Dodaj do ulubionych

Most Toruński dzisiaj (11.09.2003)

11.09.03, 21:21
Od wczesnego popołudnia do późnego wieczora Most Toruński był nieprzejezdny w
kierunku na Pragę. Stało wszystko od Powązkowskiej, na Wisłostradzie korek
usiłujących wjechać na most sięgał Cytadeli. Objechałem to-to Mostem
Gdańskim, gdzie żadnego korka nie było (przynajmniej o 20:00 nie było).
Mam dwa pytania:
1. Co było przyczyną tego kataklizmu?
2. Dlaczego nikt nic nie robi w zakresie dokończenia estakad nad FSO i tym
bardziej budowy Mostu Północnego?
Jeszcze trochę, a komunikacja przez Wisłę w północnej stronie Miasta
przestanie funkcjonować w ogóle.
Obserwuj wątek
    • omar1 Re: Most Toruński dzisiaj (11.09.2003) 11.09.03, 21:25
      chaladia napisał:

> Od wczesnego popołudnia do późnego wieczora Most Toruński był nieprzejezdny w
      > kierunku na Pragę. Stało wszystko od Powązkowskiej, na Wisłostradzie korek
      > usiłujących wjechać na most sięgał Cytadeli. Objechałem to-to Mostem
      > Gdańskim, gdzie żadnego korka nie było (przynajmniej o 20:00 nie było).
      > Mam dwa pytania:
      > 1. Co było przyczyną tego kataklizmu?
      > 2. Dlaczego nikt nic nie robi w zakresie dokończenia estakad nad FSO i tym
      > bardziej budowy Mostu Północnego?
      > Jeszcze trochę, a komunikacja przez Wisłę w północnej stronie Miasta
      > przestanie funkcjonować w ogóle.
      >
      Mnie by to juz nie zdziwiło.
      Do wszystkiego mozna sie przyzwyczaić.
    • kixx Re: Most Toruński dzisiaj (11.09.2003) 11.09.03, 21:26
      chaladia napisał:

> 2. Dlaczego nikt nic nie robi w zakresie dokończenia estakad nad FSO i tym
      > bardziej budowy Mostu Północnego?
      > Jeszcze trochę, a komunikacja przez Wisłę w północnej stronie Miasta
      > przestanie funkcjonować w ogóle.
      >
      €€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€
      A po co???
      Jak wprowadzą opłaty 10 zł za przejazd przez most,to sie okaże ,że mostów w
      Warszawie jest za dużo
      • chaladia Re: Most Toruński dzisiaj (11.09.2003) 11.09.03, 21:39
        Wprowadzą opłaty za most po 10 zł, a na Wiśle zaroi się od małych promów
        przewożących po 1-3 samochody osobowe za 5 zł.
        Całe szczęście, że w Polsce są jeszcze co jakiś czas wybory i istnieje szansa
        na uzunięcie zwolenników np. płatnych przepraw mostowych w mieście położonym
        na oby brzegach rzeki.
        Osobiście uważam, że jeśli Pol(-Pot) i jego UP zostanie jeszcze kiedyś wybrana
        do parlamentu czy choćby Rady Sołeckiej, to będzie oznaczało, że ludzie w
        Polsce zupełnie już nie myślą...
        • niech Re: Most Toruński dzisiaj (11.09.2003) 11.09.03, 21:42
          UP zostanie wybrana przez SLD - chociazby po to by miec takich wiejskich
          glupkow jak Pol na ktorych bedzie mozna zrzucic odpowiedzialnosc za
          niepowodzenia.
          PS. Skoro oplaty za mosty czemu nie za kladki dla pieszych i przejscia
          podziemne?
          • kixx Re: Most Toruński dzisiaj (11.09.2003) 11.09.03, 21:50
            I przejścia dla pieszych przez jezdnie,
            a tych co nie chcieliby korzystać z przejść należałoby surowo karać.
    • fima Chyba chodzi o Most Grota?! 12.09.03, 09:56
      Dłuższy czas trzeba pomyśleć o którym moście mowa.
      Poza tym dobrze piszesz.
    • Gość: kot_filemon To jest Most Gen. Grota!!!! Skad ty jesteś?!!!!?! IP: *.acn.pl 12.09.03, 16:02
      no i włąsnie przez takich ludzi zamiast Ronda Babka pojawia się Rondo
      Zggrupowania AK Radosław i inne, kretyńskiepomysły na tradycyjne nazwy ulic
      • sloggi Re: To jest Most Gen. Grota!!!! Skad ty jesteś?!! 12.09.03, 16:05
        A skąd Ty jesteś?
      • chaladia Re: To jest Most Gen. Grota!!!! Skad ty jesteś?!! 12.09.03, 17:08
        Jestem z Warszawy. Po mieczu od ponad trzech wieków, po kądzieli od blisko 100
        lat. I zapewniam Cię, że ul. Popiełuszki pozostaje dla mnie ul. Stołeczną,
        Rondo Zrupowania AK Radosław - Babką, Al "Solidarności" - Trasą WZ, Ul.
        Jagiellońska - Stalingradzką, w ostateczności mogę się zgodzić na ul. Jana
        Pawła Marchlweskiego - bo to nazwa "z jajem".
    • mea25 Re: Most Toruński dzisiaj (11.09.2003) 12.09.03, 16:30
      chaladia napisał:

> Od wczesnego popołudnia do późnego wieczora Most Toruński był nieprzejezdny w
      > kierunku na Pragę. Stało wszystko od Powązkowskiej, na Wisłostradzie korek
      > usiłujących wjechać na most sięgał Cytadeli. Objechałem to-to Mostem
      > Gdańskim, gdzie żadnego korka nie było (przynajmniej o 20:00 nie było).

A ja wracałam do domu (Tarchomin) k. 18.00 i stwierdziłam, że oszaleję, jak
      będę musiała stać w korku. Wróciłam mostem.... Świętokrzyskim :)A chciałam
      dodać, że pracuję na Bielanach!
      (Gdański stał, Śląsko-Dąbrowski stał). I myslę, że czasowo wyszło mi na jedno.
      Bo Świętokrzyski był pusty i cała trasa też przejezdna.
    • Gość: Robert Re: Most Toruński dzisiaj (11.09.2003) IP: *.astercity.net 12.09.03, 18:12
      A pamietasz o alternatywny pojezdzie komunikacyjnym w miescie? Dla ulatwienia
      podpowiem ci, ze wielokrotnie na nim odbywalismy wycieczki weekndowe wzdluz
      kanalu zeranskiego
      • chaladia Re: Most Toruński dzisiaj (11.09.2003) 12.09.03, 19:13
        Wożę 83 letnią Mamę, która jako profesor wciąż ma doktorantów w Instytucie. Tak
        się składa, że nawet na tandemie z double suspension i na siodełku żelowym
        szerokim jak kanapa babuni nie przeżyłaby tych 25 km przy dobrej pogodzie, a co
        dopiero w deszcz. Problem z Tobą jest taki, że wszystko mierzysz swoją miarką...
        • Gość: Robert Starsi ludzie. IP: *.astercity.net 12.09.03, 19:22
          Alez nie! Poprostu widze rozwiazania na wiekszosc problemow tego miasta.
          Ubolewam jednak nad tym, ze moje propozycje sa od razu odrzucane bez chociazby
          proby ich sprawdzenia.
          W Szwecji, i nie tylko, widzialem starsze osoby jezdzace na rowerach i to
          bynajmniej nie w sloneczny dzien. Mysle, ze nasze spoleczenstwo przewczesnie
          sie starzeje poniewaz ma, dla mnie nie zrozumialy, uraz na punkcie wszelkiego
          wysilku fizycznego.
          Ten temat jest tak szeroki, ze niechce mi sie dalej pisac.
          • chaladia Wyjasnienie 12.09.03, 22:32
            Widzisz, Warszawa jest dość rozległym miastem. Z mojej Grabiny do Piaseczna
            jest ponad 50 km. Nawet gdyby stworzono sieć scieżek rowerowych na miarę tej w
            NRW, to i tak nie dało by się codziennie jeździć do pracy i z powrotem, jeżeli
            pracuje się w jednym końcu miasta, a mieszka w drugim. Zwłaszcza, że w
            Warszawiemało kto pracuje 8 godzin dziennie. Pomijam problemy wynikające z
            pogody oraz brak warunków do przebrania się wzięcia kąpieli w pracy. Tak też mi
            się wydaje, że i w Kolinii, osoba pracująca w Leverkusen a mieszkająca w
            którymś z osiedli Hürthu (25 km) nie będzie korzystała codziennie z roweru jako
            środka komunkacji. Zupełnie inna sprawa, że w Niemczech ze ścieżek rowerowych
            moga także korzystać skuterki, byle nie przekraczały 40 km/h i to też jest
            rozwiązanie. Jak Cię jednak znam, to w Warszawie byłbyś pierwszym atakującym
            skuterki na ścieżkach rowerowych... ale cóż - Ty atakujesz wszystkich i wszysko
            co nie jest rowerem lub rowerzystą.

Pomino powyższego zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości - Warszawie potrzebny
            jest system komunikacji rowerowej. Nie tylko ścieżki, ale i system
            bezpiecznego, taniego parkowania przy supermarketach, budynkach użyteczności
            publicznej, knajpkach itp. Do tego dochodzi konieczność edukacji.

Teraz odnośnie osób starszych - zwróć uwagę, że dzisiejsi 80-85 latkowie to
            pokolenie Kolumbów. Oni przezyli wojnę, co więcej, walczyli, siedzieli w
            obozach koncentracyjnych, żyli w PRL-owskiej nędzy. Trudno od takich ludzi
            oczekiwać "wysportowania" czy choćby sprawności fizycznej porównywalnej z ta
            prezentowaną przez dziarskich szwedzkich staruszków, którzy zyli zawsze w
            warunkach solidnego welfare state.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka