piastovka 11.05.07, 09:17 jak się dobrze przypatrzyłam. w miejsce prawie całego sklepu Lux powstaje kolejny nowy bank. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magister11 Re: nowy bank po sklepie LuX 11.05.07, 12:54 a co to za sklep???????? Odpowiedz Link Zgłoś
piastovka Re: nowy bank po sklepie LuX 11.05.07, 17:22 magister11 napisał: > a co to za sklep???????? Lux jest sklepem pss społem.przypomina mi się komuna jak pomyślę o pss: (.dlatego dobrze że będzie w tym miejscu bank.3 minuty od tego budynku jest alma. gdzie jest namiastka europy:-) Odpowiedz Link Zgłoś
piastovka Re: nowy bank po sklepie LuX 11.05.07, 17:59 lokalizacja. na rogu skrzyżowania budynku Niepodległości 8 i ulicy Wojska Polskiego.w wyszukiwarce fajnie się znajduje mapa.szukacz.pl/.polecam :- ) Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: Fortis Bank ? 13.05.07, 05:26 Nie jestem pewny, czy naszemu miastu najbardziej potrzebny jest właśnie kolejny bank, chyba że naszą ambicją jest posiadanie w krótkim czasie stu banków. Dziwi mnie też aż tak negatywne skojarzenie z PSS-em. W tamtych czasach była to chyba ostatnia ostoja ruchu spółdzielczego, który jeśli ktoś nie wie, miał znacznie większy zakres działania niż sieć sklepów detalicznych. Jeśli zaś chodzi o sam handel, to w sklepach PSS było zdecydowanie taniej, niż w pozostałych placówkach. Odpowiedz Link Zgłoś
e-pruszkow Re: Fortis Bank ? 13.05.07, 10:57 Banki i inne instytucje finansowe tworzą w sposób masowy swoje oddziały - i w tym miejscu chodzi oczywiście o zaistnienie na dość zasobnym rynku pruszkowskim - zauważyłem, że obok jest tworzony SKOK Stefczyka. Czasami jak przejdzie się AL. WP mam wrażenie, że co drugi lokal jest bankiem:) PSS Społem zapoczątkowało w okresie 20-lecia międzywojennego początki polskiej spółdzielczości. Później niestety w okresie czasów PRL idea spółdzielczości została skomunizowana dla potrzeb systemu i wyrządzili wielką szkodę idei spółdzielczości. Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: Fortis Bank ? 13.05.07, 12:39 Pozwolę sobie zauważyć, że polska spółdzielczość ma rodowód znacznie starszy niż powojenne dwudziestolecie. Ponadto w okresie PRL wcale ze Społem nie było aż tak źle bo ludzie mieli udziały, otrzymywali jakieś niewielkie ale profity, spółdzielnia miała znaczny udział w organizacji życia kulturalnego i obsłudze imprez masowych, prowadziła dość dobrą sieć punktów usługowych, gastronomię cenowo przystępną, a ja sam jako szkolne pacholę przez czas jakiś uczęszczałem na darmowy kurs języka niemieckiego. W czasach, kiedy telewizor w domu był luksusem nieosiągalnym dla zwykłego śmiertelnika,w miejscowości gdzie wtedy mieszkałem, właśnie świetlica PSS dawała publiczny dostęp do kultury. Nie można na sprawy tej firmy patrzeć przez prymitywnie uproszczony schemat z programu Laskowika i Smolenia "Z tyłu sklepu". W PRL-u wiele rzeczy zasługiwało na potępienie ale przypisanie terenowej spółdzielczości znamion komunistycznych stanowi wg mnie nadużycie a dla Społem jest mocno krzywdzące. Odpowiedz Link Zgłoś
kazuyoshi788 w Pruszkowie jest już 21 banków 13.05.07, 17:26 kolejny to PolBank:) Odpowiedz Link Zgłoś
wfe416n Supersam 05.06.07, 21:22 ten sklep to - supersam, takie charakterystyczne miejsce jak czołg. ale jak ktoś mieszka krócej niż 15 lat to skąd ma wiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
piastovka Re: Supersam 05.06.07, 21:48 wfe416n napisał: > ten sklep to - supersam, takie charakterystyczne miejsce jak czołg. > ale jak ktoś mieszka krócej niż 15 lat to skąd ma wiedzieć? ja np. mieszkam 2 lata:) pa,piastovka Odpowiedz Link Zgłoś
sqz Re: Supersam 08.06.07, 12:12 No własnie ukradli nam juz czolg teraz ukradna nam supersam ciekawe co nastepne ?? czekam kiedy tylko zasypia glinki zbikowskie coby tam jakis bank postawic :) Odpowiedz Link Zgłoś
kazuyoshi788 Re: Supersam 08.06.07, 20:11 sqz napisał: > No własnie ukradli nam juz czolg teraz ukradna nam supersam ciekawe co > nastepne ?? czekam kiedy tylko zasypia glinki zbikowskie coby tam jakis bank > postawic :) :-))) Odpowiedz Link Zgłoś