: Jaka by była W-wa bez Pałacu. 29.03.06, 07:23 Gość portalu: Roman napisał(a): > I co ? Zburzyć PKiN a na to miejsce postawić Media Markt, czy inne pudło ? Dlaczego zakładasz, że miałby tam powstać "kupiecki" koszmarek? Przykładów dobrej architektury jest dużo. A Warszawa tylko by na tym zyskała, pozbywając się tego paskudztwa. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalaena1977 Re: Jaka by była W-wa bez Pałacu. 02.04.06, 00:26 jhbsk napisała: > Przykładów > dobrej architektury jest dużo. A Warszawa tylko by na tym zyskała, pozbywając > się tego paskudztwa. czy znasz jakiś przykład tej architektury po 1990 w Warszawie. Tj. chodzi mi o taki, który nie wyglądałby jak akwarium ? Bo jedno akwarium mogło być interesujące (gdyby jeszcze je regularnie myli) ale całe centrum ? Może to moja subiektywna opinia, ale nie cierpię tego stylu szkło + marmur - zimne, niefunkcjonalne, małe, powolne, ale przeszklone windy brrr. Miałam okazję uczyć się w dwóch takich budynkach - WPiA na Lipowej i SN na Placu Krasińskich i oceniam je jak najgorzej, przede wszystkim pod względem funkcjonalności (ale i estetyki). Zwłaszcza w porównaniu ze starym wydziałem prawa na Krakowskim Przedmieściu i sądem na Solidarności (w pierwotnej wersji). PKiN przynajmniej jest inny i przez to interesujący Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Kiedy zniknie tort stalina? 28.03.06, 17:17 Nic nie mam do cerkwii,o której pisałem,bo jej już 80 lat nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
umfana Re: Kiedy zniknie tort stalina? 28.03.06, 19:23 Kiedyś broniłam tego pajaca ale już wydoroślałam... To symbol upodlenia polskiego narodu przez stalinizm! Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Kiedy zniknie tort stalina? 28.03.06, 19:46 Wiesz bardziej podoba mi się określenie "zniewolenia",bo jednak nie wszystkich "upodlili". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gizmo Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 19:48 Sawa, zacznij porządki od swojej wioski. Zniknij tam coś. Przystanek PKS-u albo sklep GS-u. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Kiedy zniknie tort stalina? 28.03.06, 19:56 Widzisz "wieś" pod nazwą Warszawa jest stolicą mojego kraju i dlatego zależy mi na jej wyglądzie,a poza tym moje miasto jest starsze od Warszawy i nie mam na jego tle kompleksów. Ty widać masz,bo zachowujesz się jak Warszawiak z Grójca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gizmo [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 20:18 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realny Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 20:04 A wiesz przypadkiem ilu ludzi dzięki istnieniu PKiN ma pracę ? Co w zamian tym tysiącom zaproponujesz ? Nie ośmieszaj się dalej, bo w PKiN pracuje co najmniej kilkadziesiąt osób, które będą Ci 'bardzo wdzięczne' przejawiany za zapał do zburzenia PKiN , a dla których ustalenie Twojego azymytu to 10-20 sekund. Pochodzisz ze zbiory liczbowego którego dome4ną jest burzenie wszystkiego co stoi i się rusza. Może byś tak ze swoją opcją choć raz w życiu coś pożytecznego zbudował ? Burzyć to nie sztuka. Burzyć każdy potrafi, a wandale się w tym lubują. Neron spalił nawet Rzym, bo miał dziwne skojarzenia i mu się nie podobał, ale przynajmniej miał jakąś wizję. Ty jej nie masz. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Kiedy zniknie tort stalina? 28.03.06, 20:09 Niestety populistyczna demagogia w Twoim wykonaniu to nie jest płaszczyzna do dyskusji.Przykro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realny Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 20:18 To raczej ty populizmem tutaj zajeżdzasz. Kogo dzisiaj obchodzi kto wybudował PKiN i z czym akurat tobie się om kojarzy ? Umrzesz i po kłopocie, już się kojarzył ci z ZSRR nie będzie. Człowieku nastapiła zmiana pokoleniwa. Lidzie odchodzą do piachu, młode pololenia nie pamiętają i nie chcą pamiętać zacietrzewienia, złości i nienawiści. Stoi Pałac, ludzie tam pracują kooperanci też mają pracę a ty powiadasz że to jesat demagogia. A ty tylko zburzyć, to twoim zdaniem jest co ? BNie kretynizm ? Weź się człeku i dobrze zastanów jak coś w przyszłości napiszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gizmo Sawa, [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 20:24 Ty [...] [...]. Czy nie mógłbyś wreszcie zająć się problemami swojej [...] wioski. Na pewno jest ich [...] dużo. Prund by się przydało załatwić, dzieciaki z gołymi dupami po mrozie latają, menu przydałoby się zmienić z kory brzozowej na siano. To kochanieńki przestań już sobie zawracać głowę miejskimi budynkami. Martw się o swoje ziemianki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Sawa, [...] IP: *.acn.waw.pl 28.03.06, 21:05 popieram i ze swej strony pragne wyrazic zachwyt na umfana z powodow wiadomo jakich Odpowiedz Link Zgłoś
siara66 Bracia Polacy! 28.03.06, 23:57 Ech, ta sarmacko-ułańsko-republikańska swawola.. Panowie bracia! Spokojnie Spokojnie!! Bez inwektyw wzajemnych proszę, widzicie panowie pomiędzy animozje to spotkać się naocznie i czołem o czoło argumenty ekspediować. Bracia polacy, słowo polubowne się tu narzuca i postarajmy się je odkryć, ot co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yorryk Są wierszyki o Pałacu? IP: *.acn.waw.pl 29.03.06, 07:18 Proszę się podzielić :) Tymczasem zapraszam na swój: yorryk.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Są wierszyki o Pałacu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 09:06 Jeśli piszesz że są, to z przyzwoitości powinienieś zaprezentować choć jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yorryk Re: Są wierszyki o Pałacu? IP: *.acn.waw.pl 29.03.06, 09:21 No i doszło do tego że z kropką dyskutuję. Gość portalu: . napisał(a): > Jeśli piszesz że są, > to z przyzwoitości powinienieś zaprezentować choć jeden. Po pierwsze, nie piszę że są, ja pytam czy są. Można to rozpoznać po znaku zapytania na końcu zdania. Znak zapytania to jeden ze znaków przestankowych. Po drugie, w linku który podaję przypadkiem akurat JEST wierszyk o Pałacu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kis Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 09:09 czepnijcie sie tych potworow kote sa teraz stawiane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kis Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 09:14 A może zburzyć Paryżowi wieże Eifla?, to przeciez tez kupa złomu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yorryk Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.acn.waw.pl 29.03.06, 09:23 >Gość portalu: kis napisał(a): > A może zburzyć Paryżowi wieże Eifla?, to przeciez tez kupa złomu. Jak tylko Francja otworzy rynek pracy to następnego dnia polscy złomiarze rozbiorą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 09:51 Gość portalu: yorryk napisał(a): kis napisał(a): > A może zburzyć Paryżowi wieże Eifla?, to przeciez tez kupa złomu. > Jak tylko Francja otworzy rynek pracy to następnego dnia polscy złomiarze >rozbiorą. --------------------------------------------------- Od Polaków, delikatnie rzecz ujmując proszę się odwalić. Tym razem jak zauważyłeś napisałem proszę. PS. Sam pewnie masz takie ciągaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyzio Smutne, ale niektórym zawsze się kojarzy ... IP: *.starnettelecom.pl 29.03.06, 10:37 jednym wszystko z d*pą a innym wszystko z komunizmem. I jesli taki delikwent dzieli wszystkie zdania i opinie na własne i błędne to niestety (stety ?) jest niereformowalny. Smutne tylko, że zakłada,iż wszelkie jego "izmy" zajmują też i resztę ludności, która w przeważającej większości traktuje "pekin" jako jeden z symboli Warszawy nie dorabiając do tego ideologii. Wiekszość racjonalnie myślących zaś widzi ile biur i instytucji mieści się w tym budynku oraz ma pełną świadomość (podbudowaną minionymi 17 latami), że jesliby doszło do zburzenia PKiN to może i to by się udało, ale zbudowanie coś na tym miejscu trwało by jakieś 100~150 lat. Taka prawda. Howgh !!! Odpowiedz Link Zgłoś
hrunio Re: Smutne, ale niektórym zawsze się kojarzy ... 29.03.06, 14:07 Gość portalu: Dyzio napisał(a): > ...zbudowanie coś na tym miejscu trwało by jakieś 100~150 lat. Taka prawda. Howgh !!! Nie przesadzaj, tyle to PiS nie porządzi, mam nadzieję. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Co ma piernik do kanalizacji? 29.03.06, 18:16 hrunio napisał: > Gość portalu: Dyzio napisał(a): > > > ...zbudowanie coś na tym miejscu trwało by jakieś 100~150 lat. Taka prawd > a. > Howgh !!! > > Nie przesadzaj, tyle to PiS nie porządzi, mam nadzieję. W 1991 roku zbudowano rury. Kto wtedy rządził, PiS? Zbudowano je na trzy lata, potem miała powstać docelowa zabudowa. Kto rządził Warszawą w roku 1994? PiS? I potem przez cały czas kto rządził? PiS? PiS-korski chyba... Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Spójrzmy prawdzie w oczy: wrósł w krajobraz 29.03.06, 12:34 Powiadają, że Stalin dał Bierutowi do wyboru metro lub PKiN i Bierut wolał PKiN. Jeśliby tak było, mamy jeden powód więcej, żeby nie lubić Bieruta, no ale stało się. PKiN jaki jest, taki jest, ale wrósł w pejzaż tak, że myśląc o Warszawie przedwojennej, z trudem uzmysławiam sobie, że nie było w niej Pekinu. I daremnie próbuję wyobrazić sobie budynek - symbol Warszawy inny niż Pekin. Pomysły jego wyburzenia czy osłonięcia lasem wieżowców (jakby i bez wieżowców było za mało korków i za dużo miejsc do parkowania) wydają mi się śmieszne. Owszem, odbudować paropiętrową zabudowę okolicznych ulic - jak najbardziej, ale żeby w środku dalej Pałac, z dostatecznie dużym placem (parkiem?) dookoła. Wyburzyć? I co na to miejsce, pięćset dwudziesty siódma nieudolna podróbka Manhattanu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gizmo Re: Spójrzmy prawdzie w oczy: wrósł w krajobraz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 12:39 W imieniu administracji mam do wpisujących się prośbę: umieszczajcie w sygnaturce wasze preferencje polityczne. To ułatwi wycinanie wpisów zwolenników PiS-u. Jednocześnie jeśli zadeklarujecie sympatię do PO będziecie mogli łamać netykietę bezkarnie w każdej literze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gizmo Re: A tak konkretnie to o co Ci chodzi? n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 12:50 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=619&w=38529717&a=38671156 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borewicz0f12 Re: A tak konkretnie to o co Ci chodzi? n/t IP: 212.160.138.* 30.03.06, 11:06 nice one gizmo!! Odpowiedz Link Zgłoś
dzien_doberek Re: Spójrzmy prawdzie w oczy: wrósł w krajobraz 29.03.06, 14:32 Palac Kultury jest symbolem Warszawy, nie wazne kto go budowal, tylko jaki jest. Ktos, kto chce burzyc symbole od lat ksztaltowane jest niedojrzaly i z czasem zmieni zdanie, wydaje mi sie. Jest sporo pustych terenow, blaszakow, niepotrzebnych hal ktore trzeba dawno wyburzyc pod nowa zabudowe. O tym trzeba dyskutowac. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Spójrzmy prawdzie w oczy: wrósł w krajobraz 29.03.06, 15:50 No fajnie napisane symbol Warszawy.No to właśnie dlatego należy taki torcik usunąć. Dla mnie uczciwym i jak inaczej nazwać symbolem Warszawy,szczególnie XX wieku jest Syrenka,a dlaczego?To albo wiesz kto,co i jak,albo poczytaj sobie.Jeżeli piszesz o symbolach to historii tego symbolu nie będę Ciebie uczył. Odpowiedz Link Zgłoś
dzien_doberek Re: Spójrzmy prawdzie w oczy: wrósł w krajobraz 29.03.06, 15:59 Przyjrzyj sie, jakie widokowki sprzedaja dla turystow. Wsrod nich ujrzales tylko Syrenke, popatrz jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Spójrzmy prawdzie w oczy: wrósł w krajobraz 29.03.06, 16:13 No a Ty widzisz tylko Pałac Kultury i Nauki im.Józefa Stalina.Ale wzrok Odpowiedz Link Zgłoś
dzien_doberek Re: Spójrzmy prawdzie w oczy: wrósł w krajobraz 29.03.06, 20:17 Ja szanuje wszystkie symbole i do Syrenki nic nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: Spójrzmy prawdzie w oczy: wrósł w krajobraz 29.03.06, 15:54 Dziękuję za taki symbol. Może jeszcze podkreślić na fasadzie od strony Marszałkowskiej "im. Józefa Stalina"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Serhij Spójrzmy prawdzie w oczy:jak pomniki Lenina na Bia IP: *.aster.pl 29.03.06, 20:10 Białorusi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 15:42 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Sciac iglice, obsadzic bluszczem. 29.03.06, 16:08 Jak zarosnie, bedzie sie prezentowal jeszcze piekniej, bedzie najwieksza ekologiczno-zielona budowla na swiecie i wtedy bede z niego w pelni dumny. PS. Sciecie iglicy jest niezbedne w celu ujednolicenia go z klasykami z USA. Odpowiedz Link Zgłoś
umfana To jest myśl 29.03.06, 16:12 warzaw_bike_killerz napisał: > Jak zarosnie, bedzie sie prezentowal jeszcze piekniej, bedzie najwieksza > ekologiczno-zielona budowla na swiecie i wtedy bede z niego w pelni dumny. > > PS. Sciecie iglicy jest niezbedne w celu ujednolicenia go z klasykami z USA. Warzaw jesteś genialny! Supcio wyglądałby pajac :o))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yorryk Re: Sciac iglice, obsadzic bluszczem. IP: *.acn.waw.pl 29.03.06, 20:32 Mam lepszy pomysł: załozyc na iglicę czapke blazenska ale taka aby dzwoneczki wisialy z metr nad ziemia i kazdy mogl sobie podzwonic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szmakos Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.net-serwis.pl 29.03.06, 21:54 Budulec przetrwa pewnie i 200 lat albo lepiej. Jedno jest dla mnie pewne: kiedyś zniknie na pewno. Jednak na pewno nie za naszego pokolenia. Poza tym nie ma woli politycznej do jego zniszczenia. Cała nadzieja zostaje w procesach naturalnych.Przyroda wie lepiej.pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
dzien_doberek Re: Kiedy zniknie tort stalina? 29.03.06, 23:08 Nic nie jest wieczne ;) Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Kiedy zniknie tort stalina? 29.03.06, 23:09 Ale podobno powinniśmy myśleć.To,że toto stoi jeszcze, jest dowodem na głupotę władz Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
dzien_doberek Re: Kiedy zniknie tort stalina? 29.03.06, 23:43 Trzeba wiecej budowac i stwarzac nowych symboli, niech konkuruja miedzy soba i odsuna tzw. "tort" na dalszy plan. Burzyc jest latwo, ciezej z odbudowaniem. Emocjonalne podejscie to podejscie ludzi niezrownowazonych psychicznie niestety.. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Kiedy zniknie tort stalina? 29.03.06, 23:51 Ale ja naprawdę nic nie pisałem o Twoim niezrównoważeniu psychicznym,a może Ty nie do mnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gizmo Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 23:52 A usłyszałeś kiedyś od lekarza, że jest lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley A gdyby Bierut wybrał metro... 30.03.06, 01:12 ...i zamiast PeKiNu dostalibyśmy od Stalina metro, to co? DOmagałbyś się, żeby je zasypać? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa [...] 30.03.06, 01:37 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lotexx Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 11:11 Sawa, ty byłeś w Warszawie, ale na wycieczce szkolnej 30 lat temu. Nie masz zielonego pojecia czego mieszkańcy Stolicy chcą, a czego nie. Zajmij się lepiej swoim terenem. A jeszcze byłoby lepiej gdybyś przeniósł się na regionalne forum właściwe twojemu miejscu zamieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gizmo Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 11:18 To było 55 lat temu. Sawa był w SP. Ale w Warszawie był bardzo krótko. Usunięto go za matołectwo. Zamiast budować rozbierał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.unknown.uunet.be 30.03.06, 12:13 Oj Sawa, Sawa.... moze bys wolal na tym miejscu cos rownie tandetnego jak to nowe cos na placu teatralnym? Byles kiedys w srodku w palacu? mnie sie podoba. w ogole nie mam zadnych skojarzen z upodleniem, ponizaniem itp itd. Masz chyba jakies niezaleczone kompleksy. A co ciekawe, widzialem reakcje na palac bardzo wielu osob z zagranicy i co ciekawe, prawie wszyscy sie palacem zachwycali... Potrafisz to zrozumiec, Sawa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaciekawiony Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.aster.pl 30.03.06, 14:16 Jak ktoś zechce go zjeść... Poza tym Pałac Kultury czy ktoś chce czy nie jest już symbolem miasta jak Wieża Eiffela w Paryżu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lili Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.dhcp.mdsn.wi.charter.com 31.03.06, 01:11 Wieze Eiffela, tez niektorzy chcieli zdemontowac, bo brzydka. Malo jest budowli, tak solidnych jak PKiN. Przynajmniej jest na czym oko zatrzymac. Chcecie tam widziec ustawione rowne, betonowe klocki???? PKiN jest swiadectwem naszej historii, czasu sie nie cofnie.... Najgorsi sa tacy, co to chca modelowac historie na wlasne potrzeby. Odczepcie sie od PKiN !!!!!!! Ci co chca burzyc PKiN, niech sie zloza na to . Zobaczymy ile uzbieraja pieniedzy. Burzyc, burzyc!... kto za to zaplaci !? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Kiedy zniknie tort stalina? 31.03.06, 01:14 Cały czas piszę o jakości moralnej tego symbolu i dlatego toto mi się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lili Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.dhcp.mdsn.wi.charter.com 31.03.06, 05:18 Podchodze do sprawy czysto ekonomicznie. PKiN jest wart miliony dolarow. Jest tez swiadectwem minionej epoki.....bylo, i sie skonczylo.... Nie popadajmy z jednej skrajnosci w druga. Nie marnujmy pieniedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gizmo Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 09:12 Widzisz, Sawa, jakbym miał pisać o twojej jakości moralnej, to bym dużo nie napisał. W ogóle nie musiałbym komputera uruchamiać. Odpowiedz Link Zgłoś
el_matador9 Re: Kiedy zniknie tort stalina? 31.03.06, 10:07 Da zdravstwujet Vielikij STALIN i jevo biesmiertnyj kommunisticzieskij obielisk w cientrje vielikopjepnoj WARSZAWY! Slawa Wam towariszczi! Odpowiedz Link Zgłoś
el_matador9 Re: Kiedy zniknie tort stalina? 01.04.06, 21:20 el_matador9 napisał: > Da zdravstwujet Vielikij STALIN i jevo biesmiertnyj kommunisticzieskij obielisk w cjentrie > vielikopjepnoj WARSZAWY! > Slawa Wam towariszczi! Wokół P.K.i N., jak podaje wczorajszy "Superexpress"(z dnia 31.03.2006)znajduje się największa w mieście kolekcja socrealistycznych rzeżb stojących na wolnym powietrzu, tytuł artykułu "Superexpressu" MURZYN PILNUJE PEKINU! Rzeżby stanęły dokładnie pięćdziesiąt lat temu: Stoją tam: u wejścia głównego od Placu Defilad : a)Adam Mickiewicz z "Panem Tadeuszem". b)Mikołaj Kopernik z globusem. c)od ulicy Marszałkowskiej(w prawym dolnym roku Pałacu): - potężna kobieta o Fałdzistej Szacie z Gęsim Piórem. - Bosa Baba z łydkami kulturysty i ze Skrzypcami. - Umięśniona Baba z książką dla ludu. - Kulturystyczna Melpomena tetralna z książką o tejże tematyce. d)Umięśniony ROBOTNIK w hutniczych okularach na czole, z ręką opartą o koło zębate. e)od ulicy Emilii Plater zobaczycie : - Młodego Mężczyznę z nagim torsem i ręcznikiem na ramieniu. - Bosą Kobietę trzymającą wiązkę zboż i kwiatów z wzorcowego kołchozowego pola która dopiero co zeszła z kombajnu. - Trzech Mężczyzn - jeden z nich jest w ogrodniczkach i w pelerynie. - drugi z mężczyzn jest w podkoszulku. f)przy wejściu do Sali Kongesowej znajdziecie : - figury Dwóch Azjatów, z książkami, kredą do pisania i z piórem. - jeden z nich jest w berecie i w ogrodniczkach i w surducie i trzyma ryzę papieru. - drugi z nich to KOMSOMOLEC - dzierży grube tomy dzieł Marksa, Engelsa i Lenina (knigę Stalina usunięto w latach siedemdziesiątych) - figurę MURZYNA W ARABSKIEJ GALABII...... za Salą Kongresową zobaczycie : - muskularną stalinowską Kulomiotkę w kostiumie gimnastycznym. - Dwóch Facetów w slipach - jeden z nich z wiosłem, drugi z DYSKIEM gotowym do dysko-miotu... - trzeci z gołym torsem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gizmo Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 21:40 Jest też rzeźba przedstawiająca Andrzeja Sawę uprawiającego samogwałt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: socrealista Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.06, 02:46 Lewą i prawa stopą, na przemian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lili Re: Kiedy zniknie tort stalina? IP: *.dhcp.mdsn.wi.charter.com 01.04.06, 23:06 Przynajmniej jest oko na czym zatrzymac. Zobaczcie , jak wyglada sciana wschodnia ! Socrealizm mial swoje miejsce w historii sztuki, i traktujmy go, jako jeden z etapow. Wiekszosc Polskich artystow wtedy tworzyla w tym duchu. Dla wszystkich przyjezdzajacych z zagranicy najbardziej atrakcyjny jest PKiN !!! , i Starowka !!!! Betonowe wiezowce, maja u siebie. Odpowiedz Link Zgłoś