Dodaj do ulubionych

Czy w okolicach GalMoku jest bezpiecznie?

23.07.08, 19:25
Witam. Szykuję się do kupna mieszkania. Z racji miejsca pracy szukam ofert z
Mokotowa. Stary jest cholernie drogi, więc zdaje mi się, że będę musiał szukać
mieszkania na południu dzielnicy. I tu pytanie - czy okolice Galerii Mokotów
można uznać za bezpieczne? Myślę tu o osiedlach na południe od Marynarskiej i
Wilanowskiej. Z góry dzięki za pomoc.
Obserwuj wątek
    • yavorius Re: Czy w okolicach GalMoku jest bezpiecznie? 24.07.08, 12:07
      Bezpiecznie. Czasami tylko legioniści drą ryje :)
      • Gość: mieszkam tam ;) Re: Czy w okolicach GalMoku jest bezpiecznie? IP: 199.67.203.* 24.07.08, 14:16
        srednio - okolice ulic sniardwy niegocinskiej tuchlinskiej to tzw
        pigalak - cieszy sie nienajlepsza slawa wsrod mieszkancow, takze na
        temat okolic ulicy blacharskiej kraza niepochlebne opinie, natomiast
        pozostale ulice mieszcza sie w sredniej warszawskiej :)
        • jiwol Re: Czy w okolicach GalMoku jest bezpiecznie? 24.07.08, 15:14
          Dziki za pierwsze odpowiedzi. A co konkretnie dzieje się przy tych ulicach?
          Można oberwać w głowę wieczorem, są kradzieże, napady? Czytałem jakiś czas temu
          o projekcie rewitalizacji Służewca. Widać jakieś zmiany na przestrzeni ostatnich
          lat? Słyszałem historię o ok. 30-letnim mężczyźnie, który z ulgą sprzedał
          mieszkanie w tamtych okolicach - właśnie ze względu na przestępczość. Czy to
          paranoja, czy faktycznie "normalni" ludzie raczej nie powinni planować układania
          sobie życia w tych okolicach?
          • yavorius mapę łapaj 24.07.08, 15:50
            um.warszawa.pl/v_syrenka/mapa_bezpieczenstwa/mapy/mokotow.gif
            Faktycznie, wychodzi nieciekawie, hmm. Ale ja z własnego
            doświadczenia nie mogę narzekać.
            • jiwol Re: mapę łapaj 24.07.08, 16:07
              Tak, widziałem tę mapę. Ale po pierwsze ona jest bodaj z 2003 roku. Po drugie
              osiedle Za Żelazną Bramą, gdzie teraz mieszkam, też jest zaznaczone na
              alarmujący czerwony kolor, a jakoś czuję się tam bardzo bezpiecznie. Oczywiście
              kilku tubylczych żuli, od czasu do czasu ktoś wydrze mordę, ale żadnych
              nieprzyjemności nie doświadczyłem. Z tego powodu mapę traktuję trochę
              sceptycznie i wolę zdać się na opinię ludzi, którzy rzeczywiście mieszkają lub
              mieszkali na Służewcu.
              • yavorius Re: mapę łapaj 24.07.08, 16:15
                Ano widzisz.

Spytaj ewentualnie tu:
                forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=289
          • Gość: mieszkam tu :) Re: Czy w okolicach GalMoku jest bezpiecznie? IP: *.chello.pl 24.07.08, 22:52
            Stary - te czesci nie ciesza sie opinia super bezpiecznych, ale jest tu jak
            wszedzie. jesli chodzi o pigalak - to jedna ze starszych czesci okolicy - spora
            czesc blokow to lata 60te. jest tam jakas czesc 'marginesu' i 95 zwyklych ludzi.
            na pewno jest wiele lepiej niz kilka lat temu - rdzenni mieszkancy wymieszali
            sie z naplywowymi i jakos sie dzieje, ale bywam tam czesto i widze te same geby
            pod blokami (znalem ich z drobnych 'grzeszkow" sprzed 10 lat) w sumie nie
            polecam okolicy sniardwy, niegocinskiej, tuchlisnkiej. wiartel, beldan - tam
            gdzie juz nie ma podworek duzych, a takze okolice oligocenki, ul modzelewskiego,
            lotnikow, pienkowskiego, smoluchowskiego - jest calkiem dobrze :) mieszkam tu
            teraz i bardzo sobie chwale te okolice - mi osobiscie nie zdazlo sie nic zlego,
            zdazaja sie jakies zule tlukace szyby przystankow, czy kradzieze lusterek w
            samochodach, ale nie jest to na pewno getto :)

jak chcesz "zyc bezpiecznie" polecam osiedla za murami za plotami :)

najwazniejsze ze zycie w tej czesci mokotowa jest bardzo wygodne i dogodne -
            moim zdaniem to jedna z najciekawszych miescowek w wawie :)

zapraszam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka