Dodaj do ulubionych

Gminy podwarszawskie: dość komunikacyjnego dykt...

IP: *.um.warszawa.pl 11.10.06, 11:11
Może to właśnie "PROSTE", o którym pisze autor artykułu, jest zadaniem dla
marszałka województwa? Może to nie jest wina władz Warszawy, które przede
wszystkim walczą o interes swoich mieszkańców, a nie gmin ościennych i
niekoniecznie muszą od A do Z zajmować się tworzeniem związku
metropolitalnego. W końcu pocoś została utworzona samorządność ponadlokalna.
Obserwuj wątek
    • jurek_dzbonie Gminy podwarszawskie: dość komunikacyjnego dykt.. 11.10.06, 11:29
      "Alternatywą jest zerwanie umowy z ZTM i utworzenie własnej komunikacji do
      stolicy - proponował wójt Nadarzyna Janusz Grzyb"

Do granicy Warszawy oczywiscie.
    • Gość: lucek Cfaniaki warszawsioki ,a obwodnicy i autostrady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 12:15
      nawet nie mają buehehehe .
      • Gość: picek Re: Cfaniaki warszawsioki ,a obwodnicy i autostra IP: *.acn.waw.pl 11.10.06, 18:12
        > nawet nie mają buehehehe .

No to pochwal sie jak to jest miec kurna chate 10 metrow od autostrady?
        • Gość: max Re: Cfaniaki warszawsioki ,a obwodnicy i autostra IP: *.chello.pl 12.10.06, 10:52
          Nikt nie zaczepia buractwa to samo sie odzywa i zaczepia :> i jak tu kochac
          wsiarzy.
    • Gość: Kron Nie Warszawa narzuca, tylko ZTM w Warszawie IP: *.aster.pl 11.10.06, 12:21
      autor chyba jest z Ząbek..., po drugie to wszystko wcale nie jest proste, bo
      ktoś musi do interesu dołożyć. Niby dlaczego warszawski ZTM? Przeciez za to
      zapłacą w rezultacie mieszkańcy Warszawy po kolejnej podwyżce biletów, które i
      tak są absurdalnie drogie.
      • Gość: ja Re: Nie Warszawa narzuca, tylko ZTM w Warszawie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.06, 12:23
        wcale nie sa, biorac pod uwage srednie odleglosci pokonywane w warszawie.
        • zetkalg Re: Tylko 1 kandydat na Prezia Wie co Zrobić 11.10.06, 12:35
          Tylko Pani HGW ma w programie utworzenie związku komunikacyjnego aglomeracji
          warszawskiej.miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34864,3664294.html
      • Gość: adam. Re: Nie Warszawa narzuca, tylko ZTM w Warszawie IP: *.aster.pl 11.10.06, 13:03
        Moze wreście zbliza się pora, rozliczyć ten cały ztm.Niech przeproszą i spadają.
    • Gość: pete Re: Gminy podwarszawskie: dość komunikacyjnego dy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.06, 13:11
      Wszystkie te gminy powinny zostać dzielnicami Warszawy. Przecież to bez sensu,
      że Ząbki, leżące 10 km od centrum są odrębnym miastem, np. Wesoła albo Tarchomin
      to już Warszawa. Potrzeba jednej wielkiej stołecznej aglomeracji.
      • zetkalg Jest pomysł na rozwiązanie tego konfliktu 11.10.06, 13:13
        miasta.gazeta.pl/w...64,3664294.html
        tylko HGW ma pomysł na to co wyprawia teraz ZTM
      • Gość: Wesołek Re: Gminy podwarszawskie: dość komunikacyjnego dy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 21:33
        Pete odwal się od Tarchomina i Wesołej.
    • Gość: Grzegorz Re: Gminy podwarszawskie: dość komunikacyjnego dy IP: *.era.pl 11.10.06, 13:15
      A ja nie rozumiem jaki jest problem i nie wiem skąd są te pretensje. Kto głównie
      jeździ tymi autobusami? Myślę, że w 85% mieszkańcy podwarszawskich gmin... Więc
      niech te gminy powołają jakiś związek, kupią autobusy i wożą swoich mieszkańców
      do Warszawy. Dlaczego mieszkańcy Warszawy mają dopłacać do podmiejskich linii?
      Dla mnie to proste...
      • zetkalg Re: Gminy podwarszawskie: dość komunikacyjnego dy 11.10.06, 13:24
        Gość portalu: Grzegorz napisał(a):

> A ja nie rozumiem jaki jest problem i nie wiem skąd są te pretensje. Kto główni
        > e
        > jeździ tymi autobusami? Myślę, że w 85% mieszkańcy podwarszawskich gmin... Więc
        > niech te gminy powołają jakiś związek, kupią autobusy i wożą swoich mieszkańców
        > do Warszawy. Dlaczego mieszkańcy Warszawy mają dopłacać do podmiejskich linii?
        > Dla mnie to proste...

Klasyczny przykład podejścia "spieprzać dziady". Powołując związek komunikacyjny
        oparty na tym, że Warszawa jest głównym organizatorem komunikacji i tak gminy
        będą dopłacać. A dlaczego Warszawa ma dopłacać? Ano dlatego, że chociażby
        mieszkańcy Warszawy mają pod stolicą miejsca pracy oraz to, że gdyby ci wszyscy
        mieszkańcy agloemracji nie mieli komunikacji podmiejskiej to rozjechali by to
        miasto, tj korki by ją po prostu sparaliżowały. Trzeba też patrzeć przez aspekt
        kosztów społecznych, jakie generuje źle zorganizowana komunikacja podmiejska.
      • Gość: grundol Re: Gminy podwarszawskie: dość komunikacyjnego dy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 14:24
        Gość portalu: Grzegorz napisał(a):
        > niech te gminy powołają jakiś związek,
        > Dla mnie to proste...

Totalna głupota, powołać drugi związek, zdublować autobusy i jescze bardziej
        zakorkować ulice.
    • mkm_101 Re: Gminy podwarszawskie: dość komunikacyjnego dy 11.10.06, 13:22
      A ja wszystkim czytającym (oraz autorowi artykułu) polecam ten link
      www.ztm.waw.pl/images/zabki.jpg
      Jak widać sprawa nie jest taka prosta a ZTM nie jest tu jedynym czarnym
      charakterem...

mkm101
      • zetkalg Re: Gminy podwarszawskie: dość komunikacyjnego dy 11.10.06, 13:25
        mkm_101 napisał:

> A ja wszystkim czytającym (oraz autorowi artykułu) polecam ten link
        > www.ztm.waw.pl/images/zabki.jpg
        > Jak widać sprawa nie jest taka prosta a ZTM nie jest tu jedynym czarnym
        > charakterem...
        >
        >
        > mkm101

oczywście ty jesteś zakochany w tej instytucji. 100% obiektywizmu.
        • mkm_101 Re: Gminy podwarszawskie: dość komunikacyjnego dy 11.10.06, 14:29
          > oczywście ty jesteś zakochany w tej instytucji. 100% obiektywizmu.
          Skończyły się argumenty merytoryczne to piszesz ad personam?

Podałem link do samego pisma, komentarze do sytuacji pozostawiłem innym.
          Jak chcesz zobaczyć komunikację podmiejską inną niż organizowaną przez ZTM to
          przejedź się do Łodzi, Poznania czy Wrocławia, zobacz jaka tam jest rozległa
          sieć tejże i jak (nie)wygląda kwestia biltu na całą sieć.
          A potem sobie przypomnij że zgodnie z ustawodawstwem ZTM ma obowiązek
          organizacji komunikacji tylko na terenie Warszawy, natomiast w przypadku innych
          gmin może sobie tam organizować ale nie ma prawa do niej dopłacać ani złotówki.
          Jeśli chcesz podyskutować merytorycznie na ten temat to proszę bardzo, jeśli
          zamierzasz tylko pisać ad personam to zmień sobie piaskownicę.

mkm101
    • Gość: WujekDR A co na to porąbańcy ekolodzy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.06, 15:07
      Właśnie spełniają się idyllyczne wizje porąbanych ekologów i sabotażystów
      protestujących przeciwko budowie nowych dróg i żądających od ludzi porzucenia
      samochodu na rzecz komunikacji zbiorowej.
      Sami korzystajcie z takiej komunikacji, ja i wielu innych wolimy własny
      samochód. A z wami to na wóz drabiniasty zaprzężony w woły - chyba to
      wystarczająco ekologiczne co?
    • nessie-jp Re: Gminy podwarszawskie: dość komunikacyjnego dy 11.10.06, 16:07
      Uważam, że Zarząd Transportu MIEJSKIEGO powinien organizować komunikację tylko i
      wyłącznie w obrębie Warszawy. Do tego zresztą zobowiązuje tę organizację jej statut.

Natomiast organizacją w obrębie aglomeracji powinny zajmować się władze na
      poziomie województwa. Proszę powołać Zakłady Transportu Aglomeracji Warszawskiej
      i Gmin Ościennych Z(os)TAW-GO :), które będą zajmować się autobusami
      podmiejskimi, kursującymi między miastami i mieścinami aglomeracji.

Z jakiego powodu gminy ościenne czepiają się akurat WARSZAWSKIEGO zakładu
      komunikacyjnego, pozostaje dla mnie tajemnicą. Niech po prostu zrobią własną
      komunikację i same zaczną stawiać warunki! Będą wtedy np. mogły "ściągać haracz"
      od Warszawy za prawo zatrzymywania się na "swoich" przystankach, za kierowanie
      "swoich" autobusów do Warszawy, itede, itepe.

W głowie się nie mieści, że mieszkańcy Piaseczna mają autobus co 10 minut, a w
      niektórych rejonach *samej Warszawy* z wielkiej łaski przejedzie coś raz na
      godzinę :( Ale pretensje oczywiście trzeba mieć, bo złośliwa Warszawa nie dała
      ZA DARMO.

A może, tak po prostu, jeśli rady gmin ościennych nie radzą sobie z zarządzaniem
      komunikacją i podatkami na ten cel na swoim terenie, to zechcą przyłączyć się do
      Warszawy?
    • Gość: Misio Nie podwarszawiaki zapłacą za komunikację! IP: *.fuw.edu.pl 11.10.06, 16:34
      Nie podwarszawiaki zapłacą za komunikację! Wystarczy popatrzeć na autobusy 7xx
      jadące rano do Warszawy
      • 3fx Re: Nie podwarszawiaki zapłacą za komunikację! 11.10.06, 19:50
        Po pierwsze wyobraź sobie że z Warszawą sąsiadują również miasta, może trochę
        mniejsze niż Warszawa ale miasta i wcale nie mamy z tego powodu kompleksów:) To
        w związku z Twoim "wracające na wieś".

Po drugie mieszkańcy podwarszawskich miejscowości już teraz płacą ZTMowi za
        korzystanie z usług ZTMu poza Warszawą. W granicach Warszawy normalny bilet
        miesięczny kosztuje 66, normalny bilet sieciowy (podmiejski) kosztuje 90, czyli
        troszkę ponad 36% więcej. Teraz trochę innych liczb: 709 zatrzymuje się na 22
        przystankach, 8 znajduje się poza Warszawą, 14 znajduje się w Warszawie...
        czyli teoretycznie w ~2/3 jest to linia miejska. Podmiejskimi liniami podróżuje
        tyle osób że ZTM marzy o takim zapełnieniu w innych liniach. Mówisz że rano
        autobusy podmiejskie wyjeżdżające z Warszawy są puste... bzdura - zapraszam na
        przystanek 709 przy metrze Wilanowska około 7:30 - ludzie nie mieszczą się na
        przystanku - ciekawe po co Ci warszawiacy jadą "na wieś" - czyżby do pracy???

Policzmy: 8 z 22 przystanków znajduje się poza Warszawą, co daje jakieś 36%
        trasy, bilet miesięczny podmiejski jest droższy o 36% od miesięcznego
        miejskiego. Jak dla mnie wszystko jest jasne!

Podsumowując: ZTM zarabia na liniach podmiejskich, przypuszczam że zarabia już
        na samych biletach, ale oprócz tego życzy sobie dopłat. Nie wierzę że ZTM
        dopłaca do interesu... Gdyby podmiejskie linie skrócić do granic Warszawy to po
        kilku tygodniach przestałyby istnieć, byłyby nierentowne, a warszawiacy
        mieszkający dalej od centrum musieliby sami sobie radzić. Poniekąd mieszkańcy
        podmiejskich miejscowości "fundują" dobre połączenie z centrum mieszkańcom
        Warszawy z odległych dzielnic.

Proszę, następnym razem sprawdź, policz, zastanów się i dopiero wtedy napisz:)
        • nessie-jp Re: Nie podwarszawiaki zapłacą za komunikację! 11.10.06, 20:43
          Podsumowując, należałoby skrócić 709 do pętli PKP Jeziorki. To by dopiero było
          niesłychanie wygodne dla ludzi z Piaseczna, prawda? Ale za to nikt by nie
          pyskował, że 22 przystanki w Warszawie...

Wyjaśnij mi, skoro autobusy są takie zapchane, skoro to taki świetny biznes, to
          dlaczego Piaseczno nie zarabia na komunikacji? Ba, dlaczego w ogóle nie raczyło
          żadnej komunikacji z Warszawą zorganizować? Nie wiem nawet, czy Piaseczno nie
          ogląda się na Warszawę, żeby mu w obrębie samego Piaseczna ludzi woziła.

Piramidalna bzdura, jednym słowem.
        • Gość: Misio Re: Nie podwarszawiaki zapłacą za komunikację! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 22:45
          > Podsumowując: ZTM zarabia na liniach podmiejskich, przypuszczam że zarabia już
          > na samych biletach, ale oprócz tego życzy sobie dopłat. Nie wierzę że ZTM
          > dopłaca do interesu...

Na prawde zarzucasz taki idiotyzm ZTM? Myślisz, że chcą odciąć gałęź na której
          siedzą?

> Proszę, następnym razem sprawdź, policz, zastanów się i dopiero wtedy napisz:)

A Ty policzyłeś? Bo jak na razie to tylko czyste dywagacje. Możesz podać
          konkretne wielkości wraz z podaniem źródeł i wyliczenia?
          • Gość: 3fx Re: Nie podwarszawiaki zapłacą za komunikację! IP: *.nask.waw.pl 12.10.06, 09:14
            Jakie dywagacje? Bilet na linie podmiejskie jest droższy niż na linie kursujące
            w obrębie Warszawy? - jest. Cenę biletu podmiejskiego ustalały władze
            Piaseczna? - nie cena została ustalona przez urzędników z Warszawy na podstawie
            jakiś tam kalkulacji. Ludzie z miejscowości podmiejskich kupując bilety płacą
            ZTMowi tyle ile od nich ZTM rząda za korzystanie z autobusów podmiejskich? -
            płacą. Więc o co chodzi? Jest produkt, jest cena, klient płaci ustaloną cenę za
            produkt, więc wszystko się zgadza. Czy w sklepie oprócz ceny produktu dopłacasz
            w kasie jakąś kwotę za to że mogłeś kupić coś właśnie w tym sklepie? - jak
            sklep źle ustalił sobie cenę produktu to już jest jego problem...

Zachowujecie się tak jakbyście nigdy nie korzystali z usług obcego przewoźnika?
            Lecąc samolotem przesiadacie się na granicy? Przecież zgodnie z Waszą filozofią
            samolot powinien transportować pasażerów tylko w obrębie swojego kraju...

Ja podałem Tobie obliczenia. Podałem o ile jest dłuższa trasa i o ile więcej
            kosztuje bilet. W koszt biletu przewoźnik wlicza sobie swoje koszty. Poproszę
            teraz o Twoje wyliczenia.
          • Gość: max Re: Nie podwarszawiaki zapłacą za komunikację! IP: *.chello.pl 12.10.06, 11:06
            oj Misiek. Ty trollu :) napierw rzucasz bzdure a potem rzadasz od innych
            naukowych potwierdzen mimo ze kolega ci na palcach policzyl. Sam nie umiesz ?:)
            W Warszawie 2/3 ludzi to przybłędy przyjezdne, pewnie ty tez jestes taka sądzac
            po arogancji - 2 miesiace mieszkania w warszawie i juz "pan" pełną gębą mogący
            zabierac głos. Smutne.
    • jurek_dzbonie O co ten ryk? ZTM nie jest od jezdzenia po wsiach! 11.10.06, 17:35
      ZTM jest od obslugi komunikacyjnej stolicy. Wojtowie gmin podwarszawskich niech
      zgodnie z ustawowym obowiazkiem jaki jest na nich nalozony sami organizuja
      komunikacje dla swoich mieszkancow!
      Caly ten placz to nic jak jedna wielka manipulacja. Przyklad Jablonnej pokazal,
      ze uslugi ZTM sa najtansze i po miesiacu placenia za komunikacje zastepcza wojt
      Kubalski bez szemrania podpisal umowe z ZTM. Teraz tylko wyborcy go rozlicza ze
      strat jakie spowodowal w kasie gminy przez wozenie mieszkancow busikami.
      • Gość: nomad A będzie tak... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 18:51
        Za jakiś czas będzie w Warszawie cały wachlarz przewoźników, jacy będą jechali
        aż do samego centrum. Bo to co robi ZTM to się obecnie nie da określić w
        parlamentarnych słowach.
        Nie dość że linie swoją częstotliwością nie powalają na kolana, jadą na krótkich
        odcinkach tyle, ile zajmuje jazda z Warszawy do Wyszkowa, i na dodatek gmina nie
        ma najmniejszego wpływu na całokształt kurowania linii.

Jak ZTM przeforsuje to co chce, to już niektóre gminy będą płaciły rocznie tyle,
        co Łomianki wydają na utrzymanie całej swojej komunikacji (z dopłatami do
        biletów włącznie). Gdzie tu logika?
        A porównajcie sobie ile jak często kursują autobusy w DS w Łomianek, a jak
        często jeździ taka przeciętna linia podmiejska ZTM.

Każda gmina ogłosi przetargi, i ze wszystkich możliwych gmin będą jeździły do
        centrum Warszawy takie linie jakie ma obecnie PKS Grójec z Ząbek – całe centrum
        się zapcha prywatnymi autobusami, i Marszałkowska oraz okolice Dw. Centralnego
        zamienią się w taki jeden wielki parking prywatnych autobusów wszelkich
        możliwych marek, jadących we wszystkie możliwe kierunki. Mieszkańcy będą
        zadowoleni bo na dopłacając około 20zł. miesięcznie do biletów (tj. na prywatną
        linię + karta ZTM) dostaną dojazd do samiutkiego centrum.

I wtedy Warszawa się już kompletnie zakorkuje.
        • nessie-jp Re: A będzie tak... 11.10.06, 20:45
          Pod warunkiem, że ci prywatni przewoźnicy zostaną wpuszczeni na parkingi w
          centrum Warszawy... :)
        • Gość: Mis Re: A będzie tak... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 22:47
          > Każda gmina ogłosi przetargi, i ze wszystkich możliwych gmin będą jeździły do
          > centrum Warszawy takie linie jakie ma obecnie PKS Grójec z Ząbek – całe c
          > entrum
          > się zapcha prywatnymi autobusami, i Marszałkowska oraz okolice Dw. Centralnego
          > zamienią się w taki jeden wielki parking prywatnych autobusów wszelkich
          > możliwych marek, jadących we wszystkie możliwe kierunki. Mieszkańcy będą
          > zadowoleni bo na dopłacając około 20zł. miesięcznie do biletów (tj. na prywatn
          > ą
          > linię + karta ZTM) dostaną dojazd do samiutkiego centrum.
        • Gość: to ja Inspekcja Transportu Drogowego sobie pouzywa:) IP: 192.30.100.* 11.10.06, 23:23
          Ile z tych 40 letnich zlomow ze Skandynawii nadaje sie do wozenia ludzi? To
          jest konkurencja? Bilety okresowe - nawet sieciowy - w Warszawie jest jednym z
          najtanszych w Polsce. Albo zaplaca te gminy, albo taki bilet bedzie musial
          kosztowac znacznie wiecej. Wezmy przyklad SKM - co z tego, ze Pruszkow i
          Piastow placa ok. 70 tys. miesiecznie? Nic, bo Warszawiacy nie moga z SKM
          skorzystac!
          • Gość: max Re: Inspekcja Transportu Drogowego sobie pouzywa: IP: *.chello.pl 12.10.06, 11:13
            "Wezmy przyklad SKM - co z tego, ze Pruszkow i
            Piastow placa ok. 70 tys. miesiecznie? Nic, bo Warszawiacy nie moga z SKM
            skorzystac!"

Jak to nie mogą? Ktos ci zabrania? SKM przejezdza przez całą warszawe a nie
            kursuje w obrębie piastowa i pruszkowa! Wiec co to za bzdury? "W"arszawiacy
            buahahaha, przybłedy z róznych województw i juz warszawiacy. Najsmieszniejsze
            jest to ze mieszkanców piastowa i pruszkowa spotykasz w sklepach, barach
            farbykach etc - po prostu pracuja w warszawie, wracajac tam gdzie maja
            mieszkania. Cos sie nie podoba? Obuduj warszawe murem, miej wszystkich w d.. a
            potem wracaj na swoja wioche w swieta mowiac jakim to jest sie panem w
            warszawie.
        • Gość: MZ Re: A będzie tak... IP: 217.168.193.* 13.10.06, 07:39
          > Za jakiś czas będzie w Warszawie cały wachlarz przewoźników, jacy będą
          > jechali aż do samego centrum

Nie jestem taki pewny. Predzej beda dojezdzali do petli na krancu Warszawy.
    • Gość: to ja Trojmiasto, tu chyba najgorszy przyklad!!! IP: 192.30.100.* 11.10.06, 22:58
      Wezmy taki Sopot - lezy sobie w srodku, wiec niech sluzy za przyklad.
      Stajemy na ktoryms z przystankow w Al. Niepodleglosci. Podjezdza
      autobus "niebieski" - wyciagamy bilet "gdynski-sopocki" jesli jedziemy w
      granicach Sopotu, jesli juz do Gdyni, to "gdynski-sopocki-z przekroczeniem
      granicy taryfowej". Ale przeciez moze tez podjechac linia "S" - pospieszna,
      szybko sprawdzamy czy mamy odpowiedni bilet znaczy: "gdynski-sopocki-
      pospieszny", albo "gdynski-sopocki-z przekroczeniem granicy-pospieszny". Ale
      moze sie pojawic autobus "czerwony" - wtedy w naszych przepastnych kieszeniach
      odnajdujemy odpowiednio: "gdanski-sopocki", ale jesli juz chcemy udac sie do
      Gdanska, to "gdanski-sopocki-z przekroczeniem granicy taryfowej". Moze tez sie
      zdarzyc, ze podjedziemy kawalek SKM, albo wsiadziemy na przystanku granicznym.
      Warto wiec jeszcze wyposazyc sie w nastepujace bilety: "gdynski", "gdynski-
      pospieszny", "gdanski-czasowy". No to moze kupimy bilet u kierowcy - nic
      prostszego, tylko, ze zamiast jednego normalnego dostaniemy 2,5 biletu, a
      dokladnie 5 ulgowych w postaci karnetu. Panie Jarku, chyba nie wmowi Pan
      Warszawiakom, ze ten TOTALNY ABSURD komunikacyjny, w miesicie zyjacym z
      turystow ma sluzyc Warszawie za wzor?!?!?!? Jesli tak Pan mysli to proponuje
      zaprzestac pisania o komunikacji miejskiej. Pomijam juz kwestie ceny biletow
      okresowych - znacznie, znacznie wyzsza niz w Warszawie. Policzmy szybciutko ile
      mieszkaniec Sopotu powinien miec w kieszeni rodzajow biletow jednorazowych -
      pomijam sytuacje skrajne, typu wycieczka do Rumii - 9!!! Tak, slownie DZIEWIEC
      roznych biletow! Z czego 7 dla autobusow odjezdzajacych z tego samego
      przystanku!!! Ale wzor:))))))
    • Gość: Rozsądny Re: Gminy podwarszawskie: dość komunikacyjnego dy IP: *.chello.pl 11.10.06, 23:21
      Ale po co ułatwiać prowincji dojazd do miasta? Niech się sami o to martwią!!!
      • Gość: max Re: Gminy podwarszawskie: dość komunikacyjnego dy IP: *.chello.pl 12.10.06, 11:17
        Prowincja? Graniczaca z warszawa? Juz prowincja? ho ho ho 80% piastowa pracuje
        w warszawie, tam zyje i bawi sie i wydaje kase a ty "prowincja" co za szczyt
        bezczelnosci, arogancji i wsiarstwa. Najsmieszniejsze ze "P"an nie jest zapewne
        z warszawy - tylko jak 2/3 populacji miasta jest zamieszkujacym w niej
        przybłęda zarobkowym - na dodatek kiszący zarobki by pochwalic sie na swojej
        wsi pensja 1100 zl. Smieszne.
    • Gość: Wanda Robert Czapla --------------------------------- --- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.06, 17:03
      Winnym wybuchu tego konfliiktu jest nieudacznik Robert Czapla - kumpel Lecha
      "Wielkiego" Kaczyńskiego.

Czapla nie ma przygotowania zawodowego do bycia dyrektorem ZTM - wcześniej
      pracował w PPKS ŁOMŻA.

Czapla to taki sam kapuściany głąb, jak jego ziom - obecny prezydent IV RP.

Robert Czapla, Grzesiek Dziemieszczyk, Wieśka Dolińska, Boguś Borzym, Pawełek
      Przychodzki, czyli największe pasożyty i darmozjady w Stolycy {na utrzymaniu
      podatników} powinni zostać wywaleni z ZTM jak najszybciej.

Już niedługo tak się stanie, po wygraniu Wyborów przez Hannę GRONKIEWICZ.pl
      • Gość: MZ Winny jest nieudaczny Szweycer. IP: 217.168.193.* 13.10.06, 07:38
        Czapli UM blokuje caly czas pole do manewru podsuwajac nieudacznikow i
        opierdzielaczy z BK. Na szczescie jak Hania G-W wygra wybory, to Szweycer wraz
        z Biurem Opier* sie poleci na smietnik.
        • Gość: lassu Re: Winny jest nieudaczny Szweycer. IP: *.chello.pl 24.10.06, 23:02
          CZy my tu rozmawiamy o dojeździe mieszkańćów podwarszawskich gmin do warszawy czy robimy bezpłatną kampanię kandydatki na fotel prezydenta??
          • misiekka Wandeczka zawsze reklamuje swojego nieudacznika 25.10.06, 01:03
            A on biedaczek na razie nic ani zlego ani dobrego nie zrobil. Neutralny jest
            chlopina.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka