tarantula01 06.08.08, 22:17 Niech będa też wyposażone w guziki "przystanek na żądanie". Przydadzą się np. na Jagiellońskiej, czy wzdłuż TMP. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: stary.gniewny Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom IP: *.acn.waw.pl 06.08.08, 22:18 Nie znoszę tych nowych tramwajów. Stare były jak trzeba - przez duże otwarte okna można na miasto popatrzeć. W nowych nie dość że uchylne malenkie szybki, w lecie zaduch - to jeszcze zalepione reklamą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Re: Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom IP: *.acn.waw.pl 06.08.08, 22:27 > Nie znoszę tych nowych tramwajów. Stare były jak trzeba - przez duże > otwarte okna można na miasto popatrzeć. Więc przejdź się zamiast jeździć - będziesz mógł napatrzeć się do woli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ope powinno sie zlikwidować tramwaje w warszawie IP: *.jjs-isp.pl 07.08.08, 08:41 w miejsce torowisk dodać dodatkowe pasma dla samochodów i autobusów,jedno pasmo dla samochodów na moście śląskodąbrowskim zakorkowało warszawę, ale żadnego urzędnika to nie obchodzi Odpowiedz Link Zgłoś
jurek_dzbonie Re: powinno sie zlikwidować tramwaje w warszawie 07.08.08, 08:52 > w miejsce torowisk dodać dodatkowe pasma dla samochodów Buhahaha.. A wiesz serdeńko, że problemem i generatorem korków są skrzyżowania, a nie brak pasów dla samochodów? > na moście śląskodąbrowskim zakorkowało warszawę, Jeden most i cała Warszawa? No tak - więcej mostów tu nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Autobusy też się powinno zlikwidować!!! I metro !! 07.08.08, 09:39 Te cholerne zawalidrogi korkują ulice!!! Zabierają miejsce naszym pięknym wypasionym brykom!!! Niech wypieprzają na wieś, tam ich miejsce. Tak samo metro, zamiast tych głupich szyn z wagonikami położyć asfalt a na stacjach zrobić wyjazdy i będziemy mieli piękną trasę samochodową. Brawo ope za pomysł :))) Odpowiedz Link Zgłoś
mrskaganovva Re: powinno sie zlikwidować tramwaje w warszawie! 07.08.08, 10:56 Zlikidowac tez autobusy oraz metro, aby zmusic Warszawiakow do kupowania samochodow i paliw od zagranicznych koncernow, aby w ten sposob pomoc naszym sojusznikom z USA. Wyburzyc Starowke i Zamek (po co nam te starocie, do ktorych dokladamy rocznie miliony euro) i na ich miejscu wybudowac ogromny parking. Sciezki rowerowe zamienic na parkingi i pozwolic na parkowanie samochodow wszedzie tam, gdzie to tylko nie utrudnia przejazdu samochodow, a wiec na chodnikach, trawnikach i w parkach miejskich. Niech zyje wolnosc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx ... i zastąpić je furmankami coby przypominały Ci IP: *.centertel.pl 11.08.08, 13:14 rodzinne strony :-) Odpowiedz Link Zgłoś
tomjani Re: ... i zastąpić je furmankami coby przypominał 29.08.08, 14:51 Czyżbyś miał jakieś "ale" wobec Lublina? ;-) Bo coś mi się widzi że ope to może być nowe wcielenie niejakiego arona, który już dawno postulował oparcie komunikacji miejskiej na busach poruszających się po wydzielonych pasach powstałych przez zaasfaltowanie szyn tramwajowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bittersweet1984 zgadzam się IP: *.chello.pl 06.08.08, 22:46 nowe są beznadziejne, te reklamy wkurzają, uwielbiam stare poczciwe 13N z lat 60tych :) Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: zgadzam się 09.08.08, 19:40 13N są bardzo dobre, ale za to nowsze od nich 105N są beznadziejnymi gruchotami. Potworna tandeta, mam nadzieję że w pierwszej kolejności pójdą na złom. Odpowiedz Link Zgłoś
tomjani Re: zgadzam się 29.08.08, 14:53 13N są takie dobre dlatego, że wyją jak wóz strażacki jadący do pożaru, i dzięki temu żaden roztargniony blachosmrodziarz nie zatarasuje im drogi, a nieuważny pieszy nie wpadnie pod koła? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
piotrekeke Re: Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom 10.08.08, 14:45 małe szybki w tramwajach są po to żeby producenci klimatyzacji mogli zarobić, pasażerowie i ekolodzy protestować, i żeby forum nie umarło. Same plusy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: topix nie kupujcie wszystkich od jednej firmy IP: 78.8.136.* 14.10.08, 12:50 lepiej zdywersyfikować tabor i mieć urozmaicony tabor, bo i tak zamówienie jest na tyle duże,że wystarczy na dwa przetargi, a jak kupicie tandete, tak jak Wrocłąw kupił tramwaje od czeskiej skody, móie wam straszna tandeta wszystko skrzypi i piszczy,taki klekot,że wole jeżdzić starymi tramwajami po remoncie, bo te mają świetne resorowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
mkm_101 Re: Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom 06.08.08, 22:32 > Niech będa też wyposażone w guziki "przystanek na żądanie". > Przydadzą się np. na Jagiellońskiej, czy wzdłuż TMP. Po co? Tramwaj powinien byc szybkim środkiem transportu. Jeżeli jakiś przystanek miałby być na żądanie to oznacza że w ogóle nie powinien zaistnieć dla tramwaju. mkm101 tramwar.republika.pl Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 I jeszcze pulpit sterowniczy 07.08.08, 06:16 W Warszawie sam wskażesz na pewno przystanki tramwajowe wykorzystywane przez np. 1-2 osoby podczas postoju. A przystanki istnieją. Nie powinny prawda? Ale nie są likwidowane w myśl Twojej teorii. Poza tym niech w tylnej części wozu będzie złącze umożliwiające przypięcie pulpitu sterowniczego (taki pulpit byłby w kabinie motorniczego schowany gdzieś tam - na pewno byłoby miejsce). Podczas np cofania, motorniczy bierze taki pulpit idzie na koniec wozu, wktyka w złącze i jedzie bez pomocy 2-giej osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Glonojad Re: I jeszcze pulpit sterowniczy IP: 217.17.35.* 07.08.08, 07:41 Owszem, nie powinny. Nie są, bo ZTM jest durny, ale za dwa lata są wybory i może się to odmieni. Tramwaj to nie autobus, wiezie więcej osób i ma dłuższą drogę hamowania, a przystanków w Warszawie i tak jest przydużo. Co do pulpitu - nowe wagony mają pulpity tylne do cofania, nie wiem, skąd masz informacje że nie. Odpowiedz Link Zgłoś
mkm_101 Re: I jeszcze pulpit sterowniczy 07.08.08, 19:51 > W Warszawie sam wskażesz na pewno przystanki tramwajowe > wykorzystywane przez np. 1-2 osoby podczas postoju. A przystanki > istnieją. Nie powinny prawda? Ale nie są likwidowane w myśl Twojej > teorii. I uważasz że jest właściwe utrzymywanie takich przystanków? > Poza tym niech w tylnej części wozu będzie złącze umożliwiające > przypięcie pulpitu sterowniczego. Podczas > np cofania, motorniczy bierze taki pulpit idzie na koniec wozu, > wktyka w złącze i jedzie bez pomocy 2-giej osoby. masz na myśli coś takiego tramwar2.republika.pl/u2033-82.html tramwar2.republika.pl/u2071-24.html tramwar2.republika.pl/u2083-2.html tramwar2.republika.pl/u2146-4992.html tramwar4.republika.pl/u3002-45.html tramwar.republika.pl/u3013-61.html Podpowiem że najstarszy z podanych przykładów pochodzi z 1995r. mkm101 tramwar.republika.pl Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: I jeszcze pulpit sterowniczy 09.08.08, 16:57 Tymi pulpitami jestem mile zaskoczony. Na deser zostawiłem najbardziej kontrowersyjne sprawy. Czyli: możliwość zasilania bateryjnego - oprócz jednego prototypu made in TW, można by było przy okazji przetargu postawić taki wymóg jako opcja i niech producenci sami wycenią ile takie baterie musiały dodatkowo kosztować wraz z rozwiązaniami technicznymi, gdyby je seryjnie wstawiać do tramwajów. obustronne drzwi w kilku (maksymalnie kilkunastu wozach) - na linię nr 20. Być może kilka takich wozów mogłoby się przydać i znów niech zostanie to wpisane jako opcja i niech producenci wycenią i zaprezentują rozwiązania techniczne. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek_dzbonie Re: I jeszcze pulpit sterowniczy 18.08.08, 13:45 > możliwość zasilania bateryjnego - oprócz jednego prototypu made in > TW, można by było przy okazji przetargu postawić taki wymóg jako > opcja i niech producenci sami wycenią ile takie baterie musiały > dodatkowo kosztować wraz z rozwiązaniami technicznymi, gdyby je > seryjnie wstawiać do tramwajów. Baterie maja umozliwac ruszyc spod izolatora, a nie jezdzic po miescie. > obustronne drzwi w kilku (maksymalnie kilkunastu wozach) - na > linię nr 20. Być może kilka takich wozów mogłoby się przydać i > znów niech > zostanie to wpisane jako opcja i niech producenci wycenią i > zaprezentują rozwiązania techniczne. ZTM w poprzednim tygodniu UWALIŁ taki pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: - MZA... czyli nieklimatyzowane autobusy... IP: *.acn.waw.pl 06.08.08, 22:49 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: la kredyty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.08, 23:15 >> banki będą mogły udzielić Tramwajom Warszawskim kredyty na nowy tabor banki mogą udzielić - kogo, czego, nie kogo, co. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek_dzbonie I dobrze - Warszawa to nie Rzym 07.08.08, 08:23 W autobusach wystarczą duże, otwierane okna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PW Klimatyzacja jest potrzebna cały rok, nie tylko IP: *.polskieradio.pl 07.08.08, 08:56 nie tylko gdy upał na dworze. Autobus jest jak szklarnia, przez pół roku jest w nim gorąco gdy tylko świeci słońce. Tak, można otworzyć okna i siedzieć w smrodzie spalin, przeciągu, hałasie. Nie wszyscy jednak to akceptują, szanują swoje uszy, płuca, szyje (boli jak przewieje)... Klimatyzacja nie tylko chłodzi, także osusza powietrze. Jest idealna w słotne, jesienne dni, gdy lejąca się z nieba woda uniemożliwia otworzenie okien. Proszę więc nie wybieraj za nas trzeciego świata... Odpowiedz Link Zgłoś
jurek_dzbonie Re: Klimatyzacja jest potrzebna cały rok, nie tyl 07.08.08, 09:01 > Klimatyzacja nie tylko chłodzi, także osusza powietrze. No... A ile grzybków i bakterii dzięki niej lata wewnątrz wozu. Samo zdrowie. > Jest idealna w słotne, jesienne dni, gdy lejąca się z nieba woda > uniemożliwia otworzenie okien. Bez przesady. W deszcz też można otworzyć okno. > Proszę więc nie wybieraj za nas trzeciego świata... Berlin to też według Ciebie trzeci świat??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja Re: I dobrze - Warszawa to nie Rzym IP: 194.181.0.* 07.08.08, 14:20 W Rzymie na jednej z linii jezdza hybrydowe trolejbusy Solarisa - w centrum, na kretych i ciasnych drogach na dieslu, poza na dlugich prostych elektryczne. Klimatyzacja jest wlaczona TYLKO na odzicinkach "elektrycznych". Odpowiedz Link Zgłoś
varsha Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom 06.08.08, 22:53 Szkoda tych tramwajów z lat '60!!! One są tak strasznie sympatyczne. Okrąglutkie kształty, mięciutkie siedzonka, przeurocze lampy... Zostawiłabym je. Ale te kanciaste paskudy są zdecydowanie do usunięcia! Chociaż pewnie też będę za nimi tęsknić ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulan Re: Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom IP: *.acn.waw.pl 06.08.08, 23:18 a ja wcale nie będę tęsknił za tymi okrągłymi, jazda nimi w zimę na dłuższej trasie to prawdziwy horror zimno jak nie wiem jak, wieje, często przecieka. Zero komfortu. Przez lata jeździłem do pracy tramwajem 36, w dobrych czasach, jak jeździły często to jak widziałem ze jedzie zimą okrąglak to wolałem go przepuścić i poczekać na coś cieplejszego... Odpowiedz Link Zgłoś
mrskaganovva Re: Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom 07.08.08, 10:59 Wystarczy je (13N) zmodernizowac, wyposazyc w lepsze ogrzewanie i oswietlenie i wprowadzic znow konduktorow aby ograniczyc wandalizm... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fafiak Re: Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom IP: 83.238.73.* 07.08.08, 12:24 A ja tam nie lubię się w zimie rozbierać i ubierać przy każdej przesiadce. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek_dzbonie Re: Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom 07.08.08, 08:24 > Szkoda tych tramwajów z lat '60!!! One są tak strasznie > sympatyczne. > Okrąglutkie kształty, mięciutkie siedzonka, przeurocze lampy... > Zostawiłabym je. Nie płacz - 10 egzeplarzy zostanie jako wagony historyczne. Reszta - złom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom IP: *.chello.pl 08.08.08, 10:49 ja od razu mówię - nie znam się na numeracji wagonów ale może skojarzysz o czym mówię. często jeździł na linii 15 taki tramwaj, niby lata 60te ale miał drzwi rozsuwane do zewnątrz jak te ostatnie kanciaste. w durgim wagonie w miejscu dla motorniczego było puste miejsce. a pytanko, nie wiesz czy ten też zostanie ? Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom 08.08.08, 19:23 ja ci mogę tylko powiedzieć, że to tzw. żaba, czyli 13n zmodernizowany w '93 roku, mający zapoczątkować falę modernizacji parówek - jednak skończyło się na tej jednej parze wagonów. a czy zostanie, to ja nie odpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ocalmy "cygara" Re: Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom IP: 194.181.189.* 07.08.08, 09:53 Stare tramwaje zlat 60-tych to prawdziwy skarb Warszawy. Ponieważ widzimy je na co dzień nie zdajemy sobie sprawy z tego, że są one... atrakcją dla turystów a ich obłe kształty czymś unikatowym. Niestety, bałem sie tego, że zaczną niezauważenie znikać z naszych torowisk. Nie dopuśmy do tego by zniknęły zupełnie. Ale nie w taki sposób, że ileś tam składów postawimy w muzeum, o nie. Proponuję pozostawić jakąś linię, którą obsługiwałyby tylko takie składy; np. od pętli na Rakowieckiej (Mokotów) do pętli na Ratuszowej (Praga Pn.). Taka "Retro Linia". Te tramwaje idealnie komponują się z architekturą Placu Konstytucji, Trasy W-Z... Nie pozwólmy oddać ich na żyletki!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mrskaganovva Re: Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom 07.08.08, 11:00 Popieram! 13N To super tramwaje, wymagajace tylko remontu! Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom 09.08.08, 17:04 Tak, tylko mieszkańcy pewnie mają już dość tego ich wycia. Poza tym czemu nie? Odpowiedz Link Zgłoś
tomjani Re: Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom 29.08.08, 14:59 To ja jestem za powrotem berlinek na linię "3"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Europejczyk Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom - IP: *.gz-net.ru 06.08.08, 23:51 Prosze tylko niezamwiajcie zlomu na zlom z Pesy zamowcie prosze jakis porzadne nieskopodlogowe tramwaje a nie tramwaje ktore wypadaj z torow. Osobiscie korzystalem i bardzo mi sie podobaly prawdziwe nieskopodlogowe tramwaje Bombardiera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Glonojad Re: Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom - IP: 217.17.35.* 07.08.08, 07:42 A gdzie w Rosji jeżdżą prawdziwe tramwaje Bombardiera? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Europejczyk Re: Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom - IP: *.gz-net.ru 07.08.08, 09:45 Zanim trafilem do Moskwy mieszkalem w kilku innych zachodnioeuropejskich miastach. Faktycznie tutejsze tramwaje nie sa szczytem techniki :) Ale tramwaj Pesy ktory widzialem w Warszawie to tez jest zacofany technologicznie w ;porownaniu do tramwajow Bombardiera, ktorymi mozna jezdzic w miastach Niemickich. Odpowiedz Link Zgłoś
michu76 Re: Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom - 07.08.08, 18:16 Zacofany?Pod jakim względem?Wizualnym?Elektronika i sterowanie są niemal identyczne jak w tramach zachodnich.Nie widzialeś calej aparatury ani w jednym ani w drugim typie niskopodlogowców więc nie pisz o zacofaniu! Odpowiedz Link Zgłoś
luccio1 Re: Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom - 16.08.08, 21:23 Gość portalu: Europejczyk napisał(a): > tramwaj Pesy ktory widzialem w Warszawie to > tez jest zacofany technologicznie w ;porownaniu do tramwajow > Bombardiera, ktorymi mozna jezdzic w miastach Niemieckich. Bombardierami można jeździć po Krakowie. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek_dzbonie Re: Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom - 07.08.08, 08:25 > tramwaje ktore wypadaj z torow. Wszystkie wypadają z torów. Szczególnie rosyjskie KTM-y. Odpowiedz Link Zgłoś
michu76 Re: Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom - 07.08.08, 18:07 Gość portalu: Europejczyk napisał(a): > Prosze tylko niezamwiajcie zlomu na zlom z Pesy zamowcie prosze > jakis porzadne nieskopodlogowe tramwaje a nie tramwaje ktore wypadaj > z torow. Osobiscie korzystalem i bardzo mi sie podobaly prawdziwe > nieskopodlogowe tramwaje Bombardiera. A dlaczego Pesy wypadają?Bo za szybko nimi jeżdżą,no i gó..arze ostatnio wykoleili,bo kamyszki na tory nakladli!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tomjani Re: Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom - 29.08.08, 15:09 michu76 napisał: > A dlaczego Pesy wypadają?Bo za szybko nimi jeżdżą,no i gó..arze > ostatnio wykoleili,bo kamyszki na tory nakladli!!! A czy przypadkiem nie dlatego że mają więcej członów niż wózków? To chyba jakieś przgięcie: przecież na 3 wózkach jeździły dwuczłonowe przegubowce (bodajże 102N) zbudowane w oparciu o konstrukcję 13N. Potem nastały chorzowskie niskopodlogowce, również na 3 wózkach ale już trzyczłonowe (środkowy człon powstał jak gdyby przez wydłużenie przegubu), wreszcie osiągnięto "szczyt doskonałości" w postaci pięcioczłonowca, nadal jedynie na 3 wózkach. Zastanówmy się jakie są warunki równowagi tak wysilonej konstrukcji: na obu skrajnych wózkach balansuje z jednej strony masa skrajnego członu wystająca poza wózki, z drugiej - połowa masy członu zawieszonego. Na nierownym torze coś takiego może się łatwo gibnąć; łódzkim "Cityrunnerom" o identycznej konfiguracji też przydarzają się wykolejenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Jeszcze tylko priorytet dla tramwajów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.08, 00:42 w sygnalizacji świetlnej i będą prawie tak szybkie jak metro. Świetna wiadomość. Jak już to wszystko będzie jeździć, normalnie sprzedaję samochód. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drzewko Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom IP: 79.97.53.* 07.08.08, 00:51 A w Poznaniu tabor tramwajowy też jest stary (można spotkać takie sterowane korbą, czy jak się to zwie) i jednocześnie urozmaicony.To daje miastu pewien urok i klimat,(... przeurocze lampy).Zaznaczam, że nie jestem z Poznania. Stare tramwaje powinny zostać. Należy je jedynie generalnie wyremontować (ocieplić, wyciszyć itp), dostosowując w miarę możliwości do dzisiejszych wymagań. Pisząc remont mam na myśli odrestaurowanie a nie pomalowanie farbą i połatanie siedzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek_dzbonie Re: Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom 07.08.08, 08:26 > A w Poznaniu tabor tramwajowy też jest stary (można spotkać takie > sterowane korbą, czy jak się to zwie) i jednocześnie urozmaicony. No... A jak MPK na nie bluźni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja A Londyn chce wrocic do starych autobusow... IP: *.121.225.195.static.bait.pl 07.08.08, 01:05 Wiele europejskich metropolii o znaczeniu "nieco" wiekszym od Warszawy ma jeszcze starsze tramwaje i nie ma z tego tytulu kompleksow, typu tylko nowe i tylko pod ziemia jest dobre. W Mediolanie tramwaje sa bardzo, ale to bardzo stare, londynskie metro ma pociagi z lat 50- tych, nikt nie ma takich kompleksow jak Warszawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lool Re: A Londyn chce wrocic do starych autobusow... IP: *.chello.pl 07.08.08, 11:20 jedyne kompleksy to masz chyba Ty. to ze wladze chca miec nowszy sprzet to normalne, a my pasazerowie z warszawy nie narzekamy na nasze tramwaje. warszawa to wizytowka polski ma "nieco" wieksze znaczenie niz inne polskie miasta ave Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nutty Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.08, 08:19 Te nowe z trzema rzedami siedzen sa straszne, jezdze nimi czesto z Okecia do Srodmiescia i w lecie jak tramwaj sie zapcha ludzmi przy Banacha to nie ma miejsca aby stanac. Poza tym ta klimatyzacja albo dziala slabo albo motorniczy w ramach "oszczednosci" wlacza je na 1/3 bo duszno jest jak diabli. Te z lat 60' sa fajne, okno mozna otworzyc, okragle lampy jak ktos juz wspomnial tez przydaja uroku. Wyremntowac i zostawic, niech jezdza. Odpowiedz Link Zgłoś
bobcat0210 Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom 07.08.08, 10:45 PESA? Przerost formy nad treścią. Układ siedzeń - porażka, przyśpieszenia godne wagonu typu N, który na przełomie lat 40/50 ubiegłego stulecia stał się podstawą komunikacji miejskiej w Warszawie i jeździł bodaj do lat 70-tych. Dźwięk silników (i ich głośność) również do złudzenia przypomina typ N. W sumie: archaiczna technika w (pseudo)nowoczesnym pudle. Bajery typu (często niedziałające) wyświetlacze przystanków nie są w stanie zmienić tego żałosnego wykwitu myśli technicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom IP: *.acn.waw.pl 07.08.08, 11:43 Tak na marginesie to te wyświetlacze można o kant d. za przeproszeniem potłuc jeżeli obok nich nie ma tradycyjnego rozkładu trasy, bo obejmują tylko 7 czy 8 najbliższych przystanków ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Europejczyk Re: Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom IP: *.gz-net.ru 07.08.08, 12:00 Zgadzam sie w 100% Pesa to pseudonowoczesny zlom. Tylko ludzie ktorzy nigdy niebyli za zachodnia granica albo byli tylko niebyli w stanie wyciagnac wnioskow z obserwacji, moga uznac tramwaj Pesy za wspolczesny. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek_dzbonie Re: Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom 07.08.08, 12:19 Wagony 120N są wagononami nowoczesnymi, bo pod pudłem kryją układ stosowany w wychwalanych tu Bombardierach. Z tą różnicą, że jeden Bombardier kosztuje tyle co dwa wagony 120N. Więc jeśli to to samo, to nikt nie będzie kupował zachodnich wagonów, żeby robić lans. Drugim niezaprzeczalnym plusem zakładów PESA jest to, że dają pracę Polakom w Polsce, a niedługo będą dawały pracę mieszkańcom Mazowsza po przejęciu przez PESĘ ZNTK Mińsk Mazowiecki. Odpowiedz Link Zgłoś
bobcat0210 Re: Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom 07.08.08, 12:32 Argumenty jaknajbardziej ważkie, szczególnie te poruszające społeczno-ekonomiczny aspekt sprawy. Wszelako nadal nie rozumiem dlaczego PESA ma być uważana za tramwaj nowoczesny z takim a nie innych (uragającym zdrowemu rozsądkowi) układem siedzeń, a szczególnie ze swoimi przyśpieszeniami na poziomie wagonu typu N (słynna Berlinka, czyli wagon typu K, miała lepsze) oraz z rzęchowato-wyjącymi silnikami, rownież jak wagon N (Berlinka była znacznie cichsza). Odpowiedz Link Zgłoś
jurek_dzbonie Re: Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom 07.08.08, 12:46 > (słynna Berlinka, czyli wagon typu K, miała lepsze) Brednia. Ale nawet gdyby, to tramwaj nie jest pojazdem wyścigowym. > (Berlinka była znacznie cichsza). Weź mnie nie osłabiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
bobcat0210 Re: Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom 07.08.08, 12:57 Nie mówię przecież o prędkości maksymalnej, stąd wzmianka że tramwaj to nie pojazd wyścigowy jest nie na miejscu. Że nie wspomnę o mało eleganckim prowadzeniu dyskusji ("brednia"). Mówię o przyśpieszeniach, a to się liczy w realiach tramwaju, mającego częste stopy. Im szybciej "zniknie" z przystanku - tym łatwiej zachować płynność ruchu na trasie. Zaś co do głośności - cóż... Kto pamięta Berlinki na trasach warszawskich linii tramwajowych i ma pamięć słuchową (to akurat mój przypadek) - potwierdzi. A skoro przykład Berlinki do Ciebie nie przemawia lub razi - zobacz nowoczesny tabor tramwajowy w innych miastach Europy. Jest znacznie (naprawdę: znacznie) cichszy od PESY. Tam praktycznie silników nie słychać. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek_dzbonie Re: Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom 07.08.08, 13:28 > Mówię o przyśpieszeniach, a to się liczy w realiach tramwaju, > mającego częste stopy. Przyspieszenie wagonu 120N w warunkach suchego i równego toru jest identyczne jak w Siemensach i Bombardierach. Nie było potrzeby wydłużania czasów przejazdu po wprowadzeniua wagonów 120N. A przyspieszenie wagonu zależy od wielu warunków np. warunków pogodowych. > Tam praktycznie silników nie słychać. W 120N też ich nie słychać. Słychać coś innego. Pamięć słuchowa podpowiada? Odpowiedz Link Zgłoś
bobcat0210 Re: Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom 07.08.08, 13:44 Przekładnia? No to w takim razie tam nie słychać przekładni. A w PESIE owszem. Tak na marginesie: pamięć słuchowa polega na pamiętaniu dźwięków (natężenie, wysokość, barwa tonu, w przypadku ludzkiej mowy tembr głosu, harmonicznych, itd itp). A Ty oczekujesz ode mnie znajomości mechaniki... To akurat nie jest moja dziedzina... Odpowiedz Link Zgłoś
jurek_dzbonie Re: Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom 07.08.08, 14:54 > Przekładnia? Też. Jaki następny strzał? Ułatwię - to co słychać we wszystkich nowoczesnych tramwajach. > Tak na marginesie: pamięć słuchowa polega na > pamiętaniu dźwięków Dźwięk silnika jest standardowy i podobny we wszystkich rodzajach silników. Odpowiedz Link Zgłoś
bobcat0210 Re: Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom 07.08.08, 15:06 Przetwornica? Klima? Nie gram dalej. Powiedz proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek_dzbonie Re: Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom 08.08.08, 08:33 > Przetwornica? Bingo. Słychać ją tak samo we wszystkich rodzajach nowoczesnych tramwajów. Odpowiedz Link Zgłoś
bobcat0210 Re: Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom 08.08.08, 08:47 Potrafię odróżnić te dźwięki. Prztwornica działa stale i jej cichy szum słychać zawsze, czy tramwaj jedzie czy stoi. Natomiast zupełnie inny dźwięk (nazwałbym to: buczące wycie), którego nie słychać podczas postoju, natomiast wyraźnie słychać podczas ruszania z miejsca oraz jazdy - to napewno nie jest przetwornica. Ponieważ stwierzdziłeś, ze nie mogą to być silniki (bo te pracują cicho), przeto wniosek, że jest to przekładnia. Otóż właśnie owo buczące wycie przekładni jako żywo przypomina mi wagony typu N sprzed lat. Odpowiedz Link Zgłoś
przewoz_pw Re: Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom 08.08.08, 10:18 > Potrafię odróżnić te dźwięki. Prztwornica działa stale i jej cichy > szum słychać zawsze, czy tramwaj jedzie czy stoi. Natomiast zupełnie > inny dźwięk (nazwałbym to: buczące wycie), nie we wszystkich tramwajach masz przetwornice wirującą, w nowszych masz statyczne - charakterystycznie piszczą. Zaś przy samym rozruchu i hamowaniu w tramwajach zarówno z falownikami jak i czoperami słychać "pracę" układu napędowego (dławiki buczą lub piszczą ciszej lub głośniej, zależy od częstotliwości). To dość ciężko wyeliminować. > przeto wniosek, że jest to przekładnia. Otóż właśnie owo buczące > wycie przekładni jako żywo przypomina mi wagony typu N sprzed lat. To ja nie wiem, jak cichymi tramwajami "N" musiałeś jeździć. Przekładnie z nowych tramwajów to w ogóle inna konstrukcja. Wycie przekładni ze 13N nie ma sobie równych. Odpowiedz Link Zgłoś
bobcat0210 Re: Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom 08.08.08, 11:01 Nie mówię o 13N (tu zgoda co do ich głośności). Mówię o N. Jeden taki, odrestaurowany, z numerem bocznym 674 pojawia się na paradach z okazji różnych świąt, albo wozi turystów na specjalnej dla nich linii "T" na trasie pl. Narutowicza - m. Poniatowskiego - Targowa - m. Śląski - Marszałkowska - Nowowiejska - p. Narutowicza. To konstrukcja z końca lat 40-tych. Do lat 70-tych stanowiły podstawę taboru. Podobno technicznie wyjątkowo prymitywne. Wspomniane przeze mnie Berlinki z końca lat 30-tych były o kilka klas doskonalsze i bardziej technologiczne zaawansowane. Wierz mi, dźwięk jadącej PESY przypomina mi jako żywo tamten z wagonów N. Zresztą - przejedź się kiedyś, jak będziesz miał czas w weekend i nic ciekawszego do roboty, wymienioną linią "T" gdy będzie tam wóz 674 (bo jeżdżą różne zabytki w różne weekendy, trzeba trafić). Wsłuchaj się w wydawane dźwięki. Przekonasz się sam. Pozdrowienia, dziękuję za interesującą rozmowę. Oraz wiedzę, jaką dzięki Tobe zyskałem. Człowiek się uczy całe życie... Miłego Dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
przewoz_pw Re: Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom 08.08.08, 13:47 bobcat0210 napisał: > przypomina mi jako żywo tamten z wagonów N. Zresztą - przejedź się > kiedyś, jak będziesz miał czas w weekend i nic ciekawszego do > roboty, wymienioną linią "T" gdy będzie tam wóz 674 Postaram się sprawdzić, jak będę miał okazję. > dźwięki. Przekonasz się sam. Pozdrowienia, dziękuję za interesującą > rozmowę. Oraz wiedzę, jaką dzięki Tobe zyskałem. Człowiek się uczy > całe życie... Miłego Dnia. Również dziękuję za dyskusję, chociaż tam "jurek_dzbonie" bardziej się udzielał. Pozdrawiam PW. Odpowiedz Link Zgłoś
tomjani Re: Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom 29.08.08, 15:18 przewoz_pw napisał: > Wycie przekładni ze 13N nie ma sobie równych. Czy aby na pewno wyje przekładnia? Przecież nie ma tam sprzęgła ani skrzyni biegów, więc przekładnia kręci się cały czas, gdy tylko tramwaj jedzie. Tymczasem wycie 13N słychać wyłącznie podczas rozpędzania i hamowania. Podejrzewam że wyją raczej blachy magnetowodowe w wirnikach silników wskutek zbyt silnego nasycenia (magnetostrykcja) lub co bardziej prawdopodobne - wskutek tego że to konstrukcja o precyzji godnej wiejskiego kowala, gdzie luźne blachy poddane działaniu zmiennego pola magnetycznego wibrują i uderzają o siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek_dzbonie Re: Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom 18.08.08, 13:47 > Potrafię odróżnić te dźwięki. Nadal udowadniasz, że nie. OK - żyj we własnym świecie. > przypomina mi wagony typu N sprzed lat. Więc się przejedź wagonem N obecnie - przypomnij sobie jego pracę i przestań się już ośmieszać. Odpowiedz Link Zgłoś
przewoz_pw Re: Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom 07.08.08, 15:15 > szczególnie ze swoimi przyśpieszeniami na poziomie wagonu typu N > (słynna Berlinka, czyli wagon typu K, miała lepsze) Jakie (wartość) przyspieszenie miała ta berlinka. 1,3m/s2? chcesz mieć więcej? to powiem od razu, że większego się nie stosuje, a PESA ma przyspieszenie jak najbardziej wystarczające. Odpowiedz Link Zgłoś
bobcat0210 Re: Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom 07.08.08, 16:06 Wydaje mi się, że nie masz racji. Wystarczy się przejechać (nowym) tramwajem gdzieś w Europie. Przy ruszaniu z przystanku siedzących wtłacza w siedzenie, a stojący muszą się dobrze trzymać uchwytów i poręczy. Więc (śmiem twierdzić) większe przyśpieszenia SĄ jednak stosowane. w kontekście tego - nasza PESA rozpędzająca się w tempie wagonów typu N to żenua. Odpowiedz Link Zgłoś
przewoz_pw Re: Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom 07.08.08, 21:28 Maksymalne przyspieszenia jakie się stosuje ze względu na komfort to 1,3m/s/s, z resztą wcale nie łatwe do uzyskania na torowiskach, które nie zawsze sa idealnie suche. Wystarczy nieco wilgoci i mamy poślizg. Układy przeciwpoślizgowe zdejmują moment i ponawiają rozruch. Objawia się to szarpnięciami przy rozruchu (zwykła 13N wtedy zaczyna najzwyklej wyć, bo poślizg już sam nie zaniknie). Takie szarpnięcia czasem można spotkać zarówno w pesach, jak i innych tramwajach TW (w których jest jakakolwiek kontrola poślizgu). Wtedy sam możesz się przekonac, że przyspieszenie jest niezłe. W Pesie też trzeba się trzymać jak są dobre warunki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lkr Re: Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.08, 21:31 Przyspieszenie zależy też od tego kto steruje tym tramwajem. Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom 09.08.08, 17:31 Zbyt duże przyśpieszenie powoduje większe prawdopodobieństwo wpadnięcia np. na mnie, jakiegoś pasażera, który akurat się nie przytrzymał mocno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacobsen lubię te stare IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.08, 10:55 Bardzo fajnie, chociaż podobają mi się te najstarsze tramwaje - z lekko opływowym przodem, chyba z lat 60. Mogliby je przerobić na niskopodłogowe albo zaprojektować nowe, żeby coś z kształtu "zabytkowej" karoserii zostało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja czy ten tramwaj jest nowoczesny??? IP: 194.181.0.* 07.08.08, 12:08 www.flickr.com/photos/12814307@N00/232521893/ www.flickr.com/photos/usroadtrip2005/7405400/ Nie jest to pojazd zabytkowy, tylko typowy tramwaj. Po prostu niektore miasta traktuja specyficzny model autobusu, czy trmwaju jako swoja wizytowke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ph Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom IP: 194.29.137.* 07.08.08, 11:53 Pozostaje mieć nadzieję, że motorniczy będzie włączał klimę w lecie i ogrzewanie w zimie, nie tak, jak teraz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fafiak Na ulicach dominują niewygodne wysokopodłogowe wag IP: 83.238.73.* 07.08.08, 12:17 Niewygodne? Co ma wysokość podłogi do wygody? No chyba, że warto wydać pieniądze WSZYSTKICH (płacących podatki) dla wygody kilku inwalidów (pobierających renty) Odpowiedz Link Zgłoś
jurek_dzbonie Re: Na ulicach dominują niewygodne wysokopodłogow 07.08.08, 12:19 > Niewygodne? Co ma wysokość podłogi do wygody? No chyba, że warto > wydać > pieniądze WSZYSTKICH (płacących podatki) dla wygody kilku inwalidów > (pobierających renty) Oni chętnie Tobie swoje inwalidztwo oddadzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1a2c178 Re: Na ulicach dominują niewygodne wysokopodłogow IP: *.cebit.com.pl 07.08.08, 18:40 fafiak będziesz stary i niedołężny szybciej niż myślisz. Nie życzę Ci tego ale tak już jest. Więc bądź bardziej życzliwy i wykaż trochę empatii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fafiak Tramwajowe eldorado w Warszawie IP: 83.238.73.* 07.08.08, 12:19 Niewygodne wysokopodłogowe? Co ma odległość podłogi od torowiska do wygody? Przynajmniej nie trzeba upychać podwozia w kabinie pasażerskiej, tylko pod nią. No chyba, że chodzi o to, żeby wydawać pieniądze płacących podatki na wygody dla inwalidów - dla odmiany pobierających renty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tetiva Tramwajowe eldorado... na Nowodwory IP: *.jmdi.pl 07.08.08, 13:17 ... ale którędy? Może sypiącym się Grotem? Na szczęście tylko pracuję w tych okolicach, bo dojazdy tu są KOSZMAREM! Mimo tego, że jeżdżę w godzinach szczytu w przeciwnym kierunku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom IP: *.chello.pl 07.08.08, 14:01 ludki tu chcecie bombardiera bo małe okna wyświetlacze trasy czy 3 rzędy foteli... no przykro mi to mówić ale inne tramwaje też by to mialy :) to wszystko jest w ustaleniach przetargu (bodajrze Emiraty zamówiły Solarisa z przedziałem dla kobiet...ktoś takie widział u nas?) - każdy tramwaj będzie miał to, co się zamówi. kropka. a pan "pamięć słuchowa" powinien sobie poczytaj trochę o tym, czym JEST pamięć - podpowiem - to, co pamiętamy, nieczęsto ma coś wspólnego z rzeczywistością Odpowiedz Link Zgłoś
bobcat0210 Re: Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom 07.08.08, 15:03 Ponieważ zostałem wywołany do tablicy - odpowiadam. Widać, że nie znasz pojęcia "pamięć". Odsyłam do podręczników. To jest zapisywanie w "rejestrach" mózgu prawdziwych zdarzeń, obrazów, dźwięków, odczuć, zapachów i czego tam jeszcze. Mówiąc "...to, co pamiętamy, nieczęsto ma coś wspólnego z rzeczywistością" - mylisz pamięć z urojeniami, fantazją lub demencją. Albo sytuację takiej sklerozy, że komuś się wszystko w głowie zajączkuje. No ale wtedy mamy do czynienia z jednostką chorobową. Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom 09.08.08, 17:37 Gość "Pan sobie poczytaj" napisał(a): > ludki tu chcecie bombardiera bo małe okna wyświetlacze trasy czy 3 > rzędy foteli... no przykro mi to mówić ale inne tramwaje też by to > mialy :) to wszystko jest w ustaleniach przetargu Zgadza się. Jak sobie zamówimy układ foteli jak w metrze, to też takie tramwaje wyprodukują. Odpowiedz Link Zgłoś
michu76 Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom 07.08.08, 18:05 Polska jest tak bogata,ze moze sobie pozwolic na kasację wagonów o mocnej konstrukcji.W innych miastach takich jak Bydgoszcz czy Poznan wagony 105/805Na przeżywaja drugą mlodość i będą jezdzić dalej.Ale zawsze tak bylo,że Warszawa miala wszystko nowe w duzej ilości,a inne miasta byly na uboczu.Więc skoro te wagony w innych miastach będą jeszcze dlugo kursować,to dlaczego nie w Warszawie?Za komuny byl budżet centralny i chyba tak jest nadal... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Glonojad Re: Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom IP: *.chello.pl 07.08.08, 23:02 Wagony 105/805N, zwłaszcza te typu N a nie Na i pochodne, mają katastrofalnie SŁABĄ konstrukcję co dowiodło już wiele wypadków, także ze skutkiem śmiertelnym. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek_dzbonie Re: Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom 08.08.08, 08:35 Taaaak... Bardzo mocna konstrukcja, która przy wypadku skłąda się jak domek z kart gniotąc ludzi w środku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CWS Normalny kupiłby swoje - czyli Polskie IP: *.icpnet.pl 07.08.08, 18:29 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podrozniczka Tramwajowe eldorado w Warszawie IP: *.cebit.com.pl 07.08.08, 18:31 Tramwaje z PESY są całkiem wygodne. czasem specjalnie czekam na przystanku i przepuszczam tramwaj by jechać bardziej komfortowo i bezpiecznie PESĄ. Jeśli pozostali producenci zaoferują równie dobre jak te to naprawde będą luksusy. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrekeke Re: Tramwajowe eldorado w Warszawie 09.08.08, 23:21 jechałeś może luas-em? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iaan 180 nowych taborow, wszystkei takie same? IP: *.chello.pl 08.08.08, 00:38 bardzo dobrze, ze zdecydowano sie odrazu wymienic taka duza liczbe wagonow, ale tak sie zastnawiam czy zamiast dawac takie duze zlecenie jednej firmie, to czy nie byloby ciekawiej gdyby tak skonstruowac przetarg (jesli to mozliwe) zeby np. pare roznych przedsiebiorstw dostarczalo po 30-40 nowych tramwajow? chodzi o to by roznily sie one miedzy soba wygladem (kolor, ksztalt) dzieki temu moze byloby ciekawiej obserwoawc torowiska;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś Kolabo Re: 180 nowych taborow, wszystkei takie same? IP: 81.210.121.* 08.08.08, 12:24 Ciekawe POD KOGO będzie napisany przetarg i co będzie punktował? Czy przede wszystkim cenę? Jeśli tak, to PESA jest w stanie pójść z ceną po bandzie i zdystansować konkurencję... Z drugiej strony, STADLER ma w woj. maz. mocną pozycję bo wybudowali w Siedlcach swoją montownię, za co już otrzymują zlecenia od Kolei Maz., więc niewykluczone że to oni będą faworytami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G. Madrjas Re: 180 nowych taborow, wszystkei takie same? IP: *.chello.pl 10.08.08, 11:57 Pod nikogo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G. Madrjas Re: 180 nowych taborow, wszystkei takie same? IP: *.chello.pl 10.08.08, 11:58 Tramwaje są od wożenia ludzi, a nie od wyglądania ciekawie. Im bardziej ujednolicony tabor, tym lepiej zna go obsługa, motorowi i nadzór ruchu, a więc lepiej wozi ludzi. Do tego ma się mniejszy magazyn części zamiennych i lepsze ceny itd. Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: 180 nowych taborow, wszystkei takie same? 11.08.08, 13:38 Przy takim zamówieniu, części zamienne i serwis powinien zapewnić producent w ramach gwarancji, aby "Pan Zdzisiek z Panem Rysiem" (przepraszam imienników) nie gmerali w sprzęcie. Odpowiedz Link Zgłoś
michu76 Ponad 300 tramwajów pójdzie na złom 08.08.08, 15:56 Piszac o konstrukcji mialem na mysli rame nadwozia,a nie slupki miedzy oknami.Zobacz sobie szkielet tramwaju i autobusu.Po za tym sa różne wypadki i zderzenia i tramwaj może oberwać mocniej lub mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażer Eldorado???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.08, 08:29 Dla mnie jako pasażera korzystającego z tramwajów nie jest naistotniejszy wygląd, wiek, taboru, nawet klimatyzacja (duże otwierane okna są wystarczające) czy niska podłoga (oczywiście rozumiem problemy wózków, nowozamawiane tramwaje powinny być niskopodłogowe). Nie są mi do szczęścia potrzebne elektroniczne tablice na przystankach jak w Alejach. Najważniesza jest częstotliwość kursowania, szybkość przejazdu i dostępość tramwaju czyli wielkość sieci. Kupno nowych tramwajów przy równoczesnym złomowaniu starych nie poprawi częstotliwości kursowania. Czas przejazdu też się nie zmieni - tramwaje tracą czas na skrzyżowaniach zabokowane przez samochody. Nie zapowiadają się inwestycje w rozwój sieci - miasto buduje drogi dla samochodów. Nie wiem na czym ma polegać to "eldorado" - to że po 20 minutach czekania na przystanek zamiast stada wagonów 13N wjedzie stado kolorowych klimatyzowanych PES czy Bombardierów? Co do hałasu, to nie "wycie" 13N jest jego głównym generatorem: mapaakustyczna.um.warszawa.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Eldorado???? IP: *.aster.pl 18.08.08, 14:13 Lubię te stare tramwaje. W tych nowych, żółtych, jazda jest mniej przyjemna, ponieważ bardziej "szarpie" podczas ruszania z miejsca. W tych wagonach starszego typu jazda jest bardziej płynna. Na niekorzyść tych nowszych przemawia też to, że mają w małym stopniu uchylne okna, więc w czasie upałów jest w nich zwyczajnie duszno. Natomiast w tych starszych zawsze jest przewiewnie. Odpowiedz Link Zgłoś
madcius 13N 23.08.08, 18:53 To wrecz tramwajowa klasyka. Nalezy zachowac ich jak najwiecej. Sporo tez pewnie kupia muzea transportu z calego swiata i linie muzelano-turystyczne, bowiem 13N chyba najbardziej przypominaja pierwszy model nowoczenego tramwaju (amerykanski PCC - pl.wikipedia.org/wiki/PCC_(tramwaj)). Aby zapewnic czesci zamienne i niebedne rezerwy taboru trzeba zachowac w Warszawie conajmniej ich setke... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyjec Re: 13N IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.08, 00:31 Ja też bardzo lubię 13n, najlepiej mi się je prowadzi. Zawsze uśmiecha mi się gęba jak przejmuję zmianę i mam ten wagon :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Krępski Re: 13N IP: *.elka.pw.edu.pl 14.10.08, 17:17 > Nalezy zachowac ich jak najwiecej. 10 wystarczy. > Sporo tez pewnie kupia muzea transportu z calego swiata Taaaa.. Pies z kulawą nogą się nimi nie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś