Dodaj do ulubionych

Wentylacja w łazience

20.02.07, 08:17
WItajcie,
Czy u kogoś z was wieje w łazience zamiast wyciagać?
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • orzelek2000 Re: Wentylacja w łazience 20.02.07, 09:54
      u mnie tak się dzieje. będę to zgłaszał.
      • orzelek2000 Re: Wentylacja w łazience 20.02.07, 11:12
        chyba zamówię ekspertyzę kominiarską, bo znając życie i przekazy forumowiczów
        komisja z Orco to wykaże zapewne, że źle wietrzę mieszkanie lub że źle są płytki
        położone albo krzywo pomalowane ściany :)
        • bartex80 Re: Wentylacja w łazience 21.02.07, 08:34
          u mnie w kuchni dość mocno wieje z tego otworu, czy oni będą w stanie coś z tym
          zrobić, jeśli to zgłoszę?
          • krisss73 Re: Wentylacja w łazience 23.02.07, 13:17
            Ucąłem sobie pogawedkę z dzialem technicznym (u mnie wieje w łazience a w
            kuchni wyciąga) i okzuje się że tak ma być ze wzgledu na cyrkulację powietrza.
            Po otwarciu okna nastapiła zmiana w łazience i zaczęło ciagnąc - nie zwróciłem
            uwagi jak sie będzie zachowywać wentylacja gdy otworze nawiewniki w oknach
            (miałem pozamykane) w wekkend sprawdze i opowiem.
            Pozdrawiam
            • vombatus Re: Wentylacja w łazience 23.02.07, 14:31
              hmmm, troche pokrętnie Ci to chyba wytłumaczyli. na mój gust wentylacja jest po
              to żeby wyciągać powietrze na zewn. a nie odwrotnie. u mnie w łazience pranie
              nie chce zbyt szybko schnąć, no i ciagle ta woda na szybach (niby się
              poprawiło, ale jak jest zimniej to znów więcej się tego skrapla)

właśnie skończylam pisać do orco pismo w tej sprawie

kasia
              • atta6 Re: Wentylacja w łazience 05.03.07, 18:30
                Witam u mnie w mieszkaniu jest dokładnie ten sam problem.Wietrzenie nie pomaga.
                woda po prostu kapie z okien.
            • tecumseh.pl Re: Wentylacja w łazience 25.02.07, 19:16
              > Ucąłem sobie pogawedkę z dzialem technicznym (u mnie wieje w łazience a w
              > kuchni wyciąga) i okzuje się że tak ma być ze wzgledu na cyrkulację powietrza.

Że niby jak???? U mnie tak w łazience tak wiało, że robiła się temperatura ok.
              15 C to jakiś absurd!

Jak na razie poradziłem sobie zalepiając wentylację papieram, ale wyjściowo to
              raczej nie wygląda... ;/
    • przemo1039 Re: Wentylacja w łazience 25.02.07, 21:12
      1. wentylacja grawitacyjna działa pod warunkiem napływu
      powietrza(rozszczelnienie okien lub napowietrzaczy), jeżeli brak jest napływu
      powietrza następuje nadmuch powietrza przez kanały wentylacyjne.
      2. zasłanianie wentylacji doprowadzi tylko do zwiększenia się wilgotności w
      powietrzu a w rezultacie do zagrzybienia ścian, skraplania sie wody na szybach itp.
      Pozdrawiam
    • orzelek2000 Re: Wentylacja w łazience 29.03.07, 14:40
      no więc może nie jest tak źle z tą wentylacją.
      już miałem reklamację składać, robić jakieś zamieszanie, ale ... najpierw
      postanowiłem zaprosić do swojego mieszkania eksperta w dziedzinie, tj.
      licencjonowanego kominiarza. zleciłem mu wykonanie profesjonalnych pomiarów
      ciągu.

kominiarz przybył wyposażony w profesjonalną aparaturę, obadał, a wynik był
      następujący:
      - wszystkie kratki wentylacyjne, które standardowo zainstalowało nam Orco,
      ograniczają w sposób drastyczny ciąg, u mnie w łazience wynik pomiaru przepływu
      powietrza to 4litrów/godzinę, gdzie norma na tego typu pomieszczenie to ok.
      50l/h.
      - aby uzyskać ciąg należy wymienić bądź zmodyfikować kratki wentylacyjne, np.
      poprzez wycięcie z kratki wentylacyjnej plastikowej siatki, która jest główną
      przyczyną ograniczenia ciągu, u mnie po taki zabiegu ciąg wzrósł z 4l/h do
      73l/h, co już jest bardzo ok, nawet za dużo.

i jeszcze jedna uwaga dla tych, którzy instalują systemy wymuszające ciąg (np.
      wentylatory dospelowe). jeżeli urządzenie nie pracuje, to efekt jest identyczny
      jak w przypadku zwykłych kratek wentylacyjnych z tą cholerną siatką plastikową
      od wewnątrz. po prostu zatrzymują ciąg i wszystko stoi miejscu.

kominiarz już w progu powiedział, żebym albo to wyrzucił albo zainstalował coś
      ze znacznie większym prześwitem.

pzdr

• vombatus Re: Wentylacja w łazience 09.05.07, 11:03
        rzeczywiście, wyjęliśmy jakiś czas temu gęstą kratkę z otworu wentylacyjnego i
        jest duuużo lepiej. zobaczymy co bedzie się działo w zimie, no ale obecnie jest
        bez porównania lepsza cyrkulacja
        pzdr, k.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka