qnegunda 20.03.07, 07:25 Fajnie... Tyle, ze pomnik nie stoi w tym miejscy skad wywozono Zydow.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: c Re: Pomnik Umschlagplatz do remontu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 09:16 wielka szkoda, ze bialy marmur zastapi 'zimnik', chyba NAJBANALNIEJSZY z granitow :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryba Re: Pomnik Umschlagplatz do remontu IP: *.kosson.com 20.03.07, 11:15 Mam nadzieję, że zostanie też odnowiony budynek po prawej stronie, który obecnie jest cały odrapany i wygląda tragicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
maktub Re: Pomnik Umschlagplatz do remontu 20.03.07, 21:55 Budynek po prawej stronie to dawny szpital (po przeciwnej stronie było gestapo - nie ma to jak niemiecka organizacja). Aktualnie jest tam zespół szkół. Na początku lat 90-tych były zakusy środowisk - tzw żydowskich - o przejęcie części budynku na jakieś muzeum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żaba Re: Pomnik Umschlagplatz do remontu IP: 62.233.214.* 21.03.07, 01:12 Gość portalu: Ryba napisał(a): > Mam nadzieję, że zostanie też odnowiony budynek po prawej stronie, który obecni > e jest cały odrapany i wygląda tragicznie. To co napisałeś napewno zostanie uznane za antysemityzm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żegocina Pomnik Umschlagplatz do remontu IP: 62.233.214.* 21.03.07, 01:07 Może w końcu Żydzi zaczną finansować remonty swoich pomników?. Chyba wystarczy, że już zostały wybudowane na nasz koszt?. Ciekawe dlaczego mamy to dalej finansować z budżetu?. Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: Pomnik Umschlagplatz do remontu 21.03.07, 01:10 Dlatego, że to ważna część polskiej historii. Mordowani Żydzi byli polskimi obywatelami i narodowi socjaliści zabijali ich w Polsce. Jasne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żegocina Re: Pomnik Umschlagplatz do remontu IP: 62.233.214.* 21.03.07, 01:18 man_sapiens napisał: > Dlatego, że to ważna część polskiej historii. Mordowani Żydzi byli polskimi > obywatelami i narodowi socjaliści zabijali ich w Polsce. > Jasne? Mordowani Polacy w Polsce też byli polskimi obywatelami i to jest jeszcze ważniejsza część historii Polski a mimo to Żydzi Polakom nie budują pomników, nie mówiąc już o dotacjach na ich remontach. Twoja odpowiedż zatem jest idiotyczna, jasne?. Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: Pomnik Umschlagplatz do remontu 21.03.07, 01:21 Gdyby Polacy byli mordowani w Izraelu i do tego byli obywatelami Izraela, to na pewno by te pomniki stawiali. Osobiście wolę, żeby inne kraje nie stawiały w Polsce pomników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żegocina Re: Pomnik Umschlagplatz do remontu IP: 62.233.214.* 21.03.07, 01:38 Polacy do Izraela specjalnie się nie pchają i nie zabiegają o obywatelstwo a w sympatie Żydów do Polaków nie wierzę. Nie rozumiem także podstaw Twojej głębokiej wiary w budowanie przez Naród Wybrany pomników Polakom, jak nawet swoim obywatelom budować się niebardzo kwapią. > Osobiście wolę, żeby nie wyciągano z mojej kieszeni pieniędzy na rzecz tych, którzy mają więcej niż ja. Odpowiedz Link Zgłoś