Dodaj do ulubionych

rozliczenie mediów

29.05.07, 16:04
Witam sąsiadów,
czy posiada ktoś jakieś informacje w sprawie rozliczeń za media?

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • maruhnio Re: rozliczenie mediów 09.06.07, 23:52
      Czy coś wiadomo w tej sprawie...

pozd
      • m.andrade Re: rozliczenie mediów 11.06.07, 12:18
        Pewnie niedługo bo dostaliśmy już list z pogróżkami, że jak nie zapłacimy
        czynszu to podjęte zostaną w sotosunku do nas kroki prawne... Nie płacimy tylko
        za garaż. Pewnie rozliczą to tak, że będziemy musieli jeszcze dopłacać m.in. do
        zmieniających się jak w kalejdoskopie ochroniarzy i może jeszcze do czegoś.
        • zabakskok Re: rozliczenie mediów 11.06.07, 15:28
          widzę że nie jestem sam jeżeli chodzi o pogróżki:))
          Też dostaliśmy taki liścik (teżnie płacimy haraczu za garaż).
          A jeżeli chodzi o rozliczenie mediów to miało to być do końca maja, teraz w
          czerwcu ... ciekawe ile jeszcze terminów zostanie podanych przez tą "wspaniałą"
          firmę zarządzającą. Myślicie że wiedzą to że ich godziny urzędowania na naszym
          siedlu są policzone? Mam nadzieję że w momencie powstania wspólnoty poważnie
          się zastanowimy nad zmianą zarządcy.
          A co do ochroniarzy - to rzeczywiście zmieniają się jak kalejdposkopie.
          A co do podobnego liściku to jest ktoś jeszcze kto taki dostał? i co
          zamierzacie z tym robić?
          pozdrawiam
          • mediola Re: rozliczenie mediów 11.06.07, 19:46
            witam,

Ja również dostałem taki liścik, Tyle, że ja do tej pory nie zapłaciłem im ani
            złotówki. Piszą, że zaczną naliczać odsetki. Zastanawiam się właśnie co z tym
            fantem zrobić. Macie jakieś rady??
            • czerwonykaptur32 Re: rozliczenie mediów 11.06.07, 23:00
              kurczę sąsiedzie,a może by tak poprostu zapłacić??????????
              • kas3k Re: rozliczenie mediów 12.06.07, 00:26
                Odebrałam awizo dzisiaj. Widze, że nie jestem sama.
                Zapłacę ten brakujący czynsz....

Ale wkurzam sie, że taka niekompetentna firma wyegzekwuje ode mnie kasę
                a ja nie moge od nich wyegzekwowac rozliczen, że nie moge dostac aktu
                notarialnego i musze płacic dwa czynsze. i jeszcze inne sprawy...
            • gbedna Re: rozliczenie mediów 12.06.07, 05:46
              Faktycznie, najlepiej było by poprostu zapłacić... Szczególnie iż to że
              niektórzy nie płacą, paradoksalnie godzi w tych którzy to robią; nie dziwię się
              że PRO nie rozlicza zaliczek, po prostu nie ma z czego; osoby płacące pokrywają
              koszty tych którzy nie płacą...A tak na marginesie to niepłacenie i tak nic nie
              da, bo wcześniej czy później ONI wyegzekwują swoją kasę a ból będzie większy jak
              się jej trochę nazbiera (łacznie z odsetkami...)
              • krisss73 Re: rozliczenie mediów 12.06.07, 08:31
                Witam,
                My też nie płacimy za garaż gdyż opłata jest skandalicznie wysoka i od
                spotkania w pamiętną środę nic się nie zmieniło.
                Pani Hann obiecał na nim wiele rzeczy a w nich miedzy innymi spotkanie
                trójstronne do którego nie doszło.
                Minęło 6 miesięcy zarządzania i Pro z niczego się nie rozliczyło tylko każe
                nam płacić za wszystko zaliczkowo.
                Pisaliśmy do nich w tej sprawie jednak odpowiedzi nie mam.
                Po tak długim okresie zarządzania tak "doświadczony zarządca" mógłby i powinien
                przedstawić realne koszty zarządzania osiedlem chociaż za pierwszy kwartał.
                Jeszcze trochę to potrwa i okaże się ze będziemy musieli dopłacić do czynszu bo
                go nie dzoszacowali.
                Nie wiem jakie macie zdanie ale ja myślę że warto znów
                zrobić ............. ..... walne zgromadzenie u zarządcy i wyekzekwować na nim
                pokazanie realnych kosztów utrzymania osiedla.

Pozdrawiam
                • redx Re: rozliczenie mediów 12.06.07, 10:19
                  W pełni się zgadzam. Rozliczenie kosztów (szczególnie dot. garażu) powinno
                  nastąpić po kwartale. Mam podejrzenia, że PRO nie panuje nad powierzonymi im
                  zadaniami. I domagam się przedstawienia rozliczeń ze wszystkimi dostawcami
                  mediów. Nie chciałbym, żeby okazało się, że po roku trzeba będzie podopłacać od
                  każdego mieszkania choćby z uwagi za ewentualne odsetki od niezapłaconych na
                  czas faktur. A co do garażu to jest po prostu skandal!!!
                  • m.andrade Re: rozliczenie mediów 12.06.07, 11:27
                    Nie panuje?! To bardzo delikatnie powiedziane. Domaga się on nas zapłacenia 2
                    czynszów, które zostały zapłacone już dawno i nie jest to ujęte w wykazie (mam
                    wyciąg). Poza tym wysłałam pismo z prośbą o wyjaśnienie na piśmie ile w końcu
                    kosztuje garaż i dlaczego wzrosły koszty ochrony. Do tej pory nie
                    odpowiedzieli. BRAK PROFESJONALIZU W KAŻDYM CALU! AMATORSZCZYZNA UPROSZCZONA.
                    • cindelowa Re: rozliczenie mediów 13.06.07, 17:09
                      My także otrzymaliśmy wezwanie do zapłaty. Nie zaplacimy dopóki ktoś nam nie
                      wyjaśni za co płacimy.
                      Firma jest nie kompetentna, nierzeletna i brak z ich strony chęci współpracy.
                      Chciałam opłacić wszystkie zaległości zaraz po tym jak otrzymam rozliczenie z
                      zaliczek, ale zamiast rozliczenia dostałam wezwanie do zapłaty.
                      Nie dość, że nie policzono nam jedenj płatności na znaczną sumę, to zaliczki w
                      wezwaniu zaokrąglili w górę. Nie chodzi o kwotę, ale o sam fakt. Faktury
                      przysłali na jedną kwotę, wezwanie do zapłaty na inną. Coś jest nie tak!!!
                      Napisałam pisemko, w którym powytykałam większość ich uchybień. Dałam tydzień
                      na odpowiedź, ale okazało się, że za krótko (wiecie Boże Cialo). Dla PRO zawsze
                      zamało czasu!!!Nawet jak dostanę odpowiedź to niejasną albo wymijającą.
                      Pamiętacie jaka była reakcja na spotkanie z p. Hanna Gruell w lutym?(obniżka
                      czynszu o średnio 30 PLN; po trzech miesiącach).
                      Uważam, że należy od czasu do czasu uiścić drobną opłatę, aby pokazać dobrą
                      wolę (i zaległości nie będą takie duże). Ale nie bądźmy naiwni i nie wierzmy w
                      każdą groźbę PRO i objetnice. Niestety iż się przekonaliśmy, że jest to
                      niesolidna firma pod każdnym względem.
              • rbialo Re: rozliczenie mediów 14.06.07, 14:01
                Ciekawe czy przypadkiem wydanie aktu notarialnego nie jest zależne od
                uregulowania wszystkich zobowiązań wobec Orco i Pro... Bo jeśli tak, to
                niepłacący sami sobie szkodzą.
                Im dłużej oni zalegają z opłatami tym później wszyscy będziemy mieli większości
                pozwalającą na odwołanie Pro. A jak ich nie odwołamy i nie powołamy nowego
                zarządcy to dłużnicy będą co raz dłużej zalegali z opłatami.
                I kółko się zamyka.

Ciekawe po jakim czasie / od jakiej kwoty zadłużenia sprawą zajmie się komornik?
                Mam nadzieję, że szybciej niż zarządcy zabraknie kasy na opłaty za wywóz
                śmieci, wodę, itp.
                • krisss73 Re: rozliczenie mediów 14.06.07, 15:20
                  Witam,
                  Zacznę od tego, że nie płace za garaż i nie zapłacę ani złotówki dopóki Pro nie
                  pokaże mi czarno na białym ile rzeczywiście kosztuje utrzymanie tego jakże
                  wspaniałego i funkcjonalnego garażu.
                  133 mieszkania x stawka za garaż to jest ok 9 tyś.
                  Minęło pół roku administrowania i dalej nie wiadomo dlaczego stawka jest taka a
                  nie inna to żaden problem wyciągnąć faktury i inne rachunki i pokazać co ile
                  kosztowało w I kwartale który jest zamknięty.
                  Niestety PRO w sposób profesjonalny unika pokazania kosztów rzeczywistych.
                  Przypominam, iż w umowie mamy zapisany rok zarządzania osiedlem przez zarządcę
                  wskazanego przez dewelopera czyli do 24.11.20007 najpóźniej (chyba że wspólnota
                  zadecyduje inaczej).
                  Nie chce być złym prorokiem ale żeby się nie okazało na koniec roku ze musimy
                  dopłacić po np. 1 tys. zł. bo takie były koszty co nam udowodnią pokazując
                  rachunki i umowy za sprzątanie, ochronę itp.
                  Tylko już będzie za późno.
                  Jeśli firma Pro to czyta (a na pewno czyta) niech weźmie pod uwagę to ze
                  mieszkańcy to nie stado baranów do strzyżenia i jeśli naprawdę profesjonalnie
                  nami zarządza niech pokaże nam rzeczywiste koszty utrzymania osiedla za I
                  kwartał z podziałem co ile kosztowało.
                  Przypomne tylko co nam obiecała Pani Hanna Gruel w pamiętną środę miedzy innymi:
                  1. zorganizowania spotkania mieszkańców naszego osiedla z
                  przedstawicielami Orco i Pro;
                  2. przedstawienia realnych kosztów ochrony, sprzątania, itp.;
                  3. rozliczania kwartalnego z zaliczek (bez ogrzewania – to na koniec
                  sezonu grzewczego).
                  Jak do tej pory żadna z tych obietnic nie została zrealizowana.

Jakie obowiązki ma Pro wobec nas nie wiemy
                  Jaki mamy obowiązek My - płacić nie wiedząc za co .

Przepraszam, ale mnie troszkę poniosło
                  Pozdrawiam
                  • hana1982 Re: rozliczenie mediów 14.06.07, 19:59
                    Witam
                    Dziwne, ze nie rozliczaja!!!!!!!!! Przeciez mamy liczniki na media wode,
                    ogrzewanie i chyba firma wie ile kto zuzyl!!!! Powiesili na klatkach
                    informacje, ze zalalo liczniki na wode!!!!!! Czyzby drodzy sasiedzi? Maja nas
                    za chołote, nie traktuja jak ludzi, kolejna firma która postanowila sobie
                    zarobic, nie robiac nic albo tyle co minimum przewiduje. Ja sie zastanawiam
                    przeciez orco buduje nastepne osiedla, ma wielkie plany inwestycyjne, przyszli
                    nabywcy napewno szperaja po internecie i w sumie szkoda, ze trafia na takie
                    posty.
                    Pozdrawiam
                    • maruhnio Re: rozliczenie mediów 14.06.07, 23:40
                      Może powinniśmy zrobić kolejne zebranie po ... półrocznej przerwie ??

Maruhnio
                • vombatus Re: rozliczenie mediów 15.06.07, 12:24
                  Jeśli ktoś z Was ma zaufanego dziennikarza, mógłby on np. zadzwonić do Orco i
                  wypytać o problemy mieszkańców os. Flamenco. Są teraz bardzo wrażliwi, bo zbliża
                  się debiut giełdowy i każda akcja tego typu akcja, która obniży im cenę emisyjną
                  o grosze, to wymierne straty finansowe dla spółki. Że tak powiem, jeśli nie
                  teraz, to nigdy.

Proszę bardzo:

Warszawa, 15.06.2007 (ISB) - Orco Property Group zaoferowało łącznie 1.500.000
                  akcji - po uwzględnieniu w całości opcji dodatkowej - po cenie 115 euro za
                  sztukę, co oznacza, że zarejestrowany w Luksemburgu deweloper pozyska z oferty
                  publicznej ok. 172,5 mln euro brutto i 164,3 mln euro netto, podała spółka w
                  komunikacie. Akcje te mają zadebiutować na giełdach w Warszawie i Budapeszcie
                  około 21 czerwca, będą one dostępne także na giełdzie w Pradze i Euronext, gdzie
                  walory Orco są już notowane.

Zgodnie z prospektem, Orco oferuje 1.304.348 akcji oraz opcję dodatkową w
                  wysokości 195.652 akcje. Koordynator oferty Citigroup poinformował o
                  wykorzystaniu opcji dodatkowej w całości.

Akcje nowej emisji będą stanowiły 14,7% podwyższonego kapitału dewelopera,
                  podało także Orco. Obecnie kapitał dewelopera dzieli się na 8.656.673 akcje.

“Spółka pozyska ok. 164,3 mln euro netto z tytułu oferty (przy założeniu objęcia
                  całości opcji dodatkowej)" - podano w komunikacie.

Orco Property Group jest czołowym inwestorem, deweloperem oraz zarządzającym
                  aktywami na rynku nieruchomości i obiektów hotelowych w Europie Środkowej,
                  obecnie zarządzającym aktywami o wartości około 1,3 miliarda EUR wg szacunku na
                  dzień 31 grudnia 2006 r.

Prowadzi działalność w Europie Środkowej od 1991 roku, spółka Orco Property
                  Group jest spółką publiczną z siedzibą w Luksemburgu, notowaną na Eurolist
                  giełdy Euronext Paris oraz na rynku podstawowym Giełdy Papierów Wartościowych w
                  Pradze.

Na początku lutego Orco Property Group informowało, że chce z planowanego na II
                  kw. 2007 roku emisji nowych akcji, które zaoferuje na giełdach w Warszawie i
                  Budapeszcie, pozyskać co najmniej 100 mln euro.

Środki z emisji mają posłużyć na realizację kolejnych projektów deweloperskich
                  na rynkach, na których działa spółka. (ISB)
                  • pg55 Re: rozliczenie mediów 28.06.07, 09:02
                    Czy u Was też zamknięte zostały szafki do liczników wody ?
                    Ja np. nie mam tam klucza, Wy macie ?

Może ktoś zaproponował im rozliczenie wody na podstawie liczników
                    indywidualnych, w efekcie pozamykali je ???

Piotrek
                    • rbialo Re: rozliczenie mediów 28.06.07, 09:34
                      Szafka u mnie zawsze była otwarta i nie sprawdzałem czy jest obecnie zamknięta.
                      W sprawie kluczyka - poproś administratora. O ile pamiętam wydawali je przy
                      odbiorze mieszkania (jeden na lokal), ale pewnie mają jeszcze kilka sztuk.
                      • michgra Re: rozliczenie mediów 28.06.07, 11:38
                        Owszem wydalai, ale do liczników energii
                        Co do liczników wody, zaworów wodno-ciepłowniczcyh- ja takiego nie dostałęm , podobno jest jeden, czy dwa na ochronie - na całe osiedle...
                        • rbialo Re: rozliczenie mediów 28.06.07, 12:00
                          Być może, pamiętam tylko że kluczyk był do szafki na klatce, ale nie mam
                          pewności do której.

Wydaje mi się to jednak dziwne. W sytuacji awaryjnej musisz mieć dostęp do
                          zaworu zakręcającego wodę, a dostęp do licznika energii jest raczej nie
                          potrzebny. Może po prostu to ten sam kluczyk?

A jak nie i faktycznie jest tylko 1 na osiedle to niech dorobią. Dorobili do
                          domofonów to do zaworów z wodą tez mogą.

Tak czy tak - wizyta / telefon do administratora powinna załatwić problem.
                          • michgra Re: rozliczenie mediów 28.06.07, 12:22
                            Już telefonowałem - w skrócie - przecież ma Pan kontakt z domofonu z ochroną (wiedzieliście o tym?- ja się dopiero dowiedziałem, sprawdziłem rzeczywiście mam, tylko niestety nikt nie był mi w stanie powiedzieć jak ten kontak nawiązać-al mniejsza o to- naciska się oba przuciski i czeka na zgłoszenia Pana z ochrony) i w sytuacji awaryjnej przyjdzie Pan i zamknie zawór, no po prostu wg. mnie paranoja.
                            • michgra Re: rozliczenie mediów 28.06.07, 12:24
                              właśnie jeszcze raz rozmawiałem z Panem z administracji - szafki mają zostać otwarte, osoba odczytująca liczniki pozamykała je bo nie wiedziała, że one powinny być otwarte.
                              • rbialo Re: rozliczenie mediów 28.06.07, 14:28
                                Bardzo dobrze.
                                I gratuluję prawidłowej postawy!

Ech, gdyby tak wszyscy nauczyli się że trzeba pomyśleć i działać, a nie tylko
                                protestować, narzekać i snuć czarne wizje na forum...
                              • pg55 Re: rozliczenie mediów 28.06.07, 15:03
                                Skoro ktoś spisywał liczniki, to dobry znak - może rzeczywiście zamierzają
                                dokonać rozliczenia mediów.

Piotrek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka