zwierz.alpuhary 17.06.08, 14:36 Na pole za osiedlem Bernardyńska przyjechała zmechanizowana ekipa. Wykosili wielki prostokątny kawałek pola a teraz siedzą tam i coś robią. Mam złe przeczucia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zwierz.alpuhary Re: Co to będzie? 17.06.08, 16:56 ciągnik z kosiarką szaleje już po całym polu. Co i kogo napadło, żeby tutaj kosić trawę? Odpowiedz Link Zgłoś
ma.c Re: Co to będzie? 17.06.08, 23:23 Tam chyba są jakieś cenne torfowiska,a nieopodal jest rezerwat przyrody, czym oczywiście nikt się nie przejmę. Pamiętam, gdy byłem mały to po lewej stronie mostu była stara zardzewiała tablica z informacją o tym rezerwacie, a teraz tylko nieliczni tubylcy o tym wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: Co to będzie? 18.06.08, 09:01 To ciekawe, nie wiedziałem o tym. Ale dalej niepokoi mnie, po co kosili trawę na tym polu? Przecież nigdy tego nie robili, czyżby jakiś deweloper zasadzał się na ten grunt? Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: Co to będzie? 18.06.08, 11:19 Dzisiaj przyjechali z piłami i wycinają krzaki i drzewka na polu! Od razu je wrzucają do takiej maszyny, która zamienia je na wióry. Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: Co to będzie? 20.06.08, 15:06 Dziś prace jakby ustały, zostawili większe drzewka a ja tymczasem dowiedziałem się w WOŚ dzielnicy, że ten teren/działka jest własnością prywatną (ponoć znaleźli się spadkobiercy) a prace są prowadzone dlatego, że ten teren właśnie został sprzedany lub jest przygotowywany do sprzedaży. Odpowiedz Link Zgłoś
ma.c Re: Co to będzie? 07.07.08, 21:25 Dziś widziałem jak od al. Witosa od trasy siekierkowskiej za przystankiem autobusowym w kierunku Saskiej Kępy, od zjazdu z tej że trasy wybudowanego na wszelki wypadek podczas budowy trasy jakiś spychach "orał", albo równał (albo coś takiego) ziemię w kierunku os. Bernardyńska. Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: Co to będzie? 07.07.08, 21:41 czyżby to ci Francuzi, o których tu kiedyś była mowa? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19791&w=73732999 ja z kolei dziś widziałem na polu ludzi, którzy prowadzili jakieś pomiary a potem jeden z nich złapał za szpadel i zaczął kopać Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary kolejny odcinek 10.07.08, 13:52 przyjechał pikap z dużym czymś co wygląda na wiertło, jeździ po różnych miejscach i wygląda, jakby wiercił albo coś wbijał w ziemię Odpowiedz Link Zgłoś
almanzara Re: kolejny odcinek 11.07.08, 10:13 Zamiast siedzieć przed kompem i się zastanawiać, trzeba było pójść do tych ludzi i pogadać. Ja tak zrobiłam. I dowiedziałam się,że pobierają próbki ziemi. W tym miejscu mają stanąć sześciopiętrowe bloki. Nic nie wiedzą o drogach dojazdowych, ale pewno będą przez osiedle Bernardyńska. Pół godziny później dowiedziałam się w spółdzielni, że teren wykupił Marvipol. Znam tego developera. Bogaty, bezwzględny i buduje mieszkania z wysokiej półki. Mało tego. Za zgodą spółdzielni chce poprzecinać osiedle Bernardyńska drogami dojazdowymi do: Czerniakowskiej (przez Gołkowską) i do Bonifacego (również przez Gołkowską). Szlag trafi sporo zieleni, która zdążyła przez 30 lat na osiedlu wyrosnąć. Nie mówiąc o tym, co będziemy mieli pod oknami. To jeszcze nie koniec. Na dwóch parkingach (Gołkowska róg Bonifacego)stanie 11 piętrowy kompleks. Od strony jeziorka będzie niższy. Wydaje mi się,że większość mieszkańców nic o tym nie wie... A beznadziejne czasopismo spółdzielcze "M6", wydawane za nasze pieniądze, pisze o duperelach. O tym, co czeka Bernardyńską, nawet się nie zająknęli. Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: kolejny odcinek 11.07.08, 10:18 pewnie też bym tak zrobił, gdyby nie to, że pracuję w domu i nie mogę się ruszyć sprzed komputera. No to szlag trafił mój dobry humor na dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczmarek.e Re: kolejny odcinek 11.07.08, 12:02 no mój humor też się popsuł. A czy ktoś się zastanowił gdzie będą parkować te wszystkie samochody, które terraz stojana dwóch parkingach??? Na łączce po drugiej stronie ulicy??? Pewnie nikt o tym nie pomyślał. Ciekawa jestem co na to wszystko projektanci naszego osiedla? Odpowiedz Link Zgłoś
ma.c Re: kolejny odcinek 11.07.08, 13:27 No to mamy powtórkę z rozrywki. Pamiętacie państwo co się działo przed wybudowaniem "willi anna", jakie rzeczy się tam działy. Puki wcześnie trzeba zacząć coś robić aby osiedla nie poprzecinali nowymi drogami, aby nasza zieleń i spokój się utrzymała. Trzeba zacząć rozmawiać z sąsiadami na ten temat by informacja o tym się rozeszła na całym osiedlu, aby ludzie o tym wiedzieli. Nie wiem czy państwo o tym wiecie ale rada osiedlowa w przeciwieństwie do rady blokowej ma określony statut prawny dzięki któremu ma ona siłę głosu, dzięki któremu może się przeciwstawić prawnie. Ale w końcu mieszka parę wpływowych ludzi na naszym osiedlu. Trzeba po prostu zacząć działać. Odpowiedz Link Zgłoś
almanzara Re: kolejny odcinek 11.07.08, 15:09 Przykro mi, ale zepsuję Wam dzisiaj humory do końca. Po pierwsze: developer od 11-piętrowca na parkingach Gołkowska róg Bonifacego ma ochotę również na działkę po drugiej stronie ulicy. Na szczęście na przeszkodzie stoi mu linia wysokiego napięcia. Ostro kombinują co z tym zrobić. Po drugie (jeszcze gorsze): o mało nie zemdlałam jak zobaczyłam na własne oczy 8 lipca (3 dni temu) pismo z dnia 7 lipca. Tam wyraźnie stało, że 7 lipca było posiedzenie Rady Osiedla. Przy jednym głosie przeciw (nie podano ile głosów było "za"!) zaakceptowano drogę dojazdową do budowy i zarazem pierwszą z dróg przecinających osiedle. Ma ona przebiegać obok bloku nr 21. (Zapewne między 21 a 19). Niestety, nie było nazwisk osób głosujących... Ponieważ usłyszałam, że w zamian za to "będziemy coś mieli" - zapytałam się co. Usłyszałam "z kilkadziesiąt tysięcy". Uprzejmie informuję, ze Marvipol nie schodzi poniżej 15 tys. za metr kwadratowy sprzedawanych mieszkań. Przykro mi. Swoje przeżyłam 3 dni temu. Od razu zaczęłam kolportować wiadomość wśród sąsiadów. Zalogowanie się na tym forum też miało taki cel. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
almanzara Re: kolejny odcinek 11.07.08, 15:25 A, jeszcze "drobiazg". Dla mnie akurat najważniejszy. Nowe domy od strony jeziorka mają się kończyć koło bloku nr 2. I tu ma być "ważna droga dojazdowa". Gdzie? Usłyszałam,że Bernardyńska już była 30 lat ślepą ulicą. Teraz w planach ma być ulicą miejską, a nie osiedlową, w dodatku otwartą , a nie zamkniętą. Oczywiście otwartą na nowe osiedle Marvipolu. "Przecież ci biedni (tak!) ludzie muszą jakoś dojeżdżać" - usłyszałam. No więc jest pomysł: pomiędzy blokami 1 i 2, a parking społeczny do likwidacji. Coś jest na rzeczy, bo na forum już dawno ktoś wrzucił taką wiadomość. Bodajże "porcelanowy jasiek". Ciekawe, co ze strefą ochronną nad jeziorkiem. Nie dajmy im wszystko zniszczyć! Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: kolejny odcinek 11.07.08, 19:10 osobiście nie jestem całkowicie przeciwny tej budowie, aczkolwiek szczerze wolałbym żeby jej nie było. Miasto musi się rozwijać, ludzie chcą gdzieś mieszkać a firmy na to reagują i tyle. Ale nie znaczy to, że jestem po stronie dewelopera, o nie - jestem po stronie swojego własnego (naszego) komfortu mieszkania. Przede wszystkim absolutnym priorytetem jest dla mnie ekologia i uważam, że pod tym względem trzeba najbardziej patrzeć tej firmie i spółdzielni na ręce. Jeziorko jest absolutnie nietykalne. Nowe osiedle ma mieć swoje własne parkingi z ilością miejsc wystarczających dla wszystkich mieszkańców i z uwzględnieniem tego, że dwa auta w jednym "gospodarstwie" dziś przestają być rzadkością. Nie wiadomo dziś, jak duże będzie to osiedle, ale niewykluczone, że trzeba będzie wymusić na inwestorze przygotowanie analizy jego wpływu na środowisko. Osobiście nie obawiałbym się o działkę pod linią energetyczną - moim zdaniem ona będzie pusta dopóty, dopóki będzie tam stać linia a przesunięcie takiej linii może się wiązać z wielomilionowymi kosztami. Poza tym gdyby powstały tam jakieś mieszkania, to firma musiałaby je sprzedawać poniżej kosztów; ostatecznie jaki głupek zapłaciłby duże pieniądze za mieszkanie pod linią wysokiego napięcia? Parking społeczny: nie korzystam, więc nie mam zdania. Oczywiście lepiej, żeby został, myślę, że nawet jeśli, to nie zostanie zlikwidowany w całości. PS: moim zdaniem bardzo dobrym (bo chwytliwym medialnie) pomysłem jest zwrócenie się do projektantów osiedla i zaakcentowanie kwestii architektonicznych. Aha, i nie popadajmy w panikę, bo nie daliśmy się zaskoczyć. Możemy działać już teraz, nie mamy jeszcze pod nosem dziury w ziemi ani szkieletu z betonu. Odpowiedz Link Zgłoś
nwronowski Re: kolejny odcinek 15.07.08, 11:58 Dnia 1 sierpnia 2007 roku Spółka Marvipol S.A. nabyła niezabudowaną działkę położoną przy ulicy Bernardyńskiej 1 w dzielnicy Mokotów o łącznym obszarze 4,8 h pod nową inwestycję. Czy ktoś zna dokładne jaki jest obszar tej działki? Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: kolejny odcinek 15.07.08, 13:49 nie bardzo rozumiem pytanie, ale na razie wszystkie prace, jakie widać, są prowadzone na wygolonym i wystrzyżonym obszarze za blokami 2,4,6 etc. Dziś zjawiła się jakaś ekipa, która kosi trawę w zagajniku po dawnych działkach przy osiedlu, ale nie wiem czy jedno z drugim ma jakiś związek. Na polu są znowu ludzie z wiertłem. Odpowiedz Link Zgłoś
nwronowski Re: kolejny odcinek 15.07.08, 14:33 chodzi mi o określenie granic zakupionej przez Marvipol działki. Odpowiedz Link Zgłoś
ananoy budowa osiedla i dróg na Osiedlu Bernardyńska 21.08.08, 19:23 Pokrewne linki: www.wirtualna.warszawa.pl/forum/showthread.html?t=71365&page=2 mokotow.btx.pl/content/view/102/90/ ... że była rada osiedla chyba było ogłoszenie na drzwiach 5-tki, ale czy ten temat był jasno podany, nie pamiętam. to było zaraz przed moim wyjazdem i było dużo spraw do załatwienia ... Czy rada osiedla dowiedziała się o firmie Marvipol? Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: budowa osiedla i dróg na Osiedlu Bernardyńska 21.08.08, 21:53 w jednym miejscu w tej dyskusji podano link do systemu informacji geodezyjnej. Przyjrzałem się tej mapce i wynika z niej, że chodzi o działkę nr 1-05-02/53 nie bardzo rozumiem, czemu ci ludzie szukają planów ZP w Urzędzie Miasta, wydaje mi sie że odpowiedniejszy w tym celu byłby Wydział Architektury i Budownictwa dzielnicy Mokotów (tel. 022-565-16-85 lub 022 565-16-41) cholera, żałuję, że nie mogę się ruszyć z domu w godzinach pracy tych wszystkich urzędów. Z tego co tam czytałem, urzędnicy coś kombinują z planami, w takich sytuacjach trzeba się powoływać na ustawę o dostępie do informacji publicznej isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=open&id=WDU20011121198 Odpowiedz Link Zgłoś
ananoy Re: budowa osiedla i dróg na Osiedlu Bernardyńska 22.08.08, 02:02 Wychodzi, Obręb: 1-05-02 Działka: 146505_8.0502 53 KEM= Adres: Działka ewidencyjna Numer działki: 53 Numer obrębu: 146505_8.0502 Numer operatu: Numer DEZ : Data przyjęcia do zasobu: www.igeomap.um.warszawa.pl/iGeoMap/Data/Warszawa/Mokotow.html Odpowiedz Link Zgłoś
ma.c Re: budowa osiedla i dróg na Osiedlu Bernardyńska 25.08.08, 20:49 Dziś w kurierze Warszawskim mówili o nas i wypowiadała się pani dyrektor przedszkola nr. 326 przy ul. Bernardyńskiej. Jak widać coś się ruszyło. Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: budowa osiedla i dróg na Osiedlu Bernardyńska 26.08.08, 19:15 ww6.tvp.pl/6723,20080825778406.strona bezpośredni adres do wczorajszego kuriera ww6.tvp.pl/video/2008/08/25/173641/film.asf Odpowiedz Link Zgłoś
nwronowski Re: budowa osiedla i dróg na Osiedlu Bernardyńska 27.08.08, 10:49 Do budowy osiedla o którym mowa powstała spółka: Mokotów Park Sp. z o.o. Czyli nowe osiedle to "Mokotów Park". Odpowiedz Link Zgłoś
ananoy List z WOŚ Mokotów -- *troszkę* więcej informacji? 28.08.08, 18:14 Szanowna Pani, w nawiązaniu do treści korespondencji email odnośnie planowanego przyszłego zagospodarowanie okolicy Osiedla Bernardyńska (także jeśli chodzi o drogi i ulice) uprzejmie informuję, że omawiane tereny wchodzą w skład tzw. Czerniakowa Południowego. W dniu 26 października 2006 roku Rada miasta stołecznego Warszawy przyjęła uchwałę Nr LXXXIV/2860/2006 w sprawie przystąpienia do sporządzenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego Czerniakowa Południowego. Obecnie prace nad projektem planu są na etapie wstępnej roboczej wersji planu. Uwagi do projektu planu będzie można wnosić w momencie wyłożenia planu. Wszystkie informacje uzyska Pani w Biurze Architektury i Planowania Przestrzennego Urzędu Miasta Stołecznego Warszawy mieszczącym się w Warszawie Pl. Defilad 1 (tel: 0 22 656 78 00, 022 656 78 01, 022 656 77 50, 022 656 68 07). Z poważaniem Naczelnik Wydziału Ochrony Środowiska dla Dzielnicy Mokotów -------------------------------------------------------------------- Dwa tropy po których ja mogę iść to próbować się dowiedzieć kto jest w radzie osiedla, oraz pani, która na UW zajmuje się tematem rozwoju Warszawy poleciła mi pana mieszkającego w 1A, który "działa i interweniuje w różnych sprawach." :-) Dzięki za linki do Kuriera. Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: List z WOŚ Mokotów -- *troszkę* więcej inform 28.08.08, 18:42 > Dwa tropy po których ja mogę iść to próbować się dowiedzieć kto > jest w radzie osiedla przypuszczam, że można się tego dowiedzieć w administracji osiedla, może nawet przez telefon. Ja tymczasem przeszukałem stronę MSM Energetyka i przejrzałem kilka numerów tego "M-6", znalazłem jedynie tyle, że w radzie nadzorczej spółdzielni zasiada pan Marek Woźniak z osiedla Bernardyńska (pozwalam sobie podać nazwisko, bo jest ono wielokrotnie wymienione w numerach pisma "M-6" dostępnych w internecie) Odpowiedz Link Zgłoś