Dodaj do ulubionych

Reserved - polska firma... !

IP: *.u.mcnet.pl 20.04.03, 15:27
Niedawno dowiedzialem sie, ze marka RESERVED jest polska. Az mnie zatkalo, bo
myslalem, ze to jakas zachodnia siec, porownywalna na przyklad ze
SPRINGFIELD. Reserved jednak ma centrale w Gdansku a sklepy w calej Polsce (z
70 sklepow) plus kilkanascie sklepów za granica, miedzy innymi w Moskwie,
Tallinie, Pradze i Budapeszcie.

Ciesze sie, ze Polacy tez potrafia cos sensownego stworzyc. Wogle ubrania
RESERVED sa fajne. Ja sobie kupilem juz tam pare rzeczy.
Obserwuj wątek
    • pippilotta Re: Reserved - polska firma... ! 20.04.03, 15:31
      dużo osób się na tym przejechało, zresztą na korzyść RESERVED i dobrze, fajne
      ciuszki mają, szczególnie męskie
    • wesolych.swiat Americanos - polska firma... ! 20.04.03, 16:06
      Tez!
      • Gość: hubert Re: Reserved - polska firma... ! IP: *.acn.pl 20.04.03, 19:53
        To byl bardzo dobry chwyt marketingowy z ich strony!
        Bo Polak jak popatrzy i zobaczy obcobrzmiaca nazwe, to mysli ze zachodnie, tzn.
        dobre, i kupi!
        Tez sie ciesze, ze im sie udalo!
        Udalo im sie stworzyc dobry wizerunek swojej marki!
        PS. Od kiedy istnieja, ktos wie?
        • Gość: metro Re: Reserved - polska firma... ! IP: *.u.mcnet.pl 21.04.03, 12:38
          > PS. Od kiedy istnieja, ktos wie?

Nie wiem dokładnie od kiedy istnieją. Na ich stronie internetowej nie ma
          dokładnych informacji.

www.re-reserved.com
          Co do nazwy. Rzeczywiście dobrze, że nazywają się po angielsku, bo w
          Zjednoczonej Europie trzeba mówić językiem zrozumiałym dla Czechów, Węgrów,
          Estończyków i Polaków jednocześnie, a tam właśnie ma RESERVED swoje sklepy.

Wogle są tam fajne informacje na tej stronie. Na przykład:

"Nominacja do Nagrody Prezydenta RP

14 kwietnia 2003r. Kapituła Nagrody Gospodarczej Prezydenta RP pod
          przewodnictwem prof. Janiny Jóźwiak spośród 143 zgłoszonych przedsiębiorstw
          nominowała 21 kandydatów do nagrody w 2003 roku. W kategorii "Polskie
          przedsiębiorstwo" nominowana została firma LPP S.A. (to znaczy RESERVED!)

Prezydent RP przyznaje Nagrody Gospodarcze od 1998r. Celem ich ustanowienia
          jest chęć wyróżnienia wszystkich tych, którzy przyczyniają się do rozwoju
          gospodarczego naszego kraju, upowszechnianie pozytywnych wzorców i metod
          osiągania sukcesów w gospodarce wolnorynkowej, a także promocja i budowanie
          prestiżu polskiej gospodarki"

• Gość: metro Re: Reserved - polska firma... ! IP: *.u.mcnet.pl 21.04.03, 12:57
            I jeszcze z ich strony internetowej: "LPP S.A. to firma zajmująca się
            projektowaniem i dystrybucją odzieży. Projekty opracowywane są w centrali firmy
            w Gdańsku. Tutaj dobierane są także odpowiednie dla danego wyrobu materiały,
            dodatki oraz określony sposób pakowania i transportu. Produkcja zlecana jest
            fabrykom na Dalekim Wschodzie. Proces produkcji kontrolowany jest przez
            pracowników biura handlowego firmy w Szanghaju. Zlecenia realizowane są przez
            tych samych producentów, którzy szyją także dla znanych, światowych firm
            odzieżowych, wykorzystując nowoczesne maszyny i technologię. W ostatnim czasie
            wykonanie części wyrobów zlecane jest krajowym producentom.

LPP S.A. działa na rynku od 1995 roku. Korzenie spółki sięgają roku 1990, kiedy
            to obecni, główni akcjonariusze rozpoczęli działalność w branży odzieżowej,
            prowadząc Przedsiębiorstwo Handlowe " Mistral" s.c.

Na koniec 2001 roku LPP S.A. posiadała 24 salony o łącznej powierzchni około
            7000 m2, umiejscowione w dużych centrach handlowych na terenie całej Polski. Do
            końca roku zostanie otwartych kolejnych 17 salonów, a łączna powierzchnia
            osiągnie ok. 16 000 m2.

Ambitne i zarazem realistyczne plany firmy koncentrują się na zbudowaniu znanej
            marki w Europie Środkowej i Wschodniej. Pierwszy salon z emblematem RESERVED
            otwarto poza granicami kraju w lutym br. w Talinie. Dalsze plany ekspansji poza
            granicami naszego kraju uwzględniają: uruchomienie drugiego punktu w Talinie -
            VI 2002 oraz uruchomienie salonu w Moskwie - XII 2002. Równocześnie prowadzone
            są rozmowy z deweloperami w innych krajach Europy Środkowej i Wschodniej.
            Podsumowując zagadnienie ekspansji poza granicami kraju, do końca roku zarząd
            przewiduje osiągnąć poziom minimum 4 salonów RESERVED zlokalizowanych w
            największych miastach regionu.

Od początku istnienia, spółka systematycznie zwiększa wartość sprzedaży i
            osiąganych zysków:"
    • mike_ Re: Reserved - polska firma... ! 21.04.03, 14:24
      Oczywiście że Polska - LPP z Gdańska. I nie oni pierwsi wpadli na pomysł
      nazwania się w taki sposób aby ludzie pomyśleli że to modny ciuch z zachodu (np
      Gino Rossi, hehe). Może i fajne ubrania mają, ale niestety słabej jakości -
      moje się rozpadły dosyć szybko:(((
      • Gość: metro Re: Reserved - polska firma... ! IP: *.u.mcnet.pl 21.04.03, 14:55
        > Może i fajne ubrania mają, ale niestety słabej jakości -
        > moje się rozpadły dosyć szybko:(((

A jakie ubrania miałeś i jak ci sie rozpadły? Pytam, bo sam mam ich spodnie i

• cichydrapiezca Polskich firm jest całkiem sporo:) 21.04.03, 21:22
          z pamięci na przykład:)
          KAN - Producent i dystrybutor odzieży marki TATUUM
      • Gość: dwunasty Re: Reserved - polska firma... ! IP: *.acn.pl 21.04.03, 23:21
        mike_ napisał:

> Oczywiście że Polska - LPP z Gdańska. I nie oni pierwsi wpadli na pomysł
        > nazwania się w taki sposób aby ludzie pomyśleli że to modny ciuch z zachodu
        (np
        >
        > Gino Rossi, hehe). Może i fajne ubrania mają, ale niestety słabej jakości -
        > moje się rozpadły dosyć szybko:(((
        >

Ja mam bluzę i jest OK. Tylko znaczek firmowy trochę za duży.
    • roody102 Re: Reserved - polska firma... ! 21.04.03, 15:06
      Tez nie wiedzialem.
      Tylko czemu ceny zachodnie?!

To tak, jak z Alpinusem kiedys - poczatkowo luzie nie wierzyli ze to Polskie,
      ale oni na "patriotyczna" linie promocji postawili. I slusznie. Teraz maja juz
      sklepy w Pradze chyba

Roody

"Oddychasz warszawskim powietrzem
      To zupelnie tak jak ja"
      Partia.
      • Gość: pete79 Re: Reserved - polska firma... ! IP: *.net.autocom.pl 21.04.03, 21:07
        Z tym, że Alpinus teraz pada - prawdopodbnie przejmie go firma Euromark Polska,
        główny konkurent i właściciel marki Campinus
        • Gość: kixx Re: Reserved - polska firma... ! IP: *.acn.waw.pl 21.04.03, 21:31
          Gino Rossi i Wittchen to tez polskie firmy
          • Gość: Edek Re: Reserved - polska firma... ! IP: *.dip.t-dialin.net 21.04.03, 23:17
            Gość portalu: kixx napisał(a):

> Gino Rossi i Wittchen to tez polskie firmy
            Ciekawe.Wittchen to po polsku.A Schneewittchen to po niemieckiu.I po polsku to
            Krolewna Sniezka.Bo ta bajka jest niemiecka.A palac w Orlando czy w paryskim
            Disneylandzie czyli palac krolewny Sniezki to zerzniety Neuschanstein Ludwiga w Bawarii.Jest sie czym pochwalic,ale nie chwali sie tym nikt:tylko ja...
            www.fly-and-die.de/Neuschwanstein.jpg
            • Gość: Stefan Re: Reserved - polska firma... ! IP: waprx* / 192.168.14.* 21.04.03, 23:20
              Akurat Wittchen to nazwisko właściciela firmy ;-)
            • Gość: kixx Re: Reserved - polska firma... ! IP: *.acn.waw.pl 21.04.03, 23:40
              Gość portalu: Edek napisał(a):

> Gość portalu: kixx napisał(a):
              >
              > > Gino Rossi i Wittchen to tez polskie firmy
              > Ciekawe.Wittchen to po polsku.A Schneewittchen to po niemieckiu.I po polsku to
              > Krolewna Sniezka.Bo ta bajka jest niemiecka.A palac w Orlando czy w paryskim
              > Disneylandzie czyli palac krolewny Sniezki to zerzniety Neuschanstein Ludwiga
              w
              > Bawarii.Jest sie czym pochwalic,ale nie chwali sie tym nikt:tylko ja...
              > www.fly-and-die.de/Neuschwanstein.jpg
              ==============================
              idź się lecz,ośle

Wittchen jest Polakiem,o czym swiadczy także jego imię:Jędrzej, mieszka w W-
              wie, jego językiem ojczystym jest polski(nie niemiecki czy śląski).firmę
              założył razem z przyjacielem o zdecydowanie polskim nazwisku.

• Gość: Heniu Re: Reserved - polska firma... ! IP: *.dip.t-dialin.net 21.04.03, 23:47

> Gość portalu: Edek napisał(a):
                >
                > > Gość portalu: kixx napisał(a):
                > >
                > > > Gino Rossi i Wittchen to tez polskie firmy
                > > Ciekawe.Wittchen to po polsku.A Schneewittchen to po niemieckiu.I po polsk
                > u to
                > > Krolewna Sniezka.Bo ta bajka jest niemiecka.A palac w Orlando czy w parysk
                > im
                > > Disneylandzie czyli palac krolewny Sniezki to zerzniety Neuschanstein Ludw
                > iga
                > w
                > > Bawarii.Jest sie czym pochwalic,ale nie chwali sie tym nikt:tylko ja...
                > > www.fly-and-die.de/Neuschwanstein.jpg
                > ==============================
                > idź się lecz,ośle
                >
                > Wittchen jest Polakiem,o czym swiadczy także jego imię:Jędrzej, mieszka w W-
                > wie, jego językiem ojczystym jest polski(nie niemiecki czy śląski).firmę
                > założył razem z przyjacielem o zdecydowanie polskim nazwisku.
                >
                >
                >
                >
                > Wisniewski tez jest Polakiem.Ale jakim.Przyznacie,ze nazwisko Wittchen to nie polskie.Typowo niemieckie..
                • Gość: kixx Re: Reserved - polska firma... ! IP: *.acn.waw.pl 22.04.03, 00:01
                  Moje nazwisko także nie jest polskie,przypuszczam ,że nie byłbyś go nawet w
                  stanie wymówić,ale jestem Polakiem
                  • Gość: Jasiek Re: Reserved - polska firma... ! IP: *.dip.t-dialin.net 22.04.03, 00:12

> Moje nazwisko także nie jest polskie,przypuszczam ,że nie byłbyś go nawet w
                    > stanie wymówić,ale jestem Polakiem

Opodopulos,moj polski kolega ze szkoly tez Polak.Johnson z technikum tez Polak.
                    Moja kolezanka Malgosia Hensel tez Polka.Ale ja sie pytam,skad ci ludzie maja tylu krewnych na zachodzie,te ciotki,wojki ,kuzyni itd...Co to za Polacy w ogole...
                    • Gość: kixx Re: Reserved - polska firma... ! IP: *.acn.waw.pl 22.04.03, 00:21
                      Głupiś

Nie rozmawiam z idiotami.
                      • Gość: Hübner Re: Reserved - polska firma... ! IP: *.dip.t-dialin.net 22.04.03, 00:39

> Głupiś
                        >
                        > Nie rozmawiam z idiotami.

A Wisniewski polskie nazwisko,a jest Niemcem.
                    • Gość: Rafal Re: Reserved - polska firma... ! IP: *.dip.t-dialin.net 22.04.03, 00:42
                      Brzezinski to Amerykanin,Ari Fleischer to Amerykanin ale Fischer to NIemiec.
                      Conrad to Polak,Milosz to Amerykanin..
                      Pytal sie ktos tego Wittchena,gdzie on dusza...
                      • roody102 Re: Reserved - polska firma... ! 22.04.03, 01:41
                        Wywiad był w Vivie.
                        On do Nepalu czy Chin jezdzi, medytuje, buddysta chyba jest... :-)))
    • Gość: K2 Re: Reserved - polska firma... ! IP: *.stacje.agora.pl 22.04.03, 12:00
      Bardzo się cieszę z istnienia takiej preżnej firmy, zwłaszcza że jest ona chyba najbardziej zyskowna na naszej
      giełdzie. Jednak dla wszystkich którzy zachwycają się polskoscią LPP ważna informacja - oni zlecają szycie ubrań w
      Chinach. Dla mnie nie ma to znaczenia, ale taka jest obiektywna prawda. Chodzi przeciez w gruncie o to, że Polacy
      sobie radzą, tak samo jak inni, zachodni kapitalisci. Podobnie większosc swojej oferty szyje w Chinach Atlantic (ten
      od bielizny)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka