pompompom Re: Tragedia na przejściu dla pieszych koło szkoł 22.10.08, 16:51 Gość portalu: ludwigvanbeethoven napisał(a): > Tragedia,ze dziecko musialo zginac,drugie w stanie ciezkim,aby > piep.rzone urzedasy ruszyly mozgownicami!!!Chociaz te barachla nie > maja mozgow...Zamiast pana Stopka kazac teraz stanac tym co zwlekali > z decyzja i niech na nich kierowcy testuja hamulce!!! Nawet brak > slow jakie mozna by przekazac Rodzicom Karola,ale czuje ich bol. W tekście nie było napisane, że to urzędnik prowadził samochód. Jest ograniczenie do 40 na godzinę? Ponoć jest, ale co tam dla naszych rajdowców. On sobie głowy jakimiś ograniczeniami zawracał nie będzie. I tak winnym pozostanie ktoś inny. Ps. nie mam nic wspólnego z tamtejszymi urzędnikami, chyba nawet w życiu nie byłam w tej miejscowości, może przejazdem. Nie lubię po prostu jak zwala się winę na innych za własne błędy. Facet mógł jechać przepisowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szok Re: zlinczowac sprawce IP: *.pools.arcor-ip.net 22.10.08, 17:26 Debil widzi gdzie jedzie i co moze sie w takim terenie wydarzyc. Dziecko/reakcja lub jej brak ma zawsze na drodze szczegolne przywileje/ochrone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aguś Tragedia na przejściu dla pieszych koło szkoły IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.08, 19:05 Wiedziałam o tym wypadku. Powiedziałam" to przykre. Ale jak dowiedziałam się, że to Aneta, moja koleżanka, która chodziła ze mną do klasy całą podstawówkę, to po prostu zamarłam !!! Przecież od dawna wiadomo, ze dzieci koncza rowniez o 16.15!!!! Nie wiem na co oni czekali, na to aż ktoś zginie !? Właśnie to się stało !! Prawdopodobnie gdyby "pan stopek" był na miejscu to do wypadku by nie doszło!!!! A tak!? Zginął mały Karolek i o mało nie zginęła Aneta!!! A ten gościu co nie zwolnił, to powinien mieć dożywocie!!! Anetko, wracaj do zdrowia ;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary.gniewny Dziś mi jakiś kretyn o mało dziecka nie zabił IP: *.acn.waw.pl 22.10.08, 21:04 - przeleciał jak rakieta /na oko 80km/h min/ na czerwonym świetle przez przejście dla pieszych /Żwirki/Trojdena/ i jeszcze trąbił. Żeby być o minutę szybciej w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ag Tragedia na przejściu dla pieszych koło szkoły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.08, 21:06 Tak mi jest przykro i smutno Anetka i Karolek to dzieci mojej koleżanki. Zabiłabym sama tego kierowce bez mozgu ale Karolkowi nie wróci to życia niestety :( Edytko trzymaj sie jakoś nie mam słow nawet na to co sie stało i mam nadzieje ze Anetka wróci do zdrówka.Tak bardzo mi przykro!:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katarzyna Tragedia na przejściu dla pieszych koło szkoły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.08, 21:11 W poniedziałek zdarzyła się ogromna tragedia-to nie ulega wątpliwości. Wszyscy jesteśmy wstrząśnięci tą sytuacją. Jednak w tym momencie należy poruszyć jeszcze jedną, bardzo istotną kwestię. Od lat Dyrekcja Szkoły nr 2 w Grodzisku Maz. dokłada starań, aby szkoła i jej okolice były bezpieczne dla uczniów. Największą walkę - o ironio! - prowadzi jednak nie z kim innym, ale właśnie z Rodzicami uczniów, którzy pomimo licznych upomnień i próśb nadal podjeżdżają swoimi "wypasionymi" samochodami pod samo wejście do szkoły, nie zważając tym samym na bezpieczeństwo własnych dzieci!!! Liczne zakazy i prośby nie przynoszą pożądanego efektu, a nie trudno zauważyć, że dziesiątki samochodów, przejeżdżające codziennie pod oknami budynku szkoły, stwarzają ogromne zagrożenie! Rodzice, pomyślcie, jak Wy możecie przyczynić się do ochrony zdrowia Waszych pociech. Lepiej spóźnić się 5 min do szkoły, niż w kilka sekund pozbawić kogoś życia!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
alexis_corner Re: Tragedia na przejściu dla pieszych koło szkoł 22.10.08, 22:09 Poczytajcie sobie jaka była reakcja na podobne zdarzenie, gdzie na szczęście dziecko nie zostało zabite... polecam szczególnie posty iberii.pl tiges_wiz emes-nju i najmundrzejszego z mundrych bwv1004 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=510&w=79516003&v=2&s=0 - wredna alexis P.S. Ta szmata do dzisiaj się nie znalazła. Pewnie w szoku jest, bidulka... Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz co napisal tiges_wiz 23.10.08, 09:54 odpowiadam, bo pani sie nie czepia, a tu moderstorem nie jestem przejrzalem cale forum z postami przeze mnie zdoderowanymi i w tym watku znalazlem 1 wpis z pytaniem czy byl tam monitoring. wiec sie ode mnie odstosunkuj. wg. statystyk policyjnych wina w przypadku wypadku z pieszym rozklada sie po polowie. 1. auto nie zatrzyma sie w miejscu. nawer 30-40 km/h to predkosc ktora moze byc smiertelna 2. ja dzieci ucze rozgladania sie nawet na zielonym swietle. Kierowca moze zaslabnac, byc pijany lub po prostu sie zagapic. 3. Nie wiesz jak ja sie zachowuje na drodze. Po prostu wiem, ze nie zawsze kierowca jest winny. Na koniec troche przepisow: Art. 13. 1. Pieszy, przechodząc przez jezdnię lub torowisko, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność oraz, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3, korzystać z przejścia dla pieszych. Pieszy znajdujący się na tym przejściu ma pierwszeństwo przed pojazdem. Art. 14. Zabrania się: wchodzenia na jezdnię: bezpośrednio przed jadący pojazd, w tym również na przejściu dla pieszych, spoza pojazdu lub innej przeszkody ograniczającej widoczność drogi; Art. 26. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejścia dla pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pieszemu znajdującemu się na przejściu. 2. Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pieszemu przechodzącemu na skrzyżowaniu przez jezdnię drogi, na którą wjeżdża. 3. Kierującemu pojazdem zabrania się: wyprzedzania pojazdu na przejściu dla pieszych i bezpośrednio przed nim, z wyjątkiem przejścia, na którym ruch jest kierowany; omijania pojazdu, który jechał w tym samym kierunku, lecz zatrzymał się w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszemu; jazdy wzdłuż po chodniku lub przejściu dla pieszych. Narazilem sie taj pani, bo smialem wyciac posty w stylu: wku...asz mnie! spadaj stad bo z liścia zarobisz w jałopę I nie filozofujcie tutaj, bo w ryja!!!! ZROZUMIANO?! śmierdzicie na odległość... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tata Tragedia na przejściu dla pieszych koło szkoły IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.08, 22:50 Najgorsze jest to że pani dyrektor w tym roku wysłała pisma do burmistrza i komendanta policji o interwencje. Wiecie co policja odpisała że samochody tam zwalniają i nie ma sensu instalowania świateł. Burmistrz po kilku tygodniach załatwił Pana Lizaka ale do 15. Poprzedni odszedł bo burmistrz nie płacił mu za ferie, wakacje mimo że w szkole były dyżury. Tragedia pokazała że obydwaj się mylili. Mam w tej szkole starszą córkę i młodszego synka to mogła być moja "parka".jestem w szoku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziggi Tragedia na przejściu dla pieszych koło szkoły IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.08, 09:27 Zamiast ustawiać fotoradary w miejscach gdzie jest to bez sensu (na tzw. "wyrwę kasy") fachowcy poustawialiby je tu gdzie ich miejsce - na przykład przy przedszkolach, szkołach - tu gdzie jak pokazuje praktyka ryzyko bezmyślności kierowców przynieść może tragiczne i nieodwracalne efekty. Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Tragedia na przejściu dla pieszych koło szkoł 23.10.08, 10:14 moim zdaniem w takich krytycznych miejscach wystarczylaby sygnalizacja swietlna wzbudzana przyciskiem, aby nie tamowala ruchu kiedy nie jest to potrzebne. Szczegolnie przydatna przy szkolach gdzie ruch pieszych jest wiekszy rano i po 14-tej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Tragedia na przejściu dla pieszych koło szkoł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.08, 10:29 Może zmienisz zdanie jak przeczytasz to. Fragement sprawozdania z konferencji o bezpieczeństwie ruchu. Niestety nie w Polsce: Nie przypadkowo Francja została wybrana na gospodarza konferencji. Jest ona europejskim liderem w ograniczeniu liczby wypadków. W latach 2001 - 2007 liczba ofiar spadła o 45%. Kwestią bezpieczeństwa drogowego we Francji zajmuje się bezpośrednio rząd oraz prezydent. Prezydent Sarkozy uczynił Michele Merci (dyrektor biura bezpieczeństwa drogowego we Francji) odpowiedzialną za realizację celu, jakim jest zmniejszenie liczby ofiar wypadków do 2012 roku do poziomu poniżej 3000 ofiar śmiertelnych rocznie. Michele Merci podkreśliła, że osiągniecie 45% zmniejszenia liczby ofiar nie byłoby możliwe bez współpracy z organizacjami pozarządowymi. Dokładne badania wykazały, że prawie 75% uratowanych istnień ludzkich jest zasługą innego podejścia do planowania infrastruktury. Pozostałe 25% to głównie zasługa masowej instalacji fotoradarów we Francji. Michele Merci stwierdziła, że kluczowe jest odpowiednie projektowanie infrastruktury i odpowiednie przemyślenie kwestii projektu. Przykładowo to, że na skrzyżowaniu znajdują się światła dla pieszych wcale nie gwarantuje pełni bezpieczeństwa, gdyż osoba może się zagapić i wejść na czerwonym świetle. Szczególnie dotyczy to osób starszych i dzieci. We Francji głównym rozwiązaniem przyczyniającym się do zmniejszenia liczby ofiar wypadków są obecnie strefy ruchu uspokojonego do 30 km/h. Docelowo zakłada się redukcję liczby wypadków prawie do zera dzięki tzw. strefom spotkań. Strefy ruchu uspokojonego oraz strefy spotkań zostaną zapisane w centralnym akcie prawnym, aby mogły być łatwiej wdrażane przez francuskie samorządy. Strefy spotkań Obok dobrze już znanych w Europie stref ruchu uspokojonego 30 km/h (których elementem są np. wyniesione przejścia dla pieszych [zobacz >>>]), na konferencji zaprezentowano "strefy spotkań" z dopuszczalną maksymalną prędkością poruszania się 20 km/h. Strefy spotkań to "niesegregowane" strefy miejskie, w których we wspólnej przestrzeni odbywa się ruch pieszych, samochodów i rowerzystów. Strefy spotkań są nową koncepcją miejską, której założeniem jest brak rozdzielenia jezdni od chodnika (100% pasa drogowego jest z tej samej nawierzchni - brak wizualnego oddzielenia!) połączony z dopuszczeniem pieszych do poruszania się po całym obszarze razem z samochodami (brak jakiejkolwiek segregacji). W strefach zakazane jest stosowanie jakichkolwiek pionowych bądź poziomych znaków drogowych, poza oznaczeniem strefy oraz poziomym znakiem ograniczenia szybkości do 20 km/h. W strefach tych stosuje się zieleń oraz małą architekturę uliczną (np. ławki, słupki), aby uniemożliwić parkowanie samochodów np. przy budynkach. Zgodnie z założeniami francuskiej polityki, strefy spotkań są kluczowym punktem w Strategii Zero, która zakłada, że nie będzie już śmiertelnych ofiar wypadków drogowych. Rozwiązania, jakimi są strefy ruchu uspokojonego oraz strefy wspólne mają zostać zastosowane na wszystkich ulicach obszarów mieszkalnych. Pascale Buch z Francji przedstawiła eksperymentalne strefy tego typu, które powstały w latach 90-tych we Francji. Ich wprowadzenie umożliwiło ograniczenie liczby wypadków do zera. Ten fakt potwierdzili również przedstawiciele miast Goeteborg i Bohmte (w mieście Bohmte taka strefa została zastosowana na ulicy, którą przemieszcza się 12 tysięcy samochodów dziennie). Warto również podkreślić, że projektowanie stref wspólnych i uspokojonego ruchu zwiększa estetykę ulic oraz, co zadziwiające, często upłynnia ruch. Burmistrz Bohmte podkreślił, że koncepcja wspólnej przestrzeni jest tak naprawdę powrotem do przeszłości, kiedy to ulice były przeznaczone dla wszystkich i nie było żadnej segregacji, ani wydzielonego chodnika. Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Tragedia na przejściu dla pieszych koło szkoł 23.10.08, 10:47 > Może zmienisz zdanie jak przeczytasz to a skad ty wiesz jakie jest moje zdanie? po za tym ze napisalem, ze ucze dzieci uwagi takze na przejsciach na pieszych? Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Tragedia na przejściu dla pieszych koło szkoł 23.10.08, 15:06 Akurat. Po latach wolnej amerykanki zainstalowano na ulicy koło mojego bloku taką sygnalizację. I co? I pstro Odpowiedz Link Zgłoś
alexis_corner Re: Tragedia na przejściu dla pieszych koło szkoł 23.10.08, 15:21 Ich nic nie przekona, że czarne jest czarne a białe jest białe. Zawsze znajdą "okoliczność łagodząco/podważającą" winę skoorwiela potrącającego lub zabijającego dziecko NA PRZEJŚCIU DLA PIESZYCH w POBLIŻU SZKOŁY... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=510&w=79516003&v=2&s=1 (uciekła?! nie... ona pewnie w szoku była...) - wredna alexis Odpowiedz Link Zgłoś
antyiberia.pl Re: Tragedia na przejściu dla pieszych koło szkoł 23.10.08, 16:00 A szkoda gadać, tam się sami "spece" wypowiadają co to chyba na gokartach jeżdżą a nie na naszych drogach. Nie dyskutuj z trollami. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alexis_corner Re: Tragedia na przejściu dla pieszych koło szkoł 23.10.08, 16:19 Dziękówka ;-) Też pozdrawiam. - wredna alexis ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Policjant Tragedia na przejściu dla pieszych koło szkoły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.08, 17:26 Tak się składa że pełniłem w tym dniu służbę i byłem 3 minuty po zdarzeniu na miejscu... Z tego co ustalono na miejscu dzieci przechodziły na pasach,prawdopodobnie były w połowie przejścia dla pieszych i zostały tam potrącone, nie ma mowy o gwałtownym wtragnięciu! Drodzy Państwo, rozumiem wasze rozgoryczenie i złość. Ta sytuacja po raz kolejny ujawnia nieporadność urzędników i złe przepisy. Winą za to zdarzenie można obarczyć tylko nas tj. DOROSŁYCH!!! Dzieci są dziećmi i nimi pozostaną,a to w naszych rękach jest ich przyszłość i bezpieczeństwo. Kara za taki czyn reguluje kodek karny, ale jaka ona by nie była to nie cofnie czasu i życia. Dopóki nie zmienimy swej mentalności co do przestrzegania przepisów ruchu drogowego i innych, takie tragedie będą nam towarzyszyły. Pamiętajmy że rachunek sumienia zacznijmy od siebie i dajmy przykład innym przestrzegając przepisów. Dzieci to dobro cenione przez nas Policjantów nadrzędnie i cała tragedia dotknęła naszą komendę, nie będę pisał szczegółów bo to słowa niecenzuralne. W imieniu moim i moich kolegów składamy głębokie kondolencje rodzinie. Ps. Moge tylko obiecać że będziemy starali się, aby podobne sytuacje nie miały już miejsca.Wypowiadamy "wojnę" piatom drogowy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gm Tragedia na przejściu dla pieszych koło szkoły IP: *.rev.gsm-grodzisk.pl 24.10.08, 00:08 Rozwiązanie jakie proponują władze miasta nie jest dobrym rozwiązaniem. Równoległa do ulicy, na której doszło do tragedii jest ulica L. Teligi. Ulica zbudowana wg standardów europejskich: przy każdym przejściu dla pieszych są wysepki, dodatkowe łuki, ograniczenia prędkości, ścieżka rowerowa oddzielona od ulicy pasem zieleni a mimo to dla "mistrzów kierownicy" nie jest problemem wyprzedzanie innych pojazdów, wysepki też można „łyknąć”. Nagminnie ulicą jeżdżą rowerzyści pomimo zakazów! Plagą tego osiedla są motocykliści!!! Niestety władze miasta tylko do wiadomości przyjmują skargi mieszkańców. Nie jest prawdą, że tymi ulicami dojeżdżają tylko rodzice, aby odebrać dzieci ze szkoły. Połowa kierowców omija tędy korki tworzące się na głównych ulicach miasta. Niestety, niektórym bardzo się spieszy… Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: Tragedia na przejściu dla pieszych koło szkoł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.08, 21:51 Dzisiaj zamontowano progi zwalniające. Ich ilość jednak mnie zdziwiła - 4 na odcinku ~ 80 metrów. Na dodatek dość dużej wysokości, prawdę mówić większą uwagę przywiązywałem żeby zbyt szybko nie najechać na próg, niż czy ktokolwiek wchodzi na przejście dla pieszych. Było tyle lepszych rozwiązań, niestety wybrano takie które widać, piękne czarno żółte progi, ale czy praktyczne?? Może one mają odstraszyć od jeżdżenia tą ulicą?? Można było ją zamknąć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!! A jednak załozyli ... Wiceburmiststrzu - dymisja! IP: 204.104.55.* 06.11.08, 09:16 I jak wygląda teraz wypowiedź Pana Wiceburmistrza Galińskiego "...I dodał, że progów zwalniających nadal nie będzie..." Załozyli, szybciej niz ktokolwiek by pomyślał i to cztery!!! Panie Wiceburmistrzu, ustap ze stanowiska bo zdaje sie nie wiesz co mówisz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Tragedia na przejściu dla pieszych koło szkoły IP: 194.156.48.* 06.11.08, 10:48 Zrobić masę krytyczną pieszych i blokować jezdnie, dopóki kierowcy nie zaczną szanować pieszych albo dopóki urzędnicy nie zmienią organizacji ruchu przyjaznej ludziom nie okutym w blachy. W tym kraju nie da się nic wyprosić pisemnie, czy ustnie, więc trzeba rozwiązań siłowych.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plkamel@wp.pl Tragedia na przejściu dla pieszych koło szkoły IP: *.csk.pl 14.11.08, 12:18 Tak czytam wypowiedzi na tym forum , kilka zgryźliwych opinii kilka ciepłych , dostrzega się wyrazy współczucia. Dobrą inicjatywą prewencyjną na przyszłość jest akcja zbierania podpisów. Nie zauważyłem jednak aby ktoś zaproponował doraźną pomoc dla tej rodziny. Ja osobiście nie znam tej rodziny ale są osoby na tym forum które taki kontakt mają. Od jakiegoś czasu współpracuję z instytucją prawną pomagającą pokrzywdzonym , sam będą " ofiarą" systemu prawnego poświęcam swój czas i oferuję swoją wiedzę aby inni mogli uniknąć niemiłych skutków kulejącego systemu prawnego w naszym kraju. Jak ktoś będzie chciał pomóc tej rodzinie proszę niech poda mój adres email lub sam do mnie napisze w celu uzyskania dokładniejszych informacji, Pozdrawiam plkamel@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
mokradlo5 Tragedia na przejściu dla pieszych koło szkoły 16.11.08, 16:05 ten kierowca to jakis debil i powinien byc potraktowany jak morderca, dozywocie wydaje sie odpowiednim wyrokiem, albo przejechanie przez niego samochodem Odpowiedz Link Zgłoś