Dodaj do ulubionych

lista mailingowa mieszkańców Woronicza 78

28.11.06, 14:04
Witam Sąsiadów,

Zgodnie z obietnicą i ustaleniami ze spotkania w ubiegłą środę zrobiłam listę
mailingową mieszkańców, którzy chcą otrzymywać korespondencję od
administracji w kwestiach, które m.in. omawialiśmy na spotkaniu. Znalazły się
na niej adresy mailowe wszystkich Sąsiadów, którzy do dzisiaj odezwali się na
mój adres nihao@gazeta.pl. Jeśli jeszcze ktoś nie zgłosił adresu, to proszę,
żeby przesłać go już bezpośrednio do administracji na archeserwis@gazeta.pl

Pozdrawiam
Kasia
Obserwuj wątek
    • gawor2 Re: lista mailingowa mieszkańców Woronicza 78 30.11.06, 22:53
      No i nie podzialalo... Pani Administrator nie chce w ten sposob wspolpracowac z
      mieszkancami...
      • robinson65 obstrukcja Administracji 01.12.06, 11:32
        To sa po prostu jaja:

"Szanowni Państwo!
        Z przykrością informuję, iż nie jestem w stanie przesłać Państwu na wskazane
        adresy e-maile umowy z firmą ochraniającą osiedle. Ponadto, nie mam zaufania
        do wysyłania tak ważnych dokumentów drogą internetową na kilkadziesiąt adresów
        jednocześnie.
        Informuję, iż jestem w trakcie realizacji zamówienia zakupu szklanych gablot
        informacyjnych, zamykanych na klucz, które zamierzam zamontować na wszystkich
        sześciu klatkach Państwa budynku i przeznaczyć na ogłoszenia i informacje
        administracyjne. Zaraz po montażu gablot, które obiecano mi wykonać w przyszłym
        tygodniu, umieszczę w środku Zakres obowiązków pracowników ochrony, abyście
        mogli się Państwo z nim zapoznać. Taką formę przekazu preferuję. Poza tym będą
        się mogli zapoznać z nią wszyscy mieszkańcy a nie tylko wybrana grupa.
        Przykro mi jeśli ktoś z Państwa poczuł się urażony z powodu niezrozumienia
        jakie wynikło podczas zebrania, liczę jednak na wyrozumiałość ponieważ często
        bywa i tak że dysponuję tylko papierową dokumentacją i fizycznie nie byłabym w
        stanie ich Państwu wysłać. Administracja Elżbieta Osińska ".

Czy Administracja pracuje dla nas czy przeciw nam? Może pora aby jakiś przetarg
        na zarządzanie nieruchomością zorganizować ?

• nihao Re: obstrukcja Administracji 01.12.06, 12:09
          A czy ktoś zadzwonił do administracji, żeby bezpośrednio tam zgłosić zażalenie?
          Bo na forum niewiele się załatwi.
          Dzwoniłam przed chwilą do administracji ze stanowczym żądaniem, żeby przesłano
          mi umowę faksem, skoro Pani Osińska nie preferuje wysyłania jej mejlem do
          kilkudziesęciu osób - jako Wspólnota mamy pełne prawo do wglądu w tę umowę.
          Ponoć w ciągu godziny mam ją dostać. Dodaje sobie do tego ze 3 godziny.
          Potwierdzę czy dostałam i podzielę się z zainteresowanymi, ale dopiero po
          weekendzie, bo wyjeżdżam.
          Co do przetargu - można go zrobić dopiero, gdy zostanie formalnie powołany
          Zarząd wspólnoty. Potrzeba do tego co najmniej połowę właścicieli budynku 78.
          Muszą być chętni, którzy w tym Zarządzie będą FAKTYCZNIE pracować. Potem
          dopiero można sobie wybierać administrację i robić przetargi co też wiąże się z
          dużą odpowiedzialnością, bo trzeba wybrać dobrą firmę, a do tego trzeba mieć
          świetną orientację na rynku.
          Jeśli ktoś się podejmuje koordynacji tego całego procesu - nie ma problemu,
          możemy sobie robić przetarg.
          • mpbc Re: obstrukcja Administracji 01.12.06, 15:48
            Jestem na bieżąco jeżeli chodzi o administrowanie osiedlem i nie jest to takie
            proste w przeprowadzeniu. Od kilku miesięcy walczymy na innym osiedlu gdzie
            obecnie mieszkam z deweloperem (Bud-Prof) i jednocześnie zarządem (ta sama
            firma!!!) i zarządzającym (ta sama firma!!!) I to jest kuriozum iż jedna firma
            jest deweloperem/zarządem/zarządzającym w jednej osobie nie posiadającym do
            tego licencji do zarządu nieruchomościami, nie zwołała nawet zebrania wspólnot
            przez 3 lata (!!!) ale przechodząc do meritum.

By coś zrobić muszą być chętni – to jest największy problem, musi być także
            kworum (50%+1) na zebraniu wspólnoty.

Z mojej perspektywy na naszym osiedlu nie jest źle, czynsz jest niski, kończy
            się wykańczanie osiedla a i jest współpraca z administratorem istnieje, może są
            mankamenty ale nikt nie olewa (Nikt nie mówi „I co mi zrobicie? Do Sądu
            podacie? To podajcie, mam wiele sprawa w sądach a i tak nikt jeszcze ze mną
            nie wygrał” - słowa dewelopera/zarządu/ zarządzającego w moim obecnym miejscu
            zamieszkania).

Przepraszam za dygresję ale wszytko wyjdzie na waszym pierwszym zebraniu
            wspólnoty, zobaczycie ile osób przyjdzie i czy będą chętni do pracy na rzecz
            wspólnoty i jakie ewentualnie problemy wynikną. Z mojej dotychczasowej
            działalności wynika iż większość osób jest zainteresowana tylko wysokością
            czynszu a nawet odwiedzanie sąsiadów po mieszkaniach w sprawach wspólnoty
            często kończy się słowami „Nie, dziękuję” i zatrzaśnięciem drzwi (!!!!).
        • akashha Re: obstrukcja Administracji 01.12.06, 16:45
          > Informuję, iż jestem w trakcie realizacji zamówienia zakupu szklanych gablot
          > informacyjnych, zamykanych na klucz, które zamierzam zamontować na wszystkich
          > sześciu klatkach Państwa budynku i przeznaczyć na ogłoszenia i informacje
          > administracyjne. Zaraz po montażu gablot, które obiecano mi wykonać w przyszłym
          >
          > tygodniu, umieszczę w środku Zakres obowiązków pracowników ochrony, abyście
          > mogli się Państwo z nim zapoznać. Taką formę przekazu preferuję. Poza tym będą
          > się mogli zapoznać z nią wszyscy mieszkańcy a nie tylko wybrana grupa.

Takie same gabloty oraz m.in. Zakrez obowiazkow ochrony wisza w budynku A. Od
          dluzszego czasu. I nkit sie nie zali :)

Ja rozumiem, ze chcecie miec info od razu - jednak zgadzam sie z p. Osinska odn.
          tego, ze wszyscy beda mogli to przeczytac, gdy gablota bedzie wisiec przy wejsciu :)
          • robinson65 Re: obstrukcja Administracji 01.12.06, 18:13
            Witam ponowie, użyłem skrótu myślowego odnosząc sie do wszystkich ustaleń z
            administratorem, które zostały poczynione w dniu 22 listopada br (patrz nizej)
            i stad być może nieporozumienie. Ustalono, iż do 30 listopada zostanie wiele
            spraw popchyniętych do przodu. Zamiast tego otrzymaliśmy to co wcześniej
            cytowałem. Zdecydowana większość spraw została po prostu przemilczania.
            Przypomnijcie sobie pismo kogos ważnego z Arche (Prezesa) sprzed ok. pół roku.
            Przez te pół roku trochę spraw udało się Arche załatwić, ale generalnie robione
            jest w strasznie żółwim tempie. W dodatku mam wrażenie, iż każdy kolejnych
            termin zebrania, spotkania ltp. uaktywnia Arche do załatwienia czegoś tam
            (vide: przed ostatnim zebraniem w końcu zrobiono jako taki porządek z windami).
            Tak czynsz jest tani, ale nie zdziwie się jeśli to sie wkrótce zmieni. Zarówno
            z powodu b. długiej listy usterek, z usunięciem których nie będzie łatwo, jak i
            dlatego, iż jakość wykonania niektórych prac woła po prostu o pomstę do nieba
            (a wyjdzie to zapewnie dopiero za kilka lat). Pozdrawiam,

• robinson65 USTALENIA ZE SPOTKANIA- 22.11.2006. (cz. 1) 01.12.06, 18:16
            USTALENIA ZE SPOTKANIA MIESZKAŃCÓW WORONICZA 78 Z ADMINISTRATOREM I PRZEDST.
            DEWELOPERA ARCHE w dniu 22 listopada 2006 r.

Uczestnicy spotkania: Przedstawiciele administratora: Elżbieta Osińska, Anna
            Rybitwa; Przedstawiciel dewelopera: Hanna Ruszkowska; Właściciele lokali w bud.
            Woronicza 78
            Ustalenia ze spotkania:
            1 Lista usterek w części wspólnej:
            a Administrator odebrał pismo mieszkańców z listą usterek wnioskiem
            części wspólnej bud. z wnioskiem osiedla z wnioskiem o uwzględnienie ich w
            protokole zdawczo-odbiorczym budynku B
            b Dodatkowe usterki mogą być na bieżąco zgłaszane Administratorowi
            (najlepiej drogą meilową) – wszystkie zostaną uwzględnione
            c Mieszkańcy postulują o to, aby data podpisania protokołu zdawczo-
            odbiorczego bud. B została przesunięta do momentu usunięcia wszystkich
            zgłoszonych przez właścicieli lokali usterek, przy czym Administrator uznał, że
            realnym terminem ostatecznym, do którego mogą być usunięte usterki jest 31
            marca 2007 r.
            d Przedstawiciel dewelopera zobowiązał się, że do 30 listopada 2006 r.
            pisemnie zadeklaruje terminy usunięcia poszczególnych grup usterek, biorąc przy
            tym pod uwagę sugestie właścicieli lokali, aby usterki zostały usunięte do
            końca I kwartału 2007 r.
            e Mieszkańcy zgłosili postulat, a Administrator go uznał, aby w odbiorze
            części wspólnych budynku B brał udział przedstawiciel wspólnoty mieszkańców
            Woronicza 78
            f Przedstawiciel dewelopera zadeklarował, że po otrzymaniu listy usterek
            deweloper pisemnie poda do dn. 30 listopada 2006 r. terminy usunięcia
            poszczególnych grup usterek w przestrzeni własnej.

2 Droga dojazdowa
            a Droga dojazdowa jest własnością gminy
            b ARCHE do tej pory nie złożyło wniosku o wybudowanie drogi (mimo
            informowania przez ARCHE mieszkańców, że droga powstanie do końca 2006 r.)
            c Spółdzielnia Politechnika wycofała się z wcześniejszej umowy, aby drogę
            wybudować wspólnie z ARCHE
            d Przedstawiciel dewelopera zobowiązał się do tego, by do dn. 30
            listopada 2006 r. pisemnie poinformować właścicieli lokali Woronicza Park, jaka
            jest plan działań ARCHE w sprawie drogi dojazdowej oraz jakie kroki formalno-
            prawne powinny zostać podjęte, aby droga powstała.

3 Egzekwowanie zakazu postoju na terenie osiedla:
            a Sprawa powinna zostać ujęta w Regulaminie Wspólnoty 78. Zgodnie z
            informacją Administratora, jedynie Straż Miejska i policja mają prawo
            egzekwować zakaz
            b Mieszkańcy zaproponowali inne rozwiązania np.:
            - Podciągnięcie dłuższego niż 15 min. postoju pod przepisy zakazujące
            dewastacji (krawężniki etc.)
            - Dokładne monitorowanie przez ochronę pojazdów parkujących dłużej niż 15 min.
            i „nękanie” ich za pomocą np. domofonów, aby opuścili parking po przekroczeniu
            dopuszczalnego czasu postoju.

4 Fitness Club oraz pomieszczenia gospodarcze:
            a Jedno i drugie jest własnością dewelopera
            b Przedstawiciel dewelopera zobowiązał się do pisemnego poinformowania
            mieszkańców do dn. 30 listopada 2006 r. o tym, kiedy i czy zostanie uruchomiony
            Fitness Club, jaki jest jego status na chwilę obecną, a także jakie jest
            przeznaczenie pomieszczeń gospodarczych.

5 Ochrona osiedla:
            a Budynek 78 na dzień dzisiejszy nie jest objęty umową podpisaną z firmą
            ochroniarską
            b Pani Osińska zobowiązała się do przesłania mieszkańcom do wglądu umowy
            z firmą ochroniarską, aby mogli zgłosić do niej ewentualne uwagi
            c Po uwzględnieniu uwag mieszkańców zostanie podpisany aneks do umowy, w
            którym ujęty będzie również budynek 78.

6 Teren za garażem wolnostojącym:
            a Deweloper poinformuje pisemnie, jakie jest jego przeznaczenie i kiedy
            zostanie zagospodarowany (do 30 listopada 2006 r.).

7 Montowanie klimatyzatorów, anten satelitarnych oraz innych urządzeń na
            zewnątrz budynku:
            a Administrator wyraził przekonanie, że instalowanie jakichkolwiek
            urządzeń zewnętrznych powinno być zakazane
            b Kwestia ta powinna zostać ujęta w Regulaminie wspólnoty Woronicza 78.

8 Komunikacja Administracji z mieszkańcami:
            a Administracja utworzy mailową listę dystrybucyjną mieszkańców Woronicza
            78, na którą będzie wysyłać wszelkie informacje dotyczące części wspólnych bud.
            78 i osiedla
            b Mieszkańcy prześlą swoje adresy mailowe na adres nihao@gazeta.pl, które
            zostaną potem przekazane Administracji.

9 Następne spotkanie mieszkańców (ustalenie Regulaminu, ewentualnie
            powołanie Wspólnoty):
            a Proponowany termin - trzeci tydzień stycznia 2007 r. tj. 16, 17 lub 18,
            godz. 19.00, miejsce do ustalenia.
            • nihao Re: USTALENIA ZE SPOTKANIA- 22.11.2006. (cz. 1) 02.12.06, 10:28
              Witam,
              Po pierwsze: dostałam umowę z firmą ochroniarską od p. Osińskiej faksem - tego
              samego dnia kiedy o to poprosiłam. Jeśli ktoś jest zaintersowany może uda mi
              się w poniedziałek zeskanować i ew. przesłać w formie elektronicznej.
              Po drugie: gdzieś już pisałam, że to forum otwarte i nie uważam, żeby to było
              odpowiednie miejsce do zamieszczania ustaleń z zebrania naszej wspólnoty. Te
              ustalenia, które zresztą wyszły spod mojej ręki, zostały wysłane do wszystkich
              ZAINTERESOWANYCH, drogą mailową. Proszę więc to uszanować.
              Czas na usunięcie usterek, jeśli się Sąsiad wczyta w ustalenia, jest do końca
              kwartału 2007 r. Pisma, dewelopera miał przygotować do końća listopada, czyli
              do czwartku. Przypominałąm o tym Administracji. Może Sąsiad zadzwoni w imieniu
              Wspólnoty, żeby te pisma wyegzekwować.
              Forum na pewno nie jest najlepszym miejscem do załatwiania konkretnych spraw -
              z moich doświadczeń wynika, że tu się tylko gada, a jak przyjdzie do zrobienia
              czegokolwiek to najlepiej, żeby się znalazł ktoś kto za nas wszystko zrobi. Tak
              samo będzie pewnie z powolaniem Zarządu naszej wspólnoty.
              Pozdrawiam
              Kasia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka