niedzial181 12.03.09, 23:49 Czy ktos wie ile teraz zarabia poczatkujacy kierowca w MZA? Tzn jaka jest stawka godzinowa i jaka jest realna pensja miesieczna? Bo np w Its jest stawka godz 11,50 na krotkim i 12,00 na przegubie wiec marnie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: . Re: Zarobki MZA IP: 80.48.90.* 14.03.09, 12:09 > Czy ktos wie ile teraz zarabia poczatkujacy kierowca w MZA? (o ile nic się nie zmieniło od zeszłego roku.....) 11.80/godz. plus 0.50/godz. przegub Zarobki ? Ile godzin wyjeździsz , tyle zarobisz --> BRUTTO ! O tym , że jest Burdel organizacyjny nie będę pisał, ponieważ nie takie było pytanie :-) ps. Jeżeli zrezygnujesz z pracy zanim przeminie okres użytkowania Umundurowania, to musisz za nie zapłacić (jak w Złotych Tarasach). Odpowiedz Link Zgłoś
niedzial181 Re: Zarobki MZA 14.03.09, 13:12 Dzieki za odp. To juz chyba lepiej rzeczywiscie pracowac w Its sprzet przynajmniej maja nowy wiec nie ma takiego ryzyka ze cos sie zepsuje. Bo jak stoisz zepsutym autobusem to placa Ci polowe stawki dobrze mowie. To nic ze to nie Twoja wina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Zarobki MZA IP: 80.48.90.* 14.03.09, 13:23 > ....Bo jak stoisz zepsutym autobusem to placa > Ci polowe stawki > dobrze mowie. To nic ze to nie Twoja wina .................................................... Nie wiem jak inne Firmy, ale MZA przynajmniej za przestoje "awaryjne" lub siedzenie na Dyżurze płaci 100% jałmóżny. 50% płacą w przypadku "odpoczynku" pomiędzy "dodatkami". Odpowiedz Link Zgłoś
niedzial181 Re: Zarobki MZA 15.03.09, 12:16 No dobra ajka to wtglada z jakimis premiamii itd i wogole ile realnie srednio miesiecznie mozna dostac do reki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.T. Re: Zarobki MZA IP: *.chello.pl 15.03.09, 12:34 Zarobki są marne, jak na tak ciężką i nie wdzięczną pracę. A to dlatego ze kierowca muśi pracować na bezduszną armię obiboków i opierd....y tzw. świętych krów a których w komunikacji miejskiej jest ogromna ilość, a do tego ten ZTM. Odpowiedz Link Zgłoś
niedzial181 Re: Zarobki MZA 15.03.09, 12:59 Marne, marne, czyli ile? Da rade jakos wyciagnac ze 2500? Czy nieczy ledwo 2000 wychodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.T. Re: Zarobki MZA IP: *.chello.pl 15.03.09, 13:10 Najwyższa stawka godzinowa wynośi 13.80.Do tego dochodzą rózne dodatki np. godziny nocne itp.ewentualnie jakaś premia.Myślę ze nie dostaniesz więcej na rękę po kursie, jak 1600 - 1800. Chyba ze będziesz jeżdził z tzw wolego dnia, to wtedy będzie trochę więcej bo płacą 100 procent. ale lwią część zeżre podatek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Tiaaaa :-) IP: 80.48.90.* 15.03.09, 14:11 Mnóstwo dodatków :-) > Gość portalu: J.T. napisał(a): > Do tego dochodzą rózne > dodatki np. godziny nocne itp. A ileż te "nocne dodatki" wynoszą , że takie "wspaniałe" ? Pracodawca "mydli oczy" , że np. 20% , ale ZAWSZE zapomina o tym, że jest to procent obliczany od najniższej średniej krajowej i w rezultacie wynosi ~~1.oo zł./godz. (albo mniej.Już nie pamiętam). > Chyba ze > będziesz jeżdził z tzw wolego dnia, > to wtedy będzie trochę więcej bo > płacą 100 procent. Zapomniałeś tylko dodać , że to dotyczy jedynie NIEDZIELI i świąt Państwowych "z wolnego grafikowego". De facto jest tak, że truuuudno się nawet załapać na "świąteczny dodatek", ponieważ na to są zapisywani "tylko" "zasłużeni" dla Dyspozytora. Chiiiiba że zabraknie "zasłużonych" , to (jak mawia Zaręba)-zawsze znajdzie się jakiś JELEŃ do roboty. Pytasz w kółko ile można zarobić ? Weź sobie kalkulator i POLICZ ! Godziny pracy razy stawka, minus podatek, minus zdrowotne, minus emerytalne, minus chorobowe, minus inne obowiązkowe odliczenia = wypłata ps. Kiedyś też nie wiedziałem "ile można zarobić". Przeprowadziłem (nielegalne) doświadczenie na Samym Sobie :-) Pracując na stawce 11.20/godz.(trzy lata temu).... Przepracowałem w jednym miesiącu 244 godz.(30 dni ) za co otrzymałem "do ręki" ~ 2.800.oo zł. (ze wszyyyystkimi dodatkami). Gdy przekraczałem "magiczne" dozwolone 180 godz. w miesiącu, zapytałem Dyspozytora -> czy "nikt" nie będzie się czepiał , że pracuje więcej niż Ustawa przewiduje ? Ze złością Mi odpowiedział - Nie pie******l ! Nie ma Kierowców.... Jedź ! Później inny Dyspozytor powiedział - okazjonalnie , to niby można, ale jak przekroczysz 144 godz. nadliczbowe w roku kalendarzowym, to i tak będziesz na "Czarnej Liście" i nikt nie zgodzi się nawet na JEDNĄ godzinę więcej. Jeżeli chcesz zarobić więcej, to albo znajdź innego Pracodawcę , albo dorabiaj w innej Firmie i wtedy nikt się niedopatrzy.... Co właśnie robi spora część Kierowców. inny wątek na podobny temat- forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=484&w=91809473 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.T. Re: Tiaaaa :-) IP: *.chello.pl 15.03.09, 21:42 Kiedyś była jeszcze premia za oszczędność paliwa.jak miałeś przepał, to płaciłeś z własnej kieszeni.Nie wiem czy to jeszcz teraz obowiązuje w MZA. Właśnie w niedziele i święta brakuje kierowców, dlatego zatrudniają z wolnego, płacąc 100 procent stawki, także i w dni powszednie, tak przynajmniej jest w tramawjach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Tiaaaa :-) IP: 80.48.90.* 15.03.09, 22:43 Gość portalu: J.T. napisał(a): > ....jak miałeś przepał, > to płaciłeś z własnej kieszeni.... I to jest przejaw Stalinowskiego Reżimu w XXI wieku.... Niby dlaczego Kierowca ma ponosić odpowiedzialność finansową za to, że jest coś takiego jak "Korki Drogowe" ??? ps. MZA z tego się wycofało.... PKS GM wciąż, to stosuje (wobec Ukraińskich Kierowców). Odpowiedz Link Zgłoś
niedzial181 Re: Tiaaaa :-) 16.03.09, 14:08 "Pytasz w kółko ile można zarobić ? Weź sobie kalkulator i POLICZ ! " Pytam bo po co ma cos liczyc skoro np Ty czy ktos inny jezeli wie moze podac poprostu te magiczna sume:/ Odpowiedz Link Zgłoś
w357 Re: Tiaaaa :-) 16.03.09, 14:14 niedzial181 napisał: > Pytam bo po co ma cos liczyc skoro np Ty czy ktos inny jezeli wie > moze podac poprostu te magiczna sume:/ > Pracowałem w czterech różnych zajezdniach (trzy różne firmy) i chyba nikt nie poda Ci konkretnej sumy, ponieważ w kazdym miesiącu można przepracować inną ilość godzin , a ona jest przeliczana na pensje. Powodzenia w liczeniu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażer 0860 Re: Zarobki MZA IP: 83.238.164.* 16.03.09, 06:13 Witam, istotnie ma kierowca żadne pieniądze. Ważne ile ukradnie jego dyrekcja z ZTM. A ile ukradnie prezydent miasta. Pasażerowie mają podwyżkę cen biletów a złodziej w Ratuszu i ZTM ucztę z cięzko prez ludzi zapracowanych pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina Re: Zarobki MZA IP: *.adsl.inetia.pl 18.08.13, 20:26 2000,2400,2500 - wstyd,żeby kierowca tyle zarabiał...przecież to ciężka praca,odpowiedzialna i bardzo stresująca. W MZA kierowcę traktuje się przedmiotowo,nie ma on żadnych praw tylko obowiązki.Paliwa nie warto oszczędzać , bo tyle płacą co nic, najchętniej to za wszystko by karali i potrącali z marnej pensji. W tej chwili to jest niewolnicza praca, na opłaty i za"michę"-na nic innego już nie wystarczy.ŻENADA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zasilak Re: Zarobki MZA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.13, 16:12 nie demonizujmy, nie jest źle w tej robocie, jak ja przychodzę do pracy, to dyspozytorzy niemalże w zębach szykują mi dokumenty, wóz do wyjazdu przygotowuje mi jakiś dyżurny, biuro pierwsze mi się kłania, kierownik co jakiś czas zaprasza na kawkę. Nie bardzo mam sumienie im powiedzieć, że istotnie nazywam się Kuźmiński, ale nie jestem spokrewniony z Janem, prezesem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldi Re: Zarobki MZA IP: *.play-internet.pl 24.02.15, 19:05 To chyba musisz nieźle z ucha strzelać na kolegów do kierownictwa Odpowiedz Link Zgłoś
forumowy_wyjadacz Re: Zarobki MZA 14.09.13, 09:25 Gość portalu: Nina napisał(a): > 2000,2400,2500 - wstyd,żeby kierowca tyle zarabiał...przecież to ciężka praca,o > dpowiedzialna i bardzo stresująca. W MZA kierowcę traktuje się przedmiotowo,nie > ma on żadnych praw tylko obowiązki.Paliwa nie warto oszczędzać , bo tyle płacą > co nic, najchętniej to za wszystko by karali i potrącali z marnej pensji. W t > ej chwili to jest niewolnicza praca, na opłaty i za"michę"-na nic innego już ni > e wystarczy.ŻENADA! 2000? 2400? 2500? Żart? Jeżeli dla Ciebie 150-200 za paliwo to nic, to sorry. Nie warto oszczędzać. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca z Woronic Re: Zarobki MZA IP: *.dynamic.chello.pl 03.10.13, 14:40 Nie chodzi o oszczędności za paliwo, ale o wysokość wynagrodzenia. W ciągu ostatnich lat wszystko podrożało prócz naszej pracy. Realnie zarabiamy coraz mniej i to dla mnie jest problemem. Skoro nasza władza szuka oszczędności to niech zacznie od siebie, Nie podoba mi się to, że kierownictwo otrzymuje nagrody za wykonane zadania, a my nic tylko straszenie i coraz większe wymagania. Pracuję dobrze i wydajnie a za to jestem pomijany przy podziale premi. Wystarczy wziąć dzień urlopu na żądanie i premia idzie się ....ć. Związki zawodowe chyba siedzą u prezesa w kieszeni skoro spokojnie się temu przyglądają. Jeżali sie mylę to niech to udowodnią albo wreszcie wezmą się do roboty do której zostały powołane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca z R-3 Re: Zarobki MZA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.13, 11:56 Ludzie 2400 zł nawet sie tyle nie zarabia pensje jaka dostajesz pracujac w MZA to 1100 dodatek efektywny plus 1300 zł pensi zarobionej plus do tego wlicza się wszelkie dodatki to daje razem 2400 a jesli chcesz wiecej zarobic to musisz isc z wolnego dopracy tylko dwa razy w miesiacu bo wiecej sie nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R-1 Re: Zarobki MZA IP: *.205.67.203.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 23.10.13, 11:09 13,7 na godzine po okresie próbnym plus 1100 dodatku efektywnościowego jak przepracujesz wszystkie dni w miesiącu dodatek ten jest dzielony na dni pracy przykład: dodatek 1100:21 dni pracy w miesiącu = 52.38 za jeden dzień pracy.Śrenio jest 168 godzin miesięcznie czyli 13.7*168+1100=3401.6 BRUTTO do tego jakieś 120 zł BRUTTO za paliwo i jazde przegubem.Normy paliwa są obcinane regularnie co miesiąc więc 50 zł to max. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R-1 Re: Zarobki MZA IP: *.205.67.203.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 23.10.13, 11:26 Związki nie potrafią nawet załatwić żeby wyrównać parking po zajezdnią bo plac nie nasz a kto z niego korzysta no zwykły kierowca bo ten niezwykły parkuje na terenie zajezdni i ma gdzieś ze ty jeżdzisz po poligonie,niby prosta sprawa ale nie dla naszych związków ,a traktor stoi na zajezdni wystarcz troche dobrej woli a paliwa więcej dziennie sie wylewa ze zbiorników przy tankowaniu niż ten traktor spali w ciągu godziny pracy ale cóż dla nich nasze składki są najważniejsze nie my zwykli kierowcy,czekamy teraz kiedy dowiemy się jak to związki walczą o nasze bilety i okaże sie ze znów się obudzili z ręką w nocniku a my będziemy płacili za bilety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sławik Re: Zarobki MZA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.13, 20:33 bilety oddasz, przynajmniej rodziny... a parking masz utwardzony i wyrównany tak jak chciałeś... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: Zarobki MZA IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.03.14, 20:38 Masz racje zarobki to żenada, bardzo kiedyś chciałem pracowac w mza ,odłożyłem ciężko zarobione 7000 zl żeby zrobic sobie prawo jazdy na autobus ,i co z tego ,poszedłem zatrudnili mnie i co rozczarowanie 2300 zł ,pasażerowie traktują cię jak śmiecia o byle co piszą skargi,już mam dość............ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r1 Re: Zarobki MZA IP: *.lpp.com.pl 07.05.14, 09:55 mamy nowego kierownika z pociotka posla z partii rzadzacej-ale zenada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Zarobki MZA IP: *.warszawa.mm.pl 16.12.14, 19:43 No niestety pieniądze w MZA są żadne z ważywszy na odpowiedzialność i stres jakiego trzeba doświadczać przez kontrolujących z ZTM czy MZA. Wszedzie tylko się słyszy o oszczędnościach, ale oszczedności odbijaja sie na kierowcach i ucinaniu im premii za uchybienia nie zawsze z winy kierowców! A pensja 2600 zł to śmiech, odradzam robienie prawa jazdy na kat D lepiej ta kasę przeznaczyć na kat C i liczyć na dwa razy większą pensję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Zarobki MZA IP: *.google.com 18.04.15, 13:45 Tyle samo zarobisz na C tylko ze za 200h w miesiacu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Santino Re: Zarobki MZA IP: *.dynamic.chello.pl 14.06.14, 13:19 nikt nie wspomina o procesie rekrutacji w mza ?o 'telefonie z wloscianskiej' ? otoz tak to wyglada; skladasz podanie o przyjecie do pracy(dostajesz pusta kartke z sugestia 'prosze umotywowac swoje podanie o przyjecie do pracy' nic wiecej, to czy masz doswiadczenie czy tez nie jest na 2gim planie, bywa ze dzwonia do tych bez doswiadczenia po 2miesiacach a bywa ze i po 2latach, to samo z tymi ktorzy w momencie zlozenia podania juz doswiadczenie maja. Wlasciwie nie wiadomo co do konca decyduje(chybil trafil? szczęscie? bo na pewno nie posiadane kwalifikacje oraz kolejnosc zgloszeń) na jakiej zasadzie wybieraja osoby do sprawdzenia (bo że swoich potencjalnych pracownikow do tego jeszcze daleka droga i otym za chwile) Gdy w końcu odbieramy upragniony telefon z dzialu kadr mza, pani informuje nas ze jesli nadal jestesmy zainteresowani praca dobrze byloby przypomniec sobie teoretyczny egzamin na kat D( aktualnie nowe testy wprowadzone na poczatku 2013) o praktycznym nie wspomina. Hm więc posiadane uprawnienia wydane przez odpowiedni dla tego organ wydajacy nie są wiążące ? jak to przeciez mam juz prawo jazdy , egzamin zdawalem kilka lat temu, to jeszcze jeden egzamin? pytanie nasuwa sie samo, w odpowiedzi slyszymy ze taki jest system rekrutacji.Po zdanych testach(osrodek szkolenia mza na woronicza przy zajezdni) okazuje sie że czeka nas jeszcze sprawdzenie praktyczne de facto egzamin praktyczny z jazdy po placu(łuk przod ;tyl, i parkowanie prostopadle tylem, oraz przejazd 300m po placu zajezdni 18metrowym autobusem przegubowym. Czy miales doswiadczenie w jezdzie takim autobusem czy tez siedzisz za kierownica takiego autobusu po raz 1szy w zyciu nie ma to zadnego znaczenia, podchodzisz normalnie jak do egzaminu(egzamin panstwowy na kat D odbywa sie autobusem 12m) Jeśli jezdziles juz autobusami 12metrowymi, masz jakies wieksze lub mniejsze doswiadczenie ale nie przegubowcami do przodu pojedziesz gorzej z cofaniem po luku i prostopadlym tylem natomiast jesli nie masz doswiadczenia, do tego calkiem niedawno zdawalas egzamin np a jeszcze jak nigdy nie jezdziles z pojazdem z przyczepa(to jescze moze uratowac sytuacje) jestes przegrany na starcie, nie ma mozliwosci probnego przejechania sie chocby 100m wyczucia pojazdu itp. A na ewentualne pomocne sugestie pana z dzialu szkolen ktory siedzi obok i ma taka osobe oceniac mozemy liczyc jeszcze w mniejszym stopniu niz na pomocne sugestie egzaminatora na egzaminie panstwowym, ze tak porownam ironizujac.. Chcesz do mza? cierpliwie czekaj w koncu zadzwnia ale wykup u nich choc te 2godz na przegubie bo mozesz miec nerowke jeszcze wieksza niz na egzaminie panstwowym Odpowiedz Link Zgłoś
4kierowca_bombowca Re: Zarobki MZA 22.06.14, 19:37 Nie wiem skąd takie informacje. Telefon z kadr dostałem po miesiącu. Nie musiałem zdawać żadnych egzaminów. Przegubem drogi kierowniku autobusu jeździ się łatwiej/zwrotność/ , niż 15 lub 12. No chyba że ma się problemy z gabarytem lub własnym lękiem. Zarobki do ręki zupełnie inne niż to opisałeś w swoim wątku. Na początku na stażu 2500 , póżniej z dodatkami do 3000 PLN ,od lipca wszyscy przechodzą na nowe stawki. Być może coś ci się pomyliło z innymi przewoźnikami Mob....... , lub PKSem z pipidowa zatrudniającym za żenujące stawki. Egzamin to mogą ci zrobić gdy nie mają przekonania co do twoich umiejętności, zresztą patrząc na busy z Mobiego/obraz nędzy i rozpaczy umiejętności kierujących/ wcale im się nie dziwię, że chcą mieć pewność że im nie rozpierdzielisz 18-stki. Owszem robota ciężka - ale nikt nie mówił że będzie lekko. Mało płatna ale masz pełen socjal i nikt cię nie wali w ,,rogi,, jeżeli chodzi o umowę o pracę. Zresztą gdybyś porobił u prywaciarz dopiero byś płakał jaki to wyzysk. /noga dupa brama po sezonie i zasiłek w UP/ Po przyjęciu dostajesz na klika dni patrona pokaże wszystko co trzeba i do roboty żadne tam czary mary. Zanim napiszesz ,,cóś,, głupiego to sobie strzel ,,baranka,, o dyspozytornie przy Woronicza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Re: Zarobki MZA IP: *.dynamic.chello.pl 27.06.14, 21:32 Chłopaku co ty piszesz na początek zarobisz 2500 do 3000 tysięcy z dodatkami.Ja pracując 12 lat jeżdżąc na dodatkach mam około 3000 tys netto.Mając wysługę 10% i dopłatę za przerywany typ pracy.Średnie zarobki pracowników z umową N są do 3000tys netto(jak wyżej) średnio 2600 ! Odpowiedz Link Zgłoś
darkes Re: Zarobki MZA 08.08.14, 13:23 Witam, mam pytanie do kierowców mza, czy premie 550 zł są wypłacane czy potrącone albo odbierane z byle jakiego powodu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Zarobki MZA IP: *.warszawa.mm.pl 16.12.14, 19:29 Słuchaj kolego dość że nie dostajemy kokosów, to jeszcze szukają oszczędnośći na wszystkim czym się da... ... ZTM siedzi w krzakach i spisują nam czasy szukają dziur w całym (jak nie bilety to umundurowanie, czasy, brudny samochód czy niesprawny kasownik) Mi zabrali część premii za brak wymaganej liczby biletów Tak więc kolego byś dostał całą premie to musisz mieć szczęście... a jak uszkodzisz wóz... to zapomnij o premii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darko Re: Zarobki MZA IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.14, 12:41 A dlaczego nie napiszesz, że tryb pracy na dodatkach to cały dzień zmarnowany? Pracuję w MZA 16 lat i wiem jak trzeba tyrać aby zarobić trójkę. Nie zazdrośćcie nam wszyscy którzy myślicie o pracy w komunikacji miejskiej. My traktowani jak zło konieczne i "opluwani" zewsząd, dawno straciliśmy motywację do pracy. Związki zawodowe zapomniały po co i dla kogo są powołane. Podziękowania od prezesa "za owocną współpracę" skutecznie zamykają działaczom oczy na niesprawiedliwości dziejące się w MZA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczorek Re: Zarobki MZA IP: *.dynamic.chello.pl 24.05.16, 12:16 Zarobki sa fatalne za taka odpowiedzialnosc i korki w Warszawie dlatego nowi kierowcy po chwili szukaja mniej stesowej pracy, zdrowie najwazniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś