Gość: piegus Re: Radny PiS dekomunizuje Trasę W-Z IP: *.pg.com 02.01.09, 15:10 Proponuję też zasypac tunel,zburzyc most i odbudowac wiadukt pancera.Przy okazji w tunelu zakopać p.Górskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Radny PiS dekomunizuje Trasę W-Z IP: *.chello.pl 02.01.09, 15:16 To może w ogóle przywróćmy tablice z nazwami typu "Adolf Hitler Platz"? Też kawałek historii. Nie jestem zwolennikiem PiSu ale uważam, że są ludzie którzy na jakiekolwiek upamiętnienie nie zasługują. I dla mnie w tym kontekście należy tak samo traktować nazistów jak i bolszewickich agentów-zdrajców. Ale oczywiście lewica jest zbyt wybiórcza w swoich ocenach i z chęcią zwalcza wszelkie przejawy nazizmu a komunizm to już tylko "część historii". Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Radny PiS dekomunizuje Trasę W-Z 02.01.09, 15:20 Gość portalu: olo napisał(a): > To może w ogóle przywróćmy tablice z nazwami typu "Adolf Hitler Platz"? 1. Ale jest różnica między "przywrócić" a "zostawić". 2. Reductio ad Hitlerum - polecam bo ta "analogia" tak naprawdę nie ma nic do tematu. > Też > kawałek historii. Nie jestem zwolennikiem PiSu ale uważam, że są ludzie którzy > na jakiekolwiek upamiętnienie nie zasługują. I dla mnie w tym kontekście należy > tak samo traktować nazistów jak i bolszewickich agentów-zdrajców. Ale oczywiści > e > lewica jest zbyt wybiórcza w swoich ocenach i z chęcią zwalcza wszelkie przejaw > y > nazizmu a komunizm to już tylko "część historii". Ale oczywiście ty guzik wiesz kto jest, a kto nie jest lewica. Ta lewica najbardziej potrzebna tobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Radny PiS dekomunizuje Trasę W-Z IP: *.chello.pl 02.01.09, 15:26 hmmm... radni Sojuszu LEWICY Demokratycznej... jak dla mnie lewica. Pomijam fakt, że twoja odpowiedź była równie chamska jak jednej z radnych tejże partii- może to powinno być wyznacznikiem przynależności do lewicy? Pozdrawiam. ps. Ok "przywrócić" nie równa się "zdjąć" ale w takim razie powiedz mi czy w roku 1945 też byłbyś przeciwny znoszeniu nazw typu "AH Platz"? Odpowiedz Link Zgłoś
japolak Re: Radny PiS dekomunizuje Trasę W-Z 02.01.09, 15:42 Gość portalu: olo napisał(a): > hmmm... radni Sojuszu LEWICY Demokratycznej... jak dla mnie lewica. Pomijam > fakt, że twoja odpowiedź była równie chamska jak jednej z radnych tejże partii- > może to powinno być wyznacznikiem przynależności do lewicy? Pozdrawiam. > ps. Ok "przywrócić" nie równa się "zdjąć" ale w takim razie powiedz mi czy w > roku 1945 też byłbyś przeciwny znoszeniu nazw typu "AH Platz"? "Kurturarnie" wyzywanie rozmówcy od "chamów", choć w jego wypowiedzi nic na "ch.." a nawet "h.." nie było. LAST MINUTE ! IPN właśnie wykrył dowody, iż Józef Piłsudski należał do PPS - ile nazw ulic i placów trzeba zmienić na 'braci Kaczyńskich' ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczoland Atakuje Re: A przecie PiS to partia kato-bolszewicka! IP: *.dhcp.embarqhsd.net 02.01.09, 16:47 Czy mozna miec w Polsce jakas pewnosc, ze za lat kilkascie, lub kilkadziesiat kolejna (mlodsza) ekipa znow zabierze sie za zmiany nazw ulic, placow, itd.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Re: Radny PiS dekomunizuje Trasę W-Z IP: *.icpnet.pl 02.01.09, 15:17 niech zostanie - przynajmniej będzie wiadomo ze Warszawa odbudowana jest kosztem innych miast; skoro prowadzi teraz w rankingach rozwoju to może się odwdzięczyć po latach transferami... Odpowiedz Link Zgłoś
mark85 Radny PiS dekomunizuje Trasę W-Z 02.01.09, 15:36 Radny Gorski na poczatek proponuje wizyte u psychaitry,i lekcja histori kto budowal trase WZ.I przestudiowanie biografi Swierczeskiego tej prawdziwej,jakie mial zycie,ja go nie bronie.Zamiast zglaszac wnioski o usuwanie tablicy moze Gorski na poczatek postrzatalbys przescie urochomil shody ruchome to wymaga remontu.I oczyscyc miasto z szumowin PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Kto na takiego palanta głosował? Przyznać się. 02.01.09, 15:53 Ręce opadaja że tacy głupcy i prostacy zasiadają w samorządach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: historyk Skąd on to wie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 16:02 Skąd radny z PIS-u ma takie wiadomości, czyzby w PIS-ie zaczęli czytać? A może z telewizji Trwam, albo tego-tam radyja? A tak przy okazji: dlaczego jak PIS był przy władzy nie zbudował zadnego mostu w Warszawie? Ja proponuję dewatykanizację stolicy, ile forsy by zaoszczędzono! Odpowiedz Link Zgłoś
tadek-1 Radny PiS dekomunizuje Trasę W-Z 02.01.09, 16:35 Pomniki ktore jeszcze pozostaly w Warszawie proponowal bym zeby ich nikt wiecej nie dotykal. A co dodyczy tych dwoch Panow wyslal bym na ksiezyc. Na pewno atmosfera w Warszawie byla by duzo milsza. PS: moga zabrac ze soba wszystkich kolegow. Pomniki sie im niepodobaja. Grzebac w grobach tez zaczeli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldek Komforum? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 16:37 apologeci generała Waltera, macie kilkadziesiąt miast w Polsce, gdzie ten renegat wciąż "patronuje" ulicom i placom. Wesprzyjcie radnych z Kępna, Kozienic, bo im grozi ten zamach znienawidzonych "pisiorów" - wyślą na śmietnik waszego bohatera. Warszawa już to dzięki Bogu zrobiła. A tablicę może faktycznie zostawić, uzupełniając ją o informację kim był ów zasłużony "patriota" i dlaczego go uhonorowano(jeśi ktoś jest w stanie to wytłumaczyć) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wacuś Radny PiS dekomunizuje Trasę W-Z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 17:58 Gen. "Walter" Karol Świerczewski - czlowiek który kulom się nie klanial.Bil się z faszystami w czasie wojny domowej w Hiszpanii byl jednym z "Dąbrowszczaków", bil się z faszystami w Polsce byl dowódcą II Armii W.P.wreszcie polegl w walce z faszystami spod znaku UPA - co to byla za armia niech powiedzą mieszkańcy Wolynia, Zamojszczyzny........Malo??? A Wielmożny Pan Górski to oprócz gadania czym może się pochwalić, a ?????????????? No, oczywiście gadaniem.Jego formacja rządzila Polską dwa lata i co wyrządzila, no co ?????????!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
malpa-z-paryza PiS zaczyna rok glupawo. 02.01.09, 18:12 ja proponuje usunac z krajobrazu politycznego PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wars o co wam chodzi. przeciez radny ma racje. IP: *.chello.pl 02.01.09, 18:27 powinno sie zdjac te tablice. to jest chore! nie powinno sie o tym w ogole debatowac. i naglasniac. mnie ostatnio zaskoczylo i zbulwersowalo, tak tak, zbulwersowalo cos co zobaczylem na pl. zamkowym, przy wyjsciu z ruchomym schodow. wisi tam tablica, ze 17 stycznia 1945 odbyla sie tam potyczka z najzezdzca hitlerowskim, czy jakos tak, w ktorej brali udzial zolnierze 1 Armii WP. wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
quovadis2 Re: o co wam chodzi. przeciez radny ma racje. 02.01.09, 18:31 Gość portalu: wars napisał(a): > powinno sie zdjac te tablice. to jest chore! > nie powinno sie o tym w ogole debatowac. i naglasniac. > mnie ostatnio zaskoczylo i zbulwersowalo, tak tak, zbulwersowalo cos co > zobaczylem na pl. zamkowym, przy wyjsciu z ruchomym schodow. > wisi tam tablica, ze 17 stycznia 1945 odbyla sie tam potyczka z najzezdzca > hitlerowskim, czy jakos tak, w ktorej brali udzial zolnierze 1 Armii WP. > > wstyd! O dobry Boze daj glupcom wiecej rozumu albo i te troszeczke co maja zabiez aby innym szkody nie czynili bo nie sa wstanie zrozumiec co czynia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wars Re: o co wam chodzi. przeciez radny ma racje. IP: *.chello.pl 03.01.09, 11:58 o co ci chodzi wieszczu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erhard Re: Radny PiS dekomunizuje Trasę W-Z IP: *.116.81.244.tvksmp.pl 02.01.09, 19:41 Z czego zasłynie jeszcze ten słynny mąciwoda.Jak czują się teraz ci którzy głosowali na niego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JSB Radny PiS dekomunizuje Trasę W-Z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 19:55 Zburzmy MDM, PKIN. Most Śląsko-Dąbrowski. I zakopmy metro. Ten odcinek wybudowany do 1989. Potnijmy wagony które są z ZSRR. Czy mamy zabić wszystkich urodzonych przed 1989??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna eR Re: Radny PiS dekomunizuje Trasę W-Z IP: *.waw.pl 02.01.09, 20:12 OK. Hipotetycznie. Jak winien brzmieć NOWY napis? Mam nadzieję, że odezwie się jakiś kompetentny historyk. Przecież datę "22 lipca" też trzeba by wyrzucić. To co? W lipcu 1949 oddano........ ???? AR Odpowiedz Link Zgłoś
ritzy Nie jestem historykiem 03.01.09, 01:38 ale napisalbym cos takiego: Obecna trasa W-Z zostala zbudowana wysilkiem calego narodu w latach powojennych. Oficjalne otwarcie trasy mialo miejsce 22 lipca 1949 roku. Wladze komunistyczne nazwały czesc trasy biegnaca od mostu w kierunku Woli imieniem sowieckiego generala Karola Swierczewskiego, a zniszczony przez Niemcow most Kierbedzia odbudowano jako most Slasko-Dabrowski. Po odzyskaniu niepodleglosci czesc trasy biegnaca po stronie lewobrzeznej zostala przemianowana na Aleje Solidarności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnago Radny PiS dekomunizuje Trasę W-Z IP: *.cust.tele2.pl 02.01.09, 20:27 Dziiwne chce dekomunizować, nawołuje do usunięcia siebie? Zmiana nazw na widzimisię to stara praktyka komuny. A zatem wywieźć tego pana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość B. Radny PiS dekomunizuje Trasę W-Z IP: 94.254.172.* 02.01.09, 20:37 Panie Górski, bój się pan Boga, przez pana PIS traci elektorat!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kar Radny PiS dekomunizuje Trasę W-Z IP: *.aster.pl 02.01.09, 20:54 Jak zama nazwa wskazuje, niech radny oczyści się z pis, pis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ergo Radny PiS dekomunizuje Trasę W-Z IP: *.kwidzyn.mm.pl 02.01.09, 20:58 Radny to niech się odetnie od swojego korzenia, będzie bynajmniej wesoło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Donat Radny PiS dekomunizuje Trasę W-Z IP: *.kwidzyn.mm.pl 02.01.09, 21:07 Szkoda Górski że nie jesteście moim synem bo wtedy dostalibyście normalnie w pysk. Odpowiedz Link Zgłoś
aekielski Radny PiS dekomunizuje Trasę W-Z 02.01.09, 21:20 Radny PiS wolałby, by II Wojna Światowa trwała od 1939 do 1989 roku.Dzisiaj na tablicy byłoby nazwisko Kurskiego i jego bohaterskiego dziadka. Odpowiedz Link Zgłoś
radoslawdobry Dekomunizacja prezedenta Kaczyńskiego? 02.01.09, 23:42 szut.jogger.pl/2007/05/20/lech-kaczynski-i-jego-praca-doktorska/ Praca doktorska Lecha Kaczyńskiego pt. “Zakres swobody stron w zakresie kształtowania treści stosunku pracy”, która została opublikowana i brawurowo obroniona w 1979 r. 1. (str. 7): W XIX wieku uwagę na ten fakt zwrócił Karol Marks ("Praca najemna i kapitał"), wskazując przy tym, że formalno prawna wolność umów stanowi narzędzie dyktatu stosowanego przez kapitał wobec klasy robotniczej. 2. (str. 29): Zasada wolności umów stanowiła narzędzie nieograniczonego wyzysku klasy robotniczej (K. Marks, "Kapitał'"') 3. (str. 32): Następny etap rozwoju norm prawa pracy kształtował się już pod wpływem walki klasowej proletariatu Okres kontrrewolucji położył jednak kres tym zdobyczom. 4. (str. 33): Ruch robotniczy był politycznym reprezentantem interesów proletariatu. 5. (str. 38): Podstawowym motorem rozwoju ochrony pracy, a właściwie całego prawa pracy w państwie kapitalistycznym, była walka klasowa proletariatu. Społeczeństwo socjalistyczne, jak wiadomo, cechuje brak antagonistycznej sprzeczności między pracą a kapitałem. 6. (str. 40): Możliwość dążenia administracji zakładu pracy do realizacji postawionych zadań kosztem naruszenia uprawnień pracowników została dostrzeżona już przez Lenina ("O roli i zadaniach związków zawodowych w warunkach nowej polityki ekonomicznej" w zbiorze pt. "Lenin o związkach zawodowych", str. 345- 6). 7. (str. 43): Planowanie jest zjawiskiem związanym w sposób nieodłączny z gospodarką socjalistyczną, dlatego też uważane jest za obiektywnie występującą w tej gospodarce prawidłowość (Wojciech Brus, "Ogólne warunki funkcjonowania gospodarki socjalistycznej", W- wa 1961) 8. (str. 51-52): Wymienić trzeba także system wartości charakteryzujący ideologię socjalistyczną, wśród których kluczową rolę odgrywa idea sprawiedliwości społecznej i idea równości, czyli egalitaryzmu. 9. (str. 197): Naruszenie zasad socjalistycznego egalitaryzmu może dać podstawę do uznania odpowiedniej klauzuli umownej za sprzeczną z zasadami współżycia społecznego. 10. (str. 262): Ani planowość, ani dwie pozostałe przesłanki [zasada socjalistycznej sprawiedliwości społecznej i socjalistyczny egalitaryzm] nie stoją w bezpośredniej sprzeczności z zasadą swobody umów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaa Radny PiS dekomunizuje Trasę W-Z IP: *.subscribers.sferia.net 02.01.09, 23:52 ja mam lepszą propozycję dla pana radnego. Może doprowadzić Warszawę do stanu z 1945 roku, wszak wszystko co potem powstało jest złe bo zrobiono to za komuny. następnie, nowe dzieła architektury nazwać na cześć panów z PiSuaru. Nowa ttrasa WZ nazywała by sie trasą LJ(Lech i Jarosław) a Plac bankowy Placem Przemysława Wielkiego Gosiewskiego. Trasę Łazienkowską zburzyć, również powstała za komuny, a nowe dzieło nazwać imieniem Imperatora Wielkiego Zbigniewa "Już Nikt Nigdy Więcej" Ziobry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdk Radny PiS dekomunizuje Trasę W-Z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.09, 01:24 Cóż, należy współczuć tym chorym psychicznie ludziom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Radny PiS dekomunizuje Trasę W-Z IP: *.gprs.plus.pl 03.01.09, 08:29 Zgoda. Za jego pieniądze. I niech powiesi tablice, że to byl Kaczyński Odpowiedz Link Zgłoś
wejsunek6 i ma rację tym razem.. 03.01.09, 09:17 nie ważne skąd jest ten radny...Świerczewski był zdrajcą narodu i tyle... najlepiej jego z tej tablicy usunąć i zrobić informację dlaczego.. tak dla prawdy i przestrogi historycznej.. Odpowiedz Link Zgłoś
emaljung I ma racje 03.01.09, 11:18 mimo mojej niecheci do PIS tutaj popieram w 100%... Odpowiedz Link Zgłoś