Gość: ja IP: *.aster.pl 18.05.06, 23:06 od razu widać ze nie ma nic do ukrycia :P wyborny tekst wyborny Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: - Wystawa "potworki architektury" chyba... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.05.06, 23:32 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lizus Re: Warszawskie budynki wspaniałe jak ikony IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.05.06, 00:23 Gratuluję, dobrego samopoczucia. Moim zdaniem nie wolno tak skromnie. Piszmy od razu, biurowiec Agory to najwspanialsze dzieło w dziejach polskiej architektury. Gdzie tam polskiej! To najwspanialsze dzieło w dziejach Europy! I świata też! Trtzeba po prostuy prawdę pokazywac w sposób bezkompromisowy. Nigdy wcześniej w dziejach ludzkości nie powstał obiekt tak bezgranicznie piekny, tak jednoczesnie dostojny i przytulny jak biurowiec Agory. Ta arcydzieło, przy którym karleją budowle uznawane dotychczas za arcydzieła światowej kultury. To ósmy... Nie tam dlaczego dopiero ósmy... To pierwszy i jedyny cud świata. A ten słynny małpi gaj w środku. Jakie to głębokie, mądre i szczere. I jakież przemyślne. To fantystyczny leżący wieżowiec. Ach, jak o tym cudownie pomyśleć. Leżący wieżowiec - czyżby też prorocze? Odpowiedz Link Zgłoś
pisa Poziomy wieżowiec 19.05.06, 11:32 Poziomy wieżowiec, ale za to korytarze ma pionowe Odpowiedz Link Zgłoś
sh3yt3n Re: Poziomy wieżowiec 19.05.06, 11:48 Znajomi z Agory trochę inaczej mówią o tym budynku. Zwłaszcza w kontekście równości pracujących i przejrzystości. Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Poziomy wieżowiec 19.05.06, 12:07 Ja tam żadnym spejalistą od architektury itp. nie jestem, ale muszę powiedzieć, zę budynek na Czerskiej zrobił na mnie bardzo miłe wrażenie. Jest inny niż znane mi biurowce (no, siedziba Browarów Tyskich też jest b. przyjemna), bardziej przytulny i oryginalny. W środku ma się wrażenie wielkiej przestrzeni, blisko jest na na powietrze (tarasy), moze nieco spokplikowane są przejścia i korytarze. Ale ogólnie nie miałbym nic przeciwko pracy w takim miejscu. I dziewczyny na recepcji nawet ładne :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr niemczycki Re: Poziomy wieżowiec IP: 195.94.207.* 19.05.06, 14:41 poziome, korytarze są poziome Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarchomińczyk Re: Warszawskie budynki wspaniałe jak ikony IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.05.06, 10:41 Ta. Ten budynek przy Van Gogha to może i jest ciekawy. Ale że szkoła to marna, przeniesiona tak zwana "Polfa", którą straszono małe dzieci ("jak się nie będziesz uczyć, skończysz na Polfie"), to inna sprawa. I to, że strach iść do parku przy tymże budynku, to też inna sprawa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieważne.kto Dno i rozpacz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 11:23 Dno i rozpacz raz jeszcze. A "Lizusowi" gratuluję poczucia humoru, naprawdę usmiałam się, czytając jego wypowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jedrzej Re: Warszawskie budynki wspaniałe jak ikony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 11:26 jesli to sa najpiekniejsze bvudynki (zdjecia) to ja nie chce zyc w takim swiecie. koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saimonek Re: Warszawskie budynki wspaniałe jak ikony IP: 193.201.167.* 19.05.06, 11:32 A gdzie na tej liście najpiękniejsza adaptacja budynku powstałego przed łże-III- RP? Mówię o "Dżarmark Juropa". Odpowiedz Link Zgłoś
sh3yt3n Re: Warszawskie budynki wspaniałe jak ikony 19.05.06, 11:53 Ja bym jeszcze dodał hale targowe pod pałacem. Piękna kompozycja, niebanalny pomysł, świetne metody finansowania inwestycji... Ehhhh... Ktoś musiał w interesujący sposób wydawać pozwolenie na budowę. Zapewne brał pod uwagę klimat tych miejsc ;-))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Warszawskie budynki wspaniałe jak ikony 19.05.06, 11:35 Totalne bzdury - udowadniajace tylko kompleksy i prowincjalnosc. Wystarczy troche pojezdzic po (calkiem niedalekim) swiecie, zeby zobaczec, co to jest nowoczesna - i rozsadna - architektura. ---------- Ze "az" 7 z 20 w WaWie, to az dziwi - czyli marnie, zwazywszy, jakim centralnym molochem ona jest i jak ciagnie wszystkie "soki" tego kraju. ---------- Wszystko wedlug metody: moze nie mamy najlepszych lotnisk, ale napewno najszybsze samoloty, no....najfajniejsze stwewardessy, a przynajmniej - maja one najpiekniejsze majtki. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ben00 Re: Warszawskie budynki wspaniałe jak ikony 19.05.06, 11:43 i byłoby dobrze gdyby nie fakt że równocześnie potrafimy w barbarzyński sposób niszczyć te walory krajobrazu które są warte najwyzszej ochrony - patrz dyskusje o zabudowie pod Wawelem czy pomysł zabudowania góry zamkowej w Chęcinach. Te agresywne zdjęcia architektury (ostre kąty wciskające się w przestrzeń) pokazują jaki tak na prawdę mamy stosunek do wartości przestrzeni a jest to pogląd który we współczesnej architekturze swiatowej jest passe. I znowu wydaje się nam żeśmy awangardą świata. ben Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FRANK Re: Warszawskie budynki wspaniałe jak ikony IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 29.06.08, 03:25 warszawa!! co to jest??? Wstyd!! Tylko idioci , fanatycy moga chwalic te miasto!! Ja sie wstydze tego miasta! Jezeli masz inny poglad to polej sie zimna woda i zacznij podrozowac po swiecie!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: postronny Re: Warszawskie budynki wspaniałe jak ikony IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.09.08, 03:09 Zgadzam sie. A gdzie Wawel? Sukiennice krakowskie? Kosciol Mariacki na Rynku Glownym? Czy o tych budowlach zapomniano??? Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Warszawskie budynki wspaniałe jak ikony 19.05.06, 11:37 To tak jakby chwalic sie swiatu (hmm, chyba nie swiatowi?) ruchomymi schodami - olala! Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Warszawskie budynki wspaniałe jak ikony 19.05.06, 11:39 A np. te Zlote Tarasy - to po prostu szajs. I do tego brutalnie wcisniete w za ciasne otoczenie sasiednich oblednych brudnych "obiektów". Raczej tylko wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Warszawskie budynki wspaniałe jak ikony 19.05.06, 11:43 Proponuje sfotografowac kilka metrów polskich "autostrad" i "metra" (póki sie jeszcze nie zeswinily, nikt nie buchnol plotu i zarówek i nie padal jeszcze deszcz, hehe) i zorganizowac wystawe wedrowna po Trzecim Swiecie. Ale beda piekne artykuly!............ ------------------------------------ W Warszawie od pól wieku buduja metro. Juz zbudowali - pól metra. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: postronny Re: Warszawskie budynki wspaniałe jak ikony IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.09.08, 03:12 Dokladnie! Hyhyhy! Dobrze zes powiedzial!!! Hyhyhy! Pol metra!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camel_3d a cos poza tym? IP: 81.19.200.* 19.05.06, 11:44 ja tam nie wiem czy one sa najladniejsze.. Najladniejsze sa zabytkowe kamienice we Wroclawiu, krakowie czy Sandomierzu...a te szklane i ceglaste kupy zlomu kiedy i tak beda okrzykniete jako ochydne... Odpowiedz Link Zgłoś
guyritchie a to poza tym? 19.05.06, 12:01 Gość portalu: camel_3d napisał(a): > ja tam nie wiem czy one sa najladniejsze.. Najladniejsze sa zabytkowe > kamienice we Wroclawiu, krakowie czy Sandomierzu...a te szklane i ceglaste > kupy zlomu kiedy i tak beda okrzykniete jako ochydne... och któż odbierze urode kamienicom wrocławia, krakowa czy gdanska... tylko analizujac twoj sposób patrzenia na urode budynków na architekture to wszystko co ma 300 i wiecej lat dopiero staje sie ładne... a zastanów sie czy gdy budowano gdansk to przyszlo komus do glowy budowac grod drewnianoziemny? czy gdy budowano barokowy kosciol piotra i pawla w krakowie przyszlo komus do glowy budowac romanska kolegiate? rzecz polega na tym ze za najladniejsze sa budynki ktore najlepiej najdoskonalej oddaja czas w ktorym powstały! zapewne te budynki stana sie kiedys zabytkami architektury naszych czasów. Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: a to poza tym? 19.05.06, 12:07 > zapewne te budynki stana sie kiedys zabytkami architektury naszych czasów. Tak - za 300 lat beda - ach! - romantyczne. Ale ja raczej watpie, ze za 30 lat beda jeszcze staly. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kali Re: a to poza tym? IP: *.uza2sr.wu-wien.ac.at 19.05.06, 12:45 brawo guyritchie !!!! wlasnie chcialem napisac cos w tym stylu, ale mnie ubiegles :) mnie tez strasznie denerwuje jak ktos mowi, ze ladne moga byc tylko kamieniczki w kazimierzu i kosciol ktory ma co najmniej 300 lat... a jak nie ma 300 to niech chociaz wyglada jakby mial. nie chce absolutnie powiedziec, ze kamieniczki w kazmierzu i krakowie sa brzydkie, bo tez bym takie chcial w wawie. ale akurat historia mojego miasta (wawy) tak sie potoczyla ze takich kamieniczek juz nie ma. i nie chodzi mi nawet o wojne... wawa nigdy nie bedzie taka jak praga czy krakow (a wiec duzo budynkow z poznego sredniowiecza, pelno nastrojowych zaulkow) bo tez jest miastem znacznie mlodszym (intensywny rozwoj wawy nastapil jakies 600 lat pozniej niz intensywnz rozwoj krakowa) - i dlaczego nie mamy tego odzwierciedlic w architekturze miasta? niech bedzie nowoczesna, ciekawa i pelna nowatorskich form. wlasnie takie budynki przykuwaja uwage na swiecie, mimo ze sa mocno kontrowersyjne i przez wielu uwazane za kiczowate (vide: dziela Hundertwassera w Wiedniu, katedra rodziny Sagrada w Barcelonie, London Eye tuz obok opactwa Westministerskiego, Olympiapark w Monachium). u nas kazdy nowoczesny i nieco mniej szablonowy projekt (chociaz takich na serio nieszablonowych projektow jest BARDZO malo) wzbudza fale oburzenia i jest uwazany przez wiekszosc ludzi za kicz i szrame na obliczu miasta. najlepszym przykladem jest Metropolitan, ktory osmielono sie postawic przy zabytkowym teatrze Wielkim. a ja wlasnie uwazam ze najlepszy efekt daje polaczenie starego z nowoczesnym, a nie nudziarskie stawianie obok siebie karlowatych budynkow bedacych lepszymi lub gorszymi rekonstrukacjami czegos co bylo wczesniej. a na koniec jeszcze moja lista ciekawych rozwiazan architektonicznych: -wiezowiec Intercontinental - fajny pomysl z "noga", ale za to obrzydliwa elewacja - ktos musial chyba nagle ostro przyciac koszty -Zlote Tarasy - ekstra pomysl ze szklana kopula, chociaz akurat taki projekt faktycznie moglby znalezc sie w bardziej przestronnym miejscu (wyobrazalbym sobie duzo zieleni wokol takiego obiektu). Troche szkoda tez ze przyoszczedzono na znajdujacym sie obok kopuly wiezowcu (jest zdecydowanie za niski) -stacja plac Wilsona - kolejny nowatorski projekt - mam na mysli wejscia w ksztalcie Wiezb i niebosklon nad peronami. Z ciekawych projektow na swiecie, uwazam ze fajna jest jedna stacja we Frankfurcie nad Menem, ktorej wejscia maja ksztalt wyjezdzajacego spod ziemi wagonu -rondo 1 - budynek dosyc standardowy chociaz mimo to znacznie ladniejszy od pozostalych wiezowcow (zwlaszcza od sasiadujacego WFC). to co mi sie podoba to fakt ze wiezowiec jest bardzo mocno przeszklony i ze pietra sa elegancko oswietlane w nocy - fajny efekt :) czekam na kolejne propozycje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuter Re: Warszawskie budynki wspaniałe jak ikony IP: *.za.pkb.sk / *.pkb.sk 19.05.06, 11:49 Jedno zostalo pominiete. Jasli kiedykolwiek przyjedziecie odwiedzic Warszawe, to uwazam, ze z warszawskich budynkow najladniejsze w Polsce, a moze i w Europie mamy stadiony. Nie zapomnijcie ich odwiedzic. Gwarantuje bezcenne wrazenia. Wspomnienia na cale zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
guyritchie dyskusja jak widac merytoryczna 19.05.06, 11:51 sie wywiazała. troche inwektyw, troche kepskiego humoru i juz... ot ocena wspolczesnej architektury. trudno odmowic niezwykłej urody tym budynkom. w kontekscie informacji o zakonczeniu przetargu na wykonawce "odbudowy" pałacu saskiego obejrzenie nowoczesnych, ładnych i funkcjonalnych budynków konca XX i poczatku XXI wieku moze uzmysłowi, ze budowanie (nie odbudowywanie a wlasnie BUDOWANIE) ZABYTKÓW jest bzdura. w Warszawie rozsypuje sie zdecydowanie za duzo prawdziwych zabytków aby pozwolic sobie na wydawanie 200mln na budowanie ŁŻE-ZABYTKU. do tej listy ładnych budynków w warszawie dopisałbym budynek LOT-u i oczywiscie METROPOLITAN. Patrzenie na architekture kszatałtuje prowincjonalna maniera spadzistych dachów, łuczków, stiuków i mnostwa niepotrzebnego i tandetnego detalu, wyrazajacego tesknote za polskim dworkiem. jakby ludziska niezauwazali, ze status obecnie materialny (bo zapewne to jest motorem budowania domów a'la siedziba zubożałego magnata) mozna pokazac nie tym, ze do domu-pseudodworku wchodzi sie przes pseudoganek z pseudokolumienkami, a tym, ze dom w którym mieszkam jest nowoczesny, funkcjonalny, prosty a wrecz skromny w formie ale za to wykonczony wysmakowanym detalem i zbudowany z materiałów najwyzszej jakosci! Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.rey "...promujac Polske" ? 19.05.06, 11:54 o Boze! daj tym od promowania Polski troche rozumu !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titta Tytul powinien brzmiec: IP: *.botany.gu.se 19.05.06, 11:59 Najladniejsze bunkry sa w Wa-wi - bo tak wiekszasc tych budynkow wyglada :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Współczesna architektura jest niczym... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 12:02 ... wobec piekna starych budowli. Za kultowe to mozna uznać np. ratusz wrocławski, albo kościół mariacki a nie takie paskudy... Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Re: Współczesna architektura jest niczym... 20.05.06, 09:36 Tylko ilu ludzi spoza Wroclawia zna wroclawski ratusz? Odpowiedz Link Zgłoś
galba A siedzibę Agory to TW Czajkowski święcił... 19.05.06, 12:07 Redzio Michnik go nawet zapowiedział jako wielki autorytet i "naszego przyjciela"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolas Re: A siedzibę Agory to TW Czajkowski święcił... IP: 194.95.74.* 19.05.06, 12:13 Teraz proszę powiedz mi jaki to ma związek z architekturą. Odpowiedz Link Zgłoś
guyritchie Re: A siedzibę Agory to TW Czajkowski święcił... 19.05.06, 12:29 a wracajac do dyskusji o architekturze to co galba myslisz o wydaniu 200mln z budzetu warszawy, na budowe ŁŻE-ZABYTKU pałacu saskiego gdy np wali sie fabryka norblina - prawdziwy zabytek, nawet sprzed III RP. albo gdy wizytowka warszawy - krakowskie przedmiescie czeka na remont bo nie skapnął grosz z UE? Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Warszawskie budynki wspaniałe jak ikony 19.05.06, 12:11 Juz pierwsze zdanie swietne :) - takie patetyczne, patryjotyczne, poetyczne : > Sa najpiekniejsze, bije od nich blask. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: postronny Re: Warszawskie budynki wspaniałe jak ikony IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.09.08, 03:13 Hyhyhy! Dobrze gadasz! Ja tez nie przepadam za takimi wyuczonymi zdaniami. Gazety powinny byc dla ludzi a nie dla jakis "inteligentow" co to poetyke uprawiaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak A gdzie ,,szklarniak na Pl.Piłsudzkiego ... IP: *.chello.pl 19.05.06, 12:19 Podobno to był ,,budynek roku Jewropy''? Budynek Agory to ,,przerobiony'' stary biurowiec a nie nowy obiekt! .......................................... ,,Warszawko''wypier..laj z Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
guyritchie ,,szklarniak na Pl.Piłsudzkiego ... 19.05.06, 12:36 a powiedz mi co ci sie w tym budynku nie podoba? bo ja ci powiem co mnie sie podoba: - swietne proporcje - nawiazanie do sasiednich budynków poprzez łuki na rogach - otwarcie na pieszych - nie musisz go obchodzic ma otwarty dziedziniec, przez który mozesz przesc i zatrzymac sie przy skromnej ale efektownej fontannie - z góry tworzy ładny, charakterystyczny rysunek - z wewnatrz, z biur jest cudowny widok! sa biura gdzie pracujac czujesz sie zawieszony nad ulica. - skromna kolorystyka ciemnego granitu Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: Warszawskie budynki wspaniałe jak ikony 19.05.06, 12:19 tak naprawde to te zdjecia sa tak robione aby specjalnie nie bylo widac kwintesencji tych budowli na podstawie zadnego z tych zdjec nie mozna sobie wyobrazic jak dany budynek wyglada... przesadna proba pokazania przestrzeni nie powiodla sie... a do autora artykulu... o pieknie decyduje urbanistyka a nie sam budynek..nawet najpieknieszy i najcudowniejszy budynek moze byc paskudnym tandeciarstwem jesli zostanie zle ulokowany w krajobrazie... przykladem na to sa "Złote tarasy" ktorymi wszyscy tak sie zachycaja...a tak naprawde jeszcze bardziej psuja wizerunek i tak juz zbyt mocne zeszpeconej urbanistycznie Warszwy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bingo Re: Warszawskie budynki wspaniałe jak ikony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.08, 09:07 ZGADZAM SIE BUDYNEK METROPOLTAN SIR NORMANA FOSTERA SAM W SOBIE SUPER POSTAWIONY NA TYLACH TEATRU WIELKIEGO ZNISZCZYŁ SUBTELNĄ TKANKE PLACU PIŁSUDAKIEGO PODOBNIE BIUROWIEC FOKUS ZWANY SARKOFAGIEM PREZESA USYTUAWANY ZOSTAL W SĄSIEDZTWIE MAŁEJ UL LEKARSKIEJ GDZIE STAOJĄ PZRDWOJENNE WILLE. SKALA TEGO OBIEKTU ZABIŁA PZRSTZREN ORAZ OSZPECIAL OKOLICE I CO I NIC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Warszawskie budynki wspaniałe jak ikony IP: 80.51.253.* 19.05.06, 12:22 nie wiem co w siedzibie agory jest pieknego??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikiapole3 Re: Warszawskie budynki wspaniałe jak ikony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 12:27 Zgodzę się tylko z tym, że ładny jest budynek BUWu. Co do reszty mam wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezokimutant Re: Warszawskie budynki wspaniałe jak ikony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 12:34 Biurowiec Rodan, moj Slodki Jezu! Miekszam niedaleko i mam okazje codziennie go podziwiac, zdarzylo mi sie tez byc w srodku. Jedyna zaleta jest to ze budynek z zewnatrz sprawia wrazenie duzo wiekszego niz jest w srodku (ciasnota i klaustrofobia korytarzy, okienka jak iluminatory na tonacym transatlantyku). Z zewnatrz - ohydna szara bryla, otoczona siatka na kurczaki, wymieniony "bluszcz" jakos nie chce rosnac. Moim zdaniem - koszmarek architektury high-tech. Wymienionego mostaka kapitanskiego (trzeba miec niezla wybobraznie aby miec takie skojarzenie) w zasadzie nie widac, to co widac to jednolita bura bryla jakby magazynu odpadkow azbestowych ... No, ale jak powiedzial nieodzalowany Kaczmarski: Wszystkie mody, wszystkie style Równie piękne są - i tyle. (Lub, jak chcesz, równie szkaradne - Konsekwencje tego żadne). Zachwyt tyle wart, co wzgarda, Stryczek tyle, co kokarda, Prawda tyle, co jej brak, Smaku brak - tyle co smak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Zinnn a w Warszawce jest cos wogole ladnego ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.05.06, 12:35 jak nie zapyziale dzielnice ktorych nazwa oddaje wszystko ? BRUDNO :) to jakies dziwo-twory pomieszane ze satrym komunistycznym budownictwem jednym slowem JEDNA WIELKA ZLEPIANKA :) nie to co inne piekne miasta Polski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWE Re: a w Warszawce jest cos wogole ladnego ? IP: *.agora.pl 19.05.06, 16:01 BRÓDNO - nazwa pochodzi od brodu nie brudu kolego doktorze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urke od razu widać, że GWno nie ma nic do ukrycia:))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 12:36 a co na to Rapaczynsky & Lesio Miller & Przyjaciele Lwa? Odpowiedz Link Zgłoś