Dodaj do ulubionych

Brudny garaż

02.03.07, 10:34
Witam,
Chciałem poruszyć temat sprzątania garażu. Jak zapewne każdy zauważył garaż
nie zachwyca czystością, po prostu jest zapi... błotem, piachem, smarami
itp... Oczywiście cały ten syf wnosi się do domu a przy okazji do windy i na
klatkę. Na początku lutego wraz z nowymi wyliczeniami opłat pozwoliłem sobie
zadzwonić do administracji i dowiedzieć się dlaczego jesteśmy obciążani
kosztami sprzątania garażu skoro nikt go nie sprząta. Usłyszałem że garaż jest
sprzątany regularnie (chyba chodziło tylko o klatkę przy wejściu do garażu).
Szefowa eksploatacji w naszej administracji miała sprawdzić sytuacje ale jak
widzę nic nie sprawdziła bo też nic się nie zmieniło - garaż nadal tonie w
brudzie. Pozwolę sobie przypomnieć że do tej pory maszynowo garaż był
czyszczony tylko raz a mieszkamy już prawie dwa lata - wiec za jakie
sprzątanie płacimy?

Nie wiem jak państwo ale ja osobiście nie zamierzam dłużej płacić za
sprzątanie garażu jeśli raz w miesiącu nie będzie on czyszczony maszynowo.
Może nie jest to duża kwota (6,80zl/miesiąc) ale nie widzę powodu by płacić za
coś co nie jest wykonywane. I nikt mi nie wmówi że ta opłata pokrywa koszt
sprzątania klatki bo to pokrywa składnik "sprzątanie" w normalnej opłacie
czynszowej. Poza tym jak jedna sprzątaczka mogłaby ręcznie posprzątać cały
garaż? To musi zrobić maszyna.
Obserwuj wątek
    • bozennar Re: Brudny garaż 04.03.07, 20:20
      Nigdzie nie płaci się za garaż ca 170 zł.
      Mielismy dostać uzasadnienie podwyżki opłat i nic.
      • sasiad2005 Re: Brudny garaż 05.03.07, 11:49
        Do tej pory płaciłem za garaż ok. 142zł co też jest bardzo wygórowaną kwotą.
        Ale 170zł to przegięcie pały, czy to nowa podwyżka, czy to wynika z naliczenia
        wieczystego użytkowania przez Urząd Dzielnicowy?
        To ile będziemy płacić za mieszkanie?
        • bonaz1 Re: Brudny garaż 05.03.07, 14:02
          Z tego, co wiem Spoldzielnia za wynajecie "w naszym garazu" miejsca postojowego
          pobiera miesiecznie 244 zl + jednorazowa 3-krotna kaucja. Wynajecie zas miejsca
          w garazu otwatym kosztuje 206 zl, ktore to pieniadze prawie w calosci wracaja
          do Spoldzielni....? Na jakie cele ida te pieniadze? Za prowadzenie dzialalnosci
          my placimy,a korzysta kto?
          • referent21 Re: Brudny garaż 08.03.07, 21:18
            Ludzie, zachciało Wam sie mieszkac w Warszawie to płaćcie tak jak sie płaci w
            Warszawie.., a nie w Koziej Wólce Wielkiej.
            • sasiad2005 Re: Brudny garaż 09.03.07, 08:15
              Tu nie chodzi o to że mieszkamy w Warszawie, tylko o to że Spółdzielnia nas
              regularnie kiwa na wszystkim.

P.S. A tak w ogóle to od dwóch miesięcy obok mojego miejsca parkingowego leży
              zaschnięty PAW, czyli nikt nie sprząta w garażu.
              • gibony Re: Brudny garaż 09.03.07, 10:01
                zamiast gadac ze cie okradaja, robia lewizny, przekrety zrob cos dla ludzkosci i
                skorzytaj z ponizszego adres:

Prokuratura Rejonowa Warszawa-Praga Południe w Warszawie dla części miasta
                stołecznego Warszawy w granicach ustalonych dla dzielnic: Praga-Południe,
                Rembertów, Wawer i Wesoła.

powrót

Nowy Adres:
                ul. Kamienna 14
                03-441 Warszawa
                • mwm3 Re: Brudny garaż 09.03.07, 10:17
                  U mnie Koziej Wolce Wielkiej w garazu podziemnym nie bylo zaschnietego blota
                  przez pol roku. No coz. trudno przywyknac do Warszawki takiemu wiesniakowi jak
                  ja...
            • nor-x Re: Brudny garaż 09.03.07, 21:49
              Cale życie mieszkam w Warszawie i wiem jak tu sie płaci i za co się płaci. Moim
              zdaniem nie sztuką jest płacić i nie dostawać nic w zamian.

Ale nie o to chodzi... Ten wątek założyłem w celu zwrócenia uwagi na czystość w
              garażu. Kwestia opłat jest w tym momencie dla mnie na drugim miejscu, co nie
              znaczy że ją pomijam.

Dziś dostałem pismo (zapewne jak większość z nas) w sprawie sprzątania garażu i
              uważam że to jest dobra droga. Chodzi o to żeby zmusić spółdzielnie do
              REGULARNEGO sprzątania tego przybytku. Raz do roku to chyba trochę za mało.

Widziałem kilka garaży podziemnych ale w żadnym z nich takiego burdelu jak u
              nas. Jeśli szanowny REFERENCIE uważasz że spółdzielnia dobrze postępuje w tym
              przypadku to może się pofatygujesz i sam posprzątasz w garażu.
              • referent21 Re: Brudny garaż 11.03.07, 18:20
                nie mówię że spółdzielnia dobrze postępuje, wypowiedizałem się co do cen, a
                jezeli chodzi o sprzątanie, to może sie najpierw sami ogarnijcie jako
                mieszkańcy , a nie robicie sami sobie syf na klatkach i liczycie że za was ktoś
                będzie sprzątał, albo cuchnące buty.. "ale oczywiście szanujemy wasze podejście"
                • czarny251 Re: Brudny garaż 11.03.07, 19:49
                  Co do ceny - to zorientuj się najpierw jakie są ceny czynszu w Wawie i dopiero
                  potem sie wypowiadaj. Cena jest jaka jest bo tylko ta spółdzielnia utrzymuje
                  garaż z kilkuset miejscami postojowymi. co do ceny to zastanawia mnie co oznacza
                  pozycja konserwacje bieżące w bloku który jest na gwarancji i żadnych robót być
                  nie może.

Nie widzę też nic wspólnego pomiędzy butami na klatce a nie sprzątniętym garażem.
                  Gdy komuś te buty wadzą zawsze je można posprzątać czy wyrzucić.
                  • referent21 Re: Brudny garaż 12.03.07, 18:55
                    w odpowiedzi na ostatnie zdanie poprzedniego postu nie widze też przeciwskazań
                    żeby wziąc miotłe i samemu pozamiatać, nawiasem życzę powodzenia z tym
                    sprzątaniem, bo mi nie widzi się macanie cudzych być może zagrzybionych
                    buciorów. Zresztą o czym tu rozmawiać, jak patrząc tylko na pozastawiane
                    najrozmaitszymi gratami balkony, śmieszne zabudowy różnego typu jak w jakims
                    pekinie to wszystko juz przemawia samo za siebie!Imponujące, że nie zdarzyło
                    sie jeszcze żeby u kogoś z sąsiadów powtórzył się ten sam wzór, a w odpowiedzi
                    co może znaczyć pozycja "bieżące konserwacje" to tez już jest odpowiedź, skoro
                    z nowego osiedla robi się pekin to jak powszechnie wiadomo pekin trzeba
                    konserwować.
                    • nor-x Re: Brudny garaż 12.03.07, 22:59
                      Referent ale o co ci chodzi?
                      Protestujesz przeciw wyegzekwowaniu od spółdzielni działań, które ta powinna
                      wykonywać (jak sprzątanie garażu) a jednocześnie rozmydlasz temat przegięciem w
                      drugą stronę (jak brudne buciory na klatce). Ja też nie mam zamiaru dotykać
                      cudzych łapci ale o tym jest mowa na innym wątku. I co ma wspólnego to że ktoś
                      sobie zagraci balkon do tematu sprzątania garażu? Brud w garażu to normalny
                      efekt jego użytkowania i nie wystarczy tu nawet najdokładniejsze zmycie klatki.
                      Od tego jest oddzielna ekipa ze specjalnym sprzętem - dodam że nie jest nim
                      miotła ani szmata...
                      Syf na balkonie i na klatkach to nie jest zarzut do spółdzielni dlatego
                      proponuje trzymać sie treści wątka albo otworzyć inny z kolejnymi żalami...
                      • wolfwb1 Re: Brudny garaż 13.03.07, 15:31
                        witam,
                        dzis miałem przyjemnośc odwiedzic naszą Spółdzielnię w temacie BRUDNEGO GARAZU
                        i rozmawiac z PANIĄ LUCYNĄ MIODUSZEWSKĄ. Pani była bardzo miła w rozmowie i
                        poinformowała mnie iż sprzatanie garazu specjalną maszyna nastąpi do konca tego
                        tygodnia. Umowa na sprzątanie garazu i wogole naszych bloków mamy podpisaną z
                        friną ze śląska ktora ma oddział w warszawie. Oddział ten nie posiada na
                        wyposażeniu potrzebnej do sprzątania maszyny. Maszyna ta każdorazowo musi
                        zostac sprowadzona ze śląska i tak im sie podobno opłaca. Pani Lucyna
                        stwierdziła iż NIE ma czegos takiego jak GRAFIK SPRZATANIA GARAŻU a robi sie to
                        wedle potrzeb i jesli mieszkańcy uważają ze jest potrzeba aby robić to częsciej
                        to należy to do niej zgłaszac!!!
                        • bozennar Re: Brudny garaż 13.03.07, 16:35
                          czynsz za garaz podziemny, wielostanowiskowy w nowowybudowanym osiedlu w
                          Starej Miłosnej wynosi 27 zł.
                          • gibony Re: Brudny garaż 13.03.07, 16:52
                            w tym rozumiem.. ochrona, prad, sprzatanie, podatki, uzytkowanie wieczyste..
                            kurcze przeprowadzam sie do Starej milosnej..

g
                            • bozennar Re: Brudny garaż 14.03.07, 15:21
                              To są właśnie oddawane bloki w Starej Miłosnej. Ciekawie zaprojektowane ale
                              prawdopodobnie już nie ma wolnych mieszkań. Firma buduje teraz w Wilanowie.
                              Znajomi byli zaskoczeni, że muszą płacić czynsz za miejsce postojowe
                              dwadziescia kilka złotych przy zakupie tych miejsc na własność. Informacja ile
                              wynosi czynsz na Kobielskiej wprawiła ich w osłupienie.
                              • gibony Re: Brudny garaż 14.03.07, 15:44
                                zanim sie przeprowadze odpowiedz laskawie:

ile kosztuje ich ochrona
                                ile sprzatanie
                                ile prad
                                ile podatki ???

g
                                • bonaz1 Re: Brudny garaż 14.03.07, 16:13
                                  Wprawdzie bez ochrony, ale cała reszta identyczna (prąd, sprzątanie,
                                  podatki...) płacimy za miejsca postojowe w Warszawie 52 zł
                                  • gibony Re: Brudny garaż 15.03.07, 09:42
                                    zgaduje ze jestes kolezanka bozenny :)

• bonaz1 Re: Brudny garaż 15.03.07, 13:37
                                      Nawet nie jesteßmy sąsiadkami z klatki, a cóż dopiero koleżankami. Poza tym
                                      nie widzę związku. A to, że Spółdzielnia nie do końca jest w porządku, to widać
                                      na pierwszy rzut oka. Oburzające jest to, że sami musimy widzieć wszystko i
                                      wielokrotnie się upominać o to co jest obowiązkiem pracowników Spółdzielni
                                      przez nas opłacanych. Taki garaż! DZWONIĆ I PROSIĆ BY LASKAWIE POSPRZATALI TO
                                      ONI TEGO NIE WIEDZA ZE NORMALNA RZECZA JEST SPRZATAC POBIERAJA ZA TO OD NAS
                                      OPLATY ITP
                                      • gibony Re: Brudny garaż 15.03.07, 16:43
                                        cierpisz na schizofrenie ??? nie wiesz kim jestes....?
                                        chyba kolejnym wcieleniem szanownej bozenny.. piszesz ze placisz za miejsce
                                        gdzeis tam 52 zł, potem piszesz jakbys tu mieszkala z nami ??

przestan sie osmieszac tym ciaglym popieraniem swoich tez..tylko pod innym
                                        nickiem..

i zeby bylo jasne uwazam, ze wymagac trzeba... od spoldzielni, ochrony, osob
                                        sprzatajacych, urzednikow, podwykonawcow, firm .. i tak jest, bylo i pewnie
                                        bedzie... oczywiscie czasem sa wyjatki, ale to wyjatki......

g

• bozennar Re: Brudny garaż 15.03.07, 17:30
                                        dziękuję bonaz1 za pomoc. Niektórzy, do których należą wybrani przez prezesa
                                        spółdzielni członkowie rady nadzorczej, mieszkajacy na naszym osiedlu oraz tzw
                                        gibony - akceptują to co jest i są zadowoleni ze stanu jaki jest.
                                        Przestałam naciskać na rozliczenie tej inwestycji gdy fenomenalna rada
                                        nadzorcza zapoznała się na jednym posiedzeniu z rozliczeniem i nie wniosła
                                        zastrzeżeń a z protokółu kontrolerek Związku Rewizyjnego wynikało, że RN nie
                                        wniosła zastrzeżeń do rozliczenia więc one już tego nie badały chociaż do
                                        badania zostały zobligowane przez Ministerstwo.
                                        Czyli swoi kontrolują swoich jak to dzis w sejmie powiedziała w swoim
                                        wystąpieniu jedna z posłanek.

• gibony Re: Brudny garaż 16.03.07, 10:06
                                          masz racje, spojrz w lustro i podziekuj bonaz1... hehe to jednak schizofrenia :)

gdzeis wyzej podawalem adres do prokuratury... wiec rusz w koncu sie i udowodnij
                                          sobie i nam wszystkim kto kradnei i co ukradli... bo juz tego belkotu to
                                          naprawde nie da sie sluchac..
                                          • bozennar Re: Brudny garaż 16.03.07, 18:58
                                            To juz ostatnia odpowiedz dla gibony:
                                            przepisy, uchwały, zostały tak opracowane aby w majestacie prawa działać tak
                                            jak się działa.
                                            Większość członków spółdzielni nie zdaje sobie z tego sprawy albo jest im
                                            wszystko jedno. Spółdzielnia karze płacić i płacą.
                                            Powodzenia .
                                            • nor-x Re: Brudny garaż 17.03.07, 22:52
                                              My tu gadu gadu a tymczasem garaż miał być sprzątany w czwartek i piątek. Ale
                                              jakoś tak patrze i żadnej poprawy nie widzę. Na większości miejsc brud jak był
                                              tak i jest nadal.

Na moje oko było zbyt brudno i maszyneria się zapchała.
                                              • kielonek2301 Re: Brudny garaż 18.03.07, 19:27
                                                za duzo piachu wnosisz, wyczysc trzewiki porzadnie przed wejsciem do garazu i
                                                bedzie o wiele czysciej!
                                                • referent21 Re: Brudny garaż 18.03.07, 19:37
                                                  no proszę, prawdiłowo.. tak trzymac ! Najpierw zaczynamy od siebie :)
                                                • nor-x Re: Brudny garaż 19.03.07, 10:29
                                                  Kielonek, jak dobrze wiesz nie chodzi o trzewiki tylko o samochodziki...
                                                  Ciekaw jestem czy ty jesteś taki skory do płacenia komuś za to co sam później
                                                  zrobisz. Skoro jest w czynszu pozycja sprzątanie garażu to niech on będzie
                                                  sprzątany.
                                                  Swoją droga zapewne nie korzystasz z garażu bo tego typu tekstów byś tu nie
                                                  umieszczał, a jeśli tak to widać że szukasz tylko okazji aby wprowadzić trochę
                                                  zamieszania swoim niezbyt trafionym postem.

kielonek2301 napisał:

> za duzo piachu wnosisz, wyczysc trzewiki porzadnie przed wejsciem do garazu i
                                                  > bedzie o wiele czysciej!
                                              • bonaz1 Re: Brudny garaż 18.03.07, 19:38
                                                A może nikt tam nie sprzątał? Zastanawiałam się,też czy odpowiedzieć cokolwiek
                                                na, delikatnie mówiąc niegrzeczne (i to nie po raz pierwszy), uwagi gibonów.
                                                Wyjaśnię jednak krótko: mieszkam tu, ale mam drugie mieszkanie, w którym
                                                mieszka bliska mi rodzina. Proszę też nikogo nie posądzć o jakiekolwiek
                                                choroby, a tym bardziej psychiczne, bo od tego są specjaliści. Chyba , że ....
                                                Ale zazwyczaj szewc bez butów chodzi.....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka