Dodaj do ulubionych

Do walka47 - ul.Dr.Judyma

06.06.06, 19:04
Drogi Walku!

Jakiś czas temu pisałeś o Powązkach i Izabelinie. Czy w Twojej pamięci
zachowała się może ulica Doktora Judyma i sąsiednia Agrafki? Pozdrawiam :-)
Obserwuj wątek
    • walek47 Re: Do walka47 - ul.Dr.Judyma 06.06.06, 21:44
      Witam.Sprawdziłem spis ulic z 1935,oraz te powojenne,niestety nie spotkałem
      nazw tych ulic.Dziwne,ale jestem pewny na bank że spotkałem się już gdzieś te
      ulice.Bardzo mi przykro że nie mogę Ci pomóc.A może znasz okolice gdzie powinny
      być.W przyszłości chętnie służę pomocą.
      • queen_innuendo Re: Do walka47 - ul.Dr.Judyma 06.06.06, 23:22
        Na pewno spotkałeś, bo były one na Piaskach. Kolejno ulice: Agrafki, Dostatnia,
        Powieści i Doktora Judyma łączyły równoległą do Broniewskiego Tuszyńską z
        tworzącą swoite przedłużenie Magiera ulicą Czerwińską. Wskazuje je jeszcze plan
        z 1972r. Wydaje mi się, że ulica Dr. Judyma wiodła w rejonie obecnego kościoła
        św. Jana Kantego, wzdłuż granicy Parku Olszyna.

Pozdrawiam!
        • walek47 Re: Do walka47 - ul.Dr.Judyma 07.06.06, 00:10
          Wszystko jasne.Masz rację.Na planie Warszawy z 1970r jest wszystko jak na
          dłoni.Po położeniu olszynki widać wyrażnie że kościół stoi miedzy byłą Agrafki
          a Dr Judyma.Pamiętam jak od ul.Powązkowskiej aż do Żeromskiego była sama
          pustynia.A lewa strona ul.Żeromskiego nie była wogóle zabudowana.Pamiętam też
          jak w latach 1966/67 przedłużali ul.Broniewskiego od Krasińskiego w stronę
          Chomiczówki i za jakiś czas zaczeły znikać okoliczne uliczki.Nie będę pisał jak
          nazywała się ta okolica ,bo mogą śię niektórzy obrazić.Dziękuje że
          przypomniałeś mi te okolice.Pozdrawiam.
          • walek47 Re: Do walka47 - ul.Dr.Judyma 07.06.06, 14:46
            Małe wyjaśnienie.Kościół p.w.św.Jana Kantego jest przy ul.Kraśińskiego.Ten przy
            Brońiewskiego jest p.w.Zesłania Ducha Świętego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka