Dodaj do ulubionych

Nowe Scanie

06.06.07, 21:29
Od dawna mówi się o duchocie w autobusach a tymczasem po raz kolejny
popełniono błąd. Nowe Scanie nie dość że mająmałe okna to jeszcze jest ich
mało.
Do tego węższe drzwi z tyłu, przez które może przechodzić tylko 1 osoba naraz
a nie 2 jak w MANach czy Jelczach.
Poza tym pojazdy te nie wyróżniają się niczym szczególnym. Mam nadzieje że
zapracują jednak np solidnością, bo na razie ogólnie postrzegam je słabo.
Obserwuj wątek
    • sibeliuss Re: Nowe Scanie 06.06.07, 22:16
      Jeśli sprawdziły się w Krakowie to czemu mają nie przyjąć się u nas?
    • blinski Re: Nowe Scanie 07.06.07, 13:28
      > Od dawna mówi się o duchocie w autobusach a tymczasem po raz kolejny
      > popełniono błąd. Nowe Scanie nie dość że mająmałe okna to jeszcze jest ich
      > mało.

według mnie nie potrzebne są w omnicity w ogóle otwierane okna, bo klimatyzacja jest wystarczająco wydajna; bardzije niż np. w su12.

> Do tego węższe drzwi z tyłu, przez które może przechodzić tylko 1 osoba naraz
      > a nie 2 jak w MANach czy Jelczach.

tylne drzwi mają taką samą szerokość jak dwie pozostałe pary, 1350 mm. został jedynie zastosowany układ skrzydeł 1 do 2, nie 1 do 1.

> Poza tym pojazdy te nie wyróżniają się niczym szczególnym. Mam nadzieje że
      > zapracują jednak np solidnością, bo na razie ogólnie postrzegam je słabo.

moim zdaniem wyróżniają się - niestety, są paskudne:)

• mp84 Re: Nowe Scanie 07.06.07, 15:54
        To w nich jest klimatyzacja?
        Kilka dni temu jechałem 119, na zewnątrz gorąco a w środku po lewej stronie
        duże szyby - temperatura jak w szklarni.
        • Gość: qaz Re: Nowe Scanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 17:16
          Jak na zewnątrz jest ponad 30 stopni, to w autobusach tez będzie gorąco i nic
          tego nie zmieni - ani klimatyzacja, która przy zapełnionym autobusie jest prawie
          nieodczuwalna; ani szerokie okna, bo staną przy nich dwie osoby i zablokują pęd
          powietrza. Jedyne do czego bym się przyczepił, to wloty powietrza na dachu. One
          powinny najbardziej chłodzić, tak jak w starych tramwajach gdzie jest ich dużo i
          są wielkie. W niskopodłogowcach jest ich mało, są małe i są zbyt wysoko.
        • blinski Re: Nowe Scanie 07.06.07, 19:00
          jest, tylko wydaje mi się że te małe krateczki po bokach to wyloty, nie ma jednej dużej kraty jak w solarisach. jechałęm scaniami co prawda tylko 3 razy do tej pory, ale za każdym razem obojętnie od temperatury zewnętrznej było ok. ja akurat jestem strasznie wrażliwy na gorąco, którego nie cierpię, ale ogólnie jak słucham ludzi - obojętnie o jakim autobusie mowa - którzy narzekają na upał w nowych autobusach (mam na myśli te z klimatyzacją), to myśle sobie że albo oni mają pecha, albo ja szczęście. dotychczas ani razu nie zdarzyło mi się, by klima nie chodziła - kilka razy co prawda była zapuszcozna na trybie ekonomicznym, więc było nieco gorzej, ale zawsze jakoś.
    • Gość: MZ Re: Nowe Scanie IP: 217.168.193.* 08.06.07, 08:45
      > Do tego węższe drzwi z tyłu, przez które może przechodzić tylko 1 osoba naraz
      > a nie 2 jak w MANach czy Jelczach.

Dlatego obsluguja linie o mniejszych zapelnieniach.
      • czesiu71 Re: Nowe Scanie 08.06.07, 14:52
        Nie powiedziałbym - na takim 180 przydałyby się conajmniej sztywniaki, a może
        nawet czasami przeguby. Ja bym skrócił tę linię do Anielewicza, tak jak kiedyś
        jeździła - dalej i tak mało kto jeździ no i nie będzie już argumenty wiaduktu,
        możnaby puszczac większe wozy, tak jak kiedyś...
        • mp84 Re: Nowe Scanie - zwracam honor (częściowo) 08.06.07, 15:39
          Dziś jechałem ponownie 119 i trzeba przyznac że było dużo lepiej. Po prostu
          kierowca włączył klimę. Okazuje się też że te drzwi z tyłu są całkiem szerokie.
          Nadal mozna się jednak przyczepić do małej liczby otwieranych okien i luftów.
          Autobusy te nie są też za ładne. Przypominają trochę gębę Kalisza.
          • mp84 Re: Nowe Scanie - zwracam honor (częściowo) 08.06.07, 15:48
            Co do 180 to jak najbardziej popieram. To linia turystyczna a panujący w niej
            wieczny tłok niedobrze służy wizerunkowi miasta. Przdałyby się kursy co 10-12
            min przez cały tydzień jak na 175.
            Wysłałem maila do ZTM w tej sprawie, czekam na odpowiedz. Ostatnio wysłuchali
            mnie w sprawie rozkładu dla 108 to może i posłuchają odnośnie 180.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka