Dodaj do ulubionych

Co z autobusami z klimatyzacją ??

22.06.06, 22:51
Pamiętacie to ?

"Zgodnie z umową, podpisaną 28 czerwca b.r., Solaris ma dostarczyć MZA 80
autobusów przegubowych Urbino 18, wyposażonych w pełną klimatyzację
przestrzeni pasażerskiej oraz kabiny kierowcy, co zdecydowanie poprawi komfort
podróżowania autobusami szczególnie w upalne dni."

Czy ktoś zauważył jakieś zdecydowaną poprawę komfortu jazdy ??

Bo mnie nosi jak widze te autobusy z otwartymi oknami, i ociekającymi potem
ludzi. I nie wydaje mi się ażeby klimatyzatory które wtłaczają powietrze o
temperaturze 19 stopni poradziły sobie z tym upałem który panuje w środku.

Ktoś wogle jakieś próby robił na tych klimatyzatorach ??
A może kierowcy nie przeszkoleni.
Obserwuj wątek
    • Gość: bietka Re: Co z autobusami z klimatyzacją ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 09:01
      Wczoraj jechałam solarisem .Pustym solarisem :)) Klimatyzacja tak jakby była?
      ale jej nie było !! Gdy stał sobie na pętli było w nim cholernie duszno, gdy
      ruszył,zimniejsze powietrze w nim lekko zafalowało,momentami tylko czuło się
      jakieś takie chłodniejsze podmuchy, ale to pewnie był bardziej pęd powietrza,
      niż dzialająca klima :((
    • agakoziorowska Re: Co z autobusami z klimatyzacją ?? 23.06.06, 18:53
      klima jest jak najbardziej w 175 na Okęcie i z powrotem. Zresztą i tak ludzie-
      głupki okna otwierają więc juz w połowie popsuta. Najpierw by trzeba ludziom
      uświadomic na czym polega klimatyzacja bo niestety wiekszosc jeszcze nie
      kuma...A tak by mogło byc przyjemnie..
      • Gość: Rafik Re: Co z autobusami z klimatyzacją ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.06, 14:23
        ludzie jak ma być dobra klima jak okna otwieracie a poza tym jak drzwi są
        otwarte na pętli i co przystanek to jak ma to działać? weź włącz klime w
        samochodzie i otwórz okno jeśli się da bo w wielu się automatycznie zamyka jak
        klima włączona. W autobusach ta klima to wywalone w błoto pieniądze lepiej by
        było kupić z lepiej otwieranymi oknami tak jak w ikarusach było
        • splkm Re: Co z autobusami z klimatyzacją ?? 25.06.06, 14:31
          a ciekawe czy otworzysz okno jak bedzie zablokowane..

zwroc uwage ze przy kazdym z nich ktos madrze uzyl blokady zeby ludzie ktorzy
          nie wiedza na czym polega klimatyzacja nie mogli jej przeszkadzac w dzialaniu.

Blokady te same sie nie otwieraja na pewno.
          Wychodzi na to ze albo kierowcy sa malo uswiadomieni albo robia to specjalnie..
          tylko po co ??
          • Gość: Marcin Re: Co z autobusami z klimatyzacją ?? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.06.06, 16:01
            Tak, tylko, że okna są także drogą ewakuacyjną. I w czasie pożaru może nie być
            czasu na ich odblokowanie. W naszych warunkach klima to strata pieniędzy,
            wystarczą normalnie otwierające się okna.
            • introligator_snu Re: Co z autobusami z klimatyzacją ?? 25.06.06, 20:37
              W czasie pozaru to tluczesz okno mloteczkiem a nie starasz sie przecisnac przez
              te lufciki.
              • splkm Re: Co z autobusami z klimatyzacją ?? 25.06.06, 21:35
                czepiasz się..
                kolega jest mądrzejszy od MZA, producenta autobusów oraz ludzi którzy zezwolili
                na taką budowe autobusu.
                • Gość: agi Re: Co z autobusami z klimatyzacją ?? IP: *.chello.pl 25.06.06, 22:17
                  nawet w klimatyzowanych autobusach okna nie sa blokowane ze wzgledow
                  bezpieczenstwa, co sie kierowcy czepiacie??? to ludzie sa durni! ja uwazam ze
                  otwarte okna nie wystarcza w naszym klimacie tylko edukacja spoleczenstwa i
                  pozadna klimatyzacja bo narazie pol biedy ze sie czlowiek sam spoci ale od
                  niektorych po prostu smierdzi i w dusznym autobusie to jest nie do
                  wytrzymania!!! z klima moze jakos predzej by sie dalo. Poza tym uwazma ze 40
                  stopni w auobusie to jednak lekka przesada
                  • splkm Re: Co z autobusami z klimatyzacją ?? 26.06.06, 00:04
                    no prosze kolejny specjalista mądrzejszy od dopuszczających autobus do ruchu.

zastanawiam sie zatem od kiedy nie mozna blokowac okien.
                    Na wiosne jak sie robilo cieplej i chcialem otworzyc w takim autobusie okno to
                    nie mogłem bo: BYŁO ZABLOKOWANE.

kiedy zatem popełniono błąd.
                    Teraz czy wtedy ????
                    • agakoziorowska Re: Co z autobusami z klimatyzacją ?? 26.06.06, 18:58
                      a moze zepsute hihihi- podziekuj młodzieży :)
    • splkm Brawo MZA 26.06.06, 13:12
      Dziś jechałem autobusem z klimatyzacją..
      1)klima włączona
      2)okna poblokowane + informacja ze zablokowane
      3)drzwi na przystanka samoobsługowe "goracym przyciskiem" + naklejki przy nich z
      informacja

4)czy aby na pewno odpowiednio wyliczono wydajnośc tej klimatyzacji ??
      Duszno nie było ale bardzo komfortowe warunki tez nie panowały..
    • sebpl Re: Co z autobusami z klimatyzacją ?? 26.06.06, 19:07
      Dzisiaj o mało nie straciłem koleżanki. Jechała kilka przystanków
      klimatyzowanym autobusem. W jednej chwili jej stanęły opisy zaduchu w bydlęcych
      wagonach z książek Borowskiego, Grzesiuka, Mostowicza.
      Okna poblokowane w myśl, że słowo pisane ma siłe sprawczą. Nie miało. Było
      napisane klimatyzacja, a wytrzymać się nie dało.
      Aż dziw, że jeszcze nikt nie użył młotka do rozbicia szyby. Jak ktoś zemdleje,
      albo będzie miał zapaść, to ZTM będzie odpowiadał z k.k. za narażenie zdrowia i
      życia pasażerów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka