sibeliuss 08.10.08, 08:21 Myślę, że możemy podziękować organizacji ruchu PKP, która w okolicach Włochów stale redukuje ilość rozjazdów. Kiedyś pociągi mogłyby przejechać na sąsiedni tor, dziś możemy o tym powspominać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Gloom Re: Awaria trakcji wstrzymała Warszawę IP: *.tktelekom.pl 08.10.08, 08:29 > Myślę, że możemy podziękować organizacji ruchu PKP, która w > okolicach Włochów stale redukuje ilość rozjazdów. Tu akurat nie masz racji. Wczoraj jechałem akurat 30min po zerwaniu - całość zdarzyła się mniej więcej od stacji Neste24 na Ursusie, sam pociąg zatrzymał się przed Włochami (przed głowicą rozjazdową). Jeśli skasowany został ruch po wjazdowym do Warszawy i wyjazdowym podmiejskim od Warszawy, to cały ruch trzeba było pchać po jednym podmiejskim, a to zabija ruch (następna głowica jest za Pruszkowem). Między Pruszkowem i Włochami nigdy głowicy nie było. Ja i tak byłem w szoku - w ciągu 15min ruch się w ogóle zaczął, co nie jest oczywiste biorąc pod uwagę koordynację nastawni i ruch na odcinku (normalny). Moim zdaniem, widząc efekty, i tak poszło naprawdę nieźle. A dodatkowe rozjazdy na Włochach? Od Warszawy jest pełen przelot w obu kierunkach, za Warszawą nie bardzo jest gdzie robić przelotki (jest chyba tylko rozgałęzienie z Grodziska-Skierniewic na Błonie-Sochaczew) i w zasadzie więcej nie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Jaki rząd takie PKP IP: 82.177.111.* 08.10.08, 09:07 Jaki rząd takie PKP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cepeliada To nie awaria trakcji wstrzymała Warszawę!! IP: *.crowley.pl 08.10.08, 09:26 Nie "awaria trakcji" tylko "awaria sieci trakcyjnej". Pociąg pospieszny nie zerwał "trakcji" tylko "sieć trakcyjną". Niezorientowanym polecam słownik języka polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vtec_z Re: To nie awaria trakcji wstrzymała Warszawę!! IP: *.crowley.pl 08.10.08, 10:36 Nareszcie ktoś zauważył ten powszechny wśród dziennikarzy błąd. Tylko skąd żurnaliści mają się uczyć, skoro w kontaktach z nimi często używa się żargonu branżowego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: salanee Awaria trakcji wstrzymała Warszawę IP: *.tdt.pl 08.10.08, 10:25 "opóźnienia nawet o godzinę", ? żaden pociąg w kierunku Mińsk maz. nie był opóźniony o godzinę. to było : 1 h i conajmniej 20 min (o 18.30 jechałam pociągiem 17.11) Odpowiedz Link Zgłoś
vtec_z Kto wstrzymał Warszawę ??? 08.10.08, 10:40 Wg słownika PWN: wstrzymać — wstrzymywać 1. «spowodować zatrzymanie się czegoś będącego w ruchu» 2. «odłożyć na później, zawiesić coś» 3. «powstrzymać się przez chwilę od czegoś» wstrzymać się — wstrzymywać się 1. «nie pozwolić sobie na coś» 2. «zaniechać czegoś na pewien czas» No i które znaczenia tu pasuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: verdan Awaria trakcji wstrzymała Warszawę IP: 217.116.98.* 08.10.08, 10:51 Wczoraj stałem razem z innymi na dworcu Warszawa Ochota czekając na SKM. O godzinie 17:10 pani przez megafon powiedziała iż dojdzie do spoźnienia 15 min. Po upływie tego czasu pani z megafonu znów się odezwała "pociąg ulegnie opóźnieniu o kolejne 15 min". Potem było jeszcze ciekawiej "najbliższy pociąg w kierunku tłuszcza przyjedzie o 17:36" - i ku memu ogromnemu zdziwieniu przyjechał. Później było juz tylko gorzej - żadnej informacji na temat zerwanej trakcji, ani czasu jaki trzeba czekać na pociąg/SKM. Zdesperowany po godzinnym czekaniu na stacji wsiadłem w końcu do pociągu do Tłuszcza około godziny 18 i dojechałem do Remertowa, skąd brat zabrał mnie samochodem. Zdumiewająca jest niemoc PKP w udzielaniu informacji, pomimo posiadania systemu nagłaśniania stacji. Czyżby sami nie wiedzieli że mieli awarię ? Odpowiedz Link Zgłoś
tkamins Re: Awaria trakcji wstrzymała Warszawę 08.10.08, 11:15 > Zdumiewająca jest niemoc PKP w udzielaniu informacji, pomimo posiadania > systemu nagłaśniania stacji. Czyżby sami nie wiedzieli że mieli awarię ? Sprawa jest prosta. Jesteś tylko pasażerem. Przypuszczam nawet, że rzadko jeździsz pierwszą klasą. Jak ci się nie podoba kolej to możesz jechać autobusem albo kupić sobie samochód. Pani w informacji PKP ma nieco ważniejsze rzeczy na głowie niż objaśnianie szczegółów opóźnienia pociągów, których jako laik i tak byś pewnie nie zrozumiał. Ciesz się, że w ogóle miała czas zakomunikować opóźnienie. I tyle w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
przewoz_pw Re: Awaria trakcji wstrzymała Warszawę 08.10.08, 11:32 > - żadnej informacji na temat > zerwanej trakcji, Jakby to brzmiało.. "Z powodu uszkodzenia wysięgnika sieci trakcyjnej w kilometrze 5,20 linii numer 1 i 447 przez pociąg Pxxxxx relacji.... pociąg do Siedlec przyjedzie z opóźnieniem 60 minut." Czy ja wiem ,czy takie mi to potrzebne? Na prawdę trzeba wiedzieć, że tam to sieć uszkodzona a tutaj to samobójstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tw Re: Awaria trakcji wstrzymała Warszawę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.08, 21:49 W Londynskim metrze maszynista zawsze chętnie "opowiada" o wszystkich przyczynach postoju (z reguły "signal failure"), personel na stacji też. I cały czas nawijają "mind the gap, mind the closing doors, let passengers of the train first, move insite the cars, the train is ready to depart" Wolę żeby gadali "za dużo" i opowiadali "o awarii odbieraka" niż nie mówili nic. A to czy sieć uszkodzona czy samobójstwo - uszkodzenie sieci to wina koleji, a samobójstwo nie. A wolę wiedzieć że czasem to nie kolej ponosi winę za opóźnienia - choć można to subtelniej ogłaszać - np "wtargnięcie na tory". Odpowiedz Link Zgłoś
przewoz_pw Re: Awaria trakcji wstrzymała Warszawę 09.10.08, 09:35 > A to czy sieć uszkodzona czy samobójstwo - uszkodzenie sieci to wina koleji, a > samobójstwo nie. Ciężko rozstrzygać, bo PKP En. podała, że odbierak mógł zostać uszkodzony przez przedmiot zarzucony na sieć. I co gorsza - to może być prawda, bo tam jest ta głupia kładka, którą mało kto chodzi... Ale przypadki zarzutek na sieć już były wcześniej. To jedna z form "zabawy" młodzieży... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Awaria trakcji wstrzymała Warszawę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.08, 18:22 a co sie stało dzisiaj na trasie w-wa wsch. - rembertów?? pociągi stały ok. 40 min. Odpowiedz Link Zgłoś
przewoz_pw Re: Awaria trakcji wstrzymała Warszawę 09.10.08, 09:40 Stacja Rembertów straciła zasilanie sygnalizatorów i całego sterowania (tak, jakby ktoś wyłączył prąd w gniazdku, tylko tu odbiło się to na dojazdach ludzi z pracy do domów...). Zanim zasilanie przywrócono (pewnie rezerwowo) i wznowiono sterowanie, to pociągi jeździły tak jak jeździły... Odpowiedz Link Zgłoś