Dodaj do ulubionych

wjazd do garażu

21.07.06, 14:52
załączniku nr 2 do umowy jest mowa o bramie garażowej zwijanej o konstrukcji
ażurowej sterowanej zdalnie. Obecnie przy wjeździe do garażu stoją szlabany.
Pisałam do orco w tej sprawie i orco mnie poinformowało że tak już zostanie -
zamiast bramy garażowej będzie szlaban. Co Wy na to? Ja osobiście wolałabym
ze względów bezpieczeństwa bramę i nie podoba mi się że orco jednostronnie
zmienia warunki umowy nie informując nas o tym.

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kobong1 Re: wjazd do garażu 21.07.06, 15:00
      Też to zauważyłem i miałem do nich dzwonić. O przewadze bramy nad szlabanem
      trudno się rozwodzić, bo sprawa jest oczywista. W naszych umowach jak byk
      napisano "brama" i tego się musimy trzymać.

Pozdr.
      • orzelek2000 Re: wjazd do garażu 21.07.06, 15:10
        zmiana w stosunku do umowy jest ewidentna i absolutnie trzeba to wypomnieć Orco
        ale... szlaban chyba szybciej się otwiera niż brama...
        • kobong1 Re: wjazd do garażu 21.07.06, 15:22
          : ) szybkośc działania jest faktycznie po stronie szlabanu. Natomiast brama
          uniemożliwia wstęp osobom niepowołanym i wydatnie zwiększa bezpieczeństwo.
          Idealane rozwiązanie to szlabany plus brama, która byłaby otwierana na stałe w
          godzinach szczytu (tak jest na wielu osiedlach, ale nie będzie na naszym).

Przed chwilą dzwoniłem do Orka i dostałem info, że bramy prawdopodobnie nie
          będzie, natomiast szczegółowej odpowiedzi mam się spodziewać w poniedziałek. Na
          moje pytanie co z postanowieniami obecnej umowy, odpowiedzi nie otrzymałem...

Pozdr.
          • orzelek2000 Re: wjazd do garażu 21.07.06, 15:34
            ja mam wrażenie, że Orco coraz bardziej milczy - ostatnio nie odpowiadają już
            na moje maile.
            • nefi4 Re: wjazd do garażu 21.07.06, 15:53
              ma moje maile odpowiadają z reguły dość długo i to po wysyłaniu przeze mnie
              kilku ponagleń

pozdrawiam
              • orzelek2000 Re: wjazd do garażu 21.07.06, 18:24
                zastanawiam się, ile moje miejsce garażowe straciło na wartości w wyniku tej
                zmiany... teraz przecież każdy może tam wejść i np. wybić mi szybę i ukraść
                radio... na pewno zwrócę się do Orco o zwrot części opłaty za miejsce garażowe,
                bo jest gorsze niż to, które tak naprawdę kupiłem. znacznie gorsze i mniej
                bezpieczne. i mam nadzieję, że pozostali mieszkańcy zrobią to samo.
          • zabakskok Re: wjazd do garażu 21.07.06, 19:16
            witam wszystkich,
            tak wogóle to Orco ostatnio zaczyna przesadzać!Pieniążki wpłynęły to już nie
            bardzo interesują się dalszymi losami tych co kupili i odsyłają nas bez żadnych
            nowych informacji - mam wrażenie że coś ukrywają. Coś czego nie widać gołym
            okiem.To że budynek stoi coś się dzieje wokół to wszyscy widzimy, natomiast
            każdy z nas chciałby wiedzieć co naprawdę się dzieje - czy wszystko jest w
            porządku, jakie są problemy. Przecież to my wydajemy duuuuże pieniądze a nie
            oni.
            A do tego odstępstwa od umowy - w załączniku do umowy rzeczywiście jest brama
            garażowa i nawet jeżeli zamontowany szlaban działa szybciej to uważam że
            powinni wykonać to co zawarli z klientwmi w umowie.
            Może trzeba wystosować do nich jakieś oficjalne pismo do zarządu lub umówić
            jakieś spotkanie - może wtedy zaczną z nami rozmawiać normalnie.Bo z tego co
            się czyta na forum to oni po prostu na wszystko odpowiadają półsłówkami
            (wszystko jest ok,do końca budowy jeszcze zdążą zrobić to czy tamto itd, itp.)
            Jeśli byłoby wszystko ok to w tym stanie mogliby spokojnie już występować do
            urzędu o pozwolenie na użytkowanie.

pozdrawiam
            • szymszon76 Re: wjazd do garażu 21.07.06, 21:29
              moment .......... zaden inspektor budowlany nie odbierze im budynku jesli
              będzie on niezgodny z planem, a plan powinien być zgodny z tym co się znajduje
              u nas w umowach więc zamiast szlabanu ( i jak tu ktoś slusznie zauważył braku
              dodatkowoego zabezpieczenia) mają nam zamontować bramę bez zbędnych
              wyjasnień, ....... w umowach jest brama więc się jej domagajmy....... no chyba,
              że chcemy odwiedzac towarzystwa ubezpieczeniowe i zgłaszać kradzieże cd
              itp. ...nikt nie robi nam łaski zapłaciliśmy ORCO za garaż z bramą!!!!!!!
              • nefi4 Re: wjazd do garażu 24.07.06, 10:54
                czy ktoś ma jakiś pomysł, jak wymusić na orco założenie bramy do garażu? Może
                jak większa liczba osób będzie „nękać” orco w tej sprawie... bo ja na
                inspektora nadzoru budowlanego odbierającego osiedle bym raczej nie liczyła

pozdrawiam
                • szymszon76 Re: wjazd do garażu 24.07.06, 11:46
                  wydaje mi się ze powinno i będzie im zalezalo na oddaniu osiedla w jak
                  najszybszym i w stanie przewidzianym w umowach z mieszkańcami .... w końcu
                  jesteśmy ich pierwszą inwestycją i powinno im zależeć na naszych dobrych
                  opiniach.......
                  • orzelek2000 Re: wjazd do garażu 24.07.06, 13:02
                    moim zdaniem wszystkie odstępstwa od specyfikacji należy traktować jako
                    usterki; o ile nie uniemożliwiają użytkowania lokalu zgodnie z przeznaczeniem
                    trzeba je zgłosić przy odbiorze mieszkania i zażądać zwrotu pieniędzy na
                    uchybienia.
                    • kobong1 Re: wjazd do garażu 24.07.06, 16:03
                      Informacja z ostatniej chwili z ORCO - brama będzie.

Pozdr.
                      • nefi4 Re: wjazd do garażu 24.07.06, 16:05
                        potwierdzam :) przed chwilą orco dzwonilo do mnie w tej sprawie

pozdrawiam
                        • szymszon76 Re: wjazd do garażu 24.07.06, 16:43
                          witam wszystkich najwidoczniej pracownicy ORCO uwaznie wczytuja się w nasze
                          wypowiedzi na tym forum, a i nasze telefony do nich sprawiaja, iż kwestie dla
                          nas istotne są załatwiane w "terminie" pozdrawiam
                          • pg55 Re: wjazd do garażu 24.07.06, 18:48
                            Moje gratulacje.
                            Coraz bardziej Was lubię :))))))))))
                            • agnieszkajam Re: wjazd do garażu 25.07.06, 11:59
                              Ja też!!!!!!!! :-D
                              • orzelek2000 Re: wjazd do garażu 29.07.06, 20:21
                                byłem dzisiaj na budowie - praktycznie od tygodnia nic się nie zmieniło. w
                                sprawie bramy do garażu również. w poniedziałek 31.07 planowy koniec budowy...
                                • maruhnio Re: wjazd do garażu 30.07.06, 11:15
                                  Ja też byłem wczoraj. Również żadnych zmian nie zauważyłem, nawet dłużej niż
                                  przez tydzień.

Maruhnio
                                  • orzelek2000 Re: wjazd do garażu 05.08.06, 13:44
                                    nieoficjalna rozmowa z przedstawicielem wykonawcy: brama zwijana będzie
                                    zainstalowana. faktycznie pierwotnie zapadła decyzja (developera), że zamiast
                                    bramy ma być szlaban (ktory zresztą został zainstalowany), ale niedawno decyzja
                                    uległa zmianie - najprawdopodobniej po naszych pytaniach i telefonach do orco.

problemem pozostaje brak metalowych kratek maskujących na podłużnym pasie
                                    wzdłuż wjazdu na wyższy poziom - brama trochę mija się z celem w takiej
                                    sytuacji, bo i tak można łatwo dostać się do środka.

pozdrawiam
                                    • dominik761 Re: wjazd do garażu 05.08.06, 16:34
                                      jest to bardzo wazne bo narazie brakuje kratek od strony wjazdu ale tez od przeciwnej strony garazu tam gdzie nikt nie bedzie pilnowal

pzdr.
                                    • arturo555 Re: wjazd do garażu 13.10.06, 08:38
                                      Wczoraj byłem na budowie i zauważyłem, że została zamontowana brama do garażu.

Pozdrawiam!
                                      Artur

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka