Dodaj do ulubionych

gorąca woda !!!

09.03.07, 06:43
Przed chwilą stwierdziłem (B - 1 kl.), że zamiast zimnej wody w rurach jest
gorąca. To już się kiedyś niestety zdarzało. Ale wygląda, że problem powrócił.
To nie tylko dyskomfort przy myciu i kąpaniu (o ile nie uniemożliwienie). To
także zagrożenie dla pralek, zmywarek, uszczelek w instal. `zimnowodnych`,
plastikowych zbiorników spłukiwaczy. Ciekaw jestem które z ubezpieczeń
obejmuje takie ryzyka: nasze indywidualne czy związane z budynkiem?
Obserwuj wątek
    • thorrel Re: gorąca woda !!! 10.03.07, 07:31
      Jako że problem został zauważony po godzinie 6 rano to jestem przekonany że
      powodem jest wadliwie działający mieszalnik wody w którymś z mieszkań.

W nocy woda nie jest zbyt intensywnie używana, więc woda ciepła poprzez ten
      mieszalnik została wtłoczona do instalacji z wodą zimną.

W maju jak wykańczałem mieszkanie, zamontowałem w pomieszczeniu WC baterię
      dotykową z mieszalnikiem. Po godzinie miałem w muszli WC gorącą wodę. Hydraulik
      zamontował dodatkowo przy baterii przejściówki umożliwiające przepływ wody tylko
      w jednym kierunku i problem się rozwiązał (na 2-3 dni bo potem bateria wyleciała
      jako skrajnie niepraktyczna).

Proponuję przejść się w pionie i odnotować stan liczników wody ciepłej i zimnej
      i po wpisaniu w excela zidentyfikować mieszkanie w którym zużywa się
      nieproporcjonalnie więcej wody ciepłej w porównaniu z zimną. Taki spacerek co
      prawda 30 minut zajmie ... ale to będzie najskuteczniejsze i najszybsze rozwiązanie.

pozdrawiam

thorrel

PS. Ubezpieczenie budynku to ubezpieczenie "murów" więc wyposażenia typu
      pralki/zmywarki z pewnością nie pokryje.
      • b_78 Re: gorąca woda !!! 10.03.07, 14:28
        thorrel napisał:

Jako że problem został zauważony po godzinie 6 rano to jestem przekonany że
        powodem jest wadliwie działający mieszalnik wody w którymś z mieszkań.

W nocy woda nie jest zbyt intensywnie używana, więc woda ciepła poprzez ten
        mieszalnik została wtłoczona do instalacji z wodą zimną.
        W maju jak wykańczałem mieszkanie, zamontowałem w pomieszczeniu WC baterię
        dotykową z mieszalnikiem. Po godzinie miałem w muszli WC gorącą wodę. Hydraulik
        zamontował dodatkowo przy baterii przejściówki umożliwiające przepływ wody
        tylko w jednym kierunku i problem się rozwiązał (na 2-3 dni bo potem bateria
        wyleciała jako skrajnie niepraktyczna).
        Proponuję przejść się w pionie i odnotować stan liczników wody ciepłej i zimnej
        i po wpisaniu w excela zidentyfikować mieszkanie w którym zużywa się
        nieproporcjonalnie więcej wody ciepłej w porównaniu z zimną. Taki spacerek co
        prawda 30 minut zajmie ... ale to będzie najskuteczniejsze i najszybsze
        rozwiązanie.
        > pozdrawiam
        > thorrel

------------
        Dzięki za objaśnienie. Być może właśnie to było przyczyną. I warto to zbadać.

Ale z drugiej strony - czuję się raczej użytkownikiem wody zimnej i ciepłej, a
        nie "śledczym". I owo "śledztwo" powinno chyba być przeprowadzane nie przez nas
        osobiście, a przez Administrację. Co więcej, my z osobna nie jesteśmy przecież
        kontrahentem dla "Wodociągów". Chyba że się mylę i nadzór nad funkcjonowaniem
        wszelkich urządzęń w budynku powinien należeć do nas? Na coś takiego trudno się
        chyba jednak zdeklarować.
        Tak czy owak, Zebranie Wspólnoty, na które wszyscy czekamy, powinno wyjaśnić
        wiele wątków.
        • thorrel Re: gorąca woda !!! 10.03.07, 15:24
          > Ale z drugiej strony - czuję się raczej użytkownikiem wody zimnej i ciepłej, a
          > nie "śledczym".

ja podpowiadam jak zrobić aby w ciągu tygodnia dało się normalnie wody używać,
          jako że z tego co pamiętam ten problem istnieje od kilku miesięcy więc albo Pan
          weźmie sprawy w swoje ręce albo będzie czekał kolejne kilka miesięcy na reakcję
          zarządcy która nie nastąpi. Przy okazji gdyby jednak zechciał Pan spisać te
          liczniki to potem można porównać z tym co spisał zarządca ... można będzie
          uniknąć sytuacji w której ktoś np stwierdzi że miał uszkodzone liczniki bo nie
          jest możliwe aby zużył 350m3 wody ciepłej z czym nie daj boże zarządca się
          zgodzi i wrzuci większość kosztu z tego licznika do kosztu wody zużywanej przez
          część wspólną budynku. A tymczasem będzie to ten lokal który pompuje wodę ciepłą
          w instalację zimnej.

Nie bardzo widzę żeby zebranie wspólnoty ten akurat wątek miało w jakimkolwiek
          stopniu załatwić, zarządca odpowie że z kontroli instalacji wynika że wszystko
          jest ok (bo nieprawidłowość jest w czyimś lokalu a nie w część wspólnej), a
          dalsze gadanie na ten temat na zebraniu będzie tylko stratą czasu.

pozdrawiam

thorrel
          • tdi666 Re: gorąca woda !!! 17.03.07, 15:08
            mialem ten sam problem i do tego bylem jego przyczyna. jest tak jak powiedzial
            thorrel przy czym osoba ktora grzeje wode mozesz byc nawet ty sam. ja nie
            wiedzialem co sie dzieje, dopoki nie przyszedl pan konserwator i za 150 zlotych
            nie wymienil dwoch uszczelek w baterii. okazuje sie ze niektore z nich maja
            blednie zaprojektowany zwrotnik wody (czy cos w podobie) i to on zamyka obwod
            lejac ukrop w rury :] prawdopodobnie to ktos w poblizu, bo na mnie skarzyli sie
            sasiedzi z pietra (za co ich jeszcze raz przepraszam :D. najlepiej chyba zlecic
            sledztwo wlasnie panu konserwatorowi :]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka