Dodaj do ulubionych

Krakowskie Przedmieście z Układem (Słonecznym)

IP: *.devs.futuro.pl 30.08.06, 08:41
Krakowskie Przedmieście nie dobiega do ulicy Świetokrzyskiej. Na pozimie
budynku PAN to już jest Nowy Świat.
Obserwuj wątek
    • Gość: zz Krakowskie Przedmieście z Układem (Słonecznym) IP: *.knc.pl 30.08.06, 08:47
      remoncik akurat na wybory :->
    • Gość: czerniakowianka Ha! Wszystko pięknie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.06, 09:05
      ...Ale czy na Krakowskim znajdzie się miejsce dla kilku urokliwych
      niebieściutkich toi-toi...? ;>>
      • kszynka Re: Ha! Wszystko pięknie... 30.08.06, 16:02
        Gość portalu: czerniakowianka napisał(a):

> ...Ale czy na Krakowskim znajdzie się miejsce dla kilku urokliwych
        > niebieściutkich toi-toi...? ;>>
        oczywiście!
        ale to będzie limitowana wersja z obwódką ze strzegomskiego granitu
        ;-)
    • Gość: msnbetterthan Krakowskie Przedmieście z Układem (Słonecznym) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 12:59
      kapitalne!
      ______
      Prezentacje multimedialne
      Imprezy Warszawa
    • Gość: zbyszek czy ten remont bedzie wykonywac MPRD? IP: *.tpnet.pl 30.08.06, 14:37
      czy ten remont bedzie wykonywac MPRD?
      • dorsai68 Nie 30.08.06, 14:46
        Mostostal Warszawa
        • s.fug ...i Senatorska 30.08.06, 19:58
          Parę dni temu był artykulik o bruku na Senatorskiej, ale nie udało mi się
          dopisać do niego komentarza, więc będzie tutaj.
          Dzisiaj przechodziłem Senatorską i oglądałem odcinek przy Placu Zamkowym, nowo
          wybrukowany dużą kostką granitową.
          TO JEST STRASZNE! Kamienie BARDZO nierówne, krzywo ułożone, nie tworzą
          płaszczyzny! Zrobić w sercu Warszawy COŚ TAKIEGO? Pani urzędniczka tłumaczy
          dziennikarzowi, że kamienie zostaną przytarte przez koła samochodów. Może
          kiedyś, jak były jeszcze koła ze stalowymi obręczami... Guma ma zetrzeć granit?
          Raczej odwrotnie. Ułożyć też się nic nie ułoży, bo kostkę ułożono na betonie, a
          nie na piasku.
          Taki sam fragment bruku ułożono na Placu Zamkowym. Ja w swoich wibramach
          przekroszyłem go bez problemu, ale panie w pantofelkach, idące pod kolumnę od
          św. Anny, będą musiały nieźle nadłożyć drogi, bo w zwykłym obuwiu to się po tym
          chodzić nie da...
          Moim zdaniem, należałoby to wszystko zerwać i ułożyć od nowa. I proszę mi nie
          mówić, że w Polsce nie znajdzie się paru profesjonalnych brukarzy!

A co będzie, jak takie same dziadostwo zrobią nam na całym Krakowskim...?
          • Gość: varsavianista będzie badziewie IP: *.crowley.pl 31.08.06, 20:44
            A włąśnie tak samo zrobia na Krakowskim jak teraz na tym odcinku Senatorskiej i
            to z chińskiego badziewia, w d... maja, że to zabytek i cos tam jeszcze, liczy
            się szmal niestety, jełśi brukowac będa te warszawskie firmeki to będzie
            tragedia, tylko brukarze z Dolnego Śląska znają się na rzeczy najlepiej w
            kraju! ale nigdy nie wygrali żadnego przetargu w stolicy...
    • toja3003 Informacja jest błędna. Układ Słoneczny składa się 31.08.06, 08:48
      Informacja jest błędna. Układ Słoneczny składa się dalej z więcej niż 8 planet
      tyle, że mamy teraz ich 2 kategorie: „planety” i „planety karłowate” (zgodnie z
      definicją MUA „dwarf planet”). Podobnie zatem jak „sosna karłowata” jest
      rodzajem sosny tak i Pluton nadal jest planetą tyle, że z rodzaju karłowatych.
      • Gość: kopi Piękny bezsens IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 15:09
        Wyrzucone w błoto- czy wsadzone w bruk- pieniądze, wydane na zachciankę kilku osób. Niech ktoś mnie oświeci, po co komu po pierwsze niepełny Układ Słoneczny, po drugie- niewymiarowy, po trzecie wreszcie- impresjonistyczny? Jaką funkcję, oprócz ozdobnej, będzie on miał?
        Jest niedaleko Częstochowy wieś zabita dziurami- nazywa się Piasek. I tam jeden człowiek wpadł na pomysł, żeby zrobić model Układu Słonecznego. Wyskalowany. Jeszcze z Plutonem. I może nie kosztował tyle, co stołeczny, jest brzydszy, bez brązów i granitów, a na dodatek, żeby całego go zobaczyć, trzeba trochę pochodzić- ale jest o wiele bardzie logiczny i przydatniejszy, niż ten pod Kopernikiem. Może wyjdę na chama i prostaka, co Warsiawki nie lubi- ale wydaje mi się, że miasto nie ma pojęcia, co by tu jeszcze spierniczyć...
        • dorsai68 Re: Piękny bezsens 31.08.06, 15:42
          Gość portalu: kopi napisał(a):

> Wyrzucone w błoto- czy wsadzone w bruk- pieniądze, wydane na zachciankę kilku
          > osób. Niech ktoś mnie oświeci, po co komu po pierwsze niepełny Układ
          > Słoneczny, po drugie- niewymiarowy, po trzecie wreszcie- impresjonistyczny?
          > Jaką funkcję, oprócz ozdobnej, będzie on miał?

Żadnej. A musi? Nie wszystko co robimy musi mieć charakter utylitarny.

> Jest niedaleko Częstochowy wieś zabita dziurami- nazywa się Piasek. I tam
          > jeden człowiek wpadł na pomysł, żeby zrobić model Układu Słonecznego.
          > Wyskalowany. Jeszcze z Plutonem. I może nie kosztował tyle, co stołeczny,
          > jest brzydszy, bez brązów i granitów, a na dodatek, żeby całego go zobaczyć,
          > trzeba trochę pochodzić- ale jest o wiele bardzie logiczny i przydatniejszy,
          > niż ten pod Kopernikiem. Może wyjdę na chama i prostaka, co Warsiawki nie
          > lubi- ale wydaje mi się, że miasto nie ma pojęcia, co by tu jeszcze
          > spierniczyć...

Idąc dalej tym torem należy stwierdzić, że wszyscy literaci, malarze, rzeźbiarze, projektoanci itp są nieprzydatni, bo ich dzieła często i gęsto nijak się mają do rzeczywistości a juz np w taki obraz Kossaka to nawet śledzia nie da się zawinąć, a "Pan Tadeusz" za duży by podstawić pod nogę rozchwianego stolika w knajpie.
          • toja3003 a niech każdy maluje co chce ale dlaczego za moje 31.08.06, 17:09
            podatnicze pieniądze?
          • Gość: kopi Re: Piękny bezsens IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 20:18
            dorsai, nadepnąłem Warsiawce na odcisk?
            I dobrze.
            Bo nie sztuka zrobić cokolwiek i nazwać wizją artystyczną. Skoro już ten US powstaje- to niech powstaje z głową. Artystyczna nieprzydatność? Co to? Wszystko jest po coś. A nie widzę powodów, żeby dobry pomysł spartolić i dać wszystko na kupę- bo tak chcę, bo to moja wizja, a sensu mieć nie musi.
            I nie masz racji, co do Kossaka. Śledź się tam zmieści bez problemu. A pod nogę stolika lepiej włożyć tomik Herberta, bo cieńszy...
            • dorsai68 Re: Piękny bezsens 31.08.06, 20:23
              na nic nie nadepnąłeś. W każdym razie nie warszawiakowi i nie Warszawie.
              Może faktycznie "warsiawce", ale w tym przypadku to kolego wdepnąłęś.

• Gość: end Re: Piękny bezsens IP: *.idzik.pl 31.08.06, 20:53
          kopi - jesteś w błędzie to wszystko nie zaszkodzi >warsiawce< a setkom
          tysięcy ludzi którzy codziennie z mozołem będą chodzić po ewentualnie
          spartaczonych chodnikach, tu nie chodzi o decorum a o sprawy zasadnicze. Tak
          radykalny remont a faktycznie budowana od nowa ulica w centrum miasta powinna
          być W KAŻDYM NAJMNIEJSZYM DETALU rozmyślnie i mądrze zaplanowana. Z tego opisu
          widać , że w dalszym ciągu pokutuje "urawniłowka" i pogląd " będzie problem sie
          poradzi" i w tym tkwi dramat tego typu inwestycji: CZYNNIK LUDZKI CZYLI FACHOWCY
          • s.fug Re: Piękny bezsens 01.09.06, 00:43
            Podejrzewam, że chodniki z chińskiego marmuru to będą równe - bo kamień
            (kostka, płyty?) będzie obrobiony przez Chińczyków, dokładnie jak w zamówieniu -
            no, chyba że zamówimy nie to, co trzeba... Nawiasem mówiąc, ciekaw jestem, co
            ma na ten temat do powiedzenia Amnesty International - czy aby kamienia nie
            wydobywa się w tamtejszych gułagach, albo przy wykorzystaniu dzieci. Pomijając
            aspekt moralny, zrobilibyśmy sobie taką reklamę, że...

Boję się o jezdnie. Jeśli ułożą jak na Senatorskiej... Samochodem jakoś się
            przejedzie, może nawet trochę kierowców to zniechęci - i dobrze! Ale na rowerze
            może być ciężko. No i wygląda to fatalnie.

A poza tym - zdaje się, że pod asfaltem jest oryginalna, przedwojenna kostka. I
            co wyrzuci się?! Z całą pewnością oryginalna jest większość kamiennych
            krawężników i część podjazdów do bram. Ale mogą nie pasować kolorem i fakturą
            do chińskiego kamienia i artystycznej wizji projektanta. Więc - wyrzucić?!!
            Czegoś tu nie rozumiem - projekt uzgadniają wszyscy święci, z konserwatorem
            włącznie, i teraz wychodzą takie kwiatki???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka