Dodaj do ulubionych

Znajomość (ha!) języków obcych

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.01, 15:12
Oto zasłyszane nagrane przez pewną stacje radiową
rozmowy telefoniczne (dosyć dawno to było więc jak
przekręce coś to przepraszam):

ROZMOWA 1:

-Sekretariat ministra Syryjczyka, słucham?
-Guten Morgen, ich heiBe Gunter Jahr und ich...
-I am sorry...I...no...speak...Germany. Sekudnkę
please, ja pana przełącze OK?

ROZMOWA 2:

-Sekretariat ministra łączności.
-Allo, bonjur...
-Nie, nie.
-Do you speak english?
-Nie, nie, nie.
-Sprechen Sie Deutsch?
-Nie proszę pani. Ja bym prosiła jutro rano o telefon.
-Padron?
-Jutro rano proszę zadzwonić.
-I don't understand you.
-Jutro rano tak. (odkłada)

Przecież takie osoby w ministerstwach robią tylko
wstyd Polsce! Co to jest żeby sekretarki ministrów nie
znały choć jednego języka obcego! Wstyd! WSTYD!!!
Amatorszczyzna na każdym kroku! Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Rafal Re: Znajomość (ha!) języków obcych IP: *.telia.com 04.07.01, 15:37
      Bylem kiedys w kine w Warszawie na Die hard 3 i byla scena gdzie Bruce Willice
      stal na Harlemi z textem "I hate niggers" nikt sie prawie w pelnym kinie nie
      smial dopiero gdy kolo mie jakas dziewczyna zapytala jej chlopaka co to znaczy
      to cala sala zaczela sie smiac.

a tak ogulnie mysle ze 20 lat to Polska bedzie jusz cywilizowanym krajem gdzie
      sie z takich histori rolnicy na polu bedom sie smiali.
      • Gość: TYP Re: Znajomość (ha!) języków obcych IP: *.we.mediaone.net 04.07.01, 17:13
        Gość portalu: Rafal napisał(a):

> Bylem kiedys w kine w Warszawie na Die hard 3 i byla scena gdzie Bruce Willice
        > stal na Harlemi z textem "I hate niggers" nikt sie prawie w pelnym kinie nie
        > smial dopiero gdy kolo mie jakas dziewczyna zapytala jej chlopaka co to znaczy
        > to cala sala zaczela sie smiac.
        >
        > a tak ogulnie mysle ze 20 lat to Polska bedzie jusz cywilizowanym krajem gdzie
        > sie z takich histori rolnicy na polu bedom sie smiali.

OK szwedzki zydzie , my tam w Polsce "bendom na polu". Idz sie jebnij w ta swoja
        zydomorde.
        • Gość: max Re: Znajomość (ha!) języków obcych IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.07.01, 17:18
          PARODIA !!!!!!
        • Gość: Rafal Strzal w 10 IP: *.telia.com 04.07.01, 18:02
          Chodzilo mi o zacofanych rolikach na zadupiu jak sie tak zdenerwowales to
          znaczy ze chyba jestes takijak oni.
        • Gość: palker Re: Znajomość (ha!) języków obcych IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.01, 20:47
          Gość portalu: TYP napisał(a):

> OK szwedzki zydzie , my tam w Polsce "bendom na polu". Idz sie jebnij w ta swoj
          > a
          > zydomorde.

A czemuż to TYPie zalecasz naszemu koledze Rafałowi jakieś skomplikowane
          ćwiczenia gimnastyczne. Jak przypuszczam, on wcale się do ciebie nie zapisywał na
          lekcje WF, a gimnastyki, szczególnie szwedzkiej, ma po dziurki w nosie, gdyż, jak
          sam pisał, będzie niebawem ćwiczył aerobic z kangurami.

W epoce PRL-u, gdy chciało się naprawić samochód, który miał w sobie coś totalnie
          sp.......nego, najczęściej można było usłyszeć od mechanika: "Ten typ to ma".
          Czasy się zmieniły, TYPy pozostały (totalnie sp......one).
          • Gość: Rafal Re: Znajomość (ha!) języków obcych IP: *.telia.com 04.07.01, 22:04
            Ciekawa odpowiec bedem calom noc na je rozmyslal.
            Dzienkuje i pozdrawiam.
            • Gość: palker Re: Znajomość (ha!) języków obcych IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.01, 22:25
              Ja również pozdrawiam!
              Obiecaj, że z Australii też będziesz zaglądał na warszawskie forum.
        • Gość: nocoment Re: Znajomość (ha!) języków obcych IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.01, 12:12
          Gość portalu: TYP napisał(a):

> OK szwedzki zydzie , my tam w Polsce "bendom na polu". Idz sie jebnij w ta swoj
          > a
          > zydomorde.

Nie bluzgaj mu bo wcale nie masz pewności czy jest Żydem! Odnieś się
          merytorycznie do tematu!
          • Gość: palker Re: Znajomość (ha!) języków obcych IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.01, 12:24
            Gość portalu: nocoment napisał(a):

> Gość portalu: TYP napisał(a):
            >
            > > OK szwedzki zydzie , my tam w Polsce "bendom na polu". Idz sie jebnij w ta
            > swoj
            > > a
            > > zydomorde.
            >
            > Nie bluzgaj mu bo wcale nie masz pewności czy jest Żydem! Odnieś się
            > merytorycznie do tematu!

A gdyby miał pewność, to mógłby bluzgać???
            • Gość: nocoment Re: Znajomość (ha!) języków obcych IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.01, 12:30
              Oczywiścież też nie! (może rzeczywiście żem nieco nieprecyzyjnie to napisał)
              Nie rozumiem ja takowych antysemitów. Co im przeszkadzają Żydzi?
              • Gość: palker Re: Znajomość (ha!) języków obcych IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.01, 12:44
                Gość portalu: nocoment napisał(a):

> Oczywiścież też nie! (może rzeczywiście żem nieco nieprecyzyjnie to napisał)
                > Nie rozumiem ja takowych antysemitów. Co im przeszkadzają Żydzi?

"Test zaliczony pomyślnie. Nagrodę wyślemy pocztą"

• Gość: nocoment Re: Znajomość (ha!) języków obcych IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.01, 12:47
                  Gość portalu: palker napisał(a):

> Gość portalu: nocoment napisał(a):
                  >
                  > > Oczywiścież też nie! (może rzeczywiście żem nieco nieprecyzyjnie to napisa
                  > ł)
                  > > Nie rozumiem ja takowych antysemitów. Co im przeszkadzają Żydzi?
                  > "Test zaliczony pomyślnie. Nagrodę wyślemy pocztą"

A jakom toż nagrode żem wygrał? Więcej niż złotówkie czyżli mniej?
                • Gość: Ela Re: Znajomość (ha!) języków obcych IP: *.ilot.edu.pl 05.07.01, 13:26
                  Gość portalu: palker napisał(a):

> Gość portalu: nocoment napisał(a):
                  >
                  > > Oczywiścież też nie! (może rzeczywiście żem nieco nieprecyzyjnie to napisa
                  > ł)
                  > > Nie rozumiem ja takowych antysemitów. Co im przeszkadzają Żydzi?
                  >
                  > "Test zaliczony pomyślnie. Nagrodę wyślemy pocztą"

"A przy odbiorze nagrody należy wpłacić 69 złotych, co stanowi koszt wysyłki"

• Gość: palker Re: Znajomość (ha!) języków obcych IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.01, 13:36
                    Gość portalu: Ela napisał(a):

> Gość portalu: palker napisał(a):
                    >
                    > > Gość portalu: nocoment napisał(a):
                    > >
                    > > > Oczywiścież też nie! (może rzeczywiście żem nieco nieprecyzyjnie to n
                    > apisa
                    > > ł)
                    > > > Nie rozumiem ja takowych antysemitów. Co im przeszkadzają Żydzi?
                    > >
                    > > "Test zaliczony pomyślnie. Nagrodę wyślemy pocztą"
                    >
                    > "A przy odbiorze nagrody należy wpłacić 69 złotych, co stanowi koszt wysyłki"

Koniecznie 69, bo jestem spod znaku raka i 69 to moja ulubiona figura retoryczna

• Gość: X Re: Do Nocoment IP: *.vancouver34.dialup.canada.psi.net 05.07.01, 08:13
      Nocoment, Odczuwam jakies zdziwienie w twojej wypowiedzi. Czy ty rzeczywiscie mieszkasz w Warszawie?
      Chyba wiesz jaki jest stosunek wiekrzosci narodu do nauki jezykow. Jak chcesz sie dowiedziec wiecej na ten
      temat to obejzyj sobie PRACA- Jezyki obce-czy nie sa przeceniane. Odpowiedz tez sobie na pytanie, czy panie
      ktore opisujesz zostaly zatrudnione niedawno po wygraniu konkursu, czy tez pamietaja stare "dobre" czasy.
      • Gość: T1 Re: Do Nocoment IP: *.unregistered.formus.pl 05.07.01, 12:53
        hmmm, myslę ze najlepszym sposobem (praktykowanym np w Skandynawii) jest
        puszczanie filmów bez dubbingu lektora z napisami i w wersjio oryginalnej
        korzysci:
        1) dzwiek jest lepszy
        2)korzysci jezykowe sa oczywiste
        wystarczy pojechac np do Norwegii , kazdy potrafi odpowiedziec po angielsku ,
        wskazac droge itp,
        pozdrawiam
        • Gość: Rafal Re: Do Nocoment IP: *.telia.com 05.07.01, 13:46
          Wyjoles mi to w ust.
          Dubbling to stara mina komuny
          • Gość: krecha Re: Do Nocoment IP: *.hwr.arizona.edu 13.07.01, 08:42
            it is DUBBING, nie dubbling

dubbing to wcale nie jest zadna mina komuny, tylko tak sie robi filmy
            w USA duzo filmow zagranicznych, a wiekszosc pokazywanych w TV, ma dubbing
          • Gość: Duzers Re: Do Nocoment IP: 10.129.134.* / *.acn.pl 17.07.01, 20:38
            Gość portalu: Rafal napisał(a):

> Wyjoles mi to w ust.
            > Dubbling to stara mina komuny

Jeszcze jedną wielką zaletą napisów jest fakt, że ludzie się dowiedzą, jak
            poprawnie pisze się niektóre słowa w języku ojczystym.
      • Gość: grzesiek Re: Do Nocoment IP: *.waw.cdp.pl 11.07.01, 01:48
        Gość portalu: X napisał(a):

> Nocoment, Odczuwam jakies zdziwienie w twojej wypowiedzi. Czy ty rzeczywiscie m
        > ieszkasz w Warszawie?
        > Chyba wiesz jaki jest stosunek wiekrzosci narodu do nauki jezykow. Jak chcesz s
        > ie dowiedziec wiecej na ten
        > temat to obejzyj sobie PRACA- Jezyki obce-czy nie sa przeceniane. Odpowiedz tez
        > sobie na pytanie, czy panie
        > ktore opisujesz zostaly zatrudnione niedawno po wygraniu konkursu, czy tez pami
        > etaja stare "dobre" czasy.

A jaki jest do błędów ORTOGRAFICZNYCH mule
        • Gość: X Re: Do Nocoment IP: *.vancouver34.dialup.canada.psi.net 11.07.01, 04:49
          Grzesiu, jak nie masz nic innego do roboty, to pobaw sie polska ortografia. Ja niestety uzywam
          glownie angielskiego i ortografia polska dosc dawno wywietrzala mi z pamieci, zwlaszcza ze nie mam
          tu slawnego "Slownika". Jak mozesz zauwazyc moj komputer nie ma polskiego liternictwa, za co
          wszystkich wrazliwych przepraszam.. Mysle tez ze nie miales problemu ze zrozumieniem tresci.
          Cheers
    • gdabski Re: Znajomość (ha!) języków obcych 05.07.01, 15:53
      Czy to nie było w TOK FM?
      Nawet napewno. Mam to na płycie reklamowej (kiedyś taką dawali). W sumie dobrze
      pamiętałeś.

Gdabski
    • Gość: jo a jakie jezyki obce zna przecietny polski minister? IP: *.pcr.univie.ac.at 11.07.01, 15:23
    • Gość: Danusia Re: Znajomość (ha!) języków obcych IP: *.telia.com 11.07.01, 16:06
      Ty mowisz o znajomosci jezykow obcych wsrod Polakow? Po przeczytaniu tych postow stwierdzam,
      ze najpierw powinni zapisac sie na kurs polskiego. Co za ortografia i co za wymowa, nie poznaje
      nawet czy to ma byc polski jezyk?
      • Gość: Rafal Re: Znajomość (ha!) języków obcych IP: *.telia.com 11.07.01, 17:14
        Nas poloni jest okolo 20 miljonow? na swiecie nie zondaj ze kazdy z nas
        poprawnie pisze.
        Powinienas byc dumna ze my chcemy mies kontaky z Polskom.
        • Gość: uff Re: Znajomość (ha!) języków obcych IP: *.gazeta.pl 11.07.01, 17:31
          Rafał, nie zniechęcaj się, niektórzy co tu całe życie mieszkają posługują się ojczystą mową gorzej :)
          Nieźle ci idzie i my cię rozumiemy. Wiemy, że skaczesz do Australii. A teraz gdzie mieszkasz?
          • Gość: Rafal Re: Znajomość (ha!) języków obcych IP: *.telia.com 11.07.01, 21:58
            Pisalem to wiele razy mieszkam w Sztokolmie a co do Australi to mialem za tydzien
            leciec i zaczonc skole w nastempnym poniedzialku ale los skazal mie inaczej bo
            wczoraj przy odbioru Wizy z ambasady Australijskiej oni zazondali ze musze
            udowodnic ze mam wystarczajonco pieniedzy na zaplate calego roku studi i jeszcze
            forse na przezycie razem musialem pokazac ze mam w banku 17000 dolarow! dla mie
            to byl szok bo tego mi wczesniej przy skaladaniu wizy nie muwili a ja przes 2
            tygodnie nie zgromadze tyle kasy czyli jednym slowem nici z studiami w tym roku
            dopiero jade za pol roku na nastepny termin.
            Wszystkie moje problemy se przes to ze jestem Polskim obywatelem i przes to nie
            moge dostac porzyczki w centralnym biurze obslugi studenta a w Szwecji a tutaj
            student ma 1000 dolarow porzyczki miesiencznie a ztego 200 dollarow to porzyczka
            bezwrotna no i do tego masz pozyczke na caly koszt szkoly a wszystkie szkoly w
            Austarli se platne.
            Dopiero od tego miesonca jest ustawa ktora daje morzliwosc miec 2 obywatelstawa
            to znaczy ze nie musze sie Polskiego zrzec:) i za to placic 700 dollarow! a nigdy
            zresztom nie kcialem jego zrzec.
            Acha zebyscie nie mysleli ze jakims kapcim jestem i jade do Austarli bez
            zaplacenia studi to sie nie zgadza bo miale kase na pol roku a potem bym byl
            Szwedzskim obywatelem i mogl bym na drugie pol rocze wzionsc porzyczke na studia
            ale to Ambasada miala gdzies.
            P.s
            Ale morze Bug/Allach mial inne plany i kcial zebym owiedzil kraj przed wyjazdem:)
            i zwami sie spotkac?
            • Gość: Alek Re: Znajomość (ha!) języków obcych IP: *.telia.com 12.07.01, 00:52
              Nie rozumiem Rafale, czy jestes Arabem polskiego pochodzenia, ze robisz bledy to jasne ale twoj styl
              i skladnia jest arabska, nie mam nic zlego na mysli, tylko tak sie zastanawiam?
              • Gość: Rafal Re: Znajomość (ha!) języków obcych IP: *.telia.com 12.07.01, 15:37
                Nie nie jestem ale przyznaje ze fatalnie ukladam zdania ale po polsku muwie
                bardzo dobrze.
        • Gość: krecha Re: Znajomość (ha!) języków obcych IP: *.hwr.arizona.edu 13.07.01, 08:44
          Dlaczego mialaby byc dumna, ze chcesz miec kontakty z Polska?

Jak nie bedziesz mial, to - zareczam! - nikt tego nie zauwazy.
    • Gość: Jedna ta Re: Znajomość (ha!) języków obcych IP: *.telia.com 12.07.01, 16:18
      Musisz zrozumiec Rafale, ze Polacy byli 45 lat trzymani za "mordy" i takiej strasznej mozliwpsci do
      nauki jezykow obcych nie mielismy. Nauczyciele w szkole byli marni a jezyka na zywo nie mozna bylo
      sie nauczyc, chyba , ze ruskiego, nawet filmy byly dubingowane, dopiero to nowe pokolenie ma
      mozliwosci. Wiec sie nie nasmiewaj! Polacy sa zdolni za granica szybko sie ucza jezyka nie maja z
      tym problemow jak inne narody. Jeszc<ze przyjda takie straszne czasy , ze wszyscy w europie
      bedziemy mowili po angielsku, ale ja mam nadzieje, ze tego nie dozyje. A co nie opodoba ci sie jezyk
      polski?
      • Gość: Rafal Re: Znajomość (ha!) języków obcych IP: *.telia.com 12.07.01, 17:30
        Ja doskonale to wszystko wiem i nie smieje sie z Polski bo to tak jakbym plul
        sobie w twasz ze jestem Polakiem no i po jakom cholere byt sidzial na Polskim
        forum i zciekawoscom czytal was? gdybym czul wstrent do Polski i Polakow?.
        Innym slowem ze jak sie troche podsmiewyoje to nie znaczy ze to pisze o tym z
        nienawisciom.
        Pozdrowienia dla ciebie i dla reszty.
    • Gość: Wojtek Re: Znajomość (ha!) języków obcych IP: 194.139.172.* 13.07.01, 07:39
      Cóż czynić? Oby tylko taka amatorszczyzna rządziła w ministerstwach AWS...
      Błędy językowe to istotnie obciach NB - liczne komentarze do tego tekstu
      zawierają błędy w polszczyźnie tak straszne, że nie wiem czy się śmiać, czy
      płakać...
      Niestety, AWS od urodzenia była spółdzielnią wspierania krewnych i
      powinowatych, a trudno po Rodzinach Radia Maryja, Radach Parafialnych itp.
      sodalicjach oczekiwać ludzi wykształconych w czymkolwiek innym jak w
      posłuszeństwie wobec księży. A oni mówią po polsku, po co więc języki obce?
      Bardzo jestem ciekaw, jak będzie to wyglądało pod żądami lewicy. Gorzej chyba
      już być nie może, więc zapewne lepiej, ale pytanie czy "lepiej" będzie
      oznaczać "doststecznie" przy wstępowaniu do Unii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka