queen_innuendo 06.06.06, 19:04 Drogi Walku! Jakiś czas temu pisałeś o Powązkach i Izabelinie. Czy w Twojej pamięci zachowała się może ulica Doktora Judyma i sąsiednia Agrafki? Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
walek47 Re: Do walka47 - ul.Dr.Judyma 06.06.06, 21:44 Witam.Sprawdziłem spis ulic z 1935,oraz te powojenne,niestety nie spotkałem nazw tych ulic.Dziwne,ale jestem pewny na bank że spotkałem się już gdzieś te ulice.Bardzo mi przykro że nie mogę Ci pomóc.A może znasz okolice gdzie powinny być.W przyszłości chętnie służę pomocą. Odpowiedz Link Zgłoś
queen_innuendo Re: Do walka47 - ul.Dr.Judyma 06.06.06, 23:22 Na pewno spotkałeś, bo były one na Piaskach. Kolejno ulice: Agrafki, Dostatnia, Powieści i Doktora Judyma łączyły równoległą do Broniewskiego Tuszyńską z tworzącą swoite przedłużenie Magiera ulicą Czerwińską. Wskazuje je jeszcze plan z 1972r. Wydaje mi się, że ulica Dr. Judyma wiodła w rejonie obecnego kościoła św. Jana Kantego, wzdłuż granicy Parku Olszyna. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
walek47 Re: Do walka47 - ul.Dr.Judyma 07.06.06, 00:10 Wszystko jasne.Masz rację.Na planie Warszawy z 1970r jest wszystko jak na dłoni.Po położeniu olszynki widać wyrażnie że kościół stoi miedzy byłą Agrafki a Dr Judyma.Pamiętam jak od ul.Powązkowskiej aż do Żeromskiego była sama pustynia.A lewa strona ul.Żeromskiego nie była wogóle zabudowana.Pamiętam też jak w latach 1966/67 przedłużali ul.Broniewskiego od Krasińskiego w stronę Chomiczówki i za jakiś czas zaczeły znikać okoliczne uliczki.Nie będę pisał jak nazywała się ta okolica ,bo mogą śię niektórzy obrazić.Dziękuje że przypomniałeś mi te okolice.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
walek47 Re: Do walka47 - ul.Dr.Judyma 07.06.06, 14:46 Małe wyjaśnienie.Kościół p.w.św.Jana Kantego jest przy ul.Kraśińskiego.Ten przy Brońiewskiego jest p.w.Zesłania Ducha Świętego. Odpowiedz Link Zgłoś