d.z 10.10.03, 14:42 No to jakie piosenki z Warszawą w tle pamiętamy??? :)))) Znamy jakieś czy nie??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
d.z Re: [wątek lekki] Warszawa w piosenkach 10.10.03, 14:43 Partia "Warszawa i ja" Tu na pewno nikt nas nie zna, przedzieramy się przez deszcz jak chemiczni bracia, 10 godzin w obcym mieście. Mówisz,że jest późno i obmyślasz szybko plan. Potem kradniesz mi ubranie, do Warszawy wracam sam. Ref. Stoję na balkonie, palę papierosa, Warszawa i Ja Stoję na balkonie, palę papierosa. Szkoda tylko, że to wszystko się kiedyś skończy. I nie ma dokąd iść I znowu tracę czas. Nudne trzy tygodnie. Mam w kieszeni szminkę i w kieszeni piasek. Teraz jest ktoś nowy i jest ktoś inny przez jeden dzień. Radio-taxi w stronę centrum. Mam w kieszeni szminkę i w kieszeni krew. Ref. Stoję na balkonie... I nie ma dokąd iść i znowu tracę czas. Nic już nie rozumiem. Mam w kieszeni szminkę i w kieszeni piasek. Zapalam papierosa, oddycham światłem gwiazd. Jutro rano nowa podróż, może ostatni raz. Odpowiedz Link Zgłoś
kixx Re: [wątek lekki] Warszawa w piosenkach 10.10.03, 14:44 Ja wygrałem ,bo jestem pierwszy. Warszawa da się lubić Odpowiedz Link Zgłoś
d.z Re: [wątek lekki] Warszawa w piosenkach 10.10.03, 14:45 kixx napisała: > Ja wygrałem ,bo jestem pierwszy. > Warszawa da się lubić No to w nagrodę dla Ciebie następna piosenka:) Bajm Taka Warszawa Nie dogoni mnie, nie dogonię jej, kiedy tak zrywa się nad ranem. Czasem budzi mnie, ginę w niej jak cień, w końcu to całkiem duże miasto. Tak jak ja, może kochać, nienawidzieć, tak jak ja, potrzebuję czułych słów. Ref: Mówię tak, mówię nie, Bywa, że czasem jestem dziwna jak to miasto. Kiedy pierwszy raz przytuliła mnie, czułam się, jakbym była dzieckiem. Dzisiaj świat mogę zamknąć w jednej dłoni, lecz nigdy już nie zapomnę tamtych łez. Odpowiedz Link Zgłoś
d.z Re: [wątek lekki] Warszawa w piosenkach 10.10.03, 14:46 T.Love Warszawa Za oknem zimowo zaczyna się dzień Zaczynam kolejny dzień życia Wyglądam przez okno, na oczach mam sen A Grochów się budzi z przepicia Wypity alkohol uderza w tętnice Autobus tapla się w śniegu Przez szybę oglądam betonu stolicę Już jestem na drugim jej brzegu Gdy patrzę w twe oczy zmęczone jak moje To kocham to miasto zmęczone jak ja Gdzie Hitler i Stalin zrobili, co swoje Gdzie wiosna spaliną oddycha Krakowskie Przedmieście zalane jest słońcem Wirujesz jak obłok, wynurzasz się z bramy A ja jestem głodny, tak bardzo głodny Kochanie, nakarmisz mnie snami Zielony Żoliborz, pieprzony Żoliborz Rozkwita na drzewach na krzewach źciekami z rzeki kompletnie pijany Chcę krzyczeć, chcę ryczeć, chcę śpiewać PoGdy patrzę w twe oczy zmęczone jak moje To kocham to miasto zmęczone jak ja Gdzie Hitler i Stalin zrobili, co swoje Gdzie wiosna spaliną oddycha Jesienią zawsze zaczyna się szkoła A w knajpach zaczyna się picie Jest tłoczno i duszno, olewa nas kelner I tak skończymy o świcie Jesienią zawsze myślę o latach Tak starych jak te kamienice Jesienią wychodzę z tobą na spacer Przez pełne kasztanów ulice I patrzę w twe oczy zmęczone jak moje To kocham to miasto zmęczone jak ja Gdzie Hitler i Stalin zrobili, co swoje Gdzie wiosna spaliną oddycha Odpowiedz Link Zgłoś
kixx Re: [wątek lekki] Warszawa w piosenkach 10.10.03, 14:48 No to jeszcze ta..... jak ona ....... O!!! WarszawaJanka Odpowiedz Link Zgłoś
santakasia Re: [wątek lekki] Warszawa w piosenkach 10.10.03, 15:07 ja reprezentuję odłam sentymentalny: jak przygoda to tylko w Warszawie, w Warszawie jak Warszawa to w maju gdy kwitną bzy a jak tańczyć to tylko walczyka w Warszawie a jak walczyk to z chłopcem takim jak ty (w wersji dla chłopiąt: ...z panną taką jak ty) Odpowiedz Link Zgłoś
niech Re: [wątek lekki] Warszawa w piosenkach 10.10.03, 15:30 I was there in the back stage, When the first light came around. I grew up like a changeling, To win the first time around. I can see all the weakness. I pick all the faults. Well i concede all the faith tests, Just ot stick in your throats. PS. Za cholere nie wiem dlaczego ten kawalek nazywa sie Warszawa. Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: [wątek lekki] Warszawa w piosenkach 10.10.03, 15:44 inspiracja byl utwor "warszawa" na plycie d. bowie pt. "low". z kolei historia tego utworu - podobno - cyt: "Otóż na początku lat 70. David odbywał światowe tournee promujące album Ziggy Stardust. Ponieważ artysta bał się latać samolotem, postanowił wracać z Japonii koleją transsyberyjską. Wtedy to zatrzymał się na kilka godzin w stolicy Polski, gdzie w księgarni muzycznej na Placu Wilsona kupił płytę z polską muzyką ludową. Zainspirowany tymi nagraniami, napisał właśnie Warszawę. ". Odpowiedz Link Zgłoś
niech Ale czad! 10.10.03, 15:51 Bo tekst piosenki Bowiego "Warszawa" (nie Warsaw) jest taki: Mmmm-mm-mm-ommm Sula vie dilejo Mmmm-mm-mm-ommm Sula vie milejo Mmm-omm Cheli venco deho Cheli venco deho Malio Mmmm-mm-mm-ommm Helibo seyoman Cheli venco raero Malio Malio PS. Rownie w-ski jak Curtisa. A moze troche bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: Ale czad! 10.10.03, 15:58 jest to zapis fonetyczny przyspiewek ludowych z mazowsza. Odpowiedz Link Zgłoś
niech Re: Ale czad! 10.10.03, 16:01 Nie wiem co sprzedali Bowiemu ale chyba sluchal tego od konca. PS. A swoja droga niezle sie trzyma. Muzycznie tez. Choc to nie moja bajka. Juz predzej JD. Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: Ale czad! 10.10.03, 16:03 sluchanie "od konca" bylo bardzo popularne w owym czasie. chyba w "sympathy for the devil" stonsow mozna uslyszec glos szatana. Odpowiedz Link Zgłoś
niech Re: Ale czad! 10.10.03, 16:07 To jednak roznica 10 lat. PS. Mialem taka plyte Beatlesow z jakims nagraniem od tylu. Zniszczylem pol krazka i gramofon starajac sie to odtworzyc w celu uslyszenia przekazu. A oni sie tam tylko smieli. I mieli z kogo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warschau Re: [wątek lekki] Warszawa w piosenkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.03, 22:25 I was there in the backstage when first light came around I grew up like a changeling to win the first time around I can see all the weakness - I can pick all the faults I concede all the faith tests - just to stick in your throats I hung around in your soundtrack to mirror all that you've done To find the right side of reason - to kill the three lies for one I can see all the cold facts - I can see through your eyes All this talk made no contact no matter how hard I tried I can still hear the footsteps - I can see only walls I still don't make no contact, with no hearing at all I just see contradiction - had to give up the fight Just to live in the past tense - to make believe you were right Dlaczego? To wspomnienie stanu gdy Ian Curtis i spółka, nazywali sie jeszcze Warsaw. Odpowiedz Link Zgłoś
forumowy.pajac Re: [wątek lekki] Warszawa w piosenkach 10.10.03, 15:48 Ściągawka tutaj: www.merlin.com.pl/sklep/sklep/strona.glowna? str=fis194853&skad=uzkmucpmny Odpowiedz Link Zgłoś
forumowy.pajac jeszcze raz bo się cały link nie wkleił 10.10.03, 15:49 www.merlin.com.pl/sklep/sklep/strona.glowna?str=fis194853&skad=uzkmucpmny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stolica Grzesiuk Rules IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.03, 15:50 PIOSENKI WARSZAWSKIEJ ULICY-STANISLAW GRZESIUK-PRZEDE WSZYSTKIM!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jadzia_z_bufetu Re: Santorka 10.10.03, 15:52 to kiedys miala takrze jednom takom piosenkie o warsiawiankach co to najpienkniejsze som przyjezdne. Jam przyjezdna jest terz i lubiem tem piosenkie jak i Santorkie takrze samo ma siem rozumiec. Odpowiedz Link Zgłoś
niech Piersi 10.10.03, 15:56 Bialy golabeczek nad Warszawa leci Zeby sie spokojnie uczyc mogly dzieci Zeby nowej wojny nigdy nie zaznaly Lec do wszystkich krajow golabeczku bialy Dobrze wam sie zyje w nowym miescie rojnym Dosc juz bylo ruin dosc juz bylo wojny Mali dzis doroslym dotrzymuja kroku Przeciez dzieci takze walczyc chca o pokoj Po szerokim pieknym swiecie Ida dzieci ida dzieci Krok za krokiem dziecko z dzieckiem Polskie czeskie i radzieckie W kazdej wiosce w kazdym kraju Ida dzieci i spiewaja Ziemia dudni w tych trzech dzwiekach Walka praca i piosenka Nasza praca piesn rozswieca Nasza piosnka druk rozswieca My na swiecie jak latarkami Rozswiecimy piosenkami Rzeczy trudnych dla nas nie ma My idziemy spiewa ziemia Gdy na drodze lezy kamyk Usuwamy pomagamy Reka w reke dziecko z dzieckiem I wegierskie i radzieckie Polskie chinskie i hiszpanskie Europejskie afrykanskie PS. A kto to napisal? Zwyciezca dostaje kufel Warszawskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
niech Re: Piersi 10.10.03, 16:02 Jeden polewal, drugi pisal. A potem zmiana. PS. A kto podawal cegle? Odpowiedz Link Zgłoś
niech Re: Piersi 10.10.03, 16:08 Nie trafilas. To byla Lodzia milicjantka. Ale za poprawna pierwsza odpowiedz dostajesz kufel redaktora Warszawskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hipek Re: Propaganda IP: *.acn.waw.pl 10.10.03, 16:10 (Z podręcznika do muzyki dla kl. IV z 1976 r.) W którąkolwiek stronę się zwracasz, czy na lewo spojrzysz, czy w prawo, Tam jest ruch i pośpiech i praca Taka właśnie jest wielka Warszawa. Rosną domy wysokie jak wieże Pną się w górę na każdej ulicy, Tę Warszawę zdobyli żołnierze Zbudowali ją nam robotnicy. Wybudują piękną i dużą Wspólną pracą, w codziennym trudzie Niech jej domy dobrze nam służą Niechaj żyją w nich szczęśliwi ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
rumba_negro ACH, WITAJ, WARSZAWO! 10.10.03, 18:00 Ach, witaj, Warszawo Tęsknoto mych snów Twym gwarem i wrzawą Upoję się znów Witajcie Aleje jeszcze raz Bulwary nad Wisłą Stare Miasto - pełne kras! Ach, witaj, Warszawo Nadziejo mych tchnień Twym wdziękiem i sławą Oddycham co dzień Witajcie mi, LUDZIE KOCHANI Ach, witaj, Warszawo Tyś słońce, jam Twój cień! Zaraz będzie następna, potem jeszcze następna, bo trafiłeś, "dz" w temat, który przez wakacje zaprzątał mi sentymentalnie i edukacyjnie czas. No to co? Piszemy i śpiewamy: Następna piosenka będzie w nowym poście z tytułem: Odpowiedz Link Zgłoś
rumba_negro WARSZAWA JEST SMUTNA BEZ CIEBIE 10.10.03, 18:08 Poszarzał świat I do odlotu zbierał się dzień I znowu deszcz To już tydzień tak ciagnie się To już tydzień, odkąd Ciebie nie ma To już tydzień - gdzie jesteś, nie wiem Choć pytałem dokoła ludzi - WARSZAWA JEST SMUTNA BEZ CIEBIE Idę przez deszcz I w kałuże wchodzę co krok Dzwoniłem znów Choć nie było sensu za grosz Był listonosz, ale nic nie ma Był listonosz, ale nic nie wie Może tylko zgubiłaś adres?.. WARSZAWA JEST SMUTNA BEZ CIEBIE Dwie zwrotki wystarczą w zupełności na śpiew z gitarą przy ognisku. Odpowiedz Link Zgłoś
rumba_negro WARSZAWA, JA I TY. 10.10.03, 18:16 Gwiazdami niebo błyska Gwiazdami fale drżą Lecz spójrz na fale z bliska: To światła Warszawy są Już teraz niedaleko Już dudni gwarem most Tym mostem ponad rzeką Do miasta trafimy wprost I nic mi już nie trzeba - Warszawa, ja i Ty A w górze błękit nieba, ach, to już wystarczy mi! Wśród ruin pokoik mały, maleńkie okna, drzwi To jest majątek mój cały, ale to wystarczy mi Że tam ktoś bogatszy Że pieniądze ma... Lecz ten ktoś nie patrzy Tak na Wisłę z okien co dzień, jak ja! I co mi więcej trzeba - Warszawa, ja i Ty A w górze błękit nieba, ach, to już wystarczy mi! Odpowiedz Link Zgłoś
rumba_negro JUTRO WARSZAWA 10.10.03, 18:27 Te dziewczyny, co powstanie świętowały O swych czynach opowiadać nie umiały Jesli padły, padły cicho, jak te kłosy Jeśli żyją - wplotą kwiaty w jasne włosy... Lecz dziewczyny, co powstanie przeżywały W tamte dni we włosy kwiatów nie wplatały Jeśli padły - noszą dziś imiona sławy, Jeśli żyją - chcą być blisko swej Warszawy Warszawa przecież jest tam, gdzie była - do niej idziemy Wojna po świecie nas rozrzuciła, lecz się znajdziemy Potem do ziemi się pokłonimy brukom rozdartym I zaśpiewamy, jak te dziewczyny w czterdziestym czwartym: By wreszcie przyszedł czas odbudowy i czas kochania By ludzie dumnie podnieśli głowy, a gdy dzień wstanie By się rodziły domy i wiersze, by rosła sława By była piękna DZIŚ i piękniejsza JUTRO - W A R S Z A W A... Odpowiedz Link Zgłoś
rumba_negro SEN O WARSZAWIE 10.10.03, 18:33 Mam tak samo, jak Ty Miasto moje, a w nim Najpiękniejszy mój świat Najpiękniejsze dni Zostawiłem tam kolorowe sny... Kiedyś zatrzymam wiatr I na skrzydłach, jak ptak Będę leciał co sił Tam, gdzie moje sny I warszawskie kolorowe dni Gdybyś ujrzeć chciał nadwiślański świt Już dziś wyruszaj ze mną tam Zobaczysz, jak przywita pięknie nas Warszawski dzień, NASZ WARSZAWSKI DZIEŃ Odpowiedz Link Zgłoś
rumba_negro Re: SEN O WARSZAWIE 10.10.03, 18:55 niech napisała: > A jak to brzmi odtworzone "od tylu"? kamasutra Odpowiedz Link Zgłoś
niech Re: SEN O WARSZAWIE 10.10.03, 18:58 A co to jest "artusamak"? PS. Czlowiek uczy sie przez cale zycie. Dla mnie to stanowczo za krotko. Odpowiedz Link Zgłoś
rumba_negro Re: SEN O WARSZAWIE 10.10.03, 19:08 niech napisała: > A co to jest "artusamak"? > PS. Czlowiek uczy sie przez cale zycie. Dla mnie to stanowczo za krotko. Masz takie odjazdy, że "życie - po" będzie dla Ciebie pestką - Zielony Ludziku, Wiedźminie, E.T.. Ja tam też nie pękam... Odpowiedz Link Zgłoś
rumba_negro Re: SEN O WARSZAWIE 04.12.03, 19:24 :-))) Z najlepszymi życzeniami dla sentymentalnie dziś "nastrojonego" Sloggiego:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warschau Re: A Joy Division??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.03, 21:54 Nowofalowcy i punkowcy znaja zapewne ta kapelę. Zanim nazwała się Joy Division, zaistniała na brytyjskiej scenie muzycznej jako Warsaw. Zreszta jako Joy Division nagrała utwór pt. "Warsaw". P.S. Pozdrowionka D.Z. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warschau Re: A David Bovie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.03, 21:59 Na albumie "Low" nagrał utwór "Warszawa"! Jak to sie stało? Otóż po trasie koncertowej w Japonii bojąc się samolotów postanowił wracać z Japonii koleją transsyberyjską. W Warszawie zatrzymał się wówczas zaledwie na kilka godzin, ale wrażenie było na tyle silne, że wrócił tu ponownie po trzech latach, zaś pod koniec lat 70. zilustrował muzycznie obie wizyty znakomitą kompozycja "Warszawa" umieszczona na właśnie albumie "Low". Odpowiedz Link Zgłoś
rumba_negro Re: A David Bovie??? 04.12.03, 22:07 :-))) Jeśli otworzysz cały wątek - znajdziesz nawet teksty (by Niech) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warschau Re: A David Bovie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.03, 22:12 Faktycznie...nie wczytywałem się w całośc wątku. Oddaję palme pierwszeństwa ale nie tą z ronda generała zabojada w ręce Niecha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warschau A przełom lat '70-tych i '80-tych w Londynie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.03, 22:02 Istniała londyńska grupa metalowa The Warsaw Pakt. Chociaż całość tworzyła nazwę pewnego paktu jakże szczególnego dla poprzedniego systemu to jednak miała w nazwie coś warszawskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
rumba_negro Re: A przełom lat '70-tych i '80-tych w Londynie? 04.12.03, 22:19 A skąd Ty to wszystko wiesz? :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warschau Re: A przełom lat '70-tych i '80-tych w Londynie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.03, 22:22 A to takie moje dzieje i zainteresowania..byłem kiedyś nowofalowcem i punkowcem...Ostały mi sie nawet kolczyki w uszach, dwa w lewym i jeden w prawym. Parę osób z tego forum potwierdzi. D.Z. również. :) Odpowiedz Link Zgłoś
rumba_negro Re: A przełom lat '70-tych i '80-tych w Londynie? 04.12.03, 22:39 Mój login też z kontekstu wynika ;-) PS. Miło mi:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warschau Re: A przełom lat '70-tych i '80-tych w Londynie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.03, 22:43 > Mój login też z kontekstu wynika ;-) > PS. Miło mi:-) A mnie również - a jakże! :) Odpowiedz Link Zgłoś
punia68 Re: [wątek lekki] Warszawa w piosenkach 05.12.03, 10:57 Na prawo most, na lewo most... Czerwony autobus Zbudujemy nowy dom Warszawa da się lubić Pójdę na Stare Miasto (taki tytuł był?) A z cegłą było "Podaj cegłę, podaj cegłę...", ale nie pamiętam czy występowała tam Warszawa w tekście, czy to tak bardziej ogólnie było :) Pozdrawiam i gratuluję fajnego wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rumba Re: [wątek lekki] Warszawa w piosenkach IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.12.03, 13:19 Cegłę podawała Izabela Trojanowska PS. W Lublinie. PS2. Z Budką Suflera :-) Odpowiedz Link Zgłoś
punia68 Re: [wątek lekki] Warszawa w piosenkach 05.12.03, 13:42 No to faktycznie nie była cegła warszawska :) Odpowiedz Link Zgłoś
miszka44 Re: [wątek lekki] Warszawa w piosenkach 05.12.03, 14:40 Moja ukochana to piosenka Mieczysława Fogga. "I wierz mi Warszawo prócz piosnki i krwi jam gotów Ci życie poświęcić". Zawsze ciary mi idą po plecach. Pzdr M44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rumba_negro Re: [wątek lekki] Warszawa w piosenkach IP: *.aster.pl / *.acn.pl 05.12.03, 14:56 Piosenka o mojej Warszawie Warszawo, kochana Warszawo Tyś treścią mych marzeń i snów Radosną przechodniów tyś ławą Ulicznym rozgwarem i wrzawą Ty wołasz mnie, wołasz stęskniona Upojnych piosenek i słów O! Jakże dziś pragnę zobaczyc cię znów O, moja Warszawo wyśniona... ... Ja wiem, żeś ty dzisiaj nie taka Że krwawe przeżywasz dziś dni Że rozpacz i ból cię przygniata Że muszę nad tobą zapłakać Lecz taką, jak żyjesz w pamięci Przywrócę ofiarą mej krwi Bo wierz mi, Warszawo - prócz piosnki i łzy Jam gotów ci życie poświęcić" ( muzyka i słowa - Albert Harris ) PS. Stan wojenny zastał mnie w RFN. Nie zapomnę tej piosenki w tamtym grudniu... Odpowiedz Link Zgłoś