Dodaj do ulubionych

użytkowanie wieczyste

28.05.07, 20:13
Czy może już ktoś z Państwa otrzmał pismo w sprawie wysokości opłaty za
użytkowanie wieczyste za mieszkanie? Ja dzisiaj takowe odebrałam. Kwota nie
jest mała - wynosi, za 60-metrowe mieszkanie, 1284,15 zł. Jest jednak niższa,
o ponad 530 zł (było 1819,08zł) od tej, którą potrącała Spółdzielnia w 2006 r.
Obserwuj wątek
    • sasiad2005 Re: użytkowanie wieczyste 29.05.07, 08:03
      Mam podobnej wielkości mieszkanie. Czy w tej kwocie jest równiez wieczyste za
      stanowisko postojowe i piwnicę?
      • tomi985 Re: użytkowanie wieczyste 29.05.07, 08:24
        sasiad2005 napisał:

> Mam podobnej wielkości mieszkanie. Czy w tej kwocie jest równiez wieczyste za
        > stanowisko postojowe i piwnicę?

Z piwnica, bez garazu
        • sasiad2005 Re: użytkowanie wieczyste 29.05.07, 12:46
          Zanim zaczniemy płacić, to napiszmy wszyscy odwołania do urzędu, za jakie
          grzechy mamy tyle płacić, inni płacą mniej, spółdzielnia nas niedoinformowała
          (oszukała), itd.
          • tomi985 Re: użytkowanie wieczyste 29.05.07, 13:26
            W piśmie, wzywającym do zapłaty, wyznaczono dwutygodniowy termin. Niemałe to
            pieniądze. Dzwoniłam wiec do urzędu, by zapytać o ewentualne rozłożenie takiej
            kwoty na raty. Jest taka możliwość, lecz należy zwrócić się do nich z prośbą,
            na piśmie. Też uważam, że powinno się "coś" w tej kwestii robić, by opłata za
            wieczyste użytkowanie wyniosła 1% a nie 3%. Jeśli jednak zapłaci się wskazaną
            przez urząd kwotę, by nie narażać się na przykre konsekwencje, będzie to
            "nadpłata" na przyszły rok.
            • sasiad2005 Re: użytkowanie wieczyste 29.05.07, 14:56
              Proponuję zapłacić w urzędzie i jednoczesnie złożyć podanie z prośbą o zmianę
              sposobu naliczania podatku.
    • romekz Re: użytkowanie wieczyste 29.05.07, 15:55
      tomi985 napisała:

> Kwota nie jest mała - wynosi, za 60-metrowe mieszkanie, 1284,15 zł. Jest
      jednak niższa,
      > o ponad 530 zł (było 1819,08zł) od tej, którą potrącała Spółdzielnia w 2006 r.

Rozumiem że to opłata za cały rok 2007, płatna jednorazowo?

Pozdrawiam
      Romek
      • tomi985 Re: użytkowanie wieczyste 30.05.07, 11:54
        Zgadza się
        • bozennar Re: użytkowanie wieczyste 31.05.07, 19:59
          Na zebraniu Grupy Członkowskiej był zgłoszony przeze mnie wniosek o wystapienie
          do Urzedu Gminy w sprawie zmniejszenia opłat za użytkowanie wieczyste. Wniosek
          został zaakceptowany przez Radę Nadzorczą i przetłumaczony przez naszą
          przedstawicielkę na Zebraniu Przedstawicieli Zarządowi jak ma wyglądać jego
          realizacja. Zarząd jako posiadajacy radce prawnego i odpowiednie słuzby ma
          opracowac wniosek - mieszkańcy mają złożyć podpisy i sami przekazać do Urzędu.
          Czyli czekamy na pismo z Zarządu.
          • elkad1 Re: użytkowanie wieczyste 08.06.07, 09:56
            dwie sprawy:
            1) ja w zeszłym roku przkazywałam do spółdzielni info na jakiej podstawie
            możemy sie ubiegać o zmianę wskaźnika z 3% na 1% (niestety w umowie o
            użytkowanie wieczyste napisane jest, iż teren jest usługowo-mieszkaniowy. gdyby
            było odwrotnie - mieszkaniowo-usługowy - to bez problemów zmienia się opłate na
            1%),
            2) z tego co wiem to parking naziemny został juz podnajęty (może sprzedany
            niestety nie wiem) spółdzielni Grochów. czy w takiej sytuacji nie powinien nam
            się zmniejszyc udział w gruncie? Bo jakby nie było to parking został juz
            otwarty.
            pozdrawiam
            • tomi985 Re: użytkowanie wieczyste 08.06.07, 14:51
              Różnica, jaka występuje w naliczeniu "użytkowania wieczystego.." przez
              Spółdzielnię w ubiegłch latach i przez Urząd - teraz, świadczy raczej o tym,
              że za grunt w całości płaciliśmy sami (bez udziału Spółdzielni). My
              opłacaliśmy i zapewne czynimy to dalej "użytkowanie wieczyste", a ktoś inny za
              wynajem otrzymuje kasę. Zagadkowe jest też, dlaczego mieszkańcom, którzy nie
              założyli księgi na garaż, od stycznia wzrosły opłaty o 30 zł (170zł)? Domyślać
              się tylko można "dlaczego". Z informacji uzyskanych od Spółdzielni wynika, że
              garaż naziemny wynajmuje inna Spółdzielnia. Jak jest z rozliczeniami...
              Niewiadomo.
    • stef913 Re: użytkowanie wieczyste 11.06.07, 16:08
      rozmawiałem właśnie z panią z Urzędu Dzielnicy, która zasugerowała,
      że to MY MIESZKAŃCY MUSIMY złożyć wniosek o obniżenie opłat z 3 do 1%, dowodząc,
      że powierzchnia mieszkalna jest wyższa niż użytkowa.
      Wydaje mi się, że tak jest, bo dalsza budowa garażu została wstrzymana.

Spóldzielni na tym nie zależy, bo po podpisaniu aktów ma już niewielkie udziały.

Czy ktoś pamięta, co postanowiliśmy na zebraniu: Spółdzielnia czy my kto ma
      przygotować pismo, które podpiszą wszyscy mieszkańcy??????
      • gustafek Re: użytkowanie wieczyste 11.06.07, 17:44
        Czy to jest podejście społdzielni???
        Jak sama nazwa wskazuje spółdzielnia to my, a nie byt który zbiera haracz.
        Za co, dostają co miesiąc po sto kilkadziesiąt złotych, czy tylko po to by
        walczyć z lokatorami???
      • sasiad2005 Re: użytkowanie wieczyste 12.06.07, 07:52
        Wczoraj złożyłem swoje podanie w Urzędzie.
        Może inni by też tak zrobili?
        Jeżeli podań bedzie więcej urzędnicy zaczną się zastanawiać co z tym zrobić.
        • sasiad2005 Re: użytkowanie wieczyste 12.06.07, 08:06
          Podobno za miejsce postojowe 600zł wieczystego, czy ktoś już otrzymał pismo z
          Urzędu?
          • sasiad2005 Re: użytkowanie wieczyste 15.06.07, 20:04
            Wieczyste za miejsce postojowe 596,60zł.
        • mago33 Re: użytkowanie wieczyste 12.06.07, 15:10
          czy możesz jego treść wrzucić na forum, lub przesłać na priv zeby było w miare
          jednolicie

mój mail gosiap10@op.pl
          • sasiad2005 Re: użytkowanie wieczyste 12.06.07, 15:52
            Nie mam tego w komputerze.
      • bozennar Re: użytkowanie wieczyste 13.06.07, 21:04
        Pani Agnieszka czuwa nad sprawą. Ostatnio osoba ze spółdzielni powiedziała,że
        pismo będzie gotowe pod koniec tygodnia. Spółdzielnia ma radcę prawnego i
        dokumenty stanowiące podstawę do ubiegania się o zmniejszenie opłat.
        Jeżeli nie będzie odpowiadało naszym oczekiwaniom skorygujemy. Tam będą podpisy
        mieszkanców - my sie pod tym podpisujemy nie pracownicy spółdzielni.
        • monika.tomkiewicz1 Re: użytkowanie wieczyste 18.06.07, 09:50
          Witam,
          Czy ktoś może wie jak rowija się sytuacja w sprawie opracownia tego pisma?
    • fumek Re: użytkowanie wieczyste 20.06.07, 10:22
      Aż 1222,90 zł za mieszkanie 52 m i 596,60 zł za garaż. Tylko 14 dni na zapłatę.
      Nie powiem, trochę mnie zamurowało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka