darkraj Co za burak pastewny pisal te plwociny? 09.05.08, 06:49 ==================================== Lapy i zachlanne ryje precz od Palacu. Bo to jest swiatynia, ale Kultury i Nauki. I to nie tylko Stolicy, ale calej Polski. Bez wzgledu na to, kto to fundowal. Debilno-oszolomskie dywagacje zabierz sobie pismacki cwoku na swoje chamowo, i tam pomieszaj z gnojem na wlasnym gumnie. Potem rozkoszuje sie wspanialoscia swoich rzygowin. Kompletny kretyn, jak pragne zdrowia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośćiniec Re: Co za burak pastewny pisal te plwociny? IP: *.gorzow.mm.pl 09.05.08, 20:15 no no - pełna elokwencji wypowiedź - można by rzec: GRATULACJE ale w tym sosie pełnym ostrych przypraw pływa sam niedoprawiony kucharz, więc i potrawa przepalona została. pałacyk jest niestety dowodem na to, że daliśmy się wciągnąć w krętactwa sowieckiej machiny i kręcono nami przez 45 lat. ale co niektórym tęskno za czasami, kiedy w pas kłanialiśmy się naszym gnębicielom - Bravo! jak tęsknota rozdziera ci serce to się sprzedaj np. na allegro :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corvuscorax Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowieckiej.. IP: *.aster.pl 09.05.08, 06:51 Ja osobiście tamtych czasów nie pamiętam, wiec budynek mi sie nie kojarzy w sposób opisany w artykule. Uważam, że powinien zostać. A idiotyzmem jest zabudowywanie. "Piękna architektura akwariów", no cóż pozostawia wiele do życzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joten Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowieckiej.. IP: *.121.225.195.static.bait.pl 09.05.08, 06:59 Jeśli pałac ma zniknąć a jednocześnie ma zostać to wystarczy go przekształcić dobudowując w górę na wys.1/3 pałacu jego 4 przybudówki. Korzyści są dwie , zasłaniają one wtedy skutecznie środkową część oraz uzyskujemy dużo dodatkowej powierzchni.Przekażcie to tym niedorobionym architektom, którzy próbują na razie nieudolnie zaprojektować plac defilad. I oczywiście wokół wysoka zabudowa typu Manhattan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darth Wiader Rozebrac ... zostawic IP: *.198-70-69.mc.videotron.ca 09.05.08, 07:01 PKiN nigdy nie byl moim moim ulubionym budynkiem w Warszawie, chociaz swego czasu chodzilem na rozne zajecia do Palacu Mlodziezy. Niemniej jednak spelnia w dalszym ciagu (zdaje sie) jakas rolem mieszczac sporo instytucji. Rozebrac i zbudowac cos ladnego ... Latwo powiedziec, gorzej wykonac. Czyzby w budzecie Warszawy az tak sie juz przelewalo, ze jedynym zmartwieniem jest, co zrobic z PKiNem? Wszystkie ulice juz sa rowne, bez dziur? Sprawnosci komunikacji miejskiej moga juz pozazdroscic inne stolice Swiata? Metro juz skonczone? Mozna by tak jeszcze dlugo ... Moze nalezaloby sie najpierw zastanowic, czy Warszawa nie ma naprawde juz pilniejszych potrzeb, niz rozbieranie lub zabudowywanie PKiNu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Katowic Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowieckiej.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 07:08 Jak zwykle odzywaja sie najprymitywniejsi z warszawiaków. Wogóle nie zrozumieliście co napisał A. Wajda. I tak oto, wychodzi na to, że część współczesnych warszawiaków, to faktycznie wiocha... Odpowiedz Link Zgłoś
antonioni1 Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowieckiej.. 09.05.08, 07:10 Już wielokrotnie pisałem na tym forum: pałac straszydło stalina trzeba zburzyć doszczętnie tak jak doszczętnie zniszczono mur berliński. Komuno wynocha do procha!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mała Mi Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowieckiej.. IP: 148.81.175.* 09.05.08, 07:11 Szanuję Pana Wajdę (choć nie lubię), ale prosiłabym, żeby Pan Wajda upiększał Kraków, a Warszawę zostawił w spokoju. Jak większość przedmówców, urodziłam się tu dość dawno (choć "stalinowskiego terroru" nie pamiętam) i całe życie tu mieszkam. Pałac Kultury nie kojarzy mi się z niczym złym, nawet wprost przeciwnie - w jego wnętrzach o przyjemnie trącącej myszką elegancji mieści się wiele pożytecznych instytucji. Jako dziecko chodziłam do Pałacu Młodzieży na zajęcia z plastyki oraz rytmiki (które odbywały się w cudownej sali z lustrami i wielkimi żyrandolami) oraz na basen - też prawdziwe cudo (czy on jest teraz czynny???). Teraz chodzę z przyjemnością do Kinoteki, na targi książki itd. Jedyne mniej przyjemne wspomnienie z PKiN wiąże się się z kolokwium z matematyki, które zdawałam dawno dawno temu, chyba na 25 piętrze. Co do estetyki - jest specyficzna, ale kto powiedział, że cała Warszawa ma składać się wyłącznie z mniej lub bardziej udanych podróbek renesansowych kamieniczek, nudnych wieżowców i kolejnych Chomiczówek w starszym lub nowszym wydaniu. PKiN to naprawdę chyba jedyny budynek "z jajem" w tym nijakim, nudnym i pełnym prowizorki mieście. Nie należy go zasłaniać, ale wprost przeciwnie - wyeksponować, przywracając blask jego otoczeniu - parkowi, fontannom itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -liberal Re: Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowiecki IP: *.polsat.net.pl 09.05.08, 11:25 A ja bym rozebrał ten cały pałac i zbudował jakieś nowoczesne wieżowce na jego miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elpredo Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowieckiej.. IP: 86.26.66.* 09.05.08, 07:22 Taka mamy historie jaka mamy. Nie widze powodow do wstydu za PKIN. Dla turystow ciekawsza jest panorama Stolicy niz filmy a. wajdy. na Zachodzie w kazdym, nawet malym sklepie z DVD mozna znalezc "3 kolory" Kieslowskiego, czasami "Dekalog". Zaluje, ze na zachodnich polkach nie ma Konratiuka, zaluje, ze nie ma Kolskiego. Ale wajdy nie zaluje wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wuf A ja proponuje zburzyc moja podstawowke IP: 86.26.66.* 09.05.08, 07:27 ... bo mi sie tez zle kojarzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba_z_magla Przerobić go na Kosciól IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 09.05.08, 07:47 Oddac go Kosciolowi, wsadzic Maryjkę i Jezuska, i odstawiać cuda za pieniądze od stada polskich baranów. A anteny na iglicy przydzadzą się TV Trwam (anteny). Będzie pochwalony! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milka Uwielbiam kiedy stary komuch Wajda... IP: *.aster.pl 09.05.08, 07:45 ... sie nawrocil i jest bardziej antykomuszy od... sama nie wiem kogo... od tych co w dupe panow towarzyszy z KC nie calowali? nie chodzili w pochodzie pierwszomajowym? dzidziu zajmij sie emerytura i kreceniem durnych filmikow dla uczniow i zakonnic Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz Reżyser Fajda chce nadgorliwością zaćmić 09.05.08, 07:45 blask medali i nagród odebranych za współpracę z realnym socjalizmem. Oj, Fajda, Fajda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Przecież Wajda sam jest żywym zabytkiem komunizmu IP: *.aster.pl 09.05.08, 07:48 a jego dzieła różnią się od dzieł Rudniewa - architekta PKiN - tylko jednym: Rudniew oprócz umiejętności włażenia w d.... rządzącym miał jeszcze talent. Odpowiedz Link Zgłoś
galileo-hk Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowieckiej.. 09.05.08, 07:49 Jeszcze tego brakowalo, zeby w tym miejscu stanela jakas swiatynia. Co komu przeszkadza budynek ? Ja spedzilem tam kiedys kilka milych lat w Palacu Mlodziezy, tam mialem najblizej do kin. Co z tego ze jedno z nich nazywalo sie Mloda Gwardia ? Wajdzie kompletnie odbilo. A tak przy okazji, to kto kazal ginac Mackowi Chelmickiemu na wysypisku smieci, moze ja ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JolaS Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowieckiej.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 07:49 Tebn durny cham, Wajda, powinien zamknąć pysk. Właził w d... wszystkim kolejnym ekipom i ciągnął kasę na swoje gnioty 0 bo wiekszośc jego "dzieł" tio nudne gnioty - a teraz, z nadmiaru dobrobytu, dostał pier - dol - ca i myśli, że nikt już nie pamięta, co mówił i robił, 25, 30, 35, 40 lat temu. Zakłamana, zawistna łajza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek781 Puknij sie wajda w czoło!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.08, 07:52 Wku!!!! mnie takie dyskusje. Wajda jest stetryczałym sprzedawczykiem i koniunkturalistą!!!! robiącym gnioty!!!!! Zburzcie sami siebie. Pałac Kultury i Nauki powstał w określonym celu. Fakt, żyliśmy pod radzieckim butem w narzuconej nam siłą formacji politycznej tego się nie zmieni. Ale nawet o historii która jest najmroczniejsza TRZEBA pamiętać ale nie robić z siebie ofiar Czy w Wielkiej Brytanii ktoś zburzył Tower? Czy w USA ktoś zaorał pole po Litlle Big Horn czy spalił dokumenty transportowe mówiące o przywiezionych niewolnikach. PKiN POWINIEN ZOSTAĆ powinno się o nim mówić jak o symbolu pewnej epoki, która była i przez jakiś czas będzie jeszcze odciskać piętno na naszej codzienności. Naprawdę mamy inne problemy niż Pałac Kultury i Nauki a Wajdzie już przewraca się w głowie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asik Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowieckiej.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 07:53 Wajda, ty prymitywie z prowincji, nie zabieraj głosu o Warszawie. Ciekawe, że kiedys taki "odważny" nie byłeś. A swoją i swoich obecnych ideologów świątynie "opaczności", bo inaczej tego nie da się nazwac, możesz sobie postawić w swojej wsi rodzinnej. tam by było ciekawym przykładem braku smaku oraz zniewolenia Polski przez kk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzych Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowieckiej.. IP: 195.93.222.* 09.05.08, 07:56 od pewnego juz czasu obserwuję spadek poziomu artystycznego u p. Wajdy, a teraz niestety konstatuję, że dotyczy to nie tylko poziomu artystycznego :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juziek Mozecie se zburzyc...klawiature IP: 78.41.24.* 09.05.08, 08:03 Panie Wajda, za 500 lat slowa o panu nie bedzie w najbardziej pozolklych ksiegach, a Palac bedzie coraz cenniejszym zabytkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kruk Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowieckiej.. IP: *.85-237-169.tkchopin.pl 09.05.08, 08:04 ale jaja,ale jaja panie Wajda Odpowiedz Link Zgłoś
janosik6 Re: wajda altzhaimer czy pustoscian w glowie 09.05.08, 09:32 sie klania ? nie wytrzymales starcze psychicznie Ze cie olali z nagroda co ? ale co zrobic ? Juz im (CIA)takie trepy nie sa potrzebne , gdyz nie ma komuny w polsce i nie ma na kogo nadawac i do kogo podskakiwac . zalecam wajda rumianek z koperkiem i nasiadowki aha i woda niezbyt goraca abys se wory nie poparzyl. Odpowiedz Link Zgłoś
sekwana2005 Świątynia czy firma ? 09.05.08, 08:05 Panie Andrzeju. Wprawdzie mieszkam poza centrum Warszawy, gdzieś na Bemowie, lecz z IX piętra, za oknem mam fajną panoramę - na Forty Bema, zieleń Cmentarzy Powązkowskich, Lasek na Kole. Dopiero dalej widać śródmieście. Jakies ćwierć wieku temu, gdy tu zamieszkałem, widać było "tort" Pałacu Kultury i Nauki oraz biurowiec na Stawkach, rozgrzebany długo "błękitny wieżowiec" na Placu Bankowym (wówczas chyba Dzierzyńskiego?) i także niedokończony przyszły Marriott. Przerwałem na chwilę pisanie, by upewnić się, co widzę przez okno. Zza grupy wieżowców ledwie widać czubek PKiN. Więc "na oko" nie jest prawdą, iż dalej światynia Stalina dominuje nad parterowaą Warszawą... W razie czego służę starym zdjęciem - i współczesnym. Mnie trochę ideologią trąci (ideologią której dość miałem) gadanie iż PKiN trzeba zburzyć, zasłonić lub zafortepianić (czym się różni słoń od fortepianu? łatwiej fortepian zasłonić niż słonia zafortepianić). Dla mnie to po prostu jeden z najstarszych i ciągle największych warszawskich biurowców. Gdzie kiedyś spotykałem się z "piszącym robotnikiem" - pierwowzorem Pana "Człowieka z marmuru". A całe - brzydko mówiąc - pieprzenie jak zasłonić Pałac jakimś wianuszkiem kolejnych wieżowców, zamiast sensownie zagospodarować teren wokół niego - kwituję cytatem z Pana kolegi po fachu - wyjdzie "Perła w Koronie". Parterowa Warszawę może Pan natomiast zobaczyć na Jelonkach, na Osiedlu Przyjaźń. Kiedyś zbudowanego tymczasowo dla budujących Pałac. Gdzie do dziś mieszkają studenci. Pamiętam z tv wyraz obrzydzenia przy zwiedzaniu tych baraków przez córkę jakiegoś afrykańskiego króla czy prezydenta, której rodzice opowiadali, że tam sie poznali i w czasie warszawskich studiów mieszkali. Też parę lat tam spędziłem. Całkiem fajnych, choć zimą, nocami woda we wspólnej łazience zamarzała. Ale latem przez okno siegałem do mini- grządek, by zerwać rzodkiewkę czy pietruszkę. A moja córka już wtedy miała dziedzicznie spaczone poczucie humoru, prosząc też kilkuletniego kolegę "stasku, zerwij mi ten kwiatusek" - pokazując na pokrzywę... Odpowiedz Link Zgłoś
vontomke Re: Świątynia czy firma ? 09.05.08, 08:14 Sekwana z klawiatury mi to wyjęłaś ! Dodałbym jeszcze że zabytków kultury nie należy niszczyć tylko dlatego że zmienia się ideologia, pamięć o złych czasach jest równie potrzebna jak pamięć o dobrych bo tak się tworzy pełny obraz historii. Niszczenie "pamiątek" komunizmu to próby zacierania polskiej historii przez pieniaczy którzy nie rozumieją tego konsekwencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: Świątynia czy firma ? IP: *.range217-43.btcentralplus.com 09.05.08, 08:16 Panie Wajda, prosze sie lepiej zajac wlasna corka i tajeniczym ....morderstwem w jej domu. zginal czlowiek, noz wyczyszczony z odciskow papilarnych i jej wysokosc hrabianka Beata nie dopuszczajaca policji. ma Pan sie czym zajac, co nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arahat palac kultury wiem co to to ale wjada? kto to? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 08:06 nie znam kolesia ale widze ze jad puszcza jak baki ktore mnie opuszczaja po grochowce... Odpowiedz Link Zgłoś
vontomke Wajda to zabytek sowieckiej kinematografii! 09.05.08, 08:07 Wajda odwal się od Pałacu Kultury jak ci przeszkadza to możesz się zamknąć w świątyni opatrzności bożej i tam łapać natchnienie do swoich tandetnych bogoojczyźnianych filmików. Geniusz, który zrobił „Ziemię obiecaną” i „Panny z Wilka”, dawno się skończył. Pozostał autor „Pana Tadeusza”, „Panny Nikt” i „Zemsty”. Jego kolejny projekt, tym razem o Katyniu, dostał rekordową dotację. Dlatego, że 30 czy 40 lat temu robił dobre filmy, od dawna artystycznie niedołężny Wajda, póki jeszcze chodzi, będzie zgarniał z instytutu kasę, za którą mogłoby zadebiutować dziesięciu młodych reżyserów? Wajda do pasożyt polskiej kinematografii który przeżera większość dotacji i nie pozwala przebić się innym, artystycznie jeszcze nie wypalonym. Odpowiedz Link Zgłoś
norab1 Warsafka-buraczana stolica europejskiego zascianka 09.05.08, 08:08 Nawet z metrem lub terminalem na Okeciu nie potraficie sie poradzic.Wiec z czym do ludzi ,z czym do Europy.Typowo buraczany zascianek Europy!!!Dla odmiany gdzies na zachodzie gdzie sie osiedlilem 20-lat temu moje miasto powiatowe liczy 92 tys.mieszkancow a zwabila cztery instytuty i posiada piec uczelni wyzszych.Generuje prawie 60 tys. miejsc pracy,dzieki temu jaki tu stworzono klimat dla inwestorow i mieszkancow.Infrastruktura jest super o jakiej Warszafka moze tylko pomazyc przez nastepne dwie dekady np. A8 Stuttgart-Ulm bez ograniczenia moim autem 3.0 smigam do 250 km/h.Czy to w Warszafce to jest mozliwe? Ostatnio ich projekt Stuttgart 21 jest naprawde inponujacy , by zwabic jeszcze wiecej innowacyjnych firm do siebie!!! Tak tu dziala sie na prowincji!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Zdziczale Niemcow traca okazje by siedziec cicho!! IP: *.crowley.pl 09.05.08, 18:33 Gdyby nie barbarzynskie zburzenie Warszawy we wrzesniu1939 i systematyczne burzenie dom po domu PO POWSTANIU (10.44-01.45) przez hordy zdziczalych Niemcow i wymordowanie 720tys mieszkancow (Zydzi+Polacy) moglbys sobie wsadzic w dupe twoj Stuttgart FOLKSDOJCZU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benevolo był konkurs architektoniczny - i co z tego? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.08, 08:22 Ładnych parę lat temu został rozstrzygnięty konkurs architektoniczny na koncepcję zagospodarowania otoczenia PKiN (brałem w nim udział - bez sukcesu, niestety). Coś w wyniku tego konkursu zostało przecież ustalone i, jak to bywa w naszym kraju, zostało też szybko zapomniane więc cały wysiłek projektantów (nie pamiętam - ale prace nadesłało chyba ponad 100 zespołów), szczególnie tych, ktorzy wygrali - został zmarnowany. Większość projektów polegała na tym, że rozmaitymi sposobami usiłowano "spacyfikować" dominantę kompozycyjną PKiN, najczęściej, właśnie przez zasłanianie jego bryły innymi wysokościowcami. Okazało się, że nie jest to skuteczny sposób, bo PKiN nadal dominował jako symetryczna, bardzo mocna kompozycyjnie forma. Owszem, można by osłabić nieco jego dominację stawiając obok niego z osiem podobnych mu gabarytowo i równie symetrycznych piramid lub stożków regularnych ze szkła i stali, ale - jak wiadomo realizowana jest w pobliżu palacu, raczej spontanicznie niż planowo i całościowo cała grupa wysokosciowców, ktora zaczyna pełnić rolę kompozycyjną o jakiej mówi Mistrz Wajda. (Nawiasem mówiąc - dziwią mnie i oburzają chamskie uwagi wypisywane przez niektórych internautów pod adresem tego wielkiego Artysty. Mimo woli nasuwa się konstatacja: czasy stalinowskie minęły dość dawno ale ten szczególny rodzaj "kultury" jaki był wówczas propagowany usilnie, przetrwał w duszach i umysłach wielu, a nawet przekazywany bywa z pokolenia na pokolenie jak, nie przymierzając, syfilis). Wracając do "parawanu" z wysokościowców realizowanych wokół PKiN - zaczyna to przybierać formę panopticum, w ktorym co jeden "drapacz", to dziwniejszy, bardziej krzykliwy, jakby zamysłem architektów była rywalizacja o kompozycyjny prymat w tym coraz bardziej rozkojarzonym zbiorowisku form. Dziwaczność tego gombrowiczowskiego "turnieju architektonicznych min" osiągnie zenit, gdy wzniesiony zostanie tęskny, liebeskindowski 'biały zagiel". Cóż, nie widzę innej rady nad jedną: pomiędzy wieżowcami trzeba umieścić komin połączony z elektrociepłownia siekierkowską, z ktorego to komina buchać mogły by kłęby białej pary owijając litościwie swym całunem cały warszawski Manhattan, symbolizując swymi skłębionymi bałwanami coś z zakresu naszej narodowej mentalności, przy okazji... Odpowiedz Link Zgłoś