Dodaj do ulubionych

Koniec saskich piwnic

IP: *.chello.pl 04.02.07, 23:22
Przykre,...
Moje kochane miasto, z którym tak okrótnie obeszła się historia nie ma
szacunku dla własnych zabytków.
Może za kilkadziesiąt lat ktoś będzie wątpił, czy przed odbudowaniem Warszawa
w ogóle istniała...
Po prostu mi przykro...
Obserwuj wątek
    • Gość: Warszawiak Ale PKiN jest zabytkiem i nie wolno go ruszyć! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.07, 23:26
      Ktoś nam celowo niszczy Warszawę. I bynajmniej nie jest to PiS.
      Powiedziałbym, że raczej ktoś wręcz przeciwny.
      • Gość: 2 Re: Ale PKiN jest zabytkiem i nie wolno go ruszyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 00:28
        dokladnie hanka komuszy punisher
        • chinique Nie piszczcie i nie biadolcie ... 05.02.07, 03:39
          ... tylko wrzućcie pomysły skąd wziąć te jedyne brakujące 50MPLN, przecież
          uzdatnienie piwnic pod fundamenty rekonstrukcji pałacu nie może stać się za
          darmo. Swoją drogą dziwi mnie, że nikt nie przewidział istnienia piwnic w SIWZ
          na odbudowę. Jedyny z pomysłów jaki dotąd przewinął się w tym wątku - uchwała
          sejmowa - proszę pamiętać, że to pieniążki z naszej kieszonki, a nie skromnych
          portfeli posłów. Czy nie warto zwrócić się do samych Sasów - w końcu to ich
          pałac ;) - być może po odbudowie Drezna zostały jakieś nadwyżki pieniężne, czy
          materiałowe?
          • zegrz Re: Nie piszczcie i nie biadolcie ... 05.02.07, 11:49
            Przerzućcie te 40 baniek co na kościół w Wilanowie ma pójść. I po krzyku.
    • Gość: eurofanatik Re: Koniec saskich piwnic IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 05.02.07, 00:43
      Sejm stac na kilkadziesiat milionow dotacji dla nikomu niepotrzebnego szkaradztwa na polach wilanowskich wiec moze dolozylby sie i do tej inwestycji? W koncu chodzi o zachowanie historycznej kontynuacji w miejscu centralnym dla dziejow Polski i jej stolicy?
    • Gość: Archie Czeredys zna sie tylko na Pajacu IP: *.aster.pl 05.02.07, 00:49
      ... i ten obiekt wpisał do rejestru zabytków, takie obiekty jak piwnice d.
      Pałacu saskiego go nie interesują, bo sa za stare i do tego ich nie iwdać, bo
      są pod ziemią ... ja to nawet rozumiem po co chronić cos, co jest pod ziemią,
      nawet jak zostanie zasypane, to może zostać za jakiś czas odkopane. Ale taki
      pajac - jak ktos go przebuduje albo "naruszy" to byłaby dopiero strata, więc
      trzeba go chronić, zwłaszcza że trudno byłoby go zasypać.
      Brawo p. konserwatorze Czeredys, pasuje pan jak ulał do przysłowia: "Wart pałac
      Paca, a Pac pałaca" !
      Archie
      • Gość: fds Re: Czeredys zna sie tylko na Pajacu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 16:02
        Gość portalu: Archie napisał(a):

> ... i ten obiekt wpisał do rejestru zabytków, takie obiekty jak piwnice d.
        > Pałacu saskiego go nie interesują, bo sa za stare i do tego ich nie iwdać, bo
        > są pod ziemią ... ja to nawet rozumiem po co chronić cos, co jest pod ziemią,
        > nawet jak zostanie zasypane, to może zostać za jakiś czas odkopane. Ale taki
        > pajac - jak ktos go przebuduje albo "naruszy" to byłaby dopiero strata, więc
        > trzeba go chronić, zwłaszcza że trudno byłoby go zasypać.
        > Brawo p. konserwatorze Czeredys, pasuje pan jak ulał do przysłowia: "Wart pałac
        >
        > Paca, a Pac pałaca" !
        > Archie

Litości archie, nie pisz głupot, sprawą piwnic pałacu Saskiego zajmuje się
        stołeczny konserwator zabytków - tam więc kieruj swoje uwagi, pomimo że pani
        Ewcia chciałaby umyć od tego rączki. Wynika to z następujących powodów: pałac
        nie był wykreślony z rejestru zabytków (po zniszczeniu podobnie jak zamek
        królewski) więc z prawnego punktu widzenia jest zabytkiem rejestrowym i
        pozostaje w gestii stołecznego urzędu. Idiotyczne jest więc sugerowane przez
        ciebie postępowanie wpisujące oddzielnym wpisem piwnice obiektu już wpisanego!!
        Druga sprawa, która podważa wiarygodność i chęć ucieczki od niewygodnej i
        kontrowersyjnej sprawy przez Nekande-Trepkę to fakt, iż jakoś nie przeszkadza
        jej zajmowanie się staromiejskimi piwnicami, które teoretycznie wg tego co
        powiedziała w artykule powinny pozostawać w gestii urzędu wojewódzkiego. Sprawa
        jest jednoznaczna - kobita usiłuje za wszelką cenę wykręcić się od
        odpowiedzialności i przerzucić ją na kogoś innego. Z drugiej strony sytuacja nie
        dziwi mnie szczególnie, gdyż powoływana jest przez władze miasta, które są
        właścielem obiektu zabytkowego, tak więc jej sprzeciw oznacza w praktyce jej
        dymisję. Warto się więc zastanowić przy okazji tej sytuacji na sens i
        niezależność formułowanych przez urząd stołeczny opinii.
    • leech3 Wraca stare 05.02.07, 01:13
      Pierwsze decyzje HGW
      1. Zarząd basenów Warszawianka bez zmian (wreszcie po nowelizacji ustawy miasto
      ma prawo zarządzać).
      2. Piwnice Saskie do rozbiórki.

No to czekamy na niezrealizowany pomysł przykrycia Trasy Łazienkowskiej od
      Placu na Rozdrożu do Ronda Jazdy Polskiej - za pieniądze miasta - a potem
      odsprzedaż tego terenu pod galerię handlową.
      • Gość: spoma Re: Wraca stare IP: *.chello.pl 05.02.07, 23:31
        Jasne, że HGW wie jak się robi inwestycje - w Londynie odpowiedzialna była za
        administrację, jeszcze w listopadzie ...... szgoda pisać:)
    • Gość: dies_irasiad Re: Koniec saskich piwnic IP: *.aster.pl 05.02.07, 01:47
      Przed rozbiórką należy koniecznie sprawdzić, czy wśród kamieni tworzących ściany
      piwnic nie ma żadnych z Jeleniej Góry... Wiecie bowiem, kto po nich stąpał...

Ciekawe, że niektórzy są gotowi walczyć o kupę kamienia tylko dlatego, że
      pochodzi z któregoś tam wieku. Jeśli tak komuś na tym zależy proponuję odkupić
      kamienie i samemu zrekonstruować z nich piwnice Pałacu Saskiego na własnej
      posesji. Ocalenie paru piwnic i tak nie przywróci przecież Warszawie jej dawnego
      klimatu.

A może by tak lepiej powalczyć o Halę Koszyki, która przecież jest wspaniałą
      konstrukcją, która przeniesiona np. na pobliskie Pola Mokotowskie mogłaby
      stanowić ich prawdziwą ozdobę?!
    • Gość: augustII Koniec saskich piwnic = początek PKiN IP: *.visp.energis.pl 05.02.07, 01:56
      Wyborcom rządzącej PO i lewicy gratulujemy! Po co nam jakieś burżuazyjne
      piwnice. Lepiej dofinansowywać remonty zabytków socrealizmu (np. Pajac
      Stalina) - bliższa ciału koszula...
    • Gość: Warszawiak Koniec saskich piwnic IP: *.crowley.pl 05.02.07, 07:50
      Jak nie wiadomo o co chodzi, to znaczy, że decydenci wzięli prowizje za decyzje
      o budowie i teraz muszą być konsekwentni.
      Dla mnie jako warszawiaka Plac powinien zostać w obecnym kształcie, chociaż
      nadal nie mogę przeboleć biurowca pomiędzy placem a Teatrem Wielkim.
      Można było przykryć stare piwnice płytami szklanymi lub zrobić z tego podziemny
      labirynt do zwiedzania - a tak będziemy mieli jakiś budynek, z nie bardzo
      wiadomo jaką funkcją i w bezpośrednim otoczeniu Grobu Nieznanego Żołnierza będą
      odbywać się w budynku różne uroczystości - nie licujące z godnością tego
      miejsca.
      Pl.Piłsudskiego jest miejscem historycznym - tak jak pl.Czerwony w Moskwie, tak
      jak Vaclavske Namesti w Pradze, Brama Brandeburska w Berlinie - tutaj działy
      się wydarzenia historyczne - pamiętne słowa Ojca Świętego, krzyż z kwiatów w
      stanie wojennym, tutaj odbywają się uroczystości przy okazji świąt państwowych.
      Dziś przy Grobie obowiązuje cisza i szacunek dla polskiego żołnierza, ale to
      dla współczesnych urzędasów nie ma znaczenia, oni muszą wziąć kasę.
      • zegrz Re: Koniec saskich piwnic 05.02.07, 12:01
        I to jest dla mnie najgłupsze:
        "Dziś przy Grobie obowiązuje cisza i szacunek dla polskiego żołnierza"
        Żaden, powtarzam, żaden żołnierz polski nie zginął za to by "obowiązywała
        cisza" i spokój. Przepraszam, ale krew mnie zalewa gdy spłyszę jak ktoś
        wykorzystuje poległych by rzeczywistość dopasować do własnych wyobrażeń.
        Oni zginąli by Polska była wolna, po to by dzieci mogły się tam śmiać czy
        jeździć na rowerach, by każdy z nas czuł się wolny. By można było mówić po
        polsku i bawić się po polsku. Nie depczmy grobów, pamiętajmy i szanujmy tych
        którzy za nas zginęli, ale oni nie po to walczyli by zasłużyć sobie na pomniki!
        Mam wrażenie że to ci którzy przeżyli wykorzystują poległych kolegów by sobie
        samemu stawiać pomniki, najlepiej za życia. Mają zamiar zrobić z Warszawy jeden
        wielki cmentarz, gdzie się nie obrócisz to "wypędzeni, polegli , pomordowani,
        walczący, zgrupowani...". Żywi się tu w ogóle nie liczą.
        • Gość: Jacek Re: Koniec saskich piwnic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.07, 18:21
          Jeden WSPÓLNY grób NIEZNANEGO żołnierza powinien pozostać w obecnym kształcie.
          A tak powstanie jakieś obskurne gmaszysko i dopiero nie będzie gdzie jeździć na
          rowerze!!! To jest katastrofa Warszawy!!!
    • feminista Re: Koniec saskich piwnic 05.02.07, 07:58
      Dla mnie jest to skandal. Na całym Swiecie dba się o takie rzcezy i to dużo
      mniejsze, mniej znaczące. Zachowujemy się jak barbarzyńcy, tak jak by to nie
      było nasze, tylko czyjeś i należy to zniszczyć, zatrzeć po nich wszelki ślad.
      Te piwnice, fundamenty pałacu saskiego, są przekrojem naszej historii i to
      kilku wiekowej, nie wiem kim trzeba byc, aby pomyślec o zniszczeniu historii, a
      już nie wiem jak trzeba być pustym, aby podpisac dokument, to jest jak wyrok na
      kulturze narodowej.

Codziennie Coś Nowego
      blog męskiego feministy
      -----------------------
      ccn.blox.pl
      • wojtek1938 Re: Koniec saskich piwnic 05.02.07, 08:05
        Popieram, dla mnie jest to również SKANDAL, ta osobo powinna natychmiast zostać
        odwołana. W dzisiejszych czasach są takie techniki budowania, które pozwalaja
        uratować takie zabytki, perełki. Wyzbywamy sie całejgo swego dziedzictwa
        narodowego, te piwnice to kilka wieków historii Polski. Powinny one być zakryte
        szklanym sufitem, tak aby można je było oglądac przez podłogę, jak i również
        wewnątrz. Mam już swoje lata i pamietam pałac saski w swojej świetności, miałem
        wtedy sześć lat, później został zburzony przez niemców. Mam cichą nadzieję, że
        zostanąl one uratowane i nowe pokolenia będą mogły poznać kawał historii
        zwiedzając je dobrowolnie, a nie z przymusu na wycieczkach szkolnych ;)
        • janka2006 Re: Koniec saskich piwnic 05.02.07, 08:08
          To jest jakaś paranoja, jak można podjąc taką decyzję, skandal. Gdzie my
          żyjemy, jak już ktoś napisał, powoli stajemy się barbarzyńcami, a raczej rządzą
          nami barbarzyńcy ! Ludzie, opamietajcie się !
          • Gość: zdrajcev Re: Koniec saskich piwnic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 11:42
            a czy panna janka wie cos o takich sprawach jak poziom usadowienia budynku czy
            chociazby dylatacje??jezeli panna janka nie ma podstawowych wiadomosci z zakresu
            budownictwa to radzil bym skorzystac z googli i sie dokrztalcic przed
            zabieraniem glosu na temat na ktory sie ma srednie pojecie
            • Gość: zdrajcev Re: Koniec saskich piwnic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 11:45
              oczywiście dokształcić
            • achodorowski Re: Koniec saskich piwnic 05.02.07, 12:27
              Gość portalu: zdrajcev napisał(a):

> a czy panna janka wie cos o takich sprawach jak poziom usadowienia budynku czy
              > chociazby dylatacje??jezeli panna janka nie ma podstawowych wiadomosci z
              zakres
              > u
              > budownictwa to radzil bym skorzystac z googli i sie dokrztalcic przed
              > zabieraniem glosu na temat na ktory sie ma srednie pojecie

wiesz co, rozmawiałem z człowiekiem, który zna sie na budownictwie, bo buduje i
              powiedział, że to co Janka napisała, to jest pikuś. Wszystko się da, zobacz
              wierzowce, zobacz np. wierzowiec z prześwitem w centrum warszawy, tez nie jest
              to możliwe, a jednak. Nie mów komuś czy ma się dokształcać, bo kobieta ma
              racje, wszystko się da, a tu nie trzeba wielkich nakladów finansowych. Pomyśl.
        • qnegunda Borowski i Kaczynski - obaj odwolani. 05.02.07, 08:46
          Architekt Michal Borowski - wyrzucony przez Hanne Gronkiewicz
          Lech Kaczynski - na innym stolku.
    • Gość: Warszawiak Re: Koniec saskich piwnic IP: 193.109.212.* 05.02.07, 08:05
      Naprzod Bufetowa !!! Zrownaj z ziemia Starowke i Prage !!!
    • misiekka Re: Koniec saskich piwnic 05.02.07, 08:16
      Jako milosnik starej Warszawy i przyszly przewodnik warszawski wiem, ze w
      stolicy oryginalne budynki wystajace ponad powierzchnie ziemi to unikaty.
      Historia konczy sie na poziome piwnic. To co jest wyzej w wiekszosci jest
      rekonstrukcja - bardziej lub mniej podobna o oryginalu. Dlatego jest mi przykro
      gdy dowiaduje sie, ze kolejny pomnik historii i tradycji tego pieknego miasta
      odejdzie w zapomnienie lub idiotyczna przebudowe dzieki jakiejs
      nieodpowiedzielnej decyzji...
      • krecik6982 wiwat sloma 05.02.07, 08:32
        a czemu sie dziwicie, toz to chamy i prostaki nami rzadza, jaka tradycja moga
        sie pochwalic, chyba tylko taka, ze ich ojcowie krowy pasali.
        • jurek_dzbonie Re: wiwat sloma 05.02.07, 08:40
          Pasienie krow nie jest niczym uwlaczajacym godnosci czlowieka.
          Gdyby niejaki Borowski uwzglednil w projekcie istnienie tych piwnic, o ktorych
          bylo wiadomo, ze sa na 100%, to Kaczynski podpisalby taka, umowe z inwestorem
          jaka by pozwolila na ich wykorzystanie bez bajonskich kosztow. Obecne wladze
          nie maja zadnego pola manewru, wiec mozna bylo sie spodziewac takiej decyzji.
          Z drugiej strony ten Palac Saski jest do niczego niepotrzebny.
    • Gość: soren Re: Koniec saskich piwnic IP: *.171.85.230.crowley.pl 05.02.07, 08:35
      Karygodna decyzja. Już lepiej żeby nie stawiali makiety pałacu, a uratowali piwnice. Źle się dzieje w Warszawie pod rządami bufetowej...
    • Gość: MB Re: Koniec saskich piwnic IP: *.itpp.pl 05.02.07, 09:10
      To jest bardzo smutne, że ważniejsze są plany inwestycyjne i interesy inwestorów
      od dobra narodowego. Moim zdaniem nie tylko należy, ale i trzeba zachowywać
      dziedzictwo narodowe. Co z tego, że chcę przywrócić wygląd okolic Grobu
      Nieznanego Żołnierza sprzed lat, jak zarazem chcą zniszczyć, to co zachowało się
      tam. I ja uważam, że ważniejsze jest ocalenie tego co się zachowało od tego co
      powstanie - niby że na wzór tego co było.
      • Gość: sas Re: Koniec saskich piwnic IP: *.acn.waw.pl 05.02.07, 09:46
        Dla mnie to kompletna porażka,
        takie miasto jak Koszyce stać na zachowanie piwnic,
        a Warszawa nie ma pieniędzy.
        Już wolę te mury niż jakąś pieprzoną świątynię, na którą
        sejm dał chyba z 50 milionów!!!
        brak słów.
    • Gość: HU2 niestety HGW ma złych doradców IP: 195.47.201.* 05.02.07, 09:43
      pierwsza ich wpadka to niedopilnowanie terminów z oświadczeniem majątkowym męża.
      następna to zasłanianie się brakiem środków na coś co akurat dla miasta i jego
      mieszkańców jest istotne. Ten kto nie szanuje historii miasta raczej nie
      zasługuje aby być jego przywódcą.
      niestety kiepsko przygotowani merytorycznie jak również mentalnie.
      Być może za duży wpływ ma inne miasto np. Gdańsk?
      ps. byłem za PO
      • Gość: K0pytko Spójrzmy na to racjonalnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 09:50
        Te piwnice były przysypane przez 60 lat i nikogo nie interesowały. Gdyby nie
        decyzja o odbudowie, byłby przysypane i nikt by ich nie widział. Gdyby zostały
        zachowane, to za chwilę zostałyby nadbudowane i znowu nie byłoby do nich
        dostępu. Czy jest sens płacić 50 milionów za coś, czego nikt nie będzie oglądał?
        Moim zdaniem nie. Lepiej te 50 milionów przeznaczyć na ratowanie kamienic na
        Żelaznej, Chmielnej, Próznej itd.
        • akcja1 Skandal! 05.02.07, 10:42
          Zawsze byłem orędownikiem odbudowy Pałacu Saskiego, może samolubnie chciałem
          zobaczyć kolumnadę i bryłę Pałacu, tak jak wygladała przed wojną, przed wojną
          która zniszcyła to miasto!
          Jako laik wiedziałem, że napewno pod placem musiały zachować się fragmenty
          Pałacu. Gdy zaczęto tam kopać, niezwykle ucieszyłem się, że Pałac nie będzie
          tylko makietą, ale tak jak Zamek Królewski stanie na swoich fundamentach, że
          choć trochę będzie w nim autentyzmu.
          Jakie bylo moje zdziwienie gdy okazało się, że zaplanowano pod Pałacem parking
          dla samochodów, że od począdku zakładano, że wszystko co znajduje się pod
          ziemią przeznaczone jest do zniszczenia. Jaki sens ma odbudowa jeżeli niszczy
          się oryginalną, integralną, zachowaną strukturę Pałacu.
          Przecież parking podziemny może być wybudowany pod całym placem Piłsudskiego!
          Tam jest miejsce na zbudowanie parkingu! Może lepiej by było zakopać piwnice i
          poczekać z odbudową na lepszych włodaży stolicy, któży z większym respektem
          podejdą do reliktów starej Warszawy!
        • zegrz Re: Spójrzmy na to racjonalnie 05.02.07, 12:06
          Co z tego że przysypane - ale były. I kiedyś w przyszłości można by je było
          wykorzystać. Po rozebraniu - już NIGDY ich nie będzie.
          Naprawdę nie widzisz różnicy?
          • Gość: K0pytko Re: Spójrzmy na to racjonalnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 14:27
            zegrz napisał:

> Co z tego że przysypane - ale były. I kiedyś w przyszłości można by je było
            > wykorzystać. Po rozebraniu - już NIGDY ich nie będzie.
            > Naprawdę nie widzisz różnicy?

Tak widzę różnicę, ale widzę też koszt, który jest ogromny, a nadbudowa piwnic
            spowoduje, że one ponownie znikną. Wolę, żeby tą ogromną kwotę przeznaczono na
            ratowanie całych kamienic, które cudem przetrwały wojnę, a teraz popadają w
            ruinę i wkrótce znikną. Przespaceruj się trochę po Woli, a zobaczysz w jak złym
            stanie są te perełki, które cudem przetrwały spalenie Warszawy.
        • Gość: mały Re: Spójrzmy na to racjonalnie IP: *.chello.pl 05.02.07, 18:33
          Twój racjonalizm polega aby odrestaurować za nasze pieniądze dawne żydowskie
          mienie i oddać im jak się już w niedługim czasie po nie zgłoszą w stanie
          odnowionym. Tak wygląda zazwyczaj wmawiane racjonalne podejście.
          Reasumując pieniądze są podatników - Warszawiaków, i jeśli ta wspólnota chce
          czegoś to władza wybrana właśnie przez nią powinna to respektować.
          • Gość: K0pytko Re: Spójrzmy na to racjonalnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 20:42
            Gość portalu: mały napisał(a):

> Twój racjonalizm polega aby odrestaurować za nasze pieniądze dawne żydowskie
            > mienie i oddać im jak się już w niedługim czasie po nie zgłoszą w stanie
            > odnowionym. Tak wygląda zazwyczaj wmawiane racjonalne podejście.
            > Reasumując pieniądze są podatników - Warszawiaków, i jeśli ta wspólnota chce
            > czegoś to władza wybrana właśnie przez nią powinna to respektować.

Czyli jak żydowskie (jakie jest prawdopodobieństwo, że właściciele, albo
            spadkobiercy żyją?) to morze się zawalić. Cały czas wydawało mi się, że w tej
            dyskusji chodzi o to, żeby ratować to co cudem ocalało, ale teraz się okazuje,
            że to w ogóle nie o to chodzi.
    • Gość: Pat i Mat Koniec saskich piwnic IP: *.aster.pl 05.02.07, 10:27
      TO skandal taki pajac w srodku centrum jest zabytkiem budynek co ma nie 50 lat
      szkaradztwo , a piwnice palacu saskiego do zasypania , czy ten pan co decyduje
      co jest czym bral lekcje u sowietow chyba tak, bo czerwony palac zostawia a
      sanacyjny piwnice palacu zasypac , cos mi sie wydaje ze ten pan to czerwono
      armista
    • Gość: Pietro Bufetowa DO bufetu IP: *.ispan.pl 05.02.07, 10:44
      bo na zarządzanie miastem jak widać się nie nadaje
    • Gość: Michał Koniec saskich piwnic IP: 80.50.250.* 05.02.07, 10:50
      Jak wszyscy wiemy lewy brzeg Warszawy podzczas II Wojny Światowej został
      zniszczony w ok. 80%. Dodatkowo w trakcie powojennej odbudowy dokonano kolejnych
      zniszczeń resztek zabytków stołecznych. Niestety obecna decyzja władz Warszawy o
      zniszczeniu zabytkowych piwnic na pl. Piłsudskiego wpisuje się w tą ponurą
      historię naszej Stolicy. Piwnice te jako nieliczne orginalne fragmenty naszego
      miasta powinny koniecznie zostać ocalone. Przecież mogłyby się stać dużą
      atrakcją chocażby jako sale wystawowe lub wnętrza kawiarni itp.
      • Gość: GrzesiekM Re: Koniec saskich piwnic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 11:44
        decyzja o zniszczeniu tych piwnic jest decyzją złą. moim zdaniem jest możliwość
        odbudowania pałacu na nich. obecna technika budowlana jest bardzo zaawansowana.
        piwnice możnaby wzmocnić jakimiś rusztowaniani, żelbetem w kilku tylko
        miejscach. a do odbudowy pałacu użyć lekkich materiałów.
        wiem, że same koszty konserwacji są ogromne, ale czy nie warto zrobić tego dla
        ratowania historii Warszawy?
        • Gość: GrzesiekM polityka miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 12:15
          ale na problem należy spojżeć z szerszej perspektywy. jest w Wawie wiele miejsc,
          gdzie działa się historia. wiele z tych miejsc obecnie podupada, gdyż nie ma
          pięniędzy na ich renowację. nawet całe ulice z przepiękną architekturą są
          obecnie zagrożone. dobrym przykładem jest ulica Foksal. w wyremontowanych
          budynkach są ekskluzywne kawiarenki, a tuż obok nich sypie się tynk.

drugim problemem jest także niezorganizowanie planistyczne miasta. w wielu
          rejonach, gdzie dominuje styl przedwojenny buduje się budynki nie tylko
          odstające architekturą ale także i brzydkie. nie ma jeszcze w mieście polityki
          estetycznej. jest za to wszechobecny brud i bałagan. jeżeli głównym czynnikiem
          decydującym o budowie tego czy innego są koszta to czemu tu się dziwić. moim
          zdaniem ratusz powinien utworzyć specjalny fundusz na opiekę historii. za pomocą
          tego funduszu pomagałoby się np. w remoncie starych kamienic, które są nawet w
          prywatnych rękach. miasto musi wyglądać ładnie, a stara architektura brzydka nie
          jest.

działania mające na celu pielęgnację historii można realizować wspólnie z
          kapitałem prywatnym. jeżeli zostaną zachowane czynniki pielęgnujące historię to
          nie widzę nic w tym, by stara zapuszczona i rozsypująca się kamienica (której
          stylem jest np. secesja) stała się luksusowym hotelem. już lepsze to niż
          pozwolenie na jej rozsypkę. a inwestor prywatny zawsze patrzy na tego typu
          lokalizację z szacunkiem, gdyż daje też lepszy prestiż przedsięwzięciu.

a co do Placu Piłsudskiego:
          -decyzja o odbudowie Pałacu jest słuszna, przywrócimy część historii temu miejscu
          -odbudowa jest też korzystna urbanistycznie, teraz widać że czegoś tam brakuje.
          pustka zostałaby uzupełniona
          -piwnice należy zostawić. oczywiście niewykluczone jest uzupełnienie części ich
          i wzmocnienie
          -wogóle po co jest ta odbudowa? jeżli dla zachowania historii to czemu w takim
          razie coś się niszczy
    • boski_odys żałosne! 05.02.07, 12:45
      W mieście, w którym jedynie piwnice są faktycznymi zabytkami, reszta to
      rekonstrukcje, niszczy się bezcenne relikty aby postawić tandetną atrapę
      tandetnych kamienic XIX wiecznych.

To, czego skorupę będą odtwarzać na powierzchni nie było pałacem, a już na
      pewno nie saskim. Były to przeciętne budynki użytkowe zbudowane w XIXw na bazie
      oficyn dawnego pałacu. Główny budynek pałacu został rozebrany i zastąpiony
      kolumnadą, aby klienci z parku mieli bliżej do usług w parterach kamienic.
      Budynek był już przed wojną uważany za obiekt niskiej wartości.

Za to pod ziemią oclały piwnice pamiętające jeszcze czasy przed sasami, gdy pod
      dzisiejszym grobem nieznanego żołnierza stał pałac Morsztynów.

Warszawiacy jednak uwielbiają widokówki sprzed wojny, więc najłatwiej im się
      podlizać budując kolejne "zabytki". Brną w to wszystkie ekipy: pierwszy zbijał
      majątek polityczny Piskorski, potem Kozak, potem okazało się że to pomysł
      Kaczora. Potem "nowy" odkrył Marcinkiewicz. Teraz HGW brnie w to g... dalej.
      Czekamy jeszcze na atrapę Dworca Wiedeńskiego.

A w tym czasie rozbiera się Koszyki, zabudowuje bazarem halę Mirowską,
      obudowuje mieszkaniówką pałac w Wilanowie, niszczeją ostatnie ślady bram getta
      itd etc. Ale pewnie - po co nam te stare zabytki. postawimy sobie nowe,
      ładniejsze.
    • kazuyoshi78 Re: Szkoda 05.02.07, 13:15
      Każdy, kto mnie trochę zna, to wie, że daleko mi do środowiska obrońców
      zabytków, ale i ja musze napisać, że niszczenie tych piwnic to grube
      przegięcie, taka zwykła bezmyślnośc po prostu.

Nie chcę wnikać, czy winna jest Hania czy Kazio, ale źle się stało, bardzo źle.
      Oryginalne piwnice przegrały z podziemnym parkingiem :(
    • Gość: Krzych Stary Re: Koniec saskich piwnic IP: *.um.warszawa.pl 05.02.07, 13:16
      Jasiu daj spokój, wielość piwnic (też i starszych), z których można zrobić
      zabytek jest porażająca. Praktycznie każdy budynek na Trakcie Królewskim ma pod
      sobą ruiny piwnic, które nie są niczym innym tylko kupą gruzu. Podwyższanie
      kosztów odbudowy czy rekonstrukcji jest tylko wydawaniem pieniędzy a dla
      turystów nie jest atrakcją. Aby odbudować Pałac Saski potrzebne są nowe
      fundamenty, bo te na których stał poprzedni zapadały się i gdy sięgniesz do
      opisu stanu budynku to dowiesz się że tam były popękane ściany i były podejścia
      do odciążenia budynku. Pod spodem płytko jest też stare koryto rzeczki które
      może być w przyszłości zagrożeniem dla odbudowy. No to na tyle.
    • Gość: Michał Tylko IP: *.aster.pl 05.02.07, 20:06
      jak rekonstruowali Ratusz na PL. Teatralnym to zostawili kawałek przedwojennych
      piwnic i nikomu to nie przeszkadza. Zreszta wolę oglądać zrekonstruowany Ratusz
      niż dziurę w Placu Piłsudskiego. Można postawić w tylko okrągłą szybkę tak jak
      przy Ratuszu a zdjęcia byłych piwnic można przedstawić w środku odbudowanego
      gmachu w formie multimedialnej.
      • jurek_dzbonie Sam pozostaw swoje zdjecia w formie multimediow 06.02.07, 08:49
    • Gość: jasnie szanovny Koniec saskich piwnic IP: 217.116.110.* 06.02.07, 20:18
      Polecam pierdzistołkom wizytę w muzeum Picassa w Maladze - na nasz (podatników)
      koszt oczywiście :P Tam fundamenty fabryki z IV wieku a nawet fragment
      brukowanej drogi zostały "obudowane" budynkiem muzeum i udostępnione
      zwiedzającym. I jakoś nikt nie wpadł na pomysł, że to się nie opłaca...
    • krambambulia Ratujmy piwnice 08.02.07, 13:45
      Kochani,
      władze Warszawy wbrew obietnicom nie chcą uratowac piwnic Pałacu Saskiego. Na
      ich miejscu ma powstac dwupoziomowy podziemny parking.
      Piwnice te są bezcenne z punktu widzenia nie tylko archeologicznego, ale także
      ludzkiego - w Warszawie nie ma już takich zabytków.
      W sobotę 10 lutego w południe spotykamy się na pl.Piłsudskiego przy piwnicach.
      Zbieramy podpisy pod petycja do władz miasta i do ministra kultury.
      Jeśli możecie - przyjdźcie, przyprowadźcie przyjaciół.
      Wspólnie możemy wszystko.
      Prześlijcie dalej tego maila.
      Dziękujemy!
      Komitet Obrony Piwnic Pałacu Saskiego
      • sofia26 Re: Ratujmy piwnice 10.02.07, 22:24
        czy mozna podpisywac sie pod protestem w internecie???? ew. jaki adres www
        • Gość: priz Re: Ratujmy piwnice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 22:15
          nie było mnie w kraju przez dwa tygodnie. Napiszczie co się dzieje z piwnicami
          i czy Trepkę-Nekandę wywalili na zbity pysk?
          • s.fug Re: Ratujmy piwnice 22.02.07, 23:17
            Sprawa ma być poruszona na sesji Rady Warszawy - ale została ona przerwana i
            jeszcze nie wiem, kiedy będzie dalszy ciąg - w piątek, poniedziałek?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka