Gość: kondi67 IP: *.radymno.sdi.tpnet.pl 29.11.03, 11:42 albo nowy chaosik na początek,albo początki porządków komunikacyjnych, ale w takim razie czekamy na nowe mosty bo objazdy przez górę kalwarie i modlin to ...... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: BP Szykuje się dramat IP: *.klc.vectranet.pl / 10.9.252.* 29.11.03, 18:34 na Piaskach i Sadach. Po pierwsze, likwidują najważniejszą, obok "33", dla nas linię (chodzi mi o "16"). Dostać się do "33", które jedzie juz z Huty bedzie teraz prawie niemożliwe, skoro nie było to łatwe nawet w czasie wakacji, gdy zawieszano "16", a nie było uczniów, studentów, części dorosłych. Pozostaje nadzieja, ze zwiększy sie częstotliwość kursowania "33", ale to tylko nadzieja. Po drugie, likwiduje się nam linię "29", która jako jedyna zapewniała dojazd na Grójecką (może ta linia nie była zbyt obciążona, ale to z pewnościa efekt idiotycznego rozkładu jazdy - "29" i "22" bardzo często jeździły razem, a ich trasa w połowie sie pokrywała). Też mamy cicha nadzieję na zwiekszenie częstotliwości kursowania "22", ale to bardzo cicha nadzieja. Widzę natomiast pewna szansę w zmianie organizacji ruchu przy rondzie Babka (ob.Radosława) - aby udogodnic przesiadki, powinny powstać nowe przystanki - a przede wszystkim drugi na północnej stronie (teraz jest tam tylko w kierunku północnym), służyłby m.in. przesiadkom z "2" i "22" na "17" i "29" w stronę Centralnego oraz na "27" i odwrotnie. Ten przystanek będzie również BARDZO potrzebny po oddaniu centrum handlowego Arkadia. Kiedyś myslałem, ze metro jest panaceum na wszystkie problemy, ale odkąd na Ursynowie polikwidowali większośc linii autobusowych, zrozumiałem błąd w swoim rozumowaniu. W ten sbosób ludzie są uzależnieni od tej jedynej drogi do centrum. Kazda awaria, spoznienie to ogromny problem dla tysięcy mieszkańców. Nie mówiąc o tym, że już za Stokłosami często nie da sie wejśc do wagonu. Jeżli do tego dodamy koniecznośc dodatkowej przesiadki, wychodzenia z/do tunelu, to wcale nie jedzie się szybciej i wygodniej niz tramwajem, czy nawet autobusem. Dlatego juz od kilku lat postuluję większe inwestycje na tramwaj, który jest jednak koniecznym (a relatywnie tanim) uzupełnieniem metra. W Europie tramwaj przeżywa renesans, a u nas pod pozorem otwarcia nowych stacji, utrudnia sie tylko ludziom zycie. W moim przypadku nie jest jeszcze tak źle, bo i tak przez ponad pół roku dojeżdżam do pracy na rowerze i kicham wtedy na cały ZTM, ceny benzyny, korki, remonty dróg. Jeżeli rzeczywiście będzie od stycznia dramat, chyba będę musiał maksymalnie wydłużyć rowerowy sezon, bo innego wyjścia nie widzę... Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Re: Szykuje się dramat - nie dla wszystkich 02.12.03, 08:56 Jak to trudno wszystkim dogodzić... Dzięki przesunięciu szesnastki będę miał tramwaj prawie spod domu prawie pod pracę, już bez przesiadek :) Tylko po kiego grzyba skracają 723? Na odcinku od pl. Hallera do FSO jeździ nim dużo ludzi! Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Szykuje się dramat (do BP) 02.12.03, 10:46 No popatrz, a ja jadę puściutkim 148. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Nowe trasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.03, 18:09 Ludzie przestaną jezdzic 723 jak skrócą trase i tyle wszyscy zaczną jeździc Transludami, LBusami i pociągami Regio + Mieszkaniec Legionowa 30.11.2003 ZASTANÓWCIE SIE CO ROBICIE!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 I o co ten płacz? 02.12.03, 11:39 16 i 29 nam zabierają z Piasków, ale już o dodaniu 2 się nie mówi, również milczy się, że teraz 47 (29) będzie jeździć non stop w dzień. 723 do FSO i tam przesiadka w 16. Lepsze rozwiązanie bowiem 16-tka szybciej dojedzie do Dw. Gdańskiego niż 723 (stoi w korku przy rondzie). Poza tym 16 często jeździ więc nie ma obawy, ze będzie tłoczno. E-1 tu zastanawiam się po co ono ma jechać dalej na Stegny. Mogłoby kończyć trasę przy metrze. chętni na dalszą jazdę w kierunku Stegien przesiedliby się w 503 (również pętla przy metrze), które mogłoby mieć trasę: ...Sobieskiego - Św. Bonifacego - Sikorskiego z przystankami: Św. Bonifacego i Stegny (dodatkowe pomiędzy Dolną i Nowoursynowską). Przeciwnikom przypominam o 403. Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Re: I o co ten płacz? - 723 a 16 02.12.03, 15:45 Nie przeceniałbym szybkości tramwaju na Jagiellońskiej. Busy może trochę postoją przed rondem, zeleżnie od pory dnia, ale jadą szybciej i mają mniej przystanków. Mając wybór na tej trasie, wybieram autobus. A w ogóle to niech nie przesadzają ze skracaniem linii i zwiększaniem ilości przesiadek! Dobrze byłoby zachować trochę dłuższych linii, umożliwiających przejazdy przez centrum i okolice bez przesiadek. Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: I o co ten płacz? - 723 a 16 02.12.03, 16:34 Ponieważ rzecz dotyczy przede wszytkim godzin rannych, to nie ma porównania. Ilekroć jadę 518 (najmniej przystanków na Jagiellońskiej), to wprawdzie po drodze tramwaj jest wyprzedzony, ale stanie przed rondem Starzyńskiego powoduje, że wyprzedzony wcześniej tramwaj i tak szybciej wiezie ludzi. 723 akurat ma tylko jeden przystanek więcej niż tramwaj. wszystkie są na "żądanie", ale rano prawie każdy przystanek jest "żądany". Poza tym 723 stojące w korku na Słonimskiego w stronę ronda po południu wobec tramwaju jest bez szans. I ponieważ przybędzie oprócz 18 i 21, 16 to teraz tramwaj z Żerania FSO będzie jeździć co 2-3 minuty przynajmniej w szczycie komunikacyjnym. Naprawdę nie wiem, czy nie będę się przesiadał z E-4 na tramwaj (ups. zagalopowałem się: E-4 od Ekspresowej nie ma przystanków do metra). Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Re: I o co ten płacz? - 723 a 16 03.12.03, 14:54 Ale ja jadę rano na Żerań a po południu do centrum, stąd moje porównanie na korzyść autobusu. Jeśli jednak 16 będzie naprawdę jeździć co 5 minut, to zmiana busa na tramwaj na Żerań jest rzeczywiście godna przemyślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: I o co ten płacz? - 723 a 16 03.12.03, 16:35 tom_aszek napisał: > Ale ja jadę rano na Żerań a po południu do centrum, stąd moje porównanie na > korzyść autobusu. Jeśli jednak 16 będzie naprawdę jeździć co 5 minut, to zmiana > > busa na tramwaj na Żerań jest rzeczywiście godna przemyślenia. Obecnie 16 prawie cały dzień jeździ co 8-10 minut, czego nie można powiedzieć o 723 (jedynie w szczycie:2 godz co 6-7 minut). Trasa 16 nie wydłuży się dużo po skierowaniu na Żerań więc przesiadaj się. Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Jeszcze o E-1 02.12.03, 18:57 Po zmianie przystanków z Muranowska na Metro Dw. Gdański E-1 będzie miał pokręconą trasę: na Chomiczówkę: Bonifraterska, Andersa, Mickiewicza, Krasińskiego, Popiełuszki; z powrotem Popiełuszki, JP2, Słonimskiego, Bonifraterska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bastian Re: Jeszcze o E-1 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.12.03, 01:18 Co wy wszyscy z tym Słonimskim??? Naprawdę nie wiecie, kim oni obydwaj byli? Bastian Odpowiedz Link Zgłoś