Dodaj do ulubionych

Nowe barwy autobusów

22.08.08, 08:24
Od dawna słyszymy, że miasto ma zbyt mało pieniędzy na komunikację
miejską. Jeśli teraz okaże się, że nie tylko nowe wozy będą w nowych
barwach, ale też zacznie się przemalowywanie starszych pojazdów to
moim zdaniem jest to skandal i wyrzucanie kasy w błoto.
Obserwuj wątek
    • Gość: PW Po co? Przecież zakleją je potem reklamami IP: *.polskieradio.pl 22.08.08, 08:38
      Po co przemalowywać autobusy, wymyślać duże logo skoro to wszystko od razu
      zniknie za mega-reklamami na cały bok albo tył pojazdu? Chyba tylko po to, żeby
      jakiś znajomy plastyk wziął honorarium za to dzieło...
      • Gość: a Pewnie koleś bufetowej ma fabrykę farby..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.08, 11:05
        Pewnie koleś bufetowej ma fabrykę farby.....szkoda słów. Jak zwykle za rządów PO
        tylko cwaniactwo, przewartościowane prace budowlane i brak prac dla miasta.
    • Gość: PePe dokładnie!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.08, 08:39
      zakłady remontowe MZA zamiast łatać to co jeździ (szczególnie
      mogliby się wziąść za remont niskopodłogowych Neoplanów z lat 90-
      tych bo powoli się zaczynają rozpadać) to się skupi na malowaniu....

żenuła do kwadratu - tylko postawić pytanie : KTO NA TYM TAK
      NAPRAWDĘ CHCE ZAROBIĆ???
    • Gość: Robert Re: Nowe barwy autobusów IP: *.biblpubl.waw.pl 22.08.08, 09:06
      Tragiczne to nowe malowanie. Jest w Warszawie dużo Solarisów i zamiast
      ujednolicać malowanie plus logo przewoźnika to miasto godzi się na to aby każdy
      miał inne kolory i sposób malowania. Żeby to jeszcze było ładne.
      • Gość: ja Re: Nowe barwy autobusów IP: *.bph.pl 22.08.08, 09:24
        A to tylko dlatego że są tacy którzy mają problem z praktycznym odróżnieniem
        wozów ajentów od tych mza... Niestety to prawda że Polacy nie potrafią czytać
        ;)To po co w ogóle umieszczać na autobusach i w środku loga? I tak nikt tego nie
        czyta. Miłośnicy i ta wiedzą, a zwykli ludzie nie chcą wiedzieć :P
    • tkamins Skandal, wstyd, oszustwo! 22.08.08, 10:22
      Oczywiście żaden dziennikarz nie zapytał dlaczego MZA MUSI się odróżniać od
      innych przewoźników. Tłumaczenie o mitycznym urwanym kole wystarczyło. Nie
      wierzę w to koło, nie wierzę też że przeciętny pasażer MUSI wiedzieć autem
      jakiego przewoźnika jest wieziony. Do tej pory konkurencyjni przewoźnicy
      malowali swoje autobusy (z własnej woli?) w barwy warszawskie. Jak rozumiem to
      koniec wspólnych kolorów, od teraz każdy będzie się musiał maksymalnie odróżnić
      (bo co jak się urwie koło u konkurencji?). Mam jednak pytanie do MZA - a co jak
      któryś z konkurentów pomaluje swoje wozy w nowe barwy MZA, nawet jeśli z innym
      logo? Znów przemalowanko? Oczywiście tego pytania nie ma sensu zadawać, bo jak
      wspomniałem na samym początku, prawdziwych powodów zmian nie poznaliśmy. Mam
      jednak przekonanie graniczące z pewnością, że ktoś się na tym bardzo wzbogaci a
      pasażerowie na pewno stracą.
    • tkamins Re: Nowe barwy autobusów 22.08.08, 10:25
      Wiemy już na co poszła podwyżka cen biletów.
      • Gość: McYack Re: Nowe barwy autobusów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.08, 11:44
        Nie badz nie madry, bilety - ZTM, autobusty - MZA + ajenci.
        Co ma MZA do podwyzki biletow?
    • Gość: Endi Solarisy?! IP: 89.171.107.* 22.08.08, 10:50
      Te, które po pięciu latach użytkowania zamieniają się w rzężące
      silnikiem, rozklekotane rzęchy? Gratulacje.
    • Gość: ŻUBR autobusy MZA IP: 83.143.163.* 22.08.08, 14:42
      Jak prezesowi MZA tak zależy na wyglądzie autobusów, to niech się
      zainteresuje jak wyglądają te już jeżdżące. Chodzi mi o tę
      tffurczość kierowców, co oklejają szyby dziadowskimi foliami. Niech
      pokaże, że chodzi mu naprawdę o wygląd, a nie o podlizywanie się
      bufetowej.
    • Gość: gh67 Co za DEBIL to wymyślił... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.08, 15:24
      Normalnie nóż się w kieszeni otwiera, na naszych oczach niszczone jest to co najlepsze w warszawskiej komunikacji autobusowej - względna jednolitość i estetyka. Przypominam, że odkąd na ulicach pojawili się ajenci z nowoczesnymi autobusami (okolica 2000 roku) ZTM wymusza na nich względne ujednolicenie malowania z tym stosowanym przez MZA. Obok Gdynii bylśmy jedynym miastem, które się na to zdecydowało za co chwaleni byliśmy przez mieszkańców innych miejscowości, gdzie często panuje bajzel w malowaniach (zwłaszcza w GOPie) - od razu wiadomo było, że jedzie miejski autobus. Jak MZA ma problemy z tożsamością (która przeciętnego pasażera i tak gie obchodzi), to niech wzorem ITSu czy PKSu GM walnie sobie na górne tylne narożniki wozów naklejki z nowym logo i po sprawie - po co kombinować, w dodatku na tak żałośnie miernym poziomie. Wizualka, która dołączona była wcześniej do powyższego artykułu wygląda jak stworzona przez przedszkolaka. Mam nadzieję, że ZTM pokaże jaja i nie zgodzi się na ten syff - w końcu to on, a nie przewoźnicy rządzi w komunikacji. Pan Magierski wymusił przemalowanie autobusów w Płocku i to wystarczy, po jakiego grzyba po raz kolejny robić u nas burdel, skoro coś jest dobre...
    • blinski Re: Nowe barwy autobusów 22.08.08, 15:34
      wyjaśnienia tej całej operacji są dwa:
      - albo ktoś naprawdę dużo na tym zarobi, i tylko o to chodzi (rzeczywiście myślę, że raczej producent farby niż projektant, bo ja tu nie widzę żadnego projektanta - co najwyżej 12-letniego syna któregoś z urzędników, który wczoraj poznał painta na lekcji informatyki);
      - albo w urzędniczym hurraoptymizmie i ciśnieniu na nowe pomysły zatarto jakiekolwiek ślady zdrowego rozsądku, no bo naprawdę - PO CO?
    • robert_wwa Re: Nowe barwy autobusów 22.08.08, 16:53
      Głupota. Proste pytanie: Po co? Bo to twierdzenie o pretensjach kompletnie do
      mnie nie trafia. Prywatni starali się dostosować barwy do tego co miała spółka
      miejska i takie same modele malowała tak samo lub bardzo podobnie i co? Teraz
      się okazuje że pójście na rękę było złem, ale rozumiem że teraz każdy prywaciarz
      też będzie mógł sobie wymalować autobusy jak zechce?
      Krótko mówiąc głupota, a osoba której w ogóle przeszło przez myśl aby
      przemalowywać stare autobusy powinna z miejsca wylecieć.
    • robot_humano Skąd się te głąby biorą? 22.08.08, 18:53
      Totalna bzdura. Każdy pomaluje jak będzie chciał i niech się pasażer zastanawia czy ma dobry bilet czy nie. Co za dekle.
    • madcius Re: Nowe barwy autobusów 23.08.08, 12:06
      A mnie sie podobaja!
      • robot_humano Re: Nowe barwy autobusów 23.08.08, 13:20
        madcius napisała:

> A mnie sie podobaja!

Ale my nie rozmawiamy o estetyce. Mówimy o sensie a tego brak.
    • Gość: samak Nowe barwy autobusów IP: *.chello.pl 23.08.08, 14:11
      Zmiana barw, nie jest wywalaniem kasy w błoto, gdyż każdy autobus po remoncie
      jest na nowo malowany (średnio co 6-12 lat)! Także czy on będzie bardziej
      czerwony czy bardziej żółty nie ma żadnego znaczenia dla finansów firmy. Inna
      sprawa czy to jest konieczne. Na pewno bardziej poprawili by estetykę pojazdów
      zakazując kierowcą naklejania wieśniackich folii.
    • Gość: Artysta Nowe barwy autobusów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.08, 14:12
      Na mojej uczelni na taki dobór barw, ich proporcje zwykło się mawiać: "kolory, że aż zęby bolą". Nowe malowanie jest TRAGICZNE i absurdalne. Taki dobór barw mogło zaproponować mało rozgarnięte dziecko w przedszkolu na swym rysunku zrobionym między śniadaniem a porą obiadową :/ Bo przecież to NIEMOŻLIWE aby wymyślił to ktoś z wykształconych zapewne ludzi z MZA lub Ratusza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka