Dodaj do ulubionych

DO MIESZKAŃCÓW WORONICZA 78

18.10.07, 15:43
Warszawa, dnia 17.10.2007r.

Szanowni Mieszkańcy!

Chciałabym Państwa poinformować, iż roczny plan gospodarczy jest
rozliczany w skali roku, a nie w skali jednego czy dwóch miesięcy.
Niemniej zmuszona jestem przedstawić Państwu sytuację z okresu 9
miesięcznego, tj. styczeń – wrzesień 2007r.
Plan gospodarczy zgodnie z uchwałą nr 2 z dnia 26.03.2007r zakładał
wydatki w skali miesiąca w wysokości 79.197,78 zł. Koszty do
miesiąca września włącznie wyniosły dla Państwa Wspólnoty 675.343,15
zł. Plan – 712.780,02 zł.
Porównując roczny plan gospodarczy w skali 9 miesięcy na koniec
września wydatki, które poniosła Wspólnota są mniejsze od
zakładanego planu gospodarczego o 37.436,87 zł. Zarówno w planie jak
i w kosztach uwzględniony jest Fundusz Remontowy.
Niedobór środków finansowych wynika tylko i wyłącznie z zaległości
płatniczych właścicieli mieszkań wobec Wspólnoty. Nie ma tu mowy o
rozbieżnościach między planem gospodarczym przedstawionym w marcu
2007r. a poniesionymi przez Wspólnotę wydatkami.

Z poważaniem

Elżbieta Osińska

Obserwuj wątek
    • thorrel Re: DO MIESZKAŃCÓW WORONICZA 78 18.10.07, 16:11
      Ciąg dalszy dyskusji na forum zamkniętym.

Instrukcja przystąpienia do forum na stronie wspólnoty www.woronicza.waw.pl
      • wor78bx Re: DO MIESZKAŃCÓW WORONICZA 78 20.10.07, 14:00
        Kazdy dyskutuje na takim forum na jakim chce. Chyba sie Sasiadowi
        pomylily epoki...
        • thorrel Re: DO MIESZKAŃCÓW WORONICZA 78 20.10.07, 18:33
          Na tym forum nie pokażę sąsiadowi skanu wyciągu bankowego i dokumentacji
          wspólnoty - bo to są informacje przeznaczone tylko dla współwłaścicieli.

Jeżeli sąsiad chce dysponować pełnią wiedzy to zapraszam na forum zamknięte.
          • robinson65 Re: DO MIESZKAŃCÓW WORONICZA 78 26.10.07, 10:36
            Myśle, że wystarczyłoby podać analogicznie jak w przypadku kosztów,
            plan przychodów i jego wykonanie za okres od stycznia do września.
            B.
            PS. Nie wiem gdzies wrzucił wiecej informacji na forum zamkniętym,
            ja jakoś nie mogę tego tam znaleźć.
            • thorrel Re: DO MIESZKAŃCÓW WORONICZA 78 26.10.07, 14:44
              Słusznie ... dlaczego więc pani 0. nie przedstawiła analogicznego zestawienia
              przychodów ...

Szkoda też że przez ostatnie 2 tygodnie problemy z wydaniem zarządowi wydruków
              zestawień kosztów i przychodów na dzień 30 września... co pozwoliło by na
              zweryfikowanie tego co napisała... (bo np. informacja że KOSZTY zawierają
              fundusz remontowy jest totalną bajką). Szkoda także że nie odniosła się do
              niewłaściwej STRUKTURY kosztów - o czym zarząd jasno napisał w piśmie do Państwa.

Podobnie z kartotekami mieszkańców - których także od 2 tygodni nie wydaje
              (uniemożliwiając prowadzenie windykacji przez nowego administratora) - a w
              których jest - a raczej powinna być informacja o ewentualnych podjętych
              wcześniejszych działaniach windykacyjnych. I szkoda że nie napisała w ulotce
              jakie działania podjęła przed 5 września 2007 w zakresie windykacji zaległych
              zaliczek (no bo skoro zaległość jest tak ogromna to chyba jakiekolwiek działania
              podejmowała przez ostatnie 15 miesięcy a nie "czekała na cud analizując
              dokumenty"???)

I ciekawe dlaczego, pomimo że par 6. pkt 14. umowy ze wspólnotą zobowiązywał ją
              do "Windykacji opłat należnych od właścicieli i PRZEKAZYWANIE ICH NA KONTO
              WSPÓLNOTY" - w drugiej połowie września GOTÓWKĄ po czym z tej gotówki SAMOWOLNIE
              POBRAŁA 13 tysięcy złotych - wbrew polecenia zarządu, który odebrał jej
              pełnomocnictwa do kont oraz wyraźnie określił że w pierwszej kolejności mają
              zostać pokryte ZALEGŁE faktury za media oraz, że płatność każdej faktury wymaga
              podpisów 2 członków zarządu).

-----------------------

WSPÓLNOTA NIE JEST W STANIE OPŁACAĆ BIEŻĄCYCH FAKTUR (tzn częściowo już jest -
              bo spora część mieszkańców pozytywnie odpowiedziała na apel zarządu). Jeśli
              niedobór środków wynika z zaległośći - to zostanie to wyegzekwowane wraz z
              odsetkami ustawowymi - ale to WYMAGA CZASU (1. wezwanie do zapłaty, 2. ponowne
              [przedsądowe] wezwanie do zapłaty, 3. sądowe postępowanie upominawcze, etc) -
              KTÓREGO W OBECNEJ SYTUACJI FINANSOWEJ WSPÓLNOTA NIE MA !!!

Nadal uważa Pan że zarząd powinien grzecznie czekać (w nieskończoność) na
              przekazanie kompletu dokumentów przez dotychczasowego "rzetelnego"
              administratora - a następnie spokojnie je analizować i o dopłatę wystąpić
              dopiero jak do wspólnoty przyjdą windykatorzy albo jak SPEC odłączy ogrzewanie
              albo firma ochroniarska powie "good bye" ?

A wtedy podniesie się krzyk "dlaczego zarząd nic nie zrobił...."
              • kameleon-ab Re: DO MIESZKAŃCÓW WORONICZA 78 30.10.07, 18:50
                jestem tym wszystkim zaniepokojona.Z wyliczen p.O.wynika ze wszystko
                jest w pożądku a tu nagle mam dopłacać za tych co nie płacą,o nie.
                Dlaczego nie było zebrania wszystkich lokatorów z P.Osinską i sprawa
                administracyjna bloku nie została poruszona w jej obecności?jeszcze
                w sierpniu na zebraniu nie było mowy o zmianach a tu nagle wszystko
                nie tak.Dlaczego w pierwszym bloku nie ma tych problemów?
                Administracja to nie zabawa,a co bedzie za nastepne 2-5m-cy?
                • thorrel Re: DO MIESZKAŃCÓW WORONICZA 78 30.10.07, 22:00
                  > Z wyliczen p.O.wynika ze wszystko jest w porządku

Jakich wyliczeń ???? tam jest podana tylko kwota planowanych i zrealizowanych
                  kosztów - bez odniesienia się do STRONY PRZYCHODÓW i bez odniesienia się do
                  PRECYZYJNYCH zastrzeżeń podanych przez zarząd w piśmie do Państwa.

To że sumarycznie (i tylko na papierze) wydaje się ok wynika z mniejszego
                  zużycia mediów w okresie letnim - i tak jak zarząd napisał - to się zmieni na
                  gorsze - bo aktualnie mamy zimę i wysokość rachunków za oświetlenie i ogrzewanie
                  bardzo mocno wzrośnie.

> Dlaczego nie było zebrania wszystkich lokatorów z P.Osinską

Bo zorganizowanie zebrania wymaga:
                  a) czasu
                  b) funduszy na wynajęcie sali
                  c) jest bezcelowe w sytuacji gdy przychodzi na nie tylko 30% osób
                  Ponadto wybór firmy administrującej jest w gestii zarządu (bo to zarząd dostaje
                  absolutorium na rocznym zebraniu wspólnoty) - w ramach środków finansowych
                  uchwalonych przez Wspólnotę.

> jeszcze w sierpniu na zebraniu nie było mowy o zmianach

Jeszcze w sierpniu nie było informacji o ogromnym niedoborze finansowym.

> Dlaczego w pierwszym bloku nie ma tych problemów?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24310&w=70840323&a=70844805
                  > Administracja to nie zabawa,

No właśnie. Ale jak w takim razie nazwać:

* Brak egzekwowania rękojmi od wykonawcy budynku
                  * Brak egzekwowania przekazania DOKUMENTACJI BUDYNKU (przez 17 miesięcy urzędowania)
                  * Brak prowadzenia windykacji (co doprowadziło do zaległości 115 tys zł (słownie
                  STO PIĘTNAŚCIE TYSIĘCY ZŁOTYCH)
                  * Prowadzenie rozliczeń gotówkowych w sytuacji gdy UWL wymaga od zarządców
                  powołanych art 18 - prowadzenia rozliczeń poprzez RACHUNEK WSPÓLNOTY

Nawet przegląd instalacji wentylacyjnej został źle przeprowadzony - bo zgodnie z
                  dokumentacją miał być w grudniu ... a był 3 miesiące po czasie... a dokumentacja
                  techniczna wind jest pomieszana.

pozdrawiam

AS

PS. problemy finansowe wspólnot są przejściowe - i zostaną rozwiązane do
                  stycznia - poprzez egzekwowanie zaległości - natomiast zaniedbania techniczne
                  mogą być dużo bardziej bolesne (co aktualnie przerabia wspólnota 76).
                  • madoreka Re: DO MIESZKAŃCÓW WORONICZA 78 30.10.07, 22:54
                    thorrel napisał:
                    > PS. problemy finansowe wspólnot są przejściowe - i zostaną
                    > rozwiązane do stycznia - poprzez egzekwowanie zaległości
                    > - natomiast zaniedbania techniczne mogą być dużo bardziej
                    > bolesne (co aktualnie przerabia wspólnota 76).

To wspólnota 76 ma też teraz kłopoty finansowe?
                    • thorrel Re: DO MIESZKAŃCÓW WORONICZA 78 31.10.07, 00:52
                      > To wspólnota 76 ma też teraz kłopoty finansowe?

Ja nie pisałem o finansowych problemach wspólnoty 76 - bo ich nie ma (z racji
                      lepiej przygotowanego planu gospodarczego, większej rezerwy w postaci FR oraz
                      mniejszym zaległościom od mieszkańców)

Ja pisałem o dużych zaniedbaniach dotyczącym dokumentacji technicznej budynku -
                      co może za sobą pociągać ZNACZNE konsekwencje finansowe - bo ta dokumentacja
                      musi powstać - a jeśli przez zaniedbania administratora - nie uda się tego
                      wyegzekwować od Arche - to koszt jej sporządzenia będzie musiała pokryć wspólnota.

Jako ciekawostkę mogę przytoczyć koszty sporządzenia takiej dokumentacji
                      znajdujące się w pozwie jednej ze wspólnot:
                      apartamentyprzykrolikarni.pl/download/pozew_wady2.doc
                      AS

PS. Na stronce wspomnianej wspólnoty znalazłem tez kilka ciekawych regulaminów,
                      np z opłatą 300 zł za zdjęcie blokady za złe parkowanie 1000 zł za
                      uniemożliwienie pracownikowi technicznemu dostępu do lokalu mieszkalnego, 500 zł
                      za ponowną interwencję ochrony dotyczącą hałasowania (zwielokrotniane co 15
                      minut) itd itp ...
                      • madoreka Re: DO MIESZKAŃCÓW WORONICZA 78 31.10.07, 18:32
                        thorrel napisał:
                        > > To wspólnota 76 ma też teraz kłopoty finansowe?
                        >
                        > Ja nie pisałem o finansowych problemach wspólnoty 76 - bo ich nie
                        ma

Dziekuje za wyjasnienie bo już sie zaniepokoilem, poniewaz w Pana
                        mailu zostala uzyta liczba mnoga: "problemy finansowe wspólnot są
                        przejściowe"...
            • thorrel Re: DO MIESZKAŃCÓW WORONICZA 78 27.10.07, 09:14
              > Myśle, że wystarczyłoby podać analogicznie jak w przypadku kosztów,
              > plan przychodów

W czwartek dostałem dokument "naliczenia wrzesień 2007" z którego wynika że suma
              zaliczek NALICZONYCH (nie mylić w wpłaconymi) wynosi:
              78343 zł a nie 79197 zł jak zapisano w planie.

Niby drobiazg ... ale w skali roku robi się z tego 10'248 zł...

• robinson65 Re: DO MIESZKAŃCÓW WORONICZA 78 29.10.07, 12:04
                No tak zalezy jak sie dane podaje, różnica raptem o 1 %. Ale tak
                naprawdę istotne jest jaka częśc z tych naliczeń jest wpłacona. Z
                naliczeń rachunków wpólnota nie opłaci. Rozumiem, że tej informacji
                nie ma...
                • thorrel Re: DO MIESZKAŃCÓW WORONICZA 78 29.10.07, 13:13
                  Tej informacji nadal nie ma i to NIE Z WINY OBECNEGO ZARZĄDU.

Dzięki dopłacie (ogłoszonej prawie 2,5 tygodnia temu), którą sporo osób już
                  wniosło - Wspólnota reguluje bieżące opłaty a zarząd może dokładnie (bez
                  nerwowego pośpiechu - sprzyjającego popełnianiu błędów) przejrzeć dokumenty i
                  rozpocząć odpowiednie procedury.
                  • robinson65 Re: DO MIESZKAŃCÓW WORONICZA 78 29.10.07, 19:06
                    A czy ktoś obwiniał Zarząd za ten stan rzeczy?
                    Stwierdzam tylko fakt skąd biorą się moje watpliwości i, powiem
                    szczerze, nie mam czasu na pisanie "elaboratów" w sprawach które są
                    dość proste, przejrzyste, ale, jak sam służnie zauwazyłeś,
                    wymagają "dokładniego (bez nerwowego pośpiechu - sprzyjającego
                    popełnianiu błędów) przejrzenia dokumentów".
                    Kwota dopłaty w sumie nie jest jakaś zabójcza... a do końca roku
                    niedaleko, więc za chwilę wszystko będzie, o ile p. Osińska przekaże
                    dokumenty, jasne jaki jest faktyczny stan finansowy Wspólnoty.
                    Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka