Dodaj do ulubionych

przejscie w kierunku BLUE CITY

21.04.06, 16:37
wczorajsze glosowanie nad nie przekazaniem wszystkim mieszkancom klucza do
przejscia na zewnatrz budynku od strony BLUE CITY, a jedynie mieszkancom z
klatek nr IV i V (przeszlo glosowaniem aby nie przekazywac wszystkim)
pokazuje wg mnie ze nawet w tak drobnych sprawach wiekszosc demokratyczna
kieruje sie jakims swoim partykularnym interesem, a nie kieruje sie
rozsadnymi rozwiazaniami dla wszystkich mieszkancow. Czemu ktos z klatki nr 2
ma biegac do BLUE CITY na okolo? A propozycja z dodatkowa bramka na klucz
przy obecnej bramie p.poz to kolejne trzecie wejscie na nasz teren a wiec
zmniejszenie bezpieczenstwa osiedla, dodatkowe koszty przerobienia bramy na
bramke no i problemy zima z dojsciem przez zasypana sniegiem droga p.poz.
Moim zdaniem sprawe mozna bylo zalatwic prosciej udostepniajac WSZYSTKIM
mieszkancom klucz do drugich drzwi. Ciekaw jestem szerszej opinii w tej
sprawie. Byc moze nalezaloby sprawe ponownie przedyskutowac z Zarzadem.
Zapewne wniosek zostanie przez Zarzad zrealizowany, ale docelowo owe klucze
do obydwu wyjsc zewnetrznych nalezaloby jednak dostarczyc wszystkim
mieszkancom. pozdrawiam, Andrzej
Obserwuj wątek
    • jaonna Re: przejscie w kierunku BLUE CITY 21.04.06, 17:15
      zgadzam sie z Andrzejem
      udostepnienie wszystkim mozliwosci przechodzenia tym wejsciem nie naraziloby
      przeciez mieszkancow klatek 4 i 5 ani na zadne straty, ani tez dodatkowe koszty.
      Pozdrawiam
      Asia
      • nowakaga5 Re: przejscie w kierunku BLUE CITY 21.04.06, 17:59
        Ja też się zgadzam.
        Chciałabym usłyszeć choć jeden rozsądny powód, dla którego nie mielibyśmy
        dostać klucza do przejścia. Na zebraniu nie usłyszałam go.
        Mieszkańcy IV i V klatki mówili coś o bezpieczeństwie... Po zrobieniu trzeciego
        przejścia na pewno będą bardziej bezpieczni!!! Mam nadzieję, że nowa furtka
        będzie jeszcze głośniej walić, niż ta koło ochrony.
        Z chęcią odebrałabym mieszkańcom IV i V klatki klucz od istniejącej furtki.
        Niech korzystają sobie ze SWOJEGO przejścia.
        • kaja888 Re: przejscie w kierunku BLUE CITY 21.04.06, 19:58
          I tu wlasnie wychodzi problem głosowań "pseudo-większościowych". Dla mnie
          osobiscie, takie stawianie sprawy jest zdecydowanym nadużyciem i paradoksem:
          - będąc mieszkańcami tego samego osiedla a własciwie budynku(!!!) lokatorzy
          klatek I, II i III nie mają możliwości korzystania ze wszystkich dostępnych
          dróg wyjscia, podczas gdy "uprzywiliowana" częsc mieszkanców (klatki IV, V) ma
          w niczym nieograniczony dostęp do wszystkich. Notabene, na forum jest wątek
          dotyczacy propozycji obciążenia WSZYSTKICH mieszkanców podwyższonym czynszem
          aby poprawić widoczek meiszkańcom własnie klatek IV i V na "zdegradowany" teren
          po parkingu samochodowym.
    • andrzejddd1 Re: przejscie w kierunku BLUE CITY 24.04.06, 08:42
      Zastanawiam sie czy zgodnie z paragrafem 25 Statutu Spoldzielni Merkury ("prawo
      wlasnosci do lokalu uprawnia do ... wspolkorzystania z nieruchomosci wspolnych
      zgodnie z ich przeznaczeniem") nie wskazuje na to iz WSZYSCY mieszkancy
      nieruchomosci BW3 maja prawo do korzystania z obydwu przejsc zewnetrznych (a
      wiec i tych przy klatce nr 4 i 5) oraz z obydwu smietnikow. W takim przypadku
      glosowania wnioskow ws kluczy oraz w nastepstwie ws bramki przy drodze p.poz
      bylyby oparte na niepelnej informacji ze strony pracownikow administracji.
      Prosze o komentarz jesli ktos z Was dokladniej przeanalizuje zapis Statutu i
      umowy notarialnej
      Andrzej
      • jarekd5 Re: przejscie w kierunku BLUE CITY 25.04.06, 08:23
        Komentując wypowiedź andrzeja dot. 25 paragrafu Statutu proponuje oprotestować
        wynik głosowania powołując się na w/w paragraf. Klucze do przejścia przy
        klatkach 4 i 5 należą się wszystkim mieszkańcom.

J.D.
        • nowakaga5 Re: przejscie w kierunku BLUE CITY 27.04.06, 16:13
          Czy ktoś może podjął jakieś dlasze działania a sprawie przejścia?
        • chojrak12 Re: przejscie w kierunku BLUE CITY 07.06.06, 10:56
          Klucz do furtki w kierunku Blue City zdecydowanie należy się wszystkim
          mieszkańcom. W końcu jest to element wspólnej infrastruktury za którą wszyscy
          zapłaciliśmy. Jedyną drogą na pozbawienie niektórych mieszkańców prawa do
          korzystania z furtki jest ich dobrowolne zrzeczenie się go.
          Natomiast co do najmu powierzchni pozostałej po byłym parkingu, to nie mam nic
          przeciwko temu aby chęti ją wynajęli na własny koszt.

Pozdrawiam wszystkich sąsiadów bez względu na klatkę, w której mieszkają.
    • bramborek11 Re: przejscie w kierunku BLUE CITY 19.05.06, 11:27
      witam serdecznie współlokatorów,
      przeczytałam kilka watków na tym forum i z większością poruszanych problemów
      zgadzam się-okazuje się ze mam takie same odczucia i bolączki dot. np klucza do
      drzwi tylko dla wybranych.
      Mialam niedawno okazję być w siedzibie spóldzielni i po rozmowie min na ten
      temat chce podzielić się wrażeniami:
      zarząd jest bardzo niechętny udostepnieniem kluczy do tego wyjścia-podobno
      pierwotnie nie było go w planach i padają agumenty że właściciele niektórych
      mieszkań w tej cześci budynku ucierpieliby na skutek dodatkowych uciązliwości
      ze strony mieszkańców klatki I,II i III. Widać mają dużą siłę przebicia...
      Także, pewnie powstanie dodatkowa furtka, bo odnosze wrażenieni że nie liczą
      się pieniądze ,ale inne racje.
      Jeszcze słyszałam jeden "śmieszy" argument-bo z klatki IV i V nie zamykają
      drzwi do swoich klatek, więc drzwi na Blue City mają byc zamkniete dla
      pozostałych ( dla "bezpieczeństwa" tych którzy sami o nie nie dbają)
      • arysiek Re: przejscie w kierunku BLUE CITY 19.05.06, 12:51
        Witam serdecznie sasiadow,
        osobiscie pomysl stworzenia dodatkowej futki z wyjsciem na Blue City uwazam za
        jakies nieporozumienie / mieszkam w kl. I/.
        Po co inwestowac w dodatkowe wyjscie skoro jedno juz jest, to jakis obsurd !!!
        Skad taki duzy opor ze strony Spoldzielni, nie rozumiem tego zupelnie.

A propos, zauwazylem wlasnie ze nasze ogrodzenie juz stoi ..... ciekawe jak
        Merkury rozwiaze problem wjazdu na teren dla tych ktorzy nie maja wykupionych
        miejsc garazowych ,a co za tym idzie pilotow ktorymi mogliby otworzyc
        nowopowstala brame. Bedzie rowniez jakis podzial na "lepszych" i "gorszych"
        Pozdrawiam,
        Ryszard
        • kajduk Re: przejscie w kierunku BLUE CITY 19.05.06, 12:55
          Wyadawało mi sie że wszyscy zainteresowani maja kupione miejsca parkingowe :?
          • arysiek Re: przejscie w kierunku BLUE CITY 19.05.06, 14:29
            Sa osoby ktore wykupily po dwa miejsca garazowe, a nie wydaje mi zeby bylo
            planowych ich wiecej niz mieszkan. Po drugie mozna przeciez miec zawsze dwa
            samochody, a miejsce jedno ... i juz jest problem....... i bedzie problem.
            Po trzecie pozostaje jeszcze kwestia naszych gosci, ktorzy tez beda chcieli
            gdzies zaparkowac.
            Moim zdaniem wyjscie jest jedno ... brama jest zamykana tylko na noc 22.00-6.00.
            • nikowinka Re: przejscie w kierunku BLUE CITY 19.05.06, 14:55
              Ale to sie kłóci z ideą 'osiedla zamknietego' i z pewnościa wielu osobom sie
              takie rozwiazanie nie spodoba o czym była juz mowa w jakims wątku.
            • kajduk Re: przejscie w kierunku BLUE CITY 19.05.06, 15:00
              Fakt moze tak być.
              Na końcu drogi dojazdowej do garaży maja być miejsca parkingowe, jak się dobrze
              rozmieści to może wejdzie 6. Natomiast z tego co wiem, nie są przewidziane
              miejsca postojowe wzdłóż krawężnika tak jak stoją samochody teraz. Po za tym ci
              co maja okna od Drawskiej nie będą raczej chcieli parkingu pod oknami. W ramach
              budowy drogi na naszym odcinku BW ma powstać ok 25 miejsc parkingowych. Jeżeli
              natomiast będziemy zostawiać brame otwartą na dzień, prawdopodobieństwo wejścia
              osoby niepowołanej np. przez otwarty w tym czasie garaż jest raczej duże.
              Pzdr,
      • nikowinka Re: przejscie w kierunku BLUE CITY 19.05.06, 13:09
        Fakt, że często drzwi do klatek są otwarte ale to problem calego budynku a nie
        tylko jednej klatki. Pewnie wystarczyłoby spowodować aby drzwi sie nie blokowały
        przy ich pełnym rozwarciu, tylko swobodnie zamykały. I własnie tu powinna
        spółdzielnia skierować swój zapał do pracy zamiast uszczęsliwiać nas nową
        furtką. A przy okazji naprawić zapadający się chodnik na wysokości biura
        rachunkowego.
        • nowakaga5 Re: przejscie w kierunku BLUE CITY 19.05.06, 18:20
          a mi się wydaje, że najlepszym rozwiązaniem byłoby posadzenie strażników przy
          przyszłej bramie, aby mogli kontrolować kto wjeżdża na osiedle, ale niestety to
          już jest nie do zrobienia, bo niektórzy woleli 2 bramy, kilka furtek i nie
          wiadomo ile jeszcze innych przejść. Z jednym strażnikiem siedzącym przy
          wewnętrzym wejściu na osiedle i kilkoma zamkami w różnego rodzaju bramach,
          furtkach itp. będziemy mieli raczej osiedle zamknięta, a nie strzeżone.
    • kadd Re: przejscie w kierunku BLUE CITY 29.05.06, 21:57
      Ja takze zgadzam sie z Andrzejem i autorami wiekszosci tutejszych wypowiedzi:
      nie powinno byc trzeciego wejscia, a klucz do drzwi od IV i V klatki powinni
      miec absolutnie wszyscy mieszkancy.
      To tyle - dodaje po prostu jeszcze jeden glos w tej sprawie, bo chyba wszystko
      zostalo juz napisane,
      Pozdrawiam
      Kasia
    • mtothaj Re: przejscie w kierunku BLUE CITY 09.06.06, 19:36
      Czy wiadomo juz kiedy zostanie w furtce wychodzacej na Blue City wymieniony
      zamek, na taki sam jaki jest zamontowany w pozostalych furtkach?
      Przyznam, ze jestem troche zawiedziony ze ta sprawa ciagnie sie juz tak dlugo i
      ze za kazdym razem jak wychodze w kierunku Blue City musze chodzic dookola
      budynku...

Pozdrawiam, MtothaJ
      • visar78 Re: przejscie w kierunku BLUE CITY 09.06.06, 22:32
        Dzisiaj już wychodziłem korzystając z klucza od furtek. Chodzenie dookoła już
        się skończyło :)

Pozdrawiam, Visar
        • mtothaj Re: przejscie w kierunku BLUE CITY 10.06.06, 10:32
          Dzieki za cynk - dzisiaj rano wyszedlem sprawdzic owa furtke i faktycznie daje
          sie ona otworzyc z klucza :)

Wydaje mi sie ze zamek w tej furtce zmienili doslownie kilka dni temu -
          sprawdzalem na poczatku tego tygodnia i nadal byla tam wkladka Gerda nie dajaca
          sie otworzyc zadnym ze standardowych kluczy.

W kazdym razie dobrze ze sprawa zostala juz pomyslnie rozwiazana - jeden
          problem mniej.

Pozdrawiam, Michal
        • kajduk Re: przejscie w kierunku BLUE CITY 12.06.06, 12:46
          Mogę tylko dodać, że oba śmietniki będą miały tą samą wkładkę. Jak będzie o
          przygotowane, spółdzielnia rozpocznie zbiórkę kluczy nr 6 i 7.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka