Gość: ja-bol IP: *.chello.pl 18.04.09, 12:23 To w końcu Oksana czy Olga? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pamejudd Oksana czy Olga? 18.04.09, 12:27 Uściślijcie ludzie zeznania, bo dziennikarską fuszerką na pewno dziewczynie nie pomagacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saszka Re: Oksana czy Olga? IP: *.cable.ubr07.dals.blueyonder.co.uk 18.04.09, 19:29 Oksana czy Olga co za roznica? co to do tematu wniesie? Chca wyrzucac to niech wyrzucaja przynajmniej bedzie po sprawie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trzezwy1 Re: Oksana czy Olga? IP: *.adsl.hansenet.de 19.04.09, 00:44 Agnieszka czy Malgosia...? Co za polskie brednie! Jak Oksana to Ukraina, a dziewczynie trzeba pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś
trzezwy.1 Re: Oksana czy Olga? 19.04.09, 00:46 Agnieszka czy Malgosia...? Co za polskie brednie! Oksana to Ukraina, a dziewczynie trzeba pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszko Re: Chcą wyrzucić Oksanę z Polski IP: *.40.234.77.sub.mbb.three.co.uk 18.04.09, 12:52 No, ale skoro prebywała w Polsce nielegalnie i teraz nie spełnia warunków, aby jej pobyt zalegalizować to czy urzędnicy mają naginać prawo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: profes79 Re: Chcą wyrzucić Oksanę z Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.09, 13:22 Warunki to określone w ustawie "względy rodzinne" i "zagrożenie życia". Fakt. Dziewczyne zrobia inwalidka na cale zycie - ale zyc bedzie Szkoda ze w tym kraju wiecej piany bije sie o "zycie od chwili poczecia" niz przyklada sie wagi do ludzi juz zyjacych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G. Lisicki Re: Chcą wyrzucić Oksanę z Polski IP: *.aster.pl 18.04.09, 14:26 Olga to mama Oksany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mld A niby dlaczego ma tu byc??? IP: *.chello.pl 18.04.09, 15:05 Przeciez to obywatelka ukrainy nielegalnie tu przebywajaca!!! Nie mozemy finasnowac jej leczenia!!! WON!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erty Re: A niby dlaczego ma tu byc??? IP: *.aster.pl 18.04.09, 15:17 won takim smarkom jak Ty. jej leczenie finansuja ludzie, ktorzy chca to finansowac, robia to ze swoich wlasnych pieniedzy i takim gnojkom jak Ty guzik do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
tvtotal2 dura lex sed lex? 18.04.09, 16:39 urzednicy robią Bufetowej gnój przed kampanią PE, bo inaczej trudno taką postawę potraktować jako cywilizowaną. To że ta Oksana przebywa/ doastała się na teren PL nielegalnie -> to wina naszego państwa przez zaniedbanie weryfikacji urzędu imigracyjnego. Skoro setkami nasze USC błogosławią "papierowe małżeństwa", to kiego wała urzędasy nagle robią się nadgorliwi wobec jednej, okrutnie przez los skrzywdzonej młodej dziewczyny?! I wstyd, że zanim kosztami zająć się po zakończeniu terapii, potraktowali ją jak przedmiot któremu nie fajniej byłoby pomóc i pokazać klasę. Mam nadzieję, że Oksana dokończy terapię tam gdzie uzna to za bardziej dla niej efektywne. A urzędasom sugeruję więcej trzeźwego formułowania wg zasady nie rób drugiemu, co tobie nie miłe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kola Polakow będących na czarno też wyrzucają np. z USA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.09, 16:39 co w tym dziwnego? malo mamy chorych Polaków? rodaków?ich leczmy przykra z nią sprawa ale niech wraca do ojczyzny - Ukrainy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszko Re: Polakow będących na czarno też wyrzucają np. IP: *.40.225.30.sub.mbb.three.co.uk 18.04.09, 17:42 A jakie jest tu zaniedbanie urzędu imigracyjnego? Jeśli wjechała do Polski legalnie i pobyt jej się skończył, to powinna wyjechać. Urzędnicy nie są w stanie znaleźć każdego obcokrajowca, który nielegalnie przebywa w Polsce. No, chyba że urządzi się łapankę na ulicach i będzie każdego, kto przebywa nielegalnie od razu deportować. Zaręczam, że osoby którym odmówiono zgody na pobyt świetnie wiedzą, że i tak nikt ich nie znajdzie, bo jak i gdzie? No chyba, że przypadkiem Straż Graniczna je zatrzyma. Powtarzam to co napisałam w moim poprzednim poście: jeśli nie ma podstaw do udzielenia jej zezwolenia na pobyt, to urzędnicy nie mogą naginać prawa. W przeciwnym razie po co w ogóle ustanawiać jakieś prawo, jakieś kryteria dla osób chcących osiedlić się w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karl Re: Po co więc prawo?? IP: 94.254.249.* 18.04.09, 18:16 Zgadzam się z przedmówcą. Po co w takim razie stanowić prawo? Przecież to nie urząd wojewódzki je stanowi, więc skąd te pretensje??, że urzednicy zrobią z dziewczyny kalekę...? Czytając ten artykuł ma się wrażenie, że autor specjalnie używa takich sformułowań, aby przyciągnąć czytelnika... Bardzo sprytna zagrywka. Szkoda tylko, że nie ma większej wiedzy o możliwości udzielania zezwoleń na pobyt w Polsce obcokrajowcom... Odpowiedz Link Zgłoś
proksenos Chcą wyrzucić Oksanę z Polski 18.04.09, 18:19 Podkreślamy, że leczenie Oksany opłacane jest ze zbiórki publicznej, nie zaś przez Państwo. Żadne prawo polskie ani międzynarodowe nie nakłada na urząd obowiązku deportacji CHOREJ Oksany - i jest to wyłącznie nadgorliwość urzędników. Wszystkim tym, którzy twierdzą, że Oksana powinna być deportowana życzymy, aby nie zostali w przyszłości postawieni w podobnej sytuacji jak ona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moks Re: Chcą wyrzucić Oksanę z Polski IP: *.chello.pl 18.04.09, 19:04 A po co ona tutaj? Jaka wartosc dodana ona wnosiQ!!! Podkreslam, ze Ukraina nie jest nawet czlonkiem Unii i NIGDY nie bedzei, wiec niech jedzie tam gdzie jej miejsce!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erty Re: Chcą wyrzucić Oksanę z Polski IP: *.aster.pl 18.04.09, 20:16 a jaka wartosc wnosi Twoje jestestwo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mosk Re: Chcą wyrzucić Oksanę z Polski IP: *.chello.pl 18.04.09, 20:33 ja jestem obywatelem tego kraju debilu. Ona nie, wiec won!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Chcą wyrzucić Oksanę z Polski IP: *.dip.t-dialin.net 19.04.09, 10:33 Jesteś zwykłym bandziorem - takich jak ty należałoby eksterminować aby nie przynosili Polsce wstydu i nie stanowili zagrożenia dla innych ludzi. Ty pie...ny faszysto. Odpowiedz Link Zgłoś
pavle Re: Chcą wyrzucić Oksanę z Polski 19.04.09, 13:54 > ja jestem obywatelem tego kraju debilu. Ona nie, wiec won!!! No, skoro to jest wszystko co jesteś w stanie nam zaoferować w temacie "wartości dodanej", to pozostaje nam tylko współczuć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszko Re: Chcą wyrzucić Oksanę z Polski IP: *.40.72.198.sub.mbb.three.co.uk 18.04.09, 23:16 Proksenos twierdzi: "Żadne prawo polskie ani międzynarodowe nie nakłada na urząd obowiązku deportacji CHOREJ Oksany - i jest to wyłącznie nadgorliwość urzędników" A ja myślałam, że polskie prawo stanowi, że w Polsce obywatele pewnych krajów muszą uzyskać pozwolenie na pobyt. Skoro takiego pozwolenia Oksana nie otrzymała, to chyba nie spełniała pewnych kryteriów określonych prawem. A chyba urzędnicy są po to, aby prawa przestrzegać. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Chcą wyrzucić Oksanę z Polski 19.04.09, 20:13 a co cię obchodzi, co się dzieje w polsce? siedź na swoim zmywaku i morda w kubeł! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszko Re: Chcą wyrzucić Oksanę z Polski IP: *.40.129.161.sub.mbb.three.co.uk 19.04.09, 21:12 A dlaczego ma mnie nie obchodzić co się dzieje w Polsce (nie "polsce")? Skąd wiesz czy mieszkam poza Polską stale czy może przebwam na wakacjach, gdzie pracuję ( akurat z przysłowiowym "zmywakiem" nie mam nic wspólnego). Wyrażam swoją opinię i tyle. Forum jest dla każdego, nie tylko dla tych którzy podzielają jedyne i słuszne Twoje poglądy - sądząc z Twojej wypowiedzi zupełnie inne niż moje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Chcą wyrzucić Oksanę z Polski IP: *.xdsl.centertel.pl 18.04.09, 21:42 Tak jest zawsze: władza wybrana jakoby przez obywateli, rzekomo dla ich dobra, zwraca się przeciwko człowiekowi wbrew elementarnej sprawiedliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xc Re: Chcą wyrzucić Oksanę z Polski IP: 89.108.206.* 18.04.09, 22:05 Przecież Pani Oksana nie jest polską obywatelką, więc jak władza może się zwracać przeciw Niej... ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alpepe Re: Chcą wyrzucić Oksanę z Polski IP: *.pools.arcor-ip.net 18.04.09, 21:55 a co za problem, by jakiś przyjaciel Polak ją poślubił? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ukrainka Urząd ds cudzoziemców IP: *.chello.pl 18.04.09, 22:17 Gdy 7 lat temu zmarł mój mąż Polak, to w tym samym urzędzie usłyszałam, ze moje dziecko może zostać w Polsce, a ja mam się wynosić. Powiedziano mi też, że najprościej i najlepiej da mojego dziecka byłoby gdybym zmarła - PODOBNO WTEDY DZIECKO MIAŁOBY KLAROWNĄ SYTUACJE PRAWNĄ. Udało mi się wygrać.Prawda jest taka, że decyzje tego urzędu są w zasadzie poza kontrolą i niezwykle trudno jest się odwoływać. Decyzję podejmuje zazwyczaj jakaś 20-kilkuletnia panienka, a szefostwo bez zastanowienia się to kwituje. Oni w ogóle nie zdają sobie sprawy, że decydują o życiowych losach ludzi. Oksana potrzebuje dobrego prawnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klecho niech caritas pomoże :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.09, 22:29 przecież oni są najlepsi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomo Re: Urząd ds cudzoziemców IP: *.merinet.pl 18.04.09, 23:39 Gość portalu: ukrainka napisał(a): > Gdy 7 lat temu zmarł mój mąż Polak, to w tym samym urzędzie usłyszałam, ze moje > dziecko może zostać w Polsce, a ja mam się wynosić. > Powiedziano mi też, że najprościej i najlepiej da mojego dziecka byłoby gdybym > zmarła - PODOBNO WTEDY DZIECKO MIAŁOBY KLAROWNĄ SYTUACJE PRAWNĄ. > Udało mi się wygrać.Prawda jest taka, że decyzje tego urzędu są w zasadzie poza > kontrolą i niezwykle trudno jest się odwoływać. Decyzję podejmuje zazwyczaj > jakaś 20-kilkuletnia panienka, a szefostwo bez zastanowienia się to kwituje. On > i > w ogóle nie zdają sobie sprawy, że decydują o życiowych losach ludzi. Oksana > potrzebuje dobrego prawnika. Tak jest na całym świecie. Pogadaj na ten temat z urzędnkiem Homeland Security w USA. Zobaczymy jak szybko zrobisz wypad ze Stanów. Odpowiedz Link Zgłoś
0ffka Re: Urząd ds cudzoziemców 19.04.09, 00:01 Ukrainko... ale nadal piszesz z polskiego IP. Jak taka zła ta Polska dla ciebie, to wracaj do siebie na ukochaną Ukrainę! Po co tutaj siedzisz w tym polskim podłym kraju? PS Wyszłaś za mąż za Polaka, który prędko po tym fakcie wyciągnął nogi do przodu... zadziwiające? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JSid Re: Urząd ds cudzoziemców IP: *.chello.pl 19.04.09, 00:51 Won do siebie, tu jest UNIA EUROPEJSKA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Urząd ds cudzoziemców IP: *.dip.t-dialin.net 19.04.09, 10:37 Jesteś zwykłym bandytą. Z UE masz tyle wspólnego co Kora Północna. Odpowiedz Link Zgłoś
pavle Re: Urząd ds cudzoziemców 19.04.09, 13:57 > Wyszłaś za mąż za Polaka, który prędko po tym fakcie wyciągnął > nogi do przodu.. jaką straszną zakompleksioną szują trzeba być, żeby takie rzeczy wypisywać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Urząd ds cudzoziemców IP: *.adsl.alicedsl.de 19.04.09, 17:14 Przykro mi, ale po pierwsze 7 lat to w tym kraju masa czasu i duzo sie zmienilo. A po drugie dziwne zasady sa w kazdym kraju. Mieszkam w Niemczech i moi znajomi z USA maja straszne problemy, zeby tu zostac, pracowac itp. Mimo, ze wszyscy maja pieniadze i wyksztalcenie, a niemcy to podobno cywilizowany kraj. Prawda jest taka, ze politycy nie chca zmieniac prawa bo kazdy emigrant to wieksza konkurencja na rynku pracy. Emigrant nie glosuje, bezrobotny tak i to cala tajemnica. Odpowiedz Link Zgłoś
tomacintosh Chcą wyrzucić Oksanę z Polski 19.04.09, 01:34 Nikt na swiecie nie jest "nielegalny". Nie wazne czy dziewczyna przebywala w Polsce "legalnie" czy "nie". Fakt jest faktem. Dziewczyna zostala ciezko poparzona i to na terytorium Polski. Szpitale powinny byc otwarte dla kazdego. Placimy podatki nie tylko na ubezpieczenie wlasne. Mysle, ze powinno to byc natura krajow demokratycznych aby dawac przyklad jak powinny byc szanowane prawa czlowieka, szczegolnie tego, ktory potrzebuje pomocy i nie wazne skad pochodzi, czy z Ukrainy, Bialorusi, Rosji... czy z Bulgarii, badz Niemiec, lub USA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karl Re: Chcą wyrzucić Oksanę z Polski IP: 94.254.151.* 19.04.09, 10:13 Zgadzam się z tomacintosh. Tylko w dzisiejszym świecie jest to niestety nierealne... To tak jakby powiedzieć "każdy rząd powinien się troszczyć o swego oywatela. I nie ważne czy jest on bogaty czy bezdomny." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszko Re: Chcą wyrzucić Oksanę z Polski IP: *.40.199.170.sub.mbb.three.co.uk 19.04.09, 10:29 tomacintosh napisał: > Nikt na swiecie nie jest "nielegalny". Nie wazne czy dziewczyna przebywala w > Polsce "legalnie" czy "nie". Fakt jest faktem. Dziewczyna zostala ciezko > poparzona i to na terytorium Polski. Szpitale powinny byc otwarte dla kazdego. > Placimy podatki nie tylko na ubezpieczenie wlasne. Mysle, ze powinno to byc > natura krajow demokratycznych aby dawac przyklad jak powinny byc szanowane praw > a > czlowieka, szczegolnie tego, ktory potrzebuje pomocy i nie wazne skad pochodzi, > czy z Ukrainy, Bialorusi, Rosji... czy z Bulgarii, badz Niemiec, lub USA. No to ja ponownie pytam po co prawo imigracyjne? Zgodnie z tym co pisze tomacintosh, trzeba otworzyć granice dla wszystkich i niech przyjeżdża kto chce i na jak długo chce. Po co w ogóle zawracać głowę wizami, pozwoleniami itd. Ciekawe czy zwolennicy hasła "nikt nie jest nielegalny" byliby szczęśliwi za jakiś czas kiedy kraje bogatsze zostałyby zalane przez rzesze przyjezdnych z Afryki, Azji, Ukrainy itd. Ile wtedy płacilibyśmy podatków na ich leczenie i utrzymanie, bo gwarantuję, że większośc nie miałaby pracy? No, a przecież skoro już przyjechali to nie mogą żyć w nędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Chcą wyrzucić Oksanę z Polski IP: *.dip.t-dialin.net 19.04.09, 10:40 mieszku, jesteś prymitywnym lumpem. Zwykłym dresem, który niestety ma mozliwość wyżywania się na forum natomiast pozbawiony jest zdrowego rozsądku, ludzkich uczuć wreszcie umiejętności czytania ze zrozumieniem. Tacy jak ty zakładali obozy koncentracyjne. jesteś kompletnym zerem. Argumentowanie, że prawo i tak dalej jest w twoim przypadku zupełnym nieporozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszko Re: Chcą wyrzucić Oksanę z Polski IP: *.40.111.118.sub.mbb.three.co.uk 19.04.09, 14:42 Gość portalu: Jarek napisał(a): > mieszku, jesteś prymitywnym lumpem. Zwykłym dresem, który niestety > ma mozliwość wyżywania się na forum natomiast pozbawiony jest > zdrowego rozsądku, ludzkich uczuć wreszcie umiejętności czytania ze > zrozumieniem. Tacy jak ty zakładali obozy koncentracyjne. jesteś > kompletnym zerem. Argumentowanie, że prawo i tak dalej jest w twoim > przypadku zupełnym nieporozumieniem A niby czego nie rozumiem? Ta dziewczyna była w Polsce nielegalnie, czyli złamała prawo. Teraz nie spełnia warunków, aby w Polsce pozostać legalnie. Powinna więc wyjechać. Gdyby kierować się współczuciem, to trzeba przyjąć wszystkich, którzy chcieliby przyjechać. Bo miliony na świecie żyją w biedzie i na pewno w Polsce czy innym kraju o wyższym poziomie rozwoju byłoby im lepiej. Tylko który kraj wytrzyma nawał imigrantów? I muszę Cię rozczarować - nie jestem "lumpem" ani "dresem". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Chcą wyrzucić Oksanę z Polski IP: *.dip.t-dialin.net 19.04.09, 15:49 Niestety jesteś lumpem. Na tłumaczenie ci dlaczego nie potrafisz czytać ze zrozumieniem szkoda czasu. Sądząc po nicku pewnie się masz za "prawdziwego Polaka". Skąd się biorą tacy jak ty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszko Re: Chcą wyrzucić Oksanę z Polski IP: *.40.92.124.sub.mbb.three.co.uk 19.04.09, 17:09 A co rozumiesz przez "prawdziwy Polak"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Chcą wyrzucić Oksanę z Polski IP: *.dip.t-dialin.net 19.04.09, 19:57 Niestety, wazniejsze jest co ty przez to rozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mcgregor Chcą wyrzucić Oksanę z Polski IP: *.chello.pl 19.04.09, 01:59 Dla nich człowiek to klocek lego w układance z paragrafów. A tu jeszcze brzydki, poparzony. Dopasowali przepisy i mają z głowy. Kauzyperda powiedziałby: lege artis. Gdzie tu człowieczeństwo, chrześcijaństwo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul Chcą wyrzucić Oksanę z Polski IP: *.chello.pl 19.04.09, 02:22 Nielegalna dziewczyna, nielegalnie poparzona, nielegalna pomoc i pomocnicy - wszystkich ukarać. Najlepiej w kibitki i na Syberię. To tak po europejsku i chrześcijańsku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leonp. Chcą wyrzucić Oksanę z Polski IP: *.chello.pl 19.04.09, 02:41 Urzędasy jak uczniowie Wielkiego Językoznawcy z Andriejem Wyszyńskim na czele. Dostali człowieka i poszukali paragrafów. Zrobili swoje, mogą spać spokojnie. W końcu za legalne jakby nie było ekspediowanie ludzi do Gułagu nikomu włos z głowy nie spadł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obz Chcą wyrzucić Oksanę z Polski IP: *.dyn.optonline.net 19.04.09, 03:00 lepiej zeby ci co wydali tą decyzje sami sie deportowali z polski najlepiej na ksiezyc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Niech Gaz Wyborcza sfinansuje jej leczenie sponsor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.09, 08:37 sponsoruje pobyt, ponieważ tak walczy GW - to niech weźmie biedną Oksanę na kilkuletnie utrzymanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Niech Gaz Wyborcza sfinansuje jej leczenie sp IP: *.dip.t-dialin.net 19.04.09, 10:44 Alu, tragedio ty moja, umiesz czytać ze zrozumieniem? Nie? Acha, to wypad do szkoły. Że co? Że dziś niedziela? To marsz do kościoła. Może coś zrozumiesz, chociaż wątpię w to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patrycja Chcą wyrzucić Oksanę z Polski IP: 94.254.151.* 19.04.09, 09:51 Najlepiej i najprościej wypłakać się do tv, powiedzieć jacy to polscy urzędnicy są źli i okrutni. Podkręcić jeszcze całą sytuację tekstem, że urzędnicy chcą z niej zrobić inwalidkę... Współczuję, naprawdę współczuje Pani Oksanie. I dziwie mnie trochę fakt, że jej kraj nie pomaga tej biednej dziewczynie. Ale nie można twierdzić, że polscy urzędnicy chcą zrobić z niej inwalidkę. To nie oni stanowili prawo. Nie można ich osądzać. To jest tylko człowiek, który stara sie wypełniać swoje obowiązki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mago Re: Chcą wyrzucić Oksanę z Polski IP: *.chello.pl 19.04.09, 10:10 Gość portalu: patrycja napisał(a): > Najlepiej i najprościej wypłakać się do tv, powiedzieć jacy to > polscy urzędnicy są źli i okrutni. Podkręcić jeszcze całą sytuację > tekstem, że urzędnicy chcą z niej zrobić inwalidkę... > Współczuję, naprawdę współczuje Pani Oksanie. I dziwie mnie trochę > fakt, że jej kraj nie pomaga tej biednej dziewczynie. Ale nie można > twierdzić, że polscy urzędnicy chcą zrobić z niej inwalidkę. To nie > oni stanowili prawo. Nie można ich osądzać. To jest tylko człowiek, > który stara sie wypełniać swoje obowiązki. Dokladnie! A nie robic zamieszanie, bo gazecie wyborczej wydaje sie,ze ona powinna tu zostac. Otoz niepowinna! NIech wraca do siebie, tu nie jest potrzebna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Chcą wyrzucić Oksanę z Polski IP: *.dip.t-dialin.net 19.04.09, 10:47 Mago, dlaczego zużywasz moje powietrze. Jesteś tu zupełnie niepotrzebny. Bo masz polskie obywatelstwo? No właśnie Polska to jeden wielki syf przez takich co mają polskie obywatelstwo, ale są tacy jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Chcą wyrzucić Oksanę z Polski IP: *.dip.t-dialin.net 19.04.09, 10:45 Jasne, Rudolf Hoess. Jemu też było żal i tylko starał się wypelniać swoje obowiązki. Jakaś ty głupia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Chcą wyrzucić Oksanę z Polski IP: *.aster.pl 20.04.09, 00:30 > Jasne, Rudolf Hoess. Jemu też było żal i tylko starał się wypelniać > swoje obowiązki. Jakaś ty głupia. Jesteś idiotą i gó...arzem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W1 Chcą wyrzucić Oksanę z Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.09, 10:41 Zachowanie biurokratów świadczy o tym, że instytucje publiczne nie zostały jeszcze zreformowane i tkwią w mentalności PRL-owskiej. Uważaą, że władza, jaką otrzymali od swoich popleczników jest im dana z góry na zawsze i w każdej dziedzinie. Społeczność to jedynie ich petenci, z którymi mogą postępować według własnego uznania, w imię tzw. dobra społecznego lub interesu prawnego. Nie potrafią zrozumieć, że czas ich despotyzmu i bezmyślności (zwróćcie uwagę na różne problemy, jakie powodują biurokraci- opisywane w programach telewizyjnych - Jaworowicz, Uwaga, Interwencje), skończył się, że demokracja europejska objęła również Polskę, że Polska jest członkiem UE itp. Wniosek wobec zaistniałej sytuacji powinien być jeden: zwolnić stołki tych biurokratów, którzy spowodowali kryzys u tej dziewczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robo Chcą wyrzucić Oksanę z Polski IP: *.aster.pl 19.04.09, 11:19 Załatwiałem sprawy cudzoziemców jako pełnomocnik w Wydziale Spraw Cudzoziemców Mazowieckiego Urzędu Wojewódzkiego. Jest to najgorszy wydział spraw cudzoziemców, a miałem do czynienia z kilkoma. Ostatnio decyzję w sprawie osiedlenia się dostałem po 1,5 roku, a sprawa nie była skomplikowana. Domyślam się, że decyzję w sprawie Pani Oksany wydali błyskawicznie. Do urzędu nie można się dodzwonić, kompletny bałagan. W sekretariacie, chciałem rozmawiać z zastępcą dyrektora. Okazało się, że Pani podająca się za sekretarkę, jest w rzeczywistości zastępcą, zrobiła z siebie sekretarkę żeby nie prowadzić ciężkiej rozmowy. W tej chwili numerki do pokoi wydaje pracownik urzędu. Zakończył się tym samym niedawno proceder sprzedaży numerków dla tych którzy chcą uniknąć kilometrowych kolejek. Najsprytniejsi brali rano po 20 numerków i proponowali je na korytarzach. Wszystko tam jest korupcjogenne. Pełnomocnikowi Pani Oksany proponuję swoją pomoc przy odwołaniu. Nie chodzi tu o to, że jestem mądrzejszy, ale o to żeby pomóc. Co dwie głowy to nie jedna. W razie potrzeby proszę o kontakt: kulikr@o2.pl *prywatny mail Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karl Re: Chcą wyrzucić Oksanę z Polski IP: 94.254.168.* 19.04.09, 11:55 Gość portalu: robo napisał(a): > Załatwiałem sprawy cudzoziemców jako pełnomocnik w Wydziale Spraw Cudzoziemców > Mazowieckiego Urzędu Wojewódzkiego. Jest to najgorszy wydział spraw > cudzoziemców, a miałem do czynienia z kilkoma. Ostatnio decyzję w sprawie > osiedlenia się dostałem po 1,5 roku, a sprawa nie była skomplikowana. To kiepski z Ciebie pełnomocnik... z tego co się orientuję, to na żadną decyzję tyle się nie czeka... Pełnomcnik Pani Oksany powinien złożyć wnioske o udzielenie zezwolenia na zamieszkanie w trybie szczególnym. Zaoszczędził by niepotrzebnych cierpień i stresu dziewczynie, która i tak już dużo przeszła. Dziwi mnie, że jeszcze miała siłę o tym wszystkim mediom opowiadać... Przecież jest jeszcze możliwość odwołania i w ostatecznym wypadku skarga do NSA. Ale ... lepiej sprawę nagłośnić i poskarżyć się, jakie to prawo w Polsce jest beznadziejne. Tylko nikt nie bierze pod uwagę tego, że to nie urzędnicy je stanowią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robo Re: Chcą wyrzucić Oksanę z Polski IP: *.aster.pl 19.04.09, 12:27 W międzyczasie było pisane zażalenie na bezczynność, uznane (chodzi o moją długą sprawę). Więc z prawnych dróg starałem się jak mogłem. Gdybyś był lepszym pełnomocnikiem to pewnie wiedziałbyś, że odwołanie i skarga do sądu nie wstrzymuje wykonania decyzji, więc Twoja rada jest naprawdę pomocna. Jeśli chodzi o tryb szczególny to teoretycznie on też nie wstrzymuje wydalenia, nie wiem jak wygląda to w praktyce bo przepis jest nowy. Z drugiej strony Polska ratyfikowała kilka konwencji, których żadna decyzja administracyjna nie powinna łamać. Prawo więc jest ok, ale jego stosowanie jest złe. To wina systemu. Ludzie pracujący w urzędach są słabo opłacani, mają małą szansę awansu (stołki pozajmowane przez znajomości). Oni po prostu nie mają motywacji. No ale w sumie dzięki temu tacy jak ja i Ty "lepszy" pełnomocniku mamy dużo pracy. Pomóż lepiej zamiast się wymądrzać kto czego nie zrobił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelniczka Chcą wyrzucić Oksanę z Polski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.09, 13:45 Głupota ludzka nie zna granic. Dziewczyna miała wypadek i trzeba jej pomóc a nie trzęść tyłkami o swoje ciepłe posadki. Przed wypadkiem gdy było cicho, nikomu nie przeszkadzała ...teraz poparzona, potrzebująca - jest nielegalna. ...ludzie ludziom zgotowali ten los... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawo obowiązuje Chcą wyrzucić Oksanę z Polski IP: 88.220.92.* 19.04.09, 13:55 współczuję Oksanie, ale prawo obowiązuje wszystkich. Jeżeli nadal są wyjątki, to dlatego,że zawsze jest powód do obejścia lub nierespektowania przepisu. Dziennikarze najczęściej zapominają o obowiązku przestrzegania prawa, gdy burzy to ich porządek informacyjny. Nużą asłami o praworządności, gdy chodzo polityka, urzędnika, ale najlepiej w opcji nielubianej. Bez znaczenia są tu poglądy polityczne. Otóż pani (pana) Oksana miała obowiązek przedłożyć dokumenty uzasadniające konieczność pobytu w związku z rehabilitacją i tego nie zrobiłą. Jeżeli nie mogła, to gdzie byli ci oddani sprawie czytelnicy Gazety oraz jej dziennikarze ? Wówczas należało pomóc. W krajach o utrwalonym porządku prawnym (USA, Niemcy, Wlk. Brytania) imigrant musi przestrzegać obowiązującego go prawa pod rygorem deportacji. U nas, zależy o kogo chodzi. Wniosek jest oczywisty. Każdy ma przestrzegać prawa, a święte krowy, krówki i króweczki kreowane prze świad polityki i mediów muszą odejść do lamusa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Chcą wyrzucić Oksanę z Polski IP: *.aster.pl 19.04.09, 19:58 Powinna wrócic na Ukraine tam skąd przyjecha w Polsce przebywa nielegalnie, a prawo trzeba przestrzegać, część Polaków ma przeświadczenie wywodzące się z PRL-u ze prawo to jest po aby łamać. Niestety, zyjecie w Unii i musiecie sie podporządkowąć a wyzwanie prawowitych obywateli od szuj i lumpów nic wam nie. Pewnie gdyby puścić na zywioł to wszelcy obrońcy uciśnionych powpuszczali by róznego tego dzikiego narodu do Polski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Chcą wyrzucić Oksanę z Polski IP: *.dip.t-dialin.net 19.04.09, 21:43 Wyzywanie takich "praworządnych" jak ty od szuj i lumpów da bardzo wiele. Po pierwsze, trzeba taką "praworządną" postawę nazwać po imieniu - to postawa szui i lumpa. Po drugie, pozwoli zrozumieć, że opowiadanie przez takich jak ty o potrzebie przestrzegania prawa w kontekście tego konkretnego przypadku, to wredna manipulacja. Nikt nie nawołuje do wpuszczania tysięcy (pewnie w twojej głowie raczej urodzić się zdążyły milion) imigrantów. Po prostu takie "praworządne" dzieci neo jak ty nie rozumieją co to znaczy duch i litera prawa i czemu prawo ma służyć. No, ale czemu się dziwić przecież Polska to kraj prawnych analfabetów i na ich tle takie szuje i lumpy mogą, niestety, uchodzić za "praworzadnych" obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Chcą wyrzucić Oksanę z Polski IP: *.gprs.plus.pl 20.04.09, 20:37 Najsmutniejsze jest to, że gdyby nie napisali o niej w Gazecie (dzięki czemu zebrano pieniądze na leczenie), to nikt w "urzędzie" by się nie dowiedział, że przebywa w Polsce nielegalnie. Fakt - nie powinno się tolerować nielegalnych emigrantów, bo prawo jest jednak po coś. Ale to jest sytuacja wyjątkowa. Ona nie korzysta z leczenia za pieniądze polskich podatników, co najwyżej korzysta z chodnika, po którym chodzi, ale nie sądzę by go zadeptała. Bądźmy ludźmi. Można przecież znaleźć jakieś wyjście - np. zezwolić na pobyt do czasu wyleczenia, a potem skontrolować czy dostała zezwolenie na pobyt stały lub wyjechała. Prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Chcą wyrzucić Oksanę z Polski IP: *.aster.pl 20.04.09, 20:44 Nie jest prawdą to co piszesz. Niech wraca na Ukraine do siebie, sama powtarza ze teskni, na pewno nie bęzie dobrym obywatelem Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rychu Takie sa przepisy. IP: *.spray.net.pl 20.04.09, 23:25 Nie stac Polski na przygarnianie wszystkich jak leci. Trzeba bylo myslec wczesniej, jak sie nielegalnie siedzialo w Polsce, zeby sie zalegalizowac. SORY. Odpowiedz Link Zgłoś