Dodaj do ulubionych

Powódź - Tarchomin przy Seminarium

IP: 194.139.172.* 01.08.01, 09:53
Oglądałem walkę o utrzymanie wału przeciwpowodziowego w Tarchominie w TV na
kilku programach i przez paręnaście minut na własne oczy. Widziałem strażaków i
inne służby. Ciężko pracowali. Nie widziałem seminarzystów, czyli najbardziej
zainteresowanych. Czy to przypadek, że akurat na nich nie wpadłem, czy
kilkudziesięciu zdrowych, młodych chłopaków, z założenia mających służyć
bliźniemu (chyba nie tylko modlitwą?) nie kiwnęło palcem w obronie swojego
seminarium i sąsiadów?
Obserwując podobne akcje w nadbrzeżnych wsiach, gdzie pracuje każdy kto może i
ile może, widzi się zupełnie inne podejście.
Mam nadzieję, że się mylę.
Obserwuj wątek
    • Gość: qba Re: Powódź - Tarchomin przy Seminarium IP: *.crt.tpsa.pl 01.08.01, 16:34
      Gość portalu: Voyteck napisał(a):

> Oglądałem walkę o utrzymanie wału przeciwpowodziowego w Tarchominie w TV na
      > kilku programach i przez paręnaście minut na własne oczy. Widziałem strażaków i
      >
      > inne służby. Ciężko pracowali. Nie widziałem seminarzystów, czyli najbardziej
      > zainteresowanych. Czy to przypadek, że akurat na nich nie wpadłem, czy
      > kilkudziesięciu zdrowych, młodych chłopaków, z założenia mających służyć
      > bliźniemu (chyba nie tylko modlitwą?) nie kiwnęło palcem w obronie swojego
      > seminarium i sąsiadów?
      > Obserwując podobne akcje w nadbrzeżnych wsiach, gdzie pracuje każdy kto może i
      > ile może, widzi się zupełnie inne podejście.

> Mam nadzieję, że się mylę.
      Jasne, ze tak. Oni maja wakacje tak jak inni studenci. Pojechali do domow.Seminarium podobnie jak internaty
      pustoszeje na kilka miesięcy. A nawet gdyby znalazlo sie tam kilku, to
      po pierwsze: nie sadze by biegali (np.z workami) ubrani w sutanny (jak bys ich rozpoznal?)
      po drugie: czy inni ludzie, oprocz sluzb o ktorych piszesz, uszczelniali ten przeciek? (ja nie obserwowalem tej akcji)
      po trzecie: czy Ty pomagales?

pozdrawiam
      qba
      • Gość: toobad Re: Powódź - Tarchomin przy Seminarium IP: 10.130.128.* / *.acn.pl 01.08.01, 20:26
        Ludzie spoza sluzb typu strazacy czy wojsko nie byli w ogole dopuszczani do rejonu, gdzie trwalo uszczelnianie
        walu. Stala policja i nie przepuszczala.
    • Gość: jawa Re: Powódź - Tarchomin przy Seminarium IP: *.acn.waw.pl 01.08.01, 20:48
      Rozmawiałem z jednym z nielicznych seminarzystów, który został w seminarium na
      okres wakacji. Razem z policjantem stał w bramie i cierpliwie udzielał
      informacji gapiom (a było ich tysiące), którzy jak Ty po obejrzeniu w TV lub
      usłyszeniu w radio ruszyli na wały aby szukać sensacji. Widziałem wielu
      naprawdę zawiedzionych ludzi, którzy nic szczególnego nie widzieli bo i widzieć
      nie mogli. A swoją drogą w tzw środkach masowego przekazu było wiele
      przesadzonych i niesprawdzonych informacji o sytuacji przy Seminarium.
      • Gość: beata Re: Powódź - Tarchomin przy Seminarium IP: *.acn.waw.pl 01.08.01, 20:56
        Gość portalu: jawa napisał(a):

> Rozmawiałem z jednym z nielicznych seminarzystów, który został w seminarium na
        > okres wakacji. Razem z policjantem stał w bramie i cierpliwie udzielał
        > informacji gapiom (a było ich tysiące), którzy jak Ty po obejrzeniu w TV lub
        > usłyszeniu w radio ruszyli na wały aby szukać sensacji. Widziałem wielu
        > naprawdę zawiedzionych ludzi, którzy nic szczególnego nie widzieli bo i widzieć
        > nie mogli. A swoją drogą w tzw środkach masowego przekazu było wiele
        > przesadzonych i niesprawdzonych informacji o sytuacji przy Seminarium.

I to jest powod, dla ktorego na waly ruszyla wiekszosc "gapiow", a nie wietrzona
        sensacja. Ja tez sie wybralam z prostego powodu - u zrodel dowiedziec sie co sie
        dzieje - mieszkam na Akacjach przy samiutkim wale.

• Gość: jawa Re: Powódź - Tarchomin przy Seminarium IP: *.acn.waw.pl 01.08.01, 21:06
          A ja mieszkam tuż przy seminarium i z ciekawości obserwowałem ludzi. Było dużo
          osób z np Choszczówki i innych oddalonych terenów, którym powodz nie zagrazała,
          ale chcieli sobie popatrzeć na "dużą wodę" jak na właśnie coś sensacyjnego. Big
          Brother sie chyba skończył, więc trzeba coś robić wieczorem. Dzisiaj jest
          bardzo mało gapiów, bo mało jest głupich info w TV radio itd. Pozdrawiam
          sąsiadkę - a z których Akacji?
          • Gość: beata Re: Powódź - Tarchomin przy Seminarium IP: *.acn.waw.pl 01.08.01, 21:38
            Z "drugich" (II) czyli pierwszych z brzega od Stefanika.
            Moze mieszkajac blizej miales lepszy przeglad "wizytujacych", mnie wydawalo sie
            ze wiele osob jest jednak bardziej zaniepokojonych niz "zsensacjowanych" -
            moglam sie mylic.
            Pozdrawiam rowniez Sąsiada.
            • Gość: jawa Re: Powódź - Tarchomin przy Seminarium IP: *.acn.waw.pl 01.08.01, 21:46
              Ja nie zabrałbym małego dziecka, psa, kamery video, piwa itp, gdybym był
              zaniepokojony sytuacją. A takich ludzi było wielu.
    • Gość: beata Re: Powódź - Tarchomin przy Seminarium_cd IP: *.acn.waw.pl 01.08.01, 21:47
      Wlasnie pojawilo info na WOT - ze nie jest podobno tak spokojnie i ze caly czas
      jest zagrozenie.
      Jak to w koncu jest? Panikowac czy nie?
      • Gość: yanek Re: Powódź - Tarchomin przy Seminarium_cd IP: 10.0.0.* / 217.98.116.* 01.08.01, 23:20
        chyba nie ma ci panikować. Byłem tam przed godzxiną i strażacy powiedzieli, że
        sytuacja jest pod kontrolą. Podobno woda opada z szybkością 3 cm/h.
        Pozdrawiam
        Sąsiad z Van Gogha
        • Gość: beata Re: Powódź - Tarchomin przy Seminarium_cd IP: *.acn.waw.pl 01.08.01, 23:30
          Dzieki, uspokajam sie w takim razie.
          Tez pozdrawiam
          • Gość: jawa Re: Powódź - Tarchomin przy Seminarium_cd IP: *.acn.waw.pl 02.08.01, 07:08
            o godz 6.30 woda opadła o jakieś 30-40 cm. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka