Dodaj do ulubionych

Fabryka AVA ???

23.05.03, 17:25
Czy może wiecie gdzie mieściła się przed wojną fabryka AVA. Interesuję się
kryptologią i przeczytałem, że w owej fabryce produkowano tzw. bomby - czyli
urządzenia (cyklometry) zaprojektowane przez Jerzego Różyckiego do
odnajdywania pierowtnego położenia wirników enigmy. Może wiecie coś więcej nt
tej fabryki ?
Obserwuj wątek
    • sqh Re: Fabryka AVA ??? 24.05.03, 16:04
      Założona w 1928 Wytwórnia Radiotechniczna "Ava", s-ka z o. o. mieściła się przy
      ul. Stępińskiej 25 i na przełomie 1938/39 zatrudniała 145 osób.
      • kryptoenigma Re: Fabryka AVA ??? 26.05.03, 09:34
        sqh napisał:

> Założona w 1928 Wytwórnia Radiotechniczna "Ava", s-ka z o. o. mieściła się
        przy
        >
        > ul. Stępińskiej 25 i na przełomie 1938/39 zatrudniała 145 osób.

Sgh a nie wiesz co się stało z fabryką AVA po wojnie ?
        • sqh Re: Fabryka AVA ??? 26.05.03, 12:48
          Niestety, nie wiem i nie wiem również, gdzie szukać takiej informacji. Nawet
          nie wiem, czy ten budynek jeszcze istnieje - informację podałem za jednym z
          tomów "Warszawy II Rzeczypospolitej" - był tam artykuł o przemyśle
          międzywojennej Warszawy.

P.S. Pozwalam sobie zauważyć, że mam "Q" w środku, a nie "G", ale nie przejmuj
          się, takiego wyjaśnienia udzielam kilka razy na miesiąc :-)
          • kryptoenigma Re: Fabryka AVA ??? 26.05.03, 13:25
            sqh napisał:

> Niestety, nie wiem i nie wiem również, gdzie szukać takiej informacji. Nawet
            > nie wiem, czy ten budynek jeszcze istnieje - informację podałem za jednym z
            > tomów "Warszawy II Rzeczypospolitej" - był tam artykuł o przemyśle
            > międzywojennej Warszawy.
            >
            > P.S. Pozwalam sobie zauważyć, że mam "Q" w środku, a nie "G", ale nie
            przejmuj
            > się, takiego wyjaśnienia udzielam kilka razy na miesiąc :-)

Co do budynku to pojadę tam w najbliższym czasie na rowerze i sprawdzę -
            oczywiście zdam relacje na forum z tego co zastałem !
    • kryptoenigma Last news 02.06.03, 11:18
      Witam ponownie - w ost. weekend pojechałem na rowerze sprawdzić co jest na
      Stępińskiej 25 - otóż pod tym numerem znajduje się ... szpital czerniakowski.
      Co ciekawe po drugiej stronie ulicy pod numerami 22-30 ma siedzibę kilkanaście
      firm - w tym mała fabryka podzespołów elektronicznych! Budynek przynajmniej
      częściowo wygląda na przedwojenny - może to jest dawna AVA ? Tak więc jestem w
      kropce - tajemnicę fabryki AVA mogą chyba tylko wyjaśnić Panowie Majewski i
      Urzykowski ...
      Tym którzy nie wiedzą przypominam - w AVA Sp.z O.O. produkowano przed II wojną
      tzw. cyklometry (zwane od charakterystycznego dzwięku jaki wydawały bombami) -
      pierwsze tego typu urządzenia na świecie przeznaczone do łamania szyfrów
      enigmy. Jedną z "bomb" nasz kontrwywiad przekazał w 1939 r. Brytyjczykom.
      Angielski matematyk Alan Turing udoskonalił polską "bombę" a powstałe
      urządzenie przeszło do historii pod nazwą "maszyny Turinga". A maszyna Turniga
      uznawana jest za ... pierwszy komputer na świecie. Na własną odpowiedzialność
      zaryzykuję twierdzenie, że "praojciec" komputera powstał u nas w Warszawie na
      Stępińskiej. Żeby było śmieszniej jedną z firm mających swoją siedzibę przy
      Stępińskiej 22-30 jest Wydawnictwo Lupus - wydawca miesięcznika komputerowego
      ENTER !!!
      Kwiku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka